Beste Rookmelder is Slimmer Dan Ooit Tevoren
Voortaan ben je er als de kippen bij.
Een rookmelder is niet alleen dat irritante apparaat dat midden in de nacht begint te piepen, omdat de batterijen leeg zijn. Het is ook niet het machientje boven je fornuis dat meteen herrie begint te schoppen als je net iets té enthousiast aan de gang gaat met je doorgegaarde biefstuk. 🥩 Nee, nee: de beste rookmelder is een levensredder.
Je vindt hieronder alvast de huidige top 3, maar lees vooral de koopgids om een nauwkeuriger idee te krijgen van hoe je de beste uitkiest voor in jouw huis.
2-Pack ELRO FS1805 Rookmelder met 5 Jaar Batterij en Magneet Montage
ELRO FS1801 Rookmelder
ELRO FF1840 Brandpreventieset
Sorry voor de rommel!
Je verwacht dat zinnetje misschien als je het huis van een vriend(in) of familielid inloopt, maar, nee – het punt hier is dat we het artikel behoorlijk aan het updaten zijn. Het is daarom goed mogelijk dat niet alles op zijn plaats staat, zolang deze melding te zien is. Onze excuses hiervoor!
Rookmelder koopgids: hoe maak je de beste koop?
Daar mag je best even bij stilstaan, aangezien het sinds 1 juli 2022 verplicht is op iedere verdieping met een slaapkamer, woonkamer en/of keuken een rookmelder te hebben.
Je hebt rookmelders nodig die rook, vlammende en smeulende branden in elke slaapkamer detecteren. Idealiter heb je er één buiten elk slaapgedeelte, en in elk geval één melder op elke verdieping, ook op een afgewerkte zolder en in de kelder.
Daarbij is het handig stil te staan bij het feit dat rookmelders altijd noodzakelijk zijn, en koolmonoxidemelders aangeraden zijn voor elk huis met minstens één op brandstof werkend toestel of verwarmingstoestel, een aangebouwde garage of open haard.
Een goede koolmonoxidemelder installeer je het liefste in de grootste slaapkamer of in de gang buiten het slaapgedeelte.
Gevoeligheid en nauwkeurigheid
Het is erg moeilijk om wetenschappelijk te testen hoe goed een rook- en koolmonoxidemelder zijn werk doet zonder je huis in brand te steken. Het type sensor in de melder zegt echter wel iets over de gevoeligheid van de detector.
Kijk dus altijd naar de onderliggende technologie als je eenmaal de beste rookmelder voor ogen hebt. De Nest Protect maakt bijvoorbeeld gebruik van een foto-elektrische sensor, die veel minder vatbaar is voor vals alarm.
Sensor type
Er zijn twee soorten rookmelders om je te waarschuwen wanneer er problemen zijn. Foto-elektrische rookmelders zijn het beste in het detecteren van smeulbranden, terwijl ionisatierookmelders beter zijn in het detecteren van plotselinge, snel verspreidende branden.
Optische (of foto-elektrische) rookmelders werken met lichtsensoren. Een optische rookmelder bevat een infrarood led die om de paar seconden een lichtstraal in de sensorkamer pulseert om te controleren op rookdeeltjes.
Wanneer rook binnenkomt, verstoort dat het infrarode licht op de lichtgevoelige cel. Deze verstoring activeert het alarmsignaal.
Een optische rookmelder is zeer geschikt voor in slaapkamers, overlopen en gangen, en in de buurt van keukens, omdat deze niet zo snel afgaat tijdens het koken. Wel is dit type rookmelder gevoelig voor stoffige plaatsen. Regelmatig afstoffen is nodig om stofophoping te vermijden.
Ionisatierookmelders ioniseren de lucht tussen twee elektroden. Deze zijn positief en negatief geladen, waardoor een kleine stroom in de kamer ontstaat. Rookdeeltjes veranderen de balans van de stroom. Wanneer dit gebeurt, krijgt de geĂŻntegreerde schakeling een signaal en gaat het alarm af.
Deze melders zijn gevoeliger voor kleinere rookdeeltjes, bijvoorbeeld geproduceerd tijdens de vlammende fase van een brand, dan optische sensors. Tijdens het koken ontvangt de geĂŻntegreerde schakeling vaak ook een signaal, waardoor het alarm sneller afgaat. Ionisatierookmelders zijn in Nederland volgens de NEN 2555-norm niet toegestaan. đźš«
Je kunt ook een thermische rookmelder overwegen, en dan vooral als aanvulling op een netwerk van optische melders. Deze 'kijkt' niet zozeer, maar 'voelt' vooral. Hij detecteert snelle temperatuurstijgingen, en is daarmee geschikt om op locaties te plaatsen waar overige rookmelders het niet goed doen.
Denk hierbij aan stoffige plekken, zoals kelders en garages, of plaatsen waar de gemiddelde temperatuur hoog ligt, zoals bij de centrale verwarming.
Normen en andere eisen
Het belangrijkste is dat je kiest uit een selectie van goedgekeurde rookmelders. "Goedgekeurd door wie?", vraag je je nu misschien af. Het gaat niet zozeer om de 'wie', maar om de 'wat'. De voornaamste hiervan is de EN14604-norm. Als je rookmelder voldoet hieraan, dan weet je dat hij qua constructie volledig in orde is.
In Nederland hebben we een aanvullende norm: NEN 2555. Deze stelt onder andere de volgende eisen:
- Een rookmelder moet aan de EN14604-norm voldoen.
- Je moet sowieso optische rookmelders kiezen als primaire rookmelders.
- Aanvullende andere types rookmelders mag, zolang je geen ionisatierookmelders toevoegt aan het arsenaal.
- Een rookmelder moet op het lichtnet aangesloten zijn en een back-up-batterij hebben.
- Iedere rookmelder moet aan bepaalde geluidseisen voldoen (minimaal 65 dB in verblijfsvertrekken en vluchtroutes, en minimaal 75 dB in slaapkamers).
- Je rookmelder ophangen moet volgens bepaalde richtlijnen gebeuren, gestipuleerd door de norm in kwestie. Dit heeft ook gevolgen voor het aantal dat je moet kopen, maar dit is afhankelijk van hoe groot je huis is en hoe de lay-out ervan uitziet. Idealiter raadpleeg je hiervoor een expert.
Daarnaast is Norm EN54-5 bedoeld voor hittesensoren, waaronder thermische rookmelders. Hoe deze precies werken, lees je zometeen. Weet in ieder geval dat als je voor dit type rookmelder, het ook aan deze norm moet voldoen.
De BOSEC-norm is een leuk extraatje die laat zien dat je een ultradegelijk product in handen hebt, maar verplicht is het niet.
Kijk na aanschaf van je rookmelder op de sticker onderop de rookmelder, want er gelden ook enkele eisen omtrent de informatie die de fabrikant hierop moet vermelden.
- Een waarschuwing dat je de rookmelder opnieuw moet testen als je de batterijen hebt vervangen, indien het om een model op vervangbare batterijen gaat.
- Heeft jouw rookmelder een onvervangbare batterij? Dan moet de sticker je naar de handleiding verwijzen.
- CE-markering.
Slimme rookmelders – de moeite waard?
Een rookmelder die je vertelt dat er brand in de buurt is, is geweldig, maar de beste slimme rookmelder vertelt je dat er brand in huis is, ongeacht waar je bent!
Slimme rookmelders zijn één van de nuttigste slimme apparaten op de markt, vooral omdat ze een duidelijk voordeel bieden vergeleken met minder slimme versies. Als je een tweede huis hebt of vaak reist, is de extra gemoedsrust die ze bieden van onschatbare waarde.
Eenmaal geĂŻnstalleerd, download je de relevante app en maak je draadloos verbinding met de rookmelder. Wanneer de rookmelder een signaal ontvangt, gaat niet alleen het alarm af, maar vertelt je smartphone ook wat het probleem is.
Een van de slimste rookmelders van vandaag is de Google Nest Protect. Deze werkt naadloos samen met Google Home (inmiddels ook wel het Nest-ecosysteem), en vertelt je via deze weg welk alarm is geactiveerd en hoe ernstig de rookontwikkeling is. Dit specifieke model vertelt je zelfs of het om rook of koolmonoxide gaat, maar daar kom ik zo nog op terug.
Misschien is dit wel het grootste voordeel van een slimme rookmelder: je hoeft niet meer op zoek te gaan naar waar het middernachtelijk getjilp van komt, want je krijgt meldingen via je smartphone als de batterij bijna leeg is.
Compatibiliteit met domotica
Als je de beste rookmelder wilt integreren met de rest van je huis, bekijk dan of het beoogde model compatibel is met een smart home hub. De Nest Protect is uiteraard verbonden met het Nest-ecosysteem, maar er zijn ook Alexa-, HomeKit-, HomeWizard Link- en ICS-2000-opties beschikbaar.
In combinatie met andere slimme apparaten in huis, stel je bepaalde routines in om het ergste te voorkomen. Zo schakelt bijvoorbeeld het HVAC-systeem automatisch uit bij brand, zodat de rook niet in het ventilatiesysteem wordt getrokken en door je hele huis circuleert.
Rook en/of koolmonoxide
Tegenwoordig heb je rookmelders die zowel rook als koolmonoxide (CO) met één enkel apparaat detecteren. Heb je tenminste één op brandstof werkend toestel of verwarmingstoestel in huis, een aangebouwde garage of open haard?
Dan is een CO-melder zeker geen overbodige luxe. Als je toch nog geen rookmelder hebt, kun je jezelf wat moeite en kopzorgen besparen door zo'n 2-in-1 apparaat aan te schaffen.
Koolmonoxide (CO)Â
Koolmonoxide is een giftig, kleurloos, reukloos en smaakloos gas. Het komt voor in dampen die vrijkomen bij het verbranden van brandstof in auto's of vrachtwagens, kleine motoren, kachels, lantaarns, grills, open haarden, gasfornuizen of ovens. Koolmonoxide kan zich binnenshuis ophopen en mensen en dieren vergiftigen die het inademen.
Meldingen
Een luide sirene is te verwachten, maar gesproken meldingen zijn ook erg handig. Ze vertellen je niet alleen welk type gevaar is gedetecteerd, maar maken je ook attent op de locatie ervan en vertellen zelfs hoe je moet reageren (of dat nu het openen van een raam of het bellen van 112 is).
Gekleurde lampjes op het alarm zelf zijn een ander pluspunt. En niet te vergeten de snelle meldingen via een app naar je smartphone. Deze zijn een grote troef van slimme rookmelders.
Interconnectiviteit
Sommige apparaten ondersteunen een interconnectiviteitsfunctie, dus als één alarm afgaat, gaan alle andere alarmen in huis ook af. Zo'n koppelbare rookmelder is een groot voordeel als je een zeer groot huis hebt en bang bent dat je een alarm dat elders in huis afgaat, niet hoort.
Gezien de invoering van de verplichting tot een rookmelder in huis vanaf 1 juli 2022 en de normen waaraan de beste rookmelders moeten voldoen, kies je idealiter voor eentje die samenwerkt met andere melders. Zorg dus dat je beoogde rookmelder koppelbaar is om gedoe bij installatie van een rookmeldernetwerk te voorkomen.
Voeding
Rookmelders werken op het elektriciteitsnet van je huis of op batterijen. Bedrade modellen laat je het liefst professioneel installeren.
Modellen op batterijen zijn gemakkelijk te installeren, maar controleer wel geregeld de status van de batterij. De meeste slimme rookmelders geven gelukkig aan wanneer de batterij bijna leeg is.
De 5 beste rookmelders onder elkaar
1. 2-Pack ELRO FS1805 Rookmelder met 5 Jaar Batterij en Magneet Montage
2. ELRO FS1801 Rookmelder
3. ELRO FF1840 Brandpreventieset
4. 2-Pack ELRO FS1510 Rookmelder met 10 Jaar Batterij en Magneet Montage
5. Alecto SA-18 TRIPLE
Veelgestelde vragen over rookmelders
Nog brandende – ha-ha – vragen? Hieronder bespreken we de vaakst gestelde en de antwoorden hierop!
⏰ Hoelang gaat een rookmelder mee?
Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is de levensduur van een rookmelder 10 jaar. De binnenkant van de rookmelder is voorzien van een rookkamer met sensor, die gevoelig is voor insecten en stof. Stof hoopt zich doorheen de jaren op en beĂŻnvloedt de werking van de rookmelder negatief.
Ook al ziet hij er aan de buitenkant schoon uit, is dit niet altijd het geval aan de binnenkant!
Slijtage maakt de rookmelder minder betrouwbaar en dat vergroot de kans op vals alarm. Bekijk zeker op de zij- of onderkant van je rookmelder de productiedatum en aanbevolen vervangingsdatum.
🤷 Waarom gaat een rookmelder zomaar af?
Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van een vals alarm. De rookmelder hangt op een slechte plaats, de sensorkamer is stoffig of vuil, insecten verstoppen de sensorkamer, de batterij is bijna leeg of de melder is defect. Goed onderhoud en de juiste locatie is noodzakelijk om dit probleem zo veel mogelijk te voorkomen!
📍 Waar hang je een rookmelder op?
Installeer je rookmelder op minstens 6 meter van apparaten zoals de boiler, kachel en oven. Let er ook op dat je de melder op tenminste 3 meter plaatst van vochtige ruimtes zoals de badkamer. Waterdamp en gassen veroorzaken vaak vals alarm, omdat de diameter van deze deeltjes overeenkomt met die van rookdeeltjes.
Houd ook 1 meter afstand van verwarmingstoestellen en minstens 0,5 meter van een lamp. Vermijd luchtstromen van ventilatoren, deuren en ramen.
Welke rookmelder moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – nog een paar handige specificaties om je te helpen je keuze te maken.
Met testknop | Koppelbaar | |||
---|---|---|---|---|
1 | 2-Pack ELRO FS1805 Rookmelder met 5 Jaar Batterij en Magneet Montage | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com |
2 | ELRO FS1801 Rookmelder | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com |
3 | ELRO FF1840 Brandpreventieset | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com |
4 | 2-Pack ELRO FS1510 Rookmelder met 10 Jaar Batterij en Magneet Montage | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com |
5 | Alecto SA-18 TRIPLE | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com |
2-Pack ELRO FS1805 Rookmelder met 5 Jaar Batterij en Magneet Montage
Met testknop: Ja
Koppelbaar: Nee
2-Pack ELRO FS1510 Rookmelder met 10 Jaar Batterij en Magneet Montage
Met testknop: Ja
Koppelbaar: Nee
Conclusie
Waar rook is is vuur, en hoe sneller je erbij bent hoe beter. Een slimme rookmelder maakt zelfs het verschil op afstand, maar hoe dan ook is het Je wint tijd en in geval van brand is de uitdrukking time is money zeker van toepassing. đź’°
Je hebt inmiddels door hoe de beste rookmelders uit horen te zien. Vergeet vooral niet te letten op de normen waaraan deze horen te voldoen, en dan vooral sinds de verplichting tot rookmelders in huis in werking is gegaan!
De beste rookmelders zijn sowieso van de optische soort, kunnen aangesloten worden op het net en zijn koppelbaar. Heb jij al eentje gevonden die hieraan voldoet? Laat het ons vooral even hieronder weten!