De Beste Refurbished Smartphone: Weet wat je Koopt!

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

De Beste Refurbished Smartphone: Weet wat je Koopt!

Je kunt er niet omheen: smartphones zijn duur, maar door de beste refurbished smartphone te kopen bij een zaak als rebuy, spaar je een aardige cent. In deze gids leg ik je uit waar je op moet letten bij je aankoop, want dat is van groot belang bij het kopen van een refurbished apparaat!

Refurbished smartphone koopgids: hoe maak je de beste koop?

Het kopen van een refurbished telefoon is een geweldige manier om geld te besparen en zo duurzaam mogelijk te zijn. Er zijn nu zo veel smartphones op de markt, met steeds meer functies en extra's dat de beste smartphone van nu aanzienlijk meer kost dan die van 10 jaar geleden.

Je kunt een goede budgetsmartphone kopen, maar nog geweldigere koopjes vinden als je naar refurbished smartphones zoekt. Maar … voordat je refurbished koopt, is het goed om te weten waar je aan begint. Zijn refurbished telefoons goed, en zijn ze net zo goed als nieuw? Ik beantwoord al je vragen hieronder!

Over klein budget gesproken: wanneer je op zoek bent naar een telefoon die goede foto's en video's maakt, is het de moeite waard om een gimbal te kopen. Deze stabiliseert je beelden, waardoor de resultaten bijna professioneel zijn.

Wat is een refurbished smartphone?

Een refurbished smartphone is niet zoals een normale tweedehands telefoon. Hij kan door een klant zijn teruggebracht, omdat hij een defect had dat de fabrikant vervolgens heeft gerepareerd en doorverkocht als refurbished smartphone.

Van een midrange-smartphone of een dual-sim-smartphone tot een goede camera-smartphone, haast elke smartphone kan men 'refurbished' weer verkopen.

Smartphone met gebroken scherm wordt aan winkelier gegeven

De klant kan hem ook terugverkocht hebben aan de handelaar of telefoonmaatschappij, zodat ze deze kunnen upgraden.

Of als je echt geluk hebt, kan een klant van gedachten zijn veranderd en het toestel ongebruikt teruggestuurd hebben, in welk geval je in wezen een gloednieuwe smartphone koopt, maar dan voor minder geld. 💰

Niet alle fabrikanten verkopen refurbished smartphones, maar een detailhandelaar hanteert een vergelijkbare hoge standaard van opknappen en moet je vertellen als de smartphone niet gloednieuw is.

Hieronder bespreek ik de voor- en nadelen van een refurbished smartphone, zodat je kunt beslissen of het iets voor jou is, of niet!

Check bij rebuy →

Voordelen

 • Het is goedkoper – veel goedkoper. Een refurbished smartphone bespaart je tot wel honderden euro's.
 • Hij is professioneel gecontroleerd en gerepareerd, in tegenstelling tot een tweedehands smartphone.
 • Je krijgt een garantieperiode (hoewel het belangrijk is om te controleren hoelang deze is).
 • Naast uitgebreide tests wist het bedrijf alle gegevens die de vorige eigenaar heeft achtergelaten, anders riskeert het bedrijf in overtreding te gaan met de privacywet.

Nadelen

 • Als je de allernieuwste versie van een smartphone wilt, zijn er waarschijnlijk niet meteen veel nieuwe beschikbaar en kan het een paar maanden duren voordat er een beschikbaar komt.
 • Het kan zijn dat je deze smartphone niet kunt verzekeren. Sommige verzekeraars willen echter wel een refurbished telefoon verzekeren, dus het is de moeite waard om eens rond te kijken.
 • De garantie van een refurbished toestel is meestal korter dan bij een nieuwe telefoon.
 • Afhankelijk van de kwaliteit van de opknapbeurt, kan de telefoon krassen en gebruikssporen hebben.

Weet wat je koopt

Niet elk bedrijf definieert 'refurbished' op dezelfde manier. Het komt erop neer dat je een gebruikte smartphone koopt, een telefoon die waarschijnlijk een jaar of twee geleden is gekocht en ingeruild voor korting op een nieuw toestel.

De gereviseerde telefoons die Apple online en in zijn winkels verkoopt, zijn gerepareerd met dezelfde vervangende onderdelen die ze in nieuwe modellen gebruiken. Refurbished iPhones krijg je met een nieuwe batterij, een nieuwe buitenkant, nieuwe kabels en accessoires, en zelfs een frisse witte doos.

Samsung hanteert soortgelijke normen voor de opgeknapte telefoons die ze op hun website verkopen. Samsung belooft herstel in 'als nieuwe' staat en een garantie van een jaar. Maar niet alle verkopers streven dezelfde doelstelling na met hun gereviseerde telefoons. Zo bevatten ze niet altijd nieuwe batterijen.

Zoek dus naar producten die 'gecertificeerd refurbished' zijn. Als ze niet aan die norm voldoen, vraag de verkoper dan om informatie over het reparatieproces, met name of dit vervanging van de batterij, de standaardaccessoires en door de fabrikant geleverde onderdelen omvat.

De meeste refurbished-aanbieders gebruiken een classificatiesysteem om te beschrijven hoe goed de staat van een tweedehands smartphone is:

 • Graad A: Een A-klasse refurbished smartphone is de meest voorkomende die je zult vinden. Dit zijn telefoons die weinig zijn gebruikt, maar soms wel lichte gebruikssporen vertonen. De verkoper heeft de smartphone voorzien van een nieuwe batterij en getest om er zeker van te zijn dat hij volledig functioneert. Je ontvangt tenminste een oplaadkabel en lader.
 • Graad B: Smartphones die meer gebruikt zijn en een paar littekens hebben, krijgen meestal een B-waardering. Ze ondergaan hetzelfde reparatieproces als A-klasse telefoons, maar hebben wellicht ondiepe krassen en slijtplekken op de achterkant en zijkanten. Deze mogen de werking van de telefoon op geen enkele manier beïnvloeden. De verpakking en oplaadaccessoires zijn normaal gezien origineel.
 • Graad C: Dit is de laagste klasse van refurbished smartphones, en dus ook de goedkoopste. Je kunt zware gebruikssporen verwachten in de vorm van krassen, deuken, en andere schade aan de achterkant en zijkanten van de telefoon. Het scherm mag echter niet beschadigd zijn en de telefoon moet volledig gereviseerd en getest zijn om er zeker van te zijn dat hij probleemloos werkt.

Koop je een refurbished smartphone, dan verkoop je deze ook weer wanneer je toe bent aan een nieuwer model. Om er zoveel mogelijk geld voor terug te krijgen, is het een goed idee om de beste screenprotector te gebruiken. Deze beschermt je scherm tegen krassen en andere potentiële schade.

Smartphone die hersteld wordt
Check bij rebuy →

Let op de garantie

De duur en de dekking van de garantie op een refurbished smartphone verschilt van verkoper tot verkoper. Veel online verkopers geven bijvoorbeeld 12 maanden garantie op hun A-grade refurbished telefoons; B-telefoons hebben meestal een garantie van 3 tot 12 maanden.

Opvallende uitzonderingen als rebuy pakken het weer anders aan: daar krijg je steevast 3 jaar garantie. Dat geeft aan hoeveel vertrouwen ze hebben in hun refurbishment-proces en de telefoons die ze verkopen!

Het is ook de moeite waard om na te gaan hoe een bepaalde verkoper omgaat met garantieclaims. Sommigen sturen de telefoon naar een reparatiedienst, net zoals de meeste smartphonefabrikanten doen.

In sommige gevallen sturen ze je telefoon voor reparatie naar het buitenland, wat kan betekenen dat je een lange tijd zonder telefoon zit.

Vraag ook naar het retourbeleid!

Als er een technisch probleem is met de refurbished smartphone, kan het enige tijd duren voordat dit zich voordoet. Om die reden raad ik je aan te kiezen voor een verkoper die je ten minste een maand de tijd geeft om het toestel terug te sturen. 

Controleer de meegeleverde accessoires

Een nieuwe smartphone krijg je meestal met een assortiment accessoires, zoals oortjes, een oplader en soms zelfs een beschermhoesje of een selfiestick. Refurbished telefoons zijn een ander verhaal. Hoewel je altijd een oplader en oplaadkabel zou moeten ontvangen, is dat meestal alles wat je krijgt.

Maken originele accessoires echt zo veel uit? Wel, het hangt ervan af wat het is. Generieke oortjes, bijvoorbeeld, kunnen slechter klinken en sneller kapot gaan dan het originele paar. Dat is misschien geen groot probleem voor jou, maar er is één accessoire dat je zorgvuldig moet controleren voordat je deze gebruikt.

Smartphone die aan het opladen is

Dat is de bijgeleverde oplader. De kans is groot dat de oplader van een merkloos merk is en niet de officiële oplader van de fabrikant.

Controleer dit vooraf, want het is het niet waard om het risico te lopen een onveilige lader meegeleverd te krijgen.

Veelgestelde vragen over refurbished smartphones

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over refurbished smartphones. Staat de jouwe er niet bij? Laat het dan weten onderaan de koopgids!

✅ Is het de moeite waard om een refurbished smartphone te kopen?

De grootste reden om een refurbished telefoon te kopen is de prijs: het is veel goedkoper om een refurbished smartphone te kopen dan een nieuwe.

Het kopen van een refurbished telefoon is ook beter voor het milieu en ze zijn betrouwbaarder dan een tweedehands telefoon, gezien de 'refurbished' status. Bij een 'normale' tweedehands telefoon loop je altijd het risico een kat in de zak te kopen.

2️⃣ Is het beter om refurbished of tweedehands te kopen?

In de meeste gevallen kies je het beste voor een refurbished product. Het apparaat is teruggebracht naar een bijna originele staat en is goedkoper dan een nieuw model. Gecertificeerde refurbished producten gaan nog een stap verder en voegen een fabrieksgarantie toe.

⚙️ Werken refurbished iPhones goed?

Gereviseerde Apple-producten zijn 100% functioneel en alle onderdelen werken als nieuw. Van het scherm van een iPhone tot de batterij van een iPad of de oplader van een Apple Watch, refurbished Apple-producten hebben altijd 100% van hun onderdelen in volledig werkende staat, net als hun gloednieuwe tegenhangers.

Check bij rebuy →

Conclusie

Als het gaat om de beste refurbished smartphone in vergelijking met een nieuwe smartphone, is het enige verschil dat hij meestal licht gebruikt is voordat hij bij je aankwam (als hij al gebruikt is).

Een opgeknapte telefoon zou net als nieuw moeten werken. Het is technisch gezien geen nieuw product meer, dus de term 'refurbished' geeft dat onderscheid aan. Het is heel belangrijk om bij je aankoop op de classificatie (graad A, B of C), de garantie en het retourbeleid te letten.

Als dat allemaal goed zit, is een refurbished smartphone een uitstekende optie, zowel voor je portemonnee als het klimaat. Bedankt voor het lezen en deel hieronder zeker jouw ervaringen, want dat is waardevolle info! 💯

Check bij rebuy →

Was dit artikel behulpzaam?