Met de Beste Fullframe-Camera Schiet Je de Scherpste Foto's

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Het perfecte plaatje

Met de Beste Fullframe-Camera Schiet Je de Scherpste Foto's

Wat is er mooier dan alle mooie plekken of momenten zo scherp mogelijk vastleggen? Fullframe-camera's hebben een enorme sensor en zorgen zo voor de mooiste kiekjes. Dé camera vinden die helemaal op je wensen en behoeften aansluit, is een lastig klusje. Met dit artikel help ik je de beste fullframe-camera voor jou vinden. Dus lees snel verder!

Wat zijn de beste fullframe-camera's van 2024

Dit zijn de top 5 beste fullframe-camera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste fullframe-camera's van 2024

1. Snelle burstopnamen met slimme autofocus en robuuste stabilisatie: Canon EOS R6 Mark II

1. Snelle burstopnamen met slimme autofocus en robuuste stabilisatie: Canon EOS R6 Mark II

Belangrijke specificaties:

Viewfinder: Ja

De Canon EOS R6 Mark II is een krachtpatser in de categorie full-frame camera's, met een hoge snelheid bij het maken van opnames, slimme autofocus en robuuste stabilisatie. Met een 24,2 MP full-frame sensor biedt het verbeterde resolutie in vergelijking met zijn voorganger. De camera levert uitzonderlijke prestaties, met een snelheid van 12fps met de mechanische sluiter en indrukwekkende 40fps met de elektronische sluiter. De ingebouwde beeldstabilisatie, onderwerpdetectie voor mensen, dieren en voertuigen, en 4K/60p video overgesampled van 6K maken het een veelzijdig gereedschap voor zowel fotografie- als videografie-liefhebbers. Daarnaast ondersteunt het 6K ProRes RAW-video met een compatibele Atomos-recorder en beschikt het over een raw burst-modus met pre-capture. De R6 Mark II imponeert ook met zijn 3,68M-dot EVF, 1,62M-dot 3-inch achterwaarts touchscreen, dubbele UHS-II SD-kaartsleuven en een batterijduur van 580 opnames per lading. Met een prijs van $2499 biedt de R6 Mark II uitzonderlijke waarde, vooral gezien de kitopties.

Volgens Trusted Reviews is de camera geschikt voor diverse fotografische situaties, waaronder landschappen, sport en natuurfotografie, dankzij zijn snelle burst-modus, nauwkeurige autofocus en in-camera computationele functies. Het autofocussysteem, dat gebruik maakt van Dual Pixel AF II-technologie, biedt efficiënte en nauwkeurige prestaties en verbetert de ervaring voor portretfotografen. Bovendien vertegenwoordigen de videomogelijkheden van de R6 Mark II een aanzienlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger, met overgesamplede UHD 4K/60p video, verlengde opnametijden en ondersteuning voor 6K ProRes RAW-video met een externe recorder. De camera biedt ook verbeterde prestaties bij hoge framerates met tot 1080/180p opname, waardoor het een ideale keuze is voor videografen.

Hoewel de Canon EOS R6 Mark II uitblinkt op verschillende gebieden, heeft het volgens Tom's Guide wel enkele beperkingen. De camera mist avontuurlijkheid in zijn ontwerp en met een prijs van $2,499 voor alleen de body is het misschien niet de meest budgetvriendelijke optie voor casual fotografen. Voor hardcore liefhebbers en professionele gebruikers maken de extra megapixels, snellere opnamesnelheid en verbeterde videomogelijkheden het echter een overtuigende keuze.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de R6 Mark II op met zijn indrukwekkende burst-opnames, geavanceerd autofocussysteem en robuuste stabilisatie. Zijn vermogen om te voorzien in een breed scala van fotografie- en videografiescenario's, gecombineerd met verbeterde videomogelijkheden en hoge opnamesnelheid, onderscheidt het van de concurrentie. Het is echter belangrijk op te merken dat de resolutie van de camera in vergelijking met sommige concurrenten relatief lager is en dat het geen 4K slow motion optie heeft, zoals opgemerkt door Trusted Reviews.

