Verruim je Blik op de Wereld met de Beste Drone

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Of je een beginner of professional bent, voor iedereen is er wat!

Verruim je Blik op de Wereld met de Beste Drone

Ben je op zoek naar de beste drone voor jouw behoeften? In dit artikel helpen we je stap voor stap om de ideale drone te vinden, of je nu een hobbyist bent of een professional. Ontdek de topmodellen op de markt, hun unieke kenmerken en hoe ze zich onderscheiden in prestaties, beeldkwaliteit en gebruiksgemak.

Wat zijn de beste drones van 2024?

Dit zijn de top 5 beste drones op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste drones van 2024

1. Optimaal voor luchtfotografie met geavanceerde obstakelvermijding: DJI Air 3

1. Optimaal voor luchtfotografie met geavanceerde obstakelvermijding: DJI Air 3

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast over de veelzijdige DJI Air 3 drone! Met 3x zoom, 12MP/48MP foto mogelijkheden en geavanceerde video functies zoals 4K bij 100fps en 2.7K bij 60fps in verticale modus, opent deze drone nieuwe creatieve mogelijkheden. Met veiligheidsfuncties zoals Omnidirectional Obstacle Sensing en Advanced Return to Home wordt de gebruikerservaring nog beter. Volgens TechRadar zit deze drone tussen de Mini 3 Pro en Mavic 3 Pro in en is geschikt voor zowel beginners als professionele piloten.

Het ontwerp van deze drone, met dubbele camera's en een gewicht van 720g met een Europese C1 classificatie, sluit aan bij de veranderende behoeften van drone liefhebbers. De review van PCMAG benadrukt: "De DJI Air 3 maakt indruk met zijn 3x zoom en geavanceerde videofuncties, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diverse gebruikers." Dit benadrukt de brede aantrekkingskracht van het product, waarbij het in staat is om aan verschillende behoeften te voldoen.

Ondanks de indrukwekkende kenmerken, suggereert de review van Pilot Institute dat de DJI Air 3 mogelijk niet volledig voldoet aan de eisen van professionele gebruikers, wat een mogelijke beperking kan zijn voor deze specifieke gebruikersgroep. De review merkt op: "Het biedt indrukwekkende functies en functionaliteiten, maar mist mogelijk bepaalde geavanceerde mogelijkheden die vereist zijn door professionele piloten." Dit benadrukt de positie van het product als geschikt voor liefhebbers in plaats van professionals.

In de markt concurreert de DJI Air 3 met drones die zich richten op specifieke gebruikersgroepen, zoals beginners, liefhebbers en professionals. In vergelijking met budgetvriendelijke opties, onderscheidt de DJI Air 3 zich met zijn geavanceerde functies, zoals de 3x zoom en 12MP/48MP foto mogelijkheden, zoals benadrukt door TechRadar. Dit maakt het tot een premium keuze in de drone categorie, aantrekkelijk voor gebruikers die verbeterde functionaliteit en creatief potentieel zoeken.

Ondanks zijn kracht, is de DJI Air 3 misschien niet de beste keuze voor professionele gebruikers die zeer geavanceerde mogelijkheden zoeken. Zijn kracht ligt in zijn aantrekkingskracht voor een breed publiek, met functies die zowel beginners als liefhebbers aanspreken. Zoals PCMAG opmerkt: "De DJI Air 3 maakt indruk met zijn 3x zoom en geavanceerde videofuncties, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diverse gebruikers." Dit benadrukt zijn veelzijdigheid en brede aantrekkingskracht, waardoor het een opmerkelijke optie is voor een breed scala aan drone liefhebbers.

In de wereld van drones schittert de DJI Air 3 als een veelzijdige en functie-rijke optie, geschikt voor een divers publiek. Zijn geavanceerde mogelijkheden maken het een verleidelijke keuze voor degenen die verbeterde functionaliteit en creatief potentieel zoeken, hoewel het mogelijk niet volledig voldoet aan de eisen van professionele gebruikers met zeer geavanceerde behoeften.

