Breng Charme in je Foto's met de Beste Instantcamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Zeg 's kaas!

Breng Charme in je Foto's met de Beste Instantcamera

Instantcamera's zijn weer helemaal in. Op een feestje heb je direct een tastbare foto in handen, een frisse verandering ten opzichte van je digitale beelden. Wil jij dat ook? Ik help je de beste instantcamera kiezen. Zo beleef en deel elk moment op een persoonlijke en authentieke manier!

Wat zijn de beste instantcamera's van 2023?

Dit zijn de top 5 beste instantcamera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste instantcamera's van 2023

1. Beste Instant camera: Fujifilm Instax Mini Evo

1. Beste Instant camera: Fujifilm Instax Mini Evo

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Ja
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Ja
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: ja
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek

De Fujifilm Instax Mini Evo Hybrid instant camera is een opvallende verschijning in de wereld van directe fotografie en biedt de perfecte combinatie van analoge en digitale functies. Deze nieuwe toevoeging aan de populaire Instax Mini-serie stelt gebruikers in staat om direct foto's vast te leggen en af te drukken, terwijl ze ook de mogelijkheid hebben om opnames voor het afdrukken te bekijken en te bewerken dankzij de ingebouwde digitale sensor.

Een van de belangrijkste sterke punten van de Instax Mini Evo Hybrid is zijn creatieve veelzijdigheid. De camera biedt verschillende opnamemodi, waaronder dubbele belichting en bulb-modus, waardoor fotografen verschillende artistieke technieken kunnen verkennen en de grenzen van hun creativiteit kunnen verleggen. Zoals een recensie opmerkt: "Het omarmt de wortels van het analoge formaat met zijn retro-geïnspireerde ontwerp en eenvoudig te gebruiken filters en effecten." Deze combinatie van vintage esthetiek en moderne digitale mogelijkheden maakt het tot een unieke camera in zijn soort.

Het ontwerp van de camera is strak en modern, met een vintage uitstraling met kunstleer en chromen accenten. Het wordt geprezen om zijn intuïtieve bediening, waaronder een lensvatting die kan worden gedraaid om tussen lensmodi te schakelen en extra knoppen voor instellingen en effecten. Het 3-inch LCD-scherm en de navigatieknoppen aan de achterkant benadrukken verder het hybride karakter van de camera en bieden gebruikers een naadloze en gebruiksvriendelijke ervaring.

Wat betreft prestaties levert de Instax Mini Evo Hybrid hoogwaardige afdrukken, zodat elke vastgelegde opname met uitstekende helderheid wordt bewaard. De camera ondersteunt ook het gebruik van een microSD-kaart, zodat gebruikers hun digitale foto's voor toekomstige referentie of afdrukken kunnen opslaan. Deze functie is met name handig voor degenen die willen besparen op filmkosten door alleen hun favoriete opnames af te drukken, zoals benadrukt door een recensie: "Het biedt de aantrekkingskracht van het alleen afdrukken van de foto's waar je blij mee bent en bespaart op filmkosten."

Hoewel de Instax Mini Evo Hybrid uitblinkt in zijn creatieve mogelijkheden en gebruiksvriendelijke ontwerp, heeft het wel een paar beperkingen. Het compacte formaat van de camera maakt hem draagbaar, maar hij past mogelijk niet in kleinere zakken. Bovendien kan de voornamelijk plastic constructie minder premium aanvoelen dan sommige andere modellen op de markt. Deze kleine nadelen worden echter gemakkelijk overschaduwd door zijn opvallende functies en prestaties.

In vergelijking met zijn concurrenten springt de Fujifilm Instax Mini Evo Hybrid instant camera eruit als een favoriete hybride camera vanwege zijn ontwerp, gebruiksgemak en creatieve mogelijkheden. Het biedt het beste van beide werelden, waarbij de charme van directe film wordt gecombineerd met het gemak van digitale functies. Of je nu een ervaren fotograaf bent die wil experimenteren met verschillende opnamemodi of een casual gebruiker die herinneringen direct wil vastleggen en afdrukken, de Instax Mini Evo Hybrid is een topkeuze op de markt voor instant camera's.

Voordelen Fujifilm Instax Mini Evo
 • Creatieve veelzijdigheid met verschillende opnamemodi
 • Strak en modern ontwerp met intuïtieve bediening
 • Hoogwaardige afdrukken en ondersteuning voor microSD-kaart
Nadelen Fujifilm Instax Mini Evo
 • Past mogelijk niet in kleinere zakken vanwege het compacte formaat
 • Voornamelijk plastic constructie kan minder luxe aanvoelen

2. Betaalbaar en gebruiksvriendelijk: Fujifilm Instax Mini 12

2. Betaalbaar en gebruiksvriendelijk: Fujifilm Instax Mini 12

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Ja
Flitsmodus: Automatisch
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek

De Fujifilm Instax Mini 12 Mint Green direct klaar camera is een betaalbare en gebruiksvriendelijke optie die een leuke en handige manier biedt om direct foto's te maken. Deze camera heeft verschillende belangrijke functies waardoor hij opvalt in de markt.

Een opvallende functie van de Instax Mini 12 is het nieuwe lensmechanisme. Volgens Digital Camera World draait de lens soepel om de camera aan en uit te zetten en schakelt hij ook over naar de close-up modus voor selfies en macrofotografie. Dit is een geweldige toevoeging voor degenen die graag zelfportretten of close-up foto's maken.

Daarnaast is de camera voorzien van een kleine selfiemirror die gebruikers helpt om hun selfies en groepsfoto's goed te kadreren. Dit is een handige functie om de perfecte foto te maken. De 60mm lens van de Instax Mini 12 is ideaal voor portretten en zorgt ervoor dat gebruikers heldere en gedetailleerde beelden kunnen vastleggen.

De Instax Mini 12 heeft ook een verbeterde automatische belichtingsmodus, die zorgt voor consistente belichting in foto's. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere modellen en zorgt ervoor dat gebruikers kunnen vertrouwen op de camera voor goed belichte foto's.

Wat het ontwerp betreft, heeft de Instax Mini 12 een nieuwe en verbeterde bubbelachtige vorm. Hoewel het eruit kan zien als een speelgoed, is de camera goed gebouwd en voelt hij stevig aan. Hij is ook lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die onderweg willen fotograferen.

De camera werkt op twee AA-batterijen en heeft een eenvoudig proces voor het laden van film. Elke filmcassette bevat 10 foto's, zodat gebruikers meerdere afbeeldingen kunnen maken voordat ze opnieuw moeten laden.

Volgens TechRadar is de Instax Mini 12 perfect voor beginners in de direct klaar fotografie. Hij is gemakkelijk te gebruiken, heeft een nauwkeurige zoeker en presteert goed bij weinig licht met de langzame synchronisatieflits. Het altijd-aan flitslicht kan echter details doen verloren gaan en de camera kan afbeeldingen overbelichten in fel zonlicht. Bovendien kunnen sommige gebruikers de creditcardformaat afdrukken een beetje klein vinden in vergelijking met grotere vierkante formaten.

Over het algemeen is de Fujifilm Instax Mini 12 Mint Green direct klaar camera een betaalbare en gebruiksvriendelijke optie om direct foto's te maken. De belangrijkste kenmerken, zoals het nieuwe lensmechanisme, de verbeterde automatische belichtingsmodus en het lichtgewicht ontwerp, maken het een opvallende keuze in de markt. Hoewel het enkele beperkingen heeft, zoals de kleine afdrukken en mogelijke overbelichting, is het een geweldige optie voor beginners in de direct klaar fotografie of voor degenen die op zoek zijn naar een leuke en handige manier om herinneringen vast te leggen.

Voordelen Fujifilm Instax Mini 12
 • Betaalbaar en gebruiksvriendelijk
 • Nieuw lensmechanisme voor selfies en macrofotografie
 • Verbeterde automatische belichtingsmodus voor consistente verlichting
Nadelen Fujifilm Instax Mini 12
 • Kleine afdrukken ter grootte van een creditcard
 • Mogelijke overbelichting bij fel zonlicht
 • Altijd aanwezige flitser kan leiden tot verloren details

3. Polaroid Now+

3. Polaroid Now+

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Ja
Zelfontspanner: Ja
Statiefaansluiting: Ja
Selfie-spiegel: Nee
Flitsmodus: Niet van toepassing
Type flitser: Ingebouwd
Fotoformaat: 79x79 mm
Filmverhouding: Vierkant

De Polaroid Now+ 2 Zwart is een retro instant camera die vintage charme combineert met moderne functies, waardoor het mogelijk de beste Polaroid camera tot nu toe is. Het behoudt de basiskenmerken van de reguliere Polaroid Now, zoals een autofocus systeem met twee lenzen, dubbele belichtingen, zelfontspanner en verbeterde flitser. Wat het onderscheidt, is de toevoeging van Bluetooth-connectiviteit en een smartphone-app die verschillende creatieve tools ontgrendelt, zoals light painting, portretmodus, handmatige bediening en diafragmavoorkeuze. Volgens de recensie van Digital Camera World heeft "de Now+ een superieure beeldkwaliteit, verbeterde autofocus- en flitssystemen, evenals extra app-functies."

De camera produceert scherpe en contrastrijke beelden met de kenmerkende magenta zweem in de witte tinten van Polaroid. Het voelt solide en goed gebouwd aan, met intuïtieve bedieningselementen en een benaderende zoeker voor compositie. De Now+ accepteert zowel i-Type als 600 film packs en gebruikers hebben gemeld dat er geen vastloopproblemen zijn. Het biedt uitstekende prestaties en een breed scala aan creatieve mogelijkheden voor liefhebbers van instant fotografie.

De Polaroid Now+ Generation 2 i-Type Instant Camera krijgt positieve recensies vanwege zijn vermogen om het echte leven creatief en mooi vast te leggen. Gebruikers prijzen het klassieke uiterlijk van de camera en betere materialen. Het wordt geleverd met lensfilters om de kleuren in foto's te verbeteren en is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn. De beschikbaarheid van een app voor iOS- en Android-apparaten draagt bij aan het gemak. De camera maakt gebruik van Polaroid Film voor het direct vastleggen van momenten.

Wat betreft technische specificaties heeft de Polaroid Now+ een beeldgebied van 3,1 inch vierkant ingekaderd in een afdruk van 4,2x3,4 inch, wat groter is dan zijn belangrijkste concurrent, de Fujifilm Instax. De dubbele autofocuslens levert bewonderenswaardige details voor een instant camera, zoals vermeld in de recensie van TechRadar. De film packs kunnen echter duur zijn, wat een nadeel kan zijn voor mensen met een beperkt budget. Het klassieke en omvangrijke uiterlijk van de camera maakt het ook meer geschikt om in een tas te dragen dan om om de nek te dragen. Voor een kleiner en meer kindvriendelijk alternatief kan de Polaroid Go worden overwogen.

Al met al is de Polaroid Now+ een veelzijdige en creatieve instant camera die goede beeldkwaliteit en een reeks opnamemodi biedt. Het blinkt uit in het bieden van een nostalgische Polaroid-ervaring met moderne functies. De prijsstelling, met name wanneer rekening wordt gehouden met de kosten van film packs, kan echter een beperking zijn voor sommigen. Desalniettemin, als je op zoek bent naar een camera die de charme van instant fotografie combineert met het gemak van moderne technologie, is de Polaroid Now+ een uitstekende keuze. Zoals de recensie op Amazon vermeldt, is het een "veelzijdige en creatieve camera voor instant filmfotografie."

Voordelen Polaroid Now+
 • Combineert vintage charme met moderne functies
 • Superieure beeldkwaliteit en verbeterde autofocus
 • Biedt een scala aan opname modi en creatieve tools
Nadelen Polaroid Now+
 • Dure film packs
 • Groot ontwerp kan ongeschikt zijn om om de nek te dragen
 • Prijs kan een beperking zijn voor sommigen

4. Polaroid Go

4. Polaroid Go

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Ja
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Ja
Selfie-spiegel: Nee
Flitsmodus: Aan/Uit
Type flitser: Ingebouwd
Filmverhouding: Vierkant

De Polaroid Go is een instant camera die opvalt door zijn draagbaarheid en unieke functies. Als 's werelds kleinste analoge instant camera biedt hij een compact formaat dat gemakkelijk vast te houden en te bedienen is, waardoor hij bijzonder geschikt is voor kinderen. Met creatieve functies zoals dubbele belichting, een zelfontspanner en een selfie-spiegel, biedt de Polaroid Go volgens Digital Camera World veel mogelijkheden. Er zijn echter meldingen van problemen met vastlopende film, wat de algehele gebruikerservaring kan beïnvloeden. De camera maakt gebruik van vierkante film, wat zorgt voor een prettige beeldverhouding bij het kadreren van foto's.

Wat betreft prestaties resulteert het kleinere formaat van de Polaroid Go wel in iets verminderde beeldkwaliteit, vooral in fel zonlicht. Het wordt aanbevolen om direct tegen de zon in fotograferen te vermijden om overbelichting te voorkomen. TechRadar merkt op dat de kleinere filmcassettes van de Go alleen verkrijgbaar zijn in kleur, terwijl de Polaroid Now, een vergelijkbaar model, zowel kleuren- als monochromefilms biedt. De Now heeft ook autofocus, wat zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden, terwijl de Go een lens met vaste focus heeft. Het ontwerp van de Go wordt geprezen om zijn comfort en ergonomische indeling, hoewel het op dit moment alleen verkrijgbaar is in het wit.

Bij het vergelijken van de Polaroid Go met zijn tegenhangers spelen persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol. De keuze tussen de Polaroid Go en Polaroid Now, zoals benadrukt door TechRadar, hangt af van factoren zoals formaat, filmopties, autofocus, ontwerp en beeldgrootte. Het kleinere en compactere formaat van de Go maakt hem draagbaarder, terwijl het grotere filmformaat van de Now zorgt voor grotere afbeeldingen. De unieke functies en het comfortabele ontwerp van de Go kunnen aantrekkelijk zijn voor sommige gebruikers, terwijl anderen misschien de nadruk leggen op de autofocusmogelijkheden en het bredere scala aan films van de Now.

Over het algemeen is de Polaroid Go een schattige en draagbare instant camera met creatieve functies. Zijn compacte formaat en unieke ontwerp maken hem opvallend op de markt. Het kan echter beperkingen hebben bij fel licht en er zijn meldingen van problemen met vastlopende film. Als je waarde hecht aan draagbaarheid en creatieve functies, kan de Polaroid Go een goede keuze voor je zijn. Als je echter de nadruk legt op autofocus en een breder filmaanbod, is de Polaroid Now misschien een betere optie.

Voordelen Polaroid Go
 • Compact formaat en draagbaarheid
 • Uniek ontwerp en creatieve functies
Nadelen Polaroid Go
 • Problemen met vastlopen van de film
 • Verminderde beeldkwaliteit in fel zonlicht
 • Beperkte filmopties in vergelijking met andere modellen

5. Stijlvol en kosteneffectief: Fujifilm Instax Mini 40

5. Stijlvol en kosteneffectief: Fujifilm Instax Mini 40

Belangrijke specificaties:

Type flitser: Ingebouwd
Bluetooth: Nee
Zelfontspanner: Nee
Statiefaansluiting: Nee
Selfie-spiegel: Nee
Flitsmodus: auto
Type flitser: Ingebouwd
Filmverhouding: Rechthoek

De Fujifilm Instax Mini 40 is een stijlvolle en betaalbare instant camera die retro design combineert met moderne functionaliteit. Met zijn imitatieleren afwerking en zilveren details valt hij op als een meer volwassen ogende optie in vergelijking met zijn voorgangers. Ondanks dat de camera voornamelijk van plastic is gemaakt, voelt hij stevig en solide aan.

Wat betreft bediening is de Mini 40 vergelijkbaar met de Mini 11, met een tweeknopsysteem om de lens uit te schuiven en de sluiter te ontspannen. Hij heeft een vaste f/12.7 lens met een brandpuntsafstand van 60mm en een automatische flitser. De camera heeft ook een selfiemodus om te fotograferen tussen 0,3 en 0,5m, waardoor hij ideaal is voor het maken van zelfportretten.

De Instax Mini 40 maakt gebruik van Fujifilm Instax Mini instant film, die zich binnen 90 seconden ontwikkelt. Elke afdruk heeft ongeveer vijf minuten nodig om volledig te ontwikkelen, wat directe voldoening biedt aan gebruikers. De camera levert contrastrijke en goed gedefinieerde beelden, hoewel hooglichten soms overbelicht kunnen zijn.

Een van de opvallende kenmerken van de Mini 40 is zijn stijlvolle ontwerp. Hij heeft een gestructureerde afwerking en zilveren details die hem een coole en retro esthetiek geven, vergelijkbaar met vintage Leica-camera's. De camera ligt comfortabel in de hand en is gemakkelijk te gebruiken, hoewel sommige gebruikers hebben opgemerkt dat het uitschuiven van de lens voor de selfiemodus fragiel aanvoelt.

Wat betreft prestaties produceert de Mini 40 over het algemeen belichtingen binnen het acceptabele bereik, hoewel hij soms naar overbelichting neigt. De kleuren in de afbeeldingen zijn levendig en er is een redelijk niveau van detail. De camera presteert goed in verschillende lichtomstandigheden en balanceert effectief omgevingslicht met de flitser.

In vergelijking met andere instant camera's op de markt valt de Instax Mini 40 op door zijn strakke en stijlvolle ontwerp. Hij is duurder dan de Instax Mini 11 en de Kodak Step, maar zijn esthetiek maakt hem een populaire keuze onder fotografie-enthousiastelingen die op zoek zijn naar een camera die zowel stijl als functionaliteit combineert.

Al met al is de Fujifilm Instax Mini 40 een betrouwbare instant camera die aantrekkelijke directe foto's levert. Zijn stijlvolle ontwerp, gebruiksvriendelijke functies en veelzijdigheid maken hem een uitstekende keuze om leuke en memorabele momenten vast te leggen. Gebruikers moeten echter wel op de hoogte zijn van de neiging tot overbelichting en de iets langere ontwikkeltijd voor afdrukken.

Voordelen Fujifilm Instax Mini 40
 • Stijlvol en retro ontwerp
 • Robuuste en goed gebouwde constructie
 • Gemakkelijk te gebruiken functies
Nadelen Fujifilm Instax Mini 40
 • Neiging tot overbelichting
 • Iets langere ontwikkeltijd voor afdrukken

Hoe kies je de beste instantcamera?

Wanneer je een leuke camera met een unieke uitstraling zoekt, is een instantcamera een van je beste opties. Hoe makkelijk smartphones het ook maken, instantcamera's brengen charme en een bepaalde aantrekkingskracht met zich mee, waardoor ze populair blijven.

Een instantcamera biedt natuurlijk niet de vele mogelijkheden van een vlogcamera of een compactcamera en je kunt hem al helemaal niet gebruiken als onderwatercamera, maar hij geeft je – in tegenstelling tot de beste digitale camera's – wel direct resultaat in je hand!

Wil je fotograferen serieuzer nemen? Kies dan een systeemcamera, een een goede zoomcamera of zelfs een goede spiegelreflexcamera. Deze zijn echter wel groter en drukken je foto's niet af! Wil je e

Het maakt niet uit welk type instantcamera je kiest, er zijn een paar belangrijke kenmerken en specificaties die je in gedachten moet houden. Dit zal je helpen om een leuke en functionele camera te kiezen voor jou.

Cameraformaat: hoe groot is je instantcamera?

Instantcamera's zijn er in verschillende formaten, variërend van de allerkleinste tot de zwaardere modellen. Het formaat bepaalt hoe draagbaar de camera is, wat belangrijk is als je je camera als reiscamera wilt gebruiken. Houd ook rekening met onderdelen die het dragen lastiger kunnen maken, zoals een uitschuifbare flitser.

Selfie-spiegel: Perfecte instant-selfies

Hoewel instantcamera's meestal niet worden geleverd met een uitklapbaar scherm voor selfies, hebben veel van hen een klein spiegeltje in de buurt van de lens. Die gebruik je om jezelf in het frame te plaatsen bij het nemen van een selfie.

Let er dus zeker op dat deze functie aanwezig is als je van plan bent selfies te nemen met je instantcamera! Deze eenvoudige maar effectieve spiegel helpt je om goed te richten als je je speciale momenten vastlegt, en er zelf ook goed op wilt staan.

Groepje mensen neemt een selfie met een instantcamera

Sluitertijd: kunnen aanpassen of vaste sluitertijd?

Veel basis instantcamera's worden geleverd met een vaste sluitertijd van 1/60 seconde. Dit is een goede allround sluitertijd die de hoeveelheid onscherpte vermindert. Hiermee maximaliseer je ook het potentieel van lichtverzameling om heldere beelden te produceren.

Sommige duurdere instantcamera's hebben echter een breder bereik aan mogelijke sluitertijden, wat in verschillende situaties handig kan zijn. Dit geeft je meer flexibiliteit bij het vastleggen van beelden in uiteenlopende lichtomstandigheden, waardoor je foto's in elke situatie optimaal uit de verf komen.

Statiefaansluiting: zet je je camera op een statief?

Een instantcamera biedt verrassend veel mogelijkheden voor creativiteit. Door de camera op een statief te plaatsen, kun je uitstekende landschapsfoto's maken of perfect getimede groepsselfies. Controleer of de camera een statiefaansluiting heeft aan de onderkant, zodat je deze eenvoudig op een statief kunt bevestigen.

Digitale foto's met een instantcamera

Sommige van de meer geavanceerde instantcamera's maken daadwerkelijk digitale foto's. Hierdoor kun je filters en kaders op je foto toepassen, de foto's bekijken voordat je kiest welke je wilt afdrukken, of zelfs foto's opnieuw afdrukken.

Verschillende afdruktypen van instantcamera's

Een belangrijk verschil dat je moet overwegen bij de aankoop van een instantcamera, is het type afdruk dat je wilt maken. Originele Polaroid producten gebruiken i-Typefilm, Fujifilm en Lomography gebruiken beide Instaxfilm, en de niet-originele Polaroid camera's, zoals de Polaroid POP, gebruikt zinkfotopapier.

i-Typefilm

Dit type type film is waarschijnlijk het meest vergelijkbaar met traditionele Polaroid-afdrukken in zowel grootte als vorm. De kwaliteit is verbluffend en het heeft de klassieke witte rand. Je kunt i-Typefilm in zwart-wit of kleur verkrijgen.

polaroidfoto's op een tafel

Het nadeel van i-Typefilm is dat het 5-10 minuten duurt voordat je foto is ontwikkeld en je moet de foto de hele tijd in het donker bewaren, bijvoorbeeld in een fotoalbum, anders kan hij verkleuren. Het is ook het beste om de film in de koelkast te bewaren en houd er rekening mee dat het een houdbaarheidsdatum van 12 maanden heeft.

Instaxfilm

Ook Instaxfilm is vergelijkbaar met de oudere stijl van instant foto's. Je weet het misschien nog, het type dat je moest schudden om te ontwikkelen wanneer het beeld uit de camera kwam, maar tegenwoordig hoef je niet meer te schudden.

De film zelf wordt blootgesteld aan licht wanneer hij wordt geprint en ontwikkelt zich snel. Dit betekent dat je ongeveer 90 seconden moet wachten tot je foto ontwikkeld is. Gedurende die tijd is het het beste om het beeld uit de buurt van felle verlichting te houden.

Een nadeel van Instaxfilm is dat hij kan afgaan, dus bewaar hem koel en droog, en gebruik hem vóór de aangegeven vervaldatum. Op die manier worden je foto's het mooist. Er zijn drie formaten Instax film:

 • Mini (62 mm x 46 mm). Het mini-filmformaat is het meest gangbare filmformaat en resulteert in foto's die ongeveer zo groot zijn als een creditcard.
 • Breed (62 mm x 99 mm). Het brede filmtype is ideaal als je meer panoramische opnamen wilt maken met je instantcamera. Ze zijn ongeveer twee keer zo breed als de minifilm, terwijl ze dezelfde hoogte hebben. Dit formaat instantcamera's is dan meestal ook wat groter en zwaarder als gevolg van het beheer van dit bredere filmformaat.
 • Vierkant (62 mm x 62 mm). Met dit formaat worden je foto's afgedrukt in een perfect vierkant, net zoals de old school instantcamera's produceerden. Ze brengen een instant gevoel van nostalgie, maar ze kunnen iets moeilijker zijn om te centreren en te kaderen voor elke opname.

Een belangrijke kanttekening is dat niet alle camera's compatibel zijn met de verschillende soorten en formaten fotopapier. Dit betekent dat als je met een vierkant formaat wilt fotograferen bijvoorbeeld, je er zeker van moet zijn dat je instantcamera dit filmformaat ondersteunt.

Met Instaxfilm is de uiteindelijke afdruk wat dikker dan je zou verwachten, maar hij voelt wel meer old-school aan dan een moderne fotoafdruk, vooral dankzij dat instant-fotorandje dat zo kenmerkend is voor dit soort afdrukken.

Zinkfotopapier

Zinkfotopapier staat veel dichter bij onze moderne opvatting van fotoafdrukken. Het papier is bedekt met minuscule kristallen die door de camera worden verhit terwijl deze de foto afdrukt. Door de kristallen tot verschillende temperaturen te verhitten, krijgen ze verschillende kleuren, zodat je een foto in kleur krijgt als het proces klaar is.

Zinkafdrukken hebben niet standaard een wit kader, maar zijn over het algemeen van goede kwaliteit en iets meer levensecht dan Instaxfilm. Zinkfotopapier heeft echter de neiging om kleuren iets uit te vlakken, zodat donkere tinten wat oververzadigd lijken.

Extra functies van instantcamera's

Naast de standaardfuncties op instantcamera's zijn er veel extra functies beschikbaar. Ze zijn ontworpen om het gebruik van je camera te vergemakkelijken, heldere en duidelijke foto's te maken, en om het gebruiksgemak te maximaliseren.

Bij een instantcamera accepteer je bepaalde eigenschappen, waaronder vaak een beetje onscherpte. [...] Zoek naar een camera die de meeste controle over belichting biedt EN een manier om een externe flitser te synchroniseren.

dtjester, op Reddit
 • Bluetooth. Met de mogelijkheid om je instantcamera via Bluetooth op een computer aan te sluiten, kun je een back-up van je favoriete foto's maken en ze automatisch naar een Bluetooth-printer sturen om grotere formaten te krijgen. Bovendien kun je met Bluetooth je foto's direct overbrengen naar een groter apparaat om ze te bewerken.
 • Flitsers. Met een flitser op je instantcamera, maak je foto's in verschillende lichtomstandigheden zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de foto's te donker worden. Sommige instantcamera's hebben een ingebouwde flitser, of laten je een aparte flitser aansluiten.
 • Zelfontspanners. Met een zelfontspanner kies je een aftelperiode, ren je voor de camera en poseer je tot de camera afgaat. Deze functie wordt steeds populairder en is een geweldige manier om volledige groepsfoto's te maken.
 • Verschillende modi. Er zijn instantcamera's op de markt met verschillende modi die je kunt instellen om de focus te wijzigen, waaronder selfie-modus, landschapsmodus, macro-modus en Hi Key-modus. 1Heather (2018) Instant Camera Blog. 'How to Use the Instax Mini 9 Hi Key (High Key) Mode'. Niet alle instantcamera's hebben deze modi, dus onderzoek het model waarin je geïnteresseerd bent om er zeker van te zijn dat het de functies heeft die voor jou belangrijk zijn.

Welke merken maken goede instantcamera's?

Verschillende merken bieden verschillende modellen instantcamera's aan, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we drie bekende merken die bekend staan om hun kwalitatieve instantcamera's.

Polaroid instantcamera's

Polaroid is een icoon in de wereld van instantfotografie. Bekend om hun klassieke ontwerpen en direct herkenbare vierkante fotoformaat, blijven Polaroid-camera's favoriet onder liefhebbers van instantfotografie.

Polaroid instantcamera's combineren vaak een retro-uitstraling met moderne functies, zoals digitale schermen en Bluetooth-connectiviteit. Polaroid biedt een breed scala aan modellen, geschikt voor zowel beginners als ervaren fotografen.

Fujifilm Instax Instantcamera's

Instax, een lijn van Fujifilm, is een ander populair merk in de wereld van instantcamera's. Deze camera's staan bekend om hun levendige kleuren, gebruiksvriendelijkheid en compacte ontwerp.

Instax-camera's zijn beschikbaar in verschillende modellen, zoals de Mini, Square en Wide, elk met unieke eigenschappen zoals verschillende fotoformaten en aanpassingsopties. Ze zijn perfect voor feestjes, reizen of als een leuk cadeau voor vrienden en familie.

Canon Instantcamera's

Canon is ook vertegenwoordigd in de markt van instantcamera's. Deze camera's van Canon combineren hun expertise in beeldkwaliteit met het plezier van instantfotografie. Ze zijn zowel functioneel als stijlvol ontworpen en staan bekend om hun betrouwbaarheid en technologische innovatie.

Een bijzondere eigenschap van Canon instantcamera's is hun vermogen om zowel digitale als instantfoto's te maken. Dit maakt ze een veelzijdige keuze voor liefhebbers die traditionele fotografie willen mengen met het directe plezier van instantfoto's.

Canon instantcamera's kosten wat meer, maar met hun gebruiksvriendelijke interfaces en diverse creatieve functies zijn deze camera's een uitstekende keuze voor zowel hobbyfotografen als professionals.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste instantcamera?

Op dit moment heeft de Consumentenbond nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over instantcamera's. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens Tweakers de beste instantcamera?

Ook Tweakers heeft tot nu toe geen beoordelingen of vergelijkingen beschikbaar gesteld voor instantcamera's. We houden de updates van Tweakers nauwlettend in de gaten en zullen deze sectie bijwerken zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.

Wat is volgens Gearlab de beste instantcamera?

Gearlab beoordeelt de Fujifilm Instax Mini LiPlay als de beste instantcamera. 2Bradshaw, G. et al. Gearlab (2023). 'The 5 Best Instant Cameras of 2023' Deze camera valt op door zijn compacte formaat en uitstekende beeldkwaliteit. Het is een hybride model dat het beste van digitale en filmtechnologie combineert.

De LiPlay biedt een beoordelingsscherm, in-camera filters en frames voor snelle, creatieve controle. Met de compatibele app voeg je functies toe zoals afstandsbediening, tijdstempels en geluidsopnames via QR-code.

Let wel, de camera heeft een leercurve en de autofocusinstelling kan tot donkere foto's leiden. Je zult dus zelf de instellingen moeten aanpassen. Toch is de Mini LiPlay met zijn draagbaarheid, hoge fotokwaliteit en creatieve opties volgens Gearlab de beste keuze.

Veelgestelde vragen over instantcamera's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen