Verrijk je Digitale Wereld met de Beste Videograbber

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Van analoog naar digitaal, het is bijna een kleine tijdmachine!

Verrijk je Digitale Wereld met de Beste Videograbber

Met een videograbber zet je analoog beeldmateriaal om in digitale prachtbeelden. Of je nou graag je oude vakantievideo's op je pc zet, of je gamesessies wil livestreamen naar de wereld, voor dit en nog veel meer is de beste videograbber alles wat je nodig hebt!

Het is belangrijk dat de videograbber aansluit op je behoeften. Kom achter alle mogelijkheden door het lezen van deze koopgids en vind je nieuwe beste vriend!🤩

Capture Card HDMI naar USB

Capture Card HDMI naar USB
Systeemeisen: HDMI ingang/poort en USB ingang/poort
Aantal USB 2.0 poorten: 1
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
FPS: 60
Geschikt voor streaming: Ja
Resolutie game capture: 1080P
Type aansluiting: HDMI , USB 2.0
Type input/output: USB , USB 2.0 A
Bekijk op Bol.comPijltje

HDMI Game Capture Card

HDMI Game Capture Card
Systeemeisen: Geen, alleen een HDMI-ingang
Aantal USB 2.0 poorten: 1
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 0
FPS: 60
Geschikt voor streaming: Ja
Resolutie game capture: 1080P
Type aansluiting: HDMI
Type input/output: USB , USB 2.0 A
Bekijk op Bol.comPijltje

Elgato Game Capture HD60 S+

Elgato Game Capture HD60 S+
Systeemeisen: Windows 10 (64-bit), macOS 10.13 (or later). 4th generation quad-core Intel Core i5 CPU (i5-4xxx or comparable). NVIDIA GeForce GTX 10xx (or better). 4 GB RAM, built-in USB 3.0 port. Internet connection.
Aantal USB 2.0 poorten: Geen
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
FPS: 60
Geschikt voor streaming: Ja
Resolutie game capture: 1080P
Type aansluiting: HDMI
Type input/output: Micro-USB
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Videograbber koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wat is een videograbber?

Een videograbber is een klein elektronisch apparaat met enkele aansluitingen. Het apparaat fungeert als een tussenstuk tussen een pc of console en het aangesloten apparaat, zoals een videorecorder.

De videograbber legt het videosignaal vanuit het zendende apparaat vast. Dit maakt het mogelijk om de video te digitaliseren, op te slaan en te bewerken voordat je het uitzendt.

Met een videograbber zet je bijvoorbeeld video-opnames van videobanden, dvd's of opnames van een oude camcorder om naar een digitale video. Ook kun je met de grabber beelden opnemen tijdens het gamen en deze live uitzenden.

Hoe werkt een videograbber?

Om het videomateriaal van het aangesloten apparaat te verzenden naar een pc, moet je beide apparaten koppelen. Dit doe je met de videograbber. Er zijn hierbij verschillende functies om op te letten, zoals de aansluitingen en de compatibiliteit met de software van je pc.

Zodra het zendende en ontvangende apparaat op elkaar zijn aangesloten, kan het videomateriaal verzonden en ontvangen worden. Hiervoor is een softwareprogramma nodig. Deze wordt meestal meegeleverd met de videograbber. Als dat niet het geval is, kun je deze meestal (gratis) downloaden.

Hoe het videomateriaal precies wordt omgezet, hangt af van het programma. Meestal is het een kwestie van het zendende en ontvangende apparaat te selecteren, of kies bij het livestreamen om het beeldmateriaal live uit te zenden via een platform. Voor de laatste optie is soms andere software nodig.

Meestal kun je ook de gewenste videokwaliteit selecteren, dit is vooral bij livestreamen van belang om kwaliteitsverlies tegen te gaan. Vervolgens doet de videograbber zijn werk en kun je achterover leunen!

Als je ervoor kiest om het beeldmateriaal niet uit te zenden, maar op te slaan als digitaal bestand, kun je het nog bewerken. Bijvoorbeeld het verwijderen van reclameblokken of het bewerken van de kleuren van vakantievideo's naar je eigen smaak. Ook is het mogelijk om het bestand op een dvd te branden.

Een videograbber uitgelegd door middel van een schematische weergave.

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een videograbber. Bijvoorbeeld de compabiliteit tussen het besturingsprogramma en het aangesloten apparaat en de verschillende aansluitingen. Hieronder leg ik het voor je uit.

Aansluitingen en verbinding met apparaten

Aangezien een videograbber een tussenliggend apparaat is, is het belangrijk om naar de connectiviteitsopties te kijken. Dit geldt voor zowel de in- en uitvoeropties.

De mannelijke verbinding is hetgeen dat je ergens insteekt en de vrouwelijke verbinding is hetgeen waar je iets insteekt. Doet dit je ergens aan denken? Dan heb je nu een makkelijk ezelsbruggetje. 😜

In de meeste gevallen is de mannelijke verbinding van de videograbber een usb-aansluiting. Hierbij heb je allereerst de keuze tussen micro-usb, usb-a en usb-c. De meeste laptops en computers hebben een usb-a aansluiting, hoewel de nieuwere types meestal ook of zelfs enkel beschikken over usb-c.

De usb-aansluitingen verschillen in snelheid. Je hebt usb 2.0, 3.0, 3.1, 3.2 en 4.0. Hoe hoger het getal, hoe sneller de bestandsoverdracht.

Micro-usb is vrijwel altijd usb 2.0. Usb-a heb je zowel in 2.0, 3.0, als in usb 3.1. Usb-c is te verkrijgen in 3.1, 3.2 en 4.0

Dit was pas het halve werk, want naast de mannelijke verbinding heeft een videograbber ook een vrouwelijke verbinding. De vrouwelijke verbinding van de videograbber moet worden aangesloten op het zendende apparaat.

Welke verbinding dit moet zijn, hangt af van het zendende apparaat. Sluit je een tweede pc aan of sluit je je oude videorecorder aan?

De meeste videograbbers hebben een RCA-aansluiting (Bestaande uit 3 tulpaansluitingen: de gele tulp voor video, en rood en wit voor audio) en een S-videokabel voor het opnemen en afspelen van beeldsignalen.

Er zijn ook videograbbers met een vrouwelijke usb-aansluiting, VGA-aansluiting of HDMI-poort. Houd ook rekening met de verschillende audio-ingangen. Daarnaast zijn er videograbbers waar een microSD in kan. Deze neemt direct beeldmateriaal op zonder dat een pc-verbinding nodig is.

Verschillende kabels, aansluitingen en de benamingen.

HDMI-splitter

Sommige digitale inhoud is beveiligd met High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP). Dit is een (kopieer)beveiliging voor digitaal audio- en videomateriaal als een vorm van digitaal rechtenbeheer dat regelmatig voorkomt bij bepaalde videogames of kanalen zoals Netflix.

Sommige videograbbers kunnen deze beveiliging niet omzeilen, waardoor het niet mogelijk is om de inhoud rechtstreeks op te nemen. Om dit toch mogelijk te maken, is een HDMI-splitter nodig.

Een HDMI-splitter is een extra tussenliggend apparaat, dat het HDMI-signaal opsplitst in meerdere signalen. Deze worden omgeleid naar het ontvangende apparaat en worden vervolgens met de benodigde software omgezet tot digitaal materiaal.

Soms moet je de benodigde HDMI-splitter apart aanschaffen, maar bij sommige videograbbers zit deze bij de prijs inbegrepen.

Een tweede pc

Voor het gebruiken van een videograbber heb je altijd een computer nodig, of het nou een goede mini-pc, een krachtige laptop of de beste all-in-one pc is. Maar wanneer je pc het zendende apparaat is, bijvoorbeeld wanneer je op je pc gamet en dit wil opnemen of streamen, is een tweede pc handig.

In sommige gevallen is het mogelijk om rechtstreeks van de pc waarop je bezig bent op te nemen of uit te zenden. Je hebt dan een goede pc met een videokaart en genoeg capaciteit nodig die deze taken aan kan zonder prestatieverlies.

Als de pc het niet aankan, of wanneer het extra belangrijk is dat de pc optimaal presteert, is een tweede pc nodig. De eerste pc is dan het zendende apparaat en de tweede het ontvangende apparaat dat het materiaal opneemt of streamt.

Systeemvereisten

Iedere pc werkt op een bepaald besturingssysteem. De drie meest voorkomende besturingssystemen zijn Microsoft Windows, Mac OS X en Linux. Let bij de aanschaf van de videograbber op of deze compatibel is met het besturingssysteem waarop je werkt.

Daarnaast vereisen videograbbers een bepaalde hoeveelheid ruimte op de harde schijf en een bepaald minimaal werkgeheugen op het ontvangende apparaat. Controleer daarom of je pc hieraan voldoet!

Laptopscherm met daarom de systeeminfo geopend. Op de achtergrond staat een monitor met daarop de website van Wifiwijs geopend

Beeldresolutie

Met een videograbber heb je ook de mogelijkheid digitaal materiaal om te zetten in een hogere resolutie. Het is daarom belangrijk dat de videograbber beeldmateriaal in hoge resolutie kan opnemen en verwerken.

Hiervoor heb je een videograbber nodig die minstens in Full HD-kwaliteit (1920x1080p) opneemt en verwerkt. Een hogere resolutie is aan te raden voor nog mooier beeldmateriaal. Kies in dat geval voor een videograbber die in Quad HD-, 4K-, 5K- of zelfs 8K-kwaliteit kan opnemen en verwerken.

In de meeste gevallen is de videograbber geschikt voor Full HD of 4K, waarvan de laatste optie een hoger prijskaartje heeft.

Hoewel 4K en 8K er fantastisch uitziet, heb je er weinig aan als je eigen scherm of de kijkers tijdens een livestream 'slechts' Full HD-kwaliteit ondersteunen. De content wordt dan in deze resolutie weergegeven. 

Televisies met 4K-resolutie nemen langzaam de markt over. 8K laat nog wel enkele jaren op zich wachten. Voor computerschermen is Full HD nog steeds de norm. Bedenk goed wat voor meerwaarde een 4K of 8K videograbber voor jou heeft.

Ook het aantal beelden per seconde heeft invloed op de beeldkwaliteit. Dit wordt aangeduid met het aantal frames per seconden (FPS). Hoe hoger het aantal frames per second, hoe vloeiender het beeld.

De minimale standaard is 30 FPS, maar een video met 60 FPS verloopt een stuk vloeiender, zeker in combinatie met de opname- en verwerkingskwaliteit van 4K.

Gewicht en afmetingen

Als laatste raad ik je aan te letten op het gewicht en de afmetingen van de videograbber. Als je van plan bent het apparaat regelmatig mee te nemen en op verschillende locaties te gebruiken, is het verstandig om een klein en licht apparaat te kiezen.

Zo kun je gemakkelijk je videograbber verplaatsen en kun je altijd je games opnemen en beelden delen, onafhankelijk van waar je bent. Handig als je bijvoorbeeld deelneemt aan verschillende gamewedstrijden. 🥇

Professionele gamer in een professionele computerstoel.

De 5 beste videograbbers onder elkaar

1. Capture Card HDMI naar USB

1. Capture Card HDMI naar USB
Systeemeisen: HDMI ingang/poort en USB ingang/poort
Aantal USB 2.0 poorten: 1
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
FPS: 60
Geschikt voor streaming: Ja
Resolutie game capture: 1080P
Type aansluiting: HDMI , USB 2.0
Type input/output: USB , USB 2.0 A

2. HDMI Game Capture Card

2. HDMI Game Capture Card
Systeemeisen: Geen, alleen een HDMI-ingang
Aantal USB 2.0 poorten: 1
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 0
FPS: 60
Geschikt voor streaming: Ja
Resolutie game capture: 1080P
Type aansluiting: HDMI
Type input/output: USB , USB 2.0 A

3. Elgato Game Capture HD60 S+

3. Elgato Game Capture HD60 S+
Systeemeisen: Windows 10 (64-bit), macOS 10.13 (or later). 4th generation quad-core Intel Core i5 CPU (i5-4xxx or comparable). NVIDIA GeForce GTX 10xx (or better). 4 GB RAM, built-in USB 3.0 port. Internet connection.
Aantal USB 2.0 poorten: Geen
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
FPS: 60
Geschikt voor streaming: Ja
Resolutie game capture: 1080P
Type aansluiting: HDMI
Type input/output: Micro-USB

4. Nintai®

4. Nintai®
Systeemeisen: Geen bijzondere eisen
Aantal USB 2.0 poorten: 0
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
FPS: 60
Geschikt voor streaming: Ja
Resolutie game capture: 1080P
Type aansluiting: USB 3.0
Type input/output: HDMI

5. HDMI Capture Card / Cam link inclusief 1.5m HDMI-kabel

5. HDMI Capture Card / Cam link inclusief 1.5m HDMI-kabel
Systeemeisen: Voorkeurseigenschappen computer/laptop: Processor met 4 cores (intel core i5 3400 of beter) 4gb werkgeheugen externe videokaart (zoals AMD of NVIDIA) Tip: dit kunt u op een laptop/computer terug vinden onder systeemeigenschappen.
Aantal USB 2.0 poorten: 0
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
FPS: 60
Geschikt voor streaming: Ja
Resolutie game capture: 1080P
Type aansluiting: HDMI , USB 3.0
Type input/output: HDMI

Veelgestelde vragen over videograbbers

🎞️Hoe werkt een usb-videograbber?

Een usb-videograbber is een klein apparaat dat fungeert als tussenstuk tussen een zendend en ontvangend apparaat. Dit apparaat zet analoge signalen om in digitale signalen door middel van een softwareprogramma. Zo kun je oude video's of games opnemen, bewerken of uitzenden.

🖥️Heb je speciale software nodig voor een videograbber?

Een videograbber heeft speciale software nodig om de analoge signalen om te zetten in digitale signalen. Deze zit in de meeste gevallen inbegrepen bij het apparaat. Als dit niet zo is, dan zijn hiervoor meerdere softwareprogramma's (gratis) te downloaden.

🔌Welke apparaten kan ik aansluiten op een videograbber?

In de basis kun je vrijwel ieder apparaat met beeldmateriaal aansluiten op een videograbber. Dit is afhankelijk van de aansluitingen van de videograbber. Deze moeten overeen komen met de aansluitingen van de aangesloten apparaten.

In de meeste gevallen zijn de aansluitingen van een videograbber aan de ene zijde usb en aan de andere zijde een RCA-aansluiting. Maar er zijn ook videograbbers met een usb-connector, VGA-aansluiting of HDMI-poort. In sommige gevallen is een HDMI-splitter nodig.

Welke videograbber moet ik kopen?

Dat hangt af van jou, je budget en waarvoor je het apparaat wil gebruiken. Hieronder staat een handige tabel met de belangrijkste specificaties van de beste videograbbers. Bepaal wat je nodig hebt en kijk of het overeenkomt met een van de videograbbers hieronder. Zo maak jij de beste keus!

Aantal USB 2.0 poortenAantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A)FPSGeschikt voor streamingResolutie game captureType aansluitingType input/output
1Capture Card HDMI naar USB1160Ja1080PHDMI , USB 2.0USB , USB 2.0 A
2HDMI Game Capture Card1060Ja1080PHDMIUSB , USB 2.0 A
3Elgato Game Capture HD60 S+Geen160Ja1080PHDMIMicro-USB
4Nintai®0160Ja1080PUSB 3.0HDMI
5HDMI Capture Card / Cam link inclusief 1.5m HDMI-kabel0160Ja1080PHDMI , USB 3.0HDMI

Capture Card HDMI naar USB

Aantal USB 2.0 poorten: 1

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1

FPS: 60

Geschikt voor streaming: Ja

Resolutie game capture: 1080P

Type aansluiting: HDMI , USB 2.0

Type input/output: USB , USB 2.0 A

HDMI Game Capture Card

Aantal USB 2.0 poorten: 1

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 0

FPS: 60

Geschikt voor streaming: Ja

Resolutie game capture: 1080P

Type aansluiting: HDMI

Type input/output: USB , USB 2.0 A

Elgato Game Capture HD60 S+

Aantal USB 2.0 poorten: Geen

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1

FPS: 60

Geschikt voor streaming: Ja

Resolutie game capture: 1080P

Type aansluiting: HDMI

Type input/output: Micro-USB

Nintai®

Aantal USB 2.0 poorten: 0

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1

FPS: 60

Geschikt voor streaming: Ja

Resolutie game capture: 1080P

Type aansluiting: USB 3.0

Type input/output: HDMI

HDMI Capture Card / Cam link inclusief 1.5m HDMI-kabel

Aantal USB 2.0 poorten: 0

Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1

FPS: 60

Geschikt voor streaming: Ja

Resolutie game capture: 1080P

Type aansluiting: HDMI , USB 3.0

Type input/output: HDMI

Conclusie

Een videograbber is de ideale uitkomst voor wie oude video's om wil zetten in digitale video's, of voor wie graag zijn game-ervaring deelt met anderen. Kijk wel even goed waarvoor je dit handige apparaat gebruikt, want dat bepaalt welke videograbber het beste is voor jou!

Ik hoop dat ik je heb geholpen om de knoop door te hakken en te kiezen voor de beste videograbber. Hieronder staat een overzicht van onze top 5, voor als je het toch nog niet zeker weet. 😉

Heb je nog iets gemist in dit artikel? Laat dat dan vooral hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?