Voordelen DJI Air 3
 • Veelzijdige mogelijkheden voor een breed scala aan drone-liefhebbers
 • Geavanceerde functies zoals 3x zoom, 12MP/48MP fotomogelijkheden en geavanceerde videofuncties
Nadelen DJI Air 3
 • Voldoet mogelijk niet volledig aan de eisen van professionele gebruikers

2. Eersteklas FPV drone voor meeslepende vliegervaringen: DJI Avata Fly Smart Combo

2. Eersteklas FPV drone voor meeslepende vliegervaringen: DJI Avata Fly Smart Combo

Belangrijke specificaties:

Type drone: Quadcopter
Droneklasse: Subcategorie A1
Vliegbewijs vereist: Ja
Maximale snelheid: 97.2 km/h
Maximale afstand afstandsbediening: 116000 m
Videoresolutie: 4K
Maximale batterijduur: 18 minuut

De DJI Avata Fly Smart Combo Drone is een eersteklas FPV-drone die is ontworpen voor een meeslepende vliegervaring. Het biedt een mix van veiligheidsfuncties, geavanceerde cameramogelijkheden en intuïtieve pilootgereedschappen. Met propellerbescherming, obstakelsensoren en een lichtgewicht, duurzaam en draagbaar ontwerp zorgt de Avata voor verbeterde vliegveiligheid en behendigheid. De 4K ultrabrede opname, soepele opnametechnologieën en geavanceerde kleurgradatiemogelijkheden leveren uitzonderlijke cameramogelijkheden. De DJI Goggles 2 en Motion Controller bieden een comfortabele en intuïtieve pilootervaring, terwijl de DJI O3+ videotransmissie zorgt voor stabiele en responsieve vluchten. Daarnaast ondersteunt de drone meerdere afstandsbedieningsapparaten en biedt het een vluchtsimulator voor vaardigheidsverbetering.

Volgens TechRadar is "The DJI Avata een bijgewerkte versie van de DJI FPV-drone, ontworpen om een betere en toegankelijkere FPV-vliegervaring te bieden." Dit duidt op een evolutie naar verbeterde toegankelijkheid en gebruikerservaring in vergelijking met zijn voorganger, waardoor het een significante investering is voor degenen die geïnteresseerd zijn in FPV. TechRadar merkt echter ook op dat de Avata zich bevindt tussen cameradrones en FPV-hardware, wat suggereert dat het mogelijk niet volledig voldoet aan beide doelstellingen en daardoor mogelijk een beperktere aantrekkingskracht heeft op een breder publiek.

Tom's Guide benadrukt het unieke ontwerp van de Avata, met vaste propellerbescherming en een rasterachtig donkergrijs frame. Dit onderscheidende ontwerp, samen met de beschikbaarheid van de drone in drie configuraties tegen verschillende prijspunten, toont de toewijding van DJI om diverse opties aan te bieden om verschillende gebruikersvoorkeuren en budgetten te bedienen.

De DJI Avata wordt gepositioneerd als een meeslepende vliegervaring, met de nadruk op FPV-mogelijkheden en geavanceerde pilootgereedschappen. Het concurreert in een ruimte waar traditionele cameradrones en FPV-hardware overlappen, en biedt een overtuigende optie voor degenen die een balans zoeken tussen de twee. De compatibiliteit met de nieuwste DJI Goggles 2 en Motion Controller, samen met zijn geavanceerde cameramogelijkheden en veiligheidsfuncties, positioneert het als een eersteklas keuze voor liefhebbers die een opwindende FPV-ervaring zoeken.

Hoewel de DJI Avata uitblinkt in het bieden van een meeslepende en veilige FPV-vliegervaring, voldoet het mogelijk niet volledig aan de specifieke doelstellingen van traditionele cameradrones of toegewijde FPV-hardware, wat mogelijk de aantrekkingskracht beperkt voor degenen die een meer gespecialiseerde ervaring zoeken. De hoge prijs, zoals opgemerkt door TechRadar, kan ook een afschrikmiddel zijn voor sommige potentiële gebruikers. Desalniettemin, voor degenen die een eersteklas FPV-drone zoeken die een balans biedt tussen geavanceerde cameramogelijkheden en meeslepende vliegervaringen, is de DJI Avata Fly Smart Combo Drone een overtuigende keuze.

