Voor Ieder wat Wils met de Beste Samsung-Telefoon

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Voor Ieder wat Wils met de Beste Samsung-Telefoon

Net zoals bij het kiezen van de beste smartphone, moet je ook rekening houden met een groot aantal factoren bij het kiezen van de beste Samsung-telefoon in het specifiek – van de keuze van de schermgrootte tot de keuze voor 4G- of 5G-connectiviteit.

Samsung staat bekend om zijn high-end modellen, die tot de allerbeste telefoons behoren op de markt. De laatste Samsung-modellen zijn verbluffende smartphones boordevol geavanceerde technologie. Het zijn trendsetters, die slimme koppen bij Samsung.

Hoewel meer bescheiden toestellen – zoals een seniorentelefoon – de krantenkoppen niet halen, zijn er veel midrange modellen die je net zo goed kunnen boeien en bekoren voor veel minder geld. Het maakt niet uit wat voor smartphone je nodig hebt, er is vrijwel zeker een Samsung die perfect bij je past, zelfs als je niet veel geld wilt uitgeven. 🔽

Samsung Galaxy A14 128GB Zwart 1

Samsung Galaxy A14 128GB Zwart 1
Type scherm: LCD
Opslagcapaciteit: 128 GB
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy A14 64GB Zwart

Samsung Galaxy A14 64GB Zwart
Type scherm: LCD
Opslagcapaciteit: 64 GB
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy A34 128GB Zwart

Samsung Galaxy A34 128GB Zwart
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Beste Samsung-telefoon koopgids: hoe maak je de beste koop?

Het Koreaanse merk Samsung is marktleider op het gebied van Android-smartphones. Je kunt een Samsung-telefoon kopen in verschillende prijsklassen. Zo bestaat de Galaxy A-serie uit instapmodellen en de Samsung Galaxy S of Note lijn uit high-end modellen.

Dus: eerst je budget bepalen, dan kijken welke functies belangrijk voor je zijn in een smartphone. Hieronder help ik je op weg door de belangrijkste zaken uit te lichten! 💡

Samsung-telefoons vs. de concurrentie

Enerzijds verkoopt alleen al de merkbekendheid van Samsung een enorm deel van zijn toestellen. Als je een van de grootste bedrijven ter wereld bent, is het niet moeilijk om je producten te verkopen. Maar merkbekendheid alleen is niet genoeg, en er zijn een paar dingen die Samsung-telefoons onderscheiden van de concurrentie.

Wereldwijde beschikbaarheid

Waar ter wereld je ook bent, het is eenvoudig om een Samsung-telefoon te kopen. In sommige gebieden zijn de nieuwste modellen misschien niet zo snel verkrijgbaar, maar er zijn maar weinig plaatsen op aarde waar je helemaal niets van Samsung kunt krijgen.

Dit is belangrijk, want het geeft Samsung een voorsprong op sommige concurrenten met sterk geregionaliseerde producten.

Samsung S21 Ultra 5G op zijn doosje

Breed portfolio

Ongeacht hoeveel je te besteden hebt, er is een smartphone van een Samsung-lijn die aan je behoeften voldoet.

Natuurlijk heeft dit ook een keerzijde, namelijk merkverwarring. Het feit dat er enorme verschillen zijn tussen bijvoorbeeld de Galaxy-lijnen, betekent dat het enorme portfolio van Samsung tegelijkertijd een grote kracht en een grote zwakte is. Niet elke Samsung-telefoon op de markt heeft dezelfde functionaliteiten, dus let goed op!

Ondersteuning

Hoewel de aftersales-ondersteuning van geen enkel bedrijf perfect is, heeft Samsung over het algemeen een goede reputatie als het gaat om het helpen van klanten met problemen. Natuurlijk zijn er mensen die slechte ervaringen hebben en het bedrijf de rug toekeren, maar in vergelijking met veel andere grote merken is de reputatie van Samsung in orde.

Als je het type persoon bent dat er zeker van wil zijn dat de fabrikant goede ondersteuning biedt na een verkoop, dan zit je bij Samsung goed. Een goede mobiele provider helpt hierbij natuurlijk ook.

DeX

Een van de belangrijkste kenmerken van de high-end telefoons van Samsung is een desktop-achtige interface genaamd DeX. Je sluit je smartphone aan op een soort monitor (of docking station) en gebruikt vervolgens een Bluetooth-muis en -toetsenbord om je telefoon te gebruiken alsof het een desktop is.

De Android interface lijkt op Windows in deze DeX-modus. Dit is écht een coole functie en iets dat niet veel andere merken bieden.

Samsung A51 smartphone met box

Accessoires

Aangezien Samsung zoveel verschillende elektronicaproducten maakt, is het niet verwonderlijk dat het ook een zeer uitgebreid aanbod heeft van accessoires voor zijn telefoons, laptops, wearables, en ga zo maar door.

Niet alleen dat, maar omdat Samsung zo populair is, zijn er ook tal van externe bedrijven die hoesjes, adapters, draagsystemen, enzovoorts voor Samsung-producten maken. Als je een high-end Samsung-telefoon bezit, heb je in het algemeen niet veel moeite om er accessoires voor te vinden!

Het scherm

Schermtype

Er zijn twee soorten technologieën op de markt voor smartphoneschermen: lcd en oled. Elk daarvan kent verschillende variaties en generaties zoals TFT, IPS, amoled en super amoled. Een veelvoorkomend schermtype in Samsung-telefoons is IPS-lcd, dat tegenwoordig op midrange-smartphones en telefoons in het hoge segment wordt gebruikt.

Lcd

  • TFT-lcd (thin film transistor technology)

TFT-lcd geeft je een goede beeldkwaliteit en hogere resoluties in vergelijking met vroegere generatie lcd-schermen, maar als je er van de zijkant naar kijkt en het scherm zich in direct licht of zonlicht bevindt, is de zichtbaarheid slecht.

  • IPS-lcd (In-place switching)

IPS-lcd's zijn het volgende niveau van TFT-lcd schermen met bredere kijkhoeken en minder stroomverbruik, wat leidt tot een veel langere levensduur van de batterij. IPS-lcd's zijn hierdoor duurder dan TFT-lcd's, en daarom alleen te vinden op de beste smartphones in het hogere segment.

Oled

Een oled-scherm maakt gebruik van een nieuwe technologie, organic light emitting diodes genaamd. Oled-schermen zijn helderder, efficiënter, dunner en hebben over het algemeen een hogere vernieuwingsfrequentie en contrast dan lcd-schermen.

Oled is opgebouwd uit dunne lagen van een organisch bestanddeel dat licht uitstraalt wanneer er stroom doorheen wordt geleid. Bij deze technologie zendt elke pixel zijn eigen licht uit.

Amoled is een type oled en bestaat uit een extra laag dunne-filmtransistoren (TFT's). Deze extra laag is verantwoordelijk voor het regelen van de stroom in elke pixel.

Man houdt zijn Samsung-telefoon in de hand

Super amoled is een amoled-scherm met een geïntegreerde aanraakfunctie. In plaats van een laag die aanrakingen herkent aan de bovenkant van het scherm, is de laag geïntegreerd in het scherm zelf. Super amoled biedt een breed scala aan kleuren en ene hoge kleurhelderheid, wat zich vertaalt in een veel hogere resolutie.

Schermformaat

Alle telefoons zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Een kleine smartphone is steeds minder gebruikelijk, maar ze zijn het overwegen waard als je geen enorm scherm in je broekzak wilt. Als je je telefoon graag met één hand gebruikt of kleinere handen hebt, ga dan voor een scherm tussen de 4,5 en 6,5 inch.

Als je je Samsung-telefoon gaat gebruiken voor het streamen van tv-series en films of het spelen van games, kies dan voor een groter scherm (6,5 inch of groter). Dit zorgt voor een volledig meeslepende ervaring vanuit de palm van je hand.

Schermresolutie

De Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels) is de meest optimale resolutie op je nieuwe smartphone. De laatste tijd zie je ook steeds meer smartphones met de FHD+ (2400 x 1080) resolutie met een beeldverhouding van 20:9 of 19:9 (2340 x 1080).

4K en Ultra HD zijn twee schermresoluties in mobiele telefoons die vaak als hetzelfde worden beschouwd, maar toch verschillend zijn. 4K-schermen hebben een pixelgrootte van 4096 x 2160, terwijl Ultra HD-schermen 3840 x 2160 pixels hebben.

De 4K-resolutie is alleen voordelig als je je smartphone gaat gebruiken in een VR-bril of 4K-video's wilt opnemen. Anders is deze torenhoge resolutie overkill.

Samsung telefoon op een tafel

Processor en werkgeheugen

De prestaties van een processor hangen vooral af van twee specificaties: het aantal kernen en de kloksnelheden die hij te bieden heeft.

Kloksnelheid

De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies de processor per seconde uitvoert. Een processor met een kloksnelheid van 1 Gigahertz (GHz) verwerkt 1 miljard instructies per seconde.

De algemene regel is dat hogere kloksnelheden zorgen voor snellere telefoons. De processors in duurdere smartphones hebben vaak de hoogste kloksnelheden.

Een core (kern) is een element van de processor dat taken implementeert en uitvoert. Smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met meerdere kernen. Hoe meer kernen, hoe meer (zwaardere) apps je telefoon tegelijkertijd kan uitvoeren.

De meest voorkomende zijn dual-core (2), quad-core (4) en octa-core (8), waarbij de laatste de krachtigste is. Sommige processoren hebben ook een hexa-core (6), maar die zijn wat zeldzamer.

High-end smartphones hebben krachtige processors en tot 12 GB werkgeheugen (RAM). Dat is een enorme geheugencapaciteit en goed om meerdere zware taken tegelijkertijd uit te voeren zonder dat je je smartphone laat zweten, maar je hoeft geen fortuinen uit te geven om geweldige prestaties te krijgen.

RAM

RAM (random access memory) is opslagruimte die wordt gebruikt om gegevens van een app waarmee je bezig bent tijdelijk op te slaan. Je processor kan veel sneller bij deze data dan dat hij deze uit de interne opslag kan vissen tijdens een proces dat loopt.

Als je mobiele apparaat een kleine hoeveelheid RAM heeft, merk je dat hij trager wordt wanneer je veel verschillende toepassingen tegelijk gebruikt. 

4 GB RAM is voldoende voor normaal gebruik. Het Android-besturingssysteem gaat automatisch om met het RAM-geheugen voor verschillende toepassingen. Zelfs als het RAM-geheugen van je telefoon vol is, dumpt hij bepaalde data die niet nodig is automatisch om ruimte te creëren.

De meeste telefoons uit het middensegment bieden genoeg kracht om al je dagelijkse taken aan te kunnen. Je speelt haast elk spel uit de Google Play Store spelen en je foto's met hoge resolutie bewerken in apps zoals Snapseed (voor Android en iOS).

Naarmate je dichter bij het budgetsegment komt, moet je geen wonderen van de smartphone verwachten. Meer veeleisende 3D-spellen stoppen bijvoorbeeld onverwacht als de processor dit niet aankan. Basistaken zoals e-mails versturen, naar Spotify luisteren en op Instagram surfen, vormen geen probleem.

Opslag

De meeste smartphones hebben ten minste 32 GB opslagruimte, waarvan vaak 10 GB al in beslag is genomen door vooraf geïnstalleerde apps en het besturingssysteem van de telefoon.

Als je niet van plan bent om veel video's op te nemen en als gamen niet je ding is, is 32 GB genoeg, maar anders moet je 64 GB als een minimum beschouwen.

Als de smartphone een microSD-kaart ondersteunt, wordt het een ander verhaal. Je kunt tegenwoordig voor weinig geld microSD-kaarten van 32 GB (of meer) kopen en door er een in je telefoon te stoppen, vergroot je de hoeveelheid opslagruimte die je tot je beschikking hebt aanzienlijk.

samsung galaxy s20 vier kleuren op een rij

Netwerksnelheid

5G is de nieuwste standaard die bliksemsnelle mobiele datasnelheden belooft wanneer je onderweg bent. Zoals elke nieuwe technologie is 5G vooral voorbehouden aan duurdere toestellen, maar de technologie begint nu al door te sijpelen naar betaalbaardere telefoons.

Dekking voor 5G is nog niet overal, dus het is belangrijk om jezelf af te vragen of je 5G-snelheden nodig hebt en of ze beschikbaar zijn waar je woont. Als je van plan bent om je telefoon minstens een paar jaar te houden, kun je er van uitgaan dat 5G de norm wordt.

Camera

De camerafuncties zijn tegenwoordig een belangrijk punt van opschepperij, waarbij fabrikanten altijd een groter, spannender getal willen, of het nu gaat om het aantal megapixels of het aantal cameralenzen.

Megapixels

Eén megapixel verwijst naar één miljoen pixels, kleine informatievierkantjes die samen een beeld vormen. Als een camera een resolutie van 8 megapixels heeft, legt hij beelden vast met ongeveer acht miljoen kleine vierkantjes informatie per inch.

Als je je foto's gaat verkopen of grote afdrukken en posters wilt maken, dan is een telefooncamera met 12, 16 of iets meer megapixels al zeer goed. Maar tegenwoordig hebben primaire telefooncamera's over het algemeen meer megapixels dan dat, soms zelfs 40 of meer!

Drie camera's op de achterzijde van een smartphone is nu heel gewoon. Dit omvat meestal een supergroothoeklens, een gewone lens en een telelens. Zelfs budgettelefoons hebben tegenwoordig meerdere camera's.

Dit is geweldig, want meer lenzen betekent meer opnamemogelijkheden. Maar dat betekent niet dat elke camera met meerdere lenzen even goed is. Net als bij processorprestaties geldt ook hier dat hoe meer je uitgeeft, hoe beter de resultaten zijn. De allerbeste camera's zijn meestal te vinden op de duurste high-end modellen.

Kijk uit naar functies zoals optische (in plaats van digitale) zoom, nachtmodus voor betere beelden bij weinig licht en optische beeldstabilisatie.

Paare bloem in macro geschoten

Wil je bijvoorbeeld foto's maken van een onderwerp zonder veel belangstelling voor de omgeving? Ga dan voor een camera met 10x of 15x optische zoom om de juiste details te krijgen, zoals de structuur van een bloem of de snavel van een arend.

Als je echt belang hecht aan de fotografische vaardigheden van je telefoon, neem dan de tijd om de reviews te bekijken en te zien hoe de camera presteert voordat je een keuze maakt!

Batterij

De meeste smartphones, van budgettelefoons tot de beste cameratelefoon, gaan bijna een hele dag mee op een enkele lading. Grotere smartphones hebben misschien grotere batterijen, maar ze hebben ook grotere schermen en vaak krachtigere processors, dus ze verbruiken meer stroom. Ga in ieder geval voor minstens 4000 mAh in capaciteit.

Om goed voor je batterij te zorgen, dien je je telefoon altijd volledig op te laden – en hem daarna van de lader af te halen.

Let ook op functies zoals snelladen, waarmee je telefoon in korte tijd veel stroom opneemt, en controleer of de smartphone wordt geleverd met een compatibele snellader met een zo hoog mogelijk wattage (onder het maximum dat je telefoon veilig verdraagt) en een compatibele kabel. Dit is een usb-c-kabel of een lightning-kabel.

Extra functies om op te letten

Veel van deze functies zijn nu gebruikelijk op smartphones in verschillende prijsklassen en zijn de moeite waard om in gedachten te houden bij je zoektocht:

  • Vingerafdrukscanner of gezichtsontgrendeling. De basisfunctie van een scanner is het verkrijgen van een beeld van je vingerafdruk en het vinden van een overeenkomst in de database. Gezichtsontgrendeling is een andere veiligheidsfunctie die gebruik maakt van een biometrische softwaretoepassing om je gezicht te identificeren en te verifiëren door de unieke kenmerken van je gezicht te analyseren. Handig, veilig en snel!
  • Waterbestendig. Neem je je smartphone vaak mee op pad en in de regen? Zoek dan een telefoon met minstens een IP67-classificatie om hem te beschermen tegen water en stof.
  • Draadloos opladen. Draadloos opladen werkt door middel van elektromagnetische inductie. Via een magnetisch veld wordt elektrische energie overgedragen tussen twee objecten, zoals een oplader en een smartphone, waardoor je geen kabels meer nodig hebt om een toestel op te laden.

De 5 beste Samsung telefoons onder elkaar

1. Samsung Galaxy A14 128GB Zwart 1

1. Samsung Galaxy A14 128GB Zwart 1
Draadloos opladen: Nee
Geschikt voor onderwater: Nee
Type scherm: LCD
Aantal camera's achterzijde: 2
Camera opties: Beeldstabilisatie , Flitser , Optische zoom , Portretmodus
Opslagcapaciteit: 128 GB

2. Samsung Galaxy A14 64GB Zwart

2. Samsung Galaxy A14 64GB Zwart
Draadloos opladen: Nee
Geschikt voor onderwater: Nee
Type scherm: LCD
Aantal camera's achterzijde: 2
Camera opties: Beeldstabilisatie , Flitser , Optische zoom , Portretmodus
Opslagcapaciteit: 64 GB

3. Samsung Galaxy A34 128GB Zwart

3. Samsung Galaxy A34 128GB Zwart
Draadloos opladen: Nee
Geschikt voor onderwater: Nee
Type scherm: Amoled
Aantal camera's achterzijde: 3
Camera opties: Artificial Intelligence (AI) , Nachtmodus , Portretmodus , Ultra Wide Angle
Opslagcapaciteit: 128 GB

4. Samsung Galaxy A54 128GB Zwart

4. Samsung Galaxy A54 128GB Zwart
Draadloos opladen: Nee
Geschikt voor onderwater: Nee
Type scherm: Amoled
Aantal camera's achterzijde: 3
Camera opties: Beeldstabilisatie , Flitser , Nachtmodus , Optische zoom , Portretmodus
Opslagcapaciteit: 128 GB

5. Samsung Galaxy A14 128GB Zwart

5. Samsung Galaxy A14 128GB Zwart
Geschikt voor onderwater: Nee
Type scherm: LCD
Aantal camera's achterzijde: 2
Camera opties: Beeldstabilisatie , Flitser , Optische zoom , Portretmodus
Opslagcapaciteit: 128 GB

Veelgestelde vragen over Samsung telefoons

Wat is er zo bijzonder aan Samsung-telefoons?

Samsung-toestellen maken gebruik van heldere, grote schermen om gebruikers een verscheidenheid aan opties te bieden om met meerdere apps te werken. Samsung smartphones beschikken al sinds 2012 over de multi-window modus, en elke volgende generatie heeft de multitasking-ervaring verder verfijnd.

Waar is Samsung het meest bekend om?

Samsung is gespecialiseerd in de productie van een breed scala aan consumenten- en industriële elektronica, waaronder digitale media-apparaten, halfgeleiders, geheugenchips en geïntegreerde systemen. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de meest herkenbare namen in de technologiesector.

Is Samsung eigendom van Google?

Een Samsung-telefoon is een Android-telefoon, omdat het gebruik maakt van het Android-besturingssysteem van Google, maar hiermee is deze nog geen eigendom van Google. Samsung bouwt consequent aan een ecosysteem van eigen software dat bovenop Android draait, waaronder de spraakassistent Bixby en de Galaxy app-winkel.

Welke Samsung-telefoon moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste Samsung-telefoons. Zo kun jij de beste keus maken.

Type schermOpslagcapaciteitAantal megapixelsBatterij capaciteitWerkgeheugen (RAM)ResolutieSchermgrootte
1Samsung Galaxy A14 128GB Zwart 1LCD128 GB
2Samsung Galaxy A14 64GB ZwartLCD64 GB
3Samsung Galaxy A34 128GB ZwartAmoled128 GB
4Samsung Galaxy A54 128GB ZwartAmoled128 GB
5Samsung Galaxy A14 128GB ZwartLCD128 GB

Samsung Galaxy A14 128GB Zwart 1

Type scherm: LCD

Opslagcapaciteit: 128 GB

Samsung Galaxy A14 64GB Zwart

Type scherm: LCD

Opslagcapaciteit: 64 GB

Samsung Galaxy A34 128GB Zwart

Type scherm: Amoled

Opslagcapaciteit: 128 GB

Samsung Galaxy A54 128GB Zwart

Type scherm: Amoled

Opslagcapaciteit: 128 GB

Samsung Galaxy A14 128GB Zwart

Type scherm: LCD

Opslagcapaciteit: 128 GB

Conclusie

Welke Samsung-telefoon je kiest, hangt af van een aantal factoren. Budget is een belangrijke eis bij het maken van deze beslissing, maar je moet ook andere belangrijke factoren afwegen, zoals schermgrootte, beeldschermkwaliteit, levensduur van de batterij en camera-eigenschappen.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om de beste Samsung smartphone te vinden! Zit er een interessant model voor jou in onze top 5 hieronder? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?