Wat is het Verschil Tussen HDMI en DisplayPort, en Welke is het Beste?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Genoeg verschillen om het inlezen waard te maken!

Wat is het Verschil Tussen HDMI en DisplayPort, en Welke is het Beste?

HDMI kent iedereen – ook je grootouders met een tv in hun kamer herkennen deze aansluiting als ze hem zien, wedden? Maar hoe zit het met DisplayPort? Als je een discrete videokaart in je desktop of laptop hebt zitten, herken je deze ingang waarschijnlijk ook. Maar hoe verhouden HDMI en DisplayPort zich tot elkaar?

Wat zijn de verschillen en welke aansluiting is beter als je moet kiezen? Ik, als liefhebber van DisplayPort voor het gamen en HDMI voor overige taken, duik in de kwestie: HDMI vs. DisplayPort.

Wat is het verschil tussen HDMI en DisplayPort?

HDMI en DisplayPort zijn beide digitale interfaces voor het overbrengen van video- en audiosignalen, maar DisplayPort ondersteunt hogere resoluties en verversingssnelheden. Terwijl HDMI vaak dient voor tv's en consumentenelektronica, is DisplayPort populairder voor computermonitoren en professionele IT-apparatuur.

HDMI is veel bekender bij het grote publiek dan DisplayPort. Je ziet dan ook veel meer toepassingen voor HDMI. De aansluiting is te vinden op tv's, laptops, spelcomputers, digitale camera's, Blu-rayspelers en nog veel meer. DisplayPort zie je vooral op pc's en beeldschermen in het hogere segment.

Ik kan er een ellenlang verhaal van maken, maar ik maak het je makkelijk voor je door de belangrijkste verschillen voor je in een tabel voor te schotelen! ⤵️

KenmerkHDMIDisplayPort
Introductiejaar20032006
Aantal pinnen1920
Maximale bandbreedte48 Gbps (HDMI 2.1)80 Gbps (DisplayPort 2.0)
Maximale resolutie8K bij 60 Hz (HDMI 2.1)8K bij 120 Hz (DisplayPort 2.0)
Audio return channelJa (ARC en eARC beschikbaar)Nee
LicentiekostenJa (fabrikanten moeten betalen voor gebruik)Nee (open standaard, geen licentiekosten)
Voornaamste gebruikTv's, laptops, gameconsoles, digitale camera'sHigh-end pc's en monitoren
Ondersteuning voor meerdere monitorenNee (ondersteunt slechts één monitor per poort)Ja (kan tot vier monitoren op één poort ondersteunen, afhankelijk van de resolutie)

Wanneer kies je HDMI en wanneer DisplayPort?

HDMI en DisplayPort hebben elk hun unieke gebruiksscenario's. HDMI is bijvoorbeeld ideaal voor het aansluiten van gameconsoles, zoals een PlayStation of Xbox, op tv's, terwijl DisplayPort vooral wordt gebruikt voor high-end pc's en monitoren.

Als je een dvd- of Blu-ray-speler op je tv wilt aansluiten, is HDMI de beste keuze. Voor gaming op een computermonitor is DisplayPort de aanbevolen optie vanwege de hogere bandbreedte en verversingssnelheden.

Op zoek naar detail? Lees dan vooral verder!

HDMI-kabel

Introductie tot HDMI: Wat je moet weten

HDMI staat voor high-definition multimedia interface en zag in 2002 het levenslicht. De aansluiting ontstond door de samenwerking van een aantal techgiganten: Hitachi, Panasonic, Philips, Silicon Image, Sony en Toshiba.

Verschillende HDMI-versies: Een overzicht

Er zijn op dit moment drie versies van HDMI in omloop:

 • HDMI 2.1 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 120 Hz en 8K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft 48 Gbps bandbreedte.
 • HDMI 2.0 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft 18 Gbps bandbreedte.
 • HDMI 1.4 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 30 Hz en heeft 10.2 Gbps bandbreedte.
Wat houden de termen '4K' en '8K' in?

8K en 4K zijn resoluties. De resolutie bepaalt hoeveel pixels er op een scherm passen. Bij 8K is dit 7680 × 4320 pixels en bij 4K (dit noemt men ook wel UHD) is dit 3840 × 2160 pixels. 8K is de laatste innovatie op het gebied van resoluties en zien we bijvoorbeeld wel eens bij een goede oled-tv terug. 

Voor gamers is een HDMI 2.1-verbinding de beste keuze, omdat deze de hoogste verversingssnelheden ondersteunt. Dit zorgt voor vloeiendere gameplay en minimaliseert screen tearing (waarbij verschillende delen van het scherm tijdens niet synchroon lopen), waardoor je een optimale game-ervaring krijgt.

laptop met verschillende aansluitingen, waaronder HDMI

Soorten HDMI-kabels: Kies de juiste voor jouw behoeften

Er zijn vier soorten HDMI-aansluitingen:

Naast dat je de beste HDMI-kabel moet vinden die bij het soort HDMI-aansluiting past, heb je de keuze uit verschillende snelheden:

 • Standaard HDMI-kabel.
 • High Speed HDMI-kabel.
 • Premium High Speed HDMI.
 • Ultra High Speed HDMI.

De standaard HDMI-kabel ondersteunt HD-resolutie, met minstens High Speed. Hiermee krijg je de mogelijkheid om content in 4K-resolutie met HDR te kijken. Als er met ethernet achter de titel staat, laat de kabel ook internetverkeer door.

In de (online) winkels vind je HDMI-kabels in verschillende prijsklassen. Een duurdere kabel is doorgaans van betere materialen gemaakt. Hoe korter de kabel, hoe beter het signaal.

Wat zijn de voordelen van HDMI?

HDMI is op allerlei apparaten te vinden: goedkoop, duur en alles daartussen. Het is daardoor eenvoudig toegankelijk en het gebruiken ervan vergt geen grote investering.

HDMI ondersteunt bovendien audio return channel (ARC) en eARC (enhanced ARC). Dit is een groot pluspunt. HDMI ARC en eARC sturen het geluid van een televisie naar een versterker of een externe soundbar. Hierdoor hoef je geen aparte optische geluidskabel meer te gebruiken die minder geluidskwaliteit biedt.

Daarnaast geeft HDMI de mogelijkheid om een spelcomputer als een PlayStation of een Xbox op je televisie aan te sluiten. Die optie heb je niet bij DisplayPort.

Wat zijn de nadelen van HDMI?

Je sluit slechts één monitor op een HDMI-poort aan. Als je meerdere monitors wilt gebruiken, moet je die via een andere HDMI-poort aansluiten.

Als je fanatiek gamet, sluit je je monitor liever niet via HDMI aan. Je krijgt dan te maken met een beperktere verversingssnelheid in verhouding tot wat je via DisplayPort krijgt!

Witte DisplayPort-kabel op houten bureau

Introductie tot DisplayPort: Kenmerken en gebruik

DisplayPort bestaat sinds 2006. De aansluiting is door Video Electronics Standards Association (VESA) ontworpen ter vervanging van VGA-standaard uit 1987 en de DVI-standaard uit 1999.

Verschillende DisplayPort-versies: Ken de specificaties

 • DisplayPort 2.0 ondersteunt 8K met een verversingssnelheid van 120 Hz en heeft 80 Gbps bandbreedte.
 • DisplayPort 1.4 ondersteunt 8K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft 32.4 Gbps bandbreedte.
 • DisplayPort 1.3 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 120 Hz en 8K met een verversingssnelheid van 30 Hz en heeft 32.4 Gbps bandbreedte.
 • DisplayPort 1.2 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft 17.28 Gbps bandbreedte.

Soorten DisplayPort-kabels: Vind de juiste match

Een DisplayPort-kabel

DisplayPort is er in twee smaken: DisplayPort en Mini DisplayPort.

Daarnaast zijn er de hierboven genoemde versies te onderscheiden. Elke DisplayPort-kabel is geschikt voor elk DisplayPort-apparaat, ongeacht de versie. Wel moet het apparaat de resolutie en verversingssnelheid aankunnen om er gebruik van te maken.

Wat zijn de voordelen van DisplayPort?

DisplayPort heeft aan het eind van de streep betere prestaties dan HDMI. DisplayPort kan een hogere resolutie aan met een relatief snellere verversingssnelheid. Zeker voor mensen die gamen op hun pc is het beter om de monitor via DisplayPort te verbinden.

Door de hogere bandbreedte is DisplayPort meer geschikt voor computergebruik. Waar HDMI slechts één scherm ondersteunt, sluit je met DisplayPort tot wel vier monitoren aan (afhankelijk van de resolutie) op één poort.

Wat zijn de nadelen van DisplayPort?

Het grootste nadeel is misschien wel het prijskaartje dat hangt aan de meeste apparaten die een DisplayPort-aansluiting verpakken. Je moet doorgaans diep in de buidel tasten om van de voordelen van DisplayPort te profiteren.

Daarnaast is er geen ondersteuning voor het eerder genoemde ARC en eARC. Ook is het niet mogelijk om een spelcomputer aan te sluiten.

FAQ: HDMI en DisplayPort nader verklaard

Ter afsluiting neem ik nog enkele vragen en antwoorden die ik tegenkwam in mijn onderzoek met je door!

Kunnen HDMI en DisplayPort meerdere monitoren tegelijkertijd ondersteunen?

Ja, terwijl HDMI meestal één monitor per poort ondersteunt, ondersteunt DisplayPort tot vier monitoren op één poort, afhankelijk van de resolutie en verversingssnelheid van die monitoren en de versie van de DisplayPort-aansluiting en -kabel.

DisplayPort 1.2 en latere versies ondersteunen multi-stream transport (MST), waarmee je meerdere monitoren kunt aansluiten op één DisplayPort-uitgang. Met deze functie kun je dus meerdere schermen daisy-chainen of een hub gebruiken om meerdere monitoren op één poort aan te sluiten.

Bieden HDMI en DisplayPort ondersteuning voor ethernetverbindingen?

HDMI biedt ondersteuning voor ethernet met HDMI ethernet channel (HEC). DisplayPort daarentegen heeft deze functionaliteit niet. Controleer altijd of jouw specifieke HDMI-kabel HEC ondersteunt als je ethernetconnectiviteit nodig hebt.

Wat is de maximale kabellengte voor HDMI en voor DisplayPort zonder signaalverlies?

Voor HDMI is de maximale aanbevolen kabellengte 15 meter. Bij langere lengtes kan er signaalverlies optreden. Voor DisplayPort is dit ongeveer 3 meter voor 4K-resolutie en tot 15 meter voor lagere resoluties.

Hoe beveiligt HDMI zijn signaal?

HDMI gebruikt high-bandwidth digital content protection (HDCP) om digitale audio- en video-inhoud te beveiligen tegen kopiëren. Als je apparaten HDCP-compatibel zijn, kun je beveiligde inhoud, zoals films en tv-shows, zonder problemen afspelen.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, komen DisplayPort-kabels met de indrukwekkendere prestaties over de brug. HDMI heeft desondanks nog steeds zijn voordelen, zoals de laagdrempeligheid en de compatibiliteit met ARC en eARC.

Ik hoop dat nu duidelijk is wat de verschillen zijn. Als je nog vragen hebt, laat het ons gerust weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen