Creatieve Vrijheid met de Beste Spiegelreflexcamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

De koning onder de camera's!

Creatieve Vrijheid met de Beste Spiegelreflexcamera

Op zoek naar de beste spiegelreflexcamera? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de belangrijkste kenmerken en specificaties om de ideale spiegelreflexcamera voor jouw behoeften te vinden. Ontdek de topmodellen die uitblinken.

Wat zijn de beste spiegelreflexcamera's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste spiegelreflexcamera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste spiegelreflexcamera's van 2024

1. Ideaal voor zwart-wit fotografie: Pentax K-3 Mark III Monochrome

1. Ideaal voor zwart-wit fotografie: Pentax K-3 Mark III Monochrome

Belangrijke specificaties:

2. Canon EOS 1D X Mark

2. Canon EOS 1D X Mark

Belangrijke specificaties:

3. Meest compacte DSLR op de markt: Canon EOS 250D

3. Meest compacte DSLR op de markt: Canon EOS 250D

Belangrijke specificaties:

Sensor formaat: APS-C
Megapixels: 24.1 Megapixel
Minimale sluitertijd: 1/4000
Maximaal aantal foto's per seconde: 50
Videoresolutie: 4K
Lens: 18-55mm IS STM
Maximaal diafragma groothoek: 4
Minimale ISO waarde: 100
Maximale ISO waarde: 100

Let op: voor een langere gebruiksduur raden we een extra accu aan.


Als beginnende fotograaf maak je verschillende soorten foto's met de Canon EOS 250D Zwart + 18-55mm IS STM. Dankzij de grote beeldhoek van de 18-55mm lens is hij geschikt voor landschapsfotografie. Als je inzoomt met de lens maak je er ook portretfoto's mee. In combinatie met de Eye AF van de camerabody ligt de scherpstelling automatisch op de ogen. Met de visuele gids en Creative Assist functie maak je eenvoudig scherpe en creatieve foto's. Deze functies laten je zien wat instellingen van de camera doen. Het model heeft een 24,1 megapixel sensor waarmee je heldere foto's maakt in situaties met weinig licht, zoals de zonsondergang. Als je video's op wilt nemen doe je dit in 4K kwaliteit. Dit levert beelden op met veel details.

4. Geoptimaliseerd voor sportfotografie: Canon EOS 1D X Mark

4. Geoptimaliseerd voor sportfotografie: Canon EOS 1D X Mark

Belangrijke specificaties:

5. Geoptimaliseerd voor sportfotografie: Canon EOS 1D X Mark

5. Geoptimaliseerd voor sportfotografie: Canon EOS 1D X Mark

Belangrijke specificaties:

Hoe kies je de beste spiegelreflexcamera?

Er zijn zoveel camera's op de markt, van een goede systeemcamera, goede fullframe-camera tot aan een compactcamera.

Wanneer je denkt aan een grote, dure camera, dan denk je waarschijnlijk aan een spiegelreflexcamera, ook wel DSLR (digital single lens reflex) camera genoemd. Deze camera's bestaan uit twee hoofdonderdelen: de behuizing en de lens.

Spiegelreflexcamera's hebben een spiegel waarmee je door de lens kijkt terwijl je de compositie maakt. Dit geeft je het nauwkeurigste idee van hoe je uiteindelijke foto uitziet.

Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van spiegelreflexcamera's, die je helpen bij het maken van de beste keuze voor jou!

Keuze van lenzen

Eén van de belangrijkste kenmerken bij het kiezen van een spiegelreflexcamera, is het compatibele lenzenstelsel. Lenzen zijn misschien wel de belangrijkste instrumenten om de kwaliteit van je beeldmateriaal te verbeteren en geven de doorslag tussen professioneel gemaakte foto's en doorsnee kiekjes.

Aangezien de keuze van een spiegelreflexcamera direct van invloed is op het type lenzen dat je kiest, is dit de eerste cruciale stap. Neem alle lenzen die je op dit moment bezit en die je nog wilt kopen erbij en ga na of ze compatibel zijn met de verschillende spiegelreflexcamera's die je op het oog hebt. 👀

Er zijn ruwweg twee soorten cameralenzen: zoomlenzen en prime lenzen. Beide type lenzen licht ik hieronder kort toe, en ook nog drie speciale lenstypes!

man gebruikt telelens

Zoomlenzen

Zoomlenzen vallen onder de meest voorkomende soorten lenzen die je nodig hebt in je fotografie-arsenaal. Ze bieden je een groot bereik voor het fotograferen van mensen op straat tot gedetailleerde dierenfoto's.

Zoomlenzen zijn ongelooflijk veelzijdig, met als populairste lens de 70-200 mm, vaak gebruikt door huwelijksfotografen. Zoomlenzen hebben variabele brandpuntsafstanden, dus met een 70-200 mm lens zoom je in van 70 mm tot 200 mm.

Als je vaak reist, ga je het liefst voor de beste reiscamera of een zoomlens met veel meer bereik, bijvoorbeeld 18-270 mm, waarmee je zowel van dichtbij als in de verte fotografeert. Voor beginnende fotografen of iedereen die in uiteenlopende scenario's of omstandigheden wil fotograferen, gaat er niets boven een goede zoomlens!

Prime-lenzen

Prime-lenzen gaan al zo lang mee als camera's bestaan. Ze hebben een vaste brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet kunt in- of uitzoomen.

Het grote voordeel van prime lenzen is dat ze gespecialiseerd zijn in één brandpuntsafstand. Met andere woorden: ze zijn nauwkeurig afgestemd op één specifiek type fotografie, in tegenstelling tot een zoomlens die je in meerdere situaties gebruikt.

Hierdoor leveren prime-lenzen in het algemeen veel betere beelden dan zoomlenzen, maar je moet wel weten in welke situatie je ze best gebruikt. De 50 mm prime-lens, ook wel bekend als de Nifty Fifty, is perfect voor portretten, omdat de brandpuntsafstand zo dicht mogelijk bij het menselijk oog ligt. 1Expert Photography (n.d.). 'The Nifty Fifty Lens (Why You Need to Have This Prime Lens)'

50 mm lens van voren op rode achtergrond

Telelenzen

Als een standaard zoomlens je behoeften niet inlost, dan is de volgende stap een telelens. Deze grote lenzen zijn te vinden binnen een bereik van 100 mm tot 600 mm, en soms zelfs meer. Ze zijn volumineus en je dient ze meestal te ondersteunen met een statief, waardoor ze wel wat minder praktisch zijn dan een standaard zoomlens.

Als je een professionele natuurfotograaf of sportfotograaf bent, of als je de nachtelijke hemel en de sterren fotografeert, dan is een telelens van onschatbare waarde. 🌃

Groothoeklenzen

Groothoeklenzen zijn een must have als je een landschapsfotograaf bent. Ze hebben doorgaans een brandpuntsafstand tussen de 16 en 35 mm, waardoor je meer van de scène voor je kunt vastleggen dan met een zoomlens.

Om deze reden zijn groothoeklenzen perfect voor het fotograferen van landschappen. Ze zijn ook ideaal voor het fotograferen van architectuur, omdat je het hele gebouw voor je in beeld kunt brengen.

Fisheye-lenzen

Als je een nog breder gezichtsveld wilt vastleggen, investeer dan in een fisheye lens, ook wel ultragroothoeklens genoemd. Deze creëren het ongewone fisheye-effect, vergelijkbaar met een GoPro-beeld.

Een ultragroothoeklens kan een brandpuntsafstand hebben van slechts 8 mm, waardoor ze handig zijn als je interieurs fotografeert.

Fisheye interieurbeeld

Diafragma

Lenzen hebben twee afmetingen: de brandpuntsafstand en het diafragma. Het diafragma bepaalt hoeveel licht je lens binnenlaat. Wanneer een lens een groot diafragma heeft, aangeduid met een klein f-getal dat f-stop wordt genoemd (zoals f/1.8), vangt hij meer licht.

Wanneer een lens een klein diafragma heeft, aangeduid met een groter getal (zoals f/5.6), vangt het minder licht op. Met een groot diafragma kun je foto's maken als er minder licht is, omdat de lens meer licht binnenlaat.

Je zit niet vast aan één diafragma. Als een lens een mooi, groot diafragma heeft, zoals f/1.8, geeft dat alleen het maximum aan. Je kunt het diafragma op je camera kleiner maken om minder licht door te laten.

Als je een landschap fotografeert, wil je dat het hele beeld scherp is en niet alleen het deel van het vlak waar je camera op heeft scherp gesteld. Een nauwer diafragma (zoals f/12) zorgt daarvoor. Een groter diafragma (zoals f/2.8) zou het landschap minder scherp doen lijken.

Landschapsfotografie meer

Type sensor

De twee belangrijkste formaten van beeldsensoren in spiegelreflexcamera's zijn fullframe en APS-C. De fysieke afmetingen van de camera zijn een afgeleide van de sensorgrootte; APS-C-camera's zijn doorgaans kleiner en lichter dan hun fullframe-tegenhangers.

APS-C

Een APS-C-sensor, ook wel "cropped" sensor genoemd, is het meest voorkomende sensortype in instap spiegelreflexcamera's, modellen uit het middensegment en zelfs in sommige professionele modellen. APS-C-sensoren meten ongeveer 23,5 × 15,6 mm, maar dit kan enigszins afwijken per fabrikant.

Hij geeft een smaller gezichtsveld bij het fotograferen met dezelfde brandpuntsafstand van de lens, aangezien de sensor in wezen een vooraf bepaalde uitsnede is van de beeldcirkel die wordt weergegeven bij een fullframe-sensor, vandaar de term 'cropped sensor'.

De effectieve crop factor van een APS-C-sensor is ongeveer 1,5 x voor de meeste merken en 1,6 x voor Canon. Aangezien de beeldhoek bij een APS-C-sensor smaller is dan bij een fullframe-sensor, biedt een brandpuntsafstand van 50 mm op een APS-C-camera ongeveer dezelfde beeldhoek als een 75 mm lens.

Dit extra gevoel van reikwijdte dat een sensor met APS-C-formaat biedt, is bevorderlijk voor het fotograferen van wilde dieren, sport en in andere situaties waarin langere brandpuntsafstanden de norm zijn.

Fullframe

Een fullframe-sensor is iets groter dan een APS-C-sensor, want hij is gebaseerd op het traditionele 35 mm-filmkader: ongeveer 36 × 24 mm.

Een fullframe-sensor biedt een betere beeldkwaliteit en meer details, omdat de sensor fysiek groter is en er dus meer ruimte is op de sensor voor informatie. Dit type sensor is in staat om meer kleurgradaties te verkrijgen, betere prestaties te leveren bij weinig licht, hogere ISO-waardes te bereiken en minder beeldruis weer te geven.

Gewicht en draagbaarheid

Naast de grootte van de sensor zijn er nog andere factoren die de totale fysieke omvang en het gewicht van een spiegelreflexcamera bepalen.

Elementen zoals het type zoeker, de grootte van het lcd-scherm, de geïntegreerde batterijgreep en andere kenmerken kunnen allemaal van invloed zijn op hoe groot en zwaar een camera is.

Spiegelreflexcamera in beeld

Een van de belangrijkste factoren voor het gewicht is het materiaal waarvan de behuizing is gemaakt: meestal een metalen chassis, een ontwerp van polycarbonaat of een mengvorm van beide.

Goedkopere modellen of lichtgewicht instapmodellen hebben soms een behuizing van enkel polycarbonaat. Het ontbreken van metaal in het frame biedt natuurlijk minder stijfheid dan een metalen chassis, maar maakt het geheel wel een stuk lichter.

Tegenwoordig zijn veel instapmodellen en zelfs professionele modellen vervaardigd uit een mix van metaal en kunststof, om een evenwicht te vinden tussen duurzaamheid, weerbestendigheid en draagbaarheid.

Ben je op zoek naar een camera waarmee je eenvoudig uploadt en direct mee uitprint? Overweeg dan een goede instant camera. Deze zijn te vergelijken met de ouderwetse Polaroid-camera, maar dan in een nieuw jasje en met handige opties die het uploaden naar social media eenvoudiger maken.

Megapixels

Hoewel meer megapixels in je camera meestal geen slechte zaak is, moet je je niet laten misleiden door fabrikanten die een hoger aantal megapixels aanprijzen als bewijs van een superieure camera. Megapixels zijn vooral van belang als je foto's wilt printen op groot formaat.

Beeldscherpte heeft niets te maken met het aantal pixels. Een onscherpe foto van 12 megapixels (door slechte techniek of scherpstellingsfout) ziet er op een afdruk veel slechter uit dan een scherpe foto van 6 megapixels bijvoorbeeld.

Jo Roderick op Quora legt uit: "De kwaliteit van de foto wordt allereerst beperkt door de lens waar het doorheen gaat. Vervolgens wordt het beïnvloed door de kwaliteit van de camerasoftware, de sensor en ten slotte door het aantal megapixels dat kan worden opgeslagen."

Meer megapixels kunnen nuttig voor vogelfotografen, omdat vogels klein zijn en zeer moeilijk te bereiken, en je de foto achteraf nog kunt bijsnijden zonder kwaliteitsverlies.

Vogelfotografie

Het aantal megapixels dat je camera nodigt heeft, hangt dus af van hoe je de camera wilt gebruiken en waarvoor, waarbij de afdrukgrootte een belangrijke overweging is. Hoe groter de afdruk, hoe meer megapixels je nodig hebt voor een kwaliteitsafdruk.

In de meeste gevallen is een digitale camera van 10-16 megapixels voldoende voor het maken van digitale foto's van hoge kwaliteit en standaardprints. Het gemiddeld aantal megapixels voor een spiegelreflexcamera is 25 megapixels, maar dat getal ligt vaak nog hoger voor de professioneelste camera's.

Belangrijkste te overwegen technologieën

Hieronder vind je de belangrijkste technologieën.

Beeldprocessor(en)

De sensor van je camera registreert binnenkomend licht en zet dit om naar digitale signalen, maar deze betekenen nog niets. De beeldsensor verwerkt deze digitale signalen en registreert van elke pixel de hoeveelheid licht om te bepalen hoe helder deze pixel op de foto wordt.

De beeldsensor en beeldprocessor werken samen om video-opnamen, continu-opnamen (de camera maakt continu foto's zolang je de ontspanknop indrukt) en het bereik van ISO-gevoeligheden en beeldkwaliteit in moeilijke lichtomstandigheden mogelijk te maken.

Sommige camera's maken gebruik van meerdere beeldprocessoren voor nog snellere prestaties, waardoor ze ideaal zijn voor snelle continu-opnamen en video-opnamen. Een processor zorgt niet alleen voor snellere continu-opnamen, maar helpt ook om bestandstypen met een hogere resolutie en RAW-bestanden effectiever te verwerken.

RAW-bestanden

RAW is het meest voorkomende bestandsformaat voor ongecomprimeerde beelden. RAW-bestanden zijn over het algemeen groot in omvang, omdat zij de rechtstreekse beeldgegevens van de camerasensoren bevatten, zonder kwaliteitsverlies.

Autofocus

Het autofocussysteem is een ander zeer belangrijk kenmerk van spiegelreflexcamera's, waar je best wat aandacht aan mag besteden. Autofocussystemen evolueren voortdurend, met nieuwere systemen die een scherpe scherpstelling bieden die zowel nauwkeurig als snel is.

Spiegelreflexcamera's gebruiken gewoonlijk een fasedetectiemethode voor het scherpstellen die gebruikmaakt van een aantal vaste autofocus- of AF-punten om scherp te stellen op basis van gedetecteerde objecten in de scène.

Alle spiegelreflexcamera's bieden ook de mogelijkheid de autofocus uit te schakelen, zodat je het beeld handmatig kunt scherpstellen met de scherpstelring. Sommige mensen vinden dit misschien tijdrovend of moeilijk, maar het kan je gewenste resultaat ten goede komen.

Gebruik handmatig scherpstellen om de aandacht te vestigen op bepaalde onderwerpen of juist van bepaalde onderwerpen af te leiden. Of misschien wil je juist dat het hele frame tot op zekere hoogte onscherp is omdat je een droomachtige kwaliteit aan je foto wilt geven? 💭

Artistieke focus

Beeldstabilisatie

Een van de nuttigste hulpmiddelen is een vorm van beeldstabilisatie, die helpt bij het minimaliseren van camerabewegingen, veroorzaakt door lange sluitertijden of langere brandpuntsafstanden.

Afhankelijk van de fabrikant geven sommigen er de voorkeur aan de noodzakelijke stabilisatiesystemen in de lenzen te integreren, terwijl andere fabrikanten er de voorkeur aan geven beeldstabilisatie in de camera te integreren.

Het voordeel van beeldstabilisatie in de camera is dat elke gemonteerde lens effectief wordt gestabiliseerd en de voordelen van het systeem plukt voor meer effectieve opnamemogelijkheden uit de hand.

Aan de andere kant is het voordeel van het inbouwen van beeldstabilisatie in geselecteerde lensontwerpen dat je het specifiek kunt afstemmen op een bepaalde lens om de stabilisatieprestaties te maximaliseren, en is het dus effectiever dan stabilisatie van de camera in zijn geheel.

Video-opnamen

camera met apart licht en aparte microfoon op een standaard

De meeste spiegelreflexcamera's, van instapmodel tot professioneel, kunnen full HD 1920 × 1080 video opnemen voor een levendige weergave en hebben uitgebreide bewerkingsmogelijkheden.

Bovendien maakt de integratie van een HDMI-uitgang op veel camera's het mogelijk de camera rechtstreeks aan te sluiten op een HD-tv voor afspelen in volwaardige kwaliteit.

Als het opnemen van video je hoofddoel is, let dan ook op de beschikbare bedieningselementen voor belichtingsregeling en audioregeling.

Het is van cruciaal belang dat een camera over een volledig scala aan belichtingsinstellingen beschikt om hem te gebruiken voor serieuze videotoepassingen, met inbegrip van diafragma-, sluitertijd- en ISO-gevoeligheidsregelaars, evenals manipulatie van het geluidsniveau en meerdere, selecteerbare beeldsnelheden.

ISO

In zeer eenvoudige bewoordingen is ISO een camera-instelling die een foto of video lichter of donkerder maakt. Naarmate je het ISO-getal verhoogt, worden je foto's steeds helderder. Daarom kan ISO je helpen om foto's of video's te maken in donkere omgevingen, of om flexibeler te zijn met je diafragma- en sluitertijdinstellingen.

Accuduur

Bij het kiezen van een spiegelreflexcamera (SLR) is de batterijduur een cruciaal aspect. Zoek naar een camera met een lange batterijduur, uitgedrukt in het aantal foto's dat je kunt nemen voordat de batterij leeg is.

Gemiddeld bieden SLR-camera's tussen de 500 en 1000 opnames per volledige lading. Voor intensief gebruik, zoals bij lange fotosessies of reizen, kies je een model met minimaal 1000 opnames per lading.

Zelf schiet ik ongeveer iets meer dan 500 foto's op een actieve dag. Voor de zekerheid kies ik toch voor 1000 opnames per lading, dan zit ik nooit in de stress.

Nuttige accessoires

Als je een spiegelreflexcamera aanschaft, zijn er een aantal nuttige zaken die je kunt overwegen om je camera schoon te houden, je mogelijkheden uit te breiden en je comfort te verhogen.

Denk aan een goede camerarugzak voor op reis, een lensschoonmaakset om scherpe foto's te blijven maken en een goede microSD-kaart voor genoeg ruimte. Wil je naast je normale kiekjes ook nog foto's onderwater maken? Overweeg dan een speciale camera voor onderwater.

Kind maakt een foto met een spiegelreflexcamera

Wat is volgens de Consumentenbond de beste spiegelreflexcamera?

De beste spiegelreflexcamera volgens Consumentenbond is de Nikon D850 met AF-S 24-120mm lens. Deze camera valt op door zijn full-frame 45.7 megapixel sensor, die uitzonderlijke beeldkwaliteit en detail biedt. De D850 blinkt uit in zowel snelheid als precisie.

Wat is volgens Tweakers de beste spiegelreflexcamera?

De beste spiegelreflexcamera volgens Tweakers is de Nikon D850. Deze camera onderscheidt zich met zijn full-frame 45.7 megapixel sensor, die zorgt voor ongeëvenaarde beeldkwaliteit en detailniveau. De D850 blinkt uit in snelheid met een continu-opnamesnelheid van 7 beelden per seconde.

Wat is volgens Kamera Express de beste spiegelreflexcamera?

De beste spiegelreflexcamera volgens Kamera Express is de Canon EOS 2000D. Deze camera valt op door zijn gebruiksvriendelijkheid en is perfect voor beginners in de wereld van DSLR-fotografie. Met een 24.1 megapixel APS-C sensor levert de EOS 2000D heldere en gedetailleerde beelden.

Veelgestelde vragen over spiegelreflexcamera's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen