Wat is HDMI ARC? Dat Ontdek Je Hier!

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Verminder de kabel-wirwar!

Wat is HDMI ARC? Dat Ontdek Je Hier!

Als je een gloednieuwe 4K-tv of soundbar uitpakt, heb je waarschijnlijk op minstens één van de HDMI-ingangen een symbooltje gezien met de tekst ARC of HDMI ARC. Maar wat is HDMI ARC nu precies? Wel, dat leg ik in dit artikel voor je uit!

Hoewel je het je misschien niet realiseert, geven deze drie letters één van de beste thuisbioscoopfuncties aan. Een functie waarmee je de kabelwarboel vermindert en je systeem vereenvoudigt. 🔌

Wat is HDMI ARC?

HDMI ARC staat voor audio return channel, een functie die het mogelijk maakt om audio van je tv terug te sturen naar een soundbar of receiver over dezelfde HDMI-kabel die beeld en geluid van je apparaten naar de tv overbrengt.

Dit vereenvoudigt je opstelling door het aantal kabels te verminderen en maakt het mogelijk om het geluid van de tv via je hoogwaardige luidsprekersysteem af te spelen zonder extra audiokabels.

De basis van HDMI

Ik zoom eerst even in op het begrip HDMI en vertel je dan op welke manier ARC in het verhaal komt. HDMI is een fabrikant-onafhankelijke interface voor de transmissie van (hoofdzakelijk) videosignalen. Het is de afkorting van high definition multimedia interface.

HDMI werd meer dan een decennium geleden gecreëerd om video en audio met hoge resolutie over te brengen. De technologie ontstond aan het begin van de popularisering van digitale tv en in een tijd dat de eerste televisies opkwamen met schermen in HD-resolutie.

Met slechts één kabel worden beeld en geluid gelijktijdig overgebracht, zonder in te boeten aan kwaliteit. De nieuwste HDMI-kabels ondersteunen zelfs beeldresoluties tot 4096 × 2560 pixels en zenden tot acht audiokanalen uit.

Laptop aangesloten op een tv

HDMI zorgt dat je televisie eenvoudig koppelt aan andere digitale bronnen van audio of video, zoals een goede desktop-pc, versterker of laptop.

Een vereiste is dan wel dat die ook een HDMI-aansluiting hebben. De verschillen tussen HDMI versus DisplayPort vind je in een ander artikel op Wifiwijs.

Behalve voor de overdracht van beeld en geluid in één enkele transmissie, is HDMI ook ontworpen om complexere taken uit te voeren, wat bekend staat als Consumer Electronics Control (CEC).

Met CEC bedien je met één afstandsbediening functies van maximaal 15 aangesloten apparaten. Er zijn bijna evenveel namen voor CEC als er elektronicamerken zijn: Samsung noemt het Anynet+, LG SimpLink en Sony Bravia Sync.

Zelf maakt dit voor mij het gebruik van meerdere afstandsbedieningen overbodig. Hiermee start ik met mijn tv-afstandsbediening mijn receiver en tv op, en bedien ik ook nog eens andere apparaten.

Helaas heeft het systeem nooit echt zijn potentieel waargemaakt. Het wordt vaak verkeerd vertaald of raakt zoek tussen componenten van verschillende fabrikanten. CEC moet echter zowel op de tv als op bijvoorbeeld de aangesloten soundbar zijn ingeschakeld, om ARC te laten functioneren.

De voordelen van HDMI ARC

ARC staat voor audio return channel, een technologie dat een paar jaar geleden voor het eerst werd toegepast op HDMI-apparatuur en nu is uitgegroeid tot een alomtegenwoordige standaard.

ARC vereenvoudigt, samen met de hulp van CEC, je thuisbioscoopsysteem aanzienlijk. Het biedt de mogelijkheid om één afstandsbediening te gebruiken voor alle meest gebruikte functies van je audioapparatuur.

Door gebruik te maken van de ARC-aansluiting voor audio en de HDMI-CEC-functionaliteit (schakel deze standaard in op je tv), verminder je dus zowel het aantal kabels als het aantal benodigde afstandsbedieningen.

Dit is vooral handig als je tv aan de muur is bevestigd en je geen toegang hebt tot alle HDMI-poorten of als je gewoon een nettere uitstraling wilt met minder kabels van en naar de tv. ARC is compatibel met de meeste tv's, receivers en soundbars, sinds de invoering van de HDMI 1.4 standaard.

Twee modi: single en common

HDMI ARC kent twee implementatiemodi: Single mode en Common mode. Single mode gebruikt één draad in de HDMI-kabel en ondersteunt maximaal stereo LPCM of gecomprimeerde 5.1-surround.

Common mode maakt gebruik van twee draden en kan geavanceerdere formaten zoals Dolby Digital Plus overbrengen, wat essentieel is voor Dolby Atmos.

De bandbreedte van HDMI ARC is beperkt in Single mode, wat betekent dat het alleen basisaudioformaten kan ondersteunen. Voor het doorsturen van complexere audio zoals Dolby Atmos is de Common mode vereist, die meer bandbreedte biedt en dus meer geavanceerde audioformaten kan verwerken.

Opstellingen met HDMI ARC

De meeste HDMI-kabels werken met ARC. Sluit het ene uiteinde van de HDMI-kabel aan op de ARC-compatibele HDMI-ingang van je tv en het andere uiteinde op de ARC-compatibele uitgang van je soundbar of receiver.

Er zijn in principe twee manieren om een systeem met ARC aan te sluiten. Ik ga er in dit voorbeeld van uit dat je het volgende hebt: een tv, een receiver of soundbar, een Blu-rayspeler en een gameconsole (Xbox/PS4/PS5).

Opstelling 1: Tv als centrale hub

Sluit de Blu-rayspeler en de gameconsole aan op de tv en sluit vervolgens een enkele HDMI-kabel van de tv aan op de soundbar. De tv wordt de centrale hub van je entertainmentsysteem.

Met deze opstelling kun je de afstandsbediening van je tv gebruiken om te schakelen tussen de Blu-rayspeler en de spelconsole, en in de meeste gevallen ook om het volume te regelen.

Opstelling 2: Receiver of soundbar als centrale hub

Sluit de Blu-rayspeler en gameconsole aan op de receiver of soundbar, en vervolgens een enkele kabel van de receiver of soundbar naar de tv. Sommige goedkopere soundbars hebben misschien niet genoeg HDMI-ingangen voor al je bronnen, gebruik in dat geval opstelling 1.

In deze opstelling is je receiver of soundbar de centrale hub van het entertainmentsysteem. Je schakelt tussen je bronnen en regelt het volume met de afstandsbediening van de receiver of soundbar. Werkt je soundbar niet? Duik dan in onze gids.

HDMI ARC is ontworpen om naadloos te werken met soundbars en receivers die ook ARC ondersteunen, waardoor je met één HDMI-kabel zowel beeld als geluid kunt versturen en ontvangen. Zorg dat de HDMI-poorten op zowel je tv als je soundbar of receiver gelabeld zijn met 'ARC' om compatibiliteit te garanderen.

eARC and HDMI 2.1

De nieuwste versie van de HDMI-interface is HDMI 2.1, en deze biedt tal van belangrijke wijzigingen. Een zeer relevant voorbeeld is eARC, of enhanced Audio Return Channel.

De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC liggen in bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van het Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger.

HDMI ARC ondersteunt in de Single mode-configuratie tot stereo LPCM of gecomprimeerde 5.1-surround, wat neerkomt op een bandbreedte van ongeveer 1 Mbps. Voor Common mode, die nodig is voor Dolby Digital Plus en Dolby Atmos, heb je een hogere bandbreedte nodig, tot 6 Mbps.

Bandbreedte

De bandbreedte is de maximale hoeveelheid gegevens die in een bepaalde tijd via een internetverbinding wordt verzonden.

Het gaat om de hoeveelheid informatie is die in een gemeten hoeveelheid tijd over een verbinding wordt verzonden, berekend in megabits per seconde (Mbps).

Als gevolg hiervan geniet je met een eARC-kanaal van de diepte van surroundsound van bioscoopkwaliteit via formaten zoals DTS:X en DOLBY ATMOS.

Het nieuwe eARC-formaat heeft ook ingebouwde lip sync-compensatie. Deze functie was optioneel in ARC, maar is nu verplicht. Hierdoor stem je het geluid en de beelden gemakkelijker op elkaar af, iets wat in het moderne tv-tijdperk altijd een probleem is geweest.

Om te kunnen profiteren van de nieuwe functies, moeten beide toestellen compatibel zijn met eARC. Gelukkig is eARC beschikbaar in veel meer apparatuur dan alleen in een high-end oled-tv.

Je hebt geen nieuwe HDMI-kabels nodig voor eARC, indien je oudere kabels ethernet, standaard of hoge snelheid, hebben. De nieuwe Ultra High Speed HDMI-kabels werken natuurlijk ook.

AJ Wykes van Soundguys wijdt hier verder over uit: "eARC zou moeten werken over een standaard HDMI-kabel met Ethernet of een High-Speed HDMI-kabel met Ethernet. Je hoeft je kabels niet te upgraden als je al deze types hebt. Hogere datasnelheden zijn alleen vereist voor het videocomponent."

Conclusie

HDMI ARC is ontworpen om het aantal kabels tussen je tv en externe apparaten, zoals een soundbar, te verminderen. Het audiosignaal reist in beide richtingen van en naar de soundbar, wat de geluidskwaliteit verbetert.

Minder kabels, meer en beter geluid! Niet genoeg poortjes? Dit los je op met de beste HDMI-splitter.

Bedankt voor het lezen en laat het zeker weten als je nog vragen hebt! 🙋🏻‍♀️

Was dit artikel behulpzaam?