Met het Beste Statief zijn Wazige Foto's en Pijnlijke Polsen Verleden Tijd!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

11 min. leestijd

Altijd scherpe foto's!

Met het Beste Statief zijn Wazige Foto's en Pijnlijke Polsen Verleden Tijd!

Laat je inspireren en leg elk moment vast met de perfecte ondersteuning – het beste statief dat jouw beelden naar een hoger niveau tilt. Lees gauw verder!

Wat zijn de beste statieven van 2024?

Dit zijn de top 5 beste statieven op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste statieven van 2024

1. Beste statief: Peak Design Travel Tripod

1. Beste statief: Peak Design Travel Tripod

Belangrijke specificaties:

Type statief: Tripod
Geschikt voor type camera: Compactcamera, Spiegelreflexcamera, Systeemcamera
Materiaal: Aluminium
Hoogte ingeklapt: 391 cm
Aantal secties: 3

Ik ben enthousiast over de Peak Design Travel Tripod, verkrijgbaar in zowel carbonvezel als aluminiumlegering versies. Met een gesloten lengte van 38,5 cm, een maximale hoogte van 153 cm en een maximale draagkracht van 9,1 kg, is deze tripod ontworpen om veelzijdig en aanpasbaar te zijn voor verschillende fotografische expedities. Met zijn 5-delige poten, laag-profiel balhoofd en unieke design dat het niet nodig maakt om de poten rond de middenkolom te vouwen bij het inpakken, is het een uitstekende keuze voor fotografen onderweg. Zoals opgemerkt door Digital Camera World, "Het is snel op te zetten, biedt solide stabiliteit zelfs met de middenkolom omhoog en heeft een stevige vergrendeling op het balhoofd."

De carbonvezel versie, hoewel prijzig, biedt stijfheid en demping van trillingen, waardoor het een duurzame en betrouwbare keuze is. Terwijl de aluminium versie een kosteneffectief alternatief biedt, maken zijn robuuste aluminium poten het een beetje steviger, zoals benadrukt door Camera Jabber. Beide versies delen dezelfde specificaties, zoals snelkoppelingshendels en compatibiliteit met Arca-Swiss snelkoppelingsplaten, waardoor het gebruiksgemak en de compatibiliteit met verschillende camerabevestigingen wordt gegarandeerd.

De unieke kenmerken van de tripod, zoals een smartphonehouder verborgen in de middenkolom, een afneembare gewichthaak met een smartphoneklem, en een clip-on houder voor zeskantsleutels, dragen bij aan de veelzijdigheid, waardoor het handig is voor verschillende opnamescenario's. Bovendien, de mogelijkheid om de rubberen voeten te vervangen door metalen spikes voor meer stabiliteit op verschillende oppervlakken, verbetert de aanpasbaarheid verder.

De evolutie van de Peak Design Travel Tripod toont een focus op het aanpakken van de behoeften van fotografen die een draagbaar, stevig en veelzijdig ondersteuningssysteem nodig hebben. Zijn compacte formaat maakt het gemakkelijk om in de zijzak van een rugzak te passen, waardoor het een handige keuze is voor reizen, zoals opgemerkt door Camera Jabber. De mogelijkheid van de tripod om zware camerabehuizingen te ondersteunen voor langdurige opnamen en de compatibiliteit met accessoires zoals smartphonehouders en metalen spikes verhogen verder zijn aantrekkingskracht.

In vergelijking met andere tripods op de markt, maken de kenmerkende eigenschappen van de Peak Design Travel Tripod, zoals zijn compacte ontwerp, veelzijdige compatibiliteit met verschillende apparatuur en accessoires, en stevige bouw, het tot een topkandidaat. Hoewel de carbonvezel versie wat duurder kan zijn, onderscheidt zijn stijfheid en demping van trillingen het als een betrouwbare, langetermijninvestering. Echter, zoals vermeld door Digital Camera World, vereist het bevestigen van de Arca Swiss compatibele plaat aan het camerabasisplaatje de meegeleverde zeskantsleutel, wat voor sommige gebruikers een klein ongemak zou kunnen zijn.

Samenvattend is de Peak Design Travel Tripod een opvallend product in zijn categorie, dat fotografen een compact, stevig en veelzijdig ondersteuningssysteem biedt voor verschillende opnamescenario's. Zijn innovatieve ontwerp, compatibiliteit met accessoires en duurzame bouw maken het tot een toonaangevende keuze, vooral voor reis- en buitenfotografie. Hoewel het een hoger prijsniveau kan hebben en enkele kleine overwegingen voor gebruik, plaatst zijn algehele prestaties en aanpasbaarheid het als een leidende optie voor fotografen die een betrouwbare tripod zoeken voor hun creatieve bezigheden.

Voordelen Peak Design Travel Tripod
 • Compact en innovatief ontwerp
 • Stevige constructie en veelzijdige compatibiliteit met accessoires en apparatuur
 • Duurzame en betrouwbare keuze, vooral de carbonvezelversie
Nadelen Peak Design Travel Tripod
 • Het bevestigen van de Arca Swiss compatibele plaat aan de camerabasisplaat vereist de meegeleverde inbussleutel, wat voor sommige gebruikers een kleine ergernis kan zijn
 • De carbonvezelversie is prijzig, wat het een aanzienlijke investering maakt
 • De aluminiumversie is zwaarder vanwege zijn robuuste aluminium poten

2. Ombouwmogelijkheid voor monopod: Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced

2. Ombouwmogelijkheid voor monopod: Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced

Belangrijke specificaties:

Type statief: Tripod
Geschikt voor type camera: Spiegelreflexcamera
Materiaal: Aluminium
Hoogte ingeklapt: 400 cm
Aantal secties: 4

Dit Manfrotto Befree Twist Aluminium Statief is het meest compacte reisvideostatief, speciaal voor

3. 3 Legged Thing Punks Travis

3. 3 Legged Thing Punks Travis

Belangrijke specificaties:

De 3 Legged Thing Punks Travis statief is een stevig en veelzijdig stuk apparatuur, perfect voor fotografen die op zoek zijn naar een betrouwbaar en stevig ondersteuningssysteem. Met vierdelige poten met twist-stijl vergrendelingen en verwijderbare rubberen voeten, biedt het statief uitzonderlijke flexibiliteit en stabiliteit, met een draagvermogen tot 18 kg. Zoals opgemerkt door Camera Jabber, beschikt het over "veilige vergrendelingen, een waterpas en eenvoudige demontage voor reiniging," wat de gebruiksvriendelijke ontwerp benadrukt. De AirHed Neo kop maakt laaghoekopnamen en snelle riembevestiging mogelijk, waardoor de functionaliteit wordt vergroot.

De Travis 2.0, zoals benadrukt door The Phoblographer, vindt een balans tussen draagvermogen en opgevouwen formaat, met een veelzijdig hoogtebereik en de mogelijkheid om alle drie de poten om te zetten in een monopod of boom. Het beschikt over stevige pootvergrendelingen, een balhoofd met gelabelde hoekmetingen en een unieke tri-mount plaat voor het bevestigen van accessoires, wat allemaal bijdraagt aan het ergonomische en praktische ontwerp. De constructie van het statief, gemaakt van magnesiumlegering, zorgt voor duurzaamheid zonder in te leveren op draagbaarheid.

Een van de opvallende kenmerken van het Punks Travis statief is zijn vermogen om één poot om te zetten in een monopod, evenals de optie om voeten uit te wisselen, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid. Dit wordt benadrukt door de 3 Legged Thing website, die de uitwisselbare voeten benadrukt als een belangrijk kenmerk van de Punks serie. Bovendien maken de compatibiliteit van het statief met verschillende camerasetups, de soepele twist-vergrendelingen en de verstelbare hoeken het tot een betrouwbaar hulpmiddel voor fotografen in diverse opnamescenario's.

In vergelijking met andere reisstatieven, zoals de Punks Corey, valt het Travis statief op door zijn hogere draagvermogen en robuuste ontwerp, zoals benadrukt door Shotkit. De stevige magnesiumlegering constructie, het soepele balhoofd en de gripvaste rubberen voeten maken het tot een solide en betrouwbare keuze voor reisfotografie, met een goede balans tussen opgevouwen formaat en maximale hoogte.

Hoewel de Travis 2.0 misschien langer duurt om op te zetten in vergelijking met andere modellen, maakt zijn stevige en veelzijdige ontwerp, samen met het vermogen om zware camerasetups aan te kunnen, het tot een ideale keuze voor fotografen die stabiliteit en draagvermogen prioriteren. De mogelijkheid om van voeten te wisselen zou echter een potentieel nadeel kunnen zijn voor degenen die op zoek zijn naar een ultralichte reisoptie.

In de wereld van reisstatieven onderscheidt de 3 Legged Thing Punks Travis zich als een statief met een hoog draagvermogen en robuust ontwerp met een stijlvolle esthetiek, waardoor het een uitstekende keuze is voor fotografen die op zoek zijn naar een betrouwbaar en veelzijdig ondersteuningssysteem. Zijn vermogen om zware camerasetups aan te kunnen, om te zetten in een monopod en voeten uit te wisselen, maakt het onderscheidend ten opzichte van de concurrentie, waardoor het een waardevolle metgezel is voor diverse fotografiescenario's.

Voordelen 3 Legged Thing Punks Travis
 • Hoge draagcapaciteit tot 18 kg, geschikt voor zware camerasetups
 • Veelzijdig ontwerp met de mogelijkheid om te converteren naar een monopod en wisselbare voeten
 • Robuuste constructie van magnesiumlegering voor duurzaamheid en stabiliteit
Nadelen 3 Legged Thing Punks Travis
 • Langere opzettijd in vergelijking met andere modellen, mogelijk invloed op het gemak voor sommige gebruikers
 • Relatief zwaar, wat mogelijk niet ideaal is voor ultralichte reismogelijkheden

4. Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera

De Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera Mount Tripod Stand is een ware parel voor wie op zoek is naar een ultralichte en zeer draagbare tripod die solide waarde biedt. Deze tripod, gemaakt van lichtgewicht aluminium, klapt snel in en heeft verstelbare hoogte met 3-delige, vergrendelbare poten voor eenvoudige aanpassingen. De 3-weg kop maakt kantel- en zwenkbewegingen mogelijk en biedt portret- of landschapsopties. Ondanks zijn draagbaarheid wordt het niet aanbevolen voor zware, high-end DSLR-camera's, met een maximale draagcapaciteit van 4,4 pond. Met afmetingen van 3,2 x 3,2 x 16,7 inch wanneer ingeklapt, strekt hij zich uit tot 50 inch hoog. Voor een prijs van $18,42 is deze tripod een budgetvriendelijke optie voor amateurfotografen of degenen die een secundaire, lichtgewicht optie nodig hebben.

Zoals een recensie van TechGearLab zegt, "De Amazon Basics 50-Inch Lightweight Tripod is de beste prijs-kwaliteitverhouding, extreem lichtgewicht, gemakkelijk te gebruiken en biedt een redelijke duurzaamheid voor zijn prijs." Deze mening wordt gedeeld door klanten die zijn lichte ontwerp, stevigheid en waarde voor hun geld waarderen. Het is echter belangrijk om zijn beperkingen op te merken, met name zijn instabiliteit wanneer volledig uitgeschoven en zijn relatief korte hoogte.

In vergelijking met zijn tegenhanger, de Amazon Basics 60-Inch Lightweight Tripod with Bag, die een hoger maximum draaggewicht van 6,6 pond heeft en zich uitstrekt tot 60 inch, is het 50-inch model ontworpen voor meer casual gebruik, zoals met compacte digitale camera's en smartphones. Aan de andere kant wordt de Manfrotto MT190XPRO4 geprezen om zijn eenvoudige opzet en afbraak, veelzijdige cameraposities en een grote hoogte van 63,5 inch, waardoor het een sterke concurrent is voor professioneel gebruik, zij het tegen een hogere prijs. Ondertussen wordt de Vanguard Alta Pro 2+ 100 Aluminum Tripod geprezen om zijn stabiliteit en vermogen om zware lasten te dragen, maar het gaat gepaard met een hoger prijskaartje.

Kortom, de Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera Mount Tripod Stand is een uitstekende optie voor wie op zoek is naar een betaalbare, ultralichte en zeer draagbare tripod. Zijn solide waarde maakt het een aantrekkelijke keuze voor casual gebruik, vooral met compacte camera's en smartphones. Hoewel het misschien niet kan concurreren met hoger geprijsde modellen qua maximale draagcapaciteit en hoogte, maken zijn budgetvriendelijke prijs en draagbaarheid het een opvallende keuze voor wie op zoek is naar een betrouwbare, instap-tripod.

Voordelen Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera
 • Ultra-lichtgewicht en zeer draagbaar
Nadelen Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera
 • Niet aanbevolen voor zware, high-end DSLR-camera's
 • Instabiliteit wanneer volledig uitgeschoven
 • Relatief korte hoogte

5. Manfrotto Element MII

5. Manfrotto Element MII

Belangrijke specificaties:

Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Hoogte ingeklapt: 425 cm
Aantal secties: 4

# PRODUCT BESCHRIJVING

Ik ben enthousiast over de Manfrotto Element MII Tripod, een betrouwbaar en lichtgewicht hulpmiddel dat ideaal is voor reis- en buitenfotografie. Zijn stevige maar lichte aluminium constructie, rubberen twist-locks voor snelle installatie en afneembare haak voor extra stabiliteit bij winderige omstandigheden maken het een uitstekende keuze voor buiten gebruik. Het comfortabele ontwerp en het gebruiksgemak versterken zijn aantrekkingskracht, waardoor het een veelzijdige optie is voor fotografen die onderweg zijn.

De veelzijdigheid van de tripod wordt verder benadrukt door zijn vermogen om te transformeren in een monopod, waardoor een scala aan beweging en flexibiliteit mogelijk is. Daarnaast wordt de afneembare balhoofd geprezen om zijn soepele werking en duurzaamheid, waardoor de prestaties van de tripod verder worden verhoogd.

Toch zijn er enkele nadelen om rekening mee te houden. De afwezigheid van een 90-graden roterende centrale kolom en de lichte buiging in de poten bij volledige verlenging worden genoemd als kleine problemen. Ondanks deze beperkingen blijft de Manfrotto Element MII Tripod een overtuigende optie voor fotografen die op zoek zijn naar een combinatie van prestaties en betaalbaarheid.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Manfrotto Element MII Tripod op door zijn combinatie van stevigheid en draagbaarheid, waardoor het een solide keuze is voor reis- en buitenfotografie. Hoewel sommige concurrenten specifieke voordelen kunnen bieden op het gebied van functies of milieu-impact, blinkt de Manfrotto Element MII Tripod uit in zijn betaalbaarheid, veelzijdigheid en betrouwbaarheid als metgezel voor fotografen onderweg.

Samengevat maakt de Manfrotto Element MII Tripod indruk met zijn stevige maar lichte constructie, gebruiksgemak en aanpasbaarheid voor verschillende opnamescenario's. Het is een aanbevolen keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een betrouwbare reisstatief dat een balans biedt tussen prestaties en betaalbaarheid. Hoewel het enkele beperkingen heeft, maken de algehele bouwkwaliteit en het gebruiksgemak het een overtuigende optie voor buiten- en reisfotografie.

Voordelen Manfrotto Element MII
 • Stevige maar lichtgewicht aluminium constructie
 • Rubberen draaivergrendelingen voor snelle opstelling
 • Afneembare haak voor extra stabiliteit bij winderige omstandigheden
Nadelen Manfrotto Element MII
 • Afwezigheid van een 90-graden roterende centrale kolom
 • Lichte buiging in de poten wanneer volledig uitgeschoven
 • Plakkerig opvouwmechanisme en stabiliteitszorgen wanneer volledig uitgeschoven

Hoe kies je het beste statief

Een statief is een handig hulpmiddel bij het fotograferen of filmen. Het ondersteunt je camera of camera-smartphone en houdt hem stil. Dit resulteert in haarscherpe beelden.

Statieven zijn voor (film)camera's, smartphones en de actioncamera. Deze statieven verschillen in meerdere opzichten: het benodigde draagvermogen, het type statiefkop en het soort statief. Over de eerste twee genoemde lees je later meer, maar eerst: de soorten statieven. ⬇️

Soorten statieven

Er zijn verschillende soorten statieven, ieder met zijn voor- en nadelen. De meest gebruikelijke statieven staan hieronder.

Het gebruik van een smartphone in een gorillapod om een foto van het landschap in de nacht te maken

Tripod

Dit is de bekendste onder de verschillende statieven. Een tripod heeft drie poten en is ideaal voor fotografie. Je zet het statief op de grond en je monteert je foto- of filmapparaat eraan.

Het driepootstatief biedt de meeste stabiliteit en is het meest universeel inzetbare type. Een stootje tegen een van de poten? Geen probleem, de andere twee vangen de klap op. Oneven ondergrond? Ook geen probleem, zeker als het statief uitschuifbare segmenten heeft. Daarover later meer. 👀

Er zijn ook statieven met meer dan drie poten. Tripod is dan niet de geschiktste benaming meer, maar ze vallen wel binnen dezelfde categorie. Het voordeel van meer poten is meer stabiliteit.

Het nadeel van meer poten is dat het statief meestal minder compact is, een hoger gewicht en je meer werk hebt om alle poten open te schuiven en goed te zetten. 🤷‍♀️

Monopod

Dit is op de tripod na de bekendste soort. Een monopod heeft maar één poot.

In sommige gevallen houd je dit statief met de hand vast. Het voordeel hiervan is dat je de afstand tussen jou en je camera verlengt waardoor het makkelijker is vanuit bepaalde hoeken te filmen of fotograferen. Ook biedt dit type meer bewegingsvrijheid, wat van pas komt bij onder andere sport- en actiefotografie.

Het nadeel van zo’n monopod is wel dat je nog steeds het gewicht van de foto- of filmapparaat in je handen draagt en de trillingen van je hand invloed hebben op het resultaat.

Er zijn ook monopods met onderin een (uitklapbaar) driepootstatiefje. Je draagt het gewicht dan niet, maar stabiel is het ook niet. Zeker bij veel wind loop je het risico dat het statief omvalt of trilt.

Gimbal/stabilizer

Een gimbal (ook wel stabilizer) heeft veel weg van een monopod. Het grote verschil is dat een gimbal een ingebouwde stabilisator heeft die trillingen en bewegingen opvangt.

Afhankelijk van het type is het zelfs mogelijk om objecten automatisch te volgen. Een goede gimbal stabiliseert bewegingen in alle richtingen. Simpele gimbals stabiliseren bewegingen in twee richtingen.

Mini-statief/tafel statief

Zwart mini-statief met een witte smartphone erin. De achtergrond is wazig met een tablet in een roze hoes op de achtergrond

Een mini-statief is een klein en licht statief dat je op een tafel of andere verhoging zet (vandaar ook wel tafelstatief genoemd). Deze statieven zijn voornamelijk geschikt voor een smartphone, actioncamera, goede compactcamera of zelfs de beste systeemcamera.

Het voordeel van dit statief is dat het compact en licht is, Het nadeel is dat de werkhoogte beperkt is.

Gorillapod

Een gorillapod is een klein statiefje. Het lijkt op een mini-statief, maar bij deze soort bestaan de poten uit kogelgewrichten waardoor de poten buigbaar zijn. 1 Ensie (n.d.). 'Wat is de betekenis van kogelgewricht'

Het grote voordeel hiervan is dat ze in iedere situatie toepasbaar zijn. Je hangt het statief aan een boom, past de pootjes aan op de ondergrond of houdt hem vast in de hand.

Houd er wel rekening mee dat een statief met buigbare poten beter geschikt is voor een licht camera-apparaat, zoals een digitale camera of een smartphone en dat niet iedere gorillapod het gewicht van een spiegelreflexcamera kan dragen. Als dit wel het geval is, dan is het statief doorgaans groter en zwaarder.

Zodra het statief het gewicht van je foto- of filmapparaat niet kan dragen, kan het statief omvallen, de pootjes buigen of de statiefkop gaat hangen.

Rig

Een rig lijkt op een monopod. Het is een statief dat je in de hand houdt en de afstand vergroot tussen jou en de camera met de bijkomende voordelen hiervan.

Het verschil is dat een rig enkel geschikt is voor smartphones. Het voordeel van een rig ten opzichte van een monopod is dat het gebruikelijker is dat je extra accessoires kunt koppelen, zoals een microfoon of externe flitser.

Schouderstatief

Een schouderstatief is een statief dat je op je schouders zet waardoor je comfortabel aan één stuk door opnamen maakt. Dit is een statief voor filmcamera’s die wat zwaarder zijn. Het verdeelt het gewicht en het statief houdt de camera stabiel.

Deze soort is relatief prijzig, komt vooral voor bij professioneel gebruik en is voor de reguliere consument meestal overbodig.

Materiaal

Laten we beginnen met het materiaal van het statief. We hebben het al enkele keren gehad over de stabiliteit van een statief. Dit is niet alleen afhankelijk van het soort statief, maar ook van het materiaal.

Doorgaans zijn er drie opties:

 • Kunststof: de meest voorkomende statieven zijn van kunststof en deze vallen onder de basisklasse. Het materiaal is licht van gewicht en daarom minder stabiel. Ook is de kans dat een statief van kunststof stuk gaat groter dan bij de onderstaande opties.
 • Aluminium: een statief van aluminium is minder licht en minder goedkoop dan een statief van kunststof. Toch is het nog een redelijk licht en sterk materiaal. Aluminium statieven zijn stabieler en minder gevoelig voor trillingen dan kunststof. Deze statieven behoren tot de middenklasse.
 • Carbon: carbon is een stijf, sterk en licht materiaal. Hierdoor zijn deze statieven slijtvast, makkelijk te vervoeren en zo goed als trillingsvrij. Helaas hangt er ook een stevig prijskaartje aan, maar daar krijg je dan wel een statief uit de topklasse voor terug.

Ik denk dat een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een statief het materiaal is. Koolstofvezel dempt trillingen aanzienlijk. Als je je in winderige omstandigheden bevindt blijkt trillingsdemping erg belangrijk te zijn.

LeRoy Tabb, op Quora

De statiefpoten

Niet alleen het aantal statiefpoten is belangrijk, maar ook de opbouw hiervan. Er zijn statieven waarbij het niet mogelijk is om de poten in elkaar te schuiven. Statieven met poten die je wel in elkaar kunt schuiven bestaan uit segmenten. Het voordeel hiervan is dat je deze compact opbergt en vervoert. 

Aluminum tripod statief met een balhoofd statiefkop en een middenzuil in een grasveld

Gebruikelijk is dat een statiefpoot uit drie of vier segmenten bestaat. Deze schuif je uit, wat betekent dat de statiefpoot van boven naar beneden in dikte afneemt: ieder segment past in het vorige segment.

Hoe meer segmenten, hoe compacter het in elkaar geschoven statief. Hoe dunner het onderste segment, hoe minder stabiel het statief staat.

Het is een afweging tussen stabiliteit en compactheid. Bij een statief met verstelbare poten is ook de verstelbaarheid belangrijk. De kans is groot dat het statief niet altijd op een egale grond staat en dan is het wel zo handig als de poten soepel en makkelijk verstelbaar zijn.

De statiefkop

Een statiefkop is het bovenste deel van het statief waarop of waarin je het foto- of filmapparaat bevestigt. Er zijn vier manieren om het apparaat aan het statief te bevestigen:

 • Telefoonhouder: vanzelfsprekend is deze bevestiging bedoeld voor een smartphone. In de meeste gevallen is deze aansluiting universeel. Het is een uitschuifbaar klepje waartussen je de smartphone klemt.
 • Actioncamera-mount: de mount van een actioncamera is net wat anders dan andere cameramounts. Wanneer een statief deze mount heeft, is het enkel te gebruiken voor een actioncamera.
 • Vijs: iedere camera heeft een schroef-ingang. Deze draai je op de vijs van het statief en hierdoor zit de camera vervolgens vast aan het statief. Let wel op of het formaat van de vijs overeenkomt met de ingang van je camera.
 • Snelkoppelingsplaat: enkele statieven hebben een snelkliksysteem (quick release). Dat is een metalen plaatje en een snelkoppelingsplaat met daaraan een vijs waarop je je camera schroeft. Vervolgens klik je het plaatje vast op de statiefkop en klik je het weer los als je klaar bent.

Het bovenstaande gaat enkel over de bevestiging van het foto- of filmapparaat aan de statiefkop. In sommige gevallen is de statiefkop niet beweegbaar. Dit komt vooral voor bij monopods en statieven voor smartphones en actioncamera’s. 

closeup van een statiefkop

Er zijn hiernaast nog drie andere mogelijke statiefkoppen: een balhoofd, driewegkop en schommelkop. 👇

Balhoofd

Een balhoofd (panoramakop) is het meest populair. Het is een statiefkop met kogelgewricht. Deze kogel kun je alle kanten op bewegen. Dit doe je met een hendel of een knop totdat je de juiste positie hebt gevonden. Daarna draai je hem vast in zijn positie.

Duurdere varianten hiervan beschikken ook over een frictieknop waarmee je de weerstand van het balhoofd kunt instellen. Dit maakt het makkelijker om de stand van de statiefkop nauwkeurig in te stellen

Driewegkop

Een driewegkop (pankop) kun je ook iedere kant op bewegen. Alleen, in tegenstelling tot het balhoofd, heb je voor iedere richting een aparte hendel of knop: op en neer, heen en weer, en kantelen. Het is wat omslachtig in gebruik, maar hierdoor maak je wel preciezere aanpassingen.

Schommelkop

Een schommelkop (swinghead) is speciaal ontwikkeld voor lange lenzen. Dit type onderscheidt zich van de bovengenoemde types doordat je hierin niet de camera bevestigd, maar de lens, door middel van een zogenaamde ‘Arca-style lensplate’. De schommelkop kan 360 graden om zijn as draaien. 

Daarnaast kun je zowel omhoog als omlaag fotograferen, want je kunt de kop van voor naar achter schommelen, vergelijkbaar met een schommel. Originele naam, hè. 😜  

Maximaal draagvermogen van statieven: Belangrijke info

Niet ieder statief kan evenveel gewicht dragen. Het gewicht dat het statief maximaal kan dragen wordt aangeduid als het maximale draagvermogen, draaggewicht of belastbaarheid. Houd hier vooraf rekening mee en houd daarbij ook in gedachten dat je later misschien een zwaardere camera gebruikt.

Het maximale draaggewicht houdt niet alleen het gewicht van het foto-of filmapparaat in, maar ook diens toebehoren, zoals een flitser. Tel dit gewicht bij elkaar op en zoek naar een statief waar het maximale draagvermogen hoger ligt dan het totale gewicht van je foto-of filmapparaat met toebehoren.

Houd als vuistregel aan dat het statief 1,5 keer het gewicht van het totaalpakket kan dragen. Als je onder het maximum zit, weet je zeker dat het statief het gewicht aankan. Let ook op dat het over het algemeen een statief met een hoger draagvermogen zwaarder is dan een statief met een lager draagvermogen.

Formaat van statieven: Compactheid en draagbaarheid

Uitgevouwen statief naast gitaar, vooraanzicht

Het (ingeklapte) formaat van een statief bepaalt samen met het gewicht hoe makkelijk het statief te vervoeren is, maar het formaat is wellicht belangrijker dan je denkt: het formaat bepaalt hoe en in welke situatie je het statief toepast.

Bij een statief met uitschuifbare poten is het belangrijk om zowel naar de minimumhoogte als naar de maximumhoogte te kijken.

De ideale maximumhoogte is maximaal 15 centimeter korter dan je lichaamslengte. Bovenop die 15 centimeter komt nog de hoogte van een eventuele statiefkop en de hoogte van je camera. Zo zorg je dat je recht achter het statief staat.

Ook de minimumhoogte is belangrijk, zeker voor macrofotografie. Als je laag bij de grond wenst te fotograferen, is het van belang dat het statief in staat is om tot de grond te komen.

Anders ben je genoodzaakt om je de camera naar beneden richten of de camera in de hand te nemen. Dit leidt tot een ander (minder mooi) beeld dan wanneer je dezelfde foto, met een statief, dichter bij het object neemt.

Wanneer het statief niet uitschuifbaar is, is het formaat nog belangrijker. Wanneer het formaat je niet bevalt, is het niet mogelijk om dit te verstellen. In dit geval raad ik je aan om of te kiezen voor een laag statief om te fotograferen op een kleine afstand van de grond, óf voor een statief waar je recht achter staat.

Gewicht van statieven: Lichtgewicht vs. stevigheid

Het gewicht heeft invloed op de stabiliteit, maar ook de mobiliteit van een statief. Een zwaar statief staat stabieler, zeker in situaties met veel wind, maar is minder prettig om mee te nemen als je langere afstanden wandelt.

Wanneer je het statief regelmatig meeneemt zonder een vervoermiddel, is een lichter statief de betere uitkomst. Persoonlijk maakte ik liever geen compromis maakt tussen stabiliteit en gewicht, dus ik kocht zelf een statief van carbon.

Een goed alternatief is een ander lichtgewicht statief met een haakje in het midden. Hier hang je bijvoorbeeld je tas aan om het gewicht te verzwaren.

Iemand die statief vasthoudt, close up

Overige koopcriteria

Alles wat hierboven beschreven is, zijn de belangrijkste koopcriteria. Naast deze criteria zijn er nog een paar dingen om rekening mee te houden, waaronder de voeten van het statief.

In veel gevallen zitten plastic of rubberen voetjes aan de onderkant van de statiefpoten. Hierdoor heeft het statief meer grip. Er bestaan ook modellen waar je een soort pinnen in de onderkant van de poten kunt schroeven. Deze steek je in het gras of de grond voor extra steun en stabiliteit.

Extra opties voor statieven: Wat nog meer?

Ook zijn er een aantal handige opties en accessoires voor statieven:

 • Stabilisatiehaak: hierover heb je al kort iets gelezen bij het gewicht van een statief. Er zijn enkele statieven met een haakje in het midden van het statief. Hieraan kun je een extra gewicht hangen om het statief zwaarder te maken. Houd hierbij wel rekening met het maximale draagvermogen.
 • Waterpas: veel kwalitatieve statieven hebben een ingebouwde waterpas. Als dit niet zo is, dan kun je een aanschaffen en op je camera bevestigen. Met een waterpas weet je altijd zeker of een foto recht is. Dat scheelt een hoop tijd in het nabewerken! 🥳
 • Middenzuil: een middenzuil is de ideale uitkomst voor wanneer het statief niet de juiste hoogte heeft. Een middenzuil zit in het midden van het statief en schuif je omhoog. Sommige middenzuilen kun je horizontaal kantelen of 180 graden draaien om het foto- of filmapparaat dichter bij de grond te bevestigen.
 • Lensgondel: grote lenzen zijn in sommige gevallen lastig te bevestigen aan de statiefkop omdat de lens al snel meer weegt dan de camera zelf. Een lensgondel helpt je hierbij door het gewicht beter te verdelen.
 • Op afstand bedienbaar: er bestaan statieven waar je je camera of smartphone via een draadloze verbinding of een kabel verbindt met het statief. Deze bedien je dan op afstand met een afstandsbediening of een app.

Welk merk maakt de beste statieven?

Benro

Gemaakt van hoogwaardige materialen zoals carbonfiber en aluminium, bieden Benro-statieven een perfecte combinatie van lichtheid en stabiliteit.

Recensies benadrukken de indrukwekkende bouwkwaliteit en betrouwbaarheid van Benro, waardoor ze een favoriete keuze zijn onder zowel professionele fotografen als liefhebbers die streven naar precisie en duurzaamheid in hun fotografische uitrusting.

Manfrotto

Manfrotto staat bekend om zijn hoogwaardige statieven die uitblinken in duurzaamheid en betrouwbaarheid. Manfrotto biedt statieven die voldoen aan de eisen van zowel professionele fotografen als enthousiaste amateurs.

Recensies prijze de stevige constructie, gebruiksvriendelijke functies en de soepele werking van de statiefkoppen, waardoor Manfrotto een vertrouwde keuze is voor fotografen die streven naar precisie en kwaliteit in hun werk.

Wat is volgens de Consumentenbond het beste statief?

Op dit moment heeft de Consumentenbond nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over statieven. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens Tweakers het beste statief?

Op dit moment heeft Tweakers nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over statieven. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens Shoot het beste statief?

Het beste statief volgens Shoot is de Benro TSL08AN00 Aluminium Slim Statief Kit. Dit lichtgewicht statief, slechts 1,2 kg, ondersteunt tot 4 kg aan camera-uitrusting. Het is ideaal voor reisfotografie door zijn compacte formaat van 51 cm ingeklapt. Met een maximale hoogte van 146 cm en een minimale hoogte van 38 cm biedt het veelzijdige opnamemogelijkheden.  

Veelgestelde vragen over statieven van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over het beste statief

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen