Breng Charme in je Foto's met de Beste Instantcamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Zeg 's kaas!

Breng Charme in je Foto's met de Beste Instantcamera

Instantcamera's zijn weer helemaal in. Op een feestje heb je direct een tastbare foto in handen, een frisse verandering ten opzichte van je digitale beelden. Wil jij dat ook? Ik help je de beste instantcamera kiezen. Zo beleef en deel elk moment op een persoonlijke en authentieke manier!

Wat zijn de beste instantcamera's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste instantcamera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste instantcamera's van 2024

1. Fujifilm Instax Mini Evo Instant

1. Fujifilm Instax Mini Evo Instant

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Ja
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Ja
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: ja
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek

Ik ben dol op de Fujifilm Instax Mini Evo Instant Film Camera! Deze camera is een geweldige mix van digitale technologie en instant film, waardoor het perfect is voor nieuwkomers in het medium. Met zijn retro-geïnspireerd ontwerp en gebruiksvriendelijke filters brengt het een eerbetoon aan de wortels van het analoge formaat, terwijl het ook beschikt over een LCD-scherm, microSD-kaartsleuf en smartphone-connectiviteit voor een moderne twist. TechRadar merkt op: "Het vintage uiterlijk in combinatie met moderne technologie, intuïtieve bediening en smartphone-koppeling maken het een favoriete hybride instantcamera." Toch kan de overwegend plastic constructie en ongelabelde knoppen voor sommige beginners wat afschrikken.

Deze nieuwe versie van de Instax Mini-serie vertegenwoordigt een verandering ten opzichte van zijn voorgangers, zoals The Verge benadrukt, met een verschuiving naar een meer serieuze camera-gerichte vormgeving, met knoppen en draaiknoppen. Hoewel de digitale foto's misschien niet kunnen tippen aan die van high-end smartphones, compenseert de Instax Mini Evo dit met een scala aan foto-effecten en een intuïtieve interface, perfect voor creatieve nieuwkomers.

Het compacte, draagbare ontwerp van de Instax Mini Evo, zoals beschreven door PetaPixel, straalt een retro charme uit met zijn mix van plastic en lederachtige bekleding. De camera beschikt over 15 knoppen en draaiknoppen, die, hoewel in het begin misschien verwarrend, bijdragen aan de uitgebreide combinatie van foto-effecten. De 4,9-megapixel foto's die zijn gemaakt door de 1/5-inch CMOS-sensor kunnen misschien niet op tegen moderne camera's qua beeldkwaliteit, maar de overmatige verscherping en contrastaanpassingen verbeteren de afgedrukte afbeeldingen op instantfilm, waardoor de camera meer een artistiek gereedschap is dan een directe concurrent van andere apparaten.

De Fujifilm Instax Mini Evo, zoals beoordeeld door Digital Camera World, biedt een indrukwekkend scala aan functies. Het wordt geleverd met een 3-inch scherm aan de achterkant voor beeldselectie en bewerking, 10 geïntegreerde lensmodi, 10 filmmodi en tot wel 100 verschillende effecten. Daarnaast functioneert het ook als een zelfstandige mini-printer en kan het via Bluetooth verbinding maken met smartphones voor afdrukken en het overzetten van afbeeldingen. De afdrukkwaliteit van 600 dpi, oplaadbare batterij en opslagcapaciteit van maximaal 45 afbeeldingen verhogen nog verder de aantrekkingskracht. In vergelijking met producten zoals Polaroid en de Zoemini S2 van Canon, valt de Fujifilm Instax Mini Evo op door zijn unieke combinatie van digitale en analoge kenmerken.

In de wereld van instantcamera's schittert de Fujifilm Instax Mini Evo als een hybride aanbod, gericht op zowel digitale als analoge liefhebbers. Zijn vermogen om naadloos de nostalgie van instantfilm te combineren met moderne digitale gemakken maakt het een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een creatieve en veelzijdige instantcamera. Toch kunnen de beeldkwaliteit en leercurve vanwege de complexe bedieningsindeling worden gezien als nadelen voor degenen die eenvoudige functionaliteit boven artistieke veelzijdigheid stellen.

Voordelen Fujifilm Instax Mini Evo Instant
 • Combineert digitale technologie met direct-klaar film
Nadelen Fujifilm Instax Mini Evo Instant
 • Voornamelijk plastic constructie
 • Ongeëtiketteerde knoppen
 • Steile leercurve vanwege complexe bedieningsindeling

2. Beste Instant camera: Polaroid Now Plus (second-gen)

2. Beste Instant camera: Polaroid Now Plus (second-gen)

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Ja
Zelfontspanner: Ja
Statiefaansluiting: Ja
Selfie-spiegel: Nee
Flitsmodus: Niet van toepassing
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 79x79 mm
Filmverhouding: Vierkant

De Polaroid Now Plus (tweede generatie) instant camera heeft met succes de nostalgie van klassieke directfotografie gecombineerd met moderne creativiteit. Met een prijs van $149,99 biedt deze camera een mix van ouderwetse charme en eigentijdse functies, waardoor het een topkandidaat is op de markt voor instant camera's. Het heeft Bluetooth-connectiviteit en een speciale smartphone-app die een overvloed aan creatieve tools biedt, waaronder lichtschilderen, dubbele belichtingen, zelfontspanner, portretmodus, handmatige bediening, diafragmavoorkeuze-modus en statiefmodus. Wired merkt de gebruiksvriendelijkheid, moderne functies en de mogelijkheid om via Bluetooth verbinding te maken met een smartphone voor verbeterde creatieve controle op, waarbij ook de verbeterde autofocus en dubbele belichtingsmogelijkheden worden benadrukt.

Het ontwerp van de camera is een knipoog naar de klassieke uitstraling van Polaroid, met verbeterde materialen die een premium gevoel uitstralen. Het is iets groter en zwaarder dan de reguliere Now, maar blijft solide en goed gebouwd, met intuïtieve bedieningselementen, waaronder een grote rode ontspanknop en een "+" knop voor het selecteren van creatieve modi. De Now Plus wordt geleverd met vijf lensfilters, verbeterde autofocus en flitssystemen, wat resulteert in indrukwekkende beeldkwaliteit. The Verge erkent het als de "Beste instant camera voor retro fans," met nadruk op zijn vermogen om mensen aan te spreken die op zoek zijn naar een mix van klassieke en eigentijdse functies.

De belangrijkste gebruiksscenario's voor de Polaroid Now Plus zijn het creatief vastleggen van echte momenten, waardoor het geschikt is voor zowel enthousiastelingen als casual gebruikers. Het is echter vermeldenswaardig dat sommige gebruikers hebben opgemerkt dat de film voor deze camera duur kan zijn. In vergelijking met zijn concurrenten worden de Fujifilm Instax Mini 12 en de Fujifilm Instax Mini Evo benadrukt voor verschillende gebruikersbehoeften, zoals de beste instant camera voor de meeste mensen en de beste premium instant camera, respectievelijk. De Kodak Mini Shot 3 Retro wordt aanbevolen als de beste instant camera voor sociale gelegenheden. Daarnaast wordt de Polaroid Go genoemd als de beste instant camera voor draagbaarheid.

Tot slot, de Polaroid Now Plus (tweede generatie) instant camera valt op als een veelzijdig en creatief instrument, waarbij klassieke charme wordt gecombineerd met moderne functies. Zijn naadloze prestaties, scala aan creatieve tools en verbeterde beeldkwaliteit maken het een overtuigende keuze voor mensen die de wereld van directfotografie willen verkennen. Hoewel de film wellicht een kostprijs heeft, positioneert de camera zich door zijn vermogen om het echte leven op een creatieve manier vast te leggen, gecombineerd met zijn klassieke uitstraling en moderne materialen, als een sterke speler op de markt voor instant camera's.

Voordelen Polaroid Now Plus (second-gen)
 • Mix van ouderwetse charme en moderne functies
 • Bluetooth-connectiviteit en speciale smartphone-app voor creatieve tools
 • Verbeterde autofocus en dubbele belichtingsmogelijkheden
Nadelen Polaroid Now Plus (second-gen)
 • Duurder film in vergelijking met concurrenten

3. Fujifilm Instax Mini 12

3. Fujifilm Instax Mini 12

Belangrijke specificaties:

Ik ben dol op de Fujifilm Instax Mini 12 instant camera! Het is een eenvoudige en effectieve keuze voor nieuwkomers in de wereld van direct fotograferen, met een vintage uitstraling en gemakkelijke bediening. Voor maar $79,95 / £79,99 / AU$119 kun je kiezen uit vijf verschillende kleuren en gebruik maken van de betaalbare Instax Mini film. TechRadar zegt dat het "een goede keuze is voor het creëren van dierbare herinneringen aan evenementen" omdat het vintage-achtige prints met prachtige kleuren produceert. De camera's zoeker is accuraat, en de flitser presteert goed in omstandigheden met weinig licht. Maar in fel zonlicht kan het moeite hebben met overbelichting, en de kleine printgrootte en gladde ontwerp worden genoemd als nadelen.

Een kenmerk dat Digital Camera World benadrukt, is het nieuwe draaimechanisme om de sluiter te openen en de camera aan te zetten, samen met een parallax lenscorrectiefunctie. Dit onderscheidt het van zijn voorganger, de Mini 11, die een handmatige knop heeft om de lens te openen. De introductie van deze functies tegen dezelfde prijs als de Mini 11 maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar een instapmodel instant camera.

In vergelijking met de Mini 11, die qua grootte en gewicht vergelijkbaar is, maken de onderscheidende kenmerken van de Mini 12 het een potentiële concurrent, ondanks dat de Mini 11 meer levendige kleuropties biedt. Naarmate de voorraad van de Mini 11 wordt uitgefaseerd, kan de Mini 12 tegen een lagere prijs beschikbaar komen, waardoor het nog aantrekkelijker wordt.

In de wereld van instant camera's onderscheidt de Fujifilm Instax Mini 12 zich door zijn eenvoud, vintage-achtige prints en gebruiksvriendelijk ontwerp, waardoor het een ideale keuze is voor nieuwkomers in de wereld van direct fotograferen. Hoewel het misschien niet de beste optie is voor het vastleggen van scènes in fel zonlicht vanwege mogelijke overbelichtingsproblemen, maakt zijn vermogen om dierbare herinneringen aan evenementen te creëren en zijn betaalbare gebruikskosten het een aantrekkelijke keuze voor mensen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke instant camera. Als de Mini 11 tegen een lagere prijs en in een gewenste kleur beschikbaar is, kan het een waardevol alternatief zijn, vooral voor degenen die minder bezorgd zijn over het nieuwere lensontwerp.

Samengevat biedt de Fujifilm Instax Mini 12 instant camera een overtuigende mix van eenvoud, vintage esthetiek en betaalbaarheid. Zijn gebruiksgemak en lage gebruikskosten maken het een ideale instapkeuze voor mensen die willen experimenteren met direct fotograferen, terwijl zijn unieke kenmerken het onderscheiden van zijn voorgangers en potentiële concurrenten. Hoewel het beperkingen kan hebben in bepaalde lichtomstandigheden en zijn printgrootte, maakt zijn vermogen om dierbare herinneringen te creëren van speciale gelegenheden het tot een opvallend budgetproduct in de categorie instant camera's.

Voordelen Fujifilm Instax Mini 12
 • Eenvoudig en effectief voor nieuwkomers in directe fotografie
 • Vintage uitstraling en gebruiksgemak
 • Nauwkeurige zoeker en presteert goed bij weinig licht
Nadelen Fujifilm Instax Mini 12
 • Kan moeite hebben met overbelichting in fel zonlicht
 • Kleine afdrukformaat en glad ontwerp
 • Beperkte kleuropties in vergelijking met Mini 11

4. Ideaal voor Instax Square prints en uitstekende fotokwaliteit in alle lichtomstandigheden: Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

4. Ideaal voor Instax Square prints en uitstekende fotokwaliteit in alle lichtomstandigheden: Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Nee
Flitsmodus: Auto
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 62x62 mm
Filmverhouding: Vierkant

Als ik op zoek ben naar eenvoud en betaalbaarheid zonder in te leveren op de kwaliteit van directe foto's, dan is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White instant camera precies wat ik nodig heb. Deze camera is perfect voor mensen die de voorkeur geven aan het vierkante formaat en eenvoudige point-and-shoot functionaliteit. Het is ideaal voor gebruikers die tevreden zijn met basisfuncties en geen geavanceerde opnamemodi nodig hebben.

Met zijn minimalistische design is de Instax Square SQ1 geprezen om zijn gebruiksvriendelijke bediening en het vermogen om consistent goed belichte en scherpe beelden te produceren. De uitstekende kleurreproductie en flitsprestaties verbeteren verder de aantrekkingskracht van deze camera, waardoor het geschikt is voor verschillende lichtomstandigheden en levendige, goed belichte afdrukken garandeert.

Hoewel de SQ1 niet beschikt over geavanceerde functies van andere Instax vierkante camera's, zoals de SQ6, compenseert het met zijn eenvoudige gebruik en kosteneffectiviteit. De betaalbaarheid van de camera, in combinatie met redelijk geprijsde Instax Square film, maakt het een budgetvriendelijke keuze voor het vastleggen van directe foto's. Echter, mensen die op zoek zijn naar meer creatieve opties en hoogwaardige bouwkwaliteit, kunnen beter uitkijken naar de duurdere modellen binnen het Instax assortiment. Bovendien kan het ontbreken van autofocus een uitdaging zijn bij het maken van scherpe foto's, een punt dat TechRadar noemt als een potentieel nadeel.

In vergelijking met zijn tegenhangers, blinkt de SQ1 uit in eenvoud, kosteneffectiviteit en het vermogen om consistent goed belichte en scherpe directe foto's te produceren. Het is echter belangrijk om mogelijke nadelen te benoemen, zoals de omvang en het risico van onbedoelde sluiterdrukken, zoals benadrukt door DPReview. Voor degenen die op zoek zijn naar een eenvoudige instant camera met betrouwbare prestaties en een betaalbare prijs, is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White een aantrekkelijke keuze.

Al met al is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White instant camera een betaalbare optie voor mensen die de eenvoud van directe fotografie omarmen. De mogelijkheid om consistent goed belichte, scherpe beelden te produceren, in combinatie met zijn gebruiksgemak en betaalbaarheid, maken het een aantrekkelijke keuze voor het vastleggen van directe momenten. Hoewel het misschien ontbreekt aan geavanceerde functies en autofocus, maken de eenvoudige bediening en visueel aantrekkelijk design het een zeer capabele en plezierige camera voor directe fotografie, vooral voor degenen die kosteneffectiviteit en basisfunctionaliteit prioriteren.

Voordelen Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
 • Levert consequent goed belichte en scherpe foto's op
 • Gebruiksvriendelijke bediening
 • Uitstekende kleurweergave en flitsprestaties
Nadelen Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
 • Mist geavanceerde functies van duurdere modellen
 • Geen autofocus aanwezig
 • Omvangrijk en risico op onbedoelde sluiterdrukken

5. Fujifilm Instax Square SQ40

5. Fujifilm Instax Square SQ40

Belangrijke specificaties:

De Fujifilm Instax Square SQ40 is een retro-stijl direct camera die de charme van vintage fotografie vastlegt en tegelijkertijd moderne functionaliteit biedt. Met een afmeting van 86×72mm biedt het Instax Square print formaat en wordt geleverd met kleur- en monochroom film opties, waardoor het een klassieke uitstraling heeft naast innovatieve features. Met zijn zwarte kunstleren afwerking en eenvoudige bediening straalt de SQ40 gebruiksvriendelijkheid uit, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die op zoek zijn naar een meer ingetogen Instax Square camera. De 'Selfie Mode' van de camera maakt close-up focussen mogelijk, geschikt voor selfies en close-up shots, terwijl de automatische belichtingsregeling zorgt voor heldere en gestileerde opnames. Zoals Trusted Reviews opmerkt, "wordt het ontwerp van de camera beschreven als fors en opvallend," en ondanks het ontbreken van geavanceerde functies, maken het klassieke ontwerp en het gebruiksgemak het tot een aantrekkelijke keuze.

In vergelijking met zijn tegenhanger, de SQ1, valt de SQ40 op door zijn retro zwarte ontwerp, met een meer ingetogen en vintage esthetiek. Terwijl de SQ1 een meer speels en kleurrijk ontwerp heeft, straalt de SQ40 een verfijnde en klassieke vibe uit. Beide camera's zijn qua grootte en gewicht vergelijkbaar, maar de SQ1 heeft een meer substantiële grip en een getextureerde afwerking, wat verschillende stijlvoorkeuren bedient. Zoals Digital Camera World benadrukt, "heeft de SQ1 een meer speels en kleurrijk ontwerp in vergelijking met de vintage esthetiek van de SQ40."

De Instax Square SQ40 levert scherpe beelden op sommige gebieden, maar ook zachtheid op andere, wat de karakteristieke kwaliteit van Instax-foto's laat zien. De prestaties met Fujifilm's Instax Square film zijn prijzenswaardig, en de 'Selfie Mode' met een spiegel voor het opstellen van opnames is een opvallende feature voor het vastleggen van close-up momenten. De grootte van de camera wordt echter genoemd als een nadeel, omdat het mogelijk niet gemakkelijk in kleinere tassen past, volgens Trusted Reviews. Ondanks dit dragen de bouwkwaliteit, retro esthetiek en eenvoudige bediening van de camera bij aan een plezierige fotografie-ervaring.

In het rijk van direct camera's biedt de Fujifilm Instax Square SQ40 een mix van klassiek ontwerp en moderne gemakken, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die de vintage aantrekkingskracht van directe fotografie waarderen. Zijn prestaties, gebruiksgemak en stijlvolle esthetiek positioneren het als een overtuigende keuze voor het vastleggen van tijdloze momenten. De grootte kan echter een beperking vormen voor gebruikers die op zoek zijn naar een meer draagbare optie. Voor personen die op zoek zijn naar een ingetogen maar stijlvolle Instax Square camera met een gebruiksvriendelijke interface en een voorliefde voor vintage charme, komt de SQ40 naar voren als een topkandidaat.

In het grote landschap van direct camera's onderscheidt de Fujifilm Instax Square SQ40 zich door zijn klassieke ontwerp, retro esthetiek en gebruiksvriendelijke karakter. Hoewel de grootte misschien niet ideaal is voor degenen die op zoek zijn naar een compacter optie, maken de prestaties met Instax Square film en de 'Selfie Mode' het een aantrekkelijke keuze voor liefhebbers van directe fotografie. Zoals Digital Camera World aangeeft, levert de SQ40 een "koele en retro esthetiek" naast moderne features, wat resulteert in een unieke niche in de markt.

Voordelen Fujifilm Instax Square SQ40
 • Retro-styled design met vintage charme en moderne functionaliteit
 • Gebruiksvriendelijkheid met eenvoudige bediening en 'Selfie Mode' voor close-up shots
 • Prestaties met Instax Square film en scherpe beeldkwaliteit op sommige gebieden
Nadelen Fujifilm Instax Square SQ40
 • Formaat past mogelijk niet gemakkelijk in kleinere tassen

Hoe kies je de beste instantcamera?

Wanneer je een leuke camera met een unieke uitstraling zoekt, is een instantcamera een van je beste opties. Hoe makkelijk smartphones het ook maken, instantcamera's brengen charme en een bepaalde aantrekkingskracht met zich mee, waardoor ze populair blijven.

Een instantcamera biedt natuurlijk niet de vele mogelijkheden van een vlogcamera of een compactcamera en je kunt hem al helemaal niet gebruiken als onderwatercamera, maar hij geeft je – in tegenstelling tot de beste digitale camera's – wel direct resultaat in je hand!

Wil je fotograferen serieuzer nemen? Kies dan een systeemcamera, een een goede zoomcamera of zelfs een goede spiegelreflexcamera. Deze zijn echter wel groter en drukken je foto's niet af! Wil je e

Het maakt niet uit welk type instantcamera je kiest, er zijn een paar belangrijke kenmerken en specificaties die je in gedachten moet houden. Dit zal je helpen om een leuke en functionele camera te kiezen voor jou.

Cameraformaat: hoe groot is je instantcamera?

Instantcamera's zijn er in verschillende formaten, variërend van de allerkleinste tot de zwaardere modellen. Het formaat bepaalt hoe draagbaar de camera is, wat belangrijk is als je je camera als reiscamera wilt gebruiken. Houd ook rekening met onderdelen die het dragen lastiger kunnen maken, zoals een uitschuifbare flitser.

Selfie-spiegel: Perfecte instant-selfies

Hoewel instantcamera's meestal niet worden geleverd met een uitklapbaar scherm voor selfies, hebben veel van hen een klein spiegeltje in de buurt van de lens. Die gebruik je om jezelf in het frame te plaatsen bij het nemen van een selfie.

Let er dus zeker op dat deze functie aanwezig is als je van plan bent selfies te nemen met je instantcamera! Deze eenvoudige maar effectieve spiegel helpt je om goed te richten als je je speciale momenten vastlegt, en er zelf ook goed op wilt staan.

Groepje mensen neemt een selfie met een instantcamera

Sluitertijd: kunnen aanpassen of vaste sluitertijd?

Veel basis instantcamera's worden geleverd met een vaste sluitertijd van 1/60 seconde. Dit is een goede allround sluitertijd die de hoeveelheid onscherpte vermindert. Hiermee maximaliseer je ook het potentieel van lichtverzameling om heldere beelden te produceren.

Sommige duurdere instantcamera's hebben echter een breder bereik aan mogelijke sluitertijden, wat in verschillende situaties handig kan zijn. Dit geeft je meer flexibiliteit bij het vastleggen van beelden in uiteenlopende lichtomstandigheden, waardoor je foto's in elke situatie optimaal uit de verf komen.

Statiefaansluiting: zet je je camera op een statief?

Een instantcamera biedt verrassend veel mogelijkheden voor creativiteit. Door de camera op een statief te plaatsen, kun je uitstekende landschapsfoto's maken of perfect getimede groepsselfies. Controleer of de camera een statiefaansluiting heeft aan de onderkant, zodat je deze eenvoudig op een statief kunt bevestigen.

Digitale foto's met een instantcamera

Sommige van de meer geavanceerde instantcamera's maken daadwerkelijk digitale foto's. Hierdoor kun je filters en kaders op je foto toepassen, de foto's bekijken voordat je kiest welke je wilt afdrukken, of zelfs foto's opnieuw afdrukken.

Verschillende afdruktypen van instantcamera's

Een belangrijk verschil dat je moet overwegen bij de aankoop van een instantcamera, is het type afdruk dat je wilt maken. Originele Polaroid producten gebruiken i-Typefilm, Fujifilm en Lomography gebruiken beide Instaxfilm, en de niet-originele Polaroid camera's, zoals de Polaroid POP, gebruikt zinkfotopapier.

i-Typefilm

Dit type type film is waarschijnlijk het meest vergelijkbaar met traditionele Polaroid-afdrukken in zowel grootte als vorm. De kwaliteit is verbluffend en het heeft de klassieke witte rand. Je kunt i-Typefilm in zwart-wit of kleur verkrijgen.

polaroidfoto's op een tafel

Het nadeel van i-Typefilm is dat het 5-10 minuten duurt voordat je foto is ontwikkeld en je moet de foto de hele tijd in het donker bewaren, bijvoorbeeld in een fotoalbum, anders kan hij verkleuren. Het is ook het beste om de film in de koelkast te bewaren en houd er rekening mee dat het een houdbaarheidsdatum van 12 maanden heeft.

Instaxfilm

Ook Instaxfilm is vergelijkbaar met de oudere stijl van instant foto's. Je weet het misschien nog, het type dat je moest schudden om te ontwikkelen wanneer het beeld uit de camera kwam, maar tegenwoordig hoef je niet meer te schudden.

De film zelf wordt blootgesteld aan licht wanneer hij wordt geprint en ontwikkelt zich snel. Dit betekent dat je ongeveer 90 seconden moet wachten tot je foto ontwikkeld is. Gedurende die tijd is het het beste om het beeld uit de buurt van felle verlichting te houden.

Een nadeel van Instaxfilm is dat hij kan afgaan, dus bewaar hem koel en droog, en gebruik hem vóór de aangegeven vervaldatum. Op die manier worden je foto's het mooist. Er zijn drie formaten Instax film:

 • Mini (62 mm x 46 mm). Het mini-filmformaat is het meest gangbare filmformaat en resulteert in foto's die ongeveer zo groot zijn als een creditcard.
 • Breed (62 mm x 99 mm). Het brede filmtype is ideaal als je meer panoramische opnamen wilt maken met je instantcamera. Ze zijn ongeveer twee keer zo breed als de minifilm, terwijl ze dezelfde hoogte hebben. Dit formaat instantcamera's is dan meestal ook wat groter en zwaarder als gevolg van het beheer van dit bredere filmformaat.
 • Vierkant (62 mm x 62 mm). Met dit formaat worden je foto's afgedrukt in een perfect vierkant, net zoals de old school instantcamera's produceerden. Ze brengen een instant gevoel van nostalgie, maar ze kunnen iets moeilijker zijn om te centreren en te kaderen voor elke opname.

Een belangrijke kanttekening is dat niet alle camera's compatibel zijn met de verschillende soorten en formaten fotopapier. Dit betekent dat als je met een vierkant formaat wilt fotograferen bijvoorbeeld, je er zeker van moet zijn dat je instantcamera dit filmformaat ondersteunt.

Met Instaxfilm is de uiteindelijke afdruk wat dikker dan je zou verwachten, maar hij voelt wel meer old-school aan dan een moderne fotoafdruk, vooral dankzij dat instant-fotorandje dat zo kenmerkend is voor dit soort afdrukken.

Zinkfotopapier

Zinkfotopapier staat veel dichter bij onze moderne opvatting van fotoafdrukken. Het papier is bedekt met minuscule kristallen die door de camera worden verhit terwijl deze de foto afdrukt. Door de kristallen tot verschillende temperaturen te verhitten, krijgen ze verschillende kleuren, zodat je een foto in kleur krijgt als het proces klaar is.

Zinkafdrukken hebben niet standaard een wit kader, maar zijn over het algemeen van goede kwaliteit en iets meer levensecht dan Instaxfilm. Zinkfotopapier heeft echter de neiging om kleuren iets uit te vlakken, zodat donkere tinten wat oververzadigd lijken.

Extra functies van instantcamera's

Naast de standaardfuncties op instantcamera's zijn er veel extra functies beschikbaar. Ze zijn ontworpen om het gebruik van je camera te vergemakkelijken, heldere en duidelijke foto's te maken, en om het gebruiksgemak te maximaliseren.

Bij een instantcamera accepteer je bepaalde eigenschappen, waaronder vaak een beetje onscherpte. [...] Zoek naar een camera die de meeste controle over belichting biedt EN een manier om een externe flitser te synchroniseren.

dtjester, op Reddit
 • Bluetooth. Met de mogelijkheid om je instantcamera via Bluetooth op een computer aan te sluiten, kun je een back-up van je favoriete foto's maken en ze automatisch naar een Bluetooth-printer sturen om grotere formaten te krijgen. Bovendien kun je met Bluetooth je foto's direct overbrengen naar een groter apparaat om ze te bewerken.
 • Flitsers. Met een flitser op je instantcamera, maak je foto's in verschillende lichtomstandigheden zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de foto's te donker worden. Sommige instantcamera's hebben een ingebouwde flitser, of laten je een aparte flitser aansluiten.
 • Zelfontspanners. Met een zelfontspanner kies je een aftelperiode, ren je voor de camera en poseer je tot de camera afgaat. Deze functie wordt steeds populairder en is een geweldige manier om volledige groepsfoto's te maken.
 • Verschillende modi. Er zijn instantcamera's op de markt met verschillende modi die je kunt instellen om de focus te wijzigen, waaronder selfie-modus, landschapsmodus, macro-modus en Hi Key-modus. 1Heather (2018) Instant Camera Blog. 'How to Use the Instax Mini 9 Hi Key (High Key) Mode'. Niet alle instantcamera's hebben deze modi, dus onderzoek het model waarin je geïnteresseerd bent om er zeker van te zijn dat het de functies heeft die voor jou belangrijk zijn.

Welke merken maken goede instantcamera's?

Verschillende merken bieden verschillende modellen instantcamera's aan, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we drie bekende merken die bekend staan om hun kwalitatieve instantcamera's.

Polaroid instantcamera's

Polaroid is een icoon in de wereld van instantfotografie. Bekend om hun klassieke ontwerpen en direct herkenbare vierkante fotoformaat, blijven Polaroid-camera's favoriet onder liefhebbers van instantfotografie.

Polaroid instantcamera's combineren vaak een retro-uitstraling met moderne functies, zoals digitale schermen en Bluetooth-connectiviteit. Polaroid biedt een breed scala aan modellen, geschikt voor zowel beginners als ervaren fotografen.

Fujifilm Instax Instantcamera's

Instax, een lijn van Fujifilm, is een ander populair merk in de wereld van instantcamera's. Deze camera's staan bekend om hun levendige kleuren, gebruiksvriendelijkheid en compacte ontwerp.

Instax-camera's zijn beschikbaar in verschillende modellen, zoals de Mini, Square en Wide, elk met unieke eigenschappen zoals verschillende fotoformaten en aanpassingsopties. Ze zijn perfect voor feestjes, reizen of als een leuk cadeau voor vrienden en familie.

Canon Instantcamera's

Canon is ook vertegenwoordigd in de markt van instantcamera's. Deze camera's van Canon combineren hun expertise in beeldkwaliteit met het plezier van instantfotografie. Ze zijn zowel functioneel als stijlvol ontworpen en staan bekend om hun betrouwbaarheid en technologische innovatie.

Een bijzondere eigenschap van Canon instantcamera's is hun vermogen om zowel digitale als instantfoto's te maken. Dit maakt ze een veelzijdige keuze voor liefhebbers die traditionele fotografie willen mengen met het directe plezier van instantfoto's.

Canon instantcamera's kosten wat meer, maar met hun gebruiksvriendelijke interfaces en diverse creatieve functies zijn deze camera's een uitstekende keuze voor zowel hobbyfotografen als professionals.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste instantcamera?

Op dit moment heeft de Consumentenbond nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over instantcamera's. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens Tweakers de beste instantcamera?

Ook Tweakers heeft tot nu toe geen beoordelingen of vergelijkingen beschikbaar gesteld voor instantcamera's. We houden de updates van Tweakers nauwlettend in de gaten en zullen deze sectie bijwerken zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.

Wat is volgens Gearlab de beste instantcamera?

Gearlab beoordeelt de Fujifilm Instax Mini LiPlay als de beste instantcamera. 2Bradshaw, G. et al. Gearlab (2023). 'The 5 Best Instant Cameras of 2023' Deze camera valt op door zijn compacte formaat en uitstekende beeldkwaliteit. Het is een hybride model dat het beste van digitale en filmtechnologie combineert.

De LiPlay biedt een beoordelingsscherm, in-camera filters en frames voor snelle, creatieve controle. Met de compatibele app voeg je functies toe zoals afstandsbediening, tijdstempels en geluidsopnames via QR-code.

Let wel, de camera heeft een leercurve en de autofocusinstelling kan tot donkere foto's leiden. Je zult dus zelf de instellingen moeten aanpassen. Toch is de Mini LiPlay met zijn draagbaarheid, hoge fotokwaliteit en creatieve opties volgens Gearlab de beste keuze.

Veelgestelde vragen over instantcamera's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen