Wat is HDMI ARC? Dat Ontdek Je Hier!

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Minder kabels, meer en beter geluid!

Wat is HDMI ARC? Dat Ontdek Je Hier!

Als je een gloednieuwe 4K-tv of soundbar uitpakt, heb je waarschijnlijk op minstens één van de HDMI-ingangen een symbooltje gezien met de tekst ARC of HDMI ARC. Maar wat is HDMI ARC nu precies? Wel, dat leg ik in dit artikel voor je uit!

Hoewel je het je misschien niet realiseert, geven deze drie letters één van de beste thuisbioscoopfuncties aan. Een functie waarmee je de kabelwarboel vermindert en je systeem vereenvoudigt. 🔌

HDMI: de basis​

Ik zoom eerst even in op het begrip HDMI en vertel je dan op welke manier ARC in het verhaal komt. HDMI is een fabrikant-onafhankelijke interface voor de transmissie van (hoofdzakelijk) videosignalen. Het is de afkorting van "High Definition Multimedia Interface".

HDMI werd meer dan een decennium geleden gecreëerd om video en audio met hoge resolutie over te brengen. De technologie ontstond aan het begin van de popularisering van digitale tv en in een tijd dat de eerste televisies opkwamen met schermen in HD-resolutie.

Met slechts één kabel worden beeld en geluid gelijktijdig overgebracht, zonder in te boeten aan kwaliteit. De nieuwste HDMI-kabels ondersteunen zelfs beeldresoluties tot 4096 × 2560 pixels en zenden tot acht audiokanalen uit.

Laptop aangesloten op een tv

HDMI zorgt ervoor dat je televisie eenvoudig koppelt aan andere digitale bronnen van audio of video, zoals een goede desktop-pc, versterker of laptop.

Een vereiste is dan wel dat die ook een HDMI-aansluiting hebben. De verschillen tussen HDMI vs. displaypoort vind je in een ander artikel op Wifiwijs.

Behalve voor de overdracht van beeld en geluid in één enkele transmissie, is HDMI ook ontworpen om complexere taken uit te voeren, wat bekend staat als Consumer Electronics Control (CEC).

Met CEC bedien je met één afstandsbediening functies van maximaal 15 aangesloten apparaten. Er zijn bijna evenveel namen voor CEC als er elektronicamerken zijn: Samsung noemt het Anynet+, LG SimpLink en Sony Bravia Sync.

Helaas heeft het systeem nooit echt zijn potentieel waargemaakt. Het wordt vaak verkeerd vertaald of raakt gewoon zoek tussen componenten van verschillende fabrikanten. CEC moet echter zowel op de tv als op bijvoorbeeld de aangesloten soundbar zijn ingeschakeld, om ARC te laten functioneren.

De kracht van HDMI ARC

ARC staat voor audio return channel, een technologie dat een paar jaar geleden voor het eerst werd toegepast op HDMI-apparatuur en nu is uitgegroeid tot een alomtegenwoordige standaard.

ARC vereenvoudigt, samen met de hulp van CEC, je thuisbioscoopsysteem aanzienlijk. Het biedt de mogelijkheid om één afstandsbediening te gebruiken voor alle meest gebruikte functies van je audioapparatuur.

Door gebruik te maken van de ARC-aansluiting voor audio en de HDMI-CEC-functionaliteit (schakel deze standaard in op je tv), verminder je dus zowel het aantal kabels als het aantal benodigde afstandsbedieningen.

Dit is vooral handig als je tv aan de muur is bevestigd en je geen toegang hebt tot alle HDMI-poorten of als je gewoon een nettere uitstraling wilt met minder kabels van en naar de tv. ARC is compatibel met de meeste tv's, receivers en soundbars, sinds de invoering van de HDMI 1.4 standaard.

Opstellingen met HDMI ARC

De meeste HDMI-kabels werken met ARC. Sluit het ene uiteinde van de HDMI-kabel aan op de ARC-compatibele HDMI-ingang van je tv en het andere uiteinde op de ARC-compatibele uitgang van je soundbar of receiver.

Er zijn in principe twee manieren om een systeem met ARC aan te sluiten. Ik ga er in dit voorbeeld van uit dat je het volgende hebt: een tv, een receiver of soundbar, een Blu-rayspeler en een gameconsole (Xbox/PS4).

Opstelling 1: Tv als centrale hub

Sluit de Blu-rayspeler en de gameconsole aan op de tv en sluit vervolgens een enkele HDMI-kabel van de tv aan op de soundbar. De tv wordt de centrale hub van je entertainmentsysteem.

Met deze opstelling kun je de afstandsbediening van je tv gebruiken om te schakelen tussen de Blu-rayspeler en de spelconsole, en in de meeste gevallen ook om het volume te regelen.

Opstelling 2: Receiver of soundbar als centrale hub

Sluit de Blu-rayspeler en gameconsole aan op de receiver of soundbar, en vervolgens een enkele kabel van de receiver of soundbar naar de tv. Sommige goedkopere soundbars hebben misschien niet genoeg HDMI-ingangen voor al je bronnen, gebruik in dat geval opstelling 1.

In deze opstelling is je receiver of soundbar de centrale hub van het entertainmentsysteem. Je schakelt tussen je bronnen en regelt het volume met de afstandsbediening van de receiver of soundbar.

eARC and HDMI 2.1

De nieuwste versie van de HDMI interface is HDMI 2.1, en deze biedt tal van belangrijke wijzigingen. Een zeer relevant voorbeeld is eARC, of enhanced Audio Return Channel.

De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC liggen in bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van het Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger.

Bandbreedte

De bandbreedte is de maximale hoeveelheid gegevens die in een bepaalde tijd via een internetverbinding wordt verzonden.

Het gaat om de hoeveelheid informatie is die in een gemeten hoeveelheid tijd over een verbinding wordt verzonden, berekend in megabits per seconde (Mbps).

Als gevolg hiervan geniet je met een eARC-kanaal van de diepte van surround sound van bioscoopkwaliteit via formaten zoals DTS:X en DOLBY ATMOS.

Het nieuwe eARC-formaat heeft ook ingebouwde lip sync-compensatie. Deze functie was optioneel in ARC, maar is nu verplicht. Hierdoor stem je het geluid en de beelden gemakkelijker op elkaar af, iets wat in het moderne tv-tijdperk altijd een probleem is geweest.

Om te kunnen profiteren van de nieuwe functies, moeten beide toestellen compatibel zijn met eARC. Gelukkig is eARC beschikbaar in veel meer apparatuur dan alleen in een high-end oled-tv.

Je hebt geen nieuwe HDMI-kabels nodig voor eARC, indien je oudere kabels athernet, standaard of hoge snelheid, hebben. De nieuwe Ultra High Speed HDMI-kabels werken natuurlijk ook.

Conclusie

HDMI ARC is ontworpen om het aantal kabels tussen je tv en externe apparaten, zoals een soundbar, te verminderen. Het audiosignaal reist in beide richtingen van en naar de soundbar, wat de geluidskwaliteit verbetert.

Minder kabels, meer en beter geluid! Niet genoeg poortjes? Dit los je op met de beste HDMI-splitter.

Bedankt voor het lezen en laat het zeker weten als je nog vragen hebt! 🙋🏻‍♀️

Was dit artikel behulpzaam?