Verruim je Blik op de Wereld met de Beste Drone

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De nieuwste drones zijn echte hoogvliegers!

Verruim je Blik op de Wereld met de Beste Drone

Op zoek naar de beste drone die je momenteel kunt kopen? Dan ben je op de juiste plek beland. Of je nu een luchtfotograaf, landmeter, wildlife-tracker of drone-hobbyist bent, laten we eerlijk zijn: er zijn weinig dingen zo spannend in het leven als de wereld door de lens van je drone te bekijken.

Als je denkt dat een (nieuwe) drone wel handig is voor je volgende project, is er goed nieuws, want de technologie heeft in korte tijd een lange weg afgelegd. Er zijn nu modellen op de markt die een enorme sprong hebben gemaakt in prijs-kwaliteit, vooral op vlak van videokwaliteit en stabilisatie.

Maar je krijgt natuurlijk waar je voor betaalt, en als je een drone wilt die verbluffende beelden vastlegt, moet je bereid zijn om wat extra geld uit te geven. Omdat drones zo prijzig zijn, loont het de moeite om onderzoek te doen voor je er eentje koopt. Hieronder help ik je op weg! 🙋‍♂️

PuroTech Quad Drone 4K Camera zwart

PuroTech Quad Drone 4K Camera zwart
Maximale snelheid: 12 km/h
Product gewicht: 12.5 kg
GPS: Ja
Met live-view: Ja
Product gewicht: 12.5 kg
Maximale bedieningsafstand: 100 meter
Vliegbewijs vereist: Nee
Type drone: Mini-drone , Quadcopter
Bekijk op Bol.com

Digital Nativez zwarte drone met

Digital Nativez zwarte drone met
Maximale snelheid: 0 km/h
Product gewicht: 100 g
GPS: Nee
Met live-view: Ja
Product gewicht: 100 g
Maximale bedieningsafstand: 200 meter
Vliegbewijs vereist: Nee
Type drone: Mini-drone
Bekijk op Bol.com

Quad Drone met camera en zwart

Quad Drone met camera en zwart
Maximale snelheid: 30 km/h
Product gewicht: 330 g
GPS: Nee
Met live-view: Ja
Product gewicht: 330 g
Maximale bedieningsafstand: 100 meter
Vliegbewijs vereist: Ja
Type drone: Quadcopter
Bekijk op Bol.com

Beste drone koopgids: hoe maak je de beste koop?

Drones met camera's zijn er in vele soorten en maten, van opvouwbare modellen tot forse professionele apparaten. Kleinere modellen zijn wendbaar maar gevoelig voor windvlagen, terwijl grotere modellen draagbaarheid opofferen voor een zwaarder laadvermogen.

Welk type drone je ook kiest, de beste modellen zijn in staat om kristalheldere foto's en video's te maken vanuit de lucht. Hieronder vind je de belangrijkste zaken om op te letten bij je aankoop! 👇

Wat is een drone?

Hoewel 'drone' een militaire term is, is het synoniem geworden met andere termen zoals 'unmanned aerial vehicles' (UAV) of 'unmanned aerial systems' (UAS), die beide op afstand bediende of autonoom geprogrammeerde luchtmachines beschrijven.

Drones bouwt men meestal voor recreatieve doeleinden, maar ze worden ook gebruikt voor professionele luchtfotografie en videografie, om vracht te vervoeren, om bruggen en industriële schoorsteentorens te inspecteren, om wilde dieren te volgen, enzovoorts.

Men vindt voortdurend nieuwe toepassingen, wat leidt tot groei van de dronesector. Vooruitgang in de drone-technologie heeft het bezit van een UAV-toestel toegankelijker en kosteneffectiever gemaakt dan ooit tevoren.

Als gevolg daarvan is de drone-gemeenschap de laatste jaren tot bloei gekomen. Het is een spannende tijd om in de drone-wereld te werken, of om een drone te bezitten in het algemeen.

Let op!

Om met een drone te vliegen die zwaarder weegt dan 250 gram, moet je in het bezit zijn van een vliegbewijs. Voor sommige vluchten heb je ook een exploitantnummer nodig. Deze vliegbewijzen zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.

Type drones

Er zijn veel verschillende soorten drones, van de dure modellen met de nieuwste technologie tot goedkopere drones die leuk zijn om thuis en in de tuin mee te vliegen.

Basic camera drones

Een geweldige manier om te beginnen met drone vliegen, is het aanschaffen van een basic drone met camera. Ze bieden goede vliegcapaciteiten om je te helpen wennen aan de vliegkunst.

Ze zijn voorzien van basistechnologieën, hoewel sommige van deze drones verrassend krachtig zijn en zelfs high-end functies bevatten, zoals obstakelvermijding of een instelbare camera. Met een lage resolutie camera ingebouwd, geven basic drones je de mogelijkheid om de wereld van luchtfotografie te ontdekken, zonder een fortuin te betalen.

Racedrones

Op afstand bestuurbare vliegtuigen zijn er al eeuwen. Maar met de recente toename in populariteit, worden quadcopters nu ook als drones bestempeld. Deze beschikken meestal niet over GPS-stabilisatie, return-to-home functionaliteit en andere geautomatiseerde vliegmodi.

Race-liefhebbers bouwen vaak hun eigen vliegtuig van kits of onderdelen. Enige vaardigheid met een soldeerbout en schroevendraaier is vereist, maar dat is inmiddels een aspect van de hobby zelf.

DJI hoopt daar verandering in te brengen met zijn FPV Combo. Het is een kant-en-klare racer die werkt met een digitale VR-headset (inbegrepen), en haalt snelheden tot maar liefst 140 km/u. Hij beschikt wel over GPS-stabilisatie, wat het gemakkelijker maakt voor beginners.

Dronecompetities worden steeds populairder, met officiële races die wereldwijd worden georganiseerd. Dankzij hun kleine lichaam zijn racedrones uiterst wendbaar, wat fantastisch is voor het nemen van bochten. Met zulke hoge vliegsnelheden is het belangrijk dat deze drones snel reageren, zodat je de controle behoudt en terug kunt keren in de race.

DJI FPV Combo in gebruik met VR-headset in een woestijn

Geavanceerde camera drones

Geavanceerde drones zijn de opstap naar professionele drones. Vaak voorzien van soortgelijke technologieën als professionele drones, zoals obstakelvermijding en return-to-home, presteren deze drones ongelooflijk goed en zijn ze perfect voor serieuze en enthousiaste amateurfotografen.

Ze zijn geweldig om buiten te vliegen, hun grotere en zwaardere ontwerp is bestand tegen winderige omstandigheden, waardoor je mooie vogelperspectieven vastlegt.

Veel geavanceerde drones zijn uitgerust met een krachtige camera met de mogelijkheid om opnamen te maken in 1080p Full HD, of soms zelfs in 4K-resolutie.

Degenen die niet zijn voorzien van een camera, hebben meestal een voorziening die geschikt is voor het bevestigen van een actioncamera, zoals de GoPro HERO9 Black, zodat je de controle hebt over de opnamekwaliteit.

Drones voor professioneel gebruik

Professionele drones vallen best in de handen van een piloot met enige ervaring. Deze drones zijn ontworpen voor professionele fotografen, filmmakers, bouwopzichters en meer. Ze zijn de meest geavanceerde die er zijn en leveren resultaten van wereldklasse.

Ze bieden een eenvoudigere manier van het vastleggen van beelden van moeilijk te bereiken plaatsen. Met functies, waaronder GPS en controllers die zorgen voor soepele en nauwkeurige vluchtaanpassingen, produceren ze ongeëvenaarde resultaten.

Verwisselbare gimbals, camera's en lenzen, betekenen dat je deze drones op maat aanpast om je gewenste doel te bereiken. Ze hebben ook een langere batterijlevensduur en vaak meer dan één batterij, zodat je langer kunt vliegen. Professionele drones lopen voorop in hun technologieën, en bieden vaak 4K-opnamemogelijkheden.