Samenvattend is de Canon EOS R6 Mark II een opvallende full-frame camera met een indrukwekkende reeks functies die tegemoetkomen aan de behoeften van zowel fotografen als videografen. Zijn hoge snelheid bij het maken van opnames, slimme autofocus en robuuste stabilisatie maken het een topkandidaat in zijn categorie. Hoewel het misschien niet de meest budgetvriendelijke optie is voor casual fotografen, positioneren zijn geavanceerde mogelijkheden en veelzijdige prestaties het als een go-to keuze voor liefhebbers en professionals die op zoek zijn naar een betrouwbaar en dynamisch camerasysteem.

Voordelen Canon EOS R6 Mark II
 • High-speed burst shooting
Nadelen Canon EOS R6 Mark II
 • Niet budgetvriendelijk voor casual fotografen
 • Lagere resolutie vergeleken met sommige concurrenten
 • Ontbreekt 4K slow motion optie

2. Sony Alpha a6100

2. Sony Alpha a6100

Belangrijke specificaties:

Type beeldstabilisatie: In de lens
Viewfinder: Ja

De Sony Alpha a6100 is een opvallende camera in het segment van instapklare APS-C systeemcamera's, met een overtuigende mix van functies, prestaties en betaalbaarheid. Met een prijs van $750 voor alleen de body en $850 met een 16-50mm lens, wordt deze camera geprezen om zijn 24MP APS-C CMOS-sensor, geavanceerd AF-systeem en 4K video mogelijkheden. Een prominent hoogtepunt is het autofocus systeem, dat wordt geprezen als het krachtigste en gebruiksvriendelijkste op de markt, wat het vooral aantrekkelijk maakt voor beginnende gebruikers.

Volgens Digital Photography Review levert de verbeterde JPEG-kleur van de camera, goede sensor en geavanceerde verwerking aantrekkelijke beelden op, wat de kracht van de camera in het vastleggen van levendige, hoogwaardige foto's laat zien. De Real-Time Tracking en Real-Time Eye AF, aangedreven door kunstmatige intelligentie, worden geprezen om hun uitzonderlijke prestaties, wat een extra laag finesse toevoegt aan de mogelijkheden van de camera. Daarnaast versterkt het snelle Hybrid AF-systeem en een continu-opnamesnelheid van 11 frames per seconde zijn aantrekkingskracht voor het vastleggen van dynamische momenten.

De compacte en solide polycarbonaat constructie, solide batterijduur en USB-opladen, zoals benadrukt door TechRadar, dragen bij aan het gebruiksvriendelijke ontwerp en de praktische toepasbaarheid ervan. De toevoeging van een pop-up flitser, hotshoe en ingebouwde elektronische zoeker verbeteren ook de veelzijdigheid en bruikbaarheid ervan. Echter, zoals vermeld door TechRadar, zijn de touchscreen functies van de camera beperkt, wat een aspect kan zijn dat de gebruikerservaring kan belemmeren voor degenen die sterk vertrouwen op aanraakbediening.

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de A6100, zoals opgemerkt door Ken Rockwell, is de beeldkwaliteit. Voorbeeldfoto's tonen de scherpte, belichting en lange afstandsvermogen, waarbij de hoge ISO-prestaties gelijk staan aan duurdere modellen zoals de A6400 en A6600. Dit plaatst de A6100 als een budgetvriendelijk alternatief zonder in te boeten aan beeldkwaliteit.

Wat betreft beperkingen, mist de A6100 beeldstabilisatie in de body, een koptelefoonaansluiting en enkele handige functies, zoals benadrukt door verschillende bronnen. Bovendien zijn er zorgen geuit over het opladen in de camera en taalinstellingen, wat wijst op kleine ongemakken waar potentiële gebruikers zich bewust van moeten zijn.

In vergelijking met zijn concurrenten, springt de Sony Alpha a6100 eruit als een sterke concurrent, vooral voor beginnende gebruikers die een veelzijdige en capabele camera zoeken zonder de bank te breken. Zijn geavanceerde AF-systeem, indrukwekkende beeldkwaliteit en 4K video mogelijkheden maken het een aantrekkelijke keuze voor degenen die zich wagen aan fotografie of videografie.

Samengevat, de Sony Alpha a6100 komt naar voren als een opmerkelijke optie in de categorie van instapklare APS-C systeemcamera's, uitblinkend in het leveren van hoogwaardige beelden en krachtige prestaties. Hoewel het enkele kleine nadelen kan hebben, maken zijn functies, beeldkwaliteit en autofocus mogelijkheden het een sterke kandidaat voor degenen die een betaalbare maar krachtige camera zoeken voor verschillende opnamesituaties.

Voordelen Sony Alpha a6100
 • 24MP APS-C CMOS sensor
Nadelen Sony Alpha a6100
 • Beperkte touchscreenfuncties
 • Gebrek aan in-body beeldstabilisatie
 • Gebrek aan koptelefoonaansluiting

3. Nikon Z 5

3. Nikon Z 5

Belangrijke specificaties:

Viewfinder: Nee

Ik ben de Nikon Z 5, een instapmodel full-frame spiegelloze camera die veelzijdig en betaalbaar is voor enthousiastelingen en professionals die uitzonderlijke beeldkwaliteit en handigheid zoeken. Met een 24MP CMOS-sensor en een hybride AF-systeem met 273 punten levert de Z 5 indrukwekkende foto's en indrukwekkende 4K/30p video-opnames. Hoewel het enkele functies mist van zijn duurdere tegenhangers, compenseert het met geweldige waarde, waardoor het de naam "beste waarde gerichte camera op de markt" en een gouden award heeft verdiend. Digital Trends merkt op: "De camera bevat ook verschillende poorten en een elektronische zoeker met 3,69 miljoen pixels," wat de gebruiksvriendelijkheid verbetert.

Het gebruik van de camera lijkt sterk op de duurdere Z6, met verbeterde firmware-updates voor betere oogfocus en prestaties bij weinig licht, waardoor het een aantrekkelijk budgetvriendelijk alternatief is. Nikon's nadruk op het verbeteren van creativiteit en het leveren van hoogwaardige beelden is duidelijk door de 24,3 MP CMOS-sensor van de Z 5, de veelzijdige ISO-range en de 4K UHD videomogelijkheid. De compatibiliteit met Nikon's SnapBridge-app voor naadloos delen en bewerken van foto's versterkt verder zijn aantrekkingskracht in dit digitale tijdperk.

Hoewel de Z 5 uitblinkt in fotografie, kunnen de beperkingen in videomogelijkheden in vergelijking met de Z6 en zijn 1,7x crop in 4K-modus een zorg zijn voor videografen. Daarnaast kan de trage verwerkingssnelheid als gevolg van het gebruik van SD-kaarten in plaats van snellere XQD-kaarten de prestaties belemmeren, met name voor degenen die gewend zijn aan snellere workflows. Zoals rtings.com benadrukt: "zijn beperkingen in videoregistratie en draagbaarheid moeten worden overwogen op basis van specifieke fotografiebehoeften."

Het robuuste, weerbestendige ontwerp van de Z 5, de geweldige batterijduur en de compatibiliteit met een breed scala aan lenzen maken het een ideale metgezel voor reis- en landschapsfotografie. Zijn stevige constructie, inclusief een frame van magnesiumlegering, draagt bij aan zijn aantrekkingskracht in buitenomgevingen. Echter, zijn omvang en beperkingen in 4K-opname kunnen vloggers of mensen die snel bewegende actie vastleggen afschrikken, zoals opgemerkt door rtings.com. De langzamere maximale burst-snelheid van de camera en beperkte bufferdiepte kunnen uitdagingen vormen voor sport- en natuurfotografie, zoals benadrukt door dezelfde bron.

In vergelijking met zijn concurrenten staat de Nikon Z 5 sterk met zijn uitzonderlijke beeldkwaliteit, handigheid en waarde. Het concurreert gunstig met andere instap full-frame spiegelloze camera's en biedt een overtuigende balans tussen prestaties en betaalbaarheid. Hoewel het misschien niet kan tippen aan de snelheid en geavanceerde videomogelijkheden van sommige concurrenten, maakt de nadruk op het leveren van hoogwaardige foto's en zijn aantrekkelijke prijs het een opvallende keuze voor enthousiastelingen en professionals die een budgetvriendelijke full-frame camera zoeken, voornamelijk voor fotografie.

Tot slot, de Nikon Z 5 maakt indruk met zijn opmerkelijke fotografiecapaciteiten, robuuste constructie en concurrerende prijsstelling, waardoor het een uitstekende keuze is voor fotografen die prioriteit geven aan beeldkwaliteit en veelzijdigheid boven geavanceerde videofuncties. Zoals een recensent van DPReview opmerkt, is het "de beste waarde gerichte camera op de markt," waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die een budgetvriendelijke full-frame camera zoeken zonder in te leveren op prestaties.

Voordelen Nikon Z 5
 • Uitzonderlijke beeldkwaliteit en bediening
 • Geweldige waarde en concurrerende prijsstelling
 • Veelzijdig en ideaal voor reis- en landschapsfotografie
Nadelen Nikon Z 5
 • Beperkingen in video mogelijkheden in vergelijking met high-end modellen
 • Trage verwerkingssnelheid met SD-kaarten in plaats van snellere XQD-kaarten
 • Grootte en beperkingen in 4K-opname kunnen vloggers en actiefotografen afschrikken

4. Fujifilm X-T30 II

4. Fujifilm X-T30 II

Belangrijke specificaties:

Type beeldstabilisatie: Geen beeldstabilisatie
Viewfinder: Ja

De Fujifilm X-T30 II, met een prijs van $899 voor alleen de body, is een compacte en veelzijdige camera in het middensegment die levendige kleuren en gedetailleerde beelden levert, waardoor het een goede allrounder is voor dagelijks gebruik en op reis. Met een 26,1MP-sensor en ongecropte 4K-video mogelijkheden biedt het incrementele verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, waardoor het een verleidelijke optie is voor degenen die op zoek zijn naar een kleinere en betaalbaardere camera. De kleine omvang en belichtingscontroles van de camera worden benadrukt als zijn belangrijkste kenmerken, wat zowel beginners als liefhebbers aanspreekt. Echter, het ontbreekt aan in-body stabilisatie en heeft wat onhandige knoppenplaatsing, met een scherm dat alleen kantelt, wat de aantrekkingskracht in bepaalde scenario's beperkt.

Volgens TechRadar is de X-T30 II een "goed geprijsde camera in het middensegment, vooral geschikt voor reisfotografie en als beginners systeemcamera." De levendige kleuren en gedetailleerde beelden maken het geschikt voor een breed scala aan fotografiescenario's. Digital Camera World merkt op dat de camera, ondanks zijn beperkingen, geschikt is voor casual video's en vloggen, waardoor het een uitstekende keuze is voor degenen die op zoek zijn naar een compacte en veelzijdige camera. De XF18-55mm lens wordt aanbevolen vanwege de optische kwaliteit en beeldstabilisatie, wat zorgt voor een verbeterde opname-ervaring.

Vergeleken met andere Fujifilm camera's concurreert de X-T30 II met modellen zoals de X-T5, X-S20 en X100V. Terwijl de X-T5 een hogere resolutie en in-body beeldstabilisatie biedt, en de X-S20 wordt geprezen om zijn uitzonderlijke videomogelijkheden, blinkt de X-T30 II uit vanwege zijn klassieke Fujifilm vormgeving in een kleinere en betaalbaardere verpakking, waardoor het een overtuigende keuze is voor degenen die draagbaarheid en waarde prioriteren.

Echter, de X-T30 II wordt bekritiseerd vanwege het ontbreken van in-body stabilisatie, onhandige knoppenplaatsing en een scherm dat alleen kantelt, wat de aantrekkingskracht in bepaalde scenario's beperkt. Ondanks deze beperkingen blijft de X-T30 II een uitstekende allrounder, geschikt voor reis- of videofotografie met een beperkt budget, waardoor het een veelzijdige optie is voor beginners en liefhebbers.

Al met al presenteert de Fujifilm X-T30 II een overtuigende optie met zijn levendige kleuren, gedetailleerde beelden en compacte ontwerp. Hoewel het misschien niet de meest geavanceerde functies heeft in vergelijking met andere Fujifilm modellen, maken de betaalbaarheid en allround prestaties het een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige en draagbare camera voor dagelijks gebruik en op reis.

Voordelen Fujifilm X-T30 II
 • Levendige kleuren en gedetailleerde afbeeldingen
 • Compact ontwerp, geschikt voor reizen en dagelijks gebruik
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding voor beginners en liefhebbers
Nadelen Fujifilm X-T30 II
 • Gebrek aan in-body stabilisatie
 • Onhandige knoppenplaatsing
 • Scherm kantelt alleen, beperkt in bepaalde scenario's

5. Canon EOS R5

5. Canon EOS R5

Belangrijke specificaties:

Type beeldstabilisatie: In de body
Viewfinder: Ja

De Canon EOS R5 is een geduchte concurrent in de professionele cameramarkt, met een combinatie van geavanceerde technologie en veelzijdige prestaties. Met een 45MP full-frame sensor, 8K videomogelijkheden en geavanceerde autofocus, voldoet het aan een breed scala aan fotografiebehoeften. Zoals opgemerkt in een recensie, is het "een sterke toevoeging aan de spiegelloze markt" en stelt het een hoge standaard voor zijn concurrenten. Het ergonomische ontwerp van de camera verbetert de bruikbaarheid, waardoor het een ideale keuze is voor professionals en liefhebbers.

Een recensie benadrukt de uitzonderlijke beeldmogelijkheden van de camera en stelt dat het de "beste spiegelloze camera ter wereld" is. Voorbeeldafbeeldingen genomen in verschillende situaties en lichtomstandigheden tonen zijn kracht, waarbij de mogelijkheid om scherpe en gedetailleerde beelden te produceren in verschillende fotografiestijlen wordt benadrukt. Dit onderstreept de veelzijdigheid en aanpasbaarheid, waardoor het geschikt is voor diverse opnamesituaties. De hoge resolutie sensor en geavanceerde beeldprocessor zijn duidelijke sterke punten, waardoor topklasse beeldkwaliteit en prestaties mogelijk zijn.

Hoewel de Canon EOS R5 uitblinkt op tal van gebieden, zijn er enkele reserves. Gebruikers hebben hun zorgen geuit over het ontbreken van zebra-strepen voor stilstaande fotografie en de hoge kosten van RF-lenzen. Deze factoren kunnen beperkingen vormen voor bepaalde gebruikers, vooral degenen die specifieke functies zoeken voor hun fotografiebehoeften. Desalniettemin onderstrepen de algehele positieve feedback en de erkenning als een waardige opvolger van Canon's 5D-serie DSLR's de positie van de camera op de markt.

In vergelijking met andere modellen zoals de Canon EOS R3, R8, 5D Mark IV, R50, en R6, valt de EOS R5 op met zijn indrukwekkende functies en specificaties. Zijn 8K videomogelijkheden en hoge resolutie sensor onderscheiden het van de concurrentie, waardoor het een overtuigende keuze is voor professionals en liefhebbers die topprestaties op het gebied van beeldvorming en video prioriteren. Ondanks het hogere prijsniveau en bepaalde functiebeperkingen, maken de robuuste mogelijkheden en veelzijdigheid van de Canon EOS R5 het tot een opvallende optie in het landschap van full-frame camera's.

Tot slot verdient de Canon EOS R5 zijn reputatie als een spiegelvrije camera van topklasse, met uitzonderlijke beeldprestaties en videomogelijkheden. Hoewel het mogelijk niet aan elke nichebehoefte voldoet, positioneren zijn algehele sterke punten het als een toonaangevende keuze voor professionals en liefhebbers die compromisloze beeldkwaliteit en veelzijdige functionaliteit zoeken. Zoals een recensie terecht opmerkt, belichaamt de EOS R5 een combinatie van "hoge beeldkwaliteit, een ISO-bereik van 100-51200, en een heldere f/1.2 lens," waardoor het een overtuigend pakket is voor veeleisende fotografen.

Voordelen Canon EOS R5
 • Uitzonderlijke beeldvormingsmogelijkheden met een sensor met hoge resolutie en geavanceerde beeldverwerkingsprocessor.
 • Veelzijdige prestaties die inspelen op uiteenlopende opnamesituaties.
 • Ergonomisch ontwerp dat de bruikbaarheid verbetert voor professionals en liefhebbers.
Nadelen Canon EOS R5
 • Afwezigheid van zebra-strepen voor stilstaande fotografie.
 • Hoge kosten van RF-lenzen kunnen beperkingen opleggen aan bepaalde gebruikers.
 • Voldoet mogelijk niet aan elke nichevereiste.

Hoe kies je de beste fullframe-camera?

Bij een camera met een fullframe-sensor (24 x 36 mm) is er geen sprake van een zogenaamde crop factor. Hierdoor is het mogelijk om het totale beeld op de foto te krijgen. Fullframe-sensoren leveren scherpe foto's zonder ruis en vervormingen, zelfs als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. Maar dat gaat hand in hand met andere factoren.

zwarte camera op tafel met plant

Type camera: spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Het grootste verschil is dat een spiegelreflexcamera met een spiegelsysteem werkt, waardoor je door de lens – oftewel de optische zoeker – naar het onderwerp kijkt. Bij een systeemcamera gebeurt dit via een scherm of elektronische zoeker.

Het voordeel van zo'n optische zoeker is dat je meteen het beeld ziet dat je op de foto krijgt. Het nadeel is dat een spiegelreflexcamera hierdoor groter en zwaarder is. Daarom neem je hem niet zomaar even mee, en dat is verre van prettig als je bijvoorbeeld op reis gaat.

De verschillen in kwaliteit tussen een goede spiegelreflexcamera en de beste systeemcamera's zijn zo verwaarloosbaar dat je keuze meer afhangt van wat je voorkeuren zijn.

Ik raad een DSLR aan als je waarde hecht aan een optische zoeker, een langere batterijduur, en een uitgebreide selectie van lenzen. Kies een systeemcamera als je de voorkeur geeft aan een compactere, lichtere camera met een elektronische zoeker, snellere autofocus en stille werking.

Lenzen

Het voordeel van een spiegelreflex- en systeemcamera tegenover bijvoorbeeld een compactcamera, actioncamera of instantcamera is dat de lenzen verwisselbaar zijn. Hierdoor gaan er ineens veel meer deuren voor je open.

Let wel: niet elke lens past op elke camera. Het aanbod aan compatibele lezen is dan ook een belangrijk punt om mee te nemen in je beslissing. Hoe meer lenzen op je camera passen, hoe meer kanten je op kunt met je fotografie.

Mijn ervaring heeft me geleerd dat de keuze uit lenzen voor systeemcamera's is beperkter dan bij spiegelreflexcamera. Gelukkig zijn er ook spiegelreflexlenzen die op een systeemcamera passen, maar check dit van tevoren altijd goed.

Type lenzen

In principe zijn er twee soorten lenzen: zoomlenzen en primelenzen. Primelenzen hebben een vaste brandpuntsafstand, wat simpel gezegd inhoudt dat je er niet mee kunt inzoomen. De kwaliteit is bij dit soort lenzen over het algemeen wel weer groter. Een goede zoomcamera is ideaal als je veel op afstand wilt fotograferen, en daarvoor veel moet inzoomen.

Bekende lenstypes zijn:

 • De groothoeklens. Deze is ideaal voor het fotograferen van landschappen of architectuur. Hiermee vergroot je je beeldhoek en heb je de mogelijkheid om meer in beeld te brengen.
 • De fish-eye noemt men ook wel een ultragroothoeklens. Deze gaat nog een stukje verder dan een groothoeklens. Wil je een zeer breed gezichtsveld vastleggen, kies dan hiervoor.
 • De telelens. Dit is weer de volgende stap voor de reguliere zoomlens. Hiermee profiteer je van een gigantisch zoombereik.
zoomlens sterk ingezoomd

Het aantal megapixels

Het aantal megapixels wordt soms onterecht gezien als dé indicator voor hoe de kwaliteit van de foto uitpakt, maar blijft wel een punt om op te letten als je op zoek gaat naar een nieuwe camera.

Het aantal megapixels geeft aan hoeveel miljoen lichtpuntjes (pixels) de sensor heeft en bepaalt daarmee de resolutie. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie. Die hoge resolutie is vooral belangrijk als je de foto's wilt uitprinten. Voor A4-formaat zijn minstens 10 megapixels genoeg, voor A3-formaat beveelt men 17 megapixels aan.1Sanne, Coolblue (2023). 'Hoe belangrijk zijn megapixels?'

ISO-waarde

Aan de maximale ISO-waarde lees je af hoe gevoelig de beeldsensor is voor licht. Er zijn vaak meerdere manieren waarop je de ISO-waarde instelt, het makkelijkst is als er een speciale ISO-knop is.

Een hogere ISO-waarde is alleen wenselijk bij slechte lichtomstandigheden. Buiten bij daglicht gebruik je een lage ISO-waarde, binnenshuis mag je hem iets verhogen. Voor het maken van een foto in het donker, heb je een ISO-waarde van tussen de 1600 en 3200 nodig.2Sanne, Coolblue (2023). 'Wat zijn ISO waarden en wanneer gebruik je ze?'

Wanneer je in een omgeving met weinig licht uit de hand wilt fotograferen, en flitsen is geen optie, kun je kiezen voor een hogere ISO-waarde.

Harold Ottens, CEWE

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie is essentieel als je wazige foto's wilt voorkomen. Het vangt je kleine handtrillingen op en zorgt zo voor scherpe opnames. Het heeft mij al meer dan eens gered. Let wel: het werkt alleen bij bewegingen die je zelf veroorzaakt, niet bij snel bewegende objecten.

Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: in de lens of in de camera. Sommige fabrikanten kiezen voor allebei. Beeldstabilisatie in de camera werkt met sensoren die beweging detecteren. Vervolgens compenseert de camera de beweging door de sensor in tegenstelde richting te bewegen.

Beeldstabilisatie in de lens werkt op eenzelfde manier, alleen dan is het een element in de lens die de ongewenste beweging compenseert door op een bepaalde manier te bewegen. Ik raad aan dat je voor beeldstabilisatie in de camera kiest, zo houd je de keuzevrijheid voor lenzen groter.

Een vorm van beeldstabilisatie komt doorgaans met een hoger prijskaartje. Werk je standaard met een statief, dan is de functie niet écht noodzakelijk.

camera op statief maakt foto van gebouw in roze lucht

Autofocus

Men kort autofocus ook wel af tot AF. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat de camera automatisch scherpstelt op een bepaald onderwerp. Je gebruikt dit ook om zelf de focus op een bepaald deel van de foto te leggen.

Veel camera's hebben verschillende AF-standen, waardoor je meer opties hebt. Autofocus werkt niet altijd even goed. Vooral als er niet genoeg contrast in beeld te zien is of stel ik liever handmatig scherp.

Videokwaliteit

Voor de een is de videokwaliteit een stuk belangrijker dan voor de ander. Wil je ook video's maken met je camera, ga dan minstens voor Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Nóg beter en toekomstbestendig is 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels).

Andere handige extra's voor het filmen zijn een kantelbaar scherm en een aansluiting voor een microfoon.

Omdat een spiegelreflexcamera zich net iets meer puur op de beste fotografie richt, zijn systeemcamera's vaak de betere optie voor het maken van video's.

Connectiviteit

Idealiter deel je je prachtige kiekjes natuurlijk meteen online met je vrienden, familie of volgers. De connectiviteit van een model is anno 2024 zeker niet onbelangrijk. Let er daarom of er wifi en/of Bluetooth aanwezig is op de fullframe-camera, zodat je eenvoudig contact maakt met je smartphone, tablet of laptop.

Accessoires

Er zijn veel nuttige accessoires voor een fullframe-camera denkbaar. Sommige zijn onmisbaar, zoals een geheugenkaart of een goede camerarugzak. Een camera heeft nauwelijks intern geheugen en is zonder geheugenkaart haast onbruikbaar. Ook een goed beschermhoesje is essentieel. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje!

Andere accessoires zijn leuk, maar optioneel. Een extra accu is prettig als je je camera op reis meeneemt en een statief is voor bepaalde vormen van fotografie een pre.

Welk merk maakt de beste fullframe-camera's

Er is op dit gebied genoeg aanbod. Er zijn echter een paar merken die ertussenuit springen. Laten we daar eens naar gaan kijken.

Nikon

Nikon heeft een lange geschiedenis in het produceren van zowel DSLR- als systeemcamera's. Met de introductie van hun fullframe-camera's, heeft Nikon zich sterk gepositioneerd in de markt voor professionele en serieuze amateurfotografen.

Nikon's fullframe DSLR-lijn (met name de D-serie zoals de D850) staat bekend om zijn robuuste bouwkwaliteit, uitstekende beeldkwaliteit, en betrouwbare prestaties, zelfs in uitdagende omstandigheden.

Met de lancering van de Z-serie (zoals de Z6 en Z7) heeft Nikon zich aangepast aan de groeiende vraag naar hoogwaardige mirrorless camera's. Deze camera's combineren de beeldkwaliteit en ergonomie waar Nikon om bekend staat met de voordelen van een mirrorless systeem.

Sony

Sony is een relatief nieuwere speler in de markt van fullframe-camera's, maar heeft snel een leidende positie ingenomen, vooral in de mirrorless sector. Hun innovatieve benadering en technologische vooruitgang hebben hen tot een favoriet gemaakt onder zowel professionals als hobbyisten.

Sony's Alpha-serie (waaronder de populaire A7 en A9 modellen) zijn pioniers in de mirrorless technologie. Ze staan bekend om hun compacte ontwerp, indrukwekkende beeldsensoren en uitstekende prestaties bij weinig licht.

Sony heeft de grenzen verlegd met functies zoals eye-autofocus, indrukwekkende videoprestaties en een hoge framesnelheid, waardoor ze een topkeuze zijn voor zowel stilstaande beelden als videografie.

Aanvankelijk bekritiseerd voor een beperkt aanbod van lenzen, heeft Sony dit snel uitgebreid, en biedt nu een breed scala aan hoogwaardige lenzen voor hun fullframe mirrorless camera's

Wat is volgens de Consumentenbond de beste fullframe-camera?

De beste fullframe-camera volgens Consumentenbond is de Sony A7 III. Deze camera onderscheidt zich door zijn uitstekende beeldkwaliteit, met een 24,2 megapixel fullframe CMOS-sensor die zorgt voor scherpe en gedetailleerde foto's. 


De ISO-waarde (variërend van 100 tot 51.200) maakt het mogelijk om in diverse lichtomstandigheden te fotograferen, terwijl de geavanceerde 693-punts hybride autofocus snel en nauwkeurig scherpstelt. 

De camera is ook geschikt voor video-opnames in 4K-kwaliteit, waardoor je als gebruiker zowel in fotografie als videografie uitblinkt. De Sony A7 III biedt een uitstekende combinatie van prestaties en gebruiksgemak, ideaal voor zowel professionele fotografen als enthousiaste amateurs.

Wat is volgens Tweakers de beste fullframe camera?

De beste fullframe-camera volgens Tweakers is de Sony A7 III. Deze camera valt op door zijn indrukwekkende 24,2 megapixel Exmor R CMOS-sensor, die zorgt voor uitzonderlijke beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht.

Met een ISO-bereik van 100-51.200 – uitbreidbaar tot 50-204.800 – ben je verzekerd van heldere foto's in diverse lichtomstandigheden. De A7 III beschikt over een snel en betrouwbaar autofocussysteem met 693 fase-detectiepunten, wat zorgt voor scherpe en nauwkeurige focus.

Daarnaast biedt deze camera geavanceerde videofuncties, waaronder 4K HDR-opname, waarmee je als gebruiker zowel in fotografie als videografie uitblinkt. Met zijn evenwichtige prestaties en veelzijdigheid is de Sony A7 III een topkeuze voor zowel professionele fotografen als serieuze hobbyisten.  

Wat is volgens Fotografie Community de beste fullframe-camera?

De beste fullframe-camera volgens de Fotografie Community is de Nikon Z5. Deze camera onderscheidt zich met een 24,3 megapixel CMOS-sensor, waardoor je haarscherpe en gedetailleerde beelden vastlegt.

De Z5 blinkt uit in zijn ISO-bereik van 100-51.200, wat je de flexibiliteit geeft om in uiteenlopende lichtomstandigheden te fotograferen. Met zijn robuuste bouw en weerbestendige ontwerp is de Z5 perfect voor zowel binnen- als buitenfotografie.

De camera biedt ook indrukwekkende videomogelijkheden, met 4K UHD-opnames. Daardoor  is hij niet alleen voor fotografen, maar ook voor videografen een uitstekende keuze. De Nikon Z5 is daarmee een veelzijdige en betrouwbare keuze voor zowel beginnende als ervaren fotografen die op zoek zijn naar kwaliteit en duurzaamheid.

Veelgestelde vragen over fullframe-camera's van onze lezers

We hebben nog een vragen ontvangen over fullframe-camera's. Heb je dit artikel gelezen, maar heb je toch nog een onbeantwoorde vraag of opmerking? Laat het ons dan weten en vul het feedbackformulier onderaan de pagina in. Dan behandelen we binnenkort jouw vraagstuk hier!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen