Til je Foto- en Videografie naar een Hoger Level met de Beste Gimbal
Filmen, rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. En dat allemaal met een vloeiend beeld door de beste gimbal. Gimbals zijn al jaren geliefd. Vroeger alleen voor professioneel gebruik door bijvoorbeeld Hollywood en zelfs NASA.
Tegenwoordig zijn gimbals voor iedereen beschikbaar die graag foto- en videografeert. Het is een geweldige uitvinding voor iedereen die zijn skills wil verbeteren. In dit artikel lees je er alles over en vind je ook onze top 5. Lees snel verder, schaf de beste gimbal aan en verras iedereen met jouw resultaten! 🤩
L08 Nieuwe versie Gimbal Anti wit
Grundig Gimbal Stabilisator Selfiestick met zwart
DJI Osmo Mobile SE (OM grijs
Gimbal koopgids: hoe maak je de beste koop?
Een gimbal is een type statief die je camera stabiliseert. Aan dit statief plaats je bijvoorbeeld een smartphone of fotocamera. De gimbal zorgt dat je camera altijd recht blijft, ook al beweegt de gimbal. Hierdoor krijg je vloeiende bewegingen zonder schokken of trillingen.
Hoe dit precies in zijn werk gaat, welke opties er zijn, waar je op moet letten en hoe spectaculaire resultaten tot stand komen, vertel ik je in deze koopgids!
Hoe werkt een gimbal?
Een gimbal stabiliseert het beeld. Dat is handig bij het filmen, maar ook voor foto’s. Daarnaast is hij compact, waardoor je flexibel vanuit verschillende standpunten fotografeert. 📸
Er zijn gimbals die de camera stabiliseren rond het zwaartepunt, maar de meeste gimbals hebben elektronische mechanismen die de bewegingen corrigeren. Zodra de gimbal bijvoorbeeld omhoog beweegt, corrigeert dit mechanisme de beweging door de camera naar beneden te bewegen.
Het mechanisme werkt door middel van assen aangedreven door motoren. Er zijn gimbals met twee assen en met drie assen. Iedere as stabiliseert een andere beweging. Deze bewegingen noemen we tilt, pan en roll.
- Tilt: de tilt-beweging is een verticale beweging. De tilt-as stabiliseert de bewegingen van het op en neer bewegen van de camera. Deze as zorgt voor een stabiel beeld tijdens bijvoorbeeld het rennen of het volgen van een onderwerp dat naar boven of beneden beweegt.
- Pan: dit is een horizontale beweging. Als je naar links of rechts beweegt, zorgt de pan-as dat je camera stabiel blijft. De as stabiliseert als je bijvoorbeeld een panoramafoto maakt of een skiër filmt die van links naar rechts beweegt.
- Roll: deze beweging is vergelijkbaar met het volgen van de wijzers van de klok. De roll-as zorgt dat de camera of smartphone horizontaal blijft hangen. Als je de gimbal scheef vasthoudt of op een ongelijke ondergrond staat, zorgt de roll-as dat het beeld evenredig is aan de horizon.
Een 3-assige gimbal corrigeert deze drie bewegingen en zorgt voor vloeiendere beelden dan een 2-assige gimbal die enkel bestaat uit de tilt- en roll-as. De 2-assige gimbals zie je met de dag minder, omdat de gimbals met drie assen steeds betaalbaarder zijn.
Een stille en traploze motor stuurt iedere as aan. Traploos houdt in dat de aansturing niet gebeurt in stappen, maar in schokvrije bewegingen. Het hart van de gimbal is een chip die door middel van sensoren bewegingen registreert.
Als de chip door de sensoren een beweging detecteert, krijgt de motor een seintje om de tegenovergestelde beweging te maken in dezelfde mate als de gedetecteerde beweging. Dat gebeurt vele malen per seconde, waardoor de camera voortdurend corrigeert.
Soorten gimbals
Er bestaan min of meer vijf soorten gimbals. Allereerst de gimbals voor een smartphone: deze zijn geschikt voor iedere telefoon. Of je nou een goede dual-sim-smartphone, een midrange-smartphone of een high-end-smartphone hebt, zolang hij bluetooth en een camera heeft, is er een gimbal voor!
Veel telefooncamera's hebben een ingebouwd stabilisatiesysteem, maar dit kan niet op tegen een gimbal. Als je een camera-smartphone wil gebruiken voor video's of perfecte shots, kom je beter uit de voeten met een gimbal.
Telefoonstabilisatie houdt kleine trillingen tegen, maar gimbals corrigeren grotere bewegingen en houden het beeld recht. Ideaal voor als je je foto- en videografie met een smartphone naar een hoger niveau wil tillen.
Daarnaast zijn er gimbals met een geïntegreerde camera. Deze camera is onderdeel van de gimbal. Het voordeel hiervan is dat je hem altijd volledig gemonteerd bij je hebt en niet eerst in elkaar hoeft te zetten. Het nadeel is dat de camera niet demonteerbaar is.
Als je een actiecamera hebt, dan is een gimbal voor een actiecamera een optie. Actiecamera's worden gebruikt tijdens intense (sport)situaties. Ook actiecamera's hebben meestal een ingebouwd stabilisatiesysteem, maar ook dit kan niet op tegen de stabilisatie van een gimbal.
Gimbals voor actiecamera's zijn klein en licht en zijn handzamer dan de gimbal voor de smartphone. Ze zijn hierdoor ontzettend veelzijdig. Met een waterdichte gimbal en actiecamera maak je zelfs vloeiende beelden onder water!
Ook zijn er gimbals voor de beste systeemcamera: een gegarandeerd professioneel resultaat!
Een spiegelreflex-, compact- of videocamera maakt foto’s en video’s met adembenemende beeldkwaliteit, maar trillingen en schokken verpesten zelfs foto's of video's met de beste resolutie en de mooiste kleuren.
Gimbals voor deze camera’s zijn ideaal voor wie professionele video’s of foto’s wil maken, maar zo'n gimbal biedt ook een voordeel voor de hobby foto- of videograaf. 📸
Als allerlaatste zijn er gimbals voor drones. Met een drone maak je fantastische foto's en video's vanuit de lucht, maar heb je wel met wind te maken. Hierdoor ontstaan al gauw schokkerige beelden. De oplossing? Een gimbal!
Er zijn drones waar je de gimbal op bevestigt. Zo monteer je bijvoorbeeld een actiecamera met een drone-gimbal aan de drone. Ook bestaan drone-gimbals met een geïntegreerde camera die je aan de drone bevestigt.
Daarnaast zijn er ook drones met een geïntegreerde gimbal. Deze gimbals zijn evenals alle eerder genoemde soorten te verkrijgen met twee of drie assen.
Sommige gimbals voor drones bieden een extra optie: een 3-assige 360 graden-gimbal. Deze stabiliseert niet alleen de beelden, maar geeft ook de mogelijkheid de camera in de lucht te besturen.
Dit doe je met een afstandsbediening die het mogelijk maakt om de camera los van de drone te bewegen. Zo laat je bijvoorbeeld de drone stilhangen als de camera 360 graden draait. Hierdoor breng je meer variatie in je beelden aan!
Het gebruik van een gimbal
De besturing
Laten we beginnen met de besturing van een gimbal. Standaard gimbals bedien je handmatig via het handvat. Er zijn ook gimbals die je draadloos bestuurt. Dit doe je met een afstandsbediening of met een app. Zet camera in de gimbal en je beweegt het toestel op afstand.
Voor draadloze besturing koppel je de gimbal en het besturende apparaat met elkaar via bluetooth. Als je de gimbal bedient via een app, kalibreer je de gimbal eerst in de app, waarna de app klaar is voor gebruik. 👍
Via het handvat, de afstandsbediening of de app pas je allerlei instellingen aan. Hiermee start en stop je een opname of maak je een foto. Daarnaast beschikken sommige modellen over verschillende modi voor het maken van opnamen.
Zo zijn er gimbals met de functie voor het maken van stabiele beelden in het donker. Daarnaast zijn er doorgaans drie bewegingsinstellingen: in- of uitzoomen, vrije modus en de trackingfunctie.
Het in- of uitzoomen spreekt voor zich. In de vrije modus fixeert de gimbal nergens op. De gimbal filmt soepel met al je bewegingen mee.
Met de trackingfunctie fixeert de gimbal op een bepaald punt of onderwerp. Vervolgens houdt de gimbal dat onderwerp of het punt in beeld en beweegt de gimbal mee. Als je bijvoorbeeld iemand filmt die langsfietst, zorgt de gimbal dat de fietser in beeld blijft, zonder dat de gimbal meebeweegt.
De bevestiging van de camera
Dit hangt af van het type gimbal. Gimbals voor smartphones hebben een telefoonhouder waarin je de telefoon klemt. Gimbals voor (actie)camera’s hebben doorgaans een 1/4 inch en 3/8 inch schroefaansluiting. Hiermee schroef je de camera stevig vast op de gimbal.
Let hierbij op of je toestel zo’n schroefaansluiting heeft. Houd bij een camera met een zware lens er ook rekening mee dat een grote zoomlens de gimbal uit balans kan brengen. Check daarom of de gimbal een lensondersteuning biedt. Sommige gimbals hebben een lens-montageklem voor zware of lange lenzen.
Gimbals voor drones worden, mits niet al geïntegreerd, bevestigd door speciale bevestigingspunten. Deze verschillen per model. Let wel op of de twee apparaten compatibel zijn met elkaar.
Het maximale draaggewicht
Niet iedere gimbal is even sterk. Let daarom op het maximale draaggewicht van de gimbal. Dit geeft aan hoe zwaar de camera mag zijn.
Een professionele gimbal voor zwaardere camera’s heeft een hoger draaggewicht dan een gimbal voor smartphones of actiecamera's. Controleer vooraf hoe zwaar je camera is en of de gimbal sterk genoeg is.
Gimbals in de filmwereld 🎬
Gimbals gebruiken ze ook in de filmwereld. Sterker nog: ze zijn haast onmisbaar!
In de professionele filmwereld gebruiken ze grote en zware camera's. De gimbals die hiervoor nodig zijn, zijn ook groot en zwaar. Daarom horen ze niet helemaal thuis in het rijtje, gezien je ze als reguliere consument niet zomaar nodig zult hebben.
Doorgaans zit er een groot frame omheen, zodat de cameraman het gewicht met zijn hele lichaam draagt. Of de gimbal wordt met camera op een kar gemonteerd, zodat het gewicht makkelijk wordt verplaatst. Deze zul je buiten de filmsets niet snel tegenkomen.
Onderdelen en accessoires
Naast een handvat, de assen en de apparaatbevestiging heeft een gimbal ook een batterij. 🔋
Een gimbal is niets zonder zijn batterij. Het stabiliseren van de beelden gebeurt immers niet zomaar. Hier is stroom voor nodig en dit verkrijgt de gimbal uit de batterij. De meeste gimbals hebben gelukkig een flinke accu.
Sommige modellen bieden een powerbankfunctie. Hiermee laad je je telefoon op tijdens het gebruik van een gimbal en kun je langer door met het maken van prachtige beelden!
Een extra batterij is handig. Zeker als je voor een langere tijd opneemt. Hiermee film en fotografeer je langer door zonder de gimbal tussendoor op te laden. Dit is extra handig wanneer je je camera of telefoon oplaadt met de powerbankfunctie, omdat dit meer stroom vergt.
Twee andere accessoires die je mogelijkheden verruimen zijn bevestigingsaccessoires en een verlengstuk. Met bevestigingsaccessoires bevestig je de gimbal aan verschillende voorwerpen, zoals voertuigen of de grond.
Een verlengstuk verlengt de staaf van de gimbal. Zo maak je van je gimbal de beste selfiestick! Een andere handige optie is een driepootstatief, waarmee je de gimbal stevig neerzet.
Film je op meerdere plaatsen? Dan is een gimbaltas geen verkeerde aanschaf. Dit maakt het verplaatsen van de gimbal makkelijk en is hij ook nog eens beschermd.
De prijs van een gimbal
De prijzen van gimbals lopen behoorlijk uiteen. Dit hangt af van de functies, specificaties en de kwaliteit van de gimbals, maar ook van het type gimbal.
Gimbals voor smartphones zijn vanaf een paar tientjes te verkrijgen, dit zijn de basismodellen. Wil je een gimbal met meer functies? Dan kom je al snel rond de 80 euro uit. En voor de high-end-smartphone-gimbals betaal je ongeveer 150 euro.
Gimbals met een geïntegreerde camera zijn een stuk duurder. Je betaalt immers voor zowel de gimbal als voor de camera. De gemiddelde prijs ligt tussen de 300 en 350 euro.
Vanaf 80 euro heb je al een gimbal voor een actioncam en dit kan oplopen tot ongeveer 300 euro. Gimbals voor spiegelreflex-, compact- of videocamera’s zijn duurder. Hiervoor ben je al gauw 350 euro kwijt en het kan oplopen tot ruim 1000 euro.
Gimbals voor drones variëren in prijs. Een drone-gimbal zonder camera kost tussen de 20 en 100 euro. Wil je een gimbal met geïntegreerde camera voor aan de drone? Dan kost het je tussen de 200 en 500 euro. Voor een drone met geïntegreerde gimbal betaal je tussen de 300 en 1600 euro.
Drones leggen behoorlijke afstanden af, maar de afstand tussen de prijzen van drone-gimbals is ook behoorlijk! 😜
Koopcriteria
Tot slot vind je hier nog enkele aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een gimbal. 👇
- Grootte: als je een zware camera hebt, kom je niet om een grote gimbal heen, maar als je een lichtere camera of een telefoon gebruikt, dan raad ik aan om op de grootte van de gimbal te letten. Een kleinere gimbal is makkelijker in gebruik dan een grote gimbal.
- Gewicht: ook het gewicht van de gimbal speelt een doorslaggevende rol, zowel tijdens het vervoer en gebruik. Hoe zwaarder de gimbal, des te meer inspanning het gebruik vergt.
- Batterij: hoelang kun je de gimbal gebruiken en biedt de gimbal de mogelijkheid je smartphone op te laden? Beide hebben invloed op de gebruiksduur van de gimbal.
- De hellingshoek: De assen zorgen voor het corrigeren van bewegingen. De hellingshoek geeft aan in hoeverre de bewegingen gecorrigeerd worden. Hoe groter de hellingshoek, hoe meer je de gimbal kunt bewegen zonder schokken.
- Opties: wanneer de gimbal allerlei instelopties heeft en op afstand te bedienen is, biedt dit meer mogelijkheden. Kijk daarom naar de bediening en de functies die de gimbal heeft.
De 5 beste gimbals onder elkaar
1. L08 Nieuwe versie Gimbal Anti wit
2. Grundig Gimbal Stabilisator Selfiestick met zwart
3. DJI Osmo Mobile SE (OM grijs
4. PowerVision S1 Explorer kit zwart
5. Grundig Gimbal Stabilisator voor Smartphone zwart
Veelgestelde vragen over gimbals
❓Waar gebruik je een gimbal voor?
Een gimbal is bruikbaar voor ieder apparaat met een camera. De gimbal zorgt dat het opnemen van beelden vloeiend verloopt zonder schokken. Je gebruikt hem voor situaties waarin de camera veel beweegt, of wanneer je beelden simpelweg wil perfectioneren door ze met een gimbal nóg vloeiender te maken.
🤷♀️Hoe gebruik je een gimbal?
Allereerst verbind je het foto- of filmapparaat met de gimbal via bluetooth. Hierna ben je klaar om aan de slag te gaan. Er zijn meerdere manieren om een gimbal te gebruiken. Zo bepaal je zelf wat je filmt in de vrije modus, maar kun je de gimbal ook zo instellen dat het een bepaald object blijft volgen.
🔍Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een gimbal?
Het is belangrijk dat je een passende gimbal voor je apparaat koopt. Daarbij zijn de aansluitingen en het maximale draaggewicht van belang, maar ook het aantal assen, de grootte en gewicht.
Het is daarnaast van belang om te weten welke opties je op de gimbal wil hebben. Sommige gimbals hebben bijvoorbeeld een powerbankfunctie en een verlengstaaf zodat je hem ook als selfiestick kunt gebruiken.
Welke gimbal moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste gimbal. Zo maak jij de beste keus!
Geschikt voor type camera | Type gimbal | Type stabilisatie | Max. belastbaar gewicht | Roll graden | Pan graden | Tilt graden | Maximale batterijduur | Opladen via apparaat | Afstandsbediening | App vereist voor gehele functionaliteit | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | L08 Nieuwe versie Gimbal Anti wit | Spiegelreflexcamera , Actioncam , Compactcamera , Systeemcamera , Videocamera | 4-assig | Mechanisch | 1 kg | 1 ° | 1 ° | 1 ° | 150 uur | Ja | Nee | Ja | Bekijk op Bol.com | |
2 | Grundig Gimbal Stabilisator Selfiestick met zwart | Smartphone | 1-assig | Mechanisch | 1 kg | 90 ° | 160 ° | 160 ° | 4 uur | Nee | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com | |
3 | DJI Osmo Mobile SE (OM grijs | Smartphone | 3-assig | Elektrisch | 0.29 kg | 198 ° | 171 ° | 235.5 ° | 8 uur | Ja | Nee | Ja | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
4 | PowerVision S1 Explorer kit zwart | Smartphone | 3-assig | Elektrisch | 0.29 kg | -214.8 ° | 150 ° | 90 ° | 15 uur | Ja | Nee | Ja | Bekijk op Bol.com | |
5 | Grundig Gimbal Stabilisator voor Smartphone zwart | Smartphone | 2-assig | Mechanisch | 0.29 kg | 90 ° | 160 ° | 160 ° | 4 uur | Nee | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com |
L08 Nieuwe versie Gimbal Anti wit
Geschikt voor type camera: Spiegelreflexcamera , Actioncam , Compactcamera , Systeemcamera , Videocamera
Type gimbal: 4-assig
Type stabilisatie: Mechanisch
Max. belastbaar gewicht: 1 kg
Roll graden: 1 °
Pan graden: 1 °
Tilt graden: 1 °
Maximale batterijduur: 150 uur
Opladen via apparaat: Ja
Afstandsbediening: Nee
App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
Grundig Gimbal Stabilisator Selfiestick met zwart
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type gimbal: 1-assig
Type stabilisatie: Mechanisch
Max. belastbaar gewicht: 1 kg
Roll graden: 90 °
Pan graden: 160 °
Tilt graden: 160 °
Maximale batterijduur: 4 uur
Opladen via apparaat: Nee
Afstandsbediening: Ja
App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
DJI Osmo Mobile SE (OM grijs
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type gimbal: 3-assig
Type stabilisatie: Elektrisch
Max. belastbaar gewicht: 0.29 kg
Roll graden: 198 °
Pan graden: 171 °
Tilt graden: 235.5 °
Maximale batterijduur: 8 uur
Opladen via apparaat: Ja
Afstandsbediening: Nee
App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
PowerVision S1 Explorer kit zwart
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type gimbal: 3-assig
Type stabilisatie: Elektrisch
Max. belastbaar gewicht: 0.29 kg
Roll graden: -214.8 °
Pan graden: 150 °
Tilt graden: 90 °
Maximale batterijduur: 15 uur
Opladen via apparaat: Ja
Afstandsbediening: Nee
App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
Grundig Gimbal Stabilisator voor Smartphone zwart
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type gimbal: 2-assig
Type stabilisatie: Mechanisch
Max. belastbaar gewicht: 0.29 kg
Roll graden: 90 °
Pan graden: 160 °
Tilt graden: 160 °
Maximale batterijduur: 4 uur
Opladen via apparaat: Nee
Afstandsbediening: Ja
App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
Conclusie
Of je nou een smartphone of professionele camera gebruikt, of graag beelden schiet vanuit de lucht en dat rennend, springend of staand doet, een gimbal is de perfecte uitkomst voor vloeiende beelden.
Wat de beste gimbal voor jou is, hangt af van het type gimbal, het aantal assen dat je wenst en de opties die je graag hebt op je gimbal. Hoe dan ook, er is voor ieder wat wils! Neem nog een kijkje in onze top 5 hieronder. Welke gimbal kies jij? Laat het ons weten! Bedankt voor het lezen. 😄