Beste HDMI-splitter: Alles Wat Je Moet Weten!

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Ze maken het je eenvoudiger.

Beste HDMI-splitter: Alles Wat Je Moet Weten!

Niet genoeg ingangen op je tv of wil je twee tv's op één bron aansluiten? Of misschien ben je het gewoon beu om HDMI-kabels te verwisselen? De beste HDMI-splitter is je redding! Ze zijn een goedkope manier om je huidige apparatuur optimaal te gebruiken.

HDMI-splitters zijn ontworpen om signalen te delen tussen apparaten, zonder dat de inhoud aan kwaliteit inboet. Het maakt het mogelijk om meerdere apparaten aan te sluiten en gelijktijdig te gebruiken, via de voorziening van poorten in de behuizing. Hieronder ontdek je alles wat je moet weten over HDMI-splitters!

A-KONIC© USB-C naar HDMI Kabel 1.8 Meter

A-KONIC© USB-C naar HDMI Kabel 1.8 Meter
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Gewicht: 28 g
Model: USB-C naar HDMI Kabel 1.8 Meter
Verpakkingsinhoud: 1-stuks USB-C naar HDMI kabel 1.8 meter
Bekijk op Bol.comPijltje

USB C naar HDMI Adapter | 4K Type-c to HDMI converter | Geschikt voor Apple MacBook Air en Pro | Geschikt voor Samsung

USB C naar HDMI Adapter | 4K Type-c to HDMI converter | Geschikt voor Apple MacBook Air en Pro | Geschikt voor Samsung
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Gewicht: 22 g
Model: 2020
Verpakkingsinhoud: USB C naar HDMI kabel
Bekijk op Bol.comPijltje

UniRay

UniRay
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal HDMI-uitgangen: 2
Gewicht: 60 g
Verpakkingsinhoud: 1 x 2 Poorts HDMI Splitter
Bekijk op Bol.comPijltje

Beste HDMI-splitter koopgids: hoe maak je de beste koop?

Met de enorme hoeveelheid merken en modellen die vandaag op de markt zijn, is het moeilijk om de juiste keuze te maken en te bepalen welke modellen meer kwaliteit bieden of voordeliger zijn. In deze koopgids bespreek ik op welke zaken je moet letten voordat je een HDMI-splitter aankoopt.

Let op!

Het is belangrijk om een HDMI-splitter niet te verwarren met een HDMI switch. Met een HDMI switch kun je meerdere bronnen op één tv aansluiten, zodat je geen kabels hoeft aan te sluiten en los te koppelen als je tussen apparaten wilt schakelen. Ook handig, maar een heel andere functie dan een HDMI-splitter!

Type HDMI-splitters

De meeste HDMI-splitters hebben een slank en gestroomlijnd ontwerp, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over een omvangrijk object dat ruimte inneemt rond je apparaten. Het type splitter varieert door het aantal beschikbare uitgangen, de afstand die het signaal kan afleggen, en de beschikbare extra's, zoals 3D-mogelijkheden.

Het meest eenvoudige type is een 1 x 2 HDMI-splitter. De 1 x 2 geeft aan dat de splitter in staat is om inhoud te delen tussen twee verschillende tv's of monitoren van een enkele bron. Als je een ruimte in je huis hebt waar je twee schermen naast elkaar of in verschillende kamers wilt gebruiken, dan zal een 1 x 2 HDMI-splitter de klus klaren.

Er zijn veel opties beschikbaar die geschikt zijn voor 3D en die een reeks resoluties ondersteunen. Als je een 4K-televisie hebt aangeschaft, zijn er ook 1 x 2 HDMI-splitters beschikbaar die deze resolutie ondersteunen.

De volgende stap na een 1 x 2 HDMI-splitter, is een splitter die een signaal van een enkele bron naar vier of meer tv's of monitoren stuurt. Het aantal tv's dat de HDMI-splitter ondersteunt, wordt meestal aangegeven met een verhouding.

Een 1 x 4 HDMI-splitter kan bijvoorbeeld inhoud van één bron naar vier televisies sturen, een 1 x 8 splitter kan acht televisies ondersteunen, enzovoort. HDMI-splitters die vier of meer tv's ondersteunen, worden meestal gebruikt in sportbars, klaslokalen of vergaderzalen.

Conferentieruimte met meerdere schermen

Lengte van de kabel

De lengte van de kabel is een essentieel kenmerk en mag je niet als vanzelfsprekend beschouwen. Het is van vitaal belang dat je weet hoe lang of kort het snoer van je voorkeursmodel is. Als je een te korte kabel hebt, is de afstand tussen je splitter en de aangesloten apparaten te beperkt, wat vooral veel frustratie oplevert.

Hoe langer de kabel, hoe meer mogelijkheden – en hoe meer kans op kwaliteitsverlies. Kijk dus naar HDMI-splitters met kabels die passen bij de grootte van je kamer en die het werk gemakkelijker voor je maken, zonder overboord te gaan met de lengte.

Afstand

HDMI-splitters verschillen ook in de afstand die ze kunnen overbruggen. Zo zijn er HDMI-splitters met een versterker, waardoor het HDMI-signaal tot 100 meter ver kan reizen. Als de verbindingskabel niet is inbegrepen, koop dan de beste HDMI-kabel die signalen over lange afstanden kan dragen.

Audio

Vergeet ook de audio niet. De meeste HDMI-splitters ondersteunen standaard Direct Stream Digital (DSD), maar controleer de specificaties om er zeker van te zijn dat de splitter de audio van je voorkeur ondersteunt.

tv afstandsbediening

Resolutie

De resolutie van de HDMI-splitter is een andere factor die van het grootste belang is bij de keuze van een model. Ik ga ervan uit dat je hoge kwaliteit van grafische beelden op prijs stelt, en dus ook graag wilt dat de splitter deze kwaliteit overbrengt zonder enige vervorming.

De resoluties die HDMI-splitters ondersteunen variëren per model. Kies daarom voor een model dat geschikt is voor de resoluties waarmee je vaak werkt. Zo voorkom je dat je in de toekomst extra aankopen moet doen. Er zijn opties die 4K-televisies ondersteunen en andere die enkel lagere resoluties ondersteunen.

Compatibiliteit

Er zijn verschillende soorten HDMI-kabels, en sommige apparaten zijn mogelijks niet compatibel met een specifieke versie. Wanneer je een splitter koopt, bestudeer dan de versies waarmee deze compatibel zijn voordat je je uiteindelijke beslissing neemt. Hoe meer versies je splitter aankan, hoe beter natuurlijk.

Gebruik

De installatie van een HDMI-splitter is eenvoudig en vereist weinig extra apparatuur. Bepaal eerst waar je de splitter wilt opbergen, en zorg ervoor dat je deze gemakkelijk kunt aansluiten op het bronapparaat, of dit nu de satelliet- of kabelontvanger, dvd-speler of Blu-rayspeler is.

Sony UBP-X700 - Blu-ray-speler – 4K Ultra HD

Sluit met een HDMI-kabel de HDMI-uitgangspoort van de bron aan op de ingangspoort van de HDMI-splitter. De volgende stap is het aansluiten van de HDMI-splitter op de andere tv of monitor. Gewoon aansluiten, en je bent klaar!

Voordelen van HDMI-splitters

Kostenbesparend

HDMI-splitters stellen je in staat om een signaal van een provider waarvoor je hebt betaald, zoals een kabelmaatschappij, te nemen en dat te splitsen naar meerdere schermen.

Dit betekent dat je maar één abonnement en één kabelkastje nodig hebt om bijvoorbeeld een grote voetbalwedstrijd zowel op de televisie in je woonkamer als op die in de slaapkamer weer te geven.

Eenvoudig meer controle

Als je meer dan één groot, mooi scherm in huis hebt, dan weet je wat een gedoe het kan zijn om thuisbioscoopsystemen in het algemeen aan te sluiten. Als het erom gaat alle inhoud op de juiste plaats te krijgen, is het al moeilijk genoeg voor één primair scherm waarvoor vaak een surround sound-systeem, een receiver en andere hardware nodig zijn.

Een van de eenvoudigste en meest veelzijdige apparaten voor het wijzigen van HDMI-signalen is een HDMI-splitter. Deze eenvoudige, krachtige en betrouwbare apparaten zijn alles wat je nodig hebt om een enkel HDMI-signaal naar meerdere beeldschermen te sturen.

Nadelen van HDMI-splitters

Resolutiebeperkingen

Een nadeel van het gebruik van een HDMI-splitter is dat de splitter zelf beperkingen oplegt aan de manier waarop de HDMI EDID-info wordt gebruikt. Als je een splitter gebruikt en een signaal naar twee schermen stuurt, is het mogelijk dat ze niet dezelfde resolutie hebben.

HDMI EDID

Extended Display Identification Data (EDID) is een metadatastandaard waarmee beeldschermen zoals monitoren, televisies en projectoren hun mogelijkheden doorgeven aan de videobron. Wanneer je HDMI gebruikt, vertelt de EDID van je televisie de videobron bijvoorbeeld wat de afmetingen van het scherm zijn.

Houd er daarom rekening mee dat als je twee tv's met verschillende resoluties hebt, de HDMI-splitter alleen de lagere resolutie ondersteunt. Hij kan het signaal niet omzetten naar de grotere resolutie.

Als je bijvoorbeeld een spel op twee tv's wilt weergeven, waarvan de ene een 4K-resolutie heeft en de andere 720p (ook bekend als HD (High Definition)), geeft de splitter de inhoud op de lagere resolutie weer.

Kabelstoring

Lange kabel in beeld

Omdat je een splitter gebruikt die speciaal bedoeld is om de video ergens heen te leiden die op zijn minst een beetje verder van de bron verwijderd is, gebruik je waarschijnlijk extra lange HDMI-kabels.

Wanneer je een zeer lange, of korte, slecht gefabriceerde, HDMI-kabel gebruikt, is kwaliteitsverlies mogelijk. Koop daarom alleen kwaliteit HDMI-kabels die maximaal een paar euro meer kosten dan de goedkopere varianten.

HDMI kabels met een lengte tot 5 m brengen het beeld en geluid probleemloos over. Als je een langere kabel nodig hebt, zijn er ook genoeg goede kabels tot 10 m lang die probleemloos werken. Bij kabels langer dan 10 m kan kwaliteitsverlies optreden.

De 5 beste HDMI-splitters onder elkaar

1. A-KONIC© USB-C naar HDMI Kabel 1.8 Meter

1. A-KONIC© USB-C naar HDMI Kabel 1.8 Meter
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Gewicht: 28 g
Verpakkingsinhoud: 1-stuks USB-C naar HDMI kabel 1.8 meter

2. USB C naar HDMI Adapter | 4K Type-c to HDMI converter | Geschikt voor Apple MacBook Air en Pro | Geschikt voor Samsung

2. USB C naar HDMI Adapter | 4K Type-c to HDMI converter | Geschikt voor Apple MacBook Air en Pro | Geschikt voor Samsung
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Gewicht: 22 g
Verpakkingsinhoud: USB C naar HDMI kabel

3. UniRay

3. UniRay
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal HDMI-uitgangen: 2
Gewicht: 60 g
Verpakkingsinhoud: 1 x 2 Poorts HDMI Splitter

4. TULP naar HDMI adapter

4. TULP naar HDMI adapter
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Gewicht: 150 g
Verpakkingsinhoud: 1 st Tulp Naar HDMI Converter - AV

5. Usb C Naar HDMI Adapter | USB-C HUB 4K | Type-c to HDMI converter |Thunderbolt 3 | Compatible Apple Macbook | Chromebook | IMAC | Surface | XPS | Dell | Lenovo | Samsung | HP |Spacegrey | A-KONIC©

5. Usb C Naar HDMI Adapter | USB-C HUB 4K | Type-c to HDMI converter |Thunderbolt 3 | Compatible Apple Macbook | Chromebook | IMAC | Surface | XPS | Dell | Lenovo | Samsung | HP |Spacegrey | A-KONIC©
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal HDMI-uitgangen: 1
Gewicht: 28 g
Verpakkingsinhoud: 1* USB-C naar HDMI Adapter

Veelgestelde vragen over hdmi-splitters

Waar moet je op letten bij het kopen van een HDMI-splitter?

Wanneer je op zoek bent naar een HDMI-splitter, kijk je naar het aantal in- en uitgangen. Controleer of de splitter die je wilt compatibel is met je apparaten, een kabel heeft die lang genoeg is om je apparaten aan te sluiten en of de resolutie voldoende is om afbeeldingen van hoge kwaliteit zonder vervorming over te brengen.

Hoe werkt een HDMI-splitter?

Een HDMI-splitter is een apparaat dat de video- en audio-inhoud van een enkele bron neemt en dat signaal vervolgens dupliceert of splitst in vele, waardoor het signaal op meerdere bronnen kan worden weergegeven.

Vermindert een HDMI-splitter de kwaliteit?

HDMI-splitters verminderen niet automatisch de kwaliteit, omdat ze een digitaal signaal kopiëren. Het gebruik van hardware van mindere kwaliteit vormt wél een risico voor de signaalkwaliteit.

Indien je de splitter met zeer lange HDMI-kabels gebruikt, kunnen er vanwege de kabellengte problemen optreden met de signaalkwaliteit. Wees er daarom zeker van dat je ook de beste HDMI-kabel aanschaft.

Kun je een HDMI-splitter op een tv gebruiken?

Je kunt een HDMI-splitter zeker op een tv gebruiken, zolang de tv maar een recent model is, zoals de beste 43 inch tv, met de juiste aansluiting. Met de splitter sluit je twee afzonderlijke apparaten op één HDMI-ingang aan en schakel je tussen deze twee apparaten zonder met kabels te hoeven knoeien!

Welke HDMI-splitter moet ik kopen?

Dat ligt er natuurlijk aan welke apparaten je wilt verbinden en hoeveel. Hieronder vind je een overzichtstabel met enkele belangrijke specificaties van de beste HDMI-splitters. Verdiep je ook zeker verder in de thema's van de koopgids om de beste keus te maken!

Aantal HDMI-ingangenAantal HDMI-uitgangenGewichtVerpakkingsinhoud
1A-KONIC© USB-C naar HDMI Kabel 1.8 Meter1128 g1-stuks USB-C naar HDMI kabel 1.8 meter
2USB C naar HDMI Adapter | 4K Type-c to HDMI converter | Geschikt voor Apple MacBook Air en Pro | Geschikt voor Samsung1122 gUSB C naar HDMI kabel
3UniRay1260 g1 x 2 Poorts HDMI Splitter
4TULP naar HDMI adapter11150 g1 st Tulp Naar HDMI Converter - AV
5Usb C Naar HDMI Adapter | USB-C HUB 4K | Type-c to HDMI converter |Thunderbolt 3 | Compatible Apple Macbook | Chromebook | IMAC | Surface | XPS | Dell | Lenovo | Samsung | HP |Spacegrey | A-KONIC©1128 g1* USB-C naar HDMI Adapter

A-KONIC© USB-C naar HDMI Kabel 1.8 Meter

Aantal HDMI-ingangen: 1

Aantal HDMI-uitgangen: 1

Gewicht: 28 g

Verpakkingsinhoud: 1-stuks USB-C naar HDMI kabel 1.8 meter

USB C naar HDMI Adapter | 4K Type-c to HDMI converter | Geschikt voor Apple MacBook Air en Pro | Geschikt voor Samsung

Aantal HDMI-ingangen: 1

Aantal HDMI-uitgangen: 1

Gewicht: 22 g

Verpakkingsinhoud: USB C naar HDMI kabel

UniRay

Aantal HDMI-ingangen: 1

Aantal HDMI-uitgangen: 2

Gewicht: 60 g

Verpakkingsinhoud: 1 x 2 Poorts HDMI Splitter

TULP naar HDMI adapter

Aantal HDMI-ingangen: 1

Aantal HDMI-uitgangen: 1

Gewicht: 150 g

Verpakkingsinhoud: 1 st Tulp Naar HDMI Converter - AV

Usb C Naar HDMI Adapter | USB-C HUB 4K | Type-c to HDMI converter |Thunderbolt 3 | Compatible Apple Macbook | Chromebook | IMAC | Surface | XPS | Dell | Lenovo | Samsung | HP |Spacegrey | A-KONIC©

Aantal HDMI-ingangen: 1

Aantal HDMI-uitgangen: 1

Gewicht: 28 g

Verpakkingsinhoud: 1* USB-C naar HDMI Adapter

Conclusie

Flexibiliteit is goed als het gaat om je thuisbioscoopsysteem. HDMI-splitters stellen je in staat om één videobron te splitsen naar meerdere locaties. Zo stuur je een kabelsignaal naar twee kamers, of verbind je tien of meer tv-schermen met elkaar. De mogelijkheden zijn enorm!

Hopelijk heb je in dit artikel de antwoorden gevonden op de vragen die je had omtrent HDMI-splitters. Bekijk nog eens rustig onze top 5 hieronder, en laat het ons zeker weten als je nog met vragen zit!

Was dit artikel behulpzaam?