Breng Charme in je Foto's met de Beste Instantcamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Breng Charme in je Foto's met de Beste Instantcamera

instantcamera's hebben de laatste jaren een grote comeback gemaakt. Hoewel er een enorm aanbod aan nieuwe modellen op de markt is, kun je ook weer film kopen voor je oude Polaroidcamera. De beste instantcamera op je feest of bruiloft, is gegarandeerd een grote hit!

Er zijn tal van redenen om naar een instantcamera te grijpen. De mogelijkheid om een foto aan iemand te overhandigen direct nadat je hem hebt vastgelegd, is niet te evenaren met digitale opnames. Het is een geweldige manier om momenten vast te leggen op een manier die heel anders is dan de zoveelste smartphonefoto.

Fujifilm Instax Mini 12 Mint groen

Fujifilm Instax Mini 12 Mint groen
Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: Automatisch
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Fujifilm Instax Mini 11 pastel green

Fujifilm Instax Mini 11 pastel green
Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Met re-print: Nee
Met creatieve filters: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: Auto
Type flitser: Ingebouwd
Filmformaat: 54x86 mm
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek
Bekijk op Bol.com

Fujifilm Instax Mini 12 Lilac paars

Fujifilm Instax Mini 12 Lilac paars
Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: Automatisch
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

De beste instantcamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wanneer je een leuke camera met een unieke uitstraling zoekt, is een instantcamera één van je beste opties. Smartphones hebben misschien een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we foto's nemen en delen, maar instantcamera's brengen charme en een bepaalde aantrekkingskracht met zich mee, waardoor ze ook vandaag de dag nog populair zijn.

Een instantcamera biedt natuurlijk niet de vele mogelijkheden van een vlogcamera of een compactcamera en je kunt hem al helemaal niet gebruiken als onderwatercamera, maar hij geeft je – in tegenstelling tot de beste digitale camera's – wel direct resultaat in je hand!

Het is een goed idee om de belangrijkste kenmerken en functies te leren kennen voordat je een instantcamera koopt. Dat lees je allemaal hieronder. ⬇️

Hoe een instantcamera werkt

Een instantcamera is een camera met een intern ontwikkelmechanisme. Deze camera geeft je toegang tot je beelden slechts enkele seconden nadat je de foto hebt genomen, en bevat alle chemicaliën die nodig zijn om een foto te ontwikkelen.

Wanneer je een foto neemt, trekken gespecialiseerde rollers de foto uit de camera en voegen op dat moment de ontwikkelingschemicaliën toe. Je uiteindelijke foto heeft een uniek en klassiek uiterlijk!

Belangrijke kenmerken

Het maakt niet uit welk type instantcamera je kiest, er zijn een paar belangrijke kenmerken en specificaties die je in gedachten moet houden. Dit zal je helpen om een leuke en functionele camera te kiezen voor jou.

Cameraformaat

Instantcamera's zijn er in verschillende formaten, variërend van de allerkleinste tot de zwaardere modellen. Het formaat bepaalt hoe draagbaar de camera is, wat belangrijk is als je je camera als reiscamera wilt gebruiken. Houd ook rekening met onderdelen die het dragen lastiger kunnen maken, zoals een uitschuifbare flitser.

Wil je ver in kunnen zoomen? Dan kies je liever een goede zoomcamera. Deze zijn echter wel groter en drukken je foto's niet af!

Selfie-spiegel

Hoewel instantcamera's meestal niet worden geleverd met een uitklapbaar scherm voor selfies, hebben veel van hen een klein spiegeltje in de buurt van de lens. Die gebruik je om jezelf in het frame te plaatsen bij het nemen van een selfie.

Let er dus zeker op dat deze functie aanwezig is als je van plan bent selfies te nemen met je instantcamera!

Groepje mensen neemt een selfie met een instantcamera

Sluitertijd

Veel basis instantcamera's worden geleverd met een vaste sluitertijd van 1/60 seconde. Dit is een goede allround sluitertijd die de hoeveelheid onscherpte vermindert.

Hiermee maximaliseer je ook het potentieel van lichtverzameling om heldere beelden te produceren. Sommige duurdere instantcamera's hebben echter een breder bereik aan mogelijke sluitertijden, wat in verschillende situaties handig kan zijn.

Statiefaansluiting

Hoewel het een instantcamera is, kun je experimenteren door de camera op een statief te zetten om perfecte landschapsfoto's of getimede groepsselfies te maken. Kijk of er een statiefaansluiting is ingebouwd in de onderkant van de camera, zodat je hem op een statief kunt monteren.

Digitale foto's

Sommige van de meer geavanceerde instantcamera's maken daadwerkelijk digitale foto's. Hierdoor kun je filters en kaders op je foto toepassen, de foto's bekijken voordat je kiest welke je wilt afdrukken, of zelfs foto's opnieuw afdrukken.

Type afdruk

Een belangrijk verschil dat je moet overwegen bij de aankoop van een instantcamera, is het type afdruk dat je wilt maken. Originele Polaroid producten gebruiken i-Typefilm, Fujifilm en Lomography gebruiken beide Instaxfilm, en de niet-originele Polaroid camera's, zoals de Polaroid POP, gebruikt zinkfotopapier.

i-Typefilm

Dit type type film is waarschijnlijk het meest vergelijkbaar met traditionele Polaroid-afdrukken in zowel grootte als vorm. De kwaliteit is verbluffend en het heeft de klassieke witte rand. Je kunt i-Typefilm in zwart-wit of kleur verkrijgen.

polaroidfoto's op een tafel

Het nadeel van i-Typefilm is dat het 5-10 minuten duurt voordat je foto is ontwikkeld en je moet de foto de hele tijd in het donker bewaren, bijvoorbeeld in een fotoalbum, anders kan hij verkleuren. Het is ook het beste om de film in de koelkast te bewaren en houd er rekening mee dat het een houdbaarheidsdatum van 12 maanden heeft.

Instaxfilm

Ook Instaxfilm is vergelijkbaar met de oudere stijl van instant foto's. Je weet het misschien nog, het type dat je moest schudden om te ontwikkelen wanneer het beeld uit de camera kwam, maar tegenwoordig hoef je niet meer te schudden.

De film zelf wordt blootgesteld aan licht wanneer hij wordt geprint en ontwikkelt zich snel. Dit betekent dat je ongeveer 90 seconden moet wachten tot je foto ontwikkeld is. Gedurende die tijd is het het beste om het beeld uit de buurt van felle verlichting te houden.

Een nadeel van Instaxfilm is dat hij kan afgaan, dus bewaar hem koel en droog, en gebruik hem vóór de aangegeven vervaldatum. Er zijn drie formaten Instax film:

  • Mini (62 mm x 46 mm). Het mini-filmformaat is het meest gangbare filmformaat en resulteert in foto's die ongeveer zo groot zijn als een creditcard.
  • Breed (62 mm x 99 mm). Het brede filmtype is ideaal als je meer panoramische opnamen wilt maken met je instantcamera. Ze zijn ongeveer twee keer zo breed als de minifilm, terwijl ze dezelfde hoogte hebben. Dit formaat instantcamera's is dan meestal ook wat groter en zwaarder als gevolg van het beheer van dit bredere filmformaat.
  • Vierkant (62 mm x 62 mm). Met dit formaat worden je foto's afgedrukt in een perfect vierkant, net zoals de old school instantcamera's produceerden. Ze brengen een instant gevoel van nostalgie, maar ze kunnen iets moeilijker zijn om te centreren en te kaderen voor elke opname.

Een belangrijke kanttekening is dat niet alle camera's compatibel zijn met de verschillende soorten en formaten fotopapier. Dit betekent dat als je met een vierkant formaat wilt fotograferen bijvoorbeeld, je er zeker van moet zijn dat je instantcamera dit filmformaat ondersteunt.

Met Instaxfilm is de uiteindelijke afdruk wat dikker dan je zou verwachten, maar hij voelt wel meer old-school aan dan een moderne fotoafdruk, vooral dankzij dat instant-fotorandje dat zo kenmerkend is voor dit soort afdrukken.

Zinkfotopapier

Zinkfotopapier staat veel dichter bij onze moderne opvatting van fotoafdrukken. Het papier is bedekt met minuscule kristallen die door de camera worden verhit terwijl deze de foto afdrukt. Door de kristallen tot verschillende temperaturen te verhitten, krijgen ze verschillende kleuren, zodat je een foto in kleur krijgt als het proces klaar is.

Zinkafdrukken hebben niet standaard een wit kader, maar zijn over het algemeen van goede kwaliteit en iets meer levensecht dan Instaxfilm. Zinkfotopapier heeft echter de neiging om kleuren iets uit te vlakken, zodat donkere tinten wat oververzadigd lijken.

Functies om te overwegen

Naast de standaardfuncties op instantcamera's zijn er veel extra functies beschikbaar. Ze zijn ontworpen om het gebruik van je camera te vergemakkelijken, heldere en duidelijke foto's te maken, en om het gebruiksgemak te maximaliseren.

  • Bluetooth. Met de mogelijkheid om je instantcamera via Bluetooth op een computer aan te sluiten, kun je een back-up van je favoriete foto's maken en ze automatisch naar een Bluetooth-printer sturen om grotere formaten te krijgen. Bovendien kun je met Bluetooth je foto's direct overbrengen naar een groter apparaat om ze te bewerken.
  • Flitsers. Met een flitser op je instantcamera, maak je foto's in verschillende lichtomstandigheden zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de foto's te donker worden. Sommige instantcamera's hebben een ingebouwde flitser, of laten je een aparte flitser aansluiten.
  • Zelfontspanners. Met een zelfontspanner kies je een aftelperiode, ren je voor de camera en poseer je tot de camera afgaat. Deze functie wordt steeds populairder en is een geweldige manier om volledige groepsfoto's te maken.
  • Verschillende modi. Er zijn instantcamera's op de markt met verschillende modi die je kunt instellen om de focus te wijzigen, waaronder selfie-modus, landschapsmodus, macro-modus en Hi Key-modus. Niet alle instantcamera's hebben deze modi, dus onderzoek het model waarin je geïnteresseerd bent om er zeker van te zijn dat het de functies heeft die voor jou belangrijk zijn.

De 5 beste instantcamera's onder elkaar

1. Fujifilm Instax Mini 12 Mint groen

1. Fujifilm Instax Mini 12 Mint groen
Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: Automatisch
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek

2. Fujifilm Instax Mini 11 pastel green

2. Fujifilm Instax Mini 11 pastel green
Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Met re-print: Nee
Met creatieve filters: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: Auto
Type flitser: Ingebouwd
Filmformaat: 54x86 mm
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek

3. Fujifilm Instax Mini 12 Lilac paars

3. Fujifilm Instax Mini 12 Lilac paars
Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: Automatisch
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek

4. Fujifilm Instax Mini 12 Blossom roze

4. Fujifilm Instax Mini 12 Blossom roze
Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: Automatisch
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek

5. Polaroid Go White - Starter wit

5. Polaroid Go White - Starter wit
Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Ja
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Ja
Selfie-spiegel: Nee
Flitsmodus: Aan/uit
Type flitser: Ingebouwd
Filmverhouding: Vierkant

Veelgestelde vragen over instantcamera's

Hieronder lees je nog meer over instantcamera's. Heb je echter zelf nog brandende vragen? Die hoor ik graag via het feedbackformulier!

Is er verschil tussen een instantcamera en polaroidcamera?

Het verschil zit hem vooral in het type fotopapier dat deze camera's gebruiken. Polaroid camera's gebruiken i-Type film, Fujifilm en Lomography gebruiken beide Instaxfilm, en de niet-originele Polaroids gebruiken zink fotopapier.

De nieuwste Polaroid-modellen bieden ook de mogelijkheid om digitale foto's te nemen en ze te bewerken op de camera vooraleer je ze afdrukt.

Pastelkleuren en polaroids

Heb ik een geheugenkaart nodig?

Met originele Polaroids en Instaxcamera's is een geheugenkaart niet nodig. Je dient de afgedrukte foto's te scannen om ze te digitaliseren. Je kunt ervoor kiezen om een geheugenkaart in niet-originele Polaroidcamera's te stoppen om je foto's op te slaan en ze op je computer te bekijken. Er zit ook wat intern geheugen op deze camera's.

Hoe krijg ik een betere beeldkwaliteit uit mijn instantcamera?

De meeste instantcamera's hebben plastic lenzen. De enige manier om een betere kwaliteit te krijgen, is een instantcamera met een glazen lens kiezen. Lomography, Impossible Project en Mint camera zijn momenteel de enige merken die dit soort camera's aanbieden.

Welke instantcamera moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget, en welke functies je graag in je instantcamera hebt. Hieronder vind je een handige tabel met belangrijke specificaties van instantcamera's. Zo kun jij de beste keus maken!

StatiefaansluitingSelfie-spiegelFlitsmodusType flitserFotoformaatFilmverhoudingFilmformaat
1Fujifilm Instax Mini 12 Mint groenNeeJaAutomatischIngebouwd46x62 mmRechthoek
2Fujifilm Instax Mini 11 pastel greenNeeJaAutoIngebouwd46x62 mmRechthoek54x86 mm
3Fujifilm Instax Mini 12 Lilac paarsNeeJaAutomatischIngebouwd46x62 mmRechthoek54x86 mm
4Fujifilm Instax Mini 12 Blossom rozeNeeJaAutomatischIngebouwd46x62 mmRechthoek54x86 mm
5Polaroid Go White - Starter witJaNeeAan/uitIngebouwd46x62 mmVierkant54x86 mm

Fujifilm Instax Mini 12 Mint groen

Statiefaansluiting: Nee

Selfie-spiegel: Ja

Flitsmodus: Automatisch

Type flitser: Ingebouwd

Fotoformaat: 46x62 mm

Filmverhouding: Rechthoek

Fujifilm Instax Mini 11 pastel green

Statiefaansluiting: Nee

Selfie-spiegel: Ja

Flitsmodus: Auto

Type flitser: Ingebouwd

Fotoformaat: 46x62 mm

Filmverhouding: Rechthoek

Filmformaat: 54x86 mm

Fujifilm Instax Mini 12 Lilac paars

Statiefaansluiting: Nee

Selfie-spiegel: Ja

Flitsmodus: Automatisch

Type flitser: Ingebouwd

Fotoformaat: 46x62 mm

Filmverhouding: Rechthoek

Filmformaat: 54x86 mm

Fujifilm Instax Mini 12 Blossom roze

Statiefaansluiting: Nee

Selfie-spiegel: Ja

Flitsmodus: Automatisch

Type flitser: Ingebouwd

Fotoformaat: 46x62 mm

Filmverhouding: Rechthoek

Filmformaat: 54x86 mm

Polaroid Go White - Starter wit

Statiefaansluiting: Ja

Selfie-spiegel: Nee

Flitsmodus: Aan/uit

Type flitser: Ingebouwd

Fotoformaat: 46x62 mm

Filmverhouding: Vierkant

Filmformaat: 54x86 mm

Conclusie

Een goede spiegelreflexcamera en een systeemcamera maken geweldige beelden, maar er gaat toch niets boven een vers gemaakte foto die voor je ogen wordt afgedrukt en ontwikkeld! Eén ding is zeker: instantcamera's zijn helemaal terug en een gegarandeerd succes op elk feest!

Bekijk nog eens rustig onze top 5 en blader nog eens door de koopgids om er zeker van te zijn dat je de beste koop maakt!

Was dit artikel behulpzaam?