Met De Beste Actioncamera Maak Je De Mooiste Bewegende Beelden

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

Met De Beste Actioncamera Maak Je De Mooiste Bewegende Beelden

Met een actioncamera maak je mooie beelden onder de meest extreme omstandigheden. Een musthave voor de liefhebbers van reizen en outdoor sporten onder ons. Maar je wilt natuurlijk wel graag dé beste actioncamera scoren. Daarom ging ik voor je op zoek en heb ik een top 5 met de beste actioncamera's voor je samengesteld!

#1 GoPro HERO9 Black
Dé beste actioncamera van 2024

Onze score: 9,5

GoPro HERO 9 Black

De GoPro HER09 Black is dé beste actioncamera van dit moment. Tegen een videoresolutie tot 5K, een fotoresolutie van 20 megapixels en een uitstekende beeldstabilisatie kan geen ander exemplaar op. 

Waterdicht: Tot 10 meter 
Maximale videoresolutie: 5K
Fotoresolutie: 20 megapixels

Wifi: Ja
Gps: Ja
Beeldhoek: 149°

#2 GoPro HERO8 Black
Beste koop actioncamera van 2024

Onze score: 9,0

Zwarte actioncamera GoPro HERO8 Black

Voor wie niet de hoofdprijs wil neerleggen is er de GoPro HERO8 Black, de voorganger van de GoPro HERO9 Black. Een stukje minder geavanceerd, maar nog steeds behoorlijk indrukwekkend. 

Waterdicht: Tot 10 meter
Maximale videoresolutie: 4K
Fotoresolutie: 12 megapixels

Wifi: Ja
Gps: Ja
Beeldhoek: 149°

De 5 beste actioncamera's in een oogopslag

 1. GoPro HERO9 Black - Dé beste actioncamera van 2024.
 2. GoPro HERO8 Black - Deze actioncamera heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Insta360 ONE R 1-Inch Edition - Dit exemplaar functioneert bij alle lichtomstandigheden.
 4. DJI Osmo Pocket - De beste actioncamera in het middensegment.
 5. Kaiser Baas actioncamera X600 - Voor kleinere budgets dit een prima actioncamera.

Wat is een actioncamera?

Een actioncamera is een kleine camera die zich voornamelijk leent voor gebruik tijdens sport- en actiemomenten. Denk aan surfen, hiken of snowboarden. Door het compacte formaat bevestig je het apparaatje eenvoudig aan jezelf, een voorwerp of een vervoersmiddel.

Een actioncamera gebruik je vooral voor het maken van video's. Het maken van foto's kan ook, al moet je dan niet de allerbeste kwaliteit verwachten. Die kwaliteit wordt gelukkig wel steeds beter! Het is daarom een goed idee om een goede compactcamera of een camera voor op reis mee te nemen. Deze maken vaak foto's van betere kwaliteit.

Een onderwatercamera biedt de uitkomst wanneer je veel op en in het water te vinden bent. Er zijn zelfs camera's die je meeneemt wanneer je duikt.

Rond 2014 begon de actioncamera populariteit te winnen. De opkomst van het fenomeen is te danken aan het Amerikaanse merk GoPro. Hun aanwezigheid in de markt is zo groot, dat GoPro zelfs synoniem is geworden voor actioncamera.

De beste actioncamera's, gedetailleerd.


Waterdicht: Tot 10 meter 
Maximale videoresolutie: 5K
Fotoresolutie: 20 megapixels
Wifi: Ja
Gps: Ja
Beeldhoek: 149°

Het komt waarschijnlijk voor niemand als een verrassing dat GoPro de nummer één van deze lijst aflevert. 

GoPro HERO 9 Black

Het Amerikaanse merk was verantwoordelijk voor de doorbraak van de actioncamera en blijft anno 2024 heer en meester op dit gebied. Hun laatste wapenfeit heet de GoPro HERO9 Black en dit is wat mij betreft momenteel de beste actiecamera op de markt.

Dit model is de opvolger van de GoPro HER08 Black (die bespreek ik straks nog!). Als je die al in je bezit hebt, is het niet noodzakelijk om te upgraden, maar er zijn wel een aantal significante verbeteringen te noemen.

Deze actioncamera overlegt een uitstekende videoresolutie van tot wel 5K. Met de nieuwe 23,6-megapixelsensor film je in 5K met 30 fps en in 4K met 60 fps. Dat houdt in dat je mag rekenen op haarscherpe en gedetailleerde beelden die levensecht aanvoelen.

Live beelden stream je met de 1080p live streaming functie. Dat is een noodzakelijke functie als je bijvoorbeeld vlogger bent, maar ook een leuke functie om simpelweg je vrienden en familie van je avonturen op de hoogte te houden.

De HyperSmooth 3.0-beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je beelden stabiel blijven, want natuurlijk ontzettend belangrijk is bij een actioncamera. Dit is een tikje verbeterd ten opzichte van het vorige model. Met de boostfunctie heb je tijdens het sporten extra stabilisatie.

TimeWarp 3.0 laat je timelapse-opnames tijdens het bewegen maken. Het is mogelijk om de snelheid van de timelapse tijdens het filmen aan te passen.

Hoewel actioncamera's van oudsher niet het meest geschikt zijn voor het schieten van foto's, verbaast de fotokwaliteit van dit exemplaar me. Met 20 megapixels zijn de foto's absoluut scherp te noemen.

Zowel de voor- als achterkant van deze actioncamera verpakt een scherm. Het scherm aan de voorkant is handig voor het maken van foto's en video's van jezelf. Je ziet dan meteen wat je opneemt.

Aan de onderkant van de HERO9 Black zitten twee inklapbare bevestigingsplaatjes. Hierdoor heb je geen aparte bevestiging nodig, wat weer ruimte in je koffer scheelt.

Ook niet onbelangrijk: de camera voelt stevig aan en is waterdicht tot 10 meter. Het design is grotendeels hetzelfde gebleven, al is dit exemplaar iets zwaarder en groter.

Achterkant GoPro HERO 9 Black

De batterij gaat tot 30 procent langer mee dan zijn voorganger door de grotere accu van 1720 mAh.

Het moet echter gezegd worden: de batterijduur is nog steeds te kort. De accu gaat ongeveer twee uur mee, maar dit hangt af van de resolutie die je gebruikt.

Het is dan ook altijd aan te raden om een extra batterij of een powerbank mee te nemen.

Ook is het jammer dat de spraakbesturing niet in het Nederlands beschikbaar is. Het is natuurlijk een ontzettend leuke feature om tegen je action cam te praten, maar dat moet dan wel in het Engels of in een van de andere aangesloten talen.

De GoPro Quik-app (voor Android en iOS) is een handige toevoeging aan je aankoop. Hiermee bewerk je onder andere de video's en foto's die je maakt, deel je de recent geschoten beelden en update je de camerasoftware.

Wat we goed vinden:

 • Filmt in 5K-resolutie
 • Maakt foto's met 20 megapixels
 • Heeft een uitstekende beeldstabilisatie

Wat we minder goed vinden:

 • Batterijduur is nog steeds te kort
 • Spraakbesturing is niet in het Nederlands beschikbaar

Waterdicht: Tot 10 meter
Maximale videoresolutie: 4K
Fotoresolutie: 12 megapixels
Wifi: Ja
Gps: Ja
Beeldhoek: 149°

Zwarte actioncamera GoPro HERO8 Black

De actioncamera met de beste prijs-kwaliteitverhouding komt ook uit de koker van GoPro: de GoPro HERO8 Black. Dit is de voorganger van de nummer één, de GoPro HERO9 Black.

Ondanks de lancering van de HERO9 is de HERO8 nog steeds te koop, en terecht! Ondanks dat het een ouder model is, blijft deze actioncamera voor op veel van de concurrenten. En dat hij iets liever voor de portemonnee is, spreekt ongetwijfeld veel mensen aan.

Ook heeft de HERO8 een voordeel ten opzichte van de HERO9: hij is lichter en kleiner. Vooral voor fervente reizigers is dit een groot pluspunt.

De maximale videoresolutie is een slag minder dan GoPro's nieuwste model. In plaats van 5K, is dit nu 4K. Maar dit verschil is vooral voor de echte fijnproevers te merken. Het beeld is nog steeds ontzettend scherp en je ziet meer dan genoeg details.

De HERO8 heeft HyperSmooth 2.0 beeldstabilisatie en TimeWarp 2.0, waar de HERO9 3.0-versies van deze modi biedt. Hoewel die uiteraard geavanceerder zijn, valt er bij dit model weinig op aan te merken.

De fotocamera telt minder megapixels dan het laatste model: 12 megapixels in plaats van 20. Toch maak je er prima foto's mee, zeker vergeleken met de rest van het aanbod.

Zwarte actioncamera GoPro HERO8 Black

Het voornaamste minpunt aan deze actioncamera is de batterijduur. Dit model gaat ongeveer 50 minuten mee.

Net als de HERO9 heeft dit model spraakbesturing, maar niet in het Nederlands.

Het is wederom aan te raden om de GoPro Quik-app (voor Android en iOS) te downloaden en zo nóg meer uit je aankoop uit de halen.

Wat we goed vinden:

 • Heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Het model is lichter en kleiner dan de HERO9 Black
 • Het beeld is scherp en gedetailleerd

Wat we minder goed vinden:

 • De batterijduur is te kort 
 • Spraakbesturing is niet in het Nederlands beschikbaar

Waterdicht: Tot 5 meter
Maximale videoresolutie: 4K
Fotoresolutie: 19 megapixels
Wifi: Ja
Gps: Nee
Beeldhoek: 360°

Wil je een actioncamera die in alle lichtomstandigheden goed functioneert? Dan raad ik de Insta360 ONE R 1-Inch Edition aan. Dit exemplaar doet het ook bij weinig licht opvallend goed.

Zwarte actioncamera Insta360 One R - 1 Inch Edition

Hoewel GoPro voorlopig de beste actioncamera's blijft maken, heeft het merk er in Insta360 een geduchte concurrent bij. Op het gebied van lichtprestaties wint het zelfs van de marktleider.

De videoresolutie van deze actioncamera is 4K op 60 fps en Full HD op 120 fps. Een van de redenen dat deze actioncamera ook bij minder licht zo goed presteert, is de grote 1 inch-sensor. Zowel foto's als video's pakken hierdoor ontzettend goed uit.

De fotokwaliteit is sowieso een groot voordeel van deze actioncamera. Dit exemplaar heeft 19 megapixels, net iets minder de GoPro HERO9 Black. Maar door 1 inch-sensor zijn de foto's beter. De Auto Exposure Bracketing-functie maakt meerdere foto's tegelijkertijd en voegt die samen tot één helder beeld. Hiermee is het ook een goede digitale camera.

Prettig aan dit model is dat je hem naar wens samenstelt. Dit komt door de verschillende modules die je erop klikt: een accu, een groothoeklens en een beeldscherm-module. Laatstgenoemde plaats je aan de voor- of achterkant en is daarom extra handig voor vloggers.

De app voor Android en iOS is onder andere handig voor het bewerken van de bestanden die je met de actioncamera maakt. Zo bewerk je met de app je video's en foto's zonder die eerst te hoeven downloaden of laat je het bewerken voor je doen.

Dan resteert de vraag of er minpunten aan dit model zitten. Ik vind de grootste tekortkoming dat er geen gps op de actioncamera zit. Ook de batterijduur had langer gemogen, zeker voor reizigers is 70 minuten niet lang genoeg. Omdat je de mogelijkheid hebt om er een grotere accu op te zetten, is dit echter minder erg.

Wat we goed vinden:

 • Presteert goed in alle lichtomstandigheden
 • Maakt uitstekende foto's
 • Je stelt de camera met de verschillende modules naar wens samen

Wat we minder goed vinden:

 • Er zit geen gps op de actioncamera
 • De batterijduur is kort

Waterdicht: Spatwaterdicht
Maximale videoresolutie: 4K
Fotoresolutie: 12 megapixels
Wifi: Nee
Gps: Nee
Beeldhoek: 80°

Ben je op zoek naar een fantastische actioncamera in het middensegment? Dan beveel ik de DJI OSMO Pocket aan. Ondanks het vriendelijke(re) prijskaartje, stelt de kwaliteit allesbehalve teleur. Zo doet de videoresolutie van deze actioncamera met 4K bij 60 fps niet onder voor andere duurdere varianten. 

dji osmo pocket schuin van voren

Het eerste wat opvalt is het compacte formaat en het lichte gewicht van dit exemplaar. Met een gewicht van slechts 116 gram hoef je je geen zorgen te maken dat je koffer te zwaar is. Deze actioncamera is dan ook zeker voor reizigers een goede optie.  

Ik ben erg tevreden over de kwaliteit van de beelden: de kleuren komen mooi tot zijn recht en de contrasten zijn goed. Dit geldt zowel voor video's als voor foto's. Ook bij minder licht zijn de prestaties nog steeds verbazingwekkend goed. 

De DJI OSMO Pocket maakt gebruik van een drie-assige mechanische gimbal. Hierdoor zijn de beelden vloeiend. 

Wat is een gimbal?

Een gimbal is een stabiliserende houder die ervoor zorgt dat de camera ook bij beweging recht blijft. Hierdoor is videomateriaal vloeiend, zonder te lijden onder de bewegingen van je lichaam.

Een ander pluspuntje van dit model is de batterijduur. De batterij gaat 140 minuten mee. Dat is langer dan de nummer één, de GoPro HERO9 Black. Het onderstreept wederom waarom dit zo'n goede camera voor op reis is. Bovendien is de actioncamera snel weer opgeladen: na zo'n twee uur aan de lader is hij weer good to go.

Met de DJI Mimo-app (voor Android en iOS) bewerk je jouw gemaakte foto's en video's op redelijk simpele wijze. Niet alleen pas je zaken als de scherpheid en het contrast aan, je voegt ook leuke filters, stickers en muziek toe.

Het grootste minpunt van de actioncamera is dat hij slechts spatwaterdicht is. Dat houdt in dat dit model niet geschikt is om onder water te dompelen. Dit los je gelukkig wel op door een aparte waterdichte behuizing te kopen.

Wat we goed vinden:

 • Is licht en compact en daarmee perfect voor reizigers
 • Heeft een schappelijk prijskaartje
 • De batterijduur is lang ten opzichte van andere modellen

Wat we minder goed vinden:

 • Is niet geheel waterdicht

Waterdicht: Tot 12 meter
Maximale videoresolutie: 4K
Fotoresolutie: 14 megapixels
Wifi: Ja
Gps: Nee
Beeldhoek: 170°

Heb je een beperkt budget of wil je simpelweg niet te veel uitgeven aan een actioncamera? Ook dan is er een actioncamera die voor jou geschikt is: de Kaiser Baas actioncamera X600

Voor deze actioncamera hoef je niet al te diep in de buidel te tasten, terwijl de specificaties overtuigen.

Actioncamera Kaiser Baas X600

Om te beginnen de videoresolutie: die is 4K bij 30 fps en 1080p bij 60 fps. De andere actioncamera's uit dit rijtje hebben een 4K-resolutie van 60 fps, dus daar is de lagere prijs enigszins van af te lezen. Mocht je geen professionele plannen hebben, dan zijn de beelden scherp genoeg.

Wat verder positief opvalt, is de waterdichtheid van dit exemplaar. Dit is de eerste waterdichte camera van Kaiser Baas en ze doen dit gelijk goed. De actioncamera laat je tot wel 12 meter diep onder water beelden opnemen. Ter vergelijking: bij de GoPro HERO9 Black is dit 10 meter.

De fotoresolutie is 14 megapixels en de kiekjes zien er prima uit. Het enige wat de kwaliteit mogelijk in gevaar brengt, is een tekort aan licht. Helaas presteert de camera dan minder goed.

De batterijduur van de Kaiser Baas actioncamera X600 loopt uiteen van een uur tot twee uur, afhankelijk van de gekozen resolutie. Als je veel te filmen hebt, neem je voor de zekerheid een extra batterij mee.

Met de KB Capture-app (voor Android en iOS) pas je onder andere de instellingen aan, upload je de video's en foto's naar je smartphone en maak je de nodige bewerkingen.

Wat we goed vinden:

 • Voor de prijs krijg je een actioncamera van prima kwaliteit 
 • De foto's zien er goed uit 

Wat we minder goed vinden:

 • Foto's pakken minder goed uit bij weinig licht
 • Er zijn actioncamera's die betere video's maken

Koopgids

Als je een actioncamera zoekt, denk je wellicht al snel aan een GoPro. Maar een beetje zoeken leert dat het aanbod veel groter is dan dat. Dat maakt een keuze maken meteen een stuk lastiger. Ik hoop je met deze koopgids wegwijs te maken in de wereld van de actioncamera's!

Videoresolutie en fps

De resolutie is het aantal pixels op een beeldscherm. Hoewel er veel meer resoluties mogelijk zijn, zie je bij actioncamera's voornamelijk de volgende termen terug:

 • Full HD: 1920x1080 pixels
 • Ultra HD/4K: 3840x2160 pixels
 • 5K: 5120x2880 pixels

Het is aan te raden om minstens voor Full HD te gaan. 4K is de nieuwe standaard aan het worden en is 4 keer scherper dan Full HD.

Fps staat voor frames per second (beelden per seconde). Het geeft aan hoeveel beelden de actioncamera in één seconde verwerkt, oftewel: hoe vaak het beeld zich ververst per seconde. Hoe hoger de fps, hoe vloeiender het beeld bij snelle bewegingen.

Men noemt de videoresolutie vaak samen met de fps. Dit komt omdat een hogere videoresolutie er mogelijk voor zorgt dat de fps lager uitpakt.

GoPro in hand gericht naar de camera met strand en zee op achtergrond

Soms filmt de actioncamera bijvoorbeeld wel in 4K filmen, maar dan met slechts 15 fps. Hierdoor worden de beelden minder vloeiend. Hecht je hier veel waarde aan, dan kun je beter een lagere resolutie gebruiken. In zo'n geval is een hogere resolutie minder waardevol.

Het fps bepaalt ook of het mogelijk is om video's in slowmotion te maken. Voor een goede slowmotion-video zijn minstens 60 fps nodig. Veel actioncamera's hebben een speciale slowmotion-modus.

Ben je op zoek naar een camera waarmee je regelmatig in het donker foto's maakt, je wilt hoge beeldkwaliteit en weinig ruis? Kies dan voor een fullframe-camera.

Fotoresolutie

Een actioncamera is er in de eerste plaats om video's mee te maken, maar het is zeker mogelijk om er foto's mee te maken.

Vind je dit een belangrijk punt, let dan op het aantal megapixels. Deze term duidt op het hoeveel miljoen pixels de lens van een camera heeft. Meer megapixels zorgen echter helaas niet altijd voor een betere foto. Maak je veel foto's, verdiep je dan in de beste camera's.

Timelapse

Een timelapse is een filmtechniek waarbij er eens in de zoveel seconden een foto wordt gemaakt. Het resultaat hiervan is een versnelde film van een object terwijl de camera stilstaat. Tenminste, dat was het idee. Veel mensen gebruiken het inmiddels ook om drive-by-filmpjes te maken.

Een beter aansluitend idee is opnames van bijvoorbeeld sterrenhemels. Op veel camera's vind je hier een aparte functie voor.

Timewarp

Het achterliggende idee is grotendeels gelijk aan dat van een timelapse, maar in tegenstelling tot deze bovengenoemde, maak je een timewarp van bewegende objecten.

Connectiviteit

Met de connectiviteit van een actioncamera wordt bedoeld in hoeverre het in staat is contact te maken met andere apparaten, zoals je smartphone. Zo is het handig als je actioncamera beschikt over wifi en Bluetooth. Vaak vallen ook zaken als een SD-kaart optie's hieronder.

Beeldstabilisatie

Een actioncamera dient vaak voor momenten waarop je snel beweegt. Beeldstabilisatie zorgt ervoor – zoals de naam al verklapt – dat de beelden stabiel blijven. Je hoeft hierdoor niet bang te zijn voor schokkerige beelden.

Beeldhoek

De beeldhoek geeft men ook wel eens aan met de Engelse term Field of view. Hoe groter de beeldhoek, hoe breder het beeld wat je vastlegt is. De meeste actioncamera's hebben een beeldhoek van 170°.

GoPro filmt in zwembadwater

Waterdichtheid

Veel actioncamera's zijn – vanwege het beoogde gebruik – waterdicht, maar het is toch altijd een goed punt om op te letten. Ga je een actioncamera voor watersport gebruiken, dan moet die zeker waterdicht zijn (en dus niet spatwaterdicht).

Accessoires

Een accessoire als een mount is essentieel. Het is vaak – in tegenstelling tot bij een vlogcamera – niet handig om een actioncamera in je hand te houden. Met een mount maak je de actioncamera vast aan een voorwerp. Er zijn mounts voor verschillende gebruiksscenario's beschikbaar.

De beste actioncamera's

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
GoPro HERO9 BlackAllround9,5Bekijk hem hier
Go Pro HERO8 BlackPrijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
Insta360 ONE R 1-Inch EditionAlle lichtomstandigheden8,5Bekijk hem hier
DJI Osmo PocketMiddensegment8,0Bekijk hem hier
Kaiser Baas actioncamera X600Kleinere budgets7,3Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Welke SD-kaart heb je nodig voor een actioncamera? 

In een actioncamera past een microSD-kaart. Die wordt er vaak niet bijgeleverd, dus die moet je er apart bijkopen.  

In welk formaat filmt een actioncamera?  

Dat verschilt per model. De meeste actioncamera's filmen in 4K- of Full HD-resolutie. De GoPro Hero9 Black filmt in 5K-resolutie.  

Wat is de beste actioncamera?

Dat hangt er vanaf waar je naar zoekt. GoPro is de heer en meester op het gebied van actioncamera's. De GoPro Hero9 Black is dan ook een van de meest complete modellen, maar er hangt wel een stevig prijskaartje aan. Wil je iets minder diep in de buidel tasten, dan is de GoPro Hero8 Black een goede optie. Zoek je een actioncamera die in alle lichtomstandigheden werkt, dan kies je voor de Insta360 ONE R 1-Inch Edition.

Conclusie

GoPro was verantwoordelijk voor het openbreken van de markt van de actioncamera's en zijn nog steeds de koning op dit gebied. Maar zoals je hierboven hebt gelezen, reikt het aanbod verder dan het populaire Amerikaanse merk. Wat vind jij de beste actioncamera? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?