Leg Elk Moment Vast met de Beste Digitale Camera

Wayne Koers

Geschreven door:

Ga voor betere foto's dan je telefoon aankan!

Leg Elk Moment Vast met de Beste Digitale Camera

De beste digitale camera is niet per se de camera die het meeste kost of de krachtigste hardware bezit. De beste camera voor een professional is hopeloos voor een beginner, en de beste camera voor vloggen heeft totaal geen nut voor wildlife-fotografie.

Dit artikel is bedoeld om je te helpen de beste camera te kiezen voor wat jij graag vastlegt en hoe jij dat graag doet! 👇

Agfa Photo Navulbare Analoge Camera 35mm (Zwart)

Agfa Photo Navulbare Analoge Camera 35mm (Zwart)
Type sensor: Full Frame
Aantal megapixels: 0 megapixels
ISO waarde: 200 - 800 ISO
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: Geen
Lens: 35mm
Maximaal diafragma: f/9-9
Bekijk op Bol.comPijltje

Kodak Pixpro FZ152 Zwart

Kodak Pixpro FZ152 Zwart
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 16 megapixels
ISO waarde: 80 - 1600 ISO
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: HD Ready
Maximaal diafragma: f/3,3-5,9
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Analoge Camera 35MM

Analoge Camera 35MM
Type sensor: Full Frame
Aantal megapixels: 0 megapixels
ISO waarde: 200 - 400 ISO
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: Geen
Lens: 28mm
Bekijk op Bol.comPijltje

Beste digitale camera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Er zijn zoveel verschillende gebruikers, van beginners tot vloggers en avonturiers tot professionals, dat ik in deze koopgids begin met een korte toelichting van de verschillende type digitale camera's. Zo help ik je erachter te komen welke digitale camera voor jou de beste is.

Type camera's

Spiegelreflexcamera's

Spiegelreflexcamera noemt men ook wel eens DSLR-camera, wat staat voor digital single lens reflex. Dit betekent dat de camera dezelfde lens gebruikt voor het kadreren, scherpstellen en nemen van een foto.

De beste spiegelreflex is nog steeds de populairste camera onder amateurs en professionele fotografen. Ze zijn veelzijdig, hebben een goede ergonomie, een geweldige batterijlevensduur, en ze werken met een breed scala aan verwisselbare lenzen.

Het nadeel aan dit type camera is dat ze groter en zwaarder zijn en niet de beste autofocus (en diverse andere) technologieën bieden, zoals de andere cameratypes hieronder. Spiegelreflexcamera's hebben APS-C- of full frame-sensoren. Hier kom ik later nog op terug.

Spiegelloze camera's

Een spiegelloze camera heeft niet de spiegel die in een spiegelreflexcamera zit, wat hem verschillende voordelen geeft. Ze hebben vaste of verwisselbare lenzen en bieden meer nuttige technologie, waardoor je opname-ervaring eenvoudiger is dan spiegelreflexcamera's.

Ze zijn meestal ook kleiner en lichter dan hun tegenhangers met spiegel, waardoor ze een geweldige keuze zijn als reiscamera.

Veel spiegelloze modellen hebben wel te lijden onder een slechte batterijlevensduur (soms tot de helft van de duur van een vergelijkbare spiegelreflexcamera).

persoon maakt stadsbeeld met zijn camera

Micro Four Thirds-camera's

Micro Four Thirds-camera's, ook bekend als Micro 4/3, MFT of M4/3, zijn een type spiegelloze camera's die een breed scala aan stijlen en opties omvatten, maar hun gemeenschappelijke kenmerk is hun sensorgrootte.

Het is een soort mini-camera met verwisselbare lens. Ergonomisch gezien lijken camera's met Micro Four Thirds-sensoren op ingekrompen spiegelreflexcamera's of spiegelloze camera's, en hun lenzen zijn kleiner, lichter en goedkoper.

Een kleiner camerasysteem is niet altijd goed voor iedereen vanwege krappe bedieningselementen en een minder uitgesproken grip, die vaak hinderlijk is voor mensen met grotere handen.

Compactcamera's

Compactcamera's zijn enorm populair, en met goede reden: hun kleine afmetingen maken ze draagbaar en handig om elke dag bij je te hebben, net zoals je smartphone.

Omdat moderne smartphones zulke goede kwaliteit foto's maken, is het belangrijk om een compactcamera te kiezen met een betere beeldkwaliteit, of functies die je telefoon niet heeft.

Deze functies zijn onder andere een zoomlens, betere opnamemogelijkheden bij weinig licht, snellere burst-opnamen, RAW-opnamen, enzovoorts.

RAW

RAW is een bestandsformaat dat alle beeldgegevens vastlegt die de sensor registreert wanneer je een foto neemt. Omdat bij RAW geen informatie wordt gecomprimeerd, produceer je beelden van hogere kwaliteit en corrigeer je probleembeelden die onherstelbaar zouden zijn als ze in het jpeg-formaat waren gemaakt.

De grens tussen compactcamera's en kleine spiegelloze camera's is vaag, maar het verschil is dat een compactcamera een vaste, onverwisselbare lens heeft.

Deze beperking vereenvoudigt het fotograferen aanzienlijk en maakt het een stuk aangenamer voor diegenen die niet geïnteresseerd zijn in meerdere lensopties.

Bridgecamera's

Een bridgecamera ziet eruit als een spiegelreflexcamera, heeft een vaste lens en het enorme zoombereik van een compactcamera. Dit type camera heeft een gespecialiseerd systeem dat de kloof overbrugt tussen het gemak van een compactcamera en de high-end kenmerken van een spiegelreflexcamera.

Ze bieden zoomlenzen met hoge vergrotingsfactor (vast, niet verwisselbaar) en handmatige bediening, maar zonder de omvang van een volwaardige spiegelreflexcamera.

zoomlens in beeld

Bridgecamera's zijn een geweldige alomvattende optie. Ze zijn populair bij enthousiaste fotografen die zich geen zorgen willen maken over het verwisselen van lenzen, maar toch de flexibiliteit willen van een zoom met groot bereik. Een bridgecamera lijkt in dat opzicht redelijk op een zoomcamera.

Ze hebben meestal kleine beeldsensoren, vergelijkbaar met compactcamera's, en hebben zelden een optische zoeker (OVF). In plaats daarvan kiezen ze voor een elektronische zoeker (EVF) en een lcd-scherm achterop om foto's te nemen.

Action camera's

Een goede actioncamera is meestal klein, waterdicht en robuust, met video-opname als primaire focus.

Ik raad je niet aan om een action camera te kopen alleen voor fotografie, omdat de beeldkwaliteit meestal minder goed is dan de gemiddelde smartphone, en beelden er vaak vervormd uitzien als gevolg van de fish eye-beeldhoek.

Het voordeel van kleinere action camera's is dat je ze eenvoudig op je lichaam of helm monteert, waardoor je een uniek first person-perspectief krijgt. Als video je favoriete medium is, dan doet een goede action camera prima dienst als vlogcamera! Denk hierbij ook aan een goed statief, zodat je beelden stabiel zijn tijdens het vloggen.

Er zijn ook robuuste en waterdichte compactcamera's verkrijgbaar, maar deze bieden doorgaans geen uitstekende beeldkwaliteit.

Lenzen

Verwisselbare lenzen openen een hele nieuwe wereld en bieden creatieve mogelijkheden, maar de veelheid aan opties kan ook overweldigend zijn.

De belangrijkste beslissing die je op dit punt moet nemen, is of je blij bent met een vaste lens op het uiteinde van je camera, of dat je de flexibiliteit van verwisselbare lenzen wilt.

cn e 85mm prime

Camera's met een vaste lens zijn voorzien van een zoomlens of een lens met een vaste brandpuntafstand, maar hoe dan ook, je zit vast aan die ene lens. Veel compactcamera's hebben een vaste lens, net als bridge camera's.

Bij het kopen van je een camera met verwisselbare lens is het belangrijk om zowel de beschikbaarheid als de prijs van lenzen te controleren.

Er zijn lenzen van het eigen merk die meestal het duurst zijn, en aantoonbaar van de beste kwaliteit, maar er zijn vaak ook verschillende goede opties van derden. De mogelijkheid om verschillende lenzen te gebruiken, vergroot je creatieve mogelijkheden enorm.

De verschillende type lenzen

Lees dit deel als je van plan bent een digitale camera met verwisselbare lenzen aan te schaffen. Er zijn vijf algemene categorieën van cameralenzen:

 • Prime-lens

Een prime-lens heeft een enkele brandpuntaafstand. Ze zijn kleiner en lichter dan andere lenzen. De meest populaire brandpuntafstand is 50 mm, die wordt geacht de vergroting van het menselijk oog dicht te benaderen.

Prime-lenzen zoomen niet in en uit vanwege hun vaste brandpuntafstand, maar ze produceren scherpere beelden dan zoomlenzen.

 • Zoomlens

In tegenstelling tot een prime-lens met een vaste brandpuntafstand, hebben zoomlenzen een variabele brandpuntafstand die je naar wens aanpast. Enkele van de meest populaire zoomlenzen zijn 24-70 mm en 24-85 mm. Groothoekzoomlenzen zijn gewoonlijk 14-24 mm en 16-35 mm. Telezoomlenzen zijn meestal 70-200 mm.

 • Telelens

Een telelens heeft een groot bereik, waardoor je een onderwerp ook vanaf grote afstanden fotografeert. Een lens beschouwt men als telelens als deze een brandpuntafstand van tenminste 60 mm heeft.

Telelenzen zijn verkrijgbaar in een aantal brandpuntafstanden, van medium telefoto (70-200 mm) tot supertelefoto (langer dan 300 mm). Deze lenzen kunnen zowel zoomlenzen als prime-lenzen zijn. Telelenzen doen het onderwerp dichter bij de camera lijken en helpen een onscherpe achtergrond te benadrukken.

 • Groothoeklens

Net als een prime-lens heeft een groothoeklens een vaste brandpuntafstand. Deze lenzen hebben een korte brandpuntafstand (meestal ongeveer 35 mm) en een groot beeldveld. Ultra-groothoeklenzen zijn ongeveer 24 mm of breder.

Groothoeklenzen stellen je camera in staat meer van de scène vast te leggen dan met een normale lens mogelijk is en zijn ideaal voor landschaps-, vastgoed- en interieurfotografie

 • Macrolens

Een macrolens is bedoeld voor uiterst korte scherpstelafstanden en is geschikt voor het maken van zeer gedetailleerde foto's van uiterst kleine onderwerpen met microscopische afmetingen, zoals bloemen, insecten, producten, sieraden, munten en wilde dieren.

Met een macrolens stel je heel dicht op het onderwerp scherp. Een andere toepassing van macrolenzen is portretfotografie (met name portretfoto's van het hoofd en studioportretten). Het is moeilijk om de verbluffende scherpte van een macrolens te overtreffen.

vrouw fotografeert met haar digitale camera in de natuur

Brandpuntafstand

De brandpuntafstand van een cameralens, gewoonlijk weergegeven in millimeters, is een beschrijving van de lens, maar is geen meting van de werkelijke lengte van de lens.

De brandpuntafstand is een berekening van de optische afstand van het punt waar lichtstralen samenkomen, tot de digitale sensor in de camera.

De brandpuntafstand van een lens wordt bepaald wanneer je de lens scherpstelt op oneindig. Het vertelt je de beeldhoek, of hoeveel van een scène de lens vastlegt, en de vergroting (hoe groot de elementen in het beeld zijn).

Langere brandpuntafstanden hebben een smallere beeldhoek en een hogere vergroting. Kortere brandpuntafstanden bieden een bredere beeldhoek en een lagere of kleinere vergroting.

Diafragma

Een andere factor om rekening mee te houden is het diafragma. Lenzen worden gekenmerkt door twee primaire parameters: het maximale diafragma en de brandpuntafstand.

Camera's gebruiken mechanische diafragma's om te regelen hoeveel licht in de camera binnenkomt en op de beeldsensor of film valt. Dat diafragma werkt ongeveer zoals de irissen in je ogen: het trekt samen of zet uit, afhankelijk van hoeveel licht nodig is. Diafragma verwijst naar de diameter van de opening.

Prime-lenzen met een kortere brandpuntafstand hebben een maximaal diafragma dat varieert van ongeveer f/1.2 tot f/2.8. Telelenzen hebben vaak een maximaal diafragma van f/2.8 tot f/5.6.

canon digitale camera

Duurdere zoomlenzen uit het topsegment hebben hetzelfde maximale diafragma over het gehele brandpuntbereik, terwijl minder dure zoomlenzen een variabel diafragmabereik hebben.

Een lens met een diafragmabereik van f/3.5 - f/5.6, staat op de lenscilinder vermeld als 1:3.5-5.6. Lenzensets die je bij veel spiegelreflex- en compactcamera's krijgt, hebben vaak een maximaal diafragma van f/3.5-5.6.

Full frame vs. APS-C

Digitale camera's maken gebruik van een sensor om beelden op te nemen. Er zijn verschillende soorten sensoren beschikbaar voor elk type camera, waardoor het een nogal verwarrend onderwerp is.

Als je net begint met fotografie, is het niet echt nodig om je druk te maken over de grootte van de sensor. Voor alle anderen is dit wat je moet weten: hoe groter de sensor, hoe beter de beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht.

Hoe groter de sensor, hoe beter de achtergrond vervaagt, maar dit is ook sterk afhankelijk van de lens die je op je camera bevestigt. Hier zijn de twee belangrijkste lenzen die je tegenkomt in geavanceerde compactcamera's, spiegelloze en spiegelreflaxcamera's:

 • APS-C
 • Full frame

Professionele fotografen gebruiken vaak camera's met een full frame- of geavanceerde APS-C-sensor. Als je het budget hebt, is een full frame-lens een geweldige investering, maar vergeet niet dat deze ook duurder zijn.

Mijn aanbeveling aan de meeste beginners is om een camera met een APS-C-sensor te kopen. Deze bieden goede afmetingen, gewichtsvoordelen, een geweldige beeldkwaliteit, en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De grootte van de sensor van een camera met verwisselbare lens bepaalt ook de zogenaamde 'cropfactor'. Zonder al te technisch te worden: APS-C-sensoren vermenigvuldigen de brandpuntsafstand van je lenzen. Een lens waarop 35 mm staat, kan een werkelijke brandpuntsafstand van 50 mm hebben.

Twee vrouwen kijken naar de beelden op een camera

Dit is geweldig voor het fotograferen van onderwerpen die ver weg zijn, omdat meer bereik krijgt met elke lens die je bezit. Aan de andere kant: als je een zo groot mogelijke lens wilt, ben je met een APS-C-sensor wat beperkter.

Er is ook een verschil in de kwaliteit van onscherpe gebieden (ook wel bokeh genoemd), en een verschil in beschikbaar dynamisch bereik wanneer je APS-C kiest in plaats van een full frame.

FPS

FPS (frames per second) verwijst naar het aantal foto's dat je achter elkaar neemt door de ontspanknop ingedrukt te houden in de continue modus, ook wel burst genoemd.

Een hogere FPS (meer dan 5) is nuttig om snel bewegende onderwerpen vast te leggen, maar moet gepaard gaan met een goede autofocus om er zeker van te zijn dat je opnamen scherp zijn.

Spiegelreflexcamera's met een hoge FPS zijn meestal duurder, maar dat geldt niet voor spiegelloze camera'. De Sony a6000 bijvoorbeeld is betaalbaar en biedt een indrukwekkende 11 FPS.

Beeldstabilisatie

Niets verpest een foto meer dan een wazig beeld als gevolg van cameratrilling. Beweging van de camera is vooral een probleem bij langere sluitertijden of bij lenzen met een langere brandpuntsafstand (tele of zoom).

Beeldstabilisatie compenseert camerabewegingen of lensbewegingen en helpt je scherpere beelden te krijgen bij langere sluitertijden.

Sommige camera's hebben beeldstabilisatie ingebouwd, terwijl andere camera's beeldstabilisatie in de lens gebruiken. Beeldstabilisatie in de lens werkt door elektromagneten te gebruiken om interne glaselementen te bewegen.

Wanneer je de beeldstabilisatie inschakelt, activeert die die elektromagneten om een veerachtig systeem te creëren, zodat het glas cameratrillingen opvangt en je beelden scherper maakt.

Persoon maakt foto's in een stad

Grootte en ergonomie

De grootte van een camera en hoe die aanvoelt in je handen is een zelden besproken factor, terwijl het wel degelijk belangrijk is.

De kleinste compactcamera's zijn niet geschikt voor grote handen. Aan de andere kant wil je natuurlijk niet reizen met een te grote en logge camera. De grootte waarvoor je kiest is vooral een persoonlijke voorkeur. Wat een beginner als groot beschouwt, lijkt voor een professional waarschijnlijk klein!

De ergonomie van een camera heeft niet alleen te maken met hoe hij in je hand ligt, maar ook met de plaatsing van de knoppen. Sommige kleine camera's liggen misschien goed in de hand, maar de knoppen zitten te dicht op elkaar, waardoor ze onhandig in het gebruik zijn.

Als je niet in staat bent om persoonlijk naar een camerawinkel te gaan, raad ik aan om recensies te lezen en de grootte van een camera te beoordelen aan de hand van de afmetingen in vergelijking met je smartphone.

Extra zaken om op te letten

 • Eenvoudige bediening. Als beginner is er niets erger dan een toestel met zoveel knoppen, dat je al wilt opgeven voordat je bent begonnen. Zoek een camera met eenvoudige automatische modi die je helpen je vertrouwen op te bouwen.
 • Handmatige modi. Als je je eenmaal op je gemak voelt met je camera, wil je in de handmatige duiken om vooruitgang te boeken als fotograaf. Zoek naar camera's die handmatige belichtings- en handmatige scherpstellingsopties bieden.
 • Video. De afgelopen jaren is video veel belangrijker geworden, waarbij sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram en TikTok voorrang geven aan het bewegende beeld boven de stilstaande foto. Gelukkig bieden veel camera's 4K-video (of op zijn minst Full HD 1080p).
video opname met een digitale camera
 • Megapixels. Hoewel megapixels niet alles zijn, hebben ze wel invloed op de beeldkwaliteit. Hoewel je als professionele fotograaf waarschijnlijk een camera met 20+ megapixels wilt, levert een 12 megapixelcamera digitale foto's van hoge kwaliteit die je in staat stelt elk standaard afdrukformaat duidelijk af te drukken.
 • ISO. Dit is een maat voor de gevoeligheid van de camerasensor voor licht. De laagste ISO-instelling van de meeste digitale camera's is 50, 100 of 200. Bij deze instelling is de sensor van de camera het minst gevoelig voor licht. Bij hogere instellingen, zoals 3200 of 6400, is de sensor gevoeliger voor licht.

De 5 beste digitale camera's onder elkaar

1. Agfa Photo Navulbare Analoge Camera 35mm (Zwart)

1. Agfa Photo Navulbare Analoge Camera 35mm (Zwart)
Afmetingen (b x h x d): 113 x 40 x 63 mm
Type sensor: Full Frame
Aantal megapixels: 0 megapixels
ISO waarde: 200 - 800 ISO
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: Geen
Lens: 35mm
Maximaal diafragma: f/9-9

2. Kodak Pixpro FZ152 Zwart

2. Kodak Pixpro FZ152 Zwart
Afmetingen (b x h x d): 108,4 x 69,9 x 32,8 mm
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 16 megapixels
ISO waarde: 80 - 1600 ISO
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: HD Ready
Maximaal diafragma: f/3,3-5,9

3. Analoge Camera 35MM

3. Analoge Camera 35MM
Afmetingen (b x h x d): 42 x 66 x 118 mm
Type sensor: Full Frame
Aantal megapixels: 0 megapixels
ISO waarde: 200 - 400 ISO
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: Geen
Lens: 28mm

4. AGFA PHOTO Realishot DC5200

4. AGFA PHOTO Realishot DC5200
Type sensor: CMOS-sensor
Aantal megapixels: 21 megapixels
ISO waarde: 100 - 400 ISO
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: HD Ready

5. Aquapix W3048-I Edge Iceblue

5. Aquapix W3048-I Edge Iceblue
Afmetingen (b x h x d): 50 x 200 x 200 mm
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 13 megapixels
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: 4K

Veelgestelde vragen over digitale camera's

❓ Wat is een digitale camera?

Een digitale camera is een camera die foto's vastlegt in een digitaal geheugen. In tegenstelling tot filmcamera's geven digitale camera's onmiddellijk na de opname beelden op een scherm weer en slaan beelden op in het geheugen. Veel digitale camera's nemen ook bewegende video's met geluid op.

🤔 Moet ik voor een digitale of analoge camera gaan?

Digitale camera's bieden een ander niveau van plezier bij het maken van foto's en hebben talrijke voordelen, waarvan vele eenvoudigweg niet mogelijk zijn met een analoge camera. De gebruikskosten van digitale camera's liggen ook lager dan bij een instantcamera of wegwerpcamera bijvoorbeeld, aangezien film kopen en ontwikkelen niet nodig is.

📷 Is een digitale camera beter dan een telefoon?

Verbazingwekkende opnamen bij weinig licht kun je alleen maken als de sensor van de camera groot is. Het is duidelijk dat een mobiele telefoon niet zo'n grote sensor heeft als een digitale camera. Bovendien bieden digitale camera's, zoals een spiegelreflexcamera, en veel betere ISO-gevoeligheid dan smartphones.

Welke digitale camera moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste digitale camera's. Zo kun jij de beste keus maken.

Type sensorAantal megapixelsISO waardeBeeldstabilisatieVideokwaliteitLensMaximaal diafragma
1Agfa Photo Navulbare Analoge Camera 35mm (Zwart)Full Frame0 megapixels200 - 800 ISONeeGeen35mmf/9-9
2Kodak Pixpro FZ152 Zwart1/2.3 inch16 megapixels80 - 1600 ISONeeHD Ready35mmf/3,3-5,9
3Analoge Camera 35MMFull Frame0 megapixels200 - 400 ISONeeGeen28mmf/3,3-5,9
4AGFA PHOTO Realishot DC5200CMOS-sensor21 megapixels100 - 400 ISONeeHD Ready28mmf/3,3-5,9
5Aquapix W3048-I Edge Iceblue1/2.3 inch13 megapixels100 - 400 ISONee4K28mmf/3,3-5,9

Agfa Photo Navulbare Analoge Camera 35mm (Zwart)

Type sensor: Full Frame

Aantal megapixels: 0 megapixels

ISO waarde: 200 - 800 ISO

Beeldstabilisatie: Nee

Videokwaliteit: Geen

Lens: 35mm

Maximaal diafragma: f/9-9

Kodak Pixpro FZ152 Zwart

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 16 megapixels

ISO waarde: 80 - 1600 ISO

Beeldstabilisatie: Nee

Videokwaliteit: HD Ready

Lens: 35mm

Maximaal diafragma: f/3,3-5,9

Analoge Camera 35MM

Type sensor: Full Frame

Aantal megapixels: 0 megapixels

ISO waarde: 200 - 400 ISO

Beeldstabilisatie: Nee

Videokwaliteit: Geen

Lens: 28mm

Maximaal diafragma: f/3,3-5,9

AGFA PHOTO Realishot DC5200

Type sensor: CMOS-sensor

Aantal megapixels: 21 megapixels

ISO waarde: 100 - 400 ISO

Beeldstabilisatie: Nee

Videokwaliteit: HD Ready

Lens: 28mm

Maximaal diafragma: f/3,3-5,9

Aquapix W3048-I Edge Iceblue

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 13 megapixels

ISO waarde: 100 - 400 ISO

Beeldstabilisatie: Nee

Videokwaliteit: 4K

Lens: 28mm

Maximaal diafragma: f/3,3-5,9

Conclusie

Het kiezen van de beste camera is in veel opzichten moeilijker dan ooit. Smartphonecamera's worden steeds beter en digitale camera's zijn er in vele soorten, van compactcamera's tot spiegelreflexcamera's, en met vaste of verwisselbare lenzen.

De beste camera voor jou is niet noodzakelijk de beste voor iemand anders – en het is misschien niet eens de beste camera in het algemeen. Het is dus belangrijk dat je weet waarvoor je je camera gaat gebruiken, om de beste match voor jouw behoeften te vinden!

Ik hoop dat je alvast heel wat nuttige informatie hebt opgedaan in dit artikel en dat het je keuze vergemakkelijkt. Vergeet ook je microSD-kaart niet! Laat me zeker even weten als je dé camera voor jou hebt gevonden, en welk model dat dan is! 😉

Was dit artikel behulpzaam?