Leg Elk Moment Vast met de Beste Digitale Camera

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Even inzoomen!

Leg Elk Moment Vast met de Beste Digitale Camera

Ben je op zoek naar de beste digitale camera? In dit artikel begeleiden we je stap voor stap door de wereld van digitale fotografie om de camera te vinden die perfect bij jouw wensen en behoeften past. Ontdek de topmodellen die uitblinken, ideaal voor zowel hobbyisten als professionele fotografen.

Wat zijn de beste digitale camera's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste digitale camera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste digitale camera's van 2024

1. Ideaal voor gevorderde hobbyisten: Canon EOS R6 Mark II

1. Ideaal voor gevorderde hobbyisten: Canon EOS R6 Mark II

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: Full Frame
Megapixels: 24.2 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/8000
Minimale ISO waarde: 100
Maximale ISO waarde: 102400
Videoresolutie: 4K

Als je op zoek bent naar een exceptionele full-frame digitale camera, dan is de Canon EOS R6 Mark II een topkeuze voor mij. Met een 24.2MP sensor, 12fps mechanische sluiter en 40fps elektronische sluiter biedt deze camera verbeterde resolutie en hoge-snelheid schietmogelijkheden. Volgens DPReview, "Wat betreft videomogelijkheden lost de R6 II de beperkingen van zijn voorganger op door oversampled UHD 4K/60p video op te nemen met behulp van de gehele sensorbreedte, zonder uitsnede." Deze verbetering maakt het een aantrekkelijke optie voor videoliefhebbers en professionals, waarmee het zich onderscheidt van zijn voorganger.

De 8.0-stop ingebouwde beeldstabilisatie, geavanceerde AF-onderwerp detectie voor mensen, dieren en voertuigen, en ondersteuning voor 4K/60p video, oversampled van 6K, maken het een veelzijdig gereedschap voor verschillende opnamescenario's. Daarnaast verbetert de aanwezigheid van dubbele UHS-II SD-kaartsleuven en een 580-opname-per-lading batterijbeoordeling de bruikbaarheid ervan. Zoals benadrukt door Digital Camera World, "De bouwkwaliteit van de camera wordt geprezen om zijn stevigheid en weerbestendigheid, terwijl de autofocus wordt benadrukt om zijn verbeterde algoritmes en diepgaande leermogelijkheden, waardoor verbeterde onderwerptracking wordt geboden."

De Canon EOS R6 Mark II wordt door Tom's Guide beschreven als een "forse maar goed uitgebalanceerde" ontwerp met een grote ergonomische grip en robuuste bouwkwaliteit. Het kan echter minder aantrekkelijk zijn voor degenen die op zoek zijn naar een meer stijlvolle optie. De elektronische zoeker wordt geprezen om zijn hoge kwaliteit, en de camera beschikt over weerbestendigheid en een mechanische sluiter om stofophoping te voorkomen. Het wordt gepositioneerd als een geschikte keuze voor hardcore liefhebbers en professionele gebruikers, maar minder ideaal voor casual fotografen die op zoek zijn naar een meer betaalbare optie.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de R6 Mark II zich door zijn geavanceerde videomogelijkheden, waaronder oversampled 4K/60p video zonder uitsnede, ProRes RAW videosteun en 1080/180p opname van beeldmateriaal. Zijn verbeterde beeldstabilisatie en autofocus, in combinatie met een comfortabele grip en stevige bouwkwaliteit, maken het een goed afgeronde optie voor gevorderde liefhebbers en professionals. Echter, zijn hogere prijs en forse ontwerp kunnen casual fotografen afschrikken die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijk of stijlvol alternatief.

Concluderend is de Canon EOS R6 Mark II een formidabele digitale camera die uitblinkt in het tegemoetkomen aan de behoeften van gevorderde liefhebbers en professionals, met name op het gebied van videoproductie en hoge-snelheid opnames. Zijn verbeterde functies, verbeterde videomogelijkheden en stevige bouwkwaliteit positioneren het als een aantrekkelijke keuze in zijn segment, ondanks zijn mogelijke beperkingen voor budgetbewuste of stijlgerichte gebruikers.

Voordelen Canon EOS R6 Mark II
 • Verbeterde resolutie en hoge-snelheid-opname mogelijkheden
Nadelen Canon EOS R6 Mark II
 • Hogere prijsklasse
 • Chunky ontwerp dat mogelijk niet aantrekkelijk is voor stijlbewuste gebruikers
 • Minder geschikt voor casual fotografen die op zoek zijn naar een betaalbaarder optie

2. Fujifilm X-T30 II

2. Fujifilm X-T30 II

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: APS-C
Camerasensor formaat: 23,60 x 15,60 mm
Megapixels: 26.1 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/32000
Minimale ISO waarde: 80
Maximale ISO waarde: 51200
Videoresolutie: 4K

De Fujifilm X-T30 II is een compacte en krachtige digitale camera die zowel fotografie enthousiastelingen als beginners in spiegelloze fotografie aanspreekt. Met een 26.1MP APS-C X-Trans sensor en X-Processor 4 biedt deze camera indrukwekkende beeldkwaliteit en levendige kleuren, zoals opgemerkt door Amateur Photographer, die zijn "geweldige JPEG-resultaten" en "uitstekende beeldkwaliteit" prijst. Het vernieuwde model levert incrementele verbeteringen op ten opzichte van zijn voorganger, de X-T30, zoals een hogere resolutie touchscreen, verbeterde focus bij weinig licht, en uitgebreide video mogelijkheden, zoals benadrukt door Photography Blog. De 26.1MP X-Trans 4 CMOS-sensor met BSI-ontwerp, gecombineerd met een uitgebreid ISO-bereik van 80-51200, maakt het geschikt voor opnames bij weinig licht, met flexibele ISO-bediening en indrukwekkende video-opname mogelijkheden, inclusief DCI 4K en 1080p bij verschillende beeldsnelheden.

De belichtingscontroles van de X-T30 II, met een traditionele sluitertijd en diafragmaring, bieden een klassieke opname-ervaring, wat aantrekkelijk is voor degenen die een meer hands-on benadering van fotografie waarderen. Het ontbreekt echter aan in-body stabilisatie en een vari-angle scherm, wat door sommige gebruikers als nadelen kan worden beschouwd. De mechanische sluiter burst van 8fps en ongecropte 4K video-opname maken het geschikt voor het vastleggen van snel bewegende actie en hoogwaardige videografie, zoals opgemerkt door Digital Camera World. Ondanks dat het wordt gezien als een goede camera, wordt de update van de originele X-T30 als minimaal beschouwd, volgens dezelfde bron.

Met een prijs van $899 / £749 wordt de X-T30 II beschouwd als een goede mid-range camera, vooral voor reisgebruik en voor beginners in spiegelloze fotografie, zoals benadrukt door TechRadar. De review van dezelfde bron suggereert ook dat de camera een aantrekkelijke optie is voor degenen die op zoek zijn naar een compacte en stijlvolle camera met toegang tot een verscheidenheid aan lenzen en handige specificaties. Voor gebruikers met een groter budget en een voorkeur voor een meer substantiële camera, wordt de Fujifilm X-S10 gepresenteerd als een mogelijke alternatief.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Fujifilm X-T30 II op door zijn vintage-geïnspireerde ontwerp en externe handmatige bedieningselementen, wat een unieke opname-ervaring biedt. Zijn vermogen om gedetailleerde beelden met levendige kleuren te leveren, gecombineerd met zijn draagbaarheid en toegang tot een breed scala aan lenzen, maakt het een overtuigende keuze voor reis- en alledaagse fotografie. Desalniettemin kan het gebrek aan in-body stabilisatie en vari-angle scherm professionele filmmakers en gebruikers die op zoek zijn naar meer geavanceerde videografie functies afschrikken.

In conclusie, blinkt de Fujifilm X-T30 II uit als een mid-range spiegelloze camera, met indrukwekkende beeldkwaliteit, een klassieke opname-ervaring, en verbeterde videomogelijkheden, allemaal tegen een aantrekkelijke prijs. Hoewel het misschien niet de meest geavanceerde functies in zijn klasse biedt, is het een overtuigende optie voor fotografie enthousiastelingen, beginners, en reizigers die op zoek zijn naar een veelzijdige en stijlvolle camera met toegang tot een breed scala aan lenzen, zoals TechRadar en Photography Blog beweren.

