Soundbar Werkt Niet op je Tv? Ontdek Hier de Mogelijke Oplossingen

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

De redding is nabij!

Soundbar Werkt Niet op je Tv? Ontdek Hier de Mogelijke Oplossingen

Soundbars zijn de eenvoudigste manier om kwaliteitsgeluid toe te voegen aan je thuisbioscoop, maar als de soundbar niet werkt op je tv, is dat een behoorlijke domper op de feestvreugde. 😞

Gelukkig zijn veel problemen vrij eenvoudig op te lossen. Wat het probleem ook is, het oplossen ervan is vrijwel zeker goedkoper – en milieuvriendelijker – dan het vervangen van je soundbar.

Mogelijke oorzaken van het probleem

De meeste problemen van soundbars hebben te maken met de verbinding en communicatie tussen de tv en de soundbar, en niet zozeer met de soundbar zelf.

De problemen kunnen gaan van de audio die onverwacht wegvalt, helemaal geen audio van de tv ontvangen en lipsynchronisatiefouten (de audio van de soundbar loopt achter op het beeld op de tv) tot de surround-speakers die niet werken.

De toevoeging van geavanceerde functies zoals surround-speakers, Dolby Atmos- en DTS:X-technologie voor meeslepend geluid, 4K- en HDR-video, multiroom-audiocapaciteit en spraakbedieningsfuncties (zoals ingebouwde Alexa of Google Assistant), lijken de kans op HDMI-storingen te hebben vergroot.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je soundbar kapot is en aan vervanging toe is. Daarom vind je hieronder alvast de beste soundbars van nu.

JBL Bar 2.0

JBL Bar 2.0
Multiroom: Nee
Bluetooth: Ja
Audioformaat: Dolby Digital
Wifi vereist: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Samsung HW-T420/XN

Samsung HW-T420/XN
Multiroom: Nee
Bluetooth: Ja
Audioformaat: Dolby Digital | DTS
Wifi vereist: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Samsung HW-A430/XN

Samsung HW-A430/XN
Multiroom: Nee
Bluetooth: Ja
Audioformaat: Niet van toepassing
Wifi vereist: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Multiroom-audiocapaciteit

Multiroom-audio is de mogelijkheid om in meerdere kamers naar muziek te luisteren. Multiroom-audiosystemen zijn meestal draadloos en worden bediend via een app. Afgezien van het feit dat je ervoor moet zorgen dat er een stroomvoorziening in de buurt is, dat je je smartphone bij de hand hebt en een sterk wifisignaal hebt, plaats je luidsprekers waar je maar wilt in huis.

Ik ga daarom even dieper in op een aantal algemene HDMI-problemen, waarna ik tips geef voor het oplossen van specifieke problemen. 💡

Oplossingen voor HDMI-problemen

Een HDMI-kabel is veruit de beste manier om een soundbar op je tv aan te sluiten, omdat ze in staat is grote hoeveelheden ongecomprimeerde digitale audiogegevens te transporteren. Een HDMI-kabel kan elk geluidssysteem aan, van 5.1 tot 7.1 surround sound, en zelfs hoger.

Soundbar op houten tafel onder een televisie in beeld

Ze zijn ook in staat om nieuwere cinematografische ervaringen te verwerken, zoals DTS: X en Dolby Atmos. Als je je soundbar via HDMI wilt aansluiten, moet je tv HDMI ARC ondersteunen. Dit staat voor Audio Return Channel en betekent dat het geluid in beide richtingen door de kabel kan reizen.

Om een geweldig geluid uit je soundbar te krijgen, ook al is het de beste soundbar, moet je er wel voor zorgen dat je hem op de juiste manier aansluit.

1. Gebruik alleen een HDMI-aansluiting tussen de tv en de soundbar

Veel soundbars bevatten verschillende soorten audioaansluitingen en kabels, maar als je soundbar een HDMI-poort heeft, begin dan met die aansluiting en laat de andere kabels in de doos.

Als je de andere kabels aansluit, schakelt de soundbar misschien automatisch over op die aansluitingen in plaats van HDMI te gebruiken, waardoor de geluidskwaliteit afneemt of de audioverbinding helemaal wordt verbroken.

2. Gebruik de juiste HDMI-poort en de juiste ingang op de soundbar

Soundbars kunnen twee soorten HDMI-aansluitingen hebben. Een HDMI ARC-poort (of Audio Return Channel) is ontworpen om rechtstreeks op je tv aan te sluiten, terwijl standaard HDMI-ingangen bedoeld zijn voor externe bronnen, zoals een streaming mediaspeler of kabelbox.

3. Gebruik de HDMI ARC-aansluiting op zowel de tv als de soundbar

Met ARC stuurt een tv audiosignalen van zijn interne diensten (zoals streaming-apps) en aangesloten AV-apparaten (zoals een kabelbox) naar een soundbar. Dit werkt alleen met HDMI-aansluitingen die specifiek als HDMI ARC zijn gemarkeerd.

Als je een andere HDMI-aansluiting op de tv of soundbar gebruikt, krijg je mogelijk geen geluid.

4. Probeer een nieuwe HDMI-kabel

Een HDMI-kabel die vele jaren oud is, heeft mogelijk niet de bandbreedte om de nieuwste HDMI-technologieën aan te kunnen. Bepaalde apparaten kunnen, om moeilijk te achterhalen redenen, kieskeurig zijn wat HDMI-kabels betreft.

Gelukkig kan een hoogwaardige, up-to-date en beste HDMI-kabel zoals een High-Speed HDMI-kabel redding bieden.

5. Controleer de luidsprekerinstellingen van je tv

De meeste tv's hebben een instelling in het audiomenu waarmee je de interne luidsprekers kunt in- en uitschakelen. De functie van deze regelaar verschilt van tv tot tv, dus raadpleeg de gebruikershandleiding van je tv.

Over het algemeen stuurt het aansluiten van een met HDMI uitgeruste soundbar via de HDMI ARC-aansluiting, automatisch geluid naar de soundbar, maar je moet de instelling voor de interne luidsprekers van de tv op uit of auto zetten.

6. Schakel eARC uit op de tv als je geen met eARC-soundbar hebt

Enhanced Audio Return Channel (of eARC) is een functie van de nieuwe HDMI 2.1-specificatie. Hiermee sturen nieuwe tv's een ongecomprimeerd audiosignaal van hogere kwaliteit naar een soundbar, op voorwaarde dat beide apparaten eARC ondersteunen.

eARC

De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC liggen in bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van het Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger.

Als gevolg hiervan kun je met een eARC-kanaal genieten van de diepte van surround sound van bioscoopkwaliteit via formaten zoals DTS:X en DOLBY ATMOS.

Als de eARC-functie van een tv is ingeschakeld, kan dit leiden tot onvoorspelbare verbindingsproblemen als de tv is aangesloten op een soundbar die eARC niet ondersteunt. Je schakelt eARC uit in het menu met audio-instellingen van de tv.

7. Haal de stekker van de tv en soundbar uit het stopcontact gedurende 10 seconden

Soms kan het opnieuw tot stand brengen van de HDMI-verbindingen tussen de tv en de soundbar kleine storingen verhelpen.

8. Update de firmware in de tv en soundbar

Fabrikanten proberen vaak bekende HDMI-storingen te verhelpen door de firmware bij te werken. Controleer in de menu's van het apparaat zelf of op de website van de fabrikant om te zien of je tv of soundbar de nieuwste firmware heeft.

Als dat niet het geval is, moet je de firmware installeren, meestal door deze rechtstreeks van het internet te downloaden of over te brengen via een usb-stick. Trek daarna de stekker van de tv of soundbar minstens 10 seconden uit het stopcontact en steek hem er vervolgens weer in.

9. Schakel CEC in op je tv

Consumer Electronics Control, of CEC, stelt de tv (en de afstandsbediening) in staat het volume van de soundbar te regelen. Om de HDMI ARC-functie te laten werken, moet CEC zijn geactiveerd, een optie die beschikbaar is in het systeemmenu van je tv.

10. Schakel over op een optische digitale verbinding

Als je alles hebt geprobeerd om de HDMI-verbinding werkend te krijgen, maar het werkt nog steeds niet, kun je HDMI-gerelateerde haperingen omzeilen door een optische digitale kabel te gebruiken (een glasvezelkabelverbinding, meestal gewoon optisch genoemd op de achterkant van je apparatuur) van de tv naar de soundbar.

Deze oplossing heeft echter nadelen die voor sommige mensen een spelbreker kunnen zijn - je kunt namelijk geen Dolby Atmos- en DTS:X-audio doorgeven via een optische digitale verbinding.

Andere veel voorkomende problemen

Hieronder licht ik nog enkele veel voorkomende problemen uit en geef steeds een mogelijke oplossing. Natuurlijk zijn dit niet alle problemen die je kunt tegenkomen met een soundbar, maar hopelijk vind je via deze voorbeelden een oplossing voor jouw probleem! 🎵

Soundbar schakelt uit of gaat slapen terwijl geluid wordt afgespeeld

Als je soundbar na een bepaalde tijd in slaap valt, komt dat waarschijnlijk door de energiebesparende instellingen. Om te voorkomen dat ze onnodig energie verbruiken wanneer je ze niet gebruikt, schakelen de meeste soundbars zichzelf uit als ze geen audiosignaal detecteren.

Sommige soundbars zijn zo gevoelig dat ze uitschakelen als je op een zacht volume audio afspeelt. Het is belangrijk dat het volume van je tv zo hoog mogelijk staat. Dit betekent dat je het volume alleen hoeft aan te passen met de afstandsbediening van je soundbar.

Ook als je soundbar is aangesloten op een Blu-rayspeler bijvoorbeeld, die zijn eigen volumeregelaar heeft, moet je ervoor zorgen dat het volume van de Blu-rayspeler zo hoog mogelijk staat. Dit voorkomt dat je soundbar in slaap valt.

Er komt helemaal geen geluid uit de soundbar

Controleer of de aangesloten apparaten zijn ingeschakeld, de soundbar op de juiste bron is ingesteld en of de kabel goed is aangesloten.

Als je zeker weet dat je soundbar op de juiste bron is ingesteld, controleer dan of de instellingen van je tv of set-top box compatibel zijn met je soundbar.

Set-top box

Een set-top box (STB), ook wel kabelbox genoemd, is een apparaat waarmee een televisietoestel digitale televisie-uitzendingen (DTV) ontvangt en decodeert. Een set-top box is noodzakelijk voor kijkers die hun analoge televisietoestellen willen gebruiken om digitale uitzendingen te ontvangen.

Dit is vooral belangrijk bij digitale aansluitingen zoals HDMI en optisch, omdat niet alle soundbars alle soorten audio verwerken. Je kunt bijvoorbeeld een Blu-rayspeler hebben die is ingesteld om audio in het DTS:X-formaat te produceren, maar als je soundbar dit niet ondersteunt, krijgt je misschien helemaal geen geluid.

Controleer de handleiding van je soundbar voor ondersteunde audioformaten en zoek dan het instellingenmenu voor audio-outputs (dit verschilt per apparaat) en zoek een formaat dat overeenkomt met de formaten die door je soundbar worden ondersteund.

Het beeld en geluid lopen niet synchroon

Schakel over naar de interne luidsprekers van de tv en kijk of de fout zich blijft voordoen. Als de lipsynchronisatiefout zich nog steeds voordoet met de tv-luidsprekers, zit het probleem niet in je soundbar, maar in het bronapparaat (zoals een mediastreamer of Blu-rayspeler), of is het een technische fout in je streamingservice.

Gebruik de lipsynchronisatie-instelling op je tv of bronapparaat. Veel tv's en bronapparaten bieden een lipsynchronisatie-aanpassing waarmee je deze fouten kunt compenseren.

Controleer in de instellingenmenu's van je apparaten of deze aanpassing beschikbaar is en verhoog de compensatie totdat de lipsynchronisatiefout verdwijnt. Het kan zijn dat je deze instelling van programma tot programma dient aan te passen.

De surround-speakers werken niet

Zorg ervoor dat de soundbar is ingesteld op surround sound-modus, met de surround-speakers aan. De meeste soundbars met surround-speakers bieden verschillende surround sound opties.

De oplossing kan zo simpel zijn als het instellen van de surround-functie of de surround-speakers op aan, of selecteer een geluidsmodus, zoals Movies of Cinema, die vermoedelijk surround-geluid bevat.

Zorg ervoor dat je luistert naar surround-gecodeerde inhoud die je soundbar ondersteunt. Een soundbar met surround-speaker kun je instellen om surround-geluid te leveren van stereo-geluidssporen en muziek.

LG LHB625M Home Theater 5.1

LG LHB625M Home Theater 5.1
Type home cinema: 5,1
Totaal vermogen: 1000 Watt
Subwoofer: Y
Inclusief versterker: Nee
Aantal luidsprekers: 5
Multiroom: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Nikkei NMD370

Nikkei NMD370
Type home cinema: 2,1
Totaal vermogen: 30 Watt
Subwoofer: Y
Inclusief versterker: Nee
Aantal luidsprekers: 2
Multiroom: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Auna Areal 652

Auna Areal 652
Type home cinema: 5,1
Totaal vermogen: 145 Watt
Subwoofer: Y
Inclusief versterker: Nee
Aantal luidsprekers: 5
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Je krijgt echter een nog veel opwindender surround-effect als je de soundbar geluidssporen geeft die zijn gecodeerd met 5.1 of meer kanalen, zoals Dolby Digital bij een home cinema set, zoals je hierboven ziet. Controleer of het programma waarnaar je kijkt gecodeerd is voor surround sound.

Zorg ook ervoor dat je bronapparaten en tv zijn ingesteld om een bitstream-audiosignaal uit te voeren. Deze optie, die beschikbaar is in het menu met audio-instellingen van je oled-tv, lcd- of qled-tv, streamingapparaten en Blu-rayspeler, stuurt het met surround sound gecodeerde audiosignaal van de bron naar de soundbar.

Als je in plaats daarvan de PCM-instelling selecteert, krijg je enkel stereogeluid. Sommige apparaten bieden een Dolby Digital of Dolby Digital/DTS-instelling in plaats van – of in aanvulling op – de bitstream-optie. Deze instelling werkt ook.

PCM

PCM (pulse code modulation) beschrijft een proces dat wordt gebruikt om analoge audiosignalen om te zetten in digitale audiosignalen zonder compressie.

De soundbar heeft vaak audio storingen

Controleer je kabelaansluitingen. Zorg ervoor dat alle HDMI-kabels goed vastzitten. Als dat niet helpt, probeer dan de bitstream audio-uitgangsinstelling op je tv en bronapparaten.

De bitstream-optie stelt het apparaat in staat om het exacte digitale signaal te verzenden dat in het programma is gecodeerd, of dat nu Dolby Digital, DTS, Dolby Atmos, stereogeluid, of iets dergelijks is. Sommige tv's hebben ook een Auto-optie, wat een veilige keuze zou moeten zijn.

Controleer je netwerkverbinding. Als je wifi gebruikt om media te streamen, zorg er dan voor dat je bronapparaten, je smart-tv en/of soundbar met streaming-functie een sterke draadloze verbinding hebben.

Als je apparaten geen sterke draadloze verbinding krijgen, overweeg dan je netwerkrouter te verplaatsen of je netwerk te upgraden. Als je een bekabelde ethernetverbinding gebruikt, controleer dan alle kabels tussen de modem, router en je audio-apparaten.

Koop nieuwe HDMI-kabels. Zoals hierboven vermeld, lost het gebruik van up-to-date HDMI-kabel soms problemen op in audiosystemen.

De subwoofer werkt niet

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar controleer of de subwoofer is aangesloten op het stopcontact. Als je soundbar wordt geadverteerd als een draadloze subwoofer, moet je de woofer nog steeds aansluiten op een stopcontact.

Als je subwoofer passief is, betekent dit dat hij rechtstreeks op de soundbar moet worden aangesloten met een kabel. Hij hoeft niet van buitenaf van stroom te worden voorzien, maar ook hier geldt: zorg ervoor dat de verbinding goed is.

Soundbar en subwoofer in beeld met tv erboven

Als er knoppen of menu's zijn die de instellingen van de subwoofer wijzigen, gebruik deze dan om te controleren of de subwoofer niet is uitgeschakeld of zachter is gezet.

Conclusie

Hopelijk heb je met deze mogelijke oplossingen een manier gevonden om jouw soundbar, die niet werkte op je tv, weer goed te laten functioneren! Als geen van bovenstaande oplossingen werkt, is het misschien tijd om een nieuwe soundbar te overwegen.

Bedankt voor het lezen en laat ons zeker weten welke oplossing dé oplossing was voor jouw probleem! 🙌🏻

Was dit artikel behulpzaam?