Met Beste Compactcamera Maak Je Overal Prachtige Kiekjes

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Nog steeds beter dan je smartphone.

Met Beste Compactcamera Maak Je Overal Prachtige Kiekjes

De beste compactcamera is net als een smartphone eenvoudig mee te nemen, maar maakt indrukwekkendere foto's. Om de beste camera voor jou te vinden, moet je wel weten wat de 5 beste compactcamera's in het huidige aanbod zijn, en waar je allemaal op let als je een nieuw exemplaar wilt scoren? Dat lees je op deze pagina!

NODIJA® Digitale Camera Compact Camera zwart

NODIJA® Digitale Camera Compact Camera zwart
Optische zoom: 16
Bekijk op Bol.com

AgfaPhoto DC5200 blauw

AgfaPhoto DC5200 blauw
Type Compactcamera: Standaard compactcamera
Type sensor: CMOS-sensor
Aantal megapixels: 21 megapixels
Optische zoom: 8
Videokwaliteit: Full HD
Wifi: Geen Wi-Fi
Bekijk op Bol.com

Kodak PIXPRO FZ102 1/2.3" Compactcamera zwart

Kodak PIXPRO FZ102 1/2.3" Compactcamera zwart
Type Compactcamera: Standaard compactcamera
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 16,44 megapixels
Optische zoom: 20
Videokwaliteit: HD Ready
Wifi: Geen Wi-Fi
Bekijk op Bol.com

Compactcamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een compactcamera heeft zijn naam te danken aan het kleine formaat. De meeste compactcamera's passen zelfs in je broekzak. Tel daar hun lichte gewicht bij op en je hebt de perfecte reiscamera.

Ook voor beginners op het gebied van fotografie is de compactcamera een uitstekende optie. Dit type camera laat zich eenvoudig bedienen en heeft goede automatische modi, waardoor het gebruik weinig kennis van fotografie-instellingen vergt.

Compactcamera's mogen dan makkelijk te gebruiken zijn, het kiezen van een juist exemplaar kan wél lastig zijn. Het aanbod is namelijk behoorlijk groot. In de onderstaande koopgids licht ik een aantal zaken uit om op te letten tijdens je zoektocht.

compactcamera in natuuromgeving

Type compactcamera's

Naast dat er verschillende soorten camera's bestaan, zijn er binnen compactcamera's ook weer verschillende soorten te onderscheiden. Naast de standaard compactcamera zijn er de volgende types:

Travelzoom

Een compactcamera met het predicaat travelzoom heeft een degelijk zoombereik in een reisformaat. Deze camera is zeer geschikt voor reizigers door het formaat en de mogelijkheden op het gebied van in- en uitzoomen zonder al teveel kwaliteitsverlies.

Superzoom

De belangrijkste kenmerk van een zoomcamera is het gigantische zoombereik. Met een superzoomcamera zoom je nog verder in en uit dan bij een travelzoom-camera. Het formaat is daardoor ook groter.

Geavanceerde compactcamera

Een geavanceerde compactcamera heeft meer instelmogelijkheden dan een standaard exemplaar en is daarom voor mensen die enige kennis van fotografie-instellingen in huis hebben. Deze camera's hebben vaak ook een grotere beeldsensor en een laag zoombereik.

Megapixels

De meeste mensen weten dat ze bij aanschaf van een camera op het aantal megapixels moeten letten. Hoewel het zeker een punt is om naar kijken, houdt het niet automatisch in dat je met meer megapixels betere foto's maakt.

Het aantal megapixels geeft aan hoeveel miljoen lichtpuntjes (pixels) de sensor heeft. Dit bepaalt de resolutie van een foto. Daarom duidt men resoluties aan in aantal pixels. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie van de foto.

Praktisch gezien bepaalt het aantal megapixels hoe groot het formaat van de foto die je maakt is. Dit is vooral van belang als je de foto's wilt uitprinten. Voor afdrukken op A4-formaat heb je minstens 10 megapixels nodig, voor A3-formaat minstens 17 megapixels.

Er is zelfs zoiets als te veel megapixels. Zo zijn veel megapixels eerder gewenst bij een systeem- of spiegelreflexcamera. Bij een compactcamera kan er bij te veel megapixels ruis op de foto's optreden, vooral bij slechte lichtomstandigheden. Dit komt door de grootte van de beeldsensor.

Sensor

De beeldsensor is uiteindelijk belangrijker voor de kwaliteit van de foto's dan het aantal megapixels. Hoe groter de sensor van de camera is, hoe meer details de foto's hebben en hoe beter je goede foto's maakt bij weinig licht. Maak je veel foto's in het donker, kies dan bijvoorbeeld voor de beste fullframe-camera.

Compactcamera's hebben in principe een kleinere sensor dan een systeem- of een spiegelreflex, anders zou het formaat immers niet zo lekker compact zijn. De meeste compactcamera's hebben een 1-inch of een 1/2.3-inch sensor.

Dat houdt overigens niet in dat compactcamera's met een grotere beeldsensor niet bestaan. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij geavanceerde compactcamera's. Het zorgt wel weer voor een hoger prijskaartje en een groter formaat.

lens van een camera

Zoom

Door in te zoomen breng je een onderwerp groter in beeld. Hoe mooi dat uitpakt, hangt af van het zoombereik van je camera.

Er zijn twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Bij digitale zoom heb je last van kwaliteitsverlies, omdat dit in principe hetzelfde werkt als een foto achteraf bijsnijden.

Bij optische zoom haal je het onderwerp voor het vastleggen dichterbij door middel van de lens. De verschillende lensdelen bewegen ten opzichte van elkaar. Bij deze soort zoom is er nauwelijks sprake van kwaliteitsverlies.

Het is dan ook beter om vooral te kijken naar het optische zoombereik. Voor normaal gebruik is 10x zoom in principe voldoende. Wil je bijvoorbeeld dieren fotograferen, dan heb je meer dan 30x zoom nodig.

Een groot zoombereik is overigens ook niet altijd een pluspunt. Een camera met veel zoom heeft een kleinere sensor, waardoor de kwaliteit van de beelden achteruit gaat. Waak dus voor meer zoom dan je nodig denkt te hebben.

Instelmogelijkheden

Een compactcamera heeft per definitie minder instelmogelijkheden dan een systeem- of spiegelreflexcamera. Maar hoeveel er precies valt in te stellen, verschilt sterk per exemplaar. Zo is er ook de geavanceerde compactcamera, welke meer instellingen biedt.

Voor beginners zijn veel instellingen meestal niet nodig of zelfs helemaal niet gewenst. Ben je net een stapje verder met fotografie, dan heb je er wellicht wel behoefte aan. Houd er wel rekening mee dat meer instellingen vaak ook een voor een hogere prijs zorgen.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat het beeld stabiel blijft bij beweging en maakt zo korte metten met bewogen foto's. Dit is zeker bij compactcamera's een groot voordeel, omdat dit type camera vaak gevoelig is voor handtrillingen door het hoge zoombereik.

Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: optische en digitale beeldstabilisatie. Bij optische beeldstabilisatie detecteren sensoren in de lens de bewegingen. Vervolgens bewegen de optische elementen mee, waardoor de beweging wordt gecorrigeerd. Optische beeldstabilisatie functioneert alleen goed bij minimale bewegingen als handtrillingen.

Digitale beeldstabilisatie is minder gebruikelijk. Bij deze vorm is er ook sprake van sensoren die de beweging detecteren. De foto wordt echter uitgesteld totdat de camera stilstaat. Interne software in de camera verscherpt het beeld daarna nog verder.

ISO-waarde

Door naar de maximale ISO-waarde van een compactcamera te kijken, lees je af hoe gevoelig de beeldsensor is voor licht. Meestal is de ISO-waarde in te stellen. Je verhoogt dan bij slechte lichtomstandigheden de ISO-waarde, waardoor de sensor meer licht vangt. Bij daglicht is een hoge ISO-waarde niet wenselijk.

De maximale ISO-waarde van camera's loopt uiteen van 50 tot wel 819.000. Om goede foto's in het donker te maken, heb je ongeveer een ISO-waarde van 1.600 tot 3.200 nodig.

Connectiviteit

De tijd dat we foto's pas later op ons gemakje bekijken is voorbij. Veel mensen willen hun versgeschoten kiekjes meteen delen op Instagram, Facebook of via WhatsApp. Daarom is het ook goed om te letten op de connectiviteit van een compactcamera. Vooral wifi en Bluetooth zijn ideaal om meteen contact te maken met je smartphone.

hand om camera die om nek hangt

Videokwaliteit

Niet elke goede camera maakt net ook goede video's. Mocht je de compactcamera hier ook voor willen gebruiken, kijk dan even naar de videoresolutie. 4K is leuk, maar Full HD is in principe al voldoende.

Als je wilt filmen, is een kantelbaar scherm bovendien wenselijk. Ook een aansluiting voor een microfoon is handig, als je graag steengoed geluid bij je beeld wilt. Zeker voor vloggers is dit een punt om in de gaten te houden, al ga je dan misschien liever voor een vlogcamera.

Wil je video's maken tijdens sport- en actiemomenten? Dan raad ik je aan om voor een actioncamera kiezen.

Accessoires

De accessoires zijn zeker voor een camera heel belangrijk. Zo is een camera nauwelijks te gebruiken zonder geheugenkaart (bijvoorbeeld een microSD-kaart). Denk daarnaast aan goede bescherming (zoals een goede camerarugzak), een statief en een extra accu. Voor sommige mensen is een onderwaterbehuizing ook een handige toevoeging. Een camera voor onderwater is natuurlijk een andere optie.

Check daarom altijd even wat de mogelijkheden zijn op het gebied van accessoires bij het exemplaar dat je op het oog hebt. Soms zitten er ook al meteen accessoires bij. Zo komen sommige modellen met een cameratas en/of geheugenkaart.

Ben je op zoek naar een camera waarmee je je kiekje direct uitprint? Kies dan voor een instantcamera. Hiermee print je je foto direct uit, waar je je ook bevindt. Ideaal voor op reis, op school en tijdens feestjes.

De 5 beste compactcamera's onder elkaar

1. NODIJA® Digitale Camera Compact Camera zwart

1. NODIJA® Digitale Camera Compact Camera zwart
Optische zoom: 16

2. AgfaPhoto DC5200 blauw

2. AgfaPhoto DC5200 blauw
Type Compactcamera: Standaard compactcamera
Type sensor: CMOS-sensor
Aantal megapixels: 21 megapixels
Optische zoom: 8
Videokwaliteit: Full HD
Wifi: Geen Wi-Fi

3. Kodak PIXPRO FZ102 1/2.3" Compactcamera zwart

3. Kodak PIXPRO FZ102 1/2.3" Compactcamera zwart
Type Compactcamera: Standaard compactcamera
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 16,44 megapixels
Optische zoom: 20
Videokwaliteit: HD Ready
Wifi: Geen Wi-Fi

4. Camera Kinderen - Fototoestel Videocamera zwart

4. Camera Kinderen - Fototoestel Videocamera zwart
Optische zoom: 16

5. Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge wit

5. Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge wit
Type Compactcamera: Superzoom compactcamera
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 16 megapixels
Optische zoom: 40
Videokwaliteit: HD Ready
Wifi: Geen Wi-Fi

Veelgestelde vragen over compactcamera's

Wat is het verschil tussen een DSLR- en een compactcamera?

Een DSLR-camera staat beter bekend als een spiegelreflexcamera. Waar een compactcamera zich goed leent voor beginners, is de beste spiegelreflexcamera voor meer ervaren fotografen. Je hebt namelijk kennis nodig van fotografie-instellingen om een optimaal resultaat te bereiken.

Als je dat niet hebt (en ook geen zin hebt om je erin te verdiepen), is het zonde om een spiegelreflexcamera te kopen. Je moet er namelijk veel dieper in de buidel voor tasten. Waar een compactcamera uitblinkt in automatische modi, maak je met een spiegelreflexcamera niet de beste foto's in een van de automatische standen.

Daarnaast zijn er bij een spiegelreflexcamera meer mogelijkheden op het gebied van lenzen. Een compactcamera heeft een ingebouwde lens die zich niet laat verwisselen, een spiegelreflexcamera heeft wél een verwisselbare lens.

Door de grotere sensor heb je bij een spiegelreflexcamera in principe een betere beeldkwaliteit. Dat dit type camera groter en zwaarder in het algemeen is, kan een nadeel vormen voor sommige mensen. Daarom is een compactcamera prettiger voor reizigers.

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een compactcamera?

Een goede systeemcamera zit tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera in op het gebied van prijs, sensor, gewicht en formaat. Systeemcamera's hebben – in tegenstelling tot compactcamera's – een verwisselbare lens en veel instelmogelijkheden, net als spiegelreflexcamera's.

Wat is optische beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat het beeld stabiel blijft bij beweging en voorkomt daarmee bewogen foto's. Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: optische en digitale beeldstabilisatie.

Bij optische beeldstabilisatie detecteren sensoren in de lens de bewegingen, waarna de optische elementen meebewegen en het beeld wordt gecorrigeerd. Het werkt alleen bij kleine bewegingen, zoals handtrillingen.

Digitale beeldstabilisatie komt minder voor dan optische beeldstabilisatie. Hierbij zijn het ook de sensoren die de beweging detecteren, maar wordt de foto uitgesteld totdat de camera stilstaat. Interne software stabiliseert het beeld daarna nog verder.

Welke compactcamera moet ik kopen?

Dat hangt er vanaf wat je zoekt en wat je budget is. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste compactcamera. Zo doe je een weloverwogen aankoop!

Optische zoomType CompactcameraType sensorAantal megapixelsVideokwaliteitWifi
1NODIJA® Digitale Camera Compact Camera zwart16
2AgfaPhoto DC5200 blauw8Standaard compactcameraCMOS-sensor21 megapixelsFull HDGeen Wi-Fi
3Kodak PIXPRO FZ102 1/2.3" Compactcamera zwart20Standaard compactcamera1/2.3 inch16,44 megapixelsHD ReadyGeen Wi-Fi
4Camera Kinderen - Fototoestel Videocamera zwart16Standaard compactcamera1/2.3 inch16,44 megapixelsHD ReadyGeen Wi-Fi
5Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge wit40Superzoom compactcamera1/2.3 inch16 megapixelsHD ReadyGeen Wi-Fi

NODIJA® Digitale Camera Compact Camera zwart

Optische zoom: 16

AgfaPhoto DC5200 blauw

Optische zoom: 8

Type Compactcamera: Standaard compactcamera

Type sensor: CMOS-sensor

Aantal megapixels: 21 megapixels

Videokwaliteit: Full HD

Wifi: Geen Wi-Fi

Kodak PIXPRO FZ102 1/2.3" Compactcamera zwart

Optische zoom: 20

Type Compactcamera: Standaard compactcamera

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 16,44 megapixels

Videokwaliteit: HD Ready

Wifi: Geen Wi-Fi

Camera Kinderen - Fototoestel Videocamera zwart

Optische zoom: 16

Type Compactcamera: Standaard compactcamera

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 16,44 megapixels

Videokwaliteit: HD Ready

Wifi: Geen Wi-Fi

Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge wit

Optische zoom: 40

Type Compactcamera: Superzoom compactcamera

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 16 megapixels

Videokwaliteit: HD Ready

Wifi: Geen Wi-Fi

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, zijn er aardig wat zaken om op de te letten als je een compactcamera wilt kopen. Hieronder vind je nogmaals de 5 beste compactcamera's van dit moment. Als je op de link klikt, vind je alle info die je nodig hebt en bestel je eventueel meteen. Laat je ons weten of het is gelukt? 😄

Was dit artikel behulpzaam?