Creatieve Vrijheid met de Beste Spiegelreflexcamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Van 'auto' naar volledig manueel.

Creatieve Vrijheid met de Beste Spiegelreflexcamera

De beste spiegelreflexcamera biedt de hoogste beeldkwaliteit, snelheid, en aanpasbare instellingen voor bijna elke denkbare tak van fotografie. Spiegelreflexcamera's zijn voor velen de eerste stap naar serieuze fotografie, want ze bestrijken een breed gamma aan mogelijkheden.

Bij het zoeken naar een spiegelreflexcamera is er een scala aan mogelijkheden om te bepalen welk type het beste past bij je persoonlijke behoeften. Daarom helpen wij je op weg met onze top vijf spiegelreflexcamera's momenteel op de markt en een uitgebreide koopgids!

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II - Zwart

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II - Zwart
Maximaal diafragma: f/3,5-5,6
Schermgrootte: 3 Inch
Type beeldstabilisatie: In de lens
AF-systeem: 9
Product gewicht: 475 g
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: APS-C
Aantal megapixels: 24,7 megapixels
ISO waarde: 100 - 12800 ISO
Videokwaliteit: Full HD
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Canon EOS 2000D 18-55 DC + 75-300 DC

Canon EOS 2000D 18-55 DC + 75-300 DC
Schermgrootte: 3 Inch
Type beeldstabilisatie: In de lens
AF-systeem: 9
Product gewicht: 2.5 kg
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: APS-C
Aantal megapixels: 24,7 megapixels
ISO waarde: 100 - 12800 ISO
Videokwaliteit: Full HD
Bekijk op Bol.com

Canon EOS 2000D 18-55 DC zwart

Canon EOS 2000D 18-55 DC zwart
Maximaal diafragma: f/3,5-5,6
Schermgrootte: 3 Inch
Type beeldstabilisatie: In de lens
AF-systeem: 9
Product gewicht: 475 g
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: APS-C
Aantal megapixels: 24,7 megapixels
ISO waarde: 100 - 12800 ISO
Videokwaliteit: Full HD
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Beste spiegelreflexcamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wanneer je denkt aan een grote, dure camera, dan denkt je waarschijnlijk aan een spiegelreflexcamera, ook wel DSLR (digital single lens reflex) camera genoemd. Deze camera's bestaan uit twee hoofdonderdelen: de behuizing en de lens.

Spiegelreflexcamera's hebben een spiegel waarmee je door de lens kijkt terwijl je de compositie maakt. Dit geeft je het meest nauwkeurige idee van hoe je uiteindelijke foto uitziet.

Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van spiegelreflexcamera's, die je helpen bij het maken van de beste keuze voor jou!

Lenzen

Eén van de belangrijkste kenmerken bij het kiezen van een spiegelreflexcamera, is het compatibele lenzenstelsel. Lenzen zijn misschien wel de belangrijkste instrumenten om de kwaliteit van je beeldmateriaal te verbeteren en geven de doorslag tussen professioneel gemaakte foto's en doorsnee kiekjes.

Aangezien de keuze van een spiegelreflexcamera direct van invloed is op het type lenzen dat je kiest, is dit de eerste cruciale stap. Neem alle lenzen die je op dit moment bezit en die je nog wilt kopen erbij en ga na of ze compatibel zijn met de verschillende spiegelreflexcamera's die je op het oog hebt. 👀

Er zijn ruwweg twee soorten cameralenzen: zoomlenzen en prime lenzen. Beide type lenzen licht ik hieronder kort toe, en ook nog drie speciale lenstypes!

Zoomlenzen

Zoomlenzen vallen onder de meest voorkomende soorten lenzen die je nodig hebt in je fotografie-arsenaal. Ze bieden je een groot bereik voor het fotograferen van mensen op straat tot gedetailleerde dierenfoto's.

Zoomlenzen zijn ongelooflijk veelzijdig, met als populairste lens de 70-200 mm, vaak gebruikt door huwelijksfotografen. Zoomlenzen hebben variabele brandpuntsafstanden, dus met een 70-200 mm lens zoom je in van 70 mm tot 200 mm.

