Creatieve Vrijheid met de Beste Spiegelreflexcamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

De koning onder de camera's!

Creatieve Vrijheid met de Beste Spiegelreflexcamera

Op zoek naar de beste spiegelreflexcamera? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de belangrijkste kenmerken en specificaties om de ideale spiegelreflexcamera voor jouw behoeften te vinden. Ontdek de topmodellen die uitblinken.

Wat zijn de beste spiegelreflexcamera's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste spiegelreflexcamera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste spiegelreflexcamera's van 2024

1. Nikon D780

1. Nikon D780

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: Full Frame
Megapixels: 25.28 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/8000
Maximaal aantal foto's per seconde: 30
Videoresolutie: 4K
Lens: Body
Minimale ISO waarde: 100
Maximale ISO waarde: 51200

De Nikon D780 is een veelzijdige DSLR die het beste van DSLR- en spiegelloze technologie combineert, waardoor het een overtuigende keuze is voor zowel fotografie als videografie. Met een 24,5 MP BSI CMOS full-frame sensor, 7fps opname, UHD 4K capture en een 51-punts AF-module, erft het elementen van zowel de D5 als de Z6, en positioneert zichzelf als een veel capabelere machine dan zijn voorganger. Ik ben ervan overtuigd dat de D780 een solide keuze is voor sport- of actiefotografie vanwege zijn diepe buffer en AF-prestaties. Het overnemen van verbeteringen van de Z6, inclusief autofocus, videoprestaties en intervalopnamen, verbetert verder zijn aantrekkingskracht, waardoor het ook een geschikte optie is voor videografen. De videomogelijkheden van de camera, inclusief oversampled 4K-video zonder crop, 1080p-video met 120 FPS, en 10-bits N-log via HDMI, zijn bijzonder geprezen.

In vergelijking met de D850 is de D780 ontworpen om te voldoen aan meer algemene behoeften, uitblinkend in Live View-modus en het integreren van spiegelloze Z6-technologie. Terwijl de D850 een hogere resolutie biedt van 45,7 MP en geoptimaliseerd is voor maximale dynamische range met een basis-ISO van 64, maken de 24,5 MP-sensor, 51 AF-punten en basis-ISO van 100 van de D780 het een veelzijdige optie die geschikt is voor een breed scala aan fotografiescenario's, van actie tot portretten tot landschappen. De geavanceerde functies van de D780, zoals focus shifting mode, film scannen, een breed ISO-bereik van 100-51.200 (uitbreidbaar tot 50-204.800), en een sluitertijd tot 900 seconden, benadrukken verder zijn veelzijdigheid en moderne mogelijkheden.

In de competitieve markt onderscheidt de naadloze integratie van DSLR- en spiegelloze technologie van de D780 zich, met een evenwichtige mix van traditionele DSLR-functionaliteit en moderne mogelijkheden. Hoewel de D850 misschien een voorsprong heeft in scenario's die een hogere resolutie en maximale dynamische range vereisen, positioneert de veelzijdigheid, videomogelijkheden en verbeterde autofocusalgoritme van de D780 het als een overtuigende optie voor enthousiastelingen die op zoek zijn naar een alles-in-één camera. Kortom, de Nikon D780 is een veelzijdige en capabele DSLR die voldoet aan een breed scala van fotografie- en videografiebehoeften, met moderne functies en behoud van de charme van traditionele DSLR's. Zijn sterke punten in videomogelijkheden, autofocusprestaties en veelzijdigheid maken het een topkandidaat in zijn categorie, ondanks de kleine kritiek die het heeft ontvangen.

Voordelen Nikon D780
 • Veelzijdig voor stilstaande fotografie en videografie
 • Incorporates verbeteringen van de Z6, waaronder autofocus, videoprestaties en intervalopnamen
 • Geavanceerde functies zoals focus verschuivingsmodus, filmscannen, brede ISO-bereik en lange batterijduur
Nadelen Nikon D780
 • Afwezigheid van een AF Assist-lamp en ingebouwde flitser

2. Canon EOS 90D

2. Canon EOS 90D

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: APS-C
Megapixels: 32.5 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/8000
Maximaal aantal foto's per seconde: 11
Videoresolutie: 4K
Lens: 18-135mm
Maximaal diafragma groothoek: 3.5
Minimale ISO waarde: 12800
Maximale ISO waarde: 25600

De Canon EOS 90D is een veelzijdige DSLR die klassieke bediening naadloos combineert met geavanceerde videomogelijkheden, waardoor het optimaal is voor video onder mid-range DSLR's. Met een 32,5 megapixel APS-C CMOS-sensor, 45-punts cross-type AF en 7 fps burst-opnamen, levert de 90D uitzonderlijke prestaties. Het meest opvallende kenmerk is de 4K/30p videocapture zonder crop, waardoor het zich onderscheidt van zijn concurrenten. Zoals Digital Camera World opmerkt, "De EOS 90D wordt geprezen om zijn hoge-resolutie sensor, snelle frame rates en veelzijdige videomogelijkheden, waarbij het beste van DSLR- en spiegelloze technologieën wordt gecombineerd."

In vergelijking met zijn voorganger, de EOS 80D, biedt de 90D aanzienlijke upgrades. Het beschikt over een sensor met hogere resolutie, snellere Digic 8-beeldprocessor, uitgebreid ISO-bereik en verbeterde belichtingssensor voor nauwkeurigere belichtingen. Deze verbeteringen, samen met de mogelijkheid om tot 10 frames per seconde met de zoeker te schieten en 11 fps in live-weergave, tonen zijn evolutie aan. Zoals benadrukt door Digital Trends, "De 90D biedt verschillende upgrades ten opzichte van de EOS 80D, waardoor meer detail voor grote prints en meer vrijheid om bij te snijden mogelijk is."

Het ergonomische ontwerp, comfortabele grip en goed ontworpen bedieningselementen van de Canon EOS 90D maken het een genot om te gebruiken, zoals benadrukt door Digital Camera World. De camera krijgt echter kritiek in vergelijking met andere modellen zoals de Sony a6500, waarbij gebruikers gemengde meningen uiten over de prestaties. Sommigen hebben verbeteringen voorgesteld, zoals het toevoegen van een eersteklas EVF om het competitiever te maken met spiegelloze camera's. Ondanks dit is de aantrekkingskracht van de 90D op enthousiaste en gevorderde amateurfotografen duidelijk, omdat het geavanceerde functies en indrukwekkende beeldkwaliteit combineert.

In het rijk van mid-range DSLR's onderscheidt de Canon EOS 90D zich met zijn uitzonderlijke videomogelijkheden, waardoor het een topkeuze is voor videografie enthousiastelingen. Zijn vermogen om 4K-video te schieten zonder crop en de volledige sensorbreedte te benutten, onderscheidt het van veel concurrenten. Hoewel het kritiek kan krijgen in prestatievergelijkingen met specifieke modellen, maken zijn hoge-resolutie sensor, snelle frame rates en veelzijdige videomogelijkheden het een overtuigende keuze voor degenen die willen uitblinken in videografie binnen het domein van DSLR's.

Samenvattend blinkt de Canon EOS 90D uit als een mid-range DSLR met de focus op video, met geavanceerde functies en indrukwekkende beeldkwaliteit. Zijn evolutie van eerdere modellen, onderscheidende kenmerken en optimale videoprestaties maken het een opvallende keuze in zijn categorie. Ondanks kritiek en verbeterpunten, positioneren zijn sterke punten het als een overtuigende optie voor enthousiastelingen die een balans zoeken tussen klassieke DSLR-bediening en geavanceerde videomogelijkheden.

Voordelen Canon EOS 90D
 • Exceptionele 4K/30p videocaptuur zonder bijsnijding
 • Hoge resolutie 32,5 Megapixel APS-C CMOS-sensor
 • Snelle framerates en veelzijdige videomogelijkheden
Nadelen Canon EOS 90D
 • Ligt onder de loep in prestatievergelijkingen met specifieke modellen
 • Gemengde meningen over de prestaties in vergelijking met andere modellen
 • Suggesties voor verbeteringen, zoals het toevoegen van een eersteklas EVF

3. Uitzonderlijke beeldkwaliteit voor professioneel gebruik: Nikon D850

3. Uitzonderlijke beeldkwaliteit voor professioneel gebruik: Nikon D850

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: Full Frame
Megapixels: 46.89 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/8000
Maximaal aantal foto's per seconde: 30
Videoresolutie: 4K
Lens: AF-S 24-120 mm
Maximaal diafragma groothoek: 4
Minimale ISO waarde: 64
Maximale ISO waarde: 25600

De Nikon D850 SLR-camera staat als een eerbetoon aan de blijvende relevantie van DSLR's in 2023, en biedt uitzonderlijke beeldkwaliteit die voldoet aan de behoeften van veeleisende enthousiastelingen en professionele fotografen. Met een 45,7 MP backside-verlichte CMOS-sensor biedt deze camera ongeëvenaarde oplossingskracht en dynamisch bereik, vooral bij zijn basis-ISO van 64. Met zijn 7 fps continue opnamesnelheid, 153-punts AF-systeem en UHD 4K video-opname is de D850 een overtuigende keuze voor fotografen die zowel hoge resolutie als snelheid in één camerabody zoeken. Zoals Mike Harris opmerkt, voegt de betaalbaarheid van F-mount lenzen en de duurzaamheid van Nikon's FTZ-adapter toe aan de aantrekkingskracht van de camera, waardoor het een opmerkelijke investering is voor professioneel gebruik, zelfs in het tijdperk van spiegelloze camera's.

De BSI-sensor van de D850 verbetert de prestaties bij weinig licht en de kwaliteit van perifere beelden, terwijl de ISO 64-modus dynamische bereikvoordelen biedt, zoals benadrukt in de recensie van DPReview. Bovendien maakt het ontbreken van een anti-aliasing filter fijnere detailcaptatie mogelijk, en de camera krijgt de volledige AF-mogelijkheden van Nikon's vlaggenschip sportcamera, de D5, wat bijdraagt aan zijn hoge scherpstelprestaties en opnamesnelheid. De recensie van Ken Rockwell benadrukt verder de kwaliteiten van de camera door voorbeelden te tonen van zijn capaciteiten in verschillende omgevingen zoals landschappen, verlaten mijnen en omstandigheden met weinig licht, waarbij zijn hoge resolutie en dynamisch bereik bij verschillende ISO-instellingen worden gedemonstreerd.

De Nikon D850 concurreert met verschillende andere opties op de markt, zoals vermeld in de recensie van SLR Lounge. Het overtreft zijn tegenhangers zowel bij lage als hoge ISO's en biedt geavanceerde functies zoals ongeknipte 4K-video met focus peaking en een vlaggenschip autofocus systeem. Ondanks dat het pas één jaar oud is, wordt de D850 geprezen om zijn uitzonderlijke oplossingskracht, dynamisch bereik en geavanceerde functies, waardoor het een sterke concurrent is op de DSLR-markt.

In vergelijking met spiegelloze camera's ligt de primaire kracht van de Nikon D850 in zijn uitzonderlijke beeldkwaliteit en het uitgebreide assortiment F-mount lenzen dat het ondersteunt, waardoor het een ideale keuze is voor professioneel gebruik. Echter, net als bij elke DSLR, kan de omvang en het gewicht beperkingen opleveren in situaties waar draagbaarheid van groot belang is. Terwijl spiegelloze camera's blijven evolueren, maken de blijvende aantrekkingskracht en opmerkelijke mogelijkheden van de D850 het een opvallende optie voor fotografen die beeldkwaliteit en veelzijdigheid prioriteren, zoals elegant uitgedrukt in de recensie van Mike Harris, "De Nikon D850 is mijn go-to camera voor zo ongeveer alles."

Tot slot blijft de Nikon D850 SLR-camera zijn reputatie als topkeuze voor professionals en veeleisende enthousiastelingen hoog houden, met uitzonderlijke beeldkwaliteit, geavanceerde functies en compatibiliteit met een breed scala aan lenzen. De combinatie van hoge oplossingskracht, dynamisch bereik en snelheid onderscheidt het in de DSLR-markt, waardoor het een waardevolle investering is voor degenen die bovenal beeldkwaliteit prioriteren.

Voordelen Nikon D850
 • Uitzonderlijke beeldkwaliteit en oplossend vermogen
 • Hoge snelheid continue opname en autofocus systeem
 • Brede scala aan F-mount lenzen en compatibiliteit met FTZ-adapter
Nadelen Nikon D850
 • Groter formaat en gewicht in vergelijking met spiegelloze camera's

4. Nikon D5600

4. Nikon D5600

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: APS-C
Megapixels: 24.2 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/4000
Maximaal aantal foto's per seconde: 5
Videoresolutie: Full HD
Lens: Body
Minimale ISO waarde: 100
Maximale ISO waarde: 25600

De Nikon D5600 DSLR-camera heeft lof gekregen voor zijn compacte ontwerp, gebruiksvriendelijke interface en indrukwekkende beeldkwaliteit, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor fotografie enthousiastelingen. Met een 24,2MP sensor en 39 scherpstelpunten biedt de D5600 uitstekende beeldkwaliteit en nauwkeurige scherpstelling. Het 3,2-inch vari-angle touchscreen-LCD-scherm voegt een laag van gemak toe, waardoor de algehele fotografeerervaring wordt verbeterd. Zoals opgemerkt door Digital Camera World, maken het kleine formaat en lichte gewicht van de camera het gemakkelijk om vast te houden, en het nieuwe AF-P 18-55mm lens draagt bij aan verbeterde Live View-prestaties en autofocus snelheid.

Volgens RTINGS is de D5600 een veelzijdige camera die geschikt is voor verschillende fotografiebehoeften, met name uitblinkend in reis- en landschapsfotografie. Het levert scherpe en gedetailleerde beelden zelfs op hoge ISO-niveaus, waardoor hoogwaardige resultaten worden gegarandeerd in verschillende fotografische omstandigheden. Bovendien is de indrukwekkende FHD videostabilisatie goed geschikt voor vloggen, wat waarde toevoegt voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in videografie. Ken Rockwell benadrukt de uitzonderlijke beeldkwaliteit, resolutie en stille sluiter van de camera, waardoor het ideaal is voor discrete opnames en aantrekkelijk is voor degenen die uitstekende foto's willen zonder het volume van grotere DSLR's.

Echter, het SnapBridge-systeem, benadrukt door Digital Camera World, kan connectiviteitsproblemen veroorzaken, met name met iPhone-connectiviteit, wat invloed heeft op de naadloze overdracht van foto's. RTINGS wijst ook op beperkingen in de videomogelijkheden, zoals teleurstellende FHD videokwaliteit en het ontbreken van 4k video-opname, wat gebruikers die zich richten op videoproductie zou kunnen afschrikken. Bovendien kan het omvangrijke ontwerp van de camera, zoals vermeld door RTINGS, een nadeel zijn in verschillende fotografie- en videotoepassingen, wat mogelijk van invloed is op de draagbaarheid en het gebruiksgemak in bepaalde scenario's.

In vergelijking met zijn tegenhangers, staat de Nikon D5600 zijn mannetje met zijn compacte formaat, uitzonderlijke beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijke functies. In tegenstelling tot de Canon EOS Rebel T7i, zoals benadrukt door PCMag, valt de D5600 op door zijn draagbaarheid en gebruiksgemak, waardoor het een uitstekende optie is voor enthousiastelingen die een lichte maar hoogwaardige camera zoeken. Hoewel de Canon EOS Rebel T7i mogelijk concurrerende functies biedt op andere gebieden, maken de sterke punten van de D5600 op het gebied van beeldkwaliteit en gebruikersinterface het een sterke concurrent, vooral voor reis- en discrete opnamescenario's.

Concluderend biedt de Nikon D5600 DSLR-camera een aantrekkelijke optie voor fotografie enthousiastelingen, met uitzonderlijke beeldkwaliteit, gebruiksvriendelijke bediening en een compact ontwerp. De veelzijdigheid in verschillende fotografische genres, zoals reis- en landschapsfotografie, maakt het een waardevol gereedschap voor het vastleggen van hoogwaardige beelden. Echter, potentiële beperkingen in videomogelijkheden en connectiviteitsproblemen met het SnapBridge-systeem moeten worden overwogen, vooral voor gebruikers met specifieke videografie- en connectiviteitsbehoeften. Over het algemeen is de D5600 een overweging waard voor individuen die een lichte en hoogwaardige camera zoeken voor uiteenlopende fotografiebehoeften.

Voordelen Nikon D5600
 • Compact en stijlvol ontwerp
 • Gebruiksvriendelijke interface die soepel werkt
 • Indrukwekkende beeldkwaliteit die niet teleurstelt
Nadelen Nikon D5600
 • Connectiviteitsproblemen met het SnapBridge-systeem maken het lastig
 • Beperkingen in videomogelijkheden, zoals het ontbreken van 4K-video-opname en tegenvallende FHD-video kwaliteit
 • Het ontwerp is aan de forse kant

5. Nikon D7500

5. Nikon D7500

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: APS-C
Megapixels: 20.9 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/8000
Maximaal aantal foto's per seconde: 8
Videoresolutie: 4K
Lens: Body
Minimale ISO waarde: 100
Maximale ISO waarde: 51200

Ik ben enthousiast over de Nikon D7500, een indrukwekkende DSLR die snelheid, functies en duurzaamheid naadloos combineert tegen een lagere prijs. Met een 20,9MP APS-C CMOS-sensor, 4K UHD-video mogelijkheden, 8fps continu-opnamesnelheid en een uitgebreid ISO-bereik van 100-51.200 (uitbreidbaar tot 50-1.640.000), is het een krachtpatser voor fotografie en videografie. Het 51-punts fasedetectie autofocus systeem en het kantelbare 3,2-inch touchscreen maken het veelzijdig en gebruiksvriendelijk. De koolstofvezel behuizing is weersbestendig, wat zorgt voor veerkracht in verschillende opnamesituaties. Zoals benadrukt door Digital Camera World, "De Nikon D7500 wordt geprezen om zijn combinatie van snelheid, functies en robuustheid, samen met een lagere prijs."

Specifiek gericht op sport- en natuurfotografie, blinkt de D7500 uit met zijn snelle opnamesnelheid, grote buffer en uitgebreide autofocus opties. De verbeterde ergonomie en uitstekende hanteerbaarheid maken het ideaal voor fotografen die gebruiksgemak prioriteren, zoals benadrukt door Photography Life. Bovendien compromitteert de lagere resolutie van de camera ten opzichte van zijn voorgangers de kwaliteit niet, waardoor het geschikt is voor landschapsfotografie en detailgerichte behoeften.

Het weglaten van een laagdoorlaatfilter zorgt voor uitzonderlijke details, en de ISO-flexibiliteit biedt verhoogde creatieve mogelijkheden, zoals opgemerkt door TechRadar. Daarnaast verbetert de inclusie van Nikon's SnapBridge-technologie voor automatische beeldoverdracht naar slimme apparaten de connectiviteit en het gemak. Het is echter belangrijk om op te merken dat de afwezigheid van een tweede geheugenkaartsleuf, in tegenstelling tot zijn voorganger, de D7200, zoals benadrukt door verschillende recensenten, waaronder TechRadar en Digital Camera World.

In vergelijking met zijn voorgangers introduceert de D7500 welkome verbeteringen, zoals een kantelbaar touchscreen, diepere grip en weersbestendigheid, waardoor het aansluit bij de behoeften van zowel enthousiastelingen als professionals, zoals vermeld door DPReview. Met een body-only optie geprijsd op $1249 in de VS en een kitoptie beschikbaar voor $1749, biedt de D7500 een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor zijn mogelijkheden.

In het competitieve landschap van DSLR's onderscheidt de Nikon D7500 zich als een overtuigende optie voor enthousiastelingen en professionals die op zoek zijn naar een veelzijdige en duurzame camera met indrukwekkende snelheid en beeldkwaliteit. Zijn specialisatie in sport- en natuurfotografie, gecombineerd met zijn robuuste functies, maken het een waardige concurrent. Echter, de afwezigheid van een tweede geheugenkaartsleuf en het onvermogen om een battery grip te ondersteunen, zijn beperkingen om rekening mee te houden voor bepaalde gebruikers.

Tot slot is de Nikon D7500 een prijzenswaardige DSLR die uitblinkt in snelheid, veelzijdigheid en duurzaamheid, waardoor het een opmerkelijke keuze is voor fotografie-enthousiastelingen. Zoals benadrukt door de recensies, plaatsen zijn robuuste functies, verbeterde ergonomie en concurrerende prijsstelling het als een sterke concurrent in zijn categorie, die voldoet aan een breed scala van fotografiebehoeften.

Voordelen Nikon D7500
 • 20.9MP APS-C CMOS sensor voor hoogwaardige afbeeldingen en 4K UHD-videofunctie voor veelzijdige videografie.
 • 8fps continu-opnamesnelheid en uitgebreid ISO-bereik voor flexibiliteit in verschillende opnameomstandigheden.
 • Weerbestendige carbonfiber body en verbeterde ergonomie voor duurzaamheid en gebruiksvriendelijke bediening.
Nadelen Nikon D7500
 • Afwezigheid van een tweede geheugenkaartsleuf in vergelijking met zijn voorganger, de D7200.
 • Onvermogen om een batterijgrip te ondersteunen kan de mogelijkheden voor uitgebreid fotograferen beperken voor bepaalde gebruikers.

Hoe kies je de beste spiegelreflexcamera?

Er zijn zoveel camera's op de markt, van een goede systeemcamera, goede fullframe-camera tot aan een compactcamera.

Wanneer je denkt aan een grote, dure camera, dan denk je waarschijnlijk aan een spiegelreflexcamera, ook wel DSLR (digital single lens reflex) camera genoemd. Deze camera's bestaan uit twee hoofdonderdelen: de behuizing en de lens.

Spiegelreflexcamera's hebben een spiegel waarmee je door de lens kijkt terwijl je de compositie maakt. Dit geeft je het nauwkeurigste idee van hoe je uiteindelijke foto uitziet.

Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van spiegelreflexcamera's, die je helpen bij het maken van de beste keuze voor jou!

Keuze van lenzen

Eén van de belangrijkste kenmerken bij het kiezen van een spiegelreflexcamera, is het compatibele lenzenstelsel. Lenzen zijn misschien wel de belangrijkste instrumenten om de kwaliteit van je beeldmateriaal te verbeteren en geven de doorslag tussen professioneel gemaakte foto's en doorsnee kiekjes.

Aangezien de keuze van een spiegelreflexcamera direct van invloed is op het type lenzen dat je kiest, is dit de eerste cruciale stap. Neem alle lenzen die je op dit moment bezit en die je nog wilt kopen erbij en ga na of ze compatibel zijn met de verschillende spiegelreflexcamera's die je op het oog hebt. 👀

Er zijn ruwweg twee soorten cameralenzen: zoomlenzen en prime lenzen. Beide type lenzen licht ik hieronder kort toe, en ook nog drie speciale lenstypes!

man gebruikt telelens

Zoomlenzen

Zoomlenzen vallen onder de meest voorkomende soorten lenzen die je nodig hebt in je fotografie-arsenaal. Ze bieden je een groot bereik voor het fotograferen van mensen op straat tot gedetailleerde dierenfoto's.

Zoomlenzen zijn ongelooflijk veelzijdig, met als populairste lens de 70-200 mm, vaak gebruikt door huwelijksfotografen. Zoomlenzen hebben variabele brandpuntsafstanden, dus met een 70-200 mm lens zoom je in van 70 mm tot 200 mm.

Als je vaak reist, ga je het liefst voor de beste reiscamera of een zoomlens met veel meer bereik, bijvoorbeeld 18-270 mm, waarmee je zowel van dichtbij als in de verte fotografeert. Voor beginnende fotografen of iedereen die in uiteenlopende scenario's of omstandigheden wil fotograferen, gaat er niets boven een goede zoomlens!

Prime-lenzen

Prime-lenzen gaan al zo lang mee als camera's bestaan. Ze hebben een vaste brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet kunt in- of uitzoomen.

Het grote voordeel van prime lenzen is dat ze gespecialiseerd zijn in één brandpuntsafstand. Met andere woorden: ze zijn nauwkeurig afgestemd op één specifiek type fotografie, in tegenstelling tot een zoomlens die je in meerdere situaties gebruikt.

Hierdoor leveren prime-lenzen in het algemeen veel betere beelden dan zoomlenzen, maar je moet wel weten in welke situatie je ze best gebruikt. De 50 mm prime-lens, ook wel bekend als de Nifty Fifty, is perfect voor portretten, omdat de brandpuntsafstand zo dicht mogelijk bij het menselijk oog ligt. 1Expert Photography (n.d.). 'The Nifty Fifty Lens (Why You Need to Have This Prime Lens)'

50 mm lens van voren op rode achtergrond

Telelenzen

Als een standaard zoomlens je behoeften niet inlost, dan is de volgende stap een telelens. Deze grote lenzen zijn te vinden binnen een bereik van 100 mm tot 600 mm, en soms zelfs meer. Ze zijn volumineus en je dient ze meestal te ondersteunen met een statief, waardoor ze wel wat minder praktisch zijn dan een standaard zoomlens.

Als je een professionele natuurfotograaf of sportfotograaf bent, of als je de nachtelijke hemel en de sterren fotografeert, dan is een telelens van onschatbare waarde. 🌃

Groothoeklenzen

Groothoeklenzen zijn een must have als je een landschapsfotograaf bent. Ze hebben doorgaans een brandpuntsafstand tussen de 16 en 35 mm, waardoor je meer van de scène voor je kunt vastleggen dan met een zoomlens.

Om deze reden zijn groothoeklenzen perfect voor het fotograferen van landschappen. Ze zijn ook ideaal voor het fotograferen van architectuur, omdat je het hele gebouw voor je in beeld kunt brengen.

Fisheye-lenzen

Als je een nog breder gezichtsveld wilt vastleggen, investeer dan in een fisheye lens, ook wel ultragroothoeklens genoemd. Deze creëren het ongewone fisheye-effect, vergelijkbaar met een GoPro-beeld.

Een ultragroothoeklens kan een brandpuntsafstand hebben van slechts 8 mm, waardoor ze handig zijn als je interieurs fotografeert.

Fisheye interieurbeeld

Diafragma

Lenzen hebben twee afmetingen: de brandpuntsafstand en het diafragma. Het diafragma bepaalt hoeveel licht je lens binnenlaat. Wanneer een lens een groot diafragma heeft, aangeduid met een klein f-getal dat f-stop wordt genoemd (zoals f/1.8), vangt hij meer licht.

Wanneer een lens een klein diafragma heeft, aangeduid met een groter getal (zoals f/5.6), vangt het minder licht op. Met een groot diafragma kun je foto's maken als er minder licht is, omdat de lens meer licht binnenlaat.

Je zit niet vast aan één diafragma. Als een lens een mooi, groot diafragma heeft, zoals f/1.8, geeft dat alleen het maximum aan. Je kunt het diafragma op je camera kleiner maken om minder licht door te laten.

Als je een landschap fotografeert, wil je dat het hele beeld scherp is en niet alleen het deel van het vlak waar je camera op heeft scherp gesteld. Een nauwer diafragma (zoals f/12) zorgt daarvoor. Een groter diafragma (zoals f/2.8) zou het landschap minder scherp doen lijken.

Landschapsfotografie meer

Type sensor

De twee belangrijkste formaten van beeldsensoren in spiegelreflexcamera's zijn fullframe en APS-C. De fysieke afmetingen van de camera zijn een afgeleide van de sensorgrootte; APS-C-camera's zijn doorgaans kleiner en lichter dan hun fullframe-tegenhangers.

APS-C

Een APS-C-sensor, ook wel "cropped" sensor genoemd, is het meest voorkomende sensortype in instap spiegelreflexcamera's, modellen uit het middensegment en zelfs in sommige professionele modellen. APS-C-sensoren meten ongeveer 23,5 × 15,6 mm, maar dit kan enigszins afwijken per fabrikant.

Hij geeft een smaller gezichtsveld bij het fotograferen met dezelfde brandpuntsafstand van de lens, aangezien de sensor in wezen een vooraf bepaalde uitsnede is van de beeldcirkel die wordt weergegeven bij een fullframe-sensor, vandaar de term 'cropped sensor'.

De effectieve crop factor van een APS-C-sensor is ongeveer 1,5 x voor de meeste merken en 1,6 x voor Canon. Aangezien de beeldhoek bij een APS-C-sensor smaller is dan bij een fullframe-sensor, biedt een brandpuntsafstand van 50 mm op een APS-C-camera ongeveer dezelfde beeldhoek als een 75 mm lens.

Dit extra gevoel van reikwijdte dat een sensor met APS-C-formaat biedt, is bevorderlijk voor het fotograferen van wilde dieren, sport en in andere situaties waarin langere brandpuntsafstanden de norm zijn.

Fullframe

Een fullframe-sensor is iets groter dan een APS-C-sensor, want hij is gebaseerd op het traditionele 35 mm-filmkader: ongeveer 36 × 24 mm.

Een fullframe-sensor biedt een betere beeldkwaliteit en meer details, omdat de sensor fysiek groter is en er dus meer ruimte is op de sensor voor informatie. Dit type sensor is in staat om meer kleurgradaties te verkrijgen, betere prestaties te leveren bij weinig licht, hogere ISO-waardes te bereiken en minder beeldruis weer te geven.

Gewicht en draagbaarheid

Naast de grootte van de sensor zijn er nog andere factoren die de totale fysieke omvang en het gewicht van een spiegelreflexcamera bepalen.

Elementen zoals het type zoeker, de grootte van het lcd-scherm, de geïntegreerde batterijgreep en andere kenmerken kunnen allemaal van invloed zijn op hoe groot en zwaar een camera is.

Spiegelreflexcamera in beeld

Een van de belangrijkste factoren voor het gewicht is het materiaal waarvan de behuizing is gemaakt: meestal een metalen chassis, een ontwerp van polycarbonaat of een mengvorm van beide.

Goedkopere modellen of lichtgewicht instapmodellen hebben soms een behuizing van enkel polycarbonaat. Het ontbreken van metaal in het frame biedt natuurlijk minder stijfheid dan een metalen chassis, maar maakt het geheel wel een stuk lichter.

Tegenwoordig zijn veel instapmodellen en zelfs professionele modellen vervaardigd uit een mix van metaal en kunststof, om een evenwicht te vinden tussen duurzaamheid, weerbestendigheid en draagbaarheid.

Ben je op zoek naar een camera waarmee je eenvoudig uploadt en direct mee uitprint? Overweeg dan een goede instant camera. Deze zijn te vergelijken met de ouderwetse Polaroid-camera, maar dan in een nieuw jasje en met handige opties die het uploaden naar social media eenvoudiger maken.

Megapixels

Hoewel meer megapixels in je camera meestal geen slechte zaak is, moet je je niet laten misleiden door fabrikanten die een hoger aantal megapixels aanprijzen als bewijs van een superieure camera. Megapixels zijn vooral van belang als je foto's wilt printen op groot formaat.

Beeldscherpte heeft niets te maken met het aantal pixels. Een onscherpe foto van 12 megapixels (door slechte techniek of scherpstellingsfout) ziet er op een afdruk veel slechter uit dan een scherpe foto van 6 megapixels bijvoorbeeld.

Jo Roderick op Quora legt uit: "De kwaliteit van de foto wordt allereerst beperkt door de lens waar het doorheen gaat. Vervolgens wordt het beïnvloed door de kwaliteit van de camerasoftware, de sensor en ten slotte door het aantal megapixels dat kan worden opgeslagen."

Meer megapixels kunnen nuttig voor vogelfotografen, omdat vogels klein zijn en zeer moeilijk te bereiken, en je de foto achteraf nog kunt bijsnijden zonder kwaliteitsverlies.

Vogelfotografie

Het aantal megapixels dat je camera nodigt heeft, hangt dus af van hoe je de camera wilt gebruiken en waarvoor, waarbij de afdrukgrootte een belangrijke overweging is. Hoe groter de afdruk, hoe meer megapixels je nodig hebt voor een kwaliteitsafdruk.

In de meeste gevallen is een digitale camera van 10-16 megapixels voldoende voor het maken van digitale foto's van hoge kwaliteit en standaardprints. Het gemiddeld aantal megapixels voor een spiegelreflexcamera is 25 megapixels, maar dat getal ligt vaak nog hoger voor de professioneelste camera's.

Belangrijkste te overwegen technologieën

Hieronder vind je de belangrijkste technologieën.

Beeldprocessor(en)

De sensor van je camera registreert binnenkomend licht en zet dit om naar digitale signalen, maar deze betekenen nog niets. De beeldsensor verwerkt deze digitale signalen en registreert van elke pixel de hoeveelheid licht om te bepalen hoe helder deze pixel op de foto wordt.

De beeldsensor en beeldprocessor werken samen om video-opnamen, continu-opnamen (de camera maakt continu foto's zolang je de ontspanknop indrukt) en het bereik van ISO-gevoeligheden en beeldkwaliteit in moeilijke lichtomstandigheden mogelijk te maken.

Sommige camera's maken gebruik van meerdere beeldprocessoren voor nog snellere prestaties, waardoor ze ideaal zijn voor snelle continu-opnamen en video-opnamen. Een processor zorgt niet alleen voor snellere continu-opnamen, maar helpt ook om bestandstypen met een hogere resolutie en RAW-bestanden effectiever te verwerken.

RAW-bestanden

RAW is het meest voorkomende bestandsformaat voor ongecomprimeerde beelden. RAW-bestanden zijn over het algemeen groot in omvang, omdat zij de rechtstreekse beeldgegevens van de camerasensoren bevatten, zonder kwaliteitsverlies.

Autofocus

Het autofocussysteem is een ander zeer belangrijk kenmerk van spiegelreflexcamera's, waar je best wat aandacht aan mag besteden. Autofocussystemen evolueren voortdurend, met nieuwere systemen die een scherpe scherpstelling bieden die zowel nauwkeurig als snel is.

Spiegelreflexcamera's gebruiken gewoonlijk een fasedetectiemethode voor het scherpstellen die gebruikmaakt van een aantal vaste autofocus- of AF-punten om scherp te stellen op basis van gedetecteerde objecten in de scène.

Alle spiegelreflexcamera's bieden ook de mogelijkheid de autofocus uit te schakelen, zodat je het beeld handmatig kunt scherpstellen met de scherpstelring. Sommige mensen vinden dit misschien tijdrovend of moeilijk, maar het kan je gewenste resultaat ten goede komen.

Gebruik handmatig scherpstellen om de aandacht te vestigen op bepaalde onderwerpen of juist van bepaalde onderwerpen af te leiden. Of misschien wil je juist dat het hele frame tot op zekere hoogte onscherp is omdat je een droomachtige kwaliteit aan je foto wilt geven? 💭

Artistieke focus

Beeldstabilisatie

Een van de nuttigste hulpmiddelen is een vorm van beeldstabilisatie, die helpt bij het minimaliseren van camerabewegingen, veroorzaakt door lange sluitertijden of langere brandpuntsafstanden.

Afhankelijk van de fabrikant geven sommigen er de voorkeur aan de noodzakelijke stabilisatiesystemen in de lenzen te integreren, terwijl andere fabrikanten er de voorkeur aan geven beeldstabilisatie in de camera te integreren.

Het voordeel van beeldstabilisatie in de camera is dat elke gemonteerde lens effectief wordt gestabiliseerd en de voordelen van het systeem plukt voor meer effectieve opnamemogelijkheden uit de hand.

Aan de andere kant is het voordeel van het inbouwen van beeldstabilisatie in geselecteerde lensontwerpen dat je het specifiek kunt afstemmen op een bepaalde lens om de stabilisatieprestaties te maximaliseren, en is het dus effectiever dan stabilisatie van de camera in zijn geheel.

Video-opnamen

camera met apart licht en aparte microfoon op een standaard

De meeste spiegelreflexcamera's, van instapmodel tot professioneel, kunnen full HD 1920 × 1080 video opnemen voor een levendige weergave en hebben uitgebreide bewerkingsmogelijkheden.

Bovendien maakt de integratie van een HDMI-uitgang op veel camera's het mogelijk de camera rechtstreeks aan te sluiten op een HD-tv voor afspelen in volwaardige kwaliteit.

Als het opnemen van video je hoofddoel is, let dan ook op de beschikbare bedieningselementen voor belichtingsregeling en audioregeling.

Het is van cruciaal belang dat een camera over een volledig scala aan belichtingsinstellingen beschikt om hem te gebruiken voor serieuze videotoepassingen, met inbegrip van diafragma-, sluitertijd- en ISO-gevoeligheidsregelaars, evenals manipulatie van het geluidsniveau en meerdere, selecteerbare beeldsnelheden.

ISO

In zeer eenvoudige bewoordingen is ISO een camera-instelling die een foto of video lichter of donkerder maakt. Naarmate je het ISO-getal verhoogt, worden je foto's steeds helderder. Daarom kan ISO je helpen om foto's of video's te maken in donkere omgevingen, of om flexibeler te zijn met je diafragma- en sluitertijdinstellingen.

Accuduur

Bij het kiezen van een spiegelreflexcamera (SLR) is de batterijduur een cruciaal aspect. Zoek naar een camera met een lange batterijduur, uitgedrukt in het aantal foto's dat je kunt nemen voordat de batterij leeg is.

Gemiddeld bieden SLR-camera's tussen de 500 en 1000 opnames per volledige lading. Voor intensief gebruik, zoals bij lange fotosessies of reizen, kies je een model met minimaal 1000 opnames per lading.

Zelf schiet ik ongeveer iets meer dan 500 foto's op een actieve dag. Voor de zekerheid kies ik toch voor 1000 opnames per lading, dan zit ik nooit in de stress.

Nuttige accessoires

Als je een spiegelreflexcamera aanschaft, zijn er een aantal nuttige zaken die je kunt overwegen om je camera schoon te houden, je mogelijkheden uit te breiden en je comfort te verhogen.

Denk aan een goede camerarugzak voor op reis, een lensschoonmaakset om scherpe foto's te blijven maken en een goede microSD-kaart voor genoeg ruimte. Wil je naast je normale kiekjes ook nog foto's onderwater maken? Overweeg dan een speciale camera voor onderwater.

Kind maakt een foto met een spiegelreflexcamera

Wat is volgens de Consumentenbond de beste spiegelreflexcamera?

De beste spiegelreflexcamera volgens Consumentenbond is de Nikon D850 met AF-S 24-120mm lens. Deze camera valt op door zijn full-frame 45.7 megapixel sensor, die uitzonderlijke beeldkwaliteit en detail biedt. De D850 blinkt uit in zowel snelheid als precisie.

Wat is volgens Tweakers de beste spiegelreflexcamera?

De beste spiegelreflexcamera volgens Tweakers is de Nikon D850. Deze camera onderscheidt zich met zijn full-frame 45.7 megapixel sensor, die zorgt voor ongeëvenaarde beeldkwaliteit en detailniveau. De D850 blinkt uit in snelheid met een continu-opnamesnelheid van 7 beelden per seconde.

Wat is volgens Kamera Express de beste spiegelreflexcamera?

De beste spiegelreflexcamera volgens Kamera Express is de Canon EOS 2000D. Deze camera valt op door zijn gebruiksvriendelijkheid en is perfect voor beginners in de wereld van DSLR-fotografie. Met een 24.1 megapixel APS-C sensor levert de EOS 2000D heldere en gedetailleerde beelden.

Veelgestelde vragen over spiegelreflexcamera's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen