Beleef en Herbeleef je Reis met De Beste Reiscamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Say "cheese"!

Beleef en Herbeleef je Reis met De Beste Reiscamera

Je gaat op vakantie in eigen land of misschien trek je naar verdere oorden? Dan wil je waarschijnlijk al je ervaringen vastleggen met geweldige foto's waar je nog jaren plezier van hebt. De beste reiscamera zorgt voor de mooiste souvenirs.

Maar wat voor camera moet je meenemen? Een grotere spiegelreflexcamera, de actievolle alleskunner of de meest compacte camera voor tijdens lange dagtochten? Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen als reiscamera's, het hangt vooral af van wat voor soort reis dat je maakt. 📷

Kodak WPZ2 Red rood

Kodak WPZ2 Red rood
Type sensor: 1/2.3 inch
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
Type flitser: Ingebouwd
Bestandsindeling: JPEG
Optische zoom: 4
Afmetingen (b x h x d): 1032 x 667 x 524 mm
Product gewicht: 176 kg
Aantal megapixels: 16 megapixels
Videokwaliteit: Full HD
Beeldstabilisatie: Ja
Bekijk op Bol.com

Canon PowerShot ZOOM 1/3" Compactcamera wit

Canon PowerShot ZOOM 1/3" Compactcamera wit
Type sensor: 1/2.3 inch
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja
Type flitser: Geen flitser
Bestandsindeling: JPEG
Optische zoom: 8 X
Afmetingen (b x h x d): 33 x 51 x 105 mm
Product gewicht: 145 g
Aantal megapixels: 12 megapixels
Videokwaliteit: Full HD
Beeldstabilisatie: Nee
Bekijk op Bol.com

Kodak WPZ2 Yellow geel

Kodak WPZ2 Yellow geel
Type sensor: 1/2.3 inch
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
Type flitser: Ingebouwd
Bestandsindeling: JPEG
Optische zoom: 4
Afmetingen (b x h x d): 95 x 63 x 25 mm
Product gewicht: 176 g
Aantal megapixels: 16 megapixels
Videokwaliteit: Full HD
Bekijk op Bol.com

De beste reiscamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wat nu dé beste reiscamera is, is voor iedereen verschillend. Het gaat om de afweging tussen draagbaarheid en kwaliteit is waar iedereen naar zoekt. In grote lijnen zijn er vier verschillende soorten camera's die we als reisvriendelijk beschouwen: compactcamera's, systeemcamera's, spiegelreflexcamera's en actioncamera's.

Om de beste reiscamera voor jou te kiezen, heb ik hieronder de belangrijkste zaken om op te letten bij je aankoop uitgelicht! 💡

Soorten reiscamera's

Compactcamera

Als gewicht, prijs en gebruiksvriendelijkheid je belangrijkste aandachtspunten zijn, is een compactcamera waarschijnlijk je beste keuze. Hij is klein genoeg om je bagage niet te belasten en je stopt hem gemakkelijk in een kleine rugzak wanneer je op pad gaat.

Compactcamera's behoren over het algemeen tot de categorie van de point-and-shoot-camera's. Deze zijn vrij goedkoo, en een betrouwbare keuze voor degenen die gewoon willen richten en klikken en zich geen zorgen willen maken over de bediening van te veel knoppen.

Een compactcamera hoeft echter niet in te boeten aan controle en functies, en dat is waar geavanceerde compactcamera's om de hoek komen kijken.

Compact camera in beeld

Hoewel hun lenzen nog steeds ingebouwd zijn en de sensoren kleiner zijn in vergelijking met spiegelloze- en spiegelreflexcamers's, zijn geavanceerde compactcamera's meestal iets duurder en leveren ze een betere beeldkwaliteit.

Ze hebben uitgebreide functies zoals autofocus, burst mode, en meer. Ze zijn bedoeld voor iedereen die een compacte camera wil, maar niet ten koste van prestaties en beeldkwaliteit.

Systeemcamera

Een systeemcamera, ook wel spiegelloze camera genoemd, levert uitzonderlijke beelden in een iets grotere behuizing. Deze camera's beschikken over dezelfde functies en flexibiliteit als spiegelreflexcamera's en bieden verwisselbare lenzen in een lichtere behuizing.

Ze worden spiegelloze camera's genoemd omdat ze geen interne spiegel gebruiken voor hun zoeker, zoals spiegelreflexcamera's doen. In plaats daarvan worden spiegelloze camera's geleverd met elektronische zoekers waarmee je de ISO-waarde en het diafragma van een opname in realtime bekijkt, voordat je de opname maakt.

Spiegelloze camera's variëren in sensorformaat. Over het algemeen geldt: hoe groter de sensor, hoe groter de camera, dus spiegelloze camera's met Micro Four Thirds en APS-C-sensoren zijn het meest geschikt voor op reis, aangezien ze de grootste draagbaarheid bieden.

Spiegelreflexcamera

Een goede spiegelreflexcamera, ook wel DSLR-camera (Digital Single Lens Reflex) genoemd, is een digitale camera die gebruik maakt van een spiegelmechanisme om ofwel het licht van een cameralens te weerkaatsen op een optische zoeker, ofwel het licht volledig door te laten op de beeldsensor.

Optische zoeker

De optische zoeker is het deel van de camera waar je doorheen kijkt als je een compositie of een opname maakt. Het is optisch omdat wat je ziet afkomstig is van het beeld dat de camera ziet. Wanneer het licht de camera binnenkomt, raakt het de spiegel en wordt het naar boven gereflecteerd.

In vergelijking met compactcamera's gebruiken spiegelreflexcamera's meestal verwisselbare lenzen. Als je een model zoekt voor op reis, hebben deze naast handmatig in te stellen functies ook een automatische stand. Daardoor is dit type camera voor zowel beginnende als gevorderde fotografen geschikt.

Sommige spiegelreflexcamera's kunnen vrij zwaar zijn. Ga daarom voor een model van maximaal 500 gram, om hem draagbaar te houden. De meeste kunnen ook met een wifinetwerk verbinding maken, waardoor je snel en gemakkelijk foto's naar een andere apparaat overzet.

Bedenk voor je vertrek op welk soort foto's je wilt focussen. Afhankelijk hiervan bepaal je welke verwisselbare lens je meeneemt.

actioncamera

Een actioncamera is een camera voor echte avonturiers. Deze is veel compacter dan een standaard point-and-shoot of DSLR en ze worden vooral gebruikt om video's en foto's van hoge kwaliteit te maken, van je dashboard tot onder water. Voor dit laatste doel is een goede onderwatercamera ook wel zo handig.

Een goede actioncamera is in staat om 4K-video's in topkwaliteit op te nemen. Door het compacte formaat bevestig je het apparaatje eenvoudig aan jezelf, een voorwerp of een vervoersmiddel.

Draagbaarheid

Als je de camera overal mee naartoe neemt, is hij idealiter licht, draagbaar en compact. Zo kun je hem niet alleen gemakkelijk in een tas stoppen, maar wordt het dragen ervan een stuk minder inspannend.

Dit is vooral belangrijk als je lange wandeltochten maakt om je opnamen te maken.

De juiste cameratas helpt ook je uitrusting zo draagbaar mogelijk te maken. Er zijn reiscamera's te koop waarbij je meteen een reistas geleverd krijgt.

Duurzaamheid

Omdat je met deze camera gaat reizen, ga je het liefst op zoek gaan naar een robuust ontwerp met een duurzame behuizing. In het ideale geval is de camera bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. In de bergen kun je plots in de regen terecht komen, dus een gps-tracker die het weer voorspelt kan handig zijn!

Met een camera met weerbestendige afdichting neem je de camera met een gerust hart mee op al je avonturen. Sommige camera's worden ook geleverd met extra riemen om de camera aan je pols of rugzak bijvoorbeeld te bevestigen.

Veelzijdigheid

Je wilt liefst met een reiscamera allerlei verschillende opnamen kunnen maken. Overweeg een camera waarvan je de lenzen kunt verwisselen of, in het geval van compactcamera's, eentje die een groot zoombereik heeft.

Afhankelijk van de camera kan dit vooraf iets meer kosten, aangezien sommige minder dure modellen vaste lenzen hebben die je niet kunt verwijderen. Met beetje extra geld heb je een camera die je in verschillende omgevingen gebruikt en opnames maakt zoals je dat voor ogen had.

Ben je op zoek naar een camera waarmee je direct print en eenvoudig naar social media uploadt? Overweeg dat een instantcamera. Deze lijken een beetje op de welbekende Polaroid-camera en zijn vooral geschikt voor op feestjes en andere speciale gelegenheden.

Handmatige instellingen

Je kunt natuurlijk een point-and-shoot camera kiezen om je reis vast te leggen, maar als je echt een opname van hoge kwaliteit wilt maken, hebt je een nodig die handmatige bediening biedt.

Persoon stelt zijn fototoestel in

Op die manier kun je de instellingen wijzigen op basis van het licht, het onderwerp, enzovoorts. Het is niet erg om met de instellingen te experimenteren. Sterker nog, het is juist aan te raden, want zo leer je na verloop hoe je ze effectief gebruikt – en de resultaten zullen de moeite waard zijn!

Beeldstabilisatie

Je kunt niet altijd je statief meenemen op trektocht, dus zorg ervoor dat je camera een optisch stabilisatiesysteem heeft. Dit helpt om beweging en trillingen tijdens het fotograferen te verminderen, waardoor je heldere en scherpere foto's maakt.

Sommige camera's, zoals een vlogcamera, hebben een uitstekende ingebouwde beeldstabilisatie, wat een groot verschil maakt. Als de camera geen ingebouwd beeldstabilisatiesysteem heeft, zoek dan naar elektronische stabilisatie (gebruikelijk bij compactcamera's). Dit is niet zo goed als de optische variant, maar beter dan niets.

Hoewel de technologie steeds beter wordt, kunnen camerastabilisatiesystemen slechts kleine bewegingen corrigeren, waardoor je nog steeds een statief nodig hebt in sommige situaties.

Lensopties

Dit is alleen van toepassing op spiegelloze en spiegelreflexcamera's, aangezien compactcamera's geen verwisselbare lenzen hebben. Omdat verschillende camera's verschillende lensbevestigingen hebben, kan een bepaalde camera slechts een bepaalde set lenzen gebruiken.

Voordat je een merk kiest, controleer eerst de beschikbare lenskeuzes. De meeste grotere merken maken over het algemeen lensopties die vergelijkbaar zijn met elkaar, maar sommige assortimenten zijn groter dan andere, en sommige hebben meer niche-opties beschikbaar.

Type sensor

De sensoren voor compactcamera's beginnen zo klein als 1/2,3 inch (7,6 x 6,1 mm), wat overeenkomt met de huidige smartphonecamera's. Spiegelreflexcamera's zijn de grootste digitale camera's, en bieden daarom de grootst beschikbare sensorafmetingen.

De meeste spiegelloze en spiegelreflexcamera's, ongeacht het merk, gebruiken een APS-C-sensor, maar met kleine variaties in grootte.

APS-C-sensor

Omdat een APS-C-beeldsensor kleiner is dan een full frame-sensor, hebben APS-C-camera's een kleiner gebied om een scène vast te leggen. Met andere woorden: de scène wordt bijgesneden. Met een APS-C-sensor is de beeldhoek smaller en wordt de indruk gewekt dat er meer is ingezoomd. 

Grotere sensoren helpen je betere foto's te maken bij weinig licht, leggen een groter dynamisch bereik van tinten vast, leiden tot minder diffractie en laten je meer achtergrondonscherpte bereiken.

Aantal megapixels

Het aantal megapixels is belangrijk bij het kiezen van een reiscamera. Zorg er altijd voor dat de megapixels deel uitmaken van een grote sensor. Op die manier krijg je meer detail, waardoor je later alsnog kunt beslissen om foto's bij te snijden.

Ingezoomd beeld op een camera

Als je gewoon graag foto's maakt voor jezelf en je familie, zijn 10-16 megapixels voldoende om aan de meeste van je behoeften te voldoen. Je kunt afdrukken van een behoorlijk formaat maken, foto's in hoge resolutie op het web weergeven en genoeg ruimte hebben om bij te snijden.

Als algemene regel voor de meeste enthousiaste fotografen geldt dat 24 megapixels meer dan genoeg is voor afdrukken van hoge kwaliteit en weergave op digitale apparaten. 24 megapixels is de sweet spot en is ruim voldoende voor prachtige prints op 20 x 30 centimeter of een canvas print tot 60 centimeter breed.

Draadloze connectiviteit

Bent je het type dat graag fotografeert en zijn foto's meteen naar een computer of smartphone stuurt om ze te bekijken en te bewerken? In dat geval beschikt je camera best over wifi- of Bluetooth-mogelijkheden, zodat je je foto's eenvoudig draadloos overbrengt naar een ander apparaat.

Als je bang bent dat je je camera of geheugenkaart kwijtraakt, is dit een geweldige manier om onderweg een back-up van al je foto's te maken. Veel camera's zijn tegenwoordig uitgerust met wifi, dus ver hoef je niet te zoeken.

Zoom

Let bij je aankoop of de camera optische of digitale zoom biedt. Omdat compactcamera's geen verwisselbare lenzen hebben, compenseren ze dit met een goede zoom. Met optische zoom kun je naadloos op je onderwerpen inzoomen zonder dat de beeldkwaliteit afneemt.

Als de camera een optische zoom van 30x biedt bijvoorbeeld, kan hij het onderwerp 30 keer zo groot laten lijken in het cameraframe. Hoe meer optische zoom je hebt, hoe flexibeler en veelzijdiger de camera is.

Ingezoomde bloem

Digitale zoom verwijst naar zoomen waarbij de brandpuntsafstand niet wordt vergroot, maar het beeldscherm van de camera wordt bijgesneden, waardoor de beeldkwaliteit afneemt en de pixels zichtbaarder worden ontstaan. Optische zoom is dus veruit te verkiezen boven digitale zoom, omdat de beeldkwaliteit er niet op achteruit gaat.

Extra functies

  • Diafragma. Als je van plan bent foto's te maken bij weinig licht, moet je ervoor zorgen dat je een camera hebt met het juiste diafragma, wat wordt aangeduid met de letter f en een cijfer. Een lager diafragma betekent dat de camera het beter doet bij weinig licht.
  • HD/4K-video. Tegenwoordig vervullen camera's een dubbele functie: ze maken zowel foto's als video-opnamen. Sommige doen dit echter beter dan andere. De meeste hoogwaardige camera's nemen op in 1080p, terwijl andere geavanceerder zijn met 4K-opnamen. Dit drijft natuurlijk wel de kosten op en is meer gericht op professioneel gebruik.
  • Weerbestendig. Als je van plan bent om foto's te maken in een vochtige omgeving, is het een goed idee om een toestel te kiezen dat een beetje vocht kan verdragen. Ook de bestendigheid tegen het binnendringen van stof en andere deeltjes is belangrijk als je reisplannen een strand, woestijn of andere soorten omgevingen met stof omvatten.

Tips

  • Oefen met je nieuwe camera voordat je op reis gaat. Nog beter: schrijf je in voor een cursus fotografie om meer te leren over je camera en het maken van topfoto's.
  • Overweeg te investeren in een lichtgewicht statief. Hiermee zet je je camera in een vaste positie, zodat je de instellingen eenvoudiger aanpast en de tijd kunt nemen voor de foto. Bovendien kun je langere sluitertijden gebruiken om de nachtelijke hemel, watervallen, enzovoorts te fotograferen.
  • Haast je niet. Voor de beste foto's moet je misschien wachten tot de wolken wegtrekken of het licht precies in de juiste hoek op het onderwerp valt. Neem je tijd en wacht tot het perfecte moment zich voordoet.
Camera op een statief bij een waterval

De 5 beste reiscamera's onder elkaar

1. Kodak WPZ2 Red rood

1. Kodak WPZ2 Red rood
Type sensor: 1/2.3 inch
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
Type flitser: Ingebouwd
Bestandsindeling: JPEG
Optische zoom: 4
Afmetingen (b x h x d): 1032 x 667 x 524 mm
Product gewicht: 176 kg
Aantal megapixels: 16 megapixels
Videokwaliteit: Full HD
Beeldstabilisatie: Ja

2. Canon PowerShot ZOOM 1/3" Compactcamera wit

2. Canon PowerShot ZOOM 1/3" Compactcamera wit
Type sensor: 1/2.3 inch
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja
Type flitser: Geen flitser
Bestandsindeling: JPEG
Optische zoom: 8 X
Afmetingen (b x h x d): 33 x 51 x 105 mm
Product gewicht: 145 g
Aantal megapixels: 12 megapixels
Videokwaliteit: Full HD
Beeldstabilisatie: Nee

3. Kodak WPZ2 Yellow geel

3. Kodak WPZ2 Yellow geel
Type sensor: 1/2.3 inch
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
Type flitser: Ingebouwd
Bestandsindeling: JPEG
Optische zoom: 4
Afmetingen (b x h x d): 95 x 63 x 25 mm
Product gewicht: 176 g
Aantal megapixels: 16 megapixels
Videokwaliteit: Full HD

4. Sony Cybershot DSC-WX350 - Zwart

4. Sony Cybershot DSC-WX350 - Zwart
Bluetooth: Nee
Type flitser: Ingebouwd
Bestandsindeling: JPEG
Optische zoom: 20
Product gewicht: 164 g

5. Olympus Tought TG-6 rood

5. Olympus Tought TG-6 rood
Type sensor: 1/2.3 inch
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
Type flitser: Ingebouwd
Bestandsindeling: JPEG
Optische zoom: 4
Afmetingen (b x h x d): 113 x 66 x 32,4 mm
Product gewicht: 253 kg
Aantal megapixels: 12,7 megapixels
Videokwaliteit: 4K
Beeldstabilisatie: Ja

Veelgestelde vragen over reiscamera's

Nog brandende vragen? De bekendste licht ik hieronder uit!

Welke soorten reiscamera's zijn er?

Hoewel er veel verschillende soorten camera's bestaan, zijn compactcamera's, systeemcamera's, spiegelreflexcamera's en actioncamera's de beste reiscamera's. Ga vooral na welk soort opnames je wilt maken en welke (geavanceerde) instellingen je daarvoor nodig hebt.

Wat is een point-and-shoot-camera?

Tenzij je een enthousiaste hobbyist of professional bent, is een point-and-shoot-camera waarschijnlijk perfect voor je doeleinden. Ze zijn over het algemeen klein, leveren goede foto's en zijn gemakkelijk in het gebruik. Je hoeft geen diepgaande kennis te hebben van diafragma's, ISO en bestandstypes.

Je richt hem op je object, klikt op de ontspanknop, en voilà! Je beeld is vastgelegd. Het nadeel is dat je niet veel controle hebt over het uiteindelijke beeld, want deze camera's zijn gemaakt voor de automatische stand en hebben vaak geen geavanceerde handmatige bediening.

Welke soorten lenzen zijn er voor camera's?

Als je pas begint met fotografie kan het nogal overweldigend zijn wanneer je erachter komt hoeveel soorten cameralenzen er zijn. Gelukkig zijn cameralenzen onder te verdelen in twee soorten: zoomlenzen en prime lenzen.

Zoomlenzen zijn een van de meest voorkomende soorten lenzen die je nodig hebt in je fotografie-arsenaal. Ze bieden je een groot bereik voor het fotograferen van alles van mensen op straat tot wilde dieren in de Afrikaanse savanne.

Man met zijn camera in de natuur

Prime-lenzen daarentegen hebben een vast brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet kunt in- of uitzoomen. Het grote voordeel van prime lenzen is dat ze gespecialiseerd zijn in slechts één brandpuntsafstand.

Met andere woorden, ze zijn nauwkeurig afgestemd op één specifiek type fotografie, in tegenstelling tot een zoomlens die in een veelheid van gevallen kan worden gebruikt.

Welke reiscamera moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek en heeft zijn eigen behoeften wat reiscamera's betreft. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – belangrijke specificaties van de beste reiscamera's. Zo kun jij de beste keus maken!

Optische zoomAfmetingen (b x h x d)Product gewichtType sensorAantal megapixelsVideokwaliteitBeeldstabilisatie
1Kodak WPZ2 Red rood41032 x 667 x 524 mm176 kg1/2.3 inch16 megapixelsFull HDJa
2Canon PowerShot ZOOM 1/3" Compactcamera wit8 X33 x 51 x 105 mm145 g1/2.3 inch12 megapixelsFull HDNee
3Kodak WPZ2 Yellow geel495 x 63 x 25 mm176 g1/2.3 inch16 megapixelsFull HDNee
4Sony Cybershot DSC-WX350 - Zwart2095 x 63 x 25 mm164 g1/2.3 inch16 megapixelsFull HDNee
5Olympus Tought TG-6 rood4113 x 66 x 32,4 mm253 kg1/2.3 inch12,7 megapixels4KJa

Kodak WPZ2 Red rood

Optische zoom: 4

Afmetingen (b x h x d): 1032 x 667 x 524 mm

Product gewicht: 176 kg

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 16 megapixels

Videokwaliteit: Full HD

Beeldstabilisatie: Ja

Canon PowerShot ZOOM 1/3" Compactcamera wit

Optische zoom: 8 X

Afmetingen (b x h x d): 33 x 51 x 105 mm

Product gewicht: 145 g

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 12 megapixels

Videokwaliteit: Full HD

Beeldstabilisatie: Nee

Kodak WPZ2 Yellow geel

Optische zoom: 4

Afmetingen (b x h x d): 95 x 63 x 25 mm

Product gewicht: 176 g

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 16 megapixels

Videokwaliteit: Full HD

Beeldstabilisatie: Nee

Sony Cybershot DSC-WX350 - Zwart

Optische zoom: 20

Afmetingen (b x h x d): 95 x 63 x 25 mm

Product gewicht: 164 g

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 16 megapixels

Videokwaliteit: Full HD

Beeldstabilisatie: Nee

Olympus Tought TG-6 rood

Optische zoom: 4

Afmetingen (b x h x d): 113 x 66 x 32,4 mm

Product gewicht: 253 kg

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 12,7 megapixels

Videokwaliteit: 4K

Beeldstabilisatie: Ja

Conclusie

De tijd dat een grotere camera een betere camera betekende, is voorbij. Als je wilt reizen met je camera, wil je iets kleins en lichts. Gelukkig is de technologie sterk verbeterd en bestaan er modellen die én draagbaar zijn, én kwalitatief!

Als je je foto's vooral op Instagram plaatst, hoef je niet de hoogwaardige foto's te maken die de meest geavanceerde camera's produceren. Wil je echter veel creatieve controle, dan is het de moeite waard om te investeren in de beste camera met handmatige instellingen, verwisselbare lenzen en een uitstekende resolutie.

Hieronder vind je nog eens onze topkeuzes van reiscamera's. Laat je ons weten welke camera met jou mee op reis mag? Dat vinden we leuk!

Was dit artikel behulpzaam?