Brandpuntsafstand

Een van de belangrijkste aspecten bij de aanschaf van een lens is de brandpuntsafstand, gewoonlijk uitgedrukt in millimeters (mm). Dit laat je weten hoe dichtbij je moet zijn ten opzichte van het onderwerp dat je wilt vastleggen.

Een langere brandpuntsafstand is nodig voor voorwerpen die verder weg staan. Met een kleinere brandpuntsafstand leg je meer van de scène voor je vast.

Als je vaak reist, ga je het liefst voor de beste reiscamera of een zoomlens met veel meer bereik, bijvoorbeeld 18-270 mm, waarmee je zowel van dichtbij als in de verte fotografeert. Voor beginnende fotografen of iedereen die in uiteenlopende scenario's of omstandigheden wilt fotograferen, gaat er niets boven een goede zoomlens!

Prime-lenzen

Prime-lenzen gaan al zo lang mee als camera's bestaan. Ze hebben een vaste brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet kunt in- of uitzoomen.

Het grote voordeel van prime lenzen is dat ze gespecialiseerd zijn in één brandpuntsafstand. Met andere woorden: ze zijn nauwkeurig afgestemd op één specifiek type fotografie, in tegenstelling tot een zoomlens die je in meerdere situaties gebruikt.

Hierdoor leveren prime-lenzen in het algemeen veel betere beelden dan zoomlenzen, maar je moet wel weten in welke situatie je ze best gebruikt. De 50 mm prime-lens, ook wel bekend als de Nifty Fifty, is perfect voor portretten, omdat de brandpuntsafstand zo dicht mogelijk bij het menselijk oog ligt.

50 mm lens van voren op rode achtergrond

Telelenzen

Als een standaard zoomlens je behoeften niet inlost, dan is de volgende stap een telelens. Deze grote lenzen zijn te vinden binnen een bereik van 100 mm tot 600 mm, en soms zelfs meer. Ze zijn volumineus en je dient ze meestal te ondersteunen met een statief, waardoor ze wel wat minder praktisch zijn dan een standaard zoomlens.

Als je een professionele natuurfotograaf of sportfotograaf bent, of als je de nachtelijke hemel en de sterren fotografeert, dan is een telelens van onschatbare waarde. 🌃

Groothoeklenzen

Groothoeklenzen zijn een must have als je een landschapsfotograaf bent. Ze hebben doorgaans een brandpuntsafstand tussen de 16 en 35 mm, waardoor je meer van de scène voor je kunt vastleggen dan met een zoomlens.

Om deze reden zijn groothoeklenzen perfect voor het fotograferen van landschappen. Ze zijn ook ideaal voor het fotograferen van architectuur, omdat je het hele gebouw voor je in beeld kunt brengen.

Fisheye-lenzen

Als je een nog breder gezichtsveld wilt vastleggen, investeer dan in een fisheye lens, ook wel ultragroothoeklens genoemd. Deze creëren het ongewone fisheye-effect, vergelijkbaar met een GoPro-beeld.

Een ultragroothoeklens kan een brandpuntsafstand hebben van slechts 8 mm, waardoor ze handig zijn als je interieurs fotografeert.

Fisheye interieurbeeld

Diafragma

Lenzen hebben twee afmetingen: de brandpuntsafstand en het diafragma. Het diafragma bepaalt hoeveel licht je lens binnenlaat. Wanneer een lens een groot diafragma heeft, aangeduid met een klein f-getal dat f-stop wordt genoemd (zoals f/1.8), vangt hij meer licht.

Wanneer een lens een klein diafragma heeft, aangeduid met een groter getal (zoals f/5.6), vangt het minder licht op. Met een groot diafragma kun je foto's maken als er minder licht is, omdat de lens meer licht binnenlaat.

Je zit niet vast aan één diafragma. Als een lens een mooi, groot diafragma heeft, zoals f/1.8, geeft dat alleen het maximum aan. Je kunt het diafragma op je camera kleiner maken om minder licht door te laten.

Waarom zou je dat doen? Kleinere diafragma's zorgen voor een grotere scherptediepte, wat betekent dat meer van de foto scherp is.

Als je een landschap fotografeert, wil je dat het hele beeld scherp is en niet alleen het deel van het vlak waar je camera op heeft scherp gesteld. Een nauwer diafragma (zoals f/12) zorgt daarvoor. Een groter diafragma (zoals f/2.8) zou het landschap minder scherp doen lijken. Nu je dat allemaal weet, ben je in staat om de titels van lenzen te lezen!

Landschapsfotografie meer

Een voorbeeld: Een zoomlens met een label van 18-55 mm f/3.5-5.6 (of iets dergelijks) betekent dat de lens een beeld kan vastleggen dat zo breed is als 18 mm en kan inzoomen tot 55 mm. Het tweede deel, f/3.5-5.6, betekent dat de lens een maximaal diafragma heeft van f/3.5 bij een uitzoom tot 18 mm en f/5.6 bij een inzoom tot 55 mm.

Type sensor

De twee belangrijkste formaten van beeldsensoren in spiegelreflexcamera's zijn fullframe en APS-C. De fysieke afmetingen van de camera zijn een afgeleide van de sensorgrootte; APS-C-camera's zijn doorgaans kleiner en lichter dan hun fullframe-tegenhangers.

APS-C

Een APS-C-sensor, ook wel "cropped" sensor genoemd, is het meest voorkomende sensortype in instap spiegelreflexcamera's, modellen uit het middensegment en zelfs in sommige professionele modellen. APS-C-sensoren meten ongeveer 23,5 x 15,6 mm, maar dit kan enigszins afwijken per fabrikant.

Hij geeft een smaller gezichtsveld bij het fotograferen met dezelfde brandpuntsafstand van de lens, aangezien de sensor in wezen een vooraf bepaalde uitsnede is van de beeldcirkel die wordt weergegeven bij een fullframe-sensor, vandaar de term 'cropped sensor'.

De effectieve crop factor van een APS-C-sensor is ongeveer 1,5 x voor de meeste merken en 1,6 x voor Canon. Aangezien de beeldhoek bij een APS-C-sensor smaller is dan bij een fullframe-sensor, biedt een brandpuntsafstand van 50 mm op een APS-C-camera ongeveer dezelfde beeldhoek als een 75 mm lens.

Dit extra gevoel van reikwijdte dat een sensor met APS-C-formaat biedt, is bevorderlijk voor het fotograferen van wilde dieren, sport en in andere situaties waarin langere brandpuntsafstanden de norm zijn.

Fullframe

Een fullframe-sensor is iets groter dan een APS-C-sensor, want hij is gebaseerd op het traditionele 35 mm-filmkader: ongeveer 36 x 24 mm.

Een fullframe-sensor biedt een betere beeldkwaliteit en meer details, gewoon omdat de sensor fysiek groter is en er dus meer ruimte is op de sensor voor informatie. Dit type sensor is in staat om meer kleurgradaties te verkrijgen, betere prestaties te leveren bij weinig licht, hogere ISO-waardes te bereiken en minder beeldruis weer te geven.

Gewicht

Naast de grootte van de sensor zijn er nog andere factoren die de totale fysieke omvang en het gewicht van een spiegelreflexcamera bepalen. Elementen zoals het type zoeker, de grootte van het lcd-scherm, de geïntegreerde batterijgreep en andere kenmerken kunnen allemaal van invloed zijn op hoe groot en zwaar een camera is.

Spiegelreflexcamera in beeld

Een van de belangrijkste factoren voor het gewicht is het materiaal waarvan de behuizing is gemaakt: meestal een metalen chassis, een ontwerp van polycarbonaat of een mengvorm van beide. Een volledig metalen behuizing is het duurzaamst en biedt de beste bescherming tegen weersinvloeden, maar gaat wel ten koste van draagbaarheid.

Goedkopere modellen of lichtgewicht instapmodellen hebben soms een behuizing van enkel polycarbonaat. Het ontbreken van metaal in het frame biedt natuurlijk minder stijfheid dan een metalen chassis, maar maakt het geheel wel een stuk lichter.

Tegenwoordig zijn veel instapmodellen en zelfs professionele modellen vervaardigd uit een mix van metaal en kunststof, om een evenwicht te vinden tussen duurzaamheid, weerbestendigheid en draagbaarheid.

Ben je op zoek naar een camera waarmee je eenvoudig uploadt en direct mee uitprint? Overweeg dan een goede instant camera. Deze zijn te vergelijken met de ouderwetse Polaroid-camera, maar dan in een nieuw jasje en met handige opties die het uploaden naar social media eenvoudiger maken.

Megapixels

Hoewel meer megapixels in je camera meestal geen slechte zaak is, moet je je niet laten misleiden door fabrikanten die een hoger aantal megapixels aanprijzen als bewijs van een superieure camera. Megapixels zijn vooral van belang als je foto's wilt printen op groot formaat.

Beeldscherpte heeft niets te maken met het aantal pixels. Een onscherpe foto van 12 megapixels (door slechte techniek of scherpstellingsfout) ziet er op een afdruk veel slechter uit dan een scherpe foto van 6 megapixels bijvoorbeeld.

Meer megapixels kunnen nuttig voor vogelfotografen, omdat vogels klein zijn en zeer moeilijk te bereiken, en je de foto achteraf nog kunt bijsnijden zonder kwaliteitsverlies.

Vogelfotografie

Het aantal megapixels dat je camera nodigt heeft hangt dus af van hoe je de camera wilt gebruiken en waarvoor, waarbij de afdrukgrootte een belangrijke overweging is. Hoe groter de afdruk, hoe meer megapixels je nodig hebt voor een kwaliteitsafdruk.

In de meeste gevallen is een digitale camera van 10-16 megapixels voldoende voor het maken van digitale foto's van hoge kwaliteit en standaardprints. Het gemiddeld aantal megapixels voor een spiegelreflexcamera is 25 megapixels, maar dat getal ligt vaak nog hoger voor de meest professionele camera's.

Belangrijkste te overwegen technologieën

Beeldprocessor(en)

De sensor van je camera registreert binnenkomend licht en zet dit om naar digitale signalen, maar deze betekenen nog niets. De beeldsensor verwerkt deze digitale signalen en registreert van elke pixel de hoeveelheid licht om te bepalen hoe helder deze pixel op de foto wordt.

De beeldsensor en beeldprocessor werken samen om video-opnamen, continu-opnamen (de camera maakt continu foto's zolang je de ontspanknop indrukt) en het bereik van ISO-gevoeligheden en beeldkwaliteit in moeilijke lichtomstandigheden mogelijk te maken.

Sommige camera's maken gebruik van meerdere beeldprocessoren voor nog snellere prestaties, waardoor ze ideaal zijn voor snelle continu-opnamen en video-opnamen. Een processor zorgt niet alleen voor snellere continu-opnamen, maar helpt ook om bestandstypen met een hogere resolutie en RAW-bestanden effectiever te verwerken.

RAW-bestanden

RAW is het meest voorkomende bestandsformaat voor ongecomprimeerde beelden. RAW-bestanden zijn over het algemeen groot in omvang, omdat zij de rechtstreekse beeldgegevens van de camerasensoren bevatten, zonder kwaliteitsverlies.

Autofocus

Het autofocussysteem is een ander zeer belangrijk kenmerk van spiegelreflexcamera's, waar je best wat aandacht aan mag besteden. Autofocussystemen evolueren voortdurend, met nieuwere systemen die een scherpe scherpstelling bieden die zowel nauwkeurig als snel is.

Spiegelreflexcamera's gebruiken gewoonlijk een fasedetectiemethode voor het scherpstellen die gebruik maakt van een aantal vaste autofocus- of AF-punten om scherp te stellen op basis van gedetecteerde objecten in de scène.

Hoe groter het aantal AF-punten, hoe nauwkeuriger het AF-systeem werkt, aangezien de punten een groter en dichter gebied van de scène bestrijken.

Alle spiegelreflexcamera's bieden ook de mogelijkheid de autofocus uit te schakelen, zodat je het beeld handmatig kunt scherpstellen met de scherpstelring. Sommige mensen vinden dit misschien tijdrovend of moeilijk, maar het kan je gewenste resultaat ten goede komen.

Gebruik handmatig scherpstellen om de aandacht te vestigen op bepaalde onderwerpen of juist van bepaalde onderwerpen af te leiden. Of misschien wil je juist dat het hele frame tot op zekere hoogte onscherp is omdat je een droomachtige kwaliteit aan je foto wilt geven? 💭

Artistieke focus

Beeldstabilisatie

Een van de nuttigste hulpmiddelen is een vorm van beeldstabilisatie, die helpt bij het minimaliseren van camerabewegingen, veroorzaakt door lange sluitertijden of langere brandpuntsafstanden.

Afhankelijk van de fabrikant geven sommigen er de voorkeur aan de noodzakelijke stabilisatiesystemen in de lenzen te integreren, terwijl andere fabrikanten er de voorkeur aan geven beeldstabilisatie in de camera te integreren.

Het voordeel van beeldstabilisatie in de camera is dat elke gemonteerde lens effectief wordt gestabiliseerd en de voordelen van het systeem plukt voor meer effectieve opnamemogelijkheden uit de hand.

Aan de andere kant is het voordeel van het inbouwen van beeldstabilisatie in geselecteerde lensontwerpen dat je het specifiek kunt afstemmen op een bepaalde lens om de stabilisatieprestaties te maximaliseren, en is het dus effectiever dan stabilisatie van de camera in zijn geheel.

Video-opnamen

camera met apart licht en aparte microfoon op een standaard

De meeste spiegelreflexcamera's, van instapmodel tot professioneel, kunnen full HD 1920 x 1080 video opnemen voor een levendige weergave en hebben uitgebreide bewerkingsmogelijkheden.

Bovendien maakt de integratie van een HDMI-uitgang op veel camera's het mogelijk de camera rechtstreeks aan te sluiten op een HD-tv voor afspelen in volwaardige kwaliteit.

Als het opnemen van video je hoofddoel is, let dan ook op de beschikbare bedieningselementen voor belichtingsregeling en audioregeling.

Het is van cruciaal belang dat een camera over een volledig scala aan belichtingsinstellingen beschikt om hem te gebruiken voor serieuze videotoepassingen, met inbegrip van diafragma-, sluitertijd- en ISO-gevoeligheidsregelaars, evenals manipulatie van het geluidsniveau en meerdere, selecteerbare beeldsnelheden.

ISO

In zeer eenvoudige bewoordingen is ISO een camera-instelling die een foto of video lichter of donkerder maakt. Naarmate je het ISO-getal verhoogt, worden je foto's steeds helderder. Daarom kan ISO je helpen om foto's of video's te maken in donkere omgevingen, of om flexibeler te zijn met je diafragma- en sluitertijdinstellingen.

Nuttige accessoires

Als je een spiegelreflexcamera aanschaft, zijn er een aantal nuttige zaken die je kunt overwegen om je camera schoon te houden, je mogelijkheden uit te breiden en je comfort te verhogen.

Must haves

  • Een goede camerarugzak waarin je spiegelreflexcamera past, samen met twee of meer lenzen;
  • Minstens één extra batterij;
  • Tenminste één extra geheugenkaart;
  • Een doorzichtige filter om je lens te beschermen;
  • Een goede lensschoonmaakset. Een paar microvezeldoekjes samen met een reinigingsvloeistof voor lenzen, een blaasbalg en schoonmaakborsteltjes is een must om je spullen schoon te houden en het stof buiten je lens te houden;
  • Een goede microSD-kaart.

Optioneel

  • Een of meer externe flitsers. Een externe flitser is vooral nuttig als je interieurs of in situaties met weinig licht wilt fotograferen. Met een externe flitser kun je het licht op de gewenste voorwerpen richten en heb je veel meer flexibiliteit en controle over je beeld.
  • Een goed, stevig statief voor landschaps- en nachtfotografie.
  • Een circulaire polarisatiefilter. Deze gaat reflecties van niet-metalen oppervlakken zoals water, plastic en glas tegen en beschermt de lens tegen krassen, stof en vingerafdrukken. 
  • Speciale lenzen, zoals een groothoeklens, fisheye-lens of telelens stellen je in staat om verschillende soorten foto's te maken. Als je bijvoorbeeld vogels of andere kleine onderwerpen wilt fotograferen, heb je een telelens nodig om de mooiste foto's te maken.
  • Onderwaterbehuizing. Ben je een enthousiaste duiker of zwemmer, dan is onderwaterbehuizing een goed idee. Een speciale camera voor onderwater is natuurlijk nog handiger.
man gebruikt telelens

De 5 beste spiegelreflexcamera's onder elkaar

1. Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II - Zwart

1. Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II - Zwart
Type HDMI: Mini-HDMI
Maximaal diafragma: f/3,5-5,6
Schermgrootte: 3 Inch
Type beeldstabilisatie: In de lens
AF-systeem: 9
Product gewicht: 475 g
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: APS-C
Aantal megapixels: 24,7 megapixels
ISO waarde: 100 - 12800 ISO
Videokwaliteit: Full HD

2. Canon EOS 2000D 18-55 DC + 75-300 DC

2. Canon EOS 2000D 18-55 DC + 75-300 DC
Type HDMI: Mini-HDMI
Schermgrootte: 3 Inch
Type beeldstabilisatie: In de lens
AF-systeem: 9
Product gewicht: 2.5 kg
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: APS-C
Aantal megapixels: 24,7 megapixels
ISO waarde: 100 - 12800 ISO
Videokwaliteit: Full HD

3. Canon EOS 2000D 18-55 DC zwart

3. Canon EOS 2000D 18-55 DC zwart
Type HDMI: Mini-HDMI
Maximaal diafragma: f/3,5-5,6
Schermgrootte: 3 Inch
Type beeldstabilisatie: In de lens
AF-systeem: 9
Product gewicht: 475 g
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: APS-C
Aantal megapixels: 24,7 megapixels
ISO waarde: 100 - 12800 ISO
Videokwaliteit: Full HD

4. Canon EOS 4000D + 18-55mm zwart

4. Canon EOS 4000D + 18-55mm zwart
Type HDMI: Mini-HDMI
Maximaal diafragma: f/3,5-5,6
Schermgrootte: 2.7 Inch
Type beeldstabilisatie: In de lens
AF-systeem: 9
Product gewicht: 436 g
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: APS-C
Aantal megapixels: 18,7 megapixels
ISO waarde: 100 - 12800 ISO
Videokwaliteit: Full HD

5. Canon EOS 250D + EF-S zwart

5. Canon EOS 250D + EF-S zwart
Type HDMI: Mini-HDMI
Maximaal diafragma: f/4-5,6
Schermgrootte: 3 Inch
Type beeldstabilisatie: In de lens
AF-systeem: 143
Product gewicht: 1 kg
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: APS-C
Aantal megapixels: 24,1 megapixels
ISO waarde: 100 - 100 ISO
Videokwaliteit: 4K

Veelgestelde vragen over spiegelreflexcamera's

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera hebben een spiegel in de behuizing om het beeld te weerspiegelen in een optische zoeker. Een goede systeemcamera heeft zo'n dergelijke spiegel niet.

Het licht valt door de lens rechtstreeks op de digitale sensor, die het beeld weergeeft op het lcd-scherm van de camera. In het gebruik heeft het verschil tussen systeemcamera's en spiegelreflexcamera's vooral te maken met de manier waarop je je onderwerp kadreert.

Heb ik echt een spiegelreflexcamera nodig?

Overweeg een spiegelreflexcamera wanneer je foto's wilt maken die je huidige camera niet aankan. Het is tijd om een spiegelreflexcamera aan te schaffen wanneer je klaar bent om de bediening van camera van "auto" naar volledig manueel over te zetten, zodat je zelf nadenkt over elke foto die je neemt en meer creatieve vrijheid hebt!

Waarom zien foto's van een spiegelreflexcamera er beter uit?

Met een spiegelreflexcamera krijg je niet alleen meer megapixels, hij heeft ook aanzienlijk grotere sensoren, sommige tot de grootte van een goede fullframe-camera. Je hebt een beter ISO-gevoeligheidsbereik en meer controle over ruisniveaus.

Ook biedt een spiegelreflexcamera uitgebreide controle over de kleur, toon en scherpte van je foto's. Dit soort fijne controle krijg je nu eenmaal niet bij een compactcamera.

Kind maakt een foto met een spiegelreflexcamera

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget en het hangt ook af van wat je wilt bereiken met je camera. Hieronder vind je alvast een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste spiegelreflexcamera's. Zo kun jij de beste keus maken!

Maximaal diafragmaType beeldstabilisatieAF-systeemProduct gewichtType sensorSensor formaatAantal megapixels
1Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II - Zwartf/3,5-5,6In de lens9475 gAPS-CAPS-C24,7 megapixels
2Canon EOS 2000D 18-55 DC + 75-300 DCf/3,5-5,6In de lens92.5 kgAPS-CAPS-C24,7 megapixels
3Canon EOS 2000D 18-55 DC zwartf/3,5-5,6In de lens9475 gAPS-CAPS-C24,7 megapixels
4Canon EOS 4000D + 18-55mm zwartf/3,5-5,6In de lens9436 gAPS-CAPS-C18,7 megapixels
5Canon EOS 250D + EF-S zwartf/4-5,6In de lens1431 kgAPS-CAPS-C24,1 megapixels

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II - Zwart

Maximaal diafragma: f/3,5-5,6

Type beeldstabilisatie: In de lens

AF-systeem: 9

Product gewicht: 475 g

Type sensor: APS-C

Sensor formaat: APS-C

Aantal megapixels: 24,7 megapixels

Canon EOS 2000D 18-55 DC + 75-300 DC

Maximaal diafragma: f/3,5-5,6

Type beeldstabilisatie: In de lens

AF-systeem: 9

Product gewicht: 2.5 kg

Type sensor: APS-C

Sensor formaat: APS-C

Aantal megapixels: 24,7 megapixels

Canon EOS 2000D 18-55 DC zwart

Maximaal diafragma: f/3,5-5,6

Type beeldstabilisatie: In de lens

AF-systeem: 9

Product gewicht: 475 g

Type sensor: APS-C

Sensor formaat: APS-C

Aantal megapixels: 24,7 megapixels

Canon EOS 4000D + 18-55mm zwart

Maximaal diafragma: f/3,5-5,6

Type beeldstabilisatie: In de lens

AF-systeem: 9

Product gewicht: 436 g

Type sensor: APS-C

Sensor formaat: APS-C

Aantal megapixels: 18,7 megapixels

Canon EOS 250D + EF-S zwart

Maximaal diafragma: f/4-5,6

Type beeldstabilisatie: In de lens

AF-systeem: 143

Product gewicht: 1 kg

Type sensor: APS-C

Sensor formaat: APS-C

Aantal megapixels: 24,1 megapixels

Conclusie

Spiegelreflexcamera's zijn duurzaam, veelzijdig te gebruiken met tal van lenzen en hulpstukken, en bieden je een hogere opnamesnelheid met een betere autofocus. Voor beginners is een systeemcamera of compactcamera vaak een betere keuze vanwege hun eenvoudigere bediening.

Maar wil je je foto's naar een hoger niveau tillen? Dan is een spiegelreflexcamera the way to go! Bekijk nog eens rustig onze vijf beste spiegelreflexcamera's en deel gerust je eerste kiekjes met je nieuwe camera! 📷

Was dit artikel behulpzaam?