Wat Is Het Verschil Tussen HDMI En DisplayPort?

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Hetzelfde maar dan anders.

Wat Is Het Verschil Tussen HDMI En DisplayPort?

Je hebt ongetwijfeld wel eens een HDMI- en/of DisplayPort-ingang gezien op een elektronisch apparaat als een desktop of laptop. Hoewel deze twee aansluitingen behoorlijk op elkaar lijken, zijn ze in de praktijk wezenlijk anders.

Wat zijn de verschillen en welke aansluiting is beter als je moet kiezen? Ik duik in de kwestie: HDMI vs. DisplayPort.

Wat is het verschil tussen HDMI en DisplayPort?

Zowel HDMI als DisplayPort sturen video en audio in HD-kwaliteit naar het scherm. Toch zijn het twee compleet andere ingangen en dien je bij beide kabels te gebruiken die hier specifiek voor bedoeld zijn.

HDMI is veel bekender bij het grote publiek dan DisplayPort. Je ziet dan ook veel meer toepassingen voor HDMI. De aansluiting is te vinden op tv's, laptops, spelcomputers, digitale camera's, Blu-rayspelers en nog veel meer. DisplayPort zie je vooral op pc's en beeldschermen in het hogere segment.

Nog wat verschillen in een notendop: waar HDMI negentien pinnetjes heeft, heeft DisplayPort er twintig. Fabrikanten moeten een vergoeding voor gebruik van HDMI in hun apparaten betalen, terwijl dit bij DisplayPort gratis is.

HDMI-kabel

Wat is HDMI?

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface en zag in 2002 het levenslicht. De aansluiting ontstond door de samenwerking van een aantal techgiganten: Hitachi, Panasonic, Philips, Silicon Image, Sony en Toshiba.

Welke versies van HDMI zijn er?

Er zijn drie versies van HDMI:

 • HDMI 2.1 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 120 Hz en 8K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft 48 Gbps bandbreedte.
 • HDMI 2.0 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft 18 Gbps bandbreedte.
 • HDMI 1.4 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 30 Hz en heeft 10.2 Gbps bandbreedte.

Wat houden de termen 4K en 8K in?

8K en 4K zijn resoluties. De resolutie bepaalt hoeveel pixels er op een scherm passen. Bij 8K is dit 7680 x 4320 pixels en bij 4K (dit noemt men ook wel UHD) is dit 3840 x 2160 pixels. 8K is de laatste innovatie op het gebied van resoluties en zien we bijvoorbeeld wel eens bij een goede oled-tv terug. 

laptop met verschillende aansluitingen, waaronder HDMI

Welke HDMI-kabels zijn er?

Er zijn vier soorten HDMI-aansluitingen:

 • Type A (standaard). Die vind je onder andere op televisies, laptops en spelcomputers.
 • Type C (mini) en Type D (micro) zie je onder andere terug op digitale camera's. De mini-aansluiting ook op sommige smartphones.
 • De HDMI-autoconnector vind je in de auto.

Naast dat je de beste HDMI-kabel moet vinden die bij het soort HDMI-aansluiting past, heb je de keuze uit verschillende snelheden:

 • Standaard HDMI-kabel.
 • High Speed HDMI-kabel.
 • Premium High Speed HDMI.
 • Ultra High Speed HDMI.

De standaard HDMI-kabel ondersteunt HD resolutie, met minstens High Speed. Hiermee krijg je de mogelijkheid om content in 4K-resolutie met HDR te kijken. Als er met ethernet achter de titel staat, laat de kabel ook internetverkeer door.

In de (online) winkels vind je HDMI-kabels in verschillende prijsklassen. Een duurdere kabel is doorgaans van betere materialen gemaakt. Hoe korter de kabel, hoe beter het signaal.

Wat zijn de voordelen van HDMI?

HDMI is op allerlei apparaten te vinden: goedkoop, duur en alles daartussen. Het is daardoor eenvoudig toegankelijk en het gebruiken ervan vergt geen grote investering.

HDMI ondersteunt bovendien Audio Return Channel (ARC) en eARC (enhanced Audio Return Channel). Dit is een groot pluspunt. HDMI ARC en eARC sturen het geluid van een televisie naar een versterker of een externe soundbar. Hierdoor hoef je geen aparte optische geluidskabel meer te gebruiken die minder geluidskwaliteit biedt.

Daarnaast geeft HDMI de mogelijkheid om een spelcomputer als een PlayStation of een Xbox op je televisie aan te sluiten.

Wat zijn de nadelen van HDMI?

Je sluit slechts één monitor op een HDMI-poort aan. Als je meerdere monitors wilt gebruiken, moet je die via een andere HDMI-poort aansluiten.

Als je fanatiek gamet, sluit je je monitor liever niet via HDMI aan. Je krijgt dan te maken met een beperktere verversingssnelheid.

Witte DisplayPort-kabel op houten bureau

Wat is DisplayPort?

DisplayPort bestaat sinds 2006. De aansluiting is door Video Electronics Standards Association (VESA) ontworpen ter vervanging van VGA-standaard uit 1987 en de DVI-standaard uit 1999.

Welke versies van DisplayPort zijn er?

 • DisplayPort 2.0 ondersteunt 8K met een verversingssnelheid van 120 Hz en heeft 80 Gbps bandbreedte.
 • DisplayPort 1.4 ondersteunt 8K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft 32.4 Gbps bandbreedte.
 • DisplayPort 1.3 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 120 Hz en 8K met een verversingssnelheid van 30 Hz en heeft 32.4 Gbps bandbreedte.
 • DisplayPort 1.2 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft 17.28 Gbps bandbreedte.

Welke DisplayPort-kabels zijn er?

Een DisplayPort-kabel

DisplayPort is er in twee smaken: DisplayPort en Mini DisplayPort.

Daarnaast zijn er de hierboven genoemde versies te onderscheiden. Elke DisplayPort-kabel is geschikt voor elk DisplayPort-apparaat, ongeacht de versie. Wel moet het apparaat de resolutie en verversingssnelheid aankunnen om er gebruik van te maken.

Wat zijn de voordelen van DisplayPort?

DisplayPort heeft aan het eind van de streep betere prestaties dan HDMI. DisplayPort kan een hogere resolutie aan met een relatief snellere verversingssnelheid. Zeker voor mensen die gamen op hun pc is het beter om de monitor via DisplayPort te verbinden.

Door de hogere bandbreedte is DisplayPort meer geschikt voor computergebruik. Waar HDMI slechts één scherm ondersteunt, sluit je met DisplayPort tot wel vier monitoren aan (afhankelijk van de resolutie) op één poort.

Wat zijn de nadelen van DisplayPort?

Het grootste nadeel is misschien wel het prijskaartje dat hangt aan de meeste apparaten die een DisplayPort-aansluiting verpakken. Je moet doorgaans diep in de buidel tasten om van de voordelen van DisplayPort te profiteren.

Daarnaast is er geen ondersteuning voor het eerder genoemde ARC en eARC. Ook is het niet mogelijk om een spelcomputer aan te sluiten.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, komen DisplayPort-kabels met de indrukwekkendere prestaties over de brug. HDMI heeft desondanks nog steeds zijn voordelen, zoals de laagdrempeligheid en de compatibiliteit met ARC en eARC.

Ik hoop dat nu duidelijk is wat de verschillen zijn. Als je nog vragen hebt, laat het ons gerust weten!

Was dit artikel behulpzaam?