Beste Rookmelder is Slimmer Dan Ooit Tevoren

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Voortaan ben je er als de kippen bij.

Beste Rookmelder is Slimmer Dan Ooit Tevoren

Een rookmelder die je vertelt dat er brand in de buurt is, is geweldig, maar de beste rookmelder vertelt je dat er brand is, ongeacht waar je bent!

Slimme rookmelders zijn één van de nuttigste slimme apparaten op de markt, vooral omdat ze een duidelijk voordeel bieden vergeleken met minder slimme versies. Als je een tweede huis hebt of vaak reist, is de extra gemoedsrust die ze bieden van onschatbare waarde.

Eenmaal geïnstalleerd, download je de relevante app en maak je draadloos verbinding met de rookmelder. Wanneer de rookmelder een signaal ontvangt, gaat niet alleen het alarm af, maar vertelt je smartphone ook wat het probleem is.

Man Kijkt Naar Telefoon

De slimste onder de rookmelders van vandaag is de Google Nest Protect. Deze vertelt je of het rook of koolmonoxide is, welk alarm is geactiveerd en zelfs hoe ernstig de rookontwikkeling is.

Maar misschien is dit wel het grootste voordeel van een slimme rookmelder: Je hoeft niet meer op zoek te gaan naar waar het middernachtelijk getjilp van komt, want je krijgt meldingen via je smartphone als de batterij bijna leeg is.

Ontdek hieronder onze top vijf slimme rookmelders op de markt! 💨

#1 Google Nest Protect
Dé beste rookmelder van 2022

Onze score: 9,6

Google nest rookmelder in beeld

De Nest Protect is een uitstekende en slimme rook- en koolmonoxidemelder. Het biedt bescherming en heeft tal van gebruiksvriendelijke functies. Zo maak je eenvoudig verbinding met je telefoon en krijg je realtime updates over wat er in je huis gebeurt. Het is zeker niet het goedkoopste model, maar je krijgt er wel wat voor in ruil! 

Detectie: Rook en koolmonoxide
Bediening: Wifi en knoppen
Geluidsniveau: 85 dB

Voeding: Batterij of 230 V bedrade aansluiting
Bedienbaar via app: Ja
Alarmering via: Stem, geluidssignaal en app

#2 KlikAanKlikUit ZSDR-850 
Beste koop rookmelder van 2022

Onze score: 9,3

KlikAanKlikUit - Draadloze Rookmelder

Slim, draadloos en betrouwbaar zijn kenmerken van de KlikAanKlikUit. Hij waarschuwt met een alarm en via een melding op je smartphone bij rookdetectie. Als je op zoek bent naar een goedkope degelijke slimme rookmelder, ben je bij dit model aan het juiste adres!

Detectie: Rook 
Bediening: Wifi
Geluidsniveau: 85 dB

Voeding: Batterij 
Bedienbaar via App: Ja
Alarmering via: Geluidssignaal, app

De 5 beste rookmelders in een oogopslag

 1. Google Nest Protect - De slimste rookmelder op de markt.
 2. KlikAanKlikUit ZSDR-850 - Slim, draadloos, betrouwbaar en prijsvriendelijk.
 3. Fibaro 2 - Dit is de stijlvolste rookmelder voor elk interieur.
 4. Netatmo - Slimme rookmelder met een batterijlevensduur van tien jaar!
 5. Smartwares SH8-90101 - De beste rookmelder als onderdeel van een smart huis.

Rookmelders zijn een must in elk huis

Rookmelders zijn altijd noodzakelijk, koolmonoxidemelders zijn aangeraden voor elk huis met ten minste één op brandstof werkend toestel of verwarmingstoestel, een aangebouwde garage of open haard. Een goede koolmonoxidemelder installeer je best in de grootste slaapkamer of in de gang buiten het slaapgedeelte.

Je hebt rookmelders nodig die rook, vlammende en smeulende branden in elke slaapkamer detecteren, één buiten elk slaapgedeelte, en ten minste één melder op elke verdieping, ook op een afgewerkte zolder en in de kelder.

De beste rookmelder, gedetailleerd.


#1 Google Nest Protect
Dé beste rookmelder van 2022

Detectie: Rook en Koolmonoxide
Bediening: Wifi en Knoppen
Geluidsniveau: 85 dB
Voeding: Batterij of bedrade aansluiting
Bedienbaar via app: Ja
Alarmering via: Stem, geluidssignaal en app

Google Nest Protect Rookmelder En Smartphone In Beeld

Nest is opgericht door Tony Fadell, een voormalige Apple-werknemer en één van de vaders van de iPod, dus je kunt er zeker van zijn dat er een vooruitstrevend design werd toegepast op de Nest Protect.

Het vierkante toestel heeft zachte, gebogen randen die naadloos passen in de meeste interieurs, en slechts één knop in het midden. Druk er één keer op en het alarm gaat uit als het afgaat; druk er twee keer op om het apparaat wakker te maken en te testen.

De rook- en koolmonoxidemelder is luid en overal in huis hoorbaar, zelfs in de wasruimte in de kelder terwijl de droger draait. 🔊 Rondom de middelste knop zit een dunne lichtring die verschillende kleuren weergeeft om aan te geven wat het apparaat detecteert en in welke fase (bijvoorbeeld rood geeft een rook of koolmonoxide noodsituatie aan).

Naast kleursignalen maakt de Nest Protect ook gebruik van een luidspreker die het gedetecteerde probleem aankondigt op een toon die doet denken aan Google Voice (wat niet verwonderlijk is aangezien Google nu Nest bezit). Dezelfde stem gidst je ook door het installatieproces en geeft nuttige aanwijzingen zoals "Pas op, er is rook beneden" voordat het alarm afgaat.

De Nest heeft een ingebouwde stem, maar vergis je niet, hij ondersteunt geen stembediening. Je zou bovendien denken dat een Nestbrandalarm compatibel is met Google Assistant of Alexa, maar dat is hij op dit moment niet.

Wanneer je een Nest rookmelder aanschaft, hebt je de mogelijkheid om deze met je smartphone te bedienen en belangrijke waarschuwingen via de app (verkrijgbaar in de Google Play Store en de App Store) te ontvangen. Er zijn ook veel nuttige smart home toepassingen die samenwerken met de Nest Protect.

Andere Nest-producten in je huis werken naadloos samen met de rookmelder. Hieronder vind je voorbeelden van hoe de Nestrookmelder samenwerkt met andere Nestproducten om je huis slimmer te maken:

 • Nests slimme thermostaat: Als je Nest Protect afgaat, geeft je Nest-thermostaat ook een alarmsignaal weer en de airconditioning of verwarming schakelen uit om te voorkomen dat het vuur via ventilatieopeningen verspreidt.
 • Google Nestcamera: Als je Nest Protect afgaat, neemt de camera automatisch alles op wat er gebeurt en legt dit op video vast.
 • Andere Nest Protect-alarmen: Als je meer dan één Nest Protect hebt en er gaat er een alarm af, dan geven de anderen hetzelfde noodlampje weer en maken hetzelfde geluid om iedereen in huis te waarschuwen voor gevaar.

Wat we goed vinden:

 • Werk naadloos samen met andere Nest producten in je huis
 • Als het ene alarm afgaat, geven de andere melders in je huis ook een signaal
 • Mooi afgerond design
 • Luidspreker kondigt het gedetecteerde probleem aan

Wat we minder goed vinden:

 • Zeer prijzig model
 • Ondersteunt geen stembediening

#2 KlikAanKlikUit ZSDR-850
Beste koop slimme rookmelder van 2022

Detectie: Rook 
Bediening: Wifi
Geluidsniveau: 85 dB
Voeding: Batterij 
Bedienbaar via app: Ja
Alarmering via: Geluidssignaal, app

De KlikAanKlikUit rookmelder is een intelligent, foto-elektrische ontwerp dat zorgt voor een feilloze werking met de minste kans op vals alarm. Gecombineerd met een waarschuwingsgeluid bij een bijna lege batterij, is je huis altijd goed beschermd.

KlikAanKlikUit ZSDR-850 in beeld

Download de app (via Google Play Store of de App Store) om verbinding te maken met de rookmelder en met een Z1 ZigBee Control Station of ICS-2000. Kies een kamer in de app, selecteer de rookmelder en volg de instructies. Let er wel op dat je een werkende internetverbinding hebt om meldingen te ontvangen!

Verbind verschillende producten om slimme acties in te stellen, bijvoorbeeld: "Rookmelder gaat af, zet verlichting aan." Zelfs scènes en timers instellen is mogelijk. Laat je slimme huis het werk doen in geval van nood!

Zigbee Control Station Z1 en ICS-2000

Het control station van Zigbee is een slimme oplossing die specifiek is ontworpen om verlichting draadloos met je smartphone of tablet te bedienen in je huis, waar je ook maar bent. 

De ICS-2000 is een Internet Control Station die het mogelijk maakt om al je verschillende KlikAanKlikUit producten met één app te bedienen op je smartphone. Voeg eenvoudig de kamers van je huis en de bijhorende apparaten die je in gebruik hebt toe en bedien met de ICS-2000 ze volledig naar wens.

Wat we goed vinden:

 • Werkt samen met alle producten van KlikAanKlikUit​
 • Foto-elektrisch ontwerp voor feilloze werking met kleinste kans op vals alarm

Wat we minder goed vinden:

 • Geen CO detector

#3 Fibaro 2
De stijlvolste rookmelder voor elk interieur.

Detectie: Rook 
Bediening: Knoppen
Geluidsniveau: 85 dB
Voeding: Batterij 
Bedienbaar via app: Ja
Alarmering via: Geluidssignaal, app

Deze zorgvuldig ontworpen slimme rookmelder beschermt niet alleen jezelf en je dierbaren, maar voegt ook een elegant en stijlvol detail toe aan elke kamer. 

FIBARO Smoke Sensor 2 in beeld

Het is een ultralicht model dat zowel foto-elektrische als temperatuursensoren gebruikt voor maximale bescherming. Wanneer de rooksensor gevaar detecteert, start hij onmiddellijk de alarmscène en verwittigt op je smartphone. Waar je ook bent, je hebt het onder controle.

In een noodsituatie is er geen tijd voor ingewikkelde acties. Combineer deze rooksensor met andere FIBARO-apparaten om de evacuatie van je huis te vergemakkelijken en de verliezen in geval van brand tot een minimum te beperken.

Plaats een rookmelding op elke verdieping en in elke gewenste kamer van je huis. Een grote troef van dit model is dat je de gevoeligheid per sensor gemakkelijk aanpast. Niemand houdt van valse alarmen. 🚨

Om te voorkomen dat het alarm van de rooksensor afgaat bij elke verbrande toast, is het raadzaam de gevoeligheid van de rookmelders aan te passen in de keuken. Op plekken in huis waar gewoonlijk geen rook verschijnt, stel je de sensor af op maximale gevoeligheid.

Wat we goed vinden:

 • Gevoeligheid van elke rookmelder is aanpasbaar
 • Stijlvol en elegant ontwerp
 • Compatibel met andere FIBARO-apparaten

Wat we minder goed vinden:

 • Geen koolmonoxidedetector

#4 Netatmo
De rookmelder met de langste batterijlevensduur

Detectie: Rook 
Bediening: Wifi
Geluidsniveau: 85 dB
Voeding: Batterij 
Bedienbaar via app: Ja
Alarmering via: Geluidssignaal, app

De Netatmo rookmelder is een foto-elektrische (optische) rookmelder die de veiligheid van je huis verhoogt.

Netatmo rookmelder in beeld

Wanneer er brand ontstaat en het alarm afgaat, stuurt de Netatmo direct een waarschuwing naar je smartphone. Zo kun je snel actie ondernemen, zelfs als je niet thuis bent. De Netatmo is een volledig stand alone-model. Verbinden met andere smart home apparaten is niet mogelijk.

Veel mensen hebben de neiging om de batterijen van hun rookmelders niet te vervangen als ze leeg zijn, omdat ze dat te vaak moeten doen. Dit komt de veiligheid van je huis niet ten goede.

De Netatmo is daarom uitgerust met een ingebouwde batterij die maar liefst 10 jaar meegaat, wat betekent dat je een decennium lang niet hoeft na te denken over het vervangen van de batterijen. 🔋

De batterij van deze slimme rookmelder gaat de hele levensduur van het product mee, dus als er binnen die tijd brand ontstaat, wordt je hoe dan ook gewaarschuwd. Na 10 jaar vervang je idealiter al je rookmelders.

Je moet je ook geen zorgen meer maken over de bedrading van rookmelders. Bevestig gewoon de draadloze rookmelder aan het plafond, download de app (in Google Play Store of de App Store) en je huis is beschermd tegen brand!

Netatmo Slimme Rookmelder aan de muur in een kinderkamer

Voor je veiligheid en bescherming installeer je best één slimme rookmelder op elke verdieping, en zeker in slaapkamers, kinderkamers en gangen.

Voor maximale veiligheid installeer je daarnaast extra rookmelders in de woonkamer, op zolder en in de kelder.

Stel in de app maandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse een melding in om je eraan te herinneren de rookmelders te testen.

Vergeten om de rookmelders te testen? Geen paniek! Deze slimmerik controleert voortdurend zijn eigen batterij, rookdetectiesensor en wifiverbinding. Hij stuurt onmiddellijk een waarschuwing op je smartphone als er met één van de melders een probleem is.

Wat we goed vinden:

 • Batterij gaat 10 jaar mee
 • Controleert voortdurend zijn eigen batterij, rookdetectiesensor en Wi-Fi-verbinding
 • Weinig kans op vals alarm door de foto-elektrische sensor

Wat we minder goed vinden:

 • Niet compatibel met andere smart apparaten
 • Geen CO detector

#5 Smartwares SH8-90101
Beste rookmelder als onderdeel van een volledig smart huis

Detectie: Rook 
Bediening: WiFi
Geluidsniveau: 85 dB
Voeding: Batterij 
Bedienbaar via app: Ja
Alarmering via: Geluidssignaal, app

Deze slimme rookmelder werkt op zichzelf, maar ook als onderdeel van de PRO Series. Als je hem op de PRO Series Link aansluit, ontvang je meldingen op je smartphone als de rookmelder iets detecteert. 

Smartwares Sh8 90101 Slimme Rookmelder In Beeld

Deze slimme rookmelder van Smartwares maakt deel uit van de PRO Series en is daarom compatibel met de Link Gateway. De Link is de verbinding tussen je thuisnetwerk en de gratis HomeWizard Link app (te verkrijgen in Google Play Store of de App Store).

Met de app stel je eenvoudig noodcontacten in en ontvang je een signaal wanneer de batterij van je rookmelders na vijf jaar aan vervanging toe zijn. Ook het installatieproces is zeer eenvoudig. De app leidt je door alle stappen, zodat je de rookmelder in een mum van tijd aansluit en bedient met je smartphone.

De PRO Serie is ontwikkeld om je leven gemakkelijker te maken met oplossingen zoals de beste slimme verlichting, een watermelder en alarmsysteem voor je huis. De PRO-serie heeft vele oplossingen die allemaal verbonden zijn met de Link, zodat je maar één app nodig hebt om je slim huis te beheren.

Wat we goed vinden:

 • Compatibel met de PRO serie
 • Vooraf in te stellen noodcontacten 
 • Je ontvangt een melding als de batterij bijna leeg is

Wat we minder goed vinden:

 • Geen koolmonoxidedetector

Koopgids

Hieronder help ik je nog even op weg om de juiste keuze te maken. In een notendop vertel ik waar je best op let bij de aankoop van een slimme rookmelder. 👇

Rook en/of koolmonoxide

Tegenwoordig heb je rookmelders die zowel rook als koolmonoxide (CO) in één enkel apparaat detecteren, zoals de Google Nest Protect. Heb je ten minste één op brandstof werkend toestel of verwarmingstoestel in huis, een aangebouwde garage of open haard? Dan is een CO-melder zeker geen overbodige luxe.

Koolmonoxide (CO) 

Koolmonoxide is een giftig, kleurloos, reukloos en smaakloos gas. Het komt voor in dampen die vrijkomen bij het verbranden van brandstof in auto's of vrachtwagens, kleine motoren, kachels, lantaarns, grills, open haarden, gasfornuizen of ovens. Koolmonoxide kan zich binnenshuis ophopen en mensen en dieren vergiftigen die het inademen.

KlikAanKlikUit ZSDR-850 in de rook

Gevoeligheid en nauwkeurigheid

Het is erg moeilijk om wetenschappelijk te testen hoe goed een rook- en koolmonoxidemelder zijn werk doet zonder je huis in brand te steken. Het type sensor in de melder zegt echter wel iets over de gevoeligheid van de detector.

Kijk dus altijd naar de onderliggende technologie van de rookmelder die je voor ogen hebt. De Nest Protect maakt bijvoorbeeld gebruik van een foto-elektrische sensor, die veel minder vatbaar is voor vals alarm.

Sensor type

Er zijn twee soorten rookmelders om je te waarschuwen wanneer er problemen zijn. Foto-elektrische rookmelders zijn het best in het detecteren van smeulbranden, terwijl ionisatierookmelders beter zijn in het detecteren van plotselinge, snel verspreidende branden.

Optische (of foto-elektrische) rookmelders werken met lichtsensoren. Een optische rookmelder bevat een infrarood led die om de paar seconden een lichtstraal in de sensorkamer pulseert om te controleren op rookdeeltjes.

Wanneer rook binnenkomt, verstoort dat het infrarode licht op de lichtgevoelige cel. Deze verstoring activeert het alarmsignaal.

De foto-elektrische sensors zijn zeer goed voor in slaapkamers, overlopen en gangen, en in de buurt van keukens, omdat ze niet zo snel afgaan tijdens het koken. Ze zijn wel gevoelig voor stoffige plaatsen. Regelmatig afstoffen is nodig om stofophoping te vermijden.

Ionisatierookmelders ioniseren de lucht tussen twee elektroden. Deze zijn positief en negatief geladen, waardoor een kleine stroom in de kamer ontstaat. Rookdeeltjes veranderen de balans van de stroom. Wanneer dit gebeurt, krijgt de geïntegreerde schakeling een signaal en gaat het alarm af.

Deze melders zijn gevoeliger voor kleinere rookdeeltjes, bijvoorbeeld geproduceerd tijdens de vlammende fase van een brand, dan optische sensors. Tijdens het koken ontvangt de geïntegreerde schakeling vaak ook een signaal, waardoor het alarm sneller afgaat.

Meldingen

Een luide sirene is te verwachten, maar gesproken meldingen zijn ook erg handig. Ze vertellen je niet alleen welk type gevaar is gedetecteerd, maar maken je ook attent op de locatie ervan en vertellen zelfs hoe je moet reageren (of dat nu het openen van een raam of het bellen van 112 is).

Gekleurde lampjes op het alarm zelf zijn een ander pluspunt. En niet te vergeten de snelle meldingen via een app naar je smartphone. Deze zijn een grote troef van slimme rookmelders.

Interconnectiviteit

Sommige apparaten ondersteunen een interconnectiviteitsfunctie, dus als één alarm afgaat, gaan alle andere alarmen in huis ook af. Dit kan een groot voordeel zijn als je een zeer groot huis hebt en bang bent dat je een alarm dat elders in huis afgaat, niet hoort.

Vrouw Met Google Nest App Op Telefoon

Compatibiliteit met andere domotica

Als je je rookmelder wilt integreren met de rest van je huis, bekijk dan of het compatibel is met een smart home hub. De Nest Protect is uiteraard verbonden met het Nest-ecosysteem, maar er zijn ook Alexa-, HomeWizard Link- en ICS-2000-opties beschikbaar.

In combinatie met andere slimme apparaten in huis, bepaal je scenario's om het ergste te voorkomen. Zo schakelt bijvoorbeeld het HVAC-systeem automatisch uit bij brand, zodat de rook niet in het ventilatiesysteem wordt getrokken en door je hele huis circuleert.

Voeding

Rookmelders werken op het elektriciteitsnet van je huis of op batterijen. Bedrade modellen laat je best professioneel installeren. Modellen op batterijen zijn gemakkelijk te installeren, maar controleer wel geregeld de status van de batterij. De meeste slimme rookmelders geven gelukkig aan wanneer de batterij bijna leeg is.

De beste slimme rookmelders

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Google Nest ProtectSlimste rookmelder9,6Bekijk hem hier
KlikAanKlikUit ZSDR-850Prijs-kwaliteit9,3Bekijk hem hier
Fibaro 2Stijlvolle interieurs8,5Bekijk hem hier
NetatmoBatterijlevensduur8,3Bekijk hem hier
Smartwares SH8-90101Smart huis8,1Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

⏰ Hoelang gaat een rookmelder mee?

Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is de levensduur van een rookmelder 10 jaar. De binnenkant van de rookmelder is voorzien van een rookkamer met sensor, die gevoelig is voor insecten en stof. Stof hoopt zich doorheen de jaren op en beïnvloedt de werking van de rookmelder negatief.

Ook al ziet hij er aan de buitenkant schoon uit, is dit niet altijd het geval aan de binnenkant!
Slijtage maakt de rookmelder minder betrouwbaar en dat vergroot de kans op vals alarm. Bekijk zeker op de zij- of onderkant van je rookmelder de productiedatum en aanbevolen vervangingsdatum.

🤷 Waarom gaat een rookmelder zomaar af?

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van een vals alarm. De rookmelder hangt op een slechte plaats, de sensorkamer is stoffig of vuil, insecten verstoppen de sensorkamer, de batterij is bijna leeg of de melder is defect. Goed onderhoud en de juiste locatie is noodzakelijk om vals alarm zo veel mogelijk te voorkomen!

📍 Waar hang je een rookmelder op?

Installeer je rookmelder op minstens zes meter van apparaten zoals de boiler, kachel en oven. Let er ook op dat je de melder op ten minste drie meter plaatst van vochtige ruimtes zoals de badkamer. Waterdamp en gassen veroorzaken vaak vals alarm, omdat de diameter van deze deeltjes overeenkomt met die van rookdeeltjes.

Houd ook één meter afstand van verwarmingstoestellen en ten minste een halve meter van een lamp. Vermijd luchtstromen van ventilatoren, deuren en ramen.

Conclusie

Waar rook is is vuur, en hoe sneller je erbij bent hoe beter. Een slimme rookmelder, zoals de Google Nest Protect, kan het verschil maken bij een noodsituatie. Je wint tijd en in geval van brand is de uitdrukking time is money zeker van toepassing. 💰 Heb jij al een slimme rookmelder in huis? Deel gerust je ervaringen!

Was dit artikel behulpzaam?