Gimbals

Een gimbal houdt de camera stil terwijl hij rondvliegt in harde wind en op grote hoogte. Kleinere speelgoeddrones hebben dit hulpstuk niet, maar ze hebben het ook niet echt nodig; ze brengen het grootste deel van hun tijd binnenshuis of op lagere hoogtes door. Als je de beste videobeelden en foto's wilt, zorg er dan voor dat de drone een gimbal heeft.

Zaken om op te latten bij je aankoop

Regelgeving

De Nederlandse overheid wil ongelukken met drones voorkomen. Als drone-bezitters moet je je daarom aan een aantal regels houden. Zo mag je met je drone niet hoger vliegen dan 120 meter en niet vliegen in no-fly zones. In onderstaand fragment krijg je een overzicht van enkele regels en info met betrekking tot de registratie van je drone.

Camera's

Overweeg de volgende zaken als je een drone met ingebouwde camera wilt:

  • Resolutie

Eén miljoen pixels is gelijk aan één megapixel. Dit betekent dat een foto van 1 megapixel bestaat uit 1 miljoen kleine vierkantjes met informatie die als een mozaïek aan elkaar worden gepuzzeld tot een complete foto.

Hoe meer megapixels, hoe beter de details en de kwaliteit van een foto. Het heeft weinig te maken met videomateriaal, en is vooral belangrijk als je foto's wilt printen.

De pixelresolutie van een beeld is het aantal pixels waaruit het beeld is opgebouwd. Dit drukt men uit in het aantal kolommen en rijen, zoals 1920 x 1080 pixels (Full HD), of rechtstreeks door het totale aantal pixels, zoals 2,1 MP (1920 x 1080 = 2.073.600).

Een Full HD-resolutie van 1080p is ideaal voor het maken van video's thuis of op vakantie. Als je professionele opnames wilt maken, overweeg dan een camera met 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels of 8,3 MP) voor een cinematisch effect.

  • Stabilisatie

Je wilt dat je opnamen vloeiend zijn, zonder schokkerige resultaten. Camera's met stabilisatiefuncties, zoals gimbals, verhogen de prijs van een drone, maar dat komt je eindresultaat ten goede!

Vliegtijd

Over het algemeen geldt: hoe groter de drone, hoe langer hij vliegt. Professionele drones bieden een vliegtijd van maximaal 30 minuten, terwijl speelgoeddrones en basic drones slechts 7 tot 9 minuten vliegen op een enkele lading. Als je langer wilt vliegen, neem dan extra batterijen mee.

Batterij

Als je langer met je drone wilt vliegen, controleer dan of hij verwisselbare batterijen heeft. Het is altijd goed om reservebatterijen bij je te hebben om het meeste uit je vliegtijd te halen. Het verwisselen van de batterij is ideaal voor professionals en kan je helpen bij het streven naar dat perfecte shot. 📸

Vliegbereik

Het bereik van een drone geeft aan hoe ver hij van je vandaan kan gaan voordat je de controle verliest. Als je voor professionele luchtopnames gaat, is het belangrijk dat je drone een groot vliegbereik heeft. Professionele drones vliegen tot 2 km ver, terwijl geavanceerde hobby-drones een bereik van ongeveer 500 m hebben.

Let op!

Volgens de wet moet je je drone altijd in het zicht houden, om te voorkomen dat hij schade toebrengt aan eigendommen, dieren of zelfs mensen. Het is dus belangrijk om de wetten in elk land te controleren als je van plan bent om hem mee te nemen naar het buitenland.

Witte drone vliegt boven een bos

Geïntegreerde GPS

In het topsegment van de dronemarkt vind je modellen met geïntegreerde GPS, waarmee de machines weten waar ze zich in de wereld bevinden. Deze functie helpt je drone de weg terug naar huis te vinden met een functie die toepasselijk 'return-to-home' (RTH) heet. Deze functie bespreek ik hieronder uitgebreider.

Een geïntegreerde GPS verbetert ook de algemene stabiliteit en navigatievaardigheden van de drone, waardoor ze bijvoorbeeld gemakkelijk op één plaats blijven zweven.

Return-to-home (RTH)

De RTH-functie is een zeer nuttige veiligheidsfunctie die je helpt je drone terug te brengen naar een veilige, toegankelijke landingsplaats. Hieronder beschrijf ik kort hoe deze functie werkt.

Een drone stelt zijn opstijgpositie in als thuispunt wanneer hij vier of meer GPS-signalen ontvangt. De drone zal continu real-time GPS-coördinaten analyseren en een kompas gebruiken om zijn terugvlucht te bepalen. Alles wat de positie van het thuispunt, GPS of kompas verstoort, zal de RTH-functie beïnvloeden.

Om er zeker van te zijn dat je drone veilig terugkeert naar het vertrekpunt, vlieg je best in een open gebied zonder interferentie. Vergeet ook niet om het vertrekpunt voor elke vlucht te vernieuwen.

Houd er rekening mee dat stedelijke gebieden met veel hoge gebouwen GPS-signalen kunnen verstoren. Magnetische velden, hoogspanningskabels en constructies van metaal kunnen ook het kompas verstoren.

Follow-me-modus

Met deze functie volgt je drone je over de grond of over de oceaan, zodat jij je kunt concentreren op mountainbiken of kitesurfen terwijl je luchtvriend je vorderingen bijhoudt. Sommige drones doen dit beter dan andere, dus lees de gebruikersreviews om te zien hoe goed de modus in de praktijk werkt.

Obstakelvermijding

Obstakelvermijding is een premium functie op drones. Het kost je geld, maar het is het enige dat je drone behoedt om tegen een boom te botsen.

Net als bij de follow-me modus doen sommige drones dit beter dan andere, dus controleer niet alleen of een model deze mogelijkheid heeft, maar ook de reviews online om te zien of het daadwerkelijk werkt zoals geadverteerd!

First person view

Hiermee volg je precies wat je drone in realtime ziet met behulp van de on-board camera. De video wordt gestreamd naar een ingebouwd display op de controller of naar je smartphone of tablet. Dit is een superhandige functie die je helpt om de camera naar de perfecte positie te leiden.

Drone controller met een tablethouder

Type controller

De duurdere modellen hebben meestal een fysieke controller met een ingebouwd scherm of een schermbevestiging voor een live-feed van de camera van de drone. Instapmodellen gebruiken in plaats daarvan een smartphone-app, die de bediening op een touchscreen reproduceert.

Een speciale controller is meestal de beste optie voor gevorderde vluchten (vooral bij hogere snelheden), omdat de knoppen en joysticks fysieke feedback geven: je regelt snelheden nauwkeurig door de joysticks geleidelijk te verplaatsen.

Smartphoneschermen missen dit niveau van finesse, en je moet af en toe naar beneden kijken om uit te vinden waar de bedieningselementen zich op het scherm bevinden. Het past echter gemakkelijk in je zak, in tegenstelling tot een speciale controller die meer ruimte inneemt.

Duurzaamheid

Bij het vliegen met drones is er altijd kans op crashes en botsingen. De meeste drones krijg je met een tweede set propellers, maar het is de moeite waard om een drone te kiezen die gemakkelijk te vinden reserveonderdelen heeft als er een reparatie nodig is.

Ook propellerbeschermers zijn handig. Deze bieden je enige bescherming voor deze delicate instrumenten. Deze variëren van een schuimrubberen omhulsel dat om de basisdrone past, tot kleine steunpunten voor de propellers.

Overweeg daarnaast een drone met een borstelloze motor. Deze kost meer dan een borstelmotor, maar in ruil daarvoor werkt hij stiller en heeft hij een langere levensduur, zodat je deze minder vaak hoeft te vervangen.

De 5 beste drones onder elkaar

1. PuroTech Quad Drone 4K Camera zwart

1. PuroTech Quad Drone 4K Camera zwart
Levensduur batterij: 12 minuten
Maximale snelheid: 12 km/h
Product gewicht: 12.5 kg
GPS: Ja
Auto follow functie: Ja
Met live-view: Ja
Aantal megapixels: 12 Megapixel
Videoresolutie: 4K
Product gewicht: 12.5 kg
Afmetingen product: 12,5 x 8 x 5,5 cm
Maximale bedieningsafstand: 100 meter
Toepassing drone: Foto/video
Vliegbewijs vereist: Nee
Type drone: Mini-drone , Quadcopter
Droneklasse: Subcategorie A1
Exploitantnummer vereist: Nee

2. Digital Nativez zwarte drone met

2. Digital Nativez zwarte drone met
Levensduur batterij: 15 minuten
Maximale snelheid: 0 km/h
Product gewicht: 100 g
GPS: Nee
Auto follow functie: Ja
Met live-view: Ja
Aantal megapixels: 4000 Megapixel
Videoresolutie: 4K
Product gewicht: 100 g
Afmetingen product: 19 x 26 x 4,6 cm
Maximale bedieningsafstand: 200 meter
Toepassing drone: Foto/video
Vliegbewijs vereist: Nee
Type drone: Mini-drone
Droneklasse: Subcategorie A1
Exploitantnummer vereist: Nee

3. Quad Drone met camera en zwart

3. Quad Drone met camera en zwart
Levensduur batterij: 40 minuten
Maximale snelheid: 30 km/h
Product gewicht: 330 g
GPS: Nee
Auto follow functie: Nee
Met live-view: Ja
Aantal megapixels: 2 Megapixel
Videoresolutie: Full HD
Product gewicht: 330 g
Afmetingen product: 27 x 19 x 5 cm
Maximale bedieningsafstand: 100 meter
Toepassing drone: Foto/video
Vliegbewijs vereist: Ja
Type drone: Quadcopter
Droneklasse: Subcategorie A1
Exploitantnummer vereist: Ja

4. Killerbee RC X1 3 batterijen zwart

4. Killerbee RC X1 3 batterijen zwart
Levensduur batterij: 60 minuten
Maximale snelheid: 25 km/h
Product gewicht: 110 g
GPS: Nee
Auto follow functie: Ja
Met live-view: Ja
Aantal megapixels: 2.1 Megapixel
Videoresolutie: 4K
Product gewicht: 110 g
Afmetingen product: 16 x 26 x 5,5 cm
Maximale bedieningsafstand: 120 meter
Toepassing drone: Fun
Vliegbewijs vereist: Nee
Type drone: Quadcopter
Droneklasse: Subcategorie A1
Exploitantnummer vereist: Ja

5. XORIZON® 1 vliegaccu grijs

5. XORIZON® 1 vliegaccu grijs
Levensduur batterij: 50 minuten
Maximale snelheid: 30 km/h
Product gewicht: 241 g
GPS: Ja
Auto follow functie: Ja
Met live-view: Ja
Aantal megapixels: 12 Megapixel
Videoresolutie: 4K
Product gewicht: 241 g
Afmetingen product: 25 x 30 x 5 cm
Maximale bedieningsafstand: 1000 meter
Toepassing drone: Fun
Vliegbewijs vereist: Ja
Type drone: Quadcopter
Droneklasse: Subcategorie A1
Exploitantnummer vereist: Ja
Man houdt een witte drone voor zich vast

Veelgestelde vragen over drones

🗺️ Waar mag je vliegen met een drone?

Waar je in Nederland met een drone mag vliegen en wat de no-fly zones zijn, kun je op een online kaart vinden. Er is ook een aantal dingen waarop je moet letten als je vliegt in de gebieden waar het is toegestaan. Vlieg bijvoorbeeld nooit te dicht in de buurt van een mensenmenigte en schend de privacy van anderen niet. Check ook de algemene Europese regels voordat je je waagt aan een vlucht.

📏 Hoe hoog kan een drone vliegen?

Er is een verschil tussen hoe hoog een drone kán vliegen en hoe hoog je mág vliegen. In Nederland mag je tot 120 m hoog vliegen, maar dat is niet in alle landen hetzelfde. Check dus altijd de regels als je je drone meeneemt naar het buitenland!

🧭 Wat is headless mode met een drone?

In tegenstelling tot een auto of een fiets, waarbij het gemakkelijk is om de voorwaartse richting te bepalen, heeft een typische drone propellers die er in elke positie hetzelfde uitzien (symmetrisch ontwerp), zodat het moeilijk is om te weten welke kant hij op is gericht.

Headless mode is een ingebouwde mogelijkheid voor een drone om de oriëntatie waarmee hij is opgestegen te onthouden. Met headless mode, ongeacht de oriëntatie van je drone in de lucht, beweegt je drone ook daadwerkelijk naar links als je op left drukt op je zender, in relatie tot jouw gezichtspunt.

Welke drone moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste drones. Zo kun jij de beste keus maken.

Exploitantnummer vereistMaximale snelheidProduct gewichtGPSMaximale bedieningsafstandVliegbewijs vereistType drone
1PuroTech Quad Drone 4K Camera zwartNee12 km/h12.5 kgJa100 meterNeeMini-drone , Quadcopter
2Digital Nativez zwarte drone metNee0 km/h100 gNee200 meterNeeMini-drone
3Quad Drone met camera en zwartJa30 km/h330 gNee100 meterJaQuadcopter
4Killerbee RC X1 3 batterijen zwartJa25 km/h110 gNee120 meterNeeQuadcopter
5XORIZON® 1 vliegaccu grijsJa30 km/h241 gJa1000 meterJaQuadcopter

PuroTech Quad Drone 4K Camera zwart

Exploitantnummer vereist: Nee

Maximale snelheid: 12 km/h

Product gewicht: 12.5 kg

GPS: Ja

Maximale bedieningsafstand: 100 meter

Vliegbewijs vereist: Nee

Type drone: Mini-drone , Quadcopter

Digital Nativez zwarte drone met

Exploitantnummer vereist: Nee

Maximale snelheid: 0 km/h

Product gewicht: 100 g

GPS: Nee

Maximale bedieningsafstand: 200 meter

Vliegbewijs vereist: Nee

Type drone: Mini-drone

Quad Drone met camera en zwart

Exploitantnummer vereist: Ja

Maximale snelheid: 30 km/h

Product gewicht: 330 g

GPS: Nee

Maximale bedieningsafstand: 100 meter

Vliegbewijs vereist: Ja

Type drone: Quadcopter

Killerbee RC X1 3 batterijen zwart

Exploitantnummer vereist: Ja

Maximale snelheid: 25 km/h

Product gewicht: 110 g

GPS: Nee

Maximale bedieningsafstand: 120 meter

Vliegbewijs vereist: Nee

Type drone: Quadcopter

XORIZON® 1 vliegaccu grijs

Exploitantnummer vereist: Ja

Maximale snelheid: 30 km/h

Product gewicht: 241 g

GPS: Ja

Maximale bedieningsafstand: 1000 meter

Vliegbewijs vereist: Ja

Type drone: Quadcopter

Conclusie

Vliegen met de beste drone is zowel spannend voor hobbyisten, piloten als fotografen. Van eenvoudige betaalbare drones tot peperdure professionele video- en racedrones, de sky is echt the limit.

Met verschillende ontwerp- en prestatiekenmerken om op te letten en zo veel merken om uit te kiezen, is het kopen van een nieuwe drone geen eenvoudige klus. Hopelijk heeft deze gids je geholpen om de basisverschillen tussen de verschillende types te schetsen je eigen prioriteiten vast te stellen.

Laat je me weten welke drone je gekozen hebt en wat je ervaringen zijn? Dat is waardevolle informatie! 😉

Was dit artikel behulpzaam?