Beleef en Herbeleef je Reis met De Beste Reiscamera

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Say "cheese"!

Beleef en Herbeleef je Reis met De Beste Reiscamera

Je gaat op vakantie in eigen land of misschien trek je naar verdere oorden? Dan wil je waarschijnlijk al je ervaringen vastleggen met geweldige foto's waar je nog jaren plezier van hebt. De beste reiscamera zorgt voor de mooiste souvenirs.

Maar wat voor camera moet je meenemen? Een grotere spiegelreflexcamera, de actievolle alleskunner of de meest compacte camera voor tijdens lange dagtochten? Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen als reiscamera's, het hangt vooral af van wat voor soort reis dat je maakt. 📷

Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart

Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart
Afmetingen (b x h x d): 101,6 x 58,1 x 35,5 mm
Product gewicht: 236 gram
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 18,2 megapixels
Optische zoom: 30 X
Beeldstabilisatie: Ja
Bestandsindeling: JPEG
Videokwaliteit: Full HD
Type flitser: Ingebouwd
Optische zoom: 30 X
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart

Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart
Afmetingen (b x h x d): 101,6 x 58,1 x 35,5 mm
Product gewicht: 236 gram
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 18,2 megapixels
Optische zoom: 30 X
Beeldstabilisatie: Ja
Bestandsindeling: JPEG
Videokwaliteit: Full HD
Type flitser: Ingebouwd
Optische zoom: 30 X
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Canon PowerShot SX540 HS

Canon PowerShot SX540 HS
Afmetingen (b x h x d): 120 x 81,7 x 91,9 mm
Product gewicht: 442 gram
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 21,1 megapixels
Optische zoom: 50 X
Beeldstabilisatie: Ja
Bestandsindeling: JPEG
Videokwaliteit: Full HD
Type flitser: Ingebouwd
Optische zoom: 50 X
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste reiscamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wat nu dé beste reiscamera is, is voor iedereen verschillend. Het gaat om de afweging tussen draagbaarheid en kwaliteit is waar iedereen naar zoekt. In grote lijnen zijn er vier verschillende soorten camera's die we als reisvriendelijk beschouwen: compactcamera's, systeemcamera's, spiegelreflexcamera's en action camera's.

Om de beste reiscamera voor jou te kiezen, heb ik hieronder de belangrijkste zaken om op te letten bij je aankoop uitgelicht! 💡

Soorten reiscamera's

Compactcamera

Als gewicht, prijs en gebruiksvriendelijkheid je belangrijkste aandachtspunten zijn, is een compactcamera waarschijnlijk je beste keuze. Hij is klein genoeg om je bagage niet te belasten en je stopt hem gemakkelijk in een kleine rugzak wanneer je op pad gaat.

Compactcamera's behoren over het algemeen tot de categorie van de point-and-shoot-camera's. Deze zijn vrij goedkoo, en een betrouwbare keuze voor degenen die gewoon willen richten en klikken en zich geen zorgen willen maken over de bediening van te veel knoppen.

Een compactcamera hoeft echter niet in te boeten aan controle en functies, en dat is waar geavanceerde compactcamera's om de hoek komen kijken.

Compact camera in beeld

Hoewel hun lenzen nog steeds ingebouwd zijn en de sensoren kleiner zijn in vergelijking met spiegelloze- en spiegelreflexcamers's, zijn geavanceerde compactcamera's meestal iets duurder en leveren ze een betere beeldkwaliteit.

Ze hebben uitgebreide functies zoals autofocus, burst mode, en meer. Ze zijn bedoeld voor iedereen die een compacte camera wil, maar niet ten koste van prestaties en beeldkwaliteit.

Systeemcamera

Een systeemcamera, ook wel spiegelloze camera genoemd, levert uitzonderlijke beelden in een iets grotere behuizing. Deze camera's beschikken over dezelfde functies en flexibiliteit als spiegelreflexcamera's en bieden verwisselbare lenzen in een lichtere behuizing.

Ze worden spiegelloze camera's genoemd omdat ze geen interne spiegel gebruiken voor hun zoeker, zoals spiegelreflexcamera's doen. In plaats daarvan worden spiegelloze camera's geleverd met elektronische zoekers waarmee je de ISO-waarde en het diafragma van een opname in realtime bekijkt, voordat je de opname maakt.

Spiegelloze camera's variëren in sensorformaat. Over het algemeen geldt: hoe groter de sensor, hoe groter de camera, dus spiegelloze camera's met Micro Four Thirds en APS-C-sensoren zijn het meest geschikt voor op reis, aangezien ze de grootste draagbaarheid bieden.

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera, ook wel DSLR-camera (Digital Single Lens Reflex) genoemd, is een digitale camera die gebruik maakt van een spiegelmechanisme om ofwel het licht van een cameralens te weerkaatsen op een optische zoeker, ofwel het licht volledig door te laten op de beeldsensor.

Optische zoeker

De optische zoeker is het deel van de camera waar je doorheen kijkt als je een compositie of een opname maakt. Het is optisch omdat wat je ziet afkomstig is van het beeld dat de camera ziet. Wanneer het licht de camera binnenkomt, raakt het de spiegel en wordt het naar boven gereflecteerd.

In vergelijking met compactcamera's gebruiken spiegelreflexcamera's meestal verwisselbare lenzen. Als je een model zoekt voor op reis, hebben deze naast handmatig in te stellen functies ook een automatische stand. Daardoor is dit type camera voor zowel beginnende als gevorderde fotografen geschikt.

Sommige spiegelreflexcamera's kunnen vrij zwaar zijn. Ga daarom voor een model van maximaal 500 gram, om hem draagbaar te houden. De meeste kunnen ook met een wifinetwerk verbinding maken, waardoor je snel en gemakkelijk foto's naar een andere apparaat overzet.

Bedenk voor je vertrek op welk soort foto's je wilt focussen. Afhankelijk hiervan bepaal je welke verwisselbare lens je meeneemt.

Action camera

Een action camera is een camera voor echte avonturiers. Deze is veel compacter dan een standaard point-and-shoot of DSLR en ze worden vooral gebruikt om video's en foto's van hoge kwaliteit te maken, van je dashboard tot onder water.

Een goede action camera is in staat om 4K-video's in topkwaliteit op te nemen. Door het compacte formaat bevestig je het apparaatje eenvoudig aan jezelf, een voorwerp of een vervoersmiddel.

Kwaliteit

Het feit dat je een reiscamera zoekt, betekent niet dat je moet inboeten aan kwaliteit. Ga op zoek naar een camera van hoge kwaliteit met een middelgrote sensor, zodat je in alle soorten licht heldere opnames maakt. Op reis heb je niet altijd de keuze uit de omstandigheden, en een kwaliteitscamera kan moeilijkere opnameomstandigheden aan.

Draagbaarheid

Als je de camera overal mee naartoe neemt, is hij idealiter licht, draagbaar en compact. Zo kun je hem niet alleen gemakkelijk in een tas stoppen, maar wordt het dragen ervan een stuk minder inspannend.

Dit is vooral belangrijk als je lange wandeltochten maakt om je opnamen te maken.

De juiste cameratas helpt ook je uitrusting zo draagbaar mogelijk te maken. Er zijn reiscamera's te koop waarbij je meteen een reistas geleverd krijgt.

Duurzaamheid

Omdat je met deze camera gaat reizen, ga je het liefst op zoek gaan naar een robuust ontwerp met een duurzame behuizing. In het ideale geval is de camera bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. In de bergen kun je plots in de regen terecht komen, dus een gps tracker die het weer voorspelt kan handig zijn!

Met een camera met weerbestendige afdichting neem je de camera met een gerust hart mee op al je avonturen. Sommige camera's worden ook geleverd met extra riemen om de camera aan je pols of rugzak bijvoorbeeld te bevestigen.

Veelzijdigheid

Je wilt liefst met een reiscamera allerlei verschillende opnamen kunnen maken. Overweeg een camera waarvan je de lenzen kunt verwisselen of, in het geval van compactcamera's, eentje die een groot zoombereik heeft.

Afhankelijk van de camera kan dit vooraf iets meer kosten, aangezien sommige minder dure modellen vaste lenzen hebben die je niet kunt verwijderen. Met beetje extra geld heb je een camera die je in verschillende omgevingen gebruikt en opnames maakt zoals je dat voor ogen had.

Handmatige instellingen

Je kunt natuurlijk een point-and-shoot camera kiezen om je reis vast te leggen, maar als je echt een opname van hoge kwaliteit wilt maken, hebt je een nodig die handmatige bediening biedt.

Persoon stelt zijn fototoestel in

Op die manier kun je de instellingen wijzigen op basis van het licht, het onderwerp, enzovoorts. Het is niet erg om met de instellingen te experimenteren. Sterker nog, het is juist aan te raden, want zo leer je na verloop hoe je ze effectief gebruikt – en de resultaten zullen de moeite waard zijn!

Beeldstabilisatie

Je kunt niet altijd je statief meenemen op trektocht, dus zorg ervoor dat je camera een optisch stabilisatiesysteem heeft. Dit helpt om beweging en trillingen tijdens het fotograferen te verminderen, waardoor je heldere en scherpere foto's maakt.

Sommige camera's, zoals een vlogcamera, hebben een uitstekende ingebouwde beeldstabilisatie, wat een groot verschil maakt. Als de camera geen ingebouwd beeldstabilisatiesysteem heeft, zoek dan naar elektronische stabilisatie (gebruikelijk bij compactcamera's). Dit is niet zo goed als de optische variant, maar beter dan niets.

Hoewel de technologie steeds beter wordt, kunnen camerastabilisatiesystemen slechts kleine bewegingen corrigeren, waardoor je nog steeds een statief nodig hebt in sommige situaties.

Lensopties

Dit is alleen van toepassing op spiegelloze en spiegelreflexcamera's, aangezien compactcamera's geen verwisselbare lenzen hebben. Omdat verschillende camera's verschillende lensbevestigingen hebben, kan een bepaalde camera slechts een bepaalde set lenzen gebruiken.

Voordat je een merk kiest, controleer eerst de beschikbare lenskeuzes. De meeste grotere merken maken over het algemeen lensopties die vergelijkbaar zijn met elkaar, maar sommige assortimenten zijn groter dan andere, en sommige hebben meer niche-opties beschikbaar.

Type sensor

De sensoren voor compactcamera's beginnen zo klein als 1/2,3 inch (7,6 x 6,1 mm), wat overeenkomt met de huidige smartphonecamera's. Spiegelreflexcamera's zijn de grootste digitale camera's, en bieden daarom de grootst beschikbare sensorafmetingen.

De meeste spiegelloze en spiegelreflexcamera's, ongeacht het merk, gebruiken een APS-C-sensor, maar met kleine variaties in grootte.

APS-C-sensor

Omdat een APS-C-beeldsensor kleiner is dan een full frame-sensor, hebben APS-C-camera's een kleiner gebied om een scène vast te leggen. Met andere woorden: de scène wordt bijgesneden. Met een APS-C-sensor is de beeldhoek smaller en wordt de indruk gewekt dat er meer is ingezoomd. 

Grotere sensoren helpen je betere foto's te maken bij weinig licht, leggen een groter dynamisch bereik van tinten vast, leiden tot minder diffractie en laten je meer achtergrondonscherpte bereiken.

Aantal megapixels

Het aantal megapixels is belangrijk bij het kiezen van een reiscamera. Zorg er altijd voor dat de megapixels deel uitmaken van een grote sensor. Op die manier krijg je meer detail, waardoor je later alsnog kunt beslissen om foto's bij te snijden.

Ingezoomd beeld op een camera

Als je gewoon graag foto's maakt voor jezelf en je familie, zijn 10-16 megapixels voldoende om aan de meeste van je behoeften te voldoen. Je kunt afdrukken van een behoorlijk formaat maken, foto's in hoge resolutie op het web weergeven en genoeg ruimte hebben om bij te snijden.

Als algemene regel voor de meeste enthousiaste fotografen geldt dat 24 megapixels meer dan genoeg is voor afdrukken van hoge kwaliteit en weergave op digitale apparaten. 24 megapixels is de sweet spot en is ruim voldoende voor prachtige prints op 20 x 30 centimeter of een canvas print tot 60 centimeter breed.

Draadloze connectiviteit

Bent je het type dat graag fotografeert en zijn foto's meteen naar een computer of smartphone stuurt om ze te bekijken en te bewerken? In dat geval beschikt je camera best over wifi- of Bluetooth-mogelijkheden, zodat je je foto's eenvoudig draadloos overbrengt naar een ander apparaat.

Als je bang bent dat je je camera of geheugenkaart kwijtraakt, is dit een geweldige manier om onderweg een back-up van al je foto's te maken. Veel camera's zijn tegenwoordig uitgerust met wifi, dus ver hoef je niet te zoeken.

Zoom

Let bij je aankoop of de camera optische of digitale zoom biedt. Omdat compactcamera's geen verwisselbare lenzen hebben, compenseren ze dit met een goede zoom. Met optische zoom kun je naadloos op je onderwerpen inzoomen zonder dat de beeldkwaliteit afneemt.

Als de camera een optische zoom van 30x biedt bijvoorbeeld, kan hij het onderwerp 30 keer zo groot laten lijken in het cameraframe. Hoe meer optische zoom je hebt, hoe flexibeler en veelzijdiger de camera is.

Ingezoomde bloem

Digitale zoom verwijst naar zoomen waarbij de brandpuntsafstand niet wordt vergroot, maar het beeldscherm van de camera wordt bijgesneden, waardoor de beeldkwaliteit afneemt en de pixels zichtbaarder worden ontstaan. Optische zoom is dus veruit te verkiezen boven digitale zoom, omdat de beeldkwaliteit er niet op achteruit gaat.

Extra functies

  • Diafragma. Als je van plan bent foto's te maken bij weinig licht, moet je ervoor zorgen dat je een camera hebt met het juiste diafragma, wat wordt aangeduid met de letter f en een cijfer. Een lager diafragma betekent dat de camera het beter doet bij weinig licht.
  • HD/4K-video. Tegenwoordig vervullen camera's een dubbele functie: ze maken zowel foto's als video-opnamen. Sommige doen dit echter beter dan andere. De meeste hoogwaardige camera's nemen op in 1080p, terwijl andere geavanceerder zijn met 4K-opnamen. Dit drijft natuurlijk wel de kosten op en is meer gericht op professioneel gebruik.
  • Weerbestendig. Als je van plan bent om foto's te maken in een vochtige omgeving, is het een goed idee om een toestel te kiezen dat een beetje vocht kan verdragen. Ook de bestendigheid tegen het binnendringen van stof en andere deeltjes is belangrijk als je reisplannen een strand, woestijn of andere soorten omgevingen met stof omvatten.

Tips

  • Oefen met je nieuwe camera voordat je op reis gaat. Nog beter: schrijf je in voor een cursus fotografie om meer te leren over je camera en het maken van topfoto's.
  • Overweeg te investeren in een lichtgewicht statief. Hiermee zet je je camera in een vaste positie, zodat je de instellingen eenvoudiger aanpast en de tijd kunt nemen voor de foto. Bovendien kun je langere sluitertijden gebruiken om de nachtelijke hemel, watervallen, enzovoorts te fotograferen.
  • Haast je niet. Voor de beste foto's moet je misschien wachten tot de wolken wegtrekken of het licht precies in de juiste hoek op het onderwerp valt. Neem je tijd en wacht tot het perfecte moment zich voordoet.
Camera op een statief bij een waterval

De 5 beste reiscamera's onder elkaar

1. Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart

1. Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart
Afmetingen (b x h x d): 101,6 x 58,1 x 35,5 mm
Product gewicht: 236 gram
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 18,2 megapixels
Optische zoom: 30 X
Beeldstabilisatie: Ja
Bestandsindeling: JPEG
Videokwaliteit: Full HD
Type flitser: Ingebouwd
Optische zoom: 30 X
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee

2. Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart

2. Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart
Afmetingen (b x h x d): 101,6 x 58,1 x 35,5 mm
Product gewicht: 236 gram
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 18,2 megapixels
Optische zoom: 30 X
Beeldstabilisatie: Ja
Bestandsindeling: JPEG
Videokwaliteit: Full HD
Type flitser: Ingebouwd
Optische zoom: 30 X
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee

3. Canon PowerShot SX540 HS

3. Canon PowerShot SX540 HS
Afmetingen (b x h x d): 120 x 81,7 x 91,9 mm
Product gewicht: 442 gram
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 21,1 megapixels
Optische zoom: 50 X
Beeldstabilisatie: Ja
Bestandsindeling: JPEG
Videokwaliteit: Full HD
Type flitser: Ingebouwd
Optische zoom: 50 X
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja

4. Canon PowerShot SX540 HS

4. Canon PowerShot SX540 HS
Afmetingen (b x h x d): 120 x 81,7 x 91,9 mm
Product gewicht: 442 gram
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 21,1 megapixels
Optische zoom: 50 X
Beeldstabilisatie: Ja
Bestandsindeling: JPEG
Videokwaliteit: Full HD
Type flitser: Ingebouwd
Optische zoom: 50 X
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja

5. Sony Cybershot DSC-H300

5. Sony Cybershot DSC-H300
Afmetingen (b x h x d): 127,5 x 89 x 91,7 mm
Product gewicht: 590 gram
Type sensor: 1/2.3 inch
Aantal megapixels: 20,1 megapixels
Optische zoom: 35 X
Beeldstabilisatie: Ja
Bestandsindeling: JPEG
Videokwaliteit: Full HD
Type flitser: Ingebouwd
Optische zoom: 35 X
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Nee

Veelgestelde vragen over reiscamera's

Welke soorten reiscamera's zijn er?

Hoewel er veel verschillende soorten camera's bestaan, zijn compactcamera's, systeemcamera's, spiegelreflexcamera's en action camera's de beste reiscamera's. Ga vooral na welk soort opnames je wilt maken en welke (geavanceerde) instellingen je daarvoor nodig hebt.

Wat is een point-and-shoot-camera?

Tenzij je een enthousiaste hobbyist of professional bent, is een point-and-shoot-camera waarschijnlijk perfect voor je doeleinden. Ze zijn over het algemeen klein, leveren goede foto's en zijn gemakkelijk in het gebruik. Je hoeft geen diepgaande kennis te hebben van diafragma's, ISO en bestandstypes.

Je richt hem op je object, klikt op de ontspanknop, en voilà! Je beeld is vastgelegd. Het nadeel is dat je niet veel controle hebt over het uiteindelijke beeld, want deze camera's zijn gemaakt voor de automatische stand en hebben vaak geen geavanceerde handmatige bediening.

Welke soorten lenzen zijn er voor camera's?

Als je pas begint met fotografie kan het nogal overweldigend zijn wanneer je erachter komt hoeveel soorten cameralenzen er zijn. Gelukkig zijn cameralenzen onder te verdelen in twee soorten: zoomlenzen en prime lenzen.

Zoomlenzen zijn een van de meest voorkomende soorten lenzen die je nodig hebt in je fotografie-arsenaal. Ze bieden je een groot bereik voor het fotograferen van alles van mensen op straat tot wilde dieren in de Afrikaanse savanne.

Man met zijn camera in de natuur

Prime-lenzen daarentegen hebben een vast brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet kunt in- of uitzoomen. Het grote voordeel van prime lenzen is dat ze gespecialiseerd zijn in slechts één brandpuntsafstand.

Met andere woorden, ze zijn nauwkeurig afgestemd op één specifiek type fotografie, in tegenstelling tot een zoomlens die in een veelheid van gevallen kan worden gebruikt.

Welke reiscamera moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek en heeft zijn eigen behoeften wat reiscamera's betreft. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – belangrijke specificaties van de beste reiscamera's. Zo kun jij de beste keus maken!

Afmetingen (b x h x d) Product gewicht Type sensor Aantal megapixels Optische zoom Beeldstabilisatie Videokwaliteit
1 Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart 101,6 x 58,1 x 35,5 mm 236 gram 1/2.3 inch 18,2 megapixels 30 X Ja Full HD
2 Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart 101,6 x 58,1 x 35,5 mm 236 gram 1/2.3 inch 18,2 megapixels 30 X Ja Full HD
3 Canon PowerShot SX540 HS 120 x 81,7 x 91,9 mm 442 gram 1/2.3 inch 21,1 megapixels 50 X Ja Full HD
4 Canon PowerShot SX540 HS 120 x 81,7 x 91,9 mm 442 gram 1/2.3 inch 21,1 megapixels 50 X Ja Full HD
5 Sony Cybershot DSC-H300 127,5 x 89 x 91,7 mm 590 gram 1/2.3 inch 20,1 megapixels 35 X Ja Full HD

Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart

Afmetingen (b x h x d): 101,6 x 58,1 x 35,5 mm

Product gewicht: 236 gram

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 18,2 megapixels

Optische zoom: 30 X

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Sony CyberShot DSC-WX500 Zwart

Afmetingen (b x h x d): 101,6 x 58,1 x 35,5 mm

Product gewicht: 236 gram

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 18,2 megapixels

Optische zoom: 30 X

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Canon PowerShot SX540 HS

Afmetingen (b x h x d): 120 x 81,7 x 91,9 mm

Product gewicht: 442 gram

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 21,1 megapixels

Optische zoom: 50 X

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Canon PowerShot SX540 HS

Afmetingen (b x h x d): 120 x 81,7 x 91,9 mm

Product gewicht: 442 gram

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 21,1 megapixels

Optische zoom: 50 X

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Sony Cybershot DSC-H300

Afmetingen (b x h x d): 127,5 x 89 x 91,7 mm

Product gewicht: 590 gram

Type sensor: 1/2.3 inch

Aantal megapixels: 20,1 megapixels

Optische zoom: 35 X

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Conclusie

De tijd dat een grotere camera een betere camera betekende, is voorbij. Als je wilt reizen met je camera, wil je iets kleins en lichts. Gelukkig is de technologie sterk verbeterd en bestaan er modellen die én draagbaar zijn, én kwalitatief!

Als je je foto's vooral op Instagram plaatst, hoef je niet de hoogwaardige foto's te maken die de meest geavanceerde camera's produceren. Wil je echter veel creatieve controle, dan is het de moeite waard om te investeren in een camera met handmatige instellingen, verwisselbare lenzen en een uitstekende resolutie.

Hieronder vind je nog eens onze topkeuzes van reiscamera's. Laat je ons weten welke camera met jou mee op reis mag? Dat vinden we leuk!

Was dit artikel behulpzaam?