3. Geoptimaliseerd voor Sony E-objectieven met APS-C-sensor: Sony a6700

3. Geoptimaliseerd voor Sony E-objectieven met APS-C-sensor: Sony a6700

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: APS-C
Megapixels: 27 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/4000
Minimale ISO waarde: 100
Maximale ISO waarde: 102400
Videoresolutie: 4K

De Sony A6700 Body is een opvallende camera in de categorie APS-C mirrorless camera's, perfect in balans met geavanceerde functies voor zowel fotografie als videoregistratie. Met een 26MP BSI CMOS APS-C sensor, 759 AF-punten met 93% dekking en 11 fps fotograferen met mechanische of elektronische sluiter, biedt het indrukwekkende prestaties. Volgens Digital Camera World beschikt het over een Bionz XR + AI-processor en 5-assige in-body beeldstabilisatie, wat resulteert in verbeterde autofocus, onderwerpsherkenning en tracking. De verbeterde videomogelijkheden, waaronder 4K 120fps opname en een zijwaarts kantelbaar touchscreen, voldoen aan de eisen van videografen, zoals opgemerkt door Tom's Guide.

Het ontwerp van de camera, met een magnesiumlegering chassis en weerbestendigheid, biedt duurzaamheid en draagbaarheid. Het volledig articulerende achterste LCD-paneel en een 2,36M dot EVF zorgen voor veelzijdige en hoogwaardige compositie- en voorbeeldopties. Het ontbreken van een ingebouwde flitser en de aanwezigheid van slechts één SD-kaartsleuf kunnen echter, zoals benadrukt door Tom's Guide, invloed hebben op de aantrekkingskracht voor bepaalde professionele toepassingen.

Met een startprijs van $1399 concurreert de A6700 als een premium aanbod in zijn segment. Volgens DPReview leveren de bijgewerkte processor en de nieuwe voorste draaiknop aanzienlijke verbeteringen in controle en prestaties. Bovendien draagt zijn vermogen om 10-bit HLG-stills te maken in het HEIF-formaat bij aan zijn aantrekkingskracht voor contentmakers. Digital Camera World merkt op dat hoewel het ontwerp misschien niet het meest visueel opvallend is, de camera is afgestemd op serieus gebruik, waardoor het een praktische en betrouwbare keuze is voor professionals en liefhebbers.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Sony A6700 zich door zijn indrukwekkende autofocussysteem, geavanceerde videomogelijkheden en compacte bouw. Zijn 4K 120fps opname, 10-bit video met 4:2:2 of 4:2:0 kleur en 759 fasedetectie autofocuspunten zetten hem apart in het landschap van APS-C mirrorless camera's. Zijn beperkingen, zoals het ontbreken van een ingebouwde flitser en de aanwezigheid van slechts één SD-kaartsleuf, kunnen echter professionals afschrikken die deze specifieke functies nodig hebben.

Al met al is de Sony A6700 Body een overtuigende optie voor degenen die een veelzijdige en hoogwaardige APS-C mirrorless camera zoeken. Zijn geavanceerde functies en robuuste bouw voldoen aan de behoeften van zowel fotografen als videografen, waardoor het een opmerkelijke keuze is in zijn prijsklasse. Zoals DPReview terecht samenvat: "De nieuwe voorste draaiknop en bijgewerkte processor brengen aanzienlijke verbeteringen in controle en prestaties," wat de voortdurende evolutie van Sony's aanbod in het segment van mirrorless camera's laat zien.

Voordelen Sony a6700
 • 26MP BSI CMOS APS-C sensor
 • 759 AF punten met 93% dekking
 • 4K 120fps opname
Nadelen Sony a6700
 • Geen ingebouwde flitser
 • Slechts \'n enkele SD-kaartsleuf
 • Ontwerp is mogelijk niet visueel opvallend

4. Samsung Kidamento Model K

4. Samsung Kidamento Model K

Belangrijke specificaties:

De Kidamento Model K digitale camera is een opvallend product in de categorie kindercamera's, met geavanceerde functies voor jonge fotografen. Met een groot touchscreen, hoogwaardige beeld- en videocapture, een duurzame siliconen hoes, beeldstabilisatie, gezichtsdetectie, nachtmodus, filters en frames, steekt deze camera boven de rest uit als de meest geavanceerde optie voor kinderen. Het valbestendige ontwerp en de gebruiksvriendelijke interface maken het een ideale keuze voor kinderen van 3-10 jaar, waardoor ze herinneringen met gemak en creativiteit kunnen vastleggen.

Volgens Kidamento is de Model K ontworpen om een uitzonderlijke fotografie-ervaring te bieden voor kinderen. Het beschikt over een groot touchscreen, waardoor eenvoudige navigatie en controle voor jonge gebruikers mogelijk is. De mogelijkheid van de camera om hoogwaardige beelden en video's vast te leggen, samen met beeldstabilisatie en gezichtsdetectie, biedt kinderen de tools om hun creativiteit te verkennen en een passie te ontwikkelen voor fotografie en videografie. De toevoeging van nachtmodus, filters en frames verbetert de veelzijdigheid van de camera, waardoor kinderen kunnen experimenteren met verschillende stijlen en instellingen.

Volgens een recensie van Kidamento is de Model K de meest geavanceerde kindercamera die beschikbaar is, met een indrukwekkende reeks functies die speciaal zijn afgestemd op jonge fotografen. De valbestendige siliconen hoes zorgt voor duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor de actieve levensstijl van kinderen en ervoor zorgt dat de camera bestand is tegen onbedoelde vallen en stoten. Deze functie adresseert een veelvoorkomende zorg voor ouders, waardoor ze gerustgesteld zijn terwijl hun kinderen de fotografie verkennen.

Hoewel er geen directe vergelijkingen zijn met soortgelijke producten in de categorie kindercamera's, stelt de Model K van Kidamento een hoge standaard met zijn geavanceerde functies en duurzame ontwerp. Het grote touchscreen, de hoogwaardige beeld- en videocapture en de valbestendige siliconen hoes maken het tot een topkeuze voor ouders die op zoek zijn naar een betrouwbare en boeiende camera voor hun kinderen. De focus van de camera op gebruiksgemak en creatieve verkenning onderscheidt het van andere kindercamera's en biedt een uitgebreid pakket voor jonge fotografen.

Tot slot biedt de Kidamento Model K digitale camera een overtuigende optie voor jonge fotografen, met geavanceerde functies en duurzaamheid om de creativiteit van kinderen te ondersteunen en hun verkenning van fotografie te bevorderen. Het grote touchscreen, de hoogwaardige beeld- en videocapture en het valbestendige ontwerp maken het tot een opvallende keuze in de categorie kindercamera's. Hoewel het specifiek gericht is op kinderen, kunnen de functies en mogelijkheden ervan concurreren met die van veel op volwassenen gerichte digitale camera's, waardoor het het beste budgetproduct is voor beginnende jonge fotografen. De nadruk van de camera op gebruiksvriendelijke functies en creatieve tools maakt het tot een ideale keuze voor ouders die de interesse van hun kinderen in fotografie willen koesteren en tegelijkertijd een duurzaam en betrouwbaar apparaat willen bieden.

Voordelen Samsung Kidamento Model K
 • Groot touchscreen voor eenvoudige navigatie en controle voor jonge gebruikers
 • Hoge kwaliteit beeld- en videovastlegging met beeldstabilisatie en gezichtsdetectie
 • Duurzame siliconen hoes, valbestendig ontwerp en gebruiksvriendelijke interface

5. Canon EOS R5

5. Canon EOS R5

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: Full Frame
Camerasensor formaat: 36,00 x 24,00 mm
Megapixels: 47.1 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/8000
Minimale ISO waarde: 100
Maximale ISO waarde: 51200
Videoresolutie: 4K

De Canon EOS R5 is een eersteklas spiegelloze camera met een overvloed aan geavanceerde functies. Met een 45 MP CMOS-sensor, 5-assige in-body beeldstabilisatie en de mogelijkheid om in 8K op te nemen, is het een zeer veelzijdig gereedschap dat zowel geschikt is voor professionals als enthousiastelingen. De stevige magnesiumlegering en polycarbonaatconstructie van de R5, die doet denken aan Canon DSLR's, zorgen voor een comfortabel gevoel en duurzaamheid, waardoor het opvalt qua bouwkwaliteit. Zoals een recensie opmerkt: "De bouwkwaliteit van de R5 wordt geprezen vanwege de gelijkenis met Canon DSLR's, met een comfortabel gevoel en een robuuste constructie van magnesiumlegering en polycarbonaatmaterialen."

Dit model overtreft zijn voorgangers, de Canon EOS R en R6, met zijn hogere resolutie, IBIS, 8K video-opname en dubbele kaartsleuven, en zet daarmee een nieuwe standaard in de wereld van spiegelloze camera's. De 400MP-modus van de R5, hoewel in staat om ongelooflijke details vast te leggen, vertoont beperkingen in buitenomgevingen met lichte onderwerpbeweging, vooral wanneer goedkopere lenzen worden gebruikt. Desondanks levert de high-res modus met premium lenzen, zoals de Canon RF 85mm f/1.2L, uitzonderlijke resultaten met scherp detail en helderheid. Zoals een recensie benadrukt: "Bij gebruik van een premium lens, zoals de Canon RF 85mm f/1.2L, levert de high-res modus uitstekende resultaten met scherp detail en helderheid."

De R5's kracht strekt zich uit tot zijn videomogelijkheden, met de mogelijkheid om intern 8K-video vast te leggen, samen met geavanceerde autofocus-technologie, waaronder Animal AF die de ogen, gezichten en lichamen van verschillende dieren, zelfs vogels in vlucht, kan volgen. Dit maakt het een overtuigende keuze voor professionals die zowel bezig zijn met fotografie als videografie. De 45MP full-frame CMOS-sensor van de camera en low-pass filter dragen bij aan een uitzonderlijke beeldkwaliteit en details, waardoor het een veelzijdige en krachtige optie is voor een breed scala aan scenario's.

Hoewel de EOS R5 op tal van aspecten schittert, is het belangrijk op te merken dat sommige gebruikers bezorgdheid hebben geuit over de hoge kosten van RF-lenzen, wat de aantrekkingskracht ervan op budgetbewuste personen kan beïnvloeden. Ondanks dit, komt de Canon EOS R5 naar voren als een uitstekende en concurrerende toevoeging aan de markt van hoogwaardige full-frame spiegelloze camera's, waardoor het een ideale keuze is voor wie compromisloze prestaties en veelzijdigheid zoekt.

Voordelen Canon EOS R5
 • 45 MP CMOS-sensor voor haarscherpe beelden
 • 5-assige beeldstabilisatie in de behuizing voor stabiele opnames
 • 8K video-opname voor ultrahoge resolutiedetails
Nadelen Canon EOS R5
 • Hoge kosten voor RF-lenzen kunnen mijn budget flink belasten
 • Beperkingen van de 400MP-modus in buitenomgevingen met lichte bewegingen van het onderwerp
 • Mogelijk niet aantrekkelijk voor mensen met een beperkt budget door de hoge prijs

Hoe kies je de beste digitale camera?

Er zijn zoveel verschillende gebruikers, van beginners tot vloggers en avonturiers tot professionals dat ik in deze koopgids begin met een korte toelichting van de verschillende type digitale camera's. Zo help ik je erachter te komen wat de beste camera voor jou de beste is.

Verschillende soorten type camera's

Hieronder vind je de bekendste type camera's. Type camera's als een instantcamera of wegwerpcamera vind je er niet tussen, daarvoor kun je onze gids lezen.

Spiegelreflexcamera's

Spiegelreflexcamera noemt men ook wel eens DSLR-camera, wat staat voor digital single lens reflex. Dit betekent dat de camera dezelfde lens gebruikt voor het kadreren, scherpstellen en nemen van een foto. Omdat deze camera's in korte tijd flink wat foto's kunnen nemen, vergeet dan niet een microSD-kaart!

De beste spiegelreflex is nog steeds de populairste camera onder amateurs en professionele fotografen. Ze zijn veelzijdig, hebben een goede ergonomie, een geweldige batterijlevensduur, en ze werken met een breed scala aan verwisselbare lenzen.

Zelf schiet ik al enige tijd, en een spiegelreflexcamera biedt de mogelijkheid om in RAW-bestanden te schieten, die ik vervolgens kan bewerken in Photoshop.

Het nadeel aan dit type camera is dat ze groter en zwaarder zijn en niet de beste autofocus (en diverse andere) technologieën bieden, zoals de andere cameratypes hieronder. Spiegelreflexcamera's hebben APS-C- of full frame-sensoren. Hier kom ik later nog op terug.

Spiegelloze camera's

Een spiegelloze camera (ook wel systeemcamera) heeft niet de spiegel die in een spiegelreflexcamera zit, wat hem verschillende voordelen geeft. Ze hebben vaste of verwisselbare lenzen en bieden meer nuttige technologie, waardoor je opname-ervaring eenvoudiger is dan spiegelreflexcamera's.

Ze zijn meestal ook kleiner en lichter dan hun tegenhangers met spiegel, waardoor ze een geweldige keuze zijn als reiscamera.

persoon maakt stadsbeeld met zijn camera

Micro Four Thirds-camera's

Micro Four Thirds-camera's, ook bekend als Micro 4/3, MFT of M4/3, zijn een type spiegelloze camera's die een breed scala aan stijlen en opties omvatten, maar hun gemeenschappelijke kenmerk is hun sensorgrootte.

Het is een soort mini-camera met verwisselbare lens. Ergonomisch gezien lijken camera's met Micro Four Thirds-sensoren op ingekrompen spiegelreflexcamera's of spiegelloze camera's, en hun lenzen zijn kleiner, lichter en goedkoper.

Compactcamera's

Compactcamera's zijn enorm populair, en met goede reden: hun kleine afmetingen maken ze draagbaar en handig om elke dag bij je te hebben, net zoals je smartphone.

Omdat moderne smartphones zulke goede kwaliteit foto's maken, is het belangrijk om een compactcamera te kiezen met een betere beeldkwaliteit, of functies die je telefoon niet heeft.

Deze functies zijn onder andere een zoomlens, betere opnamemogelijkheden bij weinig licht, snellere burst-opnamen, RAW-opnamen, enzovoorts.

Wat zijn RAW-bestanden? Andre van Zwet van de Consumentenbond legt uit:

"In dit zogenaamde RAW-formaat zijn nog geen pixels berekend. Er is alleen vastgelegd hoeveel licht elk elementje op de beeldsensor heeft opgevangen. RAW-bestanden zijn véél groter dan jpeg-bestanden. Ze kunnen niet zomaar door alle software gelezen worden. En RAW-bestanden moeten bijna altijd bewerkt worden."

De grens tussen compactcamera's en kleine spiegelloze camera's is vaag, maar het verschil is dat een compactcamera een vaste, onverwisselbare lens heeft.

Bridgecamera's

Een bridgecamera ziet eruit als een spiegelreflexcamera, heeft een vaste lens en het enorme zoombereik van een compactcamera. Dit type camera heeft een gespecialiseerd systeem dat de kloof overbrugt tussen het gemak van een compactcamera en de high-end kenmerken van een spiegelreflexcamera.

Ze bieden zoomlenzen met hoge vergrotingsfactor (vast, niet verwisselbaar) en handmatige bediening, maar zonder de omvang van een volwaardige spiegelreflexcamera.

Bridgecamera's zijn een geweldige alomvattende optie. Ze zijn populair bij enthousiaste fotografen die zich geen zorgen willen maken over het verwisselen van lenzen, maar toch de flexibiliteit willen van een zoom met groot bereik. Een bridgecamera lijkt in dat opzicht redelijk op een zoomcamera.

Ze hebben meestal kleine beeldsensoren, vergelijkbaar met compactcamera's, en hebben zelden een optische zoeker (OVF). In plaats daarvan kiezen ze voor een elektronische zoeker (EVF) en een lcd-scherm achterop om foto's te nemen.

Actioncamera's

Een goede actioncamera is meestal klein, waterdicht en robuust, met video-opname als primaire focus.

Ik raad je niet aan om een actioncamera te kopen alleen voor fotografie, omdat de beeldkwaliteit meestal minder goed is dan de gemiddelde smartphone, en beelden er vaak vervormd uitzien als gevolg van de fish eye-beeldhoek.

Het voordeel van kleinere actioncamera's is dat je ze eenvoudig op je lichaam of helm monteert, waardoor je een uniek first person-perspectief krijgt. Als video je favoriete medium is, dan doet een goede actioncamera prima dienst als vlogcamera! Denk hierbij ook aan een goed statief.

Keuze van lenzen

Camera's met een vaste lens zijn voorzien van een zoomlens of een lens met een vaste brandpuntafstand, maar hoe dan ook, je zit vast aan die ene lens. Veel compactcamera's hebben een vaste lens, net als bridge camera's.

Er zijn lenzen van het eigen merk die meestal het duurst zijn, en aantoonbaar van de beste kwaliteit, maar er zijn vaak ook verschillende goede opties van derden. De mogelijkheid om verschillende lenzen te gebruiken, vergroot je creatieve mogelijkheden enorm.

cn e 85mm prime

De verschillende type lenzen

Lees dit deel als je van plan bent een digitale camera met verwisselbare lenzen aan te schaffen. Er zijn vijf algemene categorieën van cameralenzen:

 • Prime-lens

Een prime-lens heeft een enkele brandpuntaafstand. Ze zijn kleiner en lichter dan andere lenzen. De populairste brandpuntafstand is 50 mm, die wordt geacht de vergroting van het menselijk oog dicht te benaderen.

Prime-lenzen zoomen niet in en uit vanwege hun vaste brandpuntafstand, maar ze produceren scherpere beelden dan zoomlenzen.

 • Zoomlens

In tegenstelling tot een prime-lens met een vaste brandpuntafstand, hebben zoomlenzen een variabele brandpuntafstand die je naar wens aanpast. Enkele van de populairste zoomlenzen zijn 24-70 mm en 24-85 mm. Groothoekzoomlenzen zijn gewoonlijk 14-24 mm en 16-35 mm. Telezoomlenzen zijn meestal 70-200 mm.

 • Telelens

Een telelens heeft een groot bereik, waardoor je een onderwerp ook vanaf grote afstanden fotografeert. Een lens beschouwt men als telelens als deze een brandpuntafstand van tenminste 60 mm heeft.

Telelenzen zijn verkrijgbaar in een aantal brandpuntafstanden, van medium telefoto (70-200 mm) tot supertelefoto (langer dan 300 mm). Deze lenzen kunnen zowel zoomlenzen als prime-lenzen zijn. Telelenzen doen het onderwerp dichter bij de camera lijken en helpen een onscherpe achtergrond te benadrukken.

 • Groothoeklens

Net als een prime-lens heeft een groothoeklens een vaste brandpuntafstand. Deze lenzen hebben een korte brandpuntafstand (meestal ongeveer 35 mm) en een groot beeldveld. Ultra-groothoeklenzen zijn ongeveer 24 mm of breder.

Groothoeklenzen stellen je camera in staat meer van de scène vast te leggen dan met een normale lens mogelijk is en zijn ideaal voor landschaps-, vastgoed- en interieurfotografie

 • Macrolens

Een macrolens is bedoeld voor uiterst korte scherpstelafstanden en is geschikt voor het maken van zeer gedetailleerde foto's van uiterst kleine onderwerpen met microscopische afmetingen, zoals bloemen, insecten, producten, sieraden, munten en wilde dieren.

vrouw fotografeert met haar digitale camera in de natuur

Brandpuntafstand

De brandpuntafstand is een berekening van de optische afstand van het punt waar lichtstralen samenkomen, tot de digitale sensor in de camera.

De brandpuntafstand van een lens wordt bepaald wanneer je de lens scherpstelt op oneindig. Het vertelt je de beeldhoek, of hoeveel van een scène de lens vastlegt, en de vergroting (hoe groot de elementen in het beeld zijn).

Langere brandpuntafstanden hebben een smallere beeldhoek en een hogere vergroting. Kortere brandpuntafstanden bieden een bredere beeldhoek en een lagere of kleinere vergroting.

Diafragma

Camera's gebruiken mechanische diafragma's om te regelen hoeveel licht in de camera binnenkomt en op de beeldsensor of film valt. Dat diafragma werkt ongeveer zoals de irissen in je ogen: het trekt samen of zet uit, afhankelijk van hoeveel licht nodig is. Diafragma verwijst naar de diameter van de opening.

Prime-lenzen met een kortere brandpuntafstand hebben een maximaal diafragma dat varieert van ongeveer f/1.2 tot f/2.8. Telelenzen hebben vaak een maximaal diafragma van f/2.8 tot f/5.6.

Een lens met een diafragmabereik van f/3.5-f/5.6, staat op de lenscilinder vermeld als 1:3.5-5.6. Lenzensets die je bij veel spiegelreflex- en compactcamera's krijgt, hebben vaak een maximaal diafragma van f/3.5-5.6.

Full frame vs. APS-C

Digitale camera's maken gebruik van een sensor om beelden op te nemen. Er zijn verschillende soorten sensoren beschikbaar voor elk type camera, waardoor het een nogal verwarrend onderwerp is.

Hoe groter de sensor, hoe beter de achtergrond vervaagt, maar dit is ook sterk afhankelijk van de lens die je op je camera bevestigt. Hier zijn de twee belangrijkste lenzen die je tegenkomt in geavanceerde compactcamera's, spiegelloze en spiegelreflaxcamera's:

 • APS-C
 • Full frame

Professionele fotografen gebruiken vaak full frame-camera's of camera's met een geavanceerde APS-C-sensor. Als je het budget hebt, is een full frame-lens een geweldige investering, maar vergeet niet dat deze ook duurder zijn.

Mijn aanbeveling aan de meeste beginners is om een camera met een APS-C-sensor te kopen. Deze bieden goede afmetingen, gewichtsvoordelen, een geweldige beeldkwaliteit, en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De grootte van de sensor van een camera met verwisselbare lens bepaalt ook de zogenaamde 'cropfactor'. Zonder al te technisch te worden: APS-C-sensoren vermenigvuldigen de brandpuntsafstand van je lenzen. Een lens waarop 35 mm staat, kan een werkelijke brandpuntsafstand van 50 mm hebben.

Twee vrouwen kijken naar de beelden op een camera

Dit is geweldig voor het fotograferen van onderwerpen die ver weg zijn, omdat meer bereik krijgt met elke lens die je bezit. Aan de andere kant: als je een zo groot mogelijke lens wilt, ben je met een APS-C-sensor wat beperkter.

Er is ook een verschil in de kwaliteit van onscherpe gebieden (ook wel bokeh genoemd), en een verschil in beschikbaar dynamisch bereik wanneer je APS-C kiest in plaats van een full frame. 1Vink Academy (n.d.). 'Wat is bokeh?'

FPS

FPS (frames per second) verwijst naar het aantal foto's dat je achterelkaar neemt door de ontspanknop ingedrukt te houden in de continue modus, ook wel burst genoemd.

Een hogere FPS (meer dan 5) is nuttig om snel bewegende onderwerpen vast te leggen, maar moet gepaard gaan met een goede autofocus om er zeker van te zijn dat je opnamen scherp zijn.

Spiegelreflexcamera's met een hoge FPS zijn meestal duurder, maar dat geldt niet voor spiegelloze camera'. De Sony A6000 bijvoorbeeld is betaalbaar en biedt een indrukwekkende 11 FPS.

Beeldstabilisatie

Niets verpest een foto meer dan een wazig beeld als gevolg van cameratrilling. Beweging van de camera is vooral een probleem bij langere sluitertijden of bij lenzen met een langere brandpuntsafstand (tele of zoom).

Sommige camera's hebben beeldstabilisatie ingebouwd, terwijl andere camera's beeldstabilisatie in de lens gebruiken. Beeldstabilisatie in de lens werkt door elektromagneten te gebruiken om interne glaselementen te bewegen.

Wanneer je de beeldstabilisatie inschakelt, activeert die die elektromagneten om een veerachtig systeem te creëren, zodat het glas cameratrillingen opvangt en je beelden scherper maakt.

Grootte en ergonomie

De kleinste compactcamera's zijn niet geschikt voor grote handen. Aan de andere kant wil je natuurlijk niet reizen met een te grote en logge camera. De grootte waarvoor je kiest is vooral een persoonlijke voorkeur. Wat een beginner als groot beschouwt, lijkt voor een professional waarschijnlijk klein!

De ergonomie van een camera heeft niet alleen te maken met hoe hij in je hand ligt, maar ook met de plaatsing van de knoppen. Sommige kleine camera's liggen misschien goed in de hand, maar de knoppen zitten te dicht op elkaar, waardoor ze onhandig in het gebruik zijn.

Als je niet in staat bent om persoonlijk naar een camerawinkel te gaan, raad ik aan om recensies te lezen en de grootte van een camera te beoordelen aan de hand van de afmetingen in vergelijking met je smartphone.

video opname met een digitale camera

Wat is volgens de Consumentenbond de beste digitale camera?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste digitale camera vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste digitale camera?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste digitale camera vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Thijs Schouten Fotografie de beste digitale camera?

De beste digitale camera volgens Thijs Schouten Fotografie is de Nikon Z9. Deze camera onderscheidt zich met zijn full-frame 45.7 megapixel sensor, die zorgt voor uitzonderlijke beeldkwaliteit en detailniveau. De Z9 blinkt uit in snelheid met een continu-opnamesnelheid van 20 beelden per seconde, wat hem ideaal maakt voor actiefotografie. 

Veelgestelde vragen over digitale camera's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen