Camera's > Elektronica > Fotografie
Met de Beste Fullframe-Camera Schiet Je de Scherpste Foto's
Alle mooie plekken of momenten wil je natuurlijk het liefst zo scherp mogelijk op de gevoelige plaat leggen. De beste fullframe-camera heeft een enorme sensor en zorgt daarom voor de mooiste kiekjes. 📷
Inhoudsopgave
- Fullframe-camera koopgids: hoe maak je de beste koop?
- Type camera: spiegelreflexcamera of systeemcamera?
- Viewfinder
- Lenzen
- Het aantal megapixels
- ISO-waarde
- Diafragma
- Beeldstabilisatie
- Autofocus
- Videokwaliteit
- Connectiviteit
- Accessoires
Dé camera vinden die helemaal op je wensen en behoeften aansluit, is een lastig klusje. Ik hoop je met de koopgids in dit artikel wegwijs te maken in de wereld van de fullframe-camera. Bovendien staat er een selectie van de vijf beste modellen voor je klaar. De allerbeste drie camera's vind je alvast hieronder!
Sony Alpha a6100
Fullframe-camera koopgids: hoe maak je de beste koop?
Om te beginnen: wat is een fullframe-camera precies? Dit is een camera met een fullframe-sensor. Deze sensor heeft het grootste beschikbare formaat: 24 x 36 mm, even groot als de sensor van een analoge camera.
Bij een fullframe-sensor is er geen sprake van een zogenaamde crop factor. Hierdoor is het mogelijk om het totale beeld op de foto te krijgen. fullframe-sensoren leveren scherpe foto's zonder ruis en vervormingen, zelfs als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn.
Type camera: spiegelreflexcamera of systeemcamera?
De meeste fullframe-camera's zijn spiegelreflexcamera's. Bij systeemcamera's is het gebruik van een fullframe-sensor nog niet gebruikelijk, al komt het wel steeds vaker voor en komen er naar verwachting in de toekomst meer bij.
Systeemcamera's en spiegelreflexcamera's lijken in veel opzichten op elkaar. Het zijn allebei camera's met een verwisselbare lens en veel instelmogelijkheden.
Het grootste verschil is dat een spiegelreflexcamera met een spiegelsysteem werkt, waardoor je door de lens – oftewel de optische zoeker – naar het onderwerp kijkt. Bij een systeemcamera gebeurt dit via een scherm of elektronische zoeker.
Het voordeel van zo'n optische zoeker is dat je meteen het beeld ziet dat je op de foto krijgt. Het nadeel is dat een spiegelreflexcamera hierdoor groter en zwaarder is. Daarom neem je hem niet zomaar even mee, en dat is verre van prettig als je bijvoorbeeld op reis gaat.
In principe is een goede spiegelreflexcamera de beste aankoop op het gebied van snelheid, beeldkwaliteit en instellingen, maar de verschillen met de beste systeemcamera worden steeds kleiner.
Er komen steeds meer systeemcamera's op de markt die nauwelijks of niet onderdoen voor spiegelreflexcamera's. Er zijn zelfs professionele fotografen die met systeemcamera's werken. Een systeemcamera heeft naast het compactere formaat ook het voordeel dat hij stiller is, terwijl het dus niet per se inhoudt dat je op kwaliteit inlevert.
Viewfinder
Ik had het hierboven al even over optische en elektronische zoekers. Een zoeker duidt men ook regelmatig aan met de Engelse term 'viewfinder'.
Spiegelreflexcamera's hebben altijd een optische zoeker en dus standaard viewfinder. Bij systeemcamera's is dit niet bij elk model het geval, omdat je óf via een elektronische zoeker kunt kijken (bij een camera met viewfinder), óf enkel via het scherm (bij een camera zonder viewfinder).
Het nadeel van een model zonder viewfinder is dat een scherm mogelijk niet goed zichtbaar is als de zon erop schijnt. Als er een zoeker aanwezig is, heb je hier geen last van.
Lenzen
Het voordeel van een spiegelreflex- en systeemcamera tegenover bijvoorbeeld een compactcamera, actioncamera of instantcamera is dat de lenzen verwisselbaar zijn. Hierdoor gaan er ineens veel meer deuren voor je open.
Let wel: niet elke lens past op elke camera. Het aanbod aan compatibele lezen is dan ook een belangrijk punt om mee te nemen in je beslissing. Hoe meer lenzen op je camera passen, hoe meer kanten je op kunt met je fotografie.
De keuze uit lenzen voor systeemcamera's is beperkter dan bij spiegelreflexcamera. Gelukkig zijn er ook spiegelreflexlenzen die op een systeemcamera passen, maar check dit van tevoren altijd goed.
Type lenzen
In principe zijn er twee soorten lenzen: zoomlenzen en primelenzen. Primelenzen hebben een vast brandpuntsafstand, wat simpel gezegd inhoudt dat je er niet mee kunt inzoomen. De kwaliteit is bij dit soort lenzen over het algemeen wel weer groter. Een goede zoomcamera is ideaal als je veel op afstand wilt fotograferen, en daarvoor veel moet inzoomen.
Bekende lenstypes zijn:
- De groothoeklens. Deze is ideaal voor het fotograferen van landschappen of architectuur. Hiermee vergroot je je beeldhoek en heb je de mogelijkheid om meer in beeld te brengen.
- De fish-eye noemt men ook wel een ultragroothoeklens. Deze gaat nog een stukje verder dan een groothoeklens. Wil je een zeer breed gezichtsveld vastleggen, kies dan hiervoor.
- De telelens. Dit is weer de volgende stap voor de reguliere zoomlens. Hiermee profiteer je van een gigantisch zoombereik.
Het aantal megapixels
Het aantal megapixels wordt soms onterecht gezien als dé indicator voor hoe de kwaliteit van de foto uitpakt, maar blijft wel een punt om op te letten als je op zoek gaat naar een nieuwe camera.
Het aantal megapixels geeft aan hoeveel miljoen lichtpuntjes (pixels) de sensor heeft en bepaalt daarmee de resolutie. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie. Die hoge resolutie is vooral belangrijk als je de foto's wilt uitprinten. Voor A4-formaat zijn minstens 10 megapixels genoeg, voor A3-formaat beveelt men 17 megapixels aan.
ISO-waarde
Aan de maximale ISO-waarde lees je af hoe gevoelig de beeldsensor is voor licht. Er zijn vaak meerdere manieren om de ISO-waarde in te stellen, het makkelijkst is als er een speciale ISO-knop is.
Een hogere ISO-waarde is alleen wenselijk bij slechte lichtomstandigheden. Buiten bij daglicht gebruik je de laagste ISO-waarde, binnenshuis mag je hem iets verhogen. Voor het maken van een foto in het donker, heb je een ISO-waarde van tussen de 1600 en 3200 nodig.
Diafragma
Het diafragma bepaalt hoeveel licht een lens binnenlaat. Het is simpel gezegd het gat in je lens. Door deze groter of kleiner te maken, komt er meer of minder licht naar binnen.
Bij een groot diafragma valt er veel licht op de sensor, maar is er weinig scherptediepte. Bij een klein diagrama valt er weinig licht op de sensor, maar is er veel scherptediepte. Dit is overigens niet de enige factor: ook de brandpuntsafstand heeft invloed op de scherptediepte.
De brandpuntsafstand duidt aan hoe dichtbij de sensor van de camera van het midden van het object dat je wilt vastleggen moet staan.
Het diafragma wordt aangegeven met een f-getal. Enigszins verwarrend hierbij is dat een kleiner diafragma juist wordt aangegeven met een hoger getal. Men spreekt van een klein diafragma bij een f-getal hoger dan f/10. Het diafragma is bij de meeste camera's verstelbaar, maar niet elke lens heeft dezelfde maximale diafragma-opening.
Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is een zeer handig hulpmiddel dat wazige foto's voorkomt door kleine bewegingen op te vangen. Handtrillingen zijn tenslotte een veelvoorkomend probleem bij het fotograferen. Let wel: het werkt alleen bij bewegingen die je zelf veroorzaakt, niet bij snel bewegende objecten.
Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: in de lens of in de camera. Sommige fabrikanten kiezen voor allebei. Beeldstabilisatie in de camera werkt met sensoren die beweging detecteren. Vervolgens compenseert de camera de beweging door de sensor in tegenstelde richting te bewegen.
Beeldstabilisatie in de lens werkt op eenzelfde manier, alleen dan is het een element in de lens die de ongewenste beweging compenseert door op een bepaalde manier te bewegen.
Een vorm van beeldstabilisatie komt doorgaans met een hoger prijskaartje. Werk je standaard met een statief, dan is de functie niet écht noodzakelijk.
Autofocus
Men kort autofocus ook wel af tot AF. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat de camera automatisch scherpstelt op een bepaald onderwerp. Je gebruikt dit ook om zelf de focus op een bepaald deel van de foto te leggen.
Veel camera's hebben verschillende AF-standen, waardoor je meer opties hebt. Autofocus werkt niet altijd even goed. Vooral als er niet genoeg contrast in je beeld te zien is, stel je liever handmatig scherp.
Videokwaliteit
Voor de een is de videokwaliteit een stuk belangrijker dan voor de ander. Wil je ook zeker video's maken met je camera, ga dan minstens voor Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Nóg beter, en bovendien toekomstbestendig, is 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels).
Andere handige extra's voor het filmen zijn een kantelbaar scherm en een aansluiting voor een microfoon.
Omdat een spiegelreflexcamera zich net iets meer puur op de beste fotografie richt, zijn systeemcamera's vaak de betere optie voor het maken van video's.
Connectiviteit
Idealiter deel je je prachtige kiekjes natuurlijk meteen online met je vrienden, familie of volgers. De connectiviteit van een model is anno 2023 zeker niet onbelangrijk. Let er daarom of er wifi en/of Bluetooth aanwezig is op de fullframe-camera, zodat je eenvoudig contact maakt met je smartphone, tablet of laptop.
Accessoires
Er zijn veel nuttige accessoires voor een fullframe-camera denkbaar. Sommige zijn onmisbaar, zoals een geheugenkaart of een goede camerarugzak. Een camera heeft nauwelijks intern geheugen en is zonder geheugenkaart haast onbruikbaar. Ook een goed beschermhoesje is essentieel. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje!
Andere accessoires zijn leuk, maar optioneel. Een extra accu is prettig als je je camera op reis meeneemt en een statief is voor bepaalde vormen van fotografie een pre.
De 5 beste fullframe-camera's onder elkaar
1. Beste volbeeldcamera: Nikon Z50
Belangrijke specificaties:
De Nikon Z50 is een veelzijdige APS-C systeemcamera die indrukwekkende functies en prestaties biedt. Met zijn 20,9 MP CMOS-sensor, dubbele bedieningsknopinterface en tot 11 fps opnamen met AE/AF levert de Z50 uitstekende beeldkwaliteit en is hij in staat om snelbewegende foto's vast te leggen ("De Nikon Z50 biedt indrukwekkende functies en prestaties"). Hij presteert ook uitstekend bij weinig licht met zijn native ISO-bereik van ISO100-51.200.
De videomogelijkheden van de Z50 zijn een andere opvallende functie, met de mogelijkheid om 4K-video op te nemen met maximaal 30p over de volledige sensorbreedte. Het 180-graden kantelbare scherm aan de voorzijde van de camera maakt hem ideaal voor vloggen en selfies, terwijl de elektronische zoeker zorgt voor een comfortabele kijkervaring ("De Z50 biedt goede videomogelijkheden").
Recensenten hebben de Z50 geprezen vanwege het gebruiksgemak bij zowel het maken van foto's als video-opnames. Sommige gebruikers vinden echter dat het autofocussysteem iets lastiger is in vergelijking met zijn concurrenten. Desondanks maken het compacte en lichte ontwerp van de Z50, samen met zijn comfortabele grip, hem draagbaar en geschikt voor reis- en straatfotografie ("De Z50 is geschikt voor een breed scala aan fotografen").
Op het gebied van concurrentie heeft de Z50 te maken met sterke rivalen op de markt. De Nikon Z5 biedt bijvoorbeeld een grotere full-frame sensor en hogere resolutie, waardoor het een geschikte keuze is voor degenen die prioriteit geven aan beeldkwaliteit en veelzijdigheid. De Z5 heeft ook beeldstabilisatie in de body over 5 assen, terwijl de Z50 afhankelijk is van lensgebaseerde stabilisatie. Aan de andere kant maken het kantelbare scherm en het compactere formaat van de Z50 hem meer geschikt voor vloggen en selfies ("Uiteindelijk hangt de keuze tussen de Nikon Z5 en Z50 af van individuele behoeften en voorkeuren").
Al met al biedt de Nikon Z50 een overtuigend pakket voor fotografen die op zoek zijn naar een APS-C systeemcamera. De combinatie van beeldkwaliteit, videomogelijkheden en gebruiksgemak maken hem veelzijdig voor een breed scala aan opnamesituaties. Hoewel hij sterke concurrentie ondervindt van andere systemen op de markt, valt de Z50 op door zijn draagbaarheid en kantelbare scherm, waardoor hij een uitstekende keuze is voor reizen, vloggen en selfies ("De Nikon Z50 biedt een goed uitgebalanceerde mix van gebruiksgemak, duurzaamheid en snelle actie").
Samenvattend is de Nikon Z50 een solide keuze voor fotografen die een capabele APS-C systeemcamera zoeken. De belangrijkste kenmerken, waaronder beeldkwaliteit, videoprestaties en compact ontwerp, maken hem een overtuigende optie in zijn prijsklasse. Het is echter belangrijk om rekening te houden met individuele behoeften en voorkeuren, aangezien er andere opties beschikbaar zijn met verschillende sterke punten en mogelijkheden.
Voordelen Nikon Z50
- Indrukwekkende functies en prestaties
- Uitstekende beeldkwaliteit en snelle actiefotografie
- Goede videomogelijkheden
Nadelen Nikon Z50
- Autofocussysteem kan lastig zijn in vergelijking met concurrenten
- Enige concurrentie van andere systemen
- Niet zo veelzijdig als sommige full-frame opties
2. Ideale budgetvriendelijke spiegelloze camera voor beginners: Sony Alpha a6100
Belangrijke specificaties:
De Sony A6100 is een echte aanrader voor beginners en mensen die willen overstappen van hun smartphone of oudere camera met verwisselbare lenzen. Het biedt uitstekende beeldkwaliteit en is klein en draagbaar, waardoor het makkelijk mee te nemen is. Volgens PCMag is het een "veelzijdige en gebruiksvriendelijke camera, geschikt voor beginners en fotografen of videografen op een gemiddeld niveau."
Een van de opvallende kenmerken van de A6100 is het indrukwekkende autofocus systeem, met 425 fase- en contrastdetectiepunten die 84% van de sensor bedekken. Het bevat ook autofocus technologie voor realtime tracking, waarmee beweging wordt herkend en de focus snel wordt vergrendeld op onderwerpen. Zoals Tom's Guide benadrukt, heeft de camera ook realtime tracking, waarmee gebruikers een specifiek onderwerp kunnen selecteren om de focus op te behouden. Dit maakt het ideaal voor het vastleggen van snelbewegende onderwerpen of voor het opnemen van video's.
De A6100 heeft een 24,2-megapixel Exmor CMOS-sensor en BIONZ X-processor, waardoor de autofocus en beeldkwaliteit zelfs bij hoge ISO-instellingen verbeterd worden. Het erft verwerkingsalgoritmen van Sony's full-frame mirrorless camera's, waardoor de kleurreproductie wordt verbeterd en verschillende creatieve stijlen en beeldeffecten worden geboden. Het bevat ook 4K-videocaptuur met volledige pixeluitlezing, slow- en quick motion-opties en een externe microfooningang, waardoor het een veelzijdig gereedschap is voor videografie.
Er zijn echter enkele beperkingen om rekening mee te houden. De camera heeft geen realtime Eye AF en S-log gamma profielen, zoals vermeld door Digital Camera World. Bovendien hebben sommige gebruikers ongemakken opgemerkt, zoals het ontbreken van taalinstellingen en het ontbreken van een externe oplader, zoals vermeld door DPReview.
In vergelijking met zijn voorganger, de A6000, biedt de A6100 verschillende verbeteringen, waaronder verbeterde autofocus, beeldkwaliteit en videomogelijkheden. Het behoudt hetzelfde ontwerp en de bediening als andere camera's in de Alpha-lijn van Sony, waardoor het vertrouwd en comfortabel is voor bestaande Sony-gebruikers.
Over het algemeen is de Sony A6100 een ideale budgetvriendelijke mirrorless camera voor beginners en fotografen of videografen op een gemiddeld niveau. De opvallende kenmerken zijn onder andere het indrukwekkende autofocus systeem en de uitstekende beeldkwaliteit. Er kunnen echter beperkingen zijn, zoals het ontbreken van bepaalde functies en ongemakken zoals het ontbreken van taalinstellingen en een externe oplader. Ondanks deze nadelen biedt de A6100 een veelzijdige en gebruiksvriendelijke optie voor mensen die hun fotografiespel naar een hoger niveau willen tillen.
Voordelen Sony Alpha a6100
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Klein en draagbaar, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is
- Indrukwekkend autofocussysteem met realtime tracking
Nadelen Sony Alpha a6100
- Ontbreekt realtime Eye AF en S-log gamma profielen
- Onhandigheden zoals het ontbreken van taalinstellingen en de afwezigheid van een externe oplader
3. Betaalbare full-frame spiegelloze camera: Nikon Z5
Belangrijke specificaties:
De Nikon Z5 is een betaalbare full-frame systeemcamera die geweldige waarde biedt voor fotografie. Ik deel veel eigenschappen met mijn grote broers, de Z6 en Z7, zoals een 24MP CMOS-sensor, 273-punts hybride AF-systeem, Expeed 6-processor en 3,69M-dot OLED-zoeker. Met een prijs van €1399 alleen voor het camerahuis, wordt de Z5 beschouwd als de beste camera in zijn klasse voor stilstaande beelden.
Ik ben uitgerust met een 24,3 MP FX-sensor, 5-assige in-body beeldstabilisatie en een EXPEED 6-processor. Mijn behuizing is gemaakt van magnesiumlegering en is weerbestendig voor extra duurzaamheid. Ik heb een 3,2-inch kantelbaar LCD-scherm en een 3,69 miljoen dots OLED-elektronische zoeker. Daarnaast bied ik dubbele UHS-II SD-kaartsleuven, voor back-up en flexibiliteit bij het opslaan van bestanden.
Hoewel ik bepaalde functies mis, zoals een bovenplaatweergave, en een lagere burst-snelheid en videomogelijkheden in vergelijking met mijn grotere broers, blink ik uit in fotografie. Mijn beeldkwaliteit en bediening zijn vergelijkbaar met die van de Z6, waardoor ik een solide optie ben voor fotografen die op zoek zijn naar een betaalbare full-frame systeemcamera.
Ik heb wel enkele beperkingen, zoals een langzamere continu-opname en een lagerwaardige 4K-video-opname in vergelijking met de Z6. Ik maak ook gebruik van een oudere en inferieure sensortechnologie, wat resulteert in iets lagere prestaties bij weinig licht. Het autofocussysteem presteert zwakker in situaties met weinig licht en het LCD-scherm heeft een lagere resolutie in vergelijking met de Z6 en Z7. Desalniettemin bied ik wel dubbele geheugenkaartsleuven, wat voordelig kan zijn voor degenen die al SD-geheugenkaarten bezitten.
Al met al is de Nikon Z5 een solide instapoptie voor degenen die willen overschakelen naar systeemcamera's. Ik bied goede beeldkwaliteit, handige functies en een gebruiksvriendelijke interface. Mijn betaalbaarheid en mogelijkheden op het gebied van stilstaande beelden maken mij een uitstekende keuze voor beginners of mensen met een beperkt budget. Zoals een review zegt: "de Z5 wordt beschouwd als een goede camera voor beginners vanwege de gebruiksvriendelijke interface en creatieve mogelijkheden."
Voordelen Nikon Z5
- Betaalbare full-frame mirrorless camera
- Geweldige prijs-kwaliteitverhouding voor stilstaande fotografie
- Vergelijkbare beeldkwaliteit en bediening als duurdere modellen
Nadelen Nikon Z5
- Lagere burst-snelheid en videomogelijkheden in vergelijking met duurdere modellen
- Iets lagere prestaties bij weinig licht
- Zwakkere autofocus in situaties met weinig licht
4. Uitstekend geschikt voor hybride professionele fotografie: Canon R6 II
Belangrijke specificaties:
De Canon EOS R6 II + RF 24-105mm is een full-frame camera die uitblinkt in hybride professionele fotografie, waardoor het een topkeuze is voor fotografen die zowel stilstaande beelden als video-functionaliteiten nodig hebben. Met zijn nieuwe 24,2 MP full-frame sensor en verbeterde rolling shutter prestaties, evenaart hij de resolutie van populaire enthousiastelingen camera's en biedt indrukwekkende burst rates tot wel 40fps met de elektronische sluiter. De camera maakt ook indruk in de videowereld, met het vastleggen van oversampled UHD 4K/60p video zonder crop en ondersteuning voor 6K ProRes RAW video met een compatibele Atomos recorder. Dankzij zijn hoge framerate prestaties kun je video vastleggen tot 1080/180p.
Volgens DPReview is de Canon EOS R6 II een solide optie voor zowel foto- als videoliefhebbers, met diverse video-georiënteerde functies zoals een aanpasbaar Q-menu, beeldverhouding markers en een false color display voor belichtingsbeoordeling. Het is een veelzijdige camera die hoogwaardige resultaten levert zowel in fotografie als videografie.
Ken Rockwell prijst de Canon EOS R6 II als 's werelds beste praktische high-speed mirrorless camera, die concurrenten zoals de Nikon Z9 overtreft. Met een snellere framerates van 40 FPS en tracking autofocus en automatische belichting biedt het uitzonderlijke prestaties. De R6 II verbetert ook op zijn voorganger, de R6, met een hogere resolutie van 24 MP, langere batterijduur en verbeterde ontwerp en locatie van de aan/uitknop. Het introduceert nieuwe functies zoals focus bracketing die gestapeld kunnen worden binnen de camera en een Video/Stills schakelaar.
De Canon EOS R6 II + RF 24-105mm kit is verkrijgbaar op Amazon en heeft een beoordeling van 4,7 van de 5 sterren op basis van 1.358 klantbeoordelingen. Het wordt geprezen om zijn hoge kwaliteit beeldoutput, snelle opnamesnelheid en betrouwbaar autofocussysteem.
Vergeleken met andere camera's op de markt, valt de Canon EOS R6 II op met zijn indrukwekkende burst rates, superieure videomogelijkheden en praktische functies voor professionele fotografen. Hoewel er andere opties beschikbaar zijn, maakt de combinatie van prestaties, beeldkwaliteit en veelzijdigheid van de R6 II het een sterke concurrent.
Al met al is de Canon EOS R6 II + RF 24-105mm een zeer capabele full-frame camera die uitblinkt in zowel fotografie als videografie. Het biedt uitzonderlijke snelheid, beeldkwaliteit en een scala aan praktische functies, waardoor het een uitstekende keuze is voor hybride professionele fotografie. Of je nu stilstaande beelden vastlegt of video's maakt, deze camera levert indrukwekkende resultaten en is een topkandidaat in zijn categorie.
Voordelen Canon R6 II
- Uitzonderlijke snelheid en burst rates tot 40fps met elektronische sluiter
- Indrukwekkende videomogelijkheden, waaronder oversampled UHD 4K/60p video en ondersteuning voor 6K ProRes RAW
- Veelzijdige camera met hoogwaardige resultaten zowel in fotografie als videografie
Nadelen Canon R6 II
- Hogere prijs in vergelijking met sommige andere opties op de markt
- Mogelijk extra investering nodig in compatibele accessoires voor volledige videomogelijkheden
5. Nikon D850
Belangrijke specificaties:
De Nikon D850 is een full-frame DSLR-camera die zowel hoge resolutie als hoge snelheid biedt, waardoor het een veelzijdige keuze is voor fotografen zoals ik. Met een 46MP verlichte CMOS-sensor aan de achterzijde legt het fijne details vast en levert het uitzonderlijke beeldkwaliteit. Het gebruik van een verlichte sensor aan de achterzijde verbetert ook de prestaties bij weinig licht en de kwaliteit van het perifere beeld. Met de optionele battery grip kan de D850 met een maximale continu-opnamesnelheid van 9 fps, waardoor het aantrekkelijk is voor enthousiastelingen en professionele fotografen zoals ik.
"De Nikon D850 is een krachtige en capabele camera voor professionele fotografen." (Digital Camera World)
Een van de belangrijkste kenmerken van de D850 is het autofocus-systeem, dat de volledige AF-mogelijkheden van Nikon's vlaggenschip sportcamera, de D5, heeft. Het beschikt over een 153-punts AF-systeem met 99 kruissensoren, waardoor scherp en nauwkeurig kan worden gefocust. Dit maakt het geschikt voor het vastleggen van snelle actiemomenten in de volledige 46MP resolutie.
"De camera biedt snelle continu-opnames, vlaggenschip autofocus en nauwkeurige belichtingsmeting, waardoor hij geschikt is voor verschillende fotografiegenres." (Nikon USA)
Naast stilstaande fotografie is de D850 ook een capabele multimediale krachtpatser. Hij kan cinematografische 4K UHD-video's opnemen en prachtige 4K- en 8K-time-lapse-sequenties maken. Hij heeft ook slow-motion videomogelijkheden met 120 beelden per seconde. De camera biedt veelzijdige geluidsregeling, inclusief een automatische geluidsverzwakker om vervorming te voorkomen.
"De D850 is een zeer veelzijdige en indrukwekkende DSLR-camera die extreme resolutie combineert met uitzonderlijke snelheid en prestaties." (Nikon USA)
Vergeleken met zijn voorganger, de D750, biedt de D850 verschillende verbeteringen. Hij heeft een sensor met een hogere resolutie, een snellere continu-opnamesnelheid en een verbeterde beeldkwaliteit bij hoge ISO-waarden. Hij introduceert ook nieuwe functies zoals focus stack-opnames en langere sluitertijden.
"De Nikon D850 is een DSLR-camera met hoge resolutie die extreme resolutie combineert met hoge snelheid." (Digital Camera World)
Bij het overwegen van Nikon's full-frame camera-aanbod is het belangrijk op te merken dat ze ook spiegelloze opties aanbieden. Spiegelloze camera's zijn kleiner en lichter, waardoor ze geschikt zijn voor reisfotografie en landschappen. Echter, DSLR's hebben nog steeds voordelen zoals een betere prijs-kwaliteitverhouding, een optische zoeker en een groter aanbod van native lenzen. Voor wildlife- en actiefotografie hebben DSLR's, behalve de geavanceerde Z9 spiegelloze camera, nog steeds de overhand.
"Als je twijfelt, kan het kiezen van een spiegelloze camera meer toekomstbestendig zijn, aangezien Nikon zwaar investeert in deze technologie." (Photography Life)
Over het algemeen is de Nikon D850 een zeer veelzijdige en indrukwekkende full-frame camera die uitblinkt in resolutie en snelheid. Hij biedt een hoge beeldkwaliteit, snelle autofocus en geavanceerde videomogelijkheden. Hoewel het bereik bij hoge ISO-waarden misschien niet zo indrukwekkend is als bij sommige andere camera's, blijft het een krachtige keuze voor professionele fotografen zoals ik.
"De Nikon D850 is een veelzijdige keuze voor fotografen, met hoge resolutie en hoge snelheid." (DPReview)
Voordelen Nikon D850
- Hoge resolutie en hoge snelheid bij het maken van foto's.
- Uitzonderlijke beeldkwaliteit en prestaties bij weinig licht.
- Veelzijdig autofocus systeem en snelle continu-opname.
Nadelen Nikon D850
- ISO-bereik kan minder indrukwekkend zijn dan sommige andere camera's.
- Mirrorless camera's zijn mogelijk meer toekomstbestendig.
- Niet zo lichtgewicht en compact als mirrorless opties.
Veelgestelde vragen over fullframe-camera's
Hoe groot is een fullframe-sensor?
Een fullframe-sensor heeft een hoogte van 24 mm en een breedte van 36 mm. Met deze afmetingen is de beeldsensor precies even groot als het negatief in een analoge camera en twee keer zo groot als een APS-C-sensor.
Wat is het voordeel van een fullframe-camera?
Bij een fullframe-sensor is er geen sprake van de zogenaamde crop factor. Bij kleinere sensoren wordt het beeld deels uitgesneden door de beperkte grootte van de sensor. Met een fullframe is mogelijk om het totale beeld op de foto te krijgen. Daarnaast geldt: hoe groter de sensor, hoe minder ruis – ook bij slechte lichtomstandigheden.
Welk SD-kaart heb ik nodig voor een fullframe-camera?
In veruit de meeste fullframe-camera's past een SD-kaart. De opslagcapaciteit die je nodig hebt is afhankelijk van je beoogde gebruik. Video's nemen veel meer ruimte in beslag dan foto's. Daarnaast zijn RAW-bestanden zwaarder dan JPEG-bestanden. Kies in ieder geval een kaart met minstens 8 GB opslagruimte, maar het liefst ga je voor meer.
Welke fullframe-camera moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste systeemcamera. Zo kun jij de beste keus maken.
Nikon D3500 | Canon EOS 250D | Nikon Z50 | Fujifilm X-T30 II | Fujifilm X-E4 | |
---|---|---|---|---|---|
Afmetingen (b x h x d) | |||||
Gewicht | 1207 g | 1317 g | 1188 g | 315 g | |
Type sensor | |||||
Aantal megapixels | |||||
Videokwaliteit | |||||
Wifi | |||||
Type beeldstabilisatie | In de lens | In de lens | In de lens | Geen beeldstabilisatie | Geen beeldstabilisatie |
Viewfinder | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja |
Optische zoom |
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er best een flink aantal factoren het overwegen waard tijdens je zoektocht naar een fullframe-camera. 🧐 Als je de top vijf nog eens op je gemakje wilt bekijken, klik dan op de links hieronder. Mocht jouw droomcamera daartussen zitten, laat dan vooral een reactie achter!