Voordelen DJI Avata Fly Smart Combo
 • Veiligheidsfuncties en geavanceerde cameramogelijkheden gecombineerd
Nadelen DJI Avata Fly Smart Combo
 • Voldoet mogelijk niet volledig aan traditionele cameradrone- of specifieke FPV-hardware doelen
 • Hoge prijs

3. Beste drone: DJI Mini 3 Pro

3. Beste drone: DJI Mini 3 Pro

Belangrijke specificaties:

Type drone: Mini-drone
Droneklasse: Subcategorie A1
Vliegbewijs vereist: Nee
Maximale snelheid: 16 km/h
Maximale afstand afstandsbediening: 18000 m
Videoresolutie: Full HD
Maximale batterijduur: 34 minuut

Ik ben enthousiast over de DJI Mini 3 Pro + SC Controller, een absolute topper in de categorie lichtgewicht drones met geavanceerde functies en uitstekende prestaties. Met een vluchttijd van 47 minuten, drievoudige obstakeldetectie en 4K HDR-videomogelijkheden, stelt het nieuwe normen voor compacte drones. Het obstakelvermijdingssysteem van de Mini 3 Pro, dat ontbreekt in het basismodel, maakt het een topkeuze voor zowel beginners als ervaren piloten. Volgens DroneBlog, "beveelt de auteur de Mini 3 Pro aan vanwege zijn obstakelvermijdingssysteem, maar erkent de Mini 3 als een prima keuze voor meer ervaren piloten."

De drone's 1/1.3-inch CMOS-sensor levert indrukwekkende beeldkwaliteit van 48MP en 4K-video met 60fps, waardoor het zich onderscheidt van zijn voorgangers en concurrenten. De compatibiliteit met de nieuwe DJI RC-afstandsbediening verbetert de gebruikerservaring verder, met nauwkeurige controle en responsiviteit. Digital Camera World merkt op: "De bediening van de drone is gebruiksvriendelijk, met Cine, Normaal en Sportmodi, en een APAS 4.0 vermijdingssysteem voor botsingen."

Een van de meest opvallende kenmerken van de Mini 3 Pro is zijn vermogen om verticaal te filmen, wat mogelijk wordt gemaakt door de langere romp en een 1/1.3-inch CMOS-sensor. Sommige zorgen zijn echter geuit over de praktische toepasbaarheid van verticaal filmen. Bovendien zijn er uitdagingen opgemerkt tijdens hard voorwaarts vliegen, vooral in de Sportmodus. Digital Camera World benadrukt: "De vliegdynamica zijn over het algemeen goed, maar het klimmen tijdens hard voorwaarts vliegen is uitdagend. Het opvallende kenmerk van de camera is het vermogen om verticaal te filmen, met een 1/1.3-inch CMOS-sensor die 4K bij 60fps en 48MP RAW-foto's ondersteunt. Echter, de praktische toepasbaarheid van verticaal filmen wordt in twijfel getrokken."

In vergelijking met zijn voorgangers overtreft de Mini 3 Pro op verschillende punten, waaronder de grootte van de camerasensor, beeldkwaliteit, videobeschikbaarheid, obstakelvermijding en vluchttijd. Dit maakt het een overtuigende keuze voor droneliefhebbers die de nieuwste ontwikkelingen in dronetechnologie zoeken. Volgens DPReview, "In vergelijking met de Mini 2 en Mavic Air 2 overtreft de Mini 3 Pro op verschillende punten, waaronder de grootte van de camerasensor, beeldkwaliteit, videobeschikbaarheid, obstakelvermijding en vluchttijd."

Hoewel de Mini 3 Pro op veel gebieden uitblinkt, zijn er enkele bedenkingen over de praktische toepasbaarheid van bepaalde functies, zoals verticaal filmen, en zorgen over de vliegdynamica in de Sportmodus. Bovendien is de plastic hoes van de gimbal voor transport bekritiseerd. Ondanks deze kleine nadelen, positioneren de indrukwekkende kenmerken van de Mini 3 Pro, waaronder de verlengde vluchttijd en het obstakelvermijdingssysteem, het als een uitzonderlijke keuze in de categorie lichtgewicht drones.

Voordelen DJI Mini 3 Pro
 • 47 minuten vliegtijd
 • Tri-directionele obstakeldetectie
 • 4K HDR video mogelijkheden
 • 1/1.3-inch CMOS-sensor voor 48MP beeldkwaliteit en 4K-video met 60fps
 • Compatibiliteit met de nieuwe DJI RC-afstandsbediening voor nauwkeurige controle en responsiviteit
 • Overtreft voorgangers in camerasensorformaat, beeldkwaliteit, videobesluit, obstakelvermijding en vliegtijd
Nadelen DJI Mini 3 Pro
 • Zorgen over de praktische toepassing van verticaal fotograferen
 • Uitdagingen tijdens hard voorwaarts vliegen, met name in de Sportmodus
 • Reserveringen over de plastic bedekking van de gimbal voor transport

4. Optimaal voor professionele fotografie en videografie: DJI Mavic 3 Pro

4. Optimaal voor professionele fotografie en videografie: DJI Mavic 3 Pro

Belangrijke specificaties:

Type drone: Quadcopter
Droneklasse: Subcategorie A2
Vliegbewijs vereist: Ja
Maximale snelheid: 75.6 km/h
Maximale afstand afstandsbediening: 28000 m
Videoresolutie: 4K
Maximale batterijduur: 43 minuut

Ik ben verheugd om de DJI Mavic 3 Pro te introduceren, gelanceerd in 2023, die professionele drone mogelijkheden opnieuw definieert met zijn geavanceerde functies. Met een baanbrekend DJI Triple-Camera System, bevat het een 4/3 Hasselblad groothoekcamera, een 166mm telecamera en een 70mm medium telecamera, allemaal met ondersteuning voor 4k60fps, waardoor het ongeëvenaarde beeldmogelijkheden biedt. Zoals benadrukt door DroneBlog, "de 70mm camera maakt gecomprimeerde shots met parallax-effecten, zeer geprezen door content creators en commerciële dronepiloten." Deze innovatie opent nieuwe creatieve mogelijkheden, waardoor het een ideale keuze is voor professionals en liefhebbers die op zoek zijn naar hoogwaardige luchtfoto's.

De designevolutie van de Mavic 3 Pro, zoals gedetailleerd door DJI, introduceert een iets zwaardere constructie om de extra medium telecamera te accommoderen, terwijl de draagbaarheid behouden blijft. Deze ontwerpaanpassing sluit aan bij zijn professionele positionering en bedient commerciële operators en professionals die precisie en veelzijdigheid eisen. Bovendien zorgen de precieze omnidirectionele obstakeldetectiemogelijkheden en een indrukwekkende maximale vliegtijd van 43 minuten, zoals opgemerkt door DJI, voor betrouwbare prestaties, zelfs in uitdagende omgevingen.

TechRadar benadrukt de indrukwekkende veiligheids- en vliegfuncties van de Mavic 3 Pro, waardoor het nog aantrekkelijker wordt. Met een hoofdcamera met een Four Thirds 20MP Hasselblad en videoresolutie tot 5.1K, is het een veelzijdig instrument voor creatieve doeleinden. Echter, zoals benadrukt door TechRadar, weerspiegelt de hoge prijs zijn professionele mogelijkheden, waardoor het meer geschikt is voor degenen die het beste eisen op het gebied van beeldmateriaal en vliegprestaties.

In vergelijking met zijn voorgangers, met name de Mavic 3 en Mavic 3 Classic, is het opvallende kenmerk van de Mavic 3 Pro zijn driecamerasysteem, waardoor de vastlegging van onderwerp en omgeving wordt verbeterd. Dit verhoogt de veelzijdigheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor commerciële toepassingen en professionele contentcreatie. Bovendien verbetert de inclusie van de DJI RC-controller met een geïntegreerd 5,5-inch HD-scherm en vooraf geïnstalleerde DJI Fly-app, zoals benadrukt door DJI, de controle-ervaring en draagt bij aan de aantrekkingskracht voor professionele gebruikers.

In de wereld van consumentendrones onderscheidt de DJI Mavic 3 Pro zich als een eersteklas aanbod, uitblinkend in beeldmogelijkheden, vliegprestaties en veiligheidsfuncties. Hoewel de premium prijs een drempel kan vormen voor casual gebruikers, wordt de waarde ervan duidelijk voor professionals en commerciële operators die compromisloze kwaliteit zoeken. Zoals beknopt verwoord door PCMAG, "De DJI Mavic 3 Pro is een veelzijdige consumentendrone met een drie-camera gimbal die zijn creatieve potentieel versterkt," en vat daarmee de essentie samen als een instrument om de grenzen van luchtfotografie en videografie te verleggen. 🚁

Voordelen DJI Mavic 3 Pro
 • Baanbrekend DJI Triple-Camera System met Hasselblad groothoek-, tele- en medium-telelenzen die 4k60fps ondersteunen.
Nadelen DJI Mavic 3 Pro
 • Hoge prijs, meer geschikt voor professionals en commerciële operators.

5. Ryze Tello

De Ryze Tello drone is een compacte en lichtgewicht quadcopter, speciaal ontworpen voor beginners en indoor vliegen. Met stabiliteitssensoren en rotorbescherming is het ideaal voor beginners om de basiscontroles te leren. Volgens TechRadar is het "aanbevolen voor beginners die de basis van quadcopter-besturing willen leren." Door zijn kleine formaat en lichte ontwerp is het geschikt voor reizen en biedt het een plezierige vliegervaring met responsieve controles en de mogelijkheid om flips en acrobatische bewegingen uit te voeren in een beperkte ruimte. TechRadar suggereert ook dat het "geschikt is voor reizen vanwege zijn kleine formaat en lichte ontwerp." De Tello maakt indruk met zijn 5-megapixelcamera, LED-statusindicator en gebruiksvriendelijk ontwerp, zoals opgemerkt door Digital Camera World. Het is echter essentieel om op te merken dat de videokwaliteit beperkt is tot 720p en de stilstaande fotomogelijkheden bescheiden zijn. Tom's Guide benadrukt dat hoewel de Tello kan worden bediend via een app, een afstandsbediening of een Scratch-programmeerinterface, de laatste "complex en slecht gedocumenteerd" is.

De beperkingen van de Tello omvatten zijn beperkte hoogte en bereik, waardoor het ongeschikt is voor vliegen op grote hoogte, en zijn gevoeligheid voor winderige omstandigheden. Ondanks deze nadelen, als deze beperkingen geen zorg zijn, kan de Ryze Tello volgens TechRadar een goede keuze zijn voor leren en binnen gebruik. De Tello wordt gepositioneerd als een budgetvriendelijke optie voor beginners, aangezien het wordt beschreven als de "beste goedkope drone voor beginners" op de lijst van beste drones voor het maken van luchtfoto's van TechRadar. Echter, de Scratch-programmeerfunctie is beperkt en niet goed gedocumenteerd, wat gebruikers die geavanceerde programmeermogelijkheden zoeken, zou kunnen afschrikken, zoals benadrukt door Tom's Guide.

In de wereld van compacte drones wordt de DJI Mini 3 gepositioneerd als de beste budgetoptie, wat potentieel concurrentie kan bieden aan de Ryze Tello. De DJI Mini 3 zou de voorkeur kunnen hebben voor gebruikers die verbeterde videokwaliteit en een robuustere camera zoeken. Aan de andere kant maakt de focus van de Ryze Tello op stabiliteit en gebruiksvriendelijke controles het een aantrekkelijke optie voor beginners en liefhebbers van indoor vliegen. De onderscheidende kenmerken van de Tello, zoals zijn stabiliteitssensoren, rotorbescherming en compacte ontwerp, onderscheiden het binnen de budgetvriendelijke drone-categorie.

Samenvattend biedt de Ryze Tello drone een aantrekkelijk instappunt voor beginners en liefhebbers van indoor vliegen, met een stabiele en boeiende vliegervaring. Hoewel het misschien niet uitblinkt in videokwaliteit of geavanceerde programmeermogelijkheden, maken zijn compacte en robuuste bouw, responsieve controles en gebruiksvriendelijk ontwerp het een lovenswaardige keuze voor degenen die de wereld van drones betreden. Zoals TechRadar samenvat, "Als deze beperkingen geen zorg zijn, kan de Ryze Tello een goede keuze zijn voor leren en binnen gebruik."

Voordelen Ryze Tello
 • Stabiele en boeiende vliegervaring voor beginners en indoor vliegliefhebbers
 • Compact en lichtgewicht ontwerp, geschikt voor reizen en kleine ruimtes
 • Gebruiksvriendelijke bediening en responsieve vliegmogelijkheden
Nadelen Ryze Tello
 • Beperkte videokwaliteit en bescheiden fotomogelijkheden (720p)
 • Beperkte hoogte en bereik, ongeschikt voor hoogtevliegen
 • Beperkte en slecht gedocumenteerde Scratch-programmeerbaarheid

Hoe kies je de beste drone?

Drones met camera's zijn er in vele soorten en maten, van opvouwbare modellen tot forse professionele apparaten. Kleinere modellen zijn wendbaar maar gevoelig voor windvlagen, terwijl grotere modellen draagbaarheid opofferen voor een zwaarder laadvermogen.

Welk type drone je ook kiest, de beste modellen zijn in staat om kristalheldere foto's en video's te maken vanuit de lucht. Hieronder vind je de belangrijkste zaken om op te letten bij je aankoop! 👇

Typen drones: van basic tot racemodellen

Er zijn veel verschillende soorten drones, van de dure modellen met de nieuwste technologie tot goedkopere drones die leuk zijn om thuis en in de tuin mee te vliegen.

Basic cameradrones

Een geweldige manier om te beginnen met drone vliegen, is het aanschaffen van een basic drone met camera. Ze bieden goede vliegcapaciteiten om je te helpen wennen aan de vliegkunst. Om in te komen, heb ik een vrij simpele drone, die me ook geen fortuin kostte.

Ze zijn voorzien van basistechnologieën, hoewel sommige van deze drones verrassend krachtig zijn en zelfs high-end functies bevatten, zoals obstakelvermijding of een instelbare camera.

Met een lageresolutiecamera ingebouwd, geven basic drones je de mogelijkheid om de wereld van luchtfotografie te ontdekken, zonder een fortuin te betalen.

Racedrones

Op afstand bestuurbare vliegtuigen zijn er al eeuwen. Maar met de recente toename in populariteit, worden quadcopters nu ook als drones bestempeld. Deze beschikken meestal niet over gps-stabilisatie, return-to-home functionaliteit en andere geautomatiseerde vliegmodi.

DJI hoopt daar verandering in te brengen met zijn FPV Combo. Het is een kant-en-klare racer die werkt met een digitale VR-headset (inbegrepen), en haalt snelheden tot maar liefst 140 km/u. Hij beschikt wel over gps-stabilisatie, wat het gemakkelijker maakt voor beginners.

DJI FPV Combo in gebruik met VR-headset in een woestijn

Geavanceerde cameradrones

Geavanceerde drones zijn de opstap naar professionele drones. Vaak voorzien van soortgelijke technologieën als professionele drones, zoals obstakelvermijding en return-to-home, presteren deze drones ongelooflijk goed en zijn ze perfect voor serieuze en enthousiaste amateurfotografen.

Ze zijn geweldig om buiten te vliegen, hun grotere en zwaardere ontwerp is bestand tegen winderige omstandigheden, waardoor je mooie vogelperspectieven vastlegt.

Veel geavanceerde drones zijn uitgerust met een krachtige camera met de mogelijkheid om opnamen te maken in 1080p Full HD, of soms zelfs in 4K-resolutie.

Degenen die niet zijn voorzien van een camera, hebben meestal een voorziening die geschikt is voor het bevestigen van een actioncamera, zoals de GoPro HERO9 Black, zodat je de controle hebt over de opnamekwaliteit.

Drones voor professioneel gebruik

Professionele drones vallen best in de handen van een piloot met enige ervaring. Deze drones zijn ontworpen voor professionele fotografen, filmmakers, bouwopzichters en meer. Ze zijn de meest geavanceerde die er zijn en leveren resultaten van wereldklasse.

Ze bieden een eenvoudigere manier van het vastleggen van beelden van moeilijk te bereiken plaatsen. Met functies, waaronder gps en controllers die zorgen voor soepele en nauwkeurige vluchtaanpassingen, produceren ze ongeëvenaarde resultaten.

Verwisselbare gimbals, camera's en lenzen, betekenen dat je deze drones op maat aanpast om je gewenste doel te bereiken. Ze hebben ook een langere batterijlevensduur en vaak meer dan één batterij, zodat je langer kunt vliegen.

Camera's van drones: hoe goed is goed genoeg?

Overweeg de volgende zaken als je een drone met ingebouwde camera wilt:

Resolutie

Eén miljoen pixels is gelijk aan één megapixel. Dit betekent dat een foto van 1 megapixel bestaat uit 1 miljoen kleine vierkantjes met informatie die als een mozaïek aan elkaar worden gepuzzeld tot een complete foto.

De pixelresolutie van een beeld is het aantal pixels waaruit het beeld is opgebouwd. Dit drukt men uit in het aantal kolommen en rijen, zoals 1920 × 1080 pixels (Full HD), of rechtstreeks door het totale aantal pixels, zoals 2,1 MP (1920 × 1080 = 2.073.600).

Een Full HD-resolutie van 1080p is ideaal voor het maken van video's thuis of op vakantie. Als je professionele opnames wilt maken, overweeg dan een camera met 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels of 8,3 MP) voor een cinematisch effect. Vergeet ook niet de beste SD-kaart of microSD-kaart om je films op te slaan!

Stabilisatie

Je wilt dat je opnamen vloeiend zijn, zonder schokkerige resultaten. Camera's met stabilisatiefuncties, zoals gimbals, verhogen de prijs van een drone, maar dat komt je eindresultaat ten goede!

Vliegtijd

Over het algemeen geldt: hoe groter de drone, hoe langer hij vliegt. Professionele drones bieden een vliegtijd van maximaal 30 minuten, terwijl speelgoeddrones en basic drones slechts 7 tot 9 minuten vliegen op een enkele lading. Als je langer wilt vliegen, neem dan extra batterijen mee.

Witte drone vliegt boven een bos

Batterij

Als je langer met je drone wilt vliegen, controleer dan of hij verwisselbare batterijen heeft. Het is altijd goed om reservebatterijen bij je te hebben om het meeste uit je vliegtijd te halen. Het verwisselen van de batterij is ideaal voor professionals en kan je helpen bij het streven naar dat perfecte shot. 📸

Vliegbereik

Het bereik van een drone geeft aan hoe ver hij van je vandaan kan gaan voordat je de controle verliest. Als je voor professionele luchtopnames gaat, is het belangrijk dat je drone een groot vliegbereik heeft. Professionele drones vliegen tot 2 km ver, terwijl geavanceerde hobby-drones een bereik van ongeveer 500 m hebben.

Let op!

Volgens de wet moet je je drone altijd in het zicht houden, om te voorkomen dat hij schade toebrengt aan eigendommen, dieren of zelfs mensen. Het is dus belangrijk om de wetten in elk land te controleren als je van plan bent om hem mee te nemen naar het buitenland.

Geïntegreerde gps

In het topsegment van de dronemarkt vind je modellen met geïntegreerde gps, waarmee de machines weten waar ze zich in de wereld bevinden. Deze functie helpt je drone de weg terug naar huis te vinden met een functie die toepasselijk 'return-to-home' (RTH) heet. Deze functie bespreek ik hieronder uitgebreider.

Een geïntegreerde gps verbetert ook de algemene stabiliteit en navigatievaardigheden van de drone, waardoor ze bijvoorbeeld gemakkelijk op één plaats blijven zweven.

Return-to-home (RTH)

De RTH-functie is een zeer nuttige veiligheidsfunctie die je helpt je drone terug te brengen naar een veilige, toegankelijke landingsplaats. Hieronder beschrijf ik kort hoe deze functie werkt.

Een drone stelt zijn opstijgpositie in als thuispunt wanneer hij vier of meer gps-signalen ontvangt. De drone zal continu real-time gps-coördinaten analyseren en een kompas gebruiken om zijn terugvlucht te bepalen. Alles wat de positie van het thuispunt, gps of kompas verstoort, zal de RTH-functie beïnvloeden.

Follow-me-modus

Met deze functie volgt je drone je over de grond of over de oceaan, zodat jij je kunt concentreren op mountainbiken of kitesurfen, terwijl je luchtvriend je vorderingen bijhoudt. Sommige drones doen dit beter dan andere, dus lees de gebruikersreviews om te zien hoe goed de modus in de praktijk werkt.

Obstakelvermijding

Obstakelvermijding is een premium functie op drones. Het kost je geld, maar het is het enige dat je drone behoedt om tegen een boom te botsen.

Net als bij de follow-me modus doen sommige drones dit beter dan andere, dus controleer niet alleen of een model deze mogelijkheid heeft, maar ook de reviews online om te zien of het daadwerkelijk werkt zoals geadverteerd!

First-person view

Hiermee volg je precies wat je drone in realtime ziet met behulp van de on-board camera. De video wordt gestreamd naar een ingebouwd display op de controller of naar je smartphone of tablet. Dit is een superhandige functie die je helpt om de camera naar de perfecte positie te leiden.

Drone controller met een tablethouder

Type controller

De duurdere modellen hebben meestal een fysieke controller met een ingebouwd scherm of een schermbevestiging voor een live-feed van de camera van de drone. Instapmodellen gebruiken in plaats daarvan een smartphone-app, die de bediening op een touchscreen reproduceert.

Een speciale controller is meestal de beste optie voor gevorderde vluchten (vooral bij hogere snelheden), omdat de knoppen en joysticks fysieke feedback geven: je regelt snelheden nauwkeurig door de joysticks geleidelijk te verplaatsen.

Duurzaamheid

Bij het vliegen met drones is er altijd kans op crashes en botsingen. De meeste drones krijg je met een tweede set propellers, maar het is de moeite waard om een drone te kiezen die gemakkelijk te vinden reserveonderdelen heeft als er een reparatie nodig is.

Ook propellerbeschermers zijn handig. Deze bieden je enige bescherming voor deze delicate instrumenten. Deze variëren van een schuimrubberen omhulsel dat om de basisdrone past, tot kleine steunpunten voor de propellers.

Overweeg daarnaast een drone met een borstelloze motor. Deze kost meer dan een borstelmotor, maar in ruil daarvoor werkt hij stiller en heeft hij een langere levensduur, zodat je deze minder vaak hoeft te vervangen.

Regelgeving omtrent het gebruik van drones

De Nederlandse overheid wil ongelukken met drones voorkomen. Als drone-bezitters moet je je daarom aan een aantal regels houden.1Drones.nl (n.d.). 'Regelgeving drones'

Zo mag je met je drone niet hoger vliegen dan 120 meter en niet vliegen in no-fly zones. In onderstaand fragment krijg je een overzicht van enkele regels en info met betrekking tot de registratie van je drone.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste drone?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste drone vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste drone?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste drone vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Frankwandelt de beste drone?

De beste drone volgens Frankwandelt is de DJI Inspire 3. Deze geavanceerde drone staat bekend om zijn uitzonderlijke beeldkwaliteit en veelzijdigheid, ideaal voor professionele filmmakers en fotografen. Met een 6K-camera, geavanceerde beeldstabilisatie en een vliegtijd tot 30 minuten biedt de Inspire 3 ongeëvenaarde prestaties. 

Zijn robuuste ontwerp en uitgebreide vliegmodi maken het mogelijk om in diverse omstandigheden te vliegen, terwijl je verzekerd bent van haarscherpe beelden. De Inspire 3 is een topkeuze voor wie op zoek is naar de beste kwaliteit in luchtfotografie en -videografie.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen