Met de Beste Camerarugzak neem je je Apparatuur Gemakkelijk met je mee

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Met de Beste Camerarugzak neem je je Apparatuur Gemakkelijk met je mee

Het perfecte plaatje ligt niet altijd binnen handbereik. Fotoapparatuur is kostbaar en gooi je dan ook niet zomaar in een tas. De beste camerarugzak is de ideale manier om je camera en toebehoren te transporteren! Deze zijn zo goed beschermd en makkelijk te vervoeren. 

Niet alleen je apparatuur heeft er baat bij; jij ook! Je kunt eenvoudig bij de camera, het gewicht is goed verdeeld over je torso en je neemt de tas overal mee naartoe. Helaas is er geen one size fits all-oplossing. Daarom helpen we je in dit artikel met een handige koopgids en onze top 5!

Universele DSLR Camera Fototas zwart , rood

Universele DSLR Camera Fototas zwart , rood
Spatwaterdicht: Ja
Inclusief regenhoes: Nee
Materiaal: Polyester
Uitneembare verdelers: Ja
Laptopvak: Nee
Plek voor statief: Ja
Product gewicht: 500 g
Bekijk op Bol.com

Fujifilm Instax Mini 11 Case paars

Fujifilm Instax Mini 11 Case paars
Spatwaterdicht: Ja
Inclusief regenhoes: Nee
Materiaal: Leer
Uitneembare verdelers: Nee
Vak voor accessoires: Nee
Laptopvak: Nee
Aantal lenzen: Nee
Plek voor statief: Nee
Binnenmaat (b x h x d): 100 x 115 mm
Product gewicht: 0.157 kg
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Case Logic DCB-302 - Cameratas zwart

Case Logic DCB-302 - Cameratas zwart
Spatwaterdicht: Ja
Inclusief regenhoes: Nee
Materiaal: Textiel
Uitneembare verdelers: Nee
Laptopvak: Nee
Plek voor statief: Nee
Product gewicht: 90 g
Bekijk op Bol.com

Camerarugzak koopgids: hoe maak je de beste koop?

Je gaat op reis met je beste camera en je neemt mee? Juist, goede bescherming! Maar waarom kies je voor je een camerarugzak? En waar let je op bij de aankoop zodat je extra geniet van alle voordelen van de beste camerarugzak? Daar vertel ik je alles over in deze koopgids! 🤩

Waarom een camerarugzak?

Als je enkel een compactcamera hebt met één lens, verder geen accessoires gebruikt en niet veel op pad gaat met je camera, is een camerarugzak misschien iets te veel van het goede.

Wanneer je veel op pad bent en een goede spiegelreflexcamera of fullframe-camera gebruikt met meerdere lenzen en accessoires zoals een statief, is een camerarugzak ideaal!

Stel je voor: het perfecte plaatje is een bergwandeling van je verwijderd, dan is het een behoorlijke opgave om je camera en alle benodigdheden los mee te sleuren. 🥵

Camerarugzak op witte achtergrond

Een koffer is niet handig vanwege de oneven ondergrond, een schoudertas verdeelt het gewicht niet goed en een normale rugzak biedt niet de benodigde bescherming. Hier komt de camerarugzak om de hoek kijken!

Een camerarugzak biedt in de meeste gevallen (meer dan) genoeg opbergruimte, verdeelt het gewicht over je schouders (en heupen), is makkelijk mee te nemen, mag mee het vliegtuig in en is veelzijdig; zo neem je – afhankelijk van de rugzak – naast je camera en toebehoren bijvoorbeeld ook je laptop of een fles water mee!

Formaat en indeling

Een van de voordelen van een camerarugzak is dat je relatief veel opbergmogelijkheden hebt. Handig voor de fotograaf die veel op pad is en een camera heeft met meerdere toebehoren.

Het juiste formaat van een camerarugzak hangt af van wat je in de rugzak stopt. Bedenk van tevoren wat je nu en in de toekomst met je meeneemt en zorg ervoor dat de tas groot genoeg is om dit allemaal mee te nemen zonder te proppen.

Zorg er ook voor dat de tas niet té groot is. Een beetje ruimte voor uitbreiding kan geen kwaad, maar een grotere rugzak is zwaarder, minder mobiel en zit sneller in de weg.

Geopende camerarugzak met verschillende fotografiebenodigdheden in de compartimenten. De tas staat op een stenen ondergrond met op de achtergrond een berg

Naast het formaat is ook de indeling belangrijk. Als je meerdere lenzen en andere accessoires meeneemt – zoals meerdere SD-kaarten, een usb-stick, een harde schijf en extra batterijen – is het wel zo handig als de tas beschikt over het juiste aantal en typen compartimenten.

Hiermee behoud je het overzicht en door de camera en de lenzen ieder in een apart compartiment te plaatsen, stoten ze niet tegen elkaar en zijn ze beter beschermd.

Let ook op de grootte van de compartimenten; lenzen zijn er in verschillende formaten en als je die meebrengt, is het wel zo fijn als ze in het vak passen. 😅

Er zijn rugzakken waarbij de compartimenten een vaste indeling hebben, maar ook rugzakken waarbij je de compartimenten zelf indeelt. De tas heeft dan losse schotjes die je met klittenband verstelt.

Neem je je statief mee? Misschien is deze compact genoeg om op te bergen in de rugzak, maar als dit niet zo is dan zijn bevestigpunten aan de zijkant of onderkant van de camerarugzak een uitkomst.

Neem je je laptop mee? Sommige camerarugzakken hebben een speciaal laptopvak met een gewatteerde laag, zodat je ook je laptop veilig meeneemt.

En last but not least: extra opbergmogelijkheden. Naast je camera, de toebehoren en eventueel een laptop, neem je eventueel andere spullen mee. Wanneer je een lange wandeling te wachten staat, zijn eten en water geen overbodige luxe. Bekijk dan goed of de rugzak hier de mogelijkheid toe biedt.

De juiste bescherming

Naast het makkelijk meenemen van je camera, de toebehoren en eventueel andere spullen, is het beschermen van deze spullen ook een functie van een camerarugzak; misschien wel de belangrijkste.  

Camera’s en lenzen zijn gevoelig; de rugzak dient schokbestendig te zijn en de compartimenten bieden een betere bescherming als ze gewatteerd zijn. 

Zwarte rugzak in de hoek, vooraanzicht

Ook de waterbestendigheid is een must. De meeste modellen zijn spatwaterdicht, wat wil zeggen dat het een enkel regenbuitje wel overleeft, maar een stortbui of een storm is een ander verhaal. In dat geval heb je een regenhoes nodig om ervan verzekerd te zijn dat je kostbare onderdelen droog blijven. ☔

Een regenhoes is waterdicht en bestaat in twee varianten: een regenhoes die je om de camera/lens heen plaatst en een regenhoes voor de gehele rugzak. De hoes voor de hele rugzak kan zowel een los onderdeel zijn als een ingebouwd onderdeel van de tas. 

Een extra bescherming waar sommige rugzakken over beschikken is diefstalbescherming. Bij deze rugzakken zit de rits aan de achterkant, zijn de rits en de vakken verborgen en/of heeft de tas een ingebouwd slotje voor de rits.

In uitzonderlijke gevallen is een anti-diefstal rugzak gemaakt van snijbestendig materiaal. Dit materiaal is zo sterk dat zelfs opensnijden met een mes niet lukt.

Materiaal en kwaliteit

Het materiaal en de kwaliteit van een camerarugzak hebben invloed op de levensduur van de tas en de bescherming van de inhoud. Het is daarom goed om hierbij stil te staan.

Allereerst zijn de meeste camerarugzakken van polyester, nylon en leer. Polyester en Nylon staan beide bekend om hun sterkte, duurzaamheid, lichte gewicht en waterbestendigheid. Nylon ademt beter dan polyester, waardoor het sneller opdroogt.

Leer is nog sterker en is beter bestand tegen zwaardere omstandigheden, maar is ook duurder en niet geschikt voor de veganistische dierenliefhebbers.

Let ook op de afwerking van de rugzak. Zo zit je goed als de naden stevig zijn en zit je nog beter met dubbele naden. Ook uv-bestendige materialen en naden zijn een plus. Hierdoor vervagen de kleuren niet al te snel en voorkom je dat de naden na verloop van tijd gaten vertonen.

Het materiaal en de kwaliteit zeggen ook wat over de prijs: een degelijke rugzak kost nu eenmaal wat meer dan een minder duurzame. Daartegenover staat dat een betere bescherming en een langere levensduur ervoor zorgen dat je langer van je rugzak geniet. Op langere termijn kan een duurdere camerarugzak juist voordeliger zijn. Je kent het wel: goedkoop is duurkoop! 🤑

Draagcomfort

Al het bovenstaande heeft vooral te maken met de functionaliteit van de rugzak. Het gemak en comfort heeft te maken met jou! Als je om jezelf geeft, wil je dit stuk niet overslaan!

Rugzak op rug, zij-aanzicht

Zoals al beschreven onder het kopje ‘Formaat en indeling’ is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de tas niet té groot is. Hoe groter een tas, hoe zwaarder. En hoe zwaarder, hoe meer je je lichaam belast.

Er zijn enkele aspecten die deze belasting verlichten. Allereerst maken gewatteerde en verstelbare schouderbanden het dragen van een zwaardere rugzak prettiger. Een buik- of heupgordel zorgt tevens voor een betere gewichtsverdeling over je torso, wat tot minder belaste schouders en een betere draaghouding leidt.

Let ook op de pasvorm. Het is belangrijk dat de pasvorm voldoende bewegingsvrijheid en flexibiliteit biedt.

Dit begint bij het achterpaneel; zorg ervoor dat deze niet te strak op de rug zit, maar ook niet te veel ruimte overlaat tussen je rug en het paneel. Let ook op dat de schouderbanden en de buik- en/of heupgordel niet te strak of te los zitten.

Sommige rugzakken hebben een maatbereik dat geschikt is voor verschillende gebruikers en andere rugzakken hebben een grotere verstelbaarheid op het achterpaneel, de schouderbanden en de buik- of heupgordel, waarmee je de pasvorm perfect instelt voor jouw lichaam.

Ook is het dragen van een rugzak warm. Een achterpaneel dat niet direct aansluit op je rug, helpt tegen het zweten, maar is ook minder stabiel. Een rugzak met ventilatiekanalen is in dat geval een betere oplossing.

Wanneer je op alle bovenstaande aspecten let bij de aankoop van een camerarugzak, dan geniet je niet alleen van de functionaliteiten van de rugzak, maar ben je er ook van verzekerd dat je met de rugzak geen ‘last op je schouders meedraagt’.

Ontwerp

Het ontwerp is niet geheel onbelangrijk; het oog wil immers ook wat! 👀 De meeste camerarugzakken zijn beschikbaar in het zwart. Als je de tas inzet voor professionele doeleinden oog dit zakelijk en netjes, maar er zijn veel meer opties.

Camerarugzakken zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren. Blader daarom door alle opties. Er zit ongetwijfeld een ontwerp tussen dat aan je wensen voldoet!

De 5 beste camerarugzakken onder elkaar

1. Universele DSLR Camera Fototas zwart , rood

1. Universele DSLR Camera Fototas zwart , rood
Spatwaterdicht: Ja
Inclusief regenhoes: Nee
Materiaal: Polyester
Uitneembare verdelers: Ja
Laptopvak: Nee
Plek voor statief: Ja
Product gewicht: 500 g

2. Fujifilm Instax Mini 11 Case paars

2. Fujifilm Instax Mini 11 Case paars
Spatwaterdicht: Ja
Inclusief regenhoes: Nee
Materiaal: Leer
Uitneembare verdelers: Nee
Vak voor accessoires: Nee
Laptopvak: Nee
Aantal lenzen: Nee
Plek voor statief: Nee
Binnenmaat (b x h x d): 100 x 115 mm
Product gewicht: 0.157 kg

3. Case Logic DCB-302 - Cameratas zwart

3. Case Logic DCB-302 - Cameratas zwart
Spatwaterdicht: Ja
Inclusief regenhoes: Nee
Materiaal: Textiel
Uitneembare verdelers: Nee
Laptopvak: Nee
Plek voor statief: Nee
Product gewicht: 90 g

4. Panasonic DMW-PS10 grijs

4. Panasonic DMW-PS10 grijs
Spatwaterdicht: Nee
Product gewicht: 500 g

5. iBright Cameratas voor Spiegelreflex Camera grijs

5. iBright Cameratas voor Spiegelreflex Camera grijs
Spatwaterdicht: Ja
Inclusief regenhoes: Ja
Materiaal: Polyester
Uitneembare verdelers: Ja
Vak voor accessoires: Ja
Laptopvak: Nee
Aantal lenzen: 2 lenzen
Plek voor statief: Nee
Binnenmaat (b x h x d): 1900 x 2500 x 1300 mm
Product gewicht: 450 kg

Veelgestelde vragen over camerarugzakken

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over camerarugzakken. Heb je toch nog een brandende vraag die hieronder niet staat beantwoord, laat het ons dan weten!

💲 Hoe duur is een camerarugzak?

Een camerarugzak heb je al vanaf € 20, maar dit loopt op tot € 500. Voor € 20 heb je een basismodel van matige kwaliteit en voor € 500 heb je een top exemplaar met alles erop en eraan. Hoe duur een camerarugzak is, hangt dan ook af van de functionaliteit en de kwaliteit.

❓ Welke soorten cameratassen zijn er?

Er zijn camerahoezen, snuittassen, cameraschoudertassen, slingshots, camerakoffers en camerarugzakken. Voor een enkele camera kom je al snel uit bij een camerahoes of snuittas. Wanneer je meerdere camera’s (en toebehoren) meeneemt, kom je eerder uit bij een schoudertas, slingshot, koffer of rugzak.

🆚 Waarom kies je voor een camerarugzak en niet voor een andere cameratas?

Van alle cameratassen die geschikt zijn om meerdere fotografiebenodigdheden mee te nemen, zijn de camerarugzak en camerakoffer het comfortabelst. Alleen is een camerakoffer minder mobiel en met de andere cameratassen heb je een grotere kans op schouder-, nek-, of rugklachten.

Welke camerarugzak moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste camerarugzak. Zo maak jij de beste keus!

SpatwaterdichtMateriaalLaptopvakPlek voor statiefVak voor accessoiresAantal lenzenBinnenmaat (b x h x d)
1Universele DSLR Camera Fototas zwart , roodJaPolyesterNeeJa
2Fujifilm Instax Mini 11 Case paarsJaLeerNeeNeeNeeNee100 x 115 mm
3Case Logic DCB-302 - Cameratas zwartJaTextielNeeNeeNeeNee100 x 115 mm
4Panasonic DMW-PS10 grijsNeeTextielNeeNeeNeeNee100 x 115 mm
5iBright Cameratas voor Spiegelreflex Camera grijsJaPolyesterNeeNeeJa2 lenzen1900 x 2500 x 1300 mm

Universele DSLR Camera Fototas zwart , rood

Spatwaterdicht: Ja

Materiaal: Polyester

Laptopvak: Nee

Plek voor statief: Ja

Fujifilm Instax Mini 11 Case paars

Spatwaterdicht: Ja

Materiaal: Leer

Laptopvak: Nee

Plek voor statief: Nee

Vak voor accessoires: Nee

Aantal lenzen: Nee

Binnenmaat (b x h x d): 100 x 115 mm

Case Logic DCB-302 - Cameratas zwart

Spatwaterdicht: Ja

Materiaal: Textiel

Laptopvak: Nee

Plek voor statief: Nee

Vak voor accessoires: Nee

Aantal lenzen: Nee

Binnenmaat (b x h x d): 100 x 115 mm

Panasonic DMW-PS10 grijs

Spatwaterdicht: Nee

Materiaal: Textiel

Laptopvak: Nee

Plek voor statief: Nee

Vak voor accessoires: Nee

Aantal lenzen: Nee

Binnenmaat (b x h x d): 100 x 115 mm

iBright Cameratas voor Spiegelreflex Camera grijs

Spatwaterdicht: Ja

Materiaal: Polyester

Laptopvak: Nee

Plek voor statief: Nee

Vak voor accessoires: Ja

Aantal lenzen: 2 lenzen

Binnenmaat (b x h x d): 1900 x 2500 x 1300 mm

Conclusie

Wat breng jij mee als je op pad bent voor het perfecte plaatje? 📸

Zorg er allereerst voor dat het allemaal in de rugzak past, de rugzak overzichtelijk is ingedeeld en de tas je kostbare spullen goed beschermd. Let er ook op dat de rugzak comfortabel te dragen is. Combineer dit met de focus op het materiaal, de kwaliteit en het ontwerp en je hebt de beste camerarugzak!

Ik hoop dat dit artikel je een stapje dichter bij de perfecte camerarugzak brengt. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?