De Beste Zoomcamera Voor de Meest Bijzondere Foto's

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Haal afstand dichtbij.

De Beste Zoomcamera Voor de Meest Bijzondere Foto's

Met de beste zoomcamera haal je verre objecten moeiteloos dichtbij. Bijvoorbeeld wilde dieren, vogels of vliegtuigen. In dit artikel geef ik je de nodige handvatten als je op zoek bent naar een goede digitale camera met een hoog zoombereik, maar eerst: de top drie met beste zoomcamera's op een rij. 😁

Panasonic Lumix DC-TZ90 zwart 1

Panasonic Lumix DC-TZ90 zwart 1
Type Compactcamera: Travelzoom compactcamera
Wifi: Ja
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 30
Digitale zoom: 60
Aantal megapixels: 20,3 megapixels
Type sensor: 1/2.3 inch
ISO waarde: 80 - 6400 ISO
Maximaal diafragma: f/24-720
Kortste sluitertijd: 1/16000
Bekijk op Bol.com

Panasonic Lumix DC-FZ82 - Zwart

Panasonic Lumix DC-FZ82 - Zwart
Type Compactcamera: Superzoom compactcamera
Wifi: Ja
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 60
Digitale zoom: 4
Aantal megapixels: 18 megapixels
Type sensor: 1/2.3 inch
ISO waarde: 100 - 6400 ISO
Maximaal diafragma: f/2,8-5,9
Kortste sluitertijd: 1/2000
Bekijk op Bol.com

Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge zwart

Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge zwart
Type Compactcamera: Superzoom compactcamera
Wifi: Geen Wi-Fi
Videokwaliteit: HD Ready
Optische zoom: 40
Digitale zoom: 4 x
Aantal megapixels: 16 megapixels
Type sensor: 1/2.3 inch
ISO waarde: 80 - 3200 ISO
Maximaal diafragma: f/3-6,8
Kortste sluitertijd: 1/2000
Bekijk op Bol.com

Zoomcamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Er ligt een groot aantal camera's met een hoog zoombereik in de schappen, dus kiezen is ongetwijfeld lastig. In de onderstaande koopgids licht ik alle belangrijke specificaties van de beste zoomcamera uit. Neem het door voordat je op jacht gaat!

Type camera

Zoomcamera's zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën: compactcamera's en bridgecamera's. Hieronder leg ik de belangrijkste verschillen tussen beide typen uit.

Compactcamera

De belangrijkste eigenschap van een compactcamera is – niet verrassend – het compacte formaat. Hij is klein en licht en daarmee perfect voor op reis. Doordat de lens niet verwisselbaar is en er weinig instelmogelijkheden zijn, leent dit type camera zich goed voor beginnende fotografen.

Er zijn vier soorten compactcamera's: standaard, travelzoom, superzoom en geavanceerd. Travelzoom biedt veel zoombereik in een reisformaat. Superzoom heeft nóg meer zoombereik en een groter formaat.

Bridgecamera's

Een bridgecamera is een gouden huwelijk tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera. Het is een bijzonder veelzijdige camera.

Qua grootte ligt hij tussen deze twee type camera's in: groter dan een compactcamera, maar kleiner dan een spiegelreflexcamera. 📸

Een bridgecamera heeft veel instelmogelijkheden, maar – net als een compactcamera – geen verwisselbare lens. Een belangrijk kenmerk van een bridgecamera is het grote zoombereik.

Zoom

Er zijn twee vormen van zoom: optische zoom en digitale zoom. Bij optische zoom haal je het onderwerp dat je wilt vastleggen dichterbij met behulp van de lens. De verschillende delen van de lens bewegen ten opzichte van elkaar. Bij deze soort zoom is nauwelijks sprake van kwaliteitsverlies.

Hoeveel keer optische zoom je nodig hebt, hangt af van wat je wilt fotograferen. Vooral als je dieren op de gevoelige plaat wilt vastleggen, is een hoger zoombereik (30 keer of hoger) nodig.

Bij digitale zoom treedt er – in tegenstelling tot optische zoom – wél kwaliteitsverlies op. Dit komt omdat het in principe hetzelfde werkt als achteraf het beeld bijsnijden.

zwarte camera van canon

Sensorformaat

De beeldsensor bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je foto. Een grotere sensor zorgt voor meer details en is beter in staat om goede foto's te maken bij weinig licht. 

Compactcamera's hebben normaliter een kleinere sensor dan een systeemcamera of een spiegelreflexcamera, anders is het formaat niet compact meer.

De meeste compactcamera's hebben een 1 inch of een 1/2.3 inch-sensor. Bridgecamera's hebben dikwijls een middelkleine sensor (Micro Four Thirds) of middelgrote (APS-C) beeldsensor.

Er zijn enkele compact- en bridgecamera's met een full frame-sensor, het grootste beschikbare formaat. Dit is vrij zeldzaam. De beste full frame-camera is doorgaans een systeem- of een spiegelreflexcamera.

Bovendien zal dit tekort doen aan het zoombereik: een camera heeft of een grote sensor, of een groot zoombereik. Deze twee eigenschappen gaan niet hand in hand.

Megapixels

Het aantal megapixels geeft aan hoeveel miljoen lichtpuntjes (pixels) de sensor van de zoomcamera heeft. Dit bepaalt de resolutie van een foto. Daarom duidt men resoluties aan in het aantal pixels. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie van de foto.

Het is niet zo dat je met meer megapixels automatisch betere foto's maakt. Het wordt in sommige gevallen gezien als de indicator van fotokwaliteit, maar er spelen veel meer factoren een rol. 👆

Wat het aantal megapixels vooral zegt, is hoe groot het formaat van de foto is. Dit is vooral relevant als je je kiekjes wilt uitprinten.

Voor het uitprinten zijn nog steeds geen schokkende hoeveelheden megapixels nodig: voor afdrukken op A4-formaat heb je minstens 10 megapixels nodig en voor A3-formaat minstens 17 megapixels.

Je kunt zelfs te veel megapixels hebben. Bij camera's met een kleine sensor (zoals compactcamera's) kan in dat geval ruis optreden, zeker bij slechte lichtomstandigheden.

Beeldstabilisatie

De aanwezigheid van beeldstabilisatie zorgt dat het beeld stabiel blijft bij ongewenste beweging. Omdat je tijdens het inzoomen eerder last hebt van handtrillingen, is deze functionaliteit bij zoomcamera's gewenst.

Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: optische en digitale beeldstabilisatie. Bij optische beeldstabilisatie detecteren de sensoren in de lens de bewegingen, waarna de optische elementen meebewegen en het beeld wordt gecorrigeerd. Het werkt enkel bij minimale bewegingen als handtrillingen.

Digitale beeldstabilisatie is minder gebruikelijk dan optische beeldstabilisatie. Hierbij zijn het ook de sensoren die de beweging detecteren, maar wordt de foto uitgesteld totdat de camera stilstaat. Interne software stabiliseert het beeld daarna nog verder.

ISO-waarde

De maximale ISO-waarde vertelt je hoe gevoelig de beeldsensor van de zoomcamera is voor licht. Dit loopt uiteen van 50 tot wel 819.000. Om degelijke foto's in het donker te maken, heb je ongeveer een ISO-waarde van 1600 tot 3200 nodig.

Meestal is de ISO-waarde instelbaar. Bij daglicht kies je voor een lagere ISO-waarde en bij slechtere lichtomstandigheden verhoog je de ISO-waarde, waardoor de sensor meer licht vangt. 🔆

Viewfinder

Met een viewfinder doelt men op een optische zoeker (het deel van de camera waar je doorheen kijkt) of een elektronische zoeker. Je ziet hiermee meteen hoe het beeld eruit komt te zien.

Daarentegen staan modellen waarop je enkel met een scherm naar het onderwerp kijkt. Het nadeel hiervan is dat het scherm mogelijk niet zichtbaar is als de zon erop schijnt.

Zowel een elekronische als een optische zoeker heeft voor- en nadelen. Elektronische zoekers tonen veel nuttige informatie, waardoor je nog beter in staat bent om te controleren hoe je foto eruit komt te zien. Dankzij focus peaking wordt het handmatig scherpstellen bovendien eenvoudiger.

Daarentegen heb je wel last van enige vertraging en kosten ze meer batterij dan hun optische tegenhanger.

Diafragma

Het diafragma is de opening van de lens, oftewel: het gat. Door deze te vergroten of te verkleinen, komt er meer of minder licht naar binnen. Het diafragma is bij de meeste camera's verstelbaar, maar niet elke lens heeft dezelfde maximale diafragma-opening.

Het diafragma wordt aangegeven met een f-getal. Goed om te weten: een kleiner diafgrama wordt juist aangegeven met een hoger f-getal. Men spreekt van een klein diafragma bij een f-getal hoger dan f/10.

Bij een klein diagrama valt weinig licht op de sensor, maar is er veel scherptediepte. Bij een groot diafragma valt veel licht op de sensor, maar is er weinig scherptediepte.

man met wit shirt en blauw hoofddeksel houdt zwarte canon camera vast

Brandpuntafstand

Nog een factor die, naast het diafragma, invloed heeft op de scherptediepte is de brandpuntafstand. Dit duidt aan hoe dichtbij de beeldsensor van de camera van het midden van het object dat je wilt vastleggen moet staan. 

Lenzen worden aangeduid met hun brandpuntsafstand. Je vindt deze informatie op de loop van de lens: een 50 mm-lens heeft een brandpuntsafstand van 50 mm.

Autofocus

Autofocus (AF) is een functionaliteit die zorgt dat de camera automatisch scherpstelt op een onderwerp. Veel zoomcamera's hebben verschillende AF-standen, waardoor je meerdere opties hebt.

Een kanttekening is wel dat AF niet altijd optimaal werkt. Je stelt liever handmatig scherp als er niet genoeg contrast in je beeld te zien is.

Videokwaliteit

Wil je naast fotograferen ook video's maken, dan is de videoresolutie iets om naar uit te kijken. De meeste zoomcamera's hebben een van de volgende resoluties:

  • HD Ready: 1280x720 pixels
  • Full HD: 1920x1080 pixels
  • 4K/Ultra HD: 3840x2160 pixels

Kies, mits je budget het toelaat, voor Full HD of hoger. In principe is Full HD voldoende, maar 4K is wel meer toekomstbestendig. Andere handige extra's voor het filmen zijn een kantelbaar scherm en een aansluiting voor een microfoon, zodat het beeld vergezeld wordt door goed geluid.

Connectiviteit

Het leukste is als je je schitterende kiekjes meteen met de wereld kunt delen. Met draadloze connectiviteitsopties als wifi en bluetooth maak je eenvoudig verbinding met je smartphone, tablet of laptop. Met NFC (Near Field Communication) stel je nóg makkelijker een verbinding in werking. 📶

Accessoires

Het is verstandig om voor je aanschaf van een zoomcamera te bedenken welke accessoires je erbij gebruikt. Zo kun je alvast zien wat de mogelijkheden zijn en dit in je keuze meenemen. In sommige gevallen zitten er ook al meteen accessoires bij.

Een geheugenkaart is in feite onmisbaar, want het interne geheugen van camera's is beperkt. Andere mogelijke accessoires zijn een beschermhoesje, een statief en een extra accu. Voor sommige mensen is een onderwaterbehuizing ook een handige toevoeging.

De 5 beste zoomcamera's onder elkaar

1. Panasonic Lumix DC-TZ90 zwart 1

1. Panasonic Lumix DC-TZ90 zwart 1
Type Compactcamera: Travelzoom compactcamera
Wifi: Ja
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 30
Digitale zoom: 60
Aantal megapixels: 20,3 megapixels
Type sensor: 1/2.3 inch
ISO waarde: 80 - 6400 ISO
Maximaal diafragma: f/24-720
Kortste sluitertijd: 1/16000

2. Panasonic Lumix DC-FZ82 - Zwart

2. Panasonic Lumix DC-FZ82 - Zwart
Type Compactcamera: Superzoom compactcamera
Wifi: Ja
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 60
Digitale zoom: 4
Aantal megapixels: 18 megapixels
Type sensor: 1/2.3 inch
ISO waarde: 100 - 6400 ISO
Maximaal diafragma: f/2,8-5,9
Kortste sluitertijd: 1/2000

3. Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge zwart

3. Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge zwart
Type Compactcamera: Superzoom compactcamera
Wifi: Geen Wi-Fi
Videokwaliteit: HD Ready
Optische zoom: 40
Digitale zoom: 4 x
Aantal megapixels: 16 megapixels
Type sensor: 1/2.3 inch
ISO waarde: 80 - 3200 ISO
Maximaal diafragma: f/3-6,8
Kortste sluitertijd: 1/2000

4. Kodak PIXPRO Kodak Astro Zoom blauw

4. Kodak PIXPRO Kodak Astro Zoom blauw
Type Compactcamera: Superzoom compactcamera
Wifi: Ja
Videokwaliteit: Full HD
Optische zoom: 52
Digitale zoom: 4
Aantal megapixels: 16 megapixels
Type sensor: 1/2.3 inch
ISO waarde: 100 - 3200 ISO
Maximaal diafragma: f/2,8-5,6

5. Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge wit

5. Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge wit
Type Compactcamera: Superzoom compactcamera
Wifi: Geen Wi-Fi
Videokwaliteit: HD Ready
Optische zoom: 40
Digitale zoom: 4 x
Aantal megapixels: 16 megapixels
Type sensor: 1/2.3 inch
ISO waarde: 80 - 3200 ISO
Maximaal diafragma: f/3-6,8
Kortste sluitertijd: 1/2000

Veelgestelde vragen over zoomcamera's

🤔 Wat is een zoomcamera?

Een zoomcamera is een camera met een hoog zoombereik. Dit is in de meeste gevallen een compact- of bridgecamera. Spiegelreflex- en systeemcamera's hebben meestal een grotere sensor en daarom geen hoog zoombereik, omdat die twee eigenschappen helaas niet samengaan.

📸 Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?

Bij optische zoom haal je het onderwerp dat je wilt vastleggen dichterbij met behulp van de lens. De verschillende delen van de lens bewegen ten opzichte van elkaar. Digitale zoom werkt in principe hetzelfde als achteraf bijsnijden. Daarom treedt hierbij – in tegenstelling tot optische zoom – kwaliteitsverlies op.

👆 Hoeveel zoom heb je nodig?

Dat hangt af van wat je wilt fotograferen. Waar normaliter 20 keer voldoende zal zijn, heb je voor bijvoorbeeld het fotograferen van wilde dieren minstens 30 keer nodig.

Welke zoomcamera moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste zoomcamera. Zo maak jij de beste keus!

Type CompactcameraWifiVideokwaliteitOptische zoomDigitale zoomAantal megapixelsType sensorISO waardeMaximaal diafragmaKortste sluitertijd
1Panasonic Lumix DC-TZ90 zwart 1Travelzoom compactcameraJa4K306020,3 megapixels1/2.3 inch80 - 6400 ISOf/24-7201/16000
2Panasonic Lumix DC-FZ82 - ZwartSuperzoom compactcameraJa4K60418 megapixels1/2.3 inch100 - 6400 ISOf/2,8-5,91/2000
3Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge zwartSuperzoom compactcameraGeen Wi-FiHD Ready404 x16 megapixels1/2.3 inch80 - 3200 ISOf/3-6,81/2000
4Kodak PIXPRO Kodak Astro Zoom blauwSuperzoom compactcameraJaFull HD52416 megapixels1/2.3 inch100 - 3200 ISOf/2,8-5,61/2000
5Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge witSuperzoom compactcameraGeen Wi-FiHD Ready404 x16 megapixels1/2.3 inch80 - 3200 ISOf/3-6,81/2000

Panasonic Lumix DC-TZ90 zwart 1

Type Compactcamera: Travelzoom compactcamera

Wifi: Ja

Videokwaliteit: 4K

Optische zoom: 30

Digitale zoom: 60

Aantal megapixels: 20,3 megapixels

Type sensor: 1/2.3 inch

ISO waarde: 80 - 6400 ISO

Maximaal diafragma: f/24-720

Kortste sluitertijd: 1/16000

Panasonic Lumix DC-FZ82 - Zwart

Type Compactcamera: Superzoom compactcamera

Wifi: Ja

Videokwaliteit: 4K

Optische zoom: 60

Digitale zoom: 4

Aantal megapixels: 18 megapixels

Type sensor: 1/2.3 inch

ISO waarde: 100 - 6400 ISO

Maximaal diafragma: f/2,8-5,9

Kortste sluitertijd: 1/2000

Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge zwart

Type Compactcamera: Superzoom compactcamera

Wifi: Geen Wi-Fi

Videokwaliteit: HD Ready

Optische zoom: 40

Digitale zoom: 4 x

Aantal megapixels: 16 megapixels

Type sensor: 1/2.3 inch

ISO waarde: 80 - 3200 ISO

Maximaal diafragma: f/3-6,8

Kortste sluitertijd: 1/2000

Kodak PIXPRO Kodak Astro Zoom blauw

Type Compactcamera: Superzoom compactcamera

Wifi: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Optische zoom: 52

Digitale zoom: 4

Aantal megapixels: 16 megapixels

Type sensor: 1/2.3 inch

ISO waarde: 100 - 3200 ISO

Maximaal diafragma: f/2,8-5,6

Kortste sluitertijd: 1/2000

Kodak Astro Zoom AZ401 Bridge wit

Type Compactcamera: Superzoom compactcamera

Wifi: Geen Wi-Fi

Videokwaliteit: HD Ready

Optische zoom: 40

Digitale zoom: 4 x

Aantal megapixels: 16 megapixels

Type sensor: 1/2.3 inch

ISO waarde: 80 - 3200 ISO

Maximaal diafragma: f/3-6,8

Kortste sluitertijd: 1/2000

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, zijn er een flink aantal zaken om op te letten als je op zoek gaat naar de beste zoomcamera. Onder andere de hoogte van het zoombereik, het type camera, de grootte van de sensor, het aantal megapixels, de videokwaliteit, de connectiviteit en meer.

Bedankt voor het lezen! Laat gerust weten wat je ervan vond. 👇

Was dit artikel behulpzaam?