Breng Charme in je Foto's met de Beste Instantcamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Zeg 's kaas!

Breng Charme in je Foto's met de Beste Instantcamera

Instantcamera's zijn weer helemaal in. Op een feestje heb je direct een tastbare foto in handen, een frisse verandering ten opzichte van je digitale beelden. Wil jij dat ook? Ik help je de beste instantcamera kiezen. Zo beleef en deel elk moment op een persoonlijke en authentieke manier!

Wat zijn de beste instantcamera's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste instantcamera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste instantcamera's van 2024

1. Beste Instant camera: Fujifilm Instax Mini Evo Instant

1. Beste Instant camera: Fujifilm Instax Mini Evo Instant

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Ja
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Ja
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: ja
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek

Met de Fujifilm Instax Mini EVO druk je geen mislukte foto's af, omdat je achteraf selecteert welke foto's je print. Zo druk je pas af als je tevreden bent en bespaar je je fotopapier. De camera heeft een lcd scherm, waardoor je direct ziet wat je fotografeert. Je bewaart de foto's die je maakt op een geheugenkaart. Wil je een foto afdrukken? Dan draai je de print hendel door en wordt jouw foto op instax papier afgedrukt. De camera is uitgerust met 10 verschillende lenseffecten en 10 filmeffecten. Hierdoor geef je jouw foto's een creatieve uitstraling, zoals een fisheye effect of een extra rode kleurzweem over je foto. Je voegt ook twee effecten samen in één foto. Met de Instax Mini EVO app print je foto's direct vanaf jouw smartphone of plaats je foto's met een Instax frame op social media.

2. Beste Instant camera: Polaroid Now Plus (second-gen)

2. Beste Instant camera: Polaroid Now Plus (second-gen)

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Ja
Zelfontspanner: Ja
Statiefaansluiting: Ja
Selfie-spiegel: Nee
Flitsmodus: Niet van toepassing
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 79x79 mm
Filmverhouding: Vierkant

Met de Polaroid Now+ 2 Zwart maak je gemakkelijk polaroid foto's van bijzondere momenten. De camera is gemaakt van 40% gerecycled plastic, waardoor hij een duurzame keuze is. Via de app bestuur je de camera op afstand. Zo maak je foto's op de zelfontspanner of pas je de instellingen aan. Je kiest bijvoorbeeld een groter diafragma voor een wazige achtergrond in je foto's. Met de meegeleverde gekleurde lensfilters geef je een uniek kleureffect aan je foto's. Zo krijgt je foto bijvoorbeeld een vintage effect. De camera heeft 2 verschillende lenzen met allebei een eigen scherpstelgebied. Met de close-up lens maak je scherpe foto's van dichtbij, de andere lens stelt makkelijk scherp op onderwerpen in de verte. Je foto's zijn hierdoor altijd scherp.

3. Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

3. Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Nee
Flitsmodus: Auto
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 62x62 mm
Filmverhouding: Vierkant

Als ik op zoek ben naar eenvoud en betaalbaarheid zonder in te leveren op de kwaliteit van directe foto's, dan is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White instant camera precies wat ik nodig heb. Deze camera is perfect voor mensen die de voorkeur geven aan het vierkante formaat en eenvoudige point-and-shoot functionaliteit. Het is ideaal voor gebruikers die tevreden zijn met basisfuncties en geen geavanceerde opnamemodi nodig hebben.

Met zijn minimalistische design is de Instax Square SQ1 geprezen om zijn gebruiksvriendelijke bediening en het vermogen om consistent goed belichte en scherpe beelden te produceren. De uitstekende kleurreproductie en flitsprestaties verbeteren verder de aantrekkingskracht van deze camera, waardoor het geschikt is voor verschillende lichtomstandigheden en levendige, goed belichte afdrukken garandeert.

Hoewel de SQ1 niet beschikt over geavanceerde functies van andere Instax vierkante camera's, zoals de SQ6, compenseert het met zijn eenvoudige gebruik en kosteneffectiviteit. De betaalbaarheid van de camera, in combinatie met redelijk geprijsde Instax Square film, maakt het een budgetvriendelijke keuze voor het vastleggen van directe foto's. Echter, mensen die op zoek zijn naar meer creatieve opties en hoogwaardige bouwkwaliteit, kunnen beter uitkijken naar de duurdere modellen binnen het Instax assortiment. Bovendien kan het ontbreken van autofocus een uitdaging zijn bij het maken van scherpe foto's, een punt dat TechRadar noemt als een potentieel nadeel.

In vergelijking met zijn tegenhangers, blinkt de SQ1 uit in eenvoud, kosteneffectiviteit en het vermogen om consistent goed belichte en scherpe directe foto's te produceren. Het is echter belangrijk om mogelijke nadelen te benoemen, zoals de omvang en het risico van onbedoelde sluiterdrukken, zoals benadrukt door DPReview. Voor degenen die op zoek zijn naar een eenvoudige instant camera met betrouwbare prestaties en een betaalbare prijs, is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White een aantrekkelijke keuze.

Al met al is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White instant camera een betaalbare optie voor mensen die de eenvoud van directe fotografie omarmen. De mogelijkheid om consistent goed belichte, scherpe beelden te produceren, in combinatie met zijn gebruiksgemak en betaalbaarheid, maken het een aantrekkelijke keuze voor het vastleggen van directe momenten. Hoewel het misschien ontbreekt aan geavanceerde functies en autofocus, maken de eenvoudige bediening en visueel aantrekkelijk design het een zeer capabele en plezierige camera voor directe fotografie, vooral voor degenen die kosteneffectiviteit en basisfunctionaliteit prioriteren.

Voordelen Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
 • Levert consequent goed belichte en scherpe foto's op
 • Gebruiksvriendelijke bediening
 • Uitstekende kleurweergave en flitsprestaties
Nadelen Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
 • Mist geavanceerde functies van duurdere modellen
 • Geen autofocus aanwezig
 • Omvangrijk en risico op onbedoelde sluiterdrukken

4. Fujifilm Instax Mini 12 Lilac

4. Fujifilm Instax Mini 12 Lilac

Belangrijke specificaties:

Let op: fotopapier wordt niet standaard meegeleverd.

Met de Fujifilm Instax Mini 12 Lilac Purple leg je makkelijk je mooiste herinneringen vast. Als je een foto maakt, drukt de instant camera deze meteen af op fotopapier. Je maakt bijvoorbeeld foto's op een trouwerij als aandenken voor het bruidspaar. Op een feestje geef je de gemaakte foto's aan je gasten mee. In de close-up modus maak je selfies. De camera stelt in deze modus van dichtbij goed scherp. Houd de camera in het midden van het beeld dat je vastlegt. Zo ben je altijd goed in beeld. Als je een foto van iemand anders maakt, bepaal je de compositie met de zoeker. De camera meet de hoeveelheid omgevingslicht en past de instellingen zelf aan. Hierdoor is je foto bijna altijd goed belicht. Overbelichte of te donkere foto's zijn verleden tijd.

5. Fujifilm Instax Square SQ40

5. Fujifilm Instax Square SQ40

Belangrijke specificaties:

<h3>Leg de mooiste herinneringen vast; Instant</h3><br />Met Fuji Instax camera’s druk je direct je meest waardevolle herinneringen af. Druk op de knop en je foto wordt direct geprint! Altijd een succes op ieder feestje of festival. Je hebt hier alleen wel speciale film voor nodig. <br /><br /><h3>Mikken, klikken en je foto wordt direct ontwikkeld!</h3><br />Het Fuji Instax Square instant fotopapier heeft een afmeting van 62x62mm, zonder de welbekende witte rand. Het fotopapier is van hoge kwaliteit. <br /><br /><b>Kenmerken:</b><br />Afmeting foto: 62 x 62 mm<br />Afmeting gehele kader: 86 x 62 mm<br />Aantal foto’s per verpakking: 2 x 10 foto's<br /><br /><b>Niet geschikt voor Fujifilm Instax en Fujifilm Instax Mini camera's, enkel geschikt voor Fuji Instax Square camera's. </b>

Hoe kies je de beste instantcamera?

Wanneer je een leuke camera met een unieke uitstraling zoekt, is een instantcamera een van je beste opties. Hoe makkelijk smartphones het ook maken, instantcamera's brengen charme en een bepaalde aantrekkingskracht met zich mee, waardoor ze populair blijven.

Een instantcamera biedt natuurlijk niet de vele mogelijkheden van een vlogcamera of een compactcamera en je kunt hem al helemaal niet gebruiken als onderwatercamera, maar hij geeft je – in tegenstelling tot de beste digitale camera's – wel direct resultaat in je hand!

Wil je fotograferen serieuzer nemen? Kies dan een systeemcamera, een een goede zoomcamera of zelfs een goede spiegelreflexcamera. Deze zijn echter wel groter en drukken je foto's niet af! Wil je e

Het maakt niet uit welk type instantcamera je kiest, er zijn een paar belangrijke kenmerken en specificaties die je in gedachten moet houden. Dit zal je helpen om een leuke en functionele camera te kiezen voor jou.

Cameraformaat: hoe groot is je instantcamera?

Instantcamera's zijn er in verschillende formaten, variërend van de allerkleinste tot de zwaardere modellen. Het formaat bepaalt hoe draagbaar de camera is, wat belangrijk is als je je camera als reiscamera wilt gebruiken. Houd ook rekening met onderdelen die het dragen lastiger kunnen maken, zoals een uitschuifbare flitser.

Selfie-spiegel: Perfecte instant-selfies

Hoewel instantcamera's meestal niet worden geleverd met een uitklapbaar scherm voor selfies, hebben veel van hen een klein spiegeltje in de buurt van de lens. Die gebruik je om jezelf in het frame te plaatsen bij het nemen van een selfie.

Let er dus zeker op dat deze functie aanwezig is als je van plan bent selfies te nemen met je instantcamera! Deze eenvoudige maar effectieve spiegel helpt je om goed te richten als je je speciale momenten vastlegt, en er zelf ook goed op wilt staan.

Groepje mensen neemt een selfie met een instantcamera

Sluitertijd: kunnen aanpassen of vaste sluitertijd?

Veel basis instantcamera's worden geleverd met een vaste sluitertijd van 1/60 seconde. Dit is een goede allround sluitertijd die de hoeveelheid onscherpte vermindert. Hiermee maximaliseer je ook het potentieel van lichtverzameling om heldere beelden te produceren.

Sommige duurdere instantcamera's hebben echter een breder bereik aan mogelijke sluitertijden, wat in verschillende situaties handig kan zijn. Dit geeft je meer flexibiliteit bij het vastleggen van beelden in uiteenlopende lichtomstandigheden, waardoor je foto's in elke situatie optimaal uit de verf komen.

Statiefaansluiting: zet je je camera op een statief?

Een instantcamera biedt verrassend veel mogelijkheden voor creativiteit. Door de camera op een statief te plaatsen, kun je uitstekende landschapsfoto's maken of perfect getimede groepsselfies. Controleer of de camera een statiefaansluiting heeft aan de onderkant, zodat je deze eenvoudig op een statief kunt bevestigen.

Digitale foto's met een instantcamera

Sommige van de meer geavanceerde instantcamera's maken daadwerkelijk digitale foto's. Hierdoor kun je filters en kaders op je foto toepassen, de foto's bekijken voordat je kiest welke je wilt afdrukken, of zelfs foto's opnieuw afdrukken.

Verschillende afdruktypen van instantcamera's

Een belangrijk verschil dat je moet overwegen bij de aankoop van een instantcamera, is het type afdruk dat je wilt maken. Originele Polaroid producten gebruiken i-Typefilm, Fujifilm en Lomography gebruiken beide Instaxfilm, en de niet-originele Polaroid camera's, zoals de Polaroid POP, gebruikt zinkfotopapier.

i-Typefilm

Dit type type film is waarschijnlijk het meest vergelijkbaar met traditionele Polaroid-afdrukken in zowel grootte als vorm. De kwaliteit is verbluffend en het heeft de klassieke witte rand. Je kunt i-Typefilm in zwart-wit of kleur verkrijgen.

polaroidfoto's op een tafel

Het nadeel van i-Typefilm is dat het 5-10 minuten duurt voordat je foto is ontwikkeld en je moet de foto de hele tijd in het donker bewaren, bijvoorbeeld in een fotoalbum, anders kan hij verkleuren. Het is ook het beste om de film in de koelkast te bewaren en houd er rekening mee dat het een houdbaarheidsdatum van 12 maanden heeft.

Instaxfilm

Ook Instaxfilm is vergelijkbaar met de oudere stijl van instant foto's. Je weet het misschien nog, het type dat je moest schudden om te ontwikkelen wanneer het beeld uit de camera kwam, maar tegenwoordig hoef je niet meer te schudden.

De film zelf wordt blootgesteld aan licht wanneer hij wordt geprint en ontwikkelt zich snel. Dit betekent dat je ongeveer 90 seconden moet wachten tot je foto ontwikkeld is. Gedurende die tijd is het het beste om het beeld uit de buurt van felle verlichting te houden.

Een nadeel van Instaxfilm is dat hij kan afgaan, dus bewaar hem koel en droog, en gebruik hem vóór de aangegeven vervaldatum. Op die manier worden je foto's het mooist. Er zijn drie formaten Instax film:

 • Mini (62 mm x 46 mm). Het mini-filmformaat is het meest gangbare filmformaat en resulteert in foto's die ongeveer zo groot zijn als een creditcard.
 • Breed (62 mm x 99 mm). Het brede filmtype is ideaal als je meer panoramische opnamen wilt maken met je instantcamera. Ze zijn ongeveer twee keer zo breed als de minifilm, terwijl ze dezelfde hoogte hebben. Dit formaat instantcamera's is dan meestal ook wat groter en zwaarder als gevolg van het beheer van dit bredere filmformaat.
 • Vierkant (62 mm x 62 mm). Met dit formaat worden je foto's afgedrukt in een perfect vierkant, net zoals de old school instantcamera's produceerden. Ze brengen een instant gevoel van nostalgie, maar ze kunnen iets moeilijker zijn om te centreren en te kaderen voor elke opname.

Een belangrijke kanttekening is dat niet alle camera's compatibel zijn met de verschillende soorten en formaten fotopapier. Dit betekent dat als je met een vierkant formaat wilt fotograferen bijvoorbeeld, je er zeker van moet zijn dat je instantcamera dit filmformaat ondersteunt.

Met Instaxfilm is de uiteindelijke afdruk wat dikker dan je zou verwachten, maar hij voelt wel meer old-school aan dan een moderne fotoafdruk, vooral dankzij dat instant-fotorandje dat zo kenmerkend is voor dit soort afdrukken.

Zinkfotopapier

Zinkfotopapier staat veel dichter bij onze moderne opvatting van fotoafdrukken. Het papier is bedekt met minuscule kristallen die door de camera worden verhit terwijl deze de foto afdrukt. Door de kristallen tot verschillende temperaturen te verhitten, krijgen ze verschillende kleuren, zodat je een foto in kleur krijgt als het proces klaar is.

Zinkafdrukken hebben niet standaard een wit kader, maar zijn over het algemeen van goede kwaliteit en iets meer levensecht dan Instaxfilm. Zinkfotopapier heeft echter de neiging om kleuren iets uit te vlakken, zodat donkere tinten wat oververzadigd lijken.

Extra functies van instantcamera's

Naast de standaardfuncties op instantcamera's zijn er veel extra functies beschikbaar. Ze zijn ontworpen om het gebruik van je camera te vergemakkelijken, heldere en duidelijke foto's te maken, en om het gebruiksgemak te maximaliseren.

Bij een instantcamera accepteer je bepaalde eigenschappen, waaronder vaak een beetje onscherpte. [...] Zoek naar een camera die de meeste controle over belichting biedt EN een manier om een externe flitser te synchroniseren.

dtjester, op Reddit
 • Bluetooth. Met de mogelijkheid om je instantcamera via Bluetooth op een computer aan te sluiten, kun je een back-up van je favoriete foto's maken en ze automatisch naar een Bluetooth-printer sturen om grotere formaten te krijgen. Bovendien kun je met Bluetooth je foto's direct overbrengen naar een groter apparaat om ze te bewerken.
 • Flitsers. Met een flitser op je instantcamera, maak je foto's in verschillende lichtomstandigheden zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de foto's te donker worden. Sommige instantcamera's hebben een ingebouwde flitser, of laten je een aparte flitser aansluiten.
 • Zelfontspanners. Met een zelfontspanner kies je een aftelperiode, ren je voor de camera en poseer je tot de camera afgaat. Deze functie wordt steeds populairder en is een geweldige manier om volledige groepsfoto's te maken.
 • Verschillende modi. Er zijn instantcamera's op de markt met verschillende modi die je kunt instellen om de focus te wijzigen, waaronder selfie-modus, landschapsmodus, macro-modus en Hi Key-modus. 1Heather (2018) Instant Camera Blog. 'How to Use the Instax Mini 9 Hi Key (High Key) Mode'. Niet alle instantcamera's hebben deze modi, dus onderzoek het model waarin je geïnteresseerd bent om er zeker van te zijn dat het de functies heeft die voor jou belangrijk zijn.

Welke merken maken goede instantcamera's?

Verschillende merken bieden verschillende modellen instantcamera's aan, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we drie bekende merken die bekend staan om hun kwalitatieve instantcamera's.

Polaroid instantcamera's

Polaroid is een icoon in de wereld van instantfotografie. Bekend om hun klassieke ontwerpen en direct herkenbare vierkante fotoformaat, blijven Polaroid-camera's favoriet onder liefhebbers van instantfotografie.

Polaroid instantcamera's combineren vaak een retro-uitstraling met moderne functies, zoals digitale schermen en Bluetooth-connectiviteit. Polaroid biedt een breed scala aan modellen, geschikt voor zowel beginners als ervaren fotografen.

Fujifilm Instax Instantcamera's

Instax, een lijn van Fujifilm, is een ander populair merk in de wereld van instantcamera's. Deze camera's staan bekend om hun levendige kleuren, gebruiksvriendelijkheid en compacte ontwerp.

Instax-camera's zijn beschikbaar in verschillende modellen, zoals de Mini, Square en Wide, elk met unieke eigenschappen zoals verschillende fotoformaten en aanpassingsopties. Ze zijn perfect voor feestjes, reizen of als een leuk cadeau voor vrienden en familie.

Canon Instantcamera's

Canon is ook vertegenwoordigd in de markt van instantcamera's. Deze camera's van Canon combineren hun expertise in beeldkwaliteit met het plezier van instantfotografie. Ze zijn zowel functioneel als stijlvol ontworpen en staan bekend om hun betrouwbaarheid en technologische innovatie.

Een bijzondere eigenschap van Canon instantcamera's is hun vermogen om zowel digitale als instantfoto's te maken. Dit maakt ze een veelzijdige keuze voor liefhebbers die traditionele fotografie willen mengen met het directe plezier van instantfoto's.

Canon instantcamera's kosten wat meer, maar met hun gebruiksvriendelijke interfaces en diverse creatieve functies zijn deze camera's een uitstekende keuze voor zowel hobbyfotografen als professionals.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste instantcamera?

Op dit moment heeft de Consumentenbond nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over instantcamera's. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens Tweakers de beste instantcamera?

Ook Tweakers heeft tot nu toe geen beoordelingen of vergelijkingen beschikbaar gesteld voor instantcamera's. We houden de updates van Tweakers nauwlettend in de gaten en zullen deze sectie bijwerken zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.

Wat is volgens Gearlab de beste instantcamera?

Gearlab beoordeelt de Fujifilm Instax Mini LiPlay als de beste instantcamera. 2Bradshaw, G. et al. Gearlab (2023). 'The 5 Best Instant Cameras of 2023' Deze camera valt op door zijn compacte formaat en uitstekende beeldkwaliteit. Het is een hybride model dat het beste van digitale en filmtechnologie combineert.

De LiPlay biedt een beoordelingsscherm, in-camera filters en frames voor snelle, creatieve controle. Met de compatibele app voeg je functies toe zoals afstandsbediening, tijdstempels en geluidsopnames via QR-code.

Let wel, de camera heeft een leercurve en de autofocusinstelling kan tot donkere foto's leiden. Je zult dus zelf de instellingen moeten aanpassen. Toch is de Mini LiPlay met zijn draagbaarheid, hoge fotokwaliteit en creatieve opties volgens Gearlab de beste keuze.

Veelgestelde vragen over instantcamera's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen