De Beste Koolmonoxidemelder: een Vriend voor het Leven

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Redt mogelijk je leven!

De Beste Koolmonoxidemelder: een Vriend voor het Leven

Bij het kiezen van de beste koolmonoxidemelder is het essentieel om betrouwbaarheid en nauwkeurigheid voorop te stellen. In dit artikel helpen we je stap voor stap om de geschiktste koolmonoxidemelder te vinden. Ontdek samen met ons welke melder het beste past bij jouw behoeften en woonomgeving.

Wat zijn de beste koolmonoxidemelders van 2024?

Dit zijn de top 5 beste koolmonoxidemelders op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste koolmonoxidemelder van 2024

1. Beste koolmonoxidemelder: Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar

1. Beste koolmonoxidemelder: Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar

Belangrijke specificaties:

Detecteert: Koolmonoxide, Gas
Bediening: Automatisch
Alarmering via: Geluidssignaal
Met testknop: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

Ik wil je graag voorstellen aan de Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041, een absoluut must-have apparaat voor de veiligheid van je huis. Met zijn 10-jarige sensor en vervangbare batterijen, zorgt deze koolmonoxidemelder ervoor dat je op tijd gewaarschuwd wordt bij een te hoge concentratie van dit gevaarlijke gas. Het luide alarm van 85 dB zorgt ervoor dat je direct in actie kunt komen en voorkomt dat je een koolmonoxidevergiftiging oploopt.

Wat deze koolmonoxidemelder echt uniek maakt, is het display dat de concentratie koolmonoxide aangeeft. Dit is echt handig, omdat koolmonoxide geur- en smaakloos is, waardoor het moeilijk te detecteren is zonder een betrouwbare melder. Met dit display kun je de concentratie constant in de gaten houden en indien nodig maatregelen nemen.

Het installeren van de Smartwares Koolmonoxidemelder is een fluitje van een cent. Ik raad je aan om de melder aan het plafond te bevestigen, minimaal 1,85 meter verwijderd van een verbrandingsapparaat. Een ideale plek zou bijvoorbeeld in de buurt van je cv-ketel, boiler of gasfornuis zijn. Vergeet ook niet om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het schoonmaken van de melder en het testen van de werking.

Gebruikers zijn erg te spreken over de prestaties van deze koolmonoxidemelder. Ze prijzen de eenvoudige installatie en het gebruiksgemak. Ook de prijs-kwaliteitverhouding wordt als goed ervaren. Eén gebruiker heeft zelfs de melder getest met een brandende sigaret en de melder heeft uitstekend gereageerd.

Een klein minpuntje dat genoemd wordt, is dat het scherm van de melder een iets minder optimale kijkhoek heeft wanneer deze hoger geplaatst wordt zoals aanbevolen. Hierdoor kan het scherm minder goed leesbaar zijn. Ook kan de thermometer van de melder mogelijk verkeerd geijkt zijn, waardoor de temperatuuraanduiding iets hoger kan zijn.

Over het algemeen is de Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 een betrouwbare en gebruiksvriendelijke keuze om de veiligheid van je huis te garanderen. Met zijn 10-jarige levensduur, vervangbare batterijen en handige display onderscheidt deze melder zich van andere modellen op de markt. Ondanks enkele kleine puntjes van kritiek wegen de voordelen van dit product zwaarder. Het is een essentieel apparaat om de gevaren van koolmonoxide te voorkomen.

Voordelen Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar
 • De sensor heeft een levensduur van 10 jaar, waardoor je er lang gebruik van kunt maken.
 • De batterijen zijn vervangbaar, zodat je de sensor kunt blijven gebruiken zonder deze te hoeven vervangen.
 • Het handige display geeft de concentratie koolmonoxide duidelijk weer, waardoor je direct kunt zien of er gevaar is.
Nadelen Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar
 • Het scherm heeft een lage optimale kijkhoek, wat betekent dat je het mogelijk niet goed kunt aflezen vanuit bepaalde hoeken.
 • Er is een risico op een verkeerde ijking van de thermometer, wat kan leiden tot onnauwkeurige metingen.

2. ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige

2. ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige

Belangrijke specificaties:

Detecteert: Koolmonoxide
Bediening: Knoppen met display
Alarmering via: Geluidssignaal, Lichtsignaal
Met testknop: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

De ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige sensor en display is mijn absolute must-have om mezelf en mijn gezin te beschermen tegen het gevaarlijke koolmonoxidegas. Deze geweldige melder slaat meteen alarm zodra hij koolmonoxide detecteert, een onzichtbaar en geurloos gas dat levensgevaarlijk kan zijn. Je wilt dit gas echt in de gaten houden, vooral als je een schoorsteen, geiser of CV-ketel hebt die mogelijk niet volledig verbrandt.

Wat deze ELRO koolmonoxidemelder zo speciaal maakt, is de 10-jarige sensor en het handige display. De sensor van topkwaliteit meet constant de concentratie koolmonoxide in de lucht, zodat je altijd nauwkeurige metingen krijgt. En met het display zie je direct de actuele concentratie van koolmonoxide, zodat je altijd weet hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in je huis.

Maar dat is niet alles! Deze ELRO FC5003 heeft nog een ander geweldig voordeel: het alarmgeluid. Zodra de concentratie koolmonoxide te hoog wordt, laat de melder een oorverdovend alarm van 85dB horen. Zo weet je meteen dat er iets mis is en kun je snel actie ondernemen om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen. En geen zorgen, als de batterij leeg dreigt te raken, kun je het alarmgeluid dempen zodat je niet gek wordt van het gepiep.

Natuurlijk voldoet de ELRO FC5003 aan de Europese norm EN 50291-1:2010, wat betekent dat deze melder voldoet aan alle strenge veiligheids- en kwaliteitseisen. Dus je kunt met een gerust hart slapen, wetende dat je een betrouwbare en veilige koolmonoxidemelder in huis hebt.

En het beste van alles? De installatie is super eenvoudig en snel! Al het bevestigingsmateriaal, inclusief schroeven en pluggen, wordt meegeleverd. Hang de melder gewoon op ongeveer 1,5 meter van de vloer aan de muur. Zorg er wel voor dat je minstens 1,85 meter verwijderd bent van verbrandingsapparaten.

Hoewel er geen specifieke gebruikersrecensies beschikbaar zijn voor de ELRO FC5003, kunnen we met zekerheid zeggen dat dit een betrouwbare en hoogwaardige koolmonoxidemelder is. De 10-jarige sensor en het handige display maken deze melder echt uniek. En laten we de naleving van de Europese norm EN 50291-1:2010 niet vergeten, wat aangeeft dat deze melder aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet.

Het enige kleine minpuntje dat we kunnen noemen, is dat het testvolume van het alarmgeluid iets zachter is dan het daadwerkelijke volume. Dus wees voorzichtig als je het alarmgeluid wilt testen, vooral als je er vlakbij staat.

Kortom, de ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige sensor en display is gewoonweg de beste keuze om je huis te beschermen tegen koolmonoxidevergiftiging. Met zijn betrouwbare sensor, handige display en naleving van Europese normen, biedt deze melder je gemoedsrust en zorgt hij ervoor dat jij en je gezin altijd veilig zijn. 🚨

Voordelen ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige
 • Hoogwaardige 10-jarige sensor voor betrouwbare metingen
 • Ingebouwd display toont actuele concentratie koolmonoxide
 • Voldoet aan Europese veiligheids- en kwaliteitsnormen
Nadelen ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige
 • Testvolume van het alarmgeluid is zwakker dan het daadwerkelijke volume

3. Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10

3. Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10

Belangrijke specificaties:

Detecteert: Koolmonoxide
Bediening: Handmatig
Alarmering via: Geluidssignaal
Met testknop: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

Ik, de X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder, ben er om jou te beschermen tegen het gevaarlijke gas koolmonoxide. Ik ben niet zomaar een CO-melder, ik voldoe aan alle Europese normen en ben uitgerust met een hoogwaardige Figaro ® sensor. Hierdoor kan ik zelfs de kleinste concentraties koolmonoxide detecteren, zodat je snel gewaarschuwd wordt bij gevaar.

Wat mij echt onderscheidt, is mijn lange levensduur. Zowel mijn batterij als mijn sensor gaan maar liefst 10 jaar mee. Dat betekent dat je jarenlang beschermd bent na aanschaf van mij. En alsof dat nog niet genoeg is, heb ik ook nog een handig LCD-display waarop je real-time informatie kunt zien over de koolmonoxide waarden in de ruimte. En met mijn geheugenfunctie kun je zelfs het piekniveau aflezen.

Ik ben niet alleen veilig, maar ook veelzijdig. Ik voldoe aan alle wetgeving en Europese normen en heb zelfs een CE-markering en een TÜV kwaliteitscertificaat. En je kunt me overal neerzetten of ophangen, dankzij mijn handige voetjes. Dus zelfs op vakantie kun je op mij rekenen. Je kunt me eenvoudig ophangen met de meegeleverde schroeven en pluggen, maar als je liever een magnetische montage set gebruikt, kan dat ook.

Mijn gebruikers zijn dol op me. Ze vinden me gemakkelijk te installeren en te gebruiken. Mijn test signaal is lekker luid, zodat je meteen hoort of ik goed functioneer. En ik ben betrouwbaar en van hoge kwaliteit, dat vinden ze ook fijn. Oh, en mijn compacte formaat wordt ook gewaardeerd.

Er is één klein minpuntje. Er is niet zoveel informatie beschikbaar over mijn productdetails, zoals de specifieke meetbereiken en alarmniveaus. Voor sommige gebruikers kan dat belangrijke informatie zijn bij het maken van een keuze.

Al met al ben ik een betrouwbare en gebruiksvriendelijke keuze om jezelf en je geliefden te beschermen tegen koolmonoxidevergiftiging. Met mijn lange levensduur, hoogwaardige sensor en handige LCD-display bied ik een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Dus waar wacht je nog op? Kies voor mij, de X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder, en slaap met een gerust hart.

Voordelen Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10
 • Kwalitatieve en betrouwbare CO-melder die voldoet aan Europese normen
 • Lange levensduur van zowel batterij als sensor (10 jaar)
 • Handige LCD-display en geheugenfunctie voor real-time informatie
Nadelen Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10
 • Gebrek aan specifieke productdetails zoals meetbereiken en alarmniveaus

4. Alecto COA2650 - Koolmonoxidemelder met

4. Alecto COA2650 - Koolmonoxidemelder met

Belangrijke specificaties:

Detecteert: Koolmonoxide
Bediening: Knoppen
Alarmering via: Geluidssignaal
Met testknop: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

Ik heb de perfecte koolmonoxidemelder voor je! De Alecto COA2650 is een geweldige keuze omdat het je direct waarschuwt zodra het koolmonoxide (CO) detecteert.

Wat deze melder echt onderscheidt van andere modellen is de 10-jaars sensor. Dat betekent dat je je de komende 10 jaar geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid. En het beste is dat de melder wordt geleverd met 2 AA-batterijen, zodat je meteen aan de slag kunt. Geen gedoe!

Maar dat is nog niet alles. Deze CO-melder heeft een handig display waarop je alle belangrijke informatie kunt zien. Niet alleen de CO-concentratie, maar ook de batterijstatus en meldingen voor te hoge CO-concentratie, testmodus en foutmeldingen. Het is super handig en zorgt voor een gebruiksvriendelijke ervaring.

Wat deze melder echt speciaal maakt, is dat het niet alleen alarm slaat bij een hoge CO-concentratie, maar ook bij lagere niveaus. Dat is belangrijk omdat zelfs langdurige blootstelling aan lage niveaus schadelijk kan zijn. Deze melder waarschuwt je al bij een concentratie van 30 ppm gedurende 60 minuten. Echt een veiligheidsmaatregel waar je op kunt vertrouwen.

De melder heeft ook een plat en strak design, waardoor het zowel opgehangen als neergezet kan worden. Met de meegeleverde bodemplaat, schroeven, pluggen en 3M-tape is de montage een fluitje van een cent. Je hebt het zo voor elkaar!

En je hoeft je geen zorgen te maken over de kwaliteit en betrouwbaarheid. De Alecto COA2650 voldoet aan de hoogste Europese normen (EN50291-1:2018) en is gecertificeerd. Dat betekent dat je met een gerust hart kunt slapen, wetende dat je veilig bent.

Maar geloof me niet alleen op mijn woord. Gebruikers zijn zeer tevreden over deze melder. Het display geeft regelmatig de temperatuur en CO-waarde aan, wat een veilig gevoel geeft. En het wordt ook nog eens geprezen om de goede prijs-kwaliteitverhouding. Dat is altijd mooi meegenomen!

Hoewel deze melder geen speciale extra functies heeft, doet het zijn werk uitstekend. Het is betrouwbaar, effectief en gaat 10 jaar mee. Maar hey, er zijn altijd andere opties die vergelijkbare prestaties bieden.

Dus, als je op zoek bent naar een betrouwbare koolmonoxidemelder die je direct waarschuwt, is de Alecto COA2650 zeker een goede keuze. Het display, de waarschuwing bij lagere CO-concentraties en de goede prijs-kwaliteitverhouding maken het een winnaar. Waar wacht je nog op? Bestel hem nu en zorg voor je eigen veiligheid! 👍

Voordelen Alecto COA2650 - Koolmonoxidemelder met
 • Langdurige veilige werking dankzij de 10-jaars sensor.
 • Het display biedt inzicht in de concentratie koolmonoxide, batterijstatus en meldingen.
 • Waarschuwt al bij lagere concentraties koolmonoxide.
Nadelen Alecto COA2650 - Koolmonoxidemelder met
 • Geen unieke extra functies vergeleken met andere modellen.

5. Alecto COA3910 wit (10 jaar)

5. Alecto COA3910 wit (10 jaar)

Belangrijke specificaties:

Detecteert: Koolmonoxide
Bediening: Knoppen
Alarmering via: Geluidssignaal
Met testknop: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

De Alecto COA3910 koolmonoxidemelder, dat is mijn favoriete product! Het is een geweldig apparaat dat je direct waarschuwt als er gevaar dreigt door koolmonoxidevergiftiging. Wat deze melder echt onderscheidt van andere modellen, is de indrukwekkende levensduur van 10 jaar. Dat betekent dus 10 jaar lang gemoedsrust, wetende dat je altijd gewaarschuwd wordt bij te hoge én te lage concentraties koolmonoxide. Dat is toch een groot voordeel ten opzichte van andere modellen op de markt, nietwaar?

Maar er is nog meer! De Alecto COA3910 heeft ook een superhelder display dat je in één oogopslag laat zien hoeveel koolmonoxide er in de lucht zit én hoe het gesteld is met de batterij. Dit display is vooral handig als de batterijen bijna leeg zijn of wanneer de sensor na 10 jaar aan vervanging toe is. Het display geeft ook meldingen bij te hoge concentraties koolmonoxide, testmodus en eventuele foutmeldingen. 👀

Wat betreft installatie is deze koolmonoxidemelder echt een piece of cake. Hij wordt geleverd met een bodemplaat, schroeven en pluggen, dus je kunt hem zo makkelijk monteren. En laten we het hebben over het design! Deze melder heeft een gestucte korrelige wandstructuur, waardoor hij naadloos opgaat in een gestucte muur en niet opvalt. Dat is echt uniek, want de meeste koolmonoxidemelders hebben zo'n simpel ontwerp dat niet past bij elk interieur.

Maar het beste moet nog komen! De Alecto COA3910 waarschuwt niet alleen bij hoge concentraties koolmonoxide, maar ook bij lagere concentraties. En dat is belangrijk, want langdurige blootstelling aan lage concentraties kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Deze melder geeft al een waarschuwing als er gedurende 60 minuten een concentratie van 30 ppm wordt gedetecteerd. Zo blijf je altijd veilig en gezond!

Ik moet wel eerlijk zijn en zeggen dat sommige gebruikers wat problemen hebben gehad met de installatiehandleiding. Die vermeldt namelijk niet dat de batterijen nog in plastic zitten. Maar hé, dat is een kleinigheidje dat je makkelijk kunt oplossen door de achterkant van het apparaat te openen en de batterijen uit het plastic te halen. Easy peasy!

Al met al is de Alecto COA3910 een topkwaliteit koolmonoxidemelder met een lange levensduur, een duidelijk display en een stijlvol design. Hij biedt je extra inzicht via het display en voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Hij is supermakkelijk te installeren en gebruiksvriendelijk. Oké, er zijn misschien een paar kleine minpuntjes, zoals de installatiehandleiding, maar de voordelen van dit product wegen daar ruimschoots tegenop. Het is gewoon dé betrouwbare keuze om jou en je gezin te beschermen tegen koolmonoxidevergiftiging. Veiligheid voor alles, toch?

Voordelen Alecto COA3910 wit (10 jaar)
 • Een lange levensduur van 10 jaar zorgt voor langdurige bescherming tegen koolmonoxidevergiftiging.
 • Een duidelijk display geeft inzicht in de concentratie koolmonoxide en de batterijstatus.
 • Gemakkelijk te monteren en gebruiksvriendelijk.
Nadelen Alecto COA3910 wit (10 jaar)
 • De installatiehandleiding vermeldt niet dat de batterijen nog in plastic zitten.

Hoe kies je de beste koolmonoxidemelder?

Of je nu woont in een groot huis, in een klein huis, alleen of met anderen, in ieder huis bevindt zich een mogelijke koolmonoxidebron. Om te voorkomen dat die bron leidt tot een koolmonoxidevergiftiging, is de aanschaf van een koolmonoxidemelder zeker geen verkeerde zet.

In onderstaande koopgids leg ik je alles uit wat er te weten valt over koolmonoxidemelders, zodat je niet enkel een goede zet, maar de winnende zet maakt. 🏆

Belang en noodzaak van koolmonoxidemelders

Een koolmonoxidemelder detecteert de verhoogde concentratie van koolmonoxide in een ruimte en waarschuwt je hiervoor. Koolmonoxide, ook wel CO, is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van bepaalde brandstoffen zoals hout, kolen, stookolie en gas.

Bijna ieder verbrandingstoestel is hierdoor een mogelijke bron van koolmonoxide, zoals een kachel of een boiler. Door een tekort aan zuurstof bij de verbranding vormt er CO. Dit tekort bij de verbranding wordt veelal veroorzaakt door foutieve installatie, slecht onderhoud, verkeerd gebruik van het toestel en slechte ventilatie.

Het gevolg van een te hoge concentratie van koolmonoxide kan rampzalig zijn. Je loopt risico op een CO-vergiftiging. Bij CO-vergiftiging komt de koolmonoxide terecht in je bloed, waardoor je in eerste instantie hoofdpijn krijgt, misselijk wordt en heel vermoeid raakt.

Daarna voel je je verward, slaperig en je hartslag verhoogt. Je verliest binnen enkele minuten bewustzijn, waarna er hersenschade kan optreden. Het kan zelfs tot de dood leiden. Een relatief korte blootstelling aan dit gas kan al een catastrofe tot gevolg hebben. Het gas staat niet voor niets bekend als sluipmoordenaar.

Je kunt de kans op het vrijkomen van koolmonoxide verkleinen door je huis, voornamelijk de kleine ruimtes, goed te ventileren en regelmatig te doorluchten. Het is helaas zo dat je het vrijkomen van koolmonoxide niet altijd kan voorkomen en hier doet de koolmonoxidemelder zijn intrede.

Een koolmonoxidemelder waarschuwt je wanneer er een teveel aan koolmonoxide in de ruimte wordt gemeten. Wat jij niet opmerkt, merkt het apparaat wel op. Een koolmonoxidemelder kan je leven redden.

Witte koolmonoxidemeter met een zwarte achtergrond

De werking van een koolmonoxidemelder

De meting is heel nauwkeurig en wordt uitgedrukt in PPM (parts per million). Er zit een gel in de koolmonoxidemelder en zodra deze voor een bepaalde duur wordt blootgesteld aan een hogere concentratie CO dan de norm, ontstaat er een chemische reactie, waarna het apparaat een signaal afgeeft. 1Voor Beginners (n.d.). 'Chemische reacties: iets nieuws creëren'

Hoe snel het apparaat precies een signaal afgeeft, hangt af van de situatie. Hierbij spelen het formaat, de ventilatie van- en de luchtstromen in de ruimte een rol evenals de plaatsing van de melder. Ook het type koolmonoxidemelder maakt hierbij verschil.

Zo zijn er types die een vooralarm geven. Het gaat dan om een first alert-koolmonoxidemelder, waardoor je de tijd hebt om actie te ondernemen en de kamer te luchten en te verlaten. Blijft de concentratie koolmonoxide toenemen, dan gaat het hoofdalarm af.

Zodra het signaal klinkt, is het van belang dat je zo snel mogelijk zorgt voor ventilatie door de deuren en ramen te openen en alle verbrandingsapparaten uit te schakelen als dit mogelijk is. Verlaat daarna snel het huis en bel de brandweer en eventueel medische hulp wanneer je vermoedt dat er sprake is van CO-vergiftiging.

Ga het huis pas in als er geen alarm meer klinkt en er een controle is gedaan door de brandweer. Het is dan overigens alsnog belangrijk dat je de oorzaak van het vrijkomen van het koolmonoxide laat achterhalen en oplossen. Het probleem kan anders enkel tijdelijk opgelost zijn en dat is een risico dat je niet moet willen nemen.

Onderdelen van een koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder heeft doorgaans de volgende onderdelen:

 • De testknop. De testknop gebruik je in verschillende situaties. Hiermee test je of de melder goed functioneert, je zet het alarmsignaal ermee uit en bij sommige types meld je het apparaat aan op de huiscentrale en test je de verbinding daarmee.
 • Statuslampje. Dit lampje geeft de status van de melder weer. Zo geeft het lampje informatie over de batterij, maar knippert het ook bij een alarmmelding. Wat het lampje precies aangeeft en op welke manier, hangt af van het type melder en lees je terug in de handleiding.
 • Batterijvak. Hierin plaats je de batterij. Sommige types zijn afhankelijk van de batterij voor de stroomvoorziening en andere types worden aangesloten op het stroomnetwerk en hebben de batterij enkel als back-up stroomvoorziening.
 • Montagegaten en -steun. Deze zijn voor het bevestigen van de koolmonoxidemelder.

Verschillende soorten koolmonoxidemelders

Er zijn meerdere types koolmonoxidemelders. Allereerst maken we het onderscheid tussen melders met een stroomvoorziening vanuit een batterij en melders met een stroomvoorziening vanuit de netstroom.

Melders met een stroomvoorziening vanuit de netstroom zijn aangesloten op het stroomnetwerk, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het leeglopen van de batterij. Ook hoef je je geen zorgen te maken wanneer de stroom uitvalt, want de meeste modellen zijn voorzien van een back-up batterij.

De melders die werken op batterijen zijn ook weer onder te verdelen. Je hebt de keuze tussen vervangbare alkaline batterijen en geïntegreerde lithium batterijen. Die eerste is voordeliger dan de tweede, maar dien je wel regelmatig te vervangen.

de achterkant van een witte koolmonoxidemelder waaruit een rode alkine batterij steekt

Daarnaast kun je kiezen voor een combimelder. Dit is een koolmonoxide- en rookmelder in één. Dit scheelt in de aankoop van twee aparte apparaten, maar is niet overal bruikbaar. Het wordt enkel aangeraden om een combimelder op te hangen in ruimtes waar zich een verbrandingstoestel bevindt.

Ook zijn er koolmonoxidemelders met een display. Die geven niet alleen een alarmsignaal wanneer de concentratie te hoog is, hierop kun je ook de hoeveelheid CO in de ruimte aflezen.

Let op!

Let bij een combimelder zowel op de specificaties die horen bij de koolmonoxidemelder als bij de rookmelder; je wilt immers niet inleveren op kwaliteit. De beste combimelder bestaat uit een goede koolmonoxidemelder en een goede rookmelder.

Als je een slimme koolmonoxidemelder of combimelder aanschaft, kun je deze eventueel koppelen aan een slimme thermostaat. De beste slimme thermostaten op de markt hebben de functie om de gasklep van de verwarming automatisch te sluiten zodra er gevaar wordt gedetecteerd op een koolmonoxide- of rookmelder.

Plaatsing

Niet alleen is het belangrijk dat je een koolmonoxidemelder plaatst in huis, maar ook de juiste plaatsing en het juiste aantal is van belang. Hierboven vermeldde ik al dat de locatie van de melder afhangt van de ruimte en diens omstandigheden.

Daarover lees je hier meer, zodat je er extra zeker van kunt zijn dat de koolmonoxidemelder zijn werk correct uitvoert.

de installatie van een witte koolmonoxidemelder aan een wit plafond

De basis

Iedere ruimte en elke situatie vergt een andere plaatsing van de koolmonoxidemelder, maar het is in ieder geval aan te raden ten minste één koolmonoxidemelder aan te schaffen en deze te plaatsen in een bronruimte: de ruimte waar je cv-ketel hangt.

Verder raadt men aan een melder op te hangen in ruimtes met verbrandingstoestellen, zoals geisers en kachels, en in veel gebruikte ruimtes zoals de woon- en slaapkamer. Het aantal melders is afhankelijk van je woonsituatie en je budget.

Onafhankelijk van de ruimte zorg je er altijd voor dat de melder:

 • niet in de tocht geplaatst is of vlak bij aanwezige luchtinlaten of -uitlaten;
 • niet hangt achter of in een object zoals gordijnen, kasten of andere meubels;
 • niet op vochtige of natte plekken gemonteerd is, evenals op juist hele droge en stoffige plekken;
 • en niet gemonteerd is op een plek met extreme temperaturen of temperatuurschommelingen.

Ruimtes met een verbrandingsapparaat

Bij ruimtes met een verbrandingsapparaat stijgt de koolmonoxide door de warmte. Hang de melder hierbij op aan het plafond en houd rekening met het onderstaande:

 • Zorg voor een afstand van 1 tot 3 meter van de mogelijke koolmonoxidebron: het verbrandingsapparaat. 2RIVM (n.d.). 'Koolmonoxide en verbrandingstoestellen'
 • Hang de melder op minimaal 30 centimeter afstand van de omliggende muren.
 • Plaats de melder zo centraal mogelijk in de ruimte, maar blijf rekening houden met de twee bovenstaande punten.

Hetzelfde geldt voor schuine plafonds. Probeer de melder wel zo hoog mogelijk aan het plafond te bevestigen.

iemand die zijn handen vol met houtsnippers voor een brandende kachel houdt

Ruimtes zonder verbrandingsapparaat

In ruimtes zonder een verbrandingsapparaat ontbreekt de warmte die een verbrandingsapparaat uitstoot. Hierbij stijgt het CO niet, waardoor het wordt afgeraden om de koolmonoxidemelder aan het plafond te hangen. Volg de volgende richtlijnen:

 • Hang de melder op ademhoogte. In de slaapkamer is dit ter hoogte van je adem wanneer je slaapt en in overige ruimtes hangt dit af van de activiteit die er voornamelijk plaatsvindt: liggen, zitten, staan, enzovoorts.
 • Plaats de melder op minimaal 15 centimeter afstand van het plafond, de grond en de ramen en deuren.
 • Zorg dat het apparaat zich zo dicht mogelijk bij uw ademzone bevindt. In de slaapkamer is dit bijvoorbeeld dicht bij het bed.

Onderhoud en aandachtspunten

Bij koolmonoxidemelders zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste van die dingen is de norm NEN-EN 50291. Brandmelders die voldoen aan deze norm voldoen aan de technische eisen en dat zegt iets positiefs over de kwaliteit van de koolmonoxidemelder.

Kijk ook naar wanneer de melder signaal geeft. Een goede koolmonoxidemelder geeft ook een signaal als de batterij bijna leeg is of als het apparaat verouderd is. Ook moet het geluidssignaal zich onderscheiden van die van de rookmelder en relatief luid zijn. Het signaal van de melder zou minimaal 75 decibel moeten zijn. 🔊

Test het apparaat regelmatig met de testknop, maak de melder af en toe schoon door met een doekje eventueel stof te verwijderen en houd rekening met de houdbaarheidsdatum van de melder. Iedere melder gaat een bepaalde tijd mee.

Prijs

De prijzen van koolmonoxidemelders voor huiselijk gebruik lopen uiteen van 10 euro tot 200 euro, maar liggen meestal rond de 30 euro. Bij professioneel gebruik ligt dit bedrag vaak hoger. De prijs hangt onder andere af van de eventuele garantie, de levensduur van het apparaat en de soort batterij die erin zit.

Een dure melder is vaak op de lange termijn voordeliger zijn dan een goedkope melder. Houd de kosten gedurende de jaren in gedachten. Als je in 5 jaar tijd elk jaar een melder koopt van 10 euro ben je op langere termijn duurder uit dan wanneer je één keer in de 15 jaar één melder koopt van 30 euro.

Ik heb zelf wat meer geld uitgegeven, en daarmee een kwalitatief goede melder in huis heb. Het gaat immers om potentieel levensbedreigende situaties. Het is daarom ook nog eens goed voor mijn gemoedsrust.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste koolmonoxidemelder?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste koolmonoxidemelder vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk! 

Wat is volgens Tweakers de beste koolmonoxidemelder?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste koolmonoxidemelder vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk! 

Wat is volgens Brandveilig Nederland de beste koolmonoxidemelder?

De beste koolmonoxidemelder volgens Brandveilig Nederland is de FA3820 Koolmonoxidemelder. Deze melder onderscheidt zich door zijn betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. Hij detecteert koolmonoxide met een elektrochemische sensor, die zeer gevoelig is voor zelfs lage concentraties van dit gevaarlijke gas.

Veelgestelde vragen over koolmonoxidemelders van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen