Met de Beste Fullframe-Camera Schiet Je de Scherpste Foto's
Voor fotografen en fotografen in spe.
Alle mooie plekken of momenten wil je natuurlijk het liefst zo scherp mogelijk op de gevoelige plaat leggen. De beste fullframe-camera heeft een enorme sensor en zorgt daarom voor de mooiste kiekjes. 📷
Dé camera vinden die helemaal op je wensen en behoeften aansluit, is een lastig klusje. Ik hoop je met de koopgids in dit artikel wegwijs te maken in de wereld van de fullframe-camera. Bovendien staat er een selectie van de vijf beste modellen voor je klaar. De allerbeste drie camera's vind je alvast hieronder!
Canon EOS 6D + 24-105mm IS STM
Canon EOS 6D Mark II Body
Canon EOS 5D Mark IV Body
Fullframe-camera koopgids: hoe maak je de beste koop?
Om te beginnen: wat is een fullframe-camera precies? Dit is een camera met een fullframe-sensor. Deze sensor heeft het grootste beschikbare formaat: 24 x 36 mm, even groot als de sensor van een analoge camera.
Bij een fullframe-sensor is er geen sprake van een zogenaamde crop factor. Hierdoor is het mogelijk om het totale beeld op de foto te krijgen. fullframe-sensoren leveren scherpe foto's zonder ruis en vervormingen, zelfs als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn.
Type camera: spiegelreflexcamera of systeemcamera?
De meeste fullframe-camera's zijn spiegelreflexcamera's. Bij systeemcamera's is het gebruik van een fullframe-sensor nog niet gebruikelijk, al komt het wel steeds vaker voor en komen er naar verwachting in de toekomst meer bij.
Systeemcamera's en spiegelreflexcamera's lijken in veel opzichten op elkaar. Het zijn allebei camera's met een verwisselbare lens en veel instelmogelijkheden.
Het grootste verschil is dat een spiegelreflexcamera met een spiegelsysteem werkt, waardoor je door de lens – oftewel de optische zoeker – naar het onderwerp kijkt. Bij een systeemcamera gebeurt dit via een scherm of elektronische zoeker.
Het voordeel van zo'n optische zoeker is dat je meteen het beeld ziet dat je op de foto krijgt. Het nadeel is dat een spiegelreflexcamera hierdoor groter en zwaarder is. Daarom neem je hem niet zomaar even mee, en dat is verre van prettig als je bijvoorbeeld op reis gaat.
In principe is een goede spiegelreflexcamera de beste aankoop op het gebied van snelheid, beeldkwaliteit en instellingen, maar de verschillen met de beste systeemcamera worden steeds kleiner.
Er komen steeds meer systeemcamera's op de markt die nauwelijks of niet onderdoen voor spiegelreflexcamera's. Er zijn zelfs professionele fotografen die met systeemcamera's werken. Een systeemcamera heeft naast het compactere formaat ook het voordeel dat hij stiller is, terwijl het dus niet per se inhoudt dat je op kwaliteit inlevert.
Viewfinder
Ik had het hierboven al even over optische en elektronische zoekers. Een zoeker duidt men ook regelmatig aan met de Engelse term 'viewfinder'.
Spiegelreflexcamera's hebben altijd een optische zoeker en dus standaard viewfinder. Bij systeemcamera's is dit niet bij elk model het geval, omdat je óf via een elektronische zoeker kunt kijken (bij een camera met viewfinder), óf enkel via het scherm (bij een camera zonder viewfinder).
Het nadeel van een model zonder viewfinder is dat een scherm mogelijk niet goed zichtbaar is als de zon erop schijnt. Als er een zoeker aanwezig is, heb je hier geen last van.
Lenzen
Het voordeel van een spiegelreflex- en systeemcamera tegenover bijvoorbeeld een compactcamera, actioncamera of instantcamera is dat de lenzen verwisselbaar zijn. Hierdoor gaan er ineens veel meer deuren voor je open.
Let wel: niet elke lens past op elke camera. Het aanbod aan compatibele lezen is dan ook een belangrijk punt om mee te nemen in je beslissing. Hoe meer lenzen op je camera passen, hoe meer kanten je op kunt met je fotografie.
De keuze uit lenzen voor systeemcamera's is beperkter dan bij spiegelreflexcamera. Gelukkig zijn er ook spiegelreflexlenzen die op een systeemcamera passen, maar check dit van tevoren altijd goed.
Type lenzen
In principe zijn er twee soorten lenzen: zoomlenzen en primelenzen. Primelenzen hebben een vast brandpuntsafstand, wat simpel gezegd inhoudt dat je er niet mee kunt inzoomen. De kwaliteit is bij dit soort lenzen over het algemeen wel weer groter. Een goede zoomcamera is ideaal als je veel op afstand wilt fotograferen, en daarvoor veel moet inzoomen.
Bekende lenstypes zijn:
- De groothoeklens. Deze is ideaal voor het fotograferen van landschappen of architectuur. Hiermee vergroot je je beeldhoek en heb je de mogelijkheid om meer in beeld te brengen.
- De fish-eye noemt men ook wel een ultragroothoeklens. Deze gaat nog een stukje verder dan een groothoeklens. Wil je een zeer breed gezichtsveld vastleggen, kies dan hiervoor.
- De telelens. Dit is weer de volgende stap voor de reguliere zoomlens. Hiermee profiteer je van een gigantisch zoombereik.
Het aantal megapixels
Het aantal megapixels wordt soms onterecht gezien als dé indicator voor hoe de kwaliteit van de foto uitpakt, maar blijft wel een punt om op te letten als je op zoek gaat naar een nieuwe camera.
Het aantal megapixels geeft aan hoeveel miljoen lichtpuntjes (pixels) de sensor heeft en bepaalt daarmee de resolutie. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie. Die hoge resolutie is vooral belangrijk als je de foto's wilt uitprinten. Voor A4-formaat zijn minstens 10 megapixels genoeg, voor A3-formaat beveelt men 17 megapixels aan.
ISO-waarde
Aan de maximale ISO-waarde lees je af hoe gevoelig de beeldsensor is voor licht. Er zijn vaak meerdere manieren om de ISO-waarde in te stellen, het makkelijkst is als er een speciale ISO-knop is.
Een hogere ISO-waarde is alleen wenselijk bij slechte lichtomstandigheden. Buiten bij daglicht gebruik je de laagste ISO-waarde, binnenshuis mag je hem iets verhogen. Voor het maken van een foto in het donker, heb je een ISO-waarde van tussen de 1600 en 3200 nodig.
Diafragma
Het diafragma bepaalt hoeveel licht een lens binnenlaat. Het is simpel gezegd het gat in je lens. Door deze groter of kleiner te maken, komt er meer of minder licht naar binnen.
Bij een groot diafragma valt er veel licht op de sensor, maar is er weinig scherptediepte. Bij een klein diagrama valt er weinig licht op de sensor, maar is er veel scherptediepte. Dit is overigens niet de enige factor: ook de brandpuntsafstand heeft invloed op de scherptediepte.
Wat is het brandpuntsafstand?
De brandpuntsafstand duidt aan hoe dichtbij de sensor van de camera van het midden van het object dat je wilt vastleggen moet staan.
Het diafragma wordt aangegeven met een f-getal. Enigszins verwarrend hierbij is dat een kleiner diafragma juist wordt aangegeven met een hoger getal. Men spreekt van een klein diafragma bij een f-getal hoger dan f/10. Het diafragma is bij de meeste camera's verstelbaar, maar niet elke lens heeft dezelfde maximale diafragma-opening.
Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is een zeer handig hulpmiddel dat wazige foto's voorkomt door kleine bewegingen op te vangen. Handtrillingen zijn tenslotte een veelvoorkomend probleem bij het fotograferen. Let wel: het werkt alleen bij bewegingen die je zelf veroorzaakt, niet bij snel bewegende objecten.
Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: in de lens of in de camera. Sommige fabrikanten kiezen voor allebei. Beeldstabilisatie in de camera werkt met sensoren die beweging detecteren. Vervolgens compenseert de camera de beweging door de sensor in tegenstelde richting te bewegen.
Beeldstabilisatie in de lens werkt op eenzelfde manier, alleen dan is het een element in de lens die de ongewenste beweging compenseert door op een bepaalde manier te bewegen.
Een vorm van beeldstabilisatie komt doorgaans met een hoger prijskaartje. Werk je standaard met een statief, dan is de functie niet écht noodzakelijk.
Autofocus
Men kort autofocus ook wel af tot AF. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat de camera automatisch scherpstelt op een bepaald onderwerp. Je gebruikt dit ook om zelf de focus op een bepaald deel van de foto te leggen.
Veel camera's hebben verschillende AF-standen, waardoor je meer opties hebt. Autofocus werkt niet altijd even goed. Vooral als er niet genoeg contrast in je beeld te zien is, stel je liever handmatig scherp.
Videokwaliteit
Voor de een is de videokwaliteit een stuk belangrijker dan voor de ander. Wil je ook zeker video's maken met je camera, ga dan minstens voor Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Nóg beter, en bovendien toekomstbestendig, is 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels).
Andere handige extra's voor het filmen zijn een kantelbaar scherm en een aansluiting voor een microfoon.
Omdat een spiegelreflexcamera zich net iets meer puur op de beste fotografie richt, zijn systeemcamera's vaak de betere optie voor het maken van video's.
Connectiviteit
Idealiter deel je je prachtige kiekjes natuurlijk meteen online met je vrienden, familie of volgers. De connectiviteit van een model is anno 2023 zeker niet onbelangrijk. Let er daarom of er wifi en/of Bluetooth aanwezig is op de fullframe-camera, zodat je eenvoudig contact maakt met je smartphone, tablet of laptop.
Accessoires
Er zijn veel nuttige accessoires voor een fullframe-camera denkbaar. Sommige zijn onmisbaar, zoals een geheugenkaart of een goede camerarugzak. Een camera heeft nauwelijks intern geheugen en is zonder geheugenkaart haast onbruikbaar. Ook een goed beschermhoesje is essentieel. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje!
Andere accessoires zijn leuk, maar optioneel. Een extra accu is prettig als je je camera op reis meeneemt en een statief is voor bepaalde vormen van fotografie een pre.
De 5 beste fullframe-camera's onder elkaar
1. Canon EOS 6D + 24-105mm IS STM
2. Canon EOS 6D Mark II Body
3. Canon EOS 5D Mark IV Body
4. Canon EOS 5D Mark II EF 24-105mm Kit
5. Pentax K-1 II Body schwarz SLR camerabody 36,4 MP CMOS 7360 x 4912 Pixels Zwart
Veelgestelde vragen over fullframe-camera's
Hoe groot is een fullframe-sensor?
Een fullframe-sensor heeft een hoogte van 24 mm en een breedte van 36 mm. Met deze afmetingen is de beeldsensor precies even groot als het negatief in een analoge camera en twee keer zo groot als een APS-C-sensor.
Wat is het voordeel van een fullframe-camera?
Bij een fullframe-sensor is er geen sprake van de zogenaamde crop factor. Bij kleinere sensoren wordt het beeld deels uitgesneden door de beperkte grootte van de sensor. Met een fullframe is mogelijk om het totale beeld op de foto te krijgen. Daarnaast geldt: hoe groter de sensor, hoe minder ruis – ook bij slechte lichtomstandigheden.
Welk SD-kaart heb ik nodig voor een fullframe-camera?
In veruit de meeste fullframe-camera's past een SD-kaart. De opslagcapaciteit die je nodig hebt is afhankelijk van je beoogde gebruik. Video's nemen veel meer ruimte in beslag dan foto's. Daarnaast zijn RAW-bestanden zwaarder dan JPEG-bestanden. Kies in ieder geval een kaart met minstens 8 GB opslagruimte, maar het liefst ga je voor meer.
Welke fullframe-camera moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste systeemcamera. Zo kun jij de beste keus maken.
Afmetingen (b x h x d) | Type sensor | Aantal megapixels | Type beeldstabilisatie | Videokwaliteit | Viewfinder | Wifi | Gewicht | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Canon EOS M50 Mark II Zwart + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM Zwart | 881 x 58,7 x 116,3 mm | APS-C | 24,1 megapixels | In de body | 4K | Ja | Ja | 387 gram | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
2 | Canon EOS M200 + 15-45mm IS STM | 108,2 x 67,1 x 35,1 mm | APS-C | 25,8 megapixels | In de lens | HD Ready | Ja | Ja | 299 gram | Bekijk op Bol.com | |
3 | Sony A6100 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | 120 x 66,9 x 59,4 mm | APS-C | 25 megapixels | Geen beeldstabilisatie | 4K | Ja | Ja | 396 gram | Bekijk op Bol.com | |
4 | Nikon Z 50 + 16-50mm | 126,5 x 93,5 x 60 mm | APS-C | 20,9 megapixels | In de lens | 4K | Ja | Ja | 395 gram | Bekijk op Bol.com | |
5 | Canon EOS RP + RF 24-105mm | 132,5 x 85 x 70 mm | Full Frame | 27,1 megapixels | In de body | 4K | Ja | Ja | 440 gram | Bekijk op Bol.com |
Canon EOS M50 Mark II Zwart + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM Zwart
Afmetingen (b x h x d): 881 x 58,7 x 116,3 mm
Type sensor: APS-C
Aantal megapixels: 24,1 megapixels
Type beeldstabilisatie: In de body
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Wifi: Ja
Gewicht: 387 gram
Canon EOS M200 + 15-45mm IS STM
Afmetingen (b x h x d): 108,2 x 67,1 x 35,1 mm
Type sensor: APS-C
Aantal megapixels: 25,8 megapixels
Type beeldstabilisatie: In de lens
Videokwaliteit: HD Ready
Viewfinder: Ja
Wifi: Ja
Gewicht: 299 gram
Sony A6100 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS
Afmetingen (b x h x d): 120 x 66,9 x 59,4 mm
Type sensor: APS-C
Aantal megapixels: 25 megapixels
Type beeldstabilisatie: Geen beeldstabilisatie
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Wifi: Ja
Gewicht: 396 gram
Nikon Z 50 + 16-50mm
Afmetingen (b x h x d): 126,5 x 93,5 x 60 mm
Type sensor: APS-C
Aantal megapixels: 20,9 megapixels
Type beeldstabilisatie: In de lens
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Wifi: Ja
Gewicht: 395 gram
Canon EOS RP + RF 24-105mm
Afmetingen (b x h x d): 132,5 x 85 x 70 mm
Type sensor: Full Frame
Aantal megapixels: 27,1 megapixels
Type beeldstabilisatie: In de body
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Wifi: Ja
Gewicht: 440 gram
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er best een flink aantal factoren het overwegen waard tijdens je zoektocht naar een fullframe-camera. 🧐 Als je de top vijf nog eens op je gemakje wilt bekijken, klik dan op de links hieronder. Mocht jouw droomcamera daartussen zitten, laat dan vooral een reactie achter!