Met De Beste Onderwatercamera Maak Je Mooiste Foto's Onder Water

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Voor de echte waterratten onder ons.

Met De Beste Onderwatercamera Maak Je Mooiste Foto's Onder Water

Wie zijn avonturen in en rondom het water vast wilt leggen, haalt zijn of haar hart op bij de beste onderwatercamera – maar wat zijn de beste exemplaren van dit moment? Waar let je bovendien op als je op er eentje gaat kopen? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Aquapix W3048-I Edge Iceblue

Aquapix W3048-I Edge Iceblue
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 13 megapixels
Optische zoom: 0 X
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 0 X
Wifi: Geen Wi-Fi
Schokbestendig: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

AGFA PHOTO Realishot WP8000

AGFA PHOTO Realishot WP8000
Type sensor: CMOS-sensor
Aantal megapixels: 24 megapixels
Optische zoom: 0 X
Videokwaliteit: Full HD
Optische zoom: 0 X
Wifi: Geen Wi-Fi
Schokbestendig: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g

Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 16 megapixels
Optische zoom: 8 X
Videokwaliteit: HD Ready
Optische zoom: 8 X
Wifi: Geen Wi-Fi
Waterdicht tot (m): 3 meter
Schokbestendig: Ja
Stofbestendig: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Onderwatercamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

De naam zegt het al: een onderwatercamera is een camera waarmee je onder water fotografeert. Zo'n camera is perfect als je bijvoorbeeld gaat snorkelen en duiken. Ook voor andere buitenactiviteiten is hij geschikt, zoals wintersport of klimmen. Het wordt daarom ook wel eens een outdoor camera genoemd.

Hoe kies je de – voor jou – beste camera voor onderwater? Ik licht toe waar je op moet letten!

Waterdichtheid

Het belangrijkste kenmerk van een onderwatercamera is de waterdichtheid. Als een camera het predicaat onderwatercamera krijgt, zal hij altijd in een zekere mate bestand zijn tegen water. Maar in hoeverre een onderwatercamera waterdicht is, kan nog zeker verschillen.

Waterdichtheid is af te lezen aan de IP-certificering. Die bestaat uit twee cijfers. Het eerste nummer geeft aan hoe goed een apparaat bestand is tegen stof, het tweede cijfer tegen water. Dit laatste cijfer moet minstens 8 zijn om te worden gezien als volledig waterdicht. De onderwatercamera is ook stofdicht als het eerste cijfer een 6 is.

Bij een onderwatercamera staat doorgaans vermeld tot hoeveel meter diep hij onder water kan. Dit loopt meestal uiteen van een paar meter tot 30 meter, al bestaan er ook modellen die nóg dieper overleven.

Hoeveel meter je nodig hebt, hangt af van het beoogde gebruik. Voor duiken heb je een hogere diepte nodig dan wintersport, waarbij een meter sneeuw moet kunnen overleven. Voor "normaal" zwemmen is 5 meter meestal al voldoende.

fotografie onder water duikers en natuur

Schokbestendigheid

Niet alleen waterdichtheid is een must; een onderwatercamera moet ook tegen een stootje kunnen. Door de traditionele robuuste behuizing is dat vrijwel altijd wel het geval, maar ook hierin zijn er weer verschillen.

Hoe schokbestendig een onderwatercamera is, wordt aangegeven in het aantal meter dat een apparaat kan vallen zonder het te begeven wanneer hij een hard oppervlak raakt.

Vorstbestendigheid

Daarnaast is het prettig als de onderwatercamera goed bestand is tegen vorst, zeker als je hem mee wilt nemen op wintersport. Dit lees je in de specificaties meestal af aan de minimale gebruikstemperatuur.

Beeldsensor

De beeldsensor is het hart van je camera. De grootte van de sensor bepaalt voor een groot deel de beeldkwaliteit. Een grotere beeldsensor zorgt voor meer details en betere foto's bij slechte lichtomstandigheden.

Onderwatercamera's zijn in principe compactcamera's, maar dan verpakt in een robuuste behuizing. De meeste exemplaren hebben dan ook – net als een goede compactcamera – een 1-inch of een 1/2.3-inch sensor. Sommige onderwatercamera's hebben wat weg van een wegwerpcamera, maar zijn dat zeker niet!

Dit zijn kleinere sensoren, wat ook logisch is, want dan zou het formaat niet meer compact zijn en dat is niet prettig bij water- en outdoor-activiteiten. Is de beeldkwaliteit je voornaamste focus, kies dan voor de beste spiegelreflexcamera of de beste systeemcamera met (middel)grote sensor.

Megapixels

Met megapixels doelt men op het aantal pixels dat een sensor heeft. De megapixels zijn minder belangrijk voor de uiteindelijke beeldkwaliteit dan je misschien denkt. Wat het aantal megapixels eigenlijk bepaalt, is de resolutie van een foto, en die is vooral van belang als je de foto's wilt uitprinten.

Ik raad om voor minstens 10 megapixels te gaan. Je kunt de foto's dan uitprinten in A4 formaat. Voor A3-formaat zijn 17 megapixels nodig. Waak wel voor te veel megapixels: omdat een onderwatercamera doorgaans een kleine sensor heeft, zijn veel megapixels niet wenselijk. Te veel pixels leidt tot ruis.

Duiker met camera in hand

Beeldstabilisatie

Omdat je bij de foto's die je met een onderwatercamera maakt mogelijk beweegt, is beeldstabilisatie een erg handige functionaliteit. Het zorgt ervoor dat het beeld ook bij beweging stabiel blijft. Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: optische en digitale beeldstabilisatie.

Vooral optische beeldstabilisatie komt vaak voor. Hierbij detecteren sensoren in de lens de bewegingen, waarna de optische elementen meebewegen en de beweging wordt gecorrigeerd. Dit werkt vooral bij minimale bewegingen als handtrillingen.

Bij digitale beeldstabilisatie detecteren de sensoren de beweging ook. Het verschil is dat het fotomoment wordt uitgesteld totdat de camera stilstaat. Het beeld wordt daarna verder gestabiliseerd door software in de camera.

Zoombereik

Het zoombereik bepaalt hoe ver je in- en uitzoomt, oftewel in hoeverre je het onderwerp groter in beeld brengt, zonder dat je dichterbij gaat staan. Zeker tijdens het duiken of snorkelen komt een goed zoombereik van pas! Je wilt de dieren waarschijnlijk niet verstoren door te dichtbij te komen.

Er zijn twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Het is vooral belangrijk om naar de optische zoom te kijken. Digitale zoom werkt in principe hetzelfde als achteraf bijsnijden, waardoor er kwaliteitsverlies optreedt.

Bij optische zoom haalt de camera het onderwerp dichterbij door het verschuiven van de lenzen. Er zijn nauwelijks onderwatercamera's met een verwisselbare lens verkrijgbaar, dus je moet bij aankoop goed nadenken over het zoombereik dat je nodig denkt te hebben.

De meeste onderwatercamera's hebben geen gigantisch zoombereik. Het loopt doorgaans uiteen van drie tot vijf keer optische zoom.

Videokwaliteit

Wil je niet alleen foto's, maar ook video's maken met je onderwatercamera? Dan is de videoresolutie een punt om op te letten. Ga voor een camera met een resolutie van minstens Full HD (1080p). Als je écht goede video's wilt maken op het droge, dan is de beste actioncamera waarschijnlijk beter geschikt.

Maximale ISO-waarde

Om erachter te komen hoe gevoelig de beeldsensor is voor licht, kijk je naar de maximale ISO-waarde.

De ISO-waarde is in te stellen, waardoor je bij daglicht met een lage waarde en bij slechte lichtomstandigheden met een hoge waarde de belichting corrigeert. Het is zonde om een hoge ISO-waarde te gebruiken als dat niet nodig is, aangezien dit tot ruis leidt.

Om kwalitatieve foto's in het donker te maken, is een ISO-waarde van 1.600 tot 3.200 nodig. Als je onder water fotografeert en goed licht hebt, óf de flitser gebruikt, dan gebruik je in principe de basis-ISO (100 of 200). Alleen als dat niet het geval is stel je een hogere ISO-waarde in.

gele camera onder water

Batterijduur

Omdat een onderwatercamera een goede camera voor op reis is, is de batterijduur extra belangrijk. Op reis kun je soms minder snel opladen en je wilt natuurlijk niet dat de camera er middenin je wateravontuur mee ophoudt.

De meeste modellen hebben een heroplaadbare accu, maar sommige werken nog op batterijen. Laatstgenoemde is niet aan te raden in verband met milieuvervuiling. Bij een camera wordt haast altijd aangegeven hoeveel foto's hij kan maken op een volle accu.

Connectiviteit

Het is natuurlijk een groot pluspunt als je jouw avontuurlijke kiekjes meteen met het thuisfront deelt zonder al te veel poespas. Let hiervoor op de connectiviteit van een camera. Is er wifi en/of Bluetooth aanwezig? Dan scheelt dat veel gedoe met kabels, bestandsoverdracht, enzovoorts.

Ook gps is een leuke extra. Je ziet dan later precies terug waar de foto is gemaakt! Ben je op zoek naar een camera waarmee je zowel foto's mee maakt als print, en waarmee je snel naar sociale media uploadt? Kies dan voor een instantcamera.

Accessoires

Een onderwatercamera is niet compleet zonder de juiste accessoires. Allereerst zijn een geheugenkaart en een goed beschermhoesje vrijwel onmisbaar. Soms krijg je die er bij aankoop bij, maar lang niet altijd.

Maar er zijn nog veel meer handige accessoires, zoals een extra accu, een statief en een flitser. Ook een flexibele bevestiging is een aanrader om je handen vrij te houden. Check voordat je tot aankoop overgaat of de accessoires compatibel zijn met de onderwatercamera.

De 5 beste onderwatercamera's onder elkaar

1. Aquapix W3048-I Edge Iceblue

1. Aquapix W3048-I Edge Iceblue
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 13 megapixels
Optische zoom: 0 X
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 0 X
Wifi: Geen Wi-Fi
Schokbestendig: Ja

2. AGFA PHOTO Realishot WP8000

2. AGFA PHOTO Realishot WP8000
Type sensor: CMOS-sensor
Aantal megapixels: 24 megapixels
Optische zoom: 0 X
Videokwaliteit: Full HD
Optische zoom: 0 X
Wifi: Geen Wi-Fi
Schokbestendig: Nee

3. Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g

3. Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 16 megapixels
Optische zoom: 8 X
Videokwaliteit: HD Ready
Optische zoom: 8 X
Wifi: Geen Wi-Fi
Waterdicht tot (m): 3 meter
Schokbestendig: Ja
Stofbestendig: Ja

4. Eken® H9R Actie Camera – Digitale Camera – Volledige Set – Waterdicht – Met Alle Accessoires & 32GB SD kaart- Zwart

4. Eken® H9R Actie Camera – Digitale Camera  – Volledige Set – Waterdicht – Met Alle Accessoires & 32GB SD kaart- Zwart
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 12 megapixels
Optische zoom: 0 X
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 0 X
Wifi: Ja
Waterdicht tot (m): 30 meter
Schokbestendig: Ja
Stofbestendig: Ja

5. Sealife SportDiver Onderwater behuizing voor iPhone en Android

5. Sealife SportDiver Onderwater behuizing voor iPhone en Android
Optische zoom: 5 X
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 5 X
Wifi: Ja
Waterdicht tot (m): 40 meter
Schokbestendig: Ja
Stofbestendig: Ja

Veelgestelde vragen over onderwatercamera's

Hoe diep kunnen onderwatercamera's?

Dat hangt af van het exemplaar. Hoewel onderwatercamera's per definitie waterdicht zijn, verschilt het hoe diep ze onder water kunnen. In de specificaties lees je tot hoeveel meter diep de onderwatercamera mag. Dit begint bij een paar meter en loopt doorgaans op tot zo'n 30 meter, en soms zelfs meer.

Moet je rekening houden met de minimale gebruikstemperatuur?

De minimale gebruikstemperatuur geeft aan in hoeverre een onderwatercamera vorstbestendig is. Dit is bij veel modellen het geval. Of het belangrijk is voor jou, is afhankelijk van het beoogde gebruik. Wil je de onderwatercamera bijvoorbeeld meenemen op wintersport, dan is een lage minimale gebruikstemperatuur noodzakelijk.

Waar worden onderwatercamera's voor gebruikt?

Een onderwatercamera is uiteraard bedoeld om mee onder water te nemen, maar deze camera's zijn nog veel breder toepasbaar. Niet voor niets noemt men het ook wel eens een outdoor camera. Alle activiteiten waarbij een camera mogelijk met water in aanraking komt zijn geschikt, maar je kunt ook denken aan andere buitenactiviteiten, zoals wintersport of klimmen.

Welke onderwatercamera moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou, je wensen en je budget. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste onderwatercamera. Hopelijk helpt dit om de beste keuze te maken!

Type sensorAantal megapixelsOptische zoomVideokwaliteitWifiSchokbestendig
1Aquapix W3048-I Edge Iceblue1/2.3 inch13 megapixels0 X4KGeen Wi-FiJa
2AGFA PHOTO Realishot WP8000CMOS-sensor24 megapixels0 XFull HDGeen Wi-FiNee
3Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g1/2.3 inch16 megapixels8 XHD ReadyGeen Wi-FiJa3 meterJa
4Eken® H9R Actie Camera – Digitale Camera – Volledige Set – Waterdicht – Met Alle Accessoires & 32GB SD kaart- Zwart1/2.3 inch12 megapixels0 X4KJaJa30 meterJa
5Sealife SportDiver Onderwater behuizing voor iPhone en Android1/2.3 inch12 megapixels5 X4KJaJa40 meterJa

Aquapix W3048-I Edge Iceblue

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 13 megapixels

Optische zoom: 0 X

Videokwaliteit: 4K

Wifi: Geen Wi-Fi

Schokbestendig: Ja

AGFA PHOTO Realishot WP8000

Type sensor: CMOS-sensor

Aantal megapixels: 24 megapixels

Optische zoom: 0 X

Videokwaliteit: Full HD

Wifi: Geen Wi-Fi

Schokbestendig: Nee

Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 16 megapixels

Optische zoom: 8 X

Videokwaliteit: HD Ready

Wifi: Geen Wi-Fi

Schokbestendig: Ja

Waterdicht tot (m): 3 meter

Stofbestendig: Ja

Eken® H9R Actie Camera – Digitale Camera – Volledige Set – Waterdicht – Met Alle Accessoires & 32GB SD kaart- Zwart

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 12 megapixels

Optische zoom: 0 X

Videokwaliteit: 4K

Wifi: Ja

Schokbestendig: Ja

Waterdicht tot (m): 30 meter

Stofbestendig: Ja

Sealife SportDiver Onderwater behuizing voor iPhone en Android

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 12 megapixels

Optische zoom: 5 X

Videokwaliteit: 4K

Wifi: Ja

Schokbestendig: Ja

Waterdicht tot (m): 40 meter

Stofbestendig: Ja

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er best een aantal punten waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een onderwatercamera. Ik hoop dat je hierdoor iets wijzer bent geworden. Wellicht heb je ook iets aan de lijst met de 5 beste onderwatercamera's van dit moment. Die vind je hieronder, inclusief link. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?