11 Tips die je Windows Computer Sneller Maken

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

11 min. leestijd

Opstarten hoeft niet langer te duren dan een minuutje.

11 Tips die je Windows Computer Sneller Maken

Windows 10 vertraagt na verloop van tijd door verschillende factoren, zoals compatibiliteitsproblemen, virussen of problemen met hardware. Geen behoefte aan een nieuwe computer als deze langzamer wordt? Ik geef je in dit artikel 10 snelle manieren om je Windows-10-computer sneller te maken.

Je Windowscomputer sneller maken

Om je Windowscomputer sneller te maken, kun je het werkgeheugen (RAM) uitbreiden, overstappen op een SSD voor snellere gegevensverwerking, onnodige opstartprogramma's uitschakelen, en regelmatig systeem- en schijfopruimingen uitvoeren. Zorg ook voor het up-to-date houden van je besturingssysteem en drivers om optimale prestaties te garanderen.

Voorbereiding voor het versnellen van Windows 10

Sommige van onderstaande tips kunnen kritieke delen van je systeem treffen. Als je ze zorgvuldig opvolgt, gebeurt er niets, maar als je rekening houdt met de wet van Murphy, dan maak je idealiter eerst een back-up van je systeem.

Maak op zijn minst een systeemherstelpunt. Open daarvoor de bestandsverkenner, klik met de rechtermuisknop op Deze pc > Eigenschappen. Klik dan op Systeembeveiliging en maak een herstelpunt. Als er iets misgaat, kun je altijd hiernaar terugkeren en alle instellingen terugzetten.

Je bent nu helemaal klaar om je computer weer in tiptop conditie te krijgen – en het leuke is dat het merendeel van deze tips ook gewoon van toepassing zijn op Windows 11! 🤞

Windows 'getting ready'

#1 Computer herstarten voor betere prestaties

Het wordt niet veel eenvoudiger dan deze eerste stap. Hoewel het misschien voor de hand ligt, is het niet het eerste waar iedereen aan denkt, maar het afsluiten en opnieuw opstarten van je apparaat is een van de eerste dingen ik doe om de prestaties van mijn computer te verbeteren.

Wanneer je je apparaat afsluit, sluit het systeem alle actieve toepassingen en processen. De in het werkgeheugen opgeslagen gegevens worden gewist, wat helpt bij het oplossen van de meest voorkomende prestatieproblemen die worden veroorzaakt doordat het besturingssysteem lange tijd actief blijft.

Voer de volgende stappen uit om het apparaat af te sluiten en opnieuw op te starten:

 • Open Start door op de Windows-knop te klikken
 • Klik op de aan/uit-knop
 • Selecteer de optie Afsluiten. Houd er rekening mee dat de optie Slaapstand de systeemsessie niet reset en de gegevens in het geheugen niet wist! ⚠️
 • Start je computer opnieuw op

Wil je het Windows aanmeldscherm overslaan? Volg dan deze stappen.

#2 Beperk opstartprogramma's voor snellere opstart

Als het opstarten van je pc lang duurt, kan het zijn dat er te veel programma's automatisch opstarten wanneer je de computer aanzet. Om dit te verhelpen, volg je de volgende stappen:

 • Klik met de rechtermuisknop op het Windows-icoon en klik op Taakbeheer
 • Klik op het tabblad Opstarten (klik op Meer details als je het tabblad Opstarten niet ziet) en blader door de lijst met programma's die met je computer worden opgestart
 • Als je een programma ziet dat er niet hoeft te zijn, klik je er met de rechtermuisknop op en kies voor Uitschakelen

Je kunt de lijst van programma's ook rangschikken op opstartimpact, als je de programma's wilt zien die de meeste tijd in beslag nemen!

#3 Verwijder onnodige apps

Bureaublad met veel apps in beeld

Meestal zit een nieuw apparaat boordevol toepassingen die je niet nodig hebt, waaronder de gebruikelijke bloatware en systeemtools die je nooit gebruik en die alleen maar ruimte op je harde schijf innemen.1Marc Dahan, comparitech (2021). 'What is bloatware and how do you remove it?'

Wanneer je probeert de systeemprestaties te verbeteren, verwijder dan deze niet-essentiële toepassingen.

Om niet-essentiële apps te verwijderen op Windows 10, volg je deze stappen:

 • Open Instellingen
 • Klik op Apps en dan op Apps & functies
 • Selecteer de app die je wilt verwijderen
 • Klik op de knop Verwijderen en vervolgens nogmaals op de knop Verwijderen. (Of ga verder met de aanwijzingen op het scherm om het verwijderen van de app te voltooien)

Nadat je deze stappen hebt voltooid, herhaal dan deze instructies om andere niet-essentiële apps van je apparaat te verwijderen!

Speciale software om programma's mee te verwijderen

Je kunt ook een speciale software gebruiken die tijdens het verwijderen van programma's, ook achtergebleven bestanden verwijdert. Dit zijn zaken die in je documenten en diepergelegen folders achterblijven en onnodig veel ruimte in beslag nemen.

Denk hierbij aan Revo Uninstaller, een persoonlijke favoriet van mij die gigabytes aan data verwijdert die anders tot in de eeuwigheid achterblijft op je pc na het de-installeren van een programma!

#4 Maak ruimte vrij op je harde schijf

Of het nu gaat om een traditionele harde schijf (HDD) of een solid state drive (SSD), het is nooit verstandig om een apparaat te gebruiken waarvan de harde schijf bijna vol is, omdat dit de prestaties beïnvloedt.

Als je apparaat relatief nieuwe hardware heeft en je merkt dat apps, het beheren van bestanden en andere taken moeite hebben om te voltooien, komt dit waarschijnlijk doordat de schijf te weinig ruimte heeft. Meestal wordt dit duidelijker nadat 70 procent van de totale capaciteit is gebruikt.

Een manier om te voorkomen dat de opslag je prestaties beïnvloedt, is door Storage Sense te gebruiken om tijdelijke en onnodige bestanden te verwijderen om ruimte terug te winnen. Voer de volgende stappen uit om ruimte vrij te maken met Storage Sense op Windows 10:

 • Open Instellingen
 • Klik op Systeem dan daarna op Opslag
 • Klik onder het gedeelte Lokale schijf op de optie Tijdelijke bestanden. (Als u de optie niet ziet, klik je op de optie Meer categorieën weergeven om de resterende items in de lijst weer te geven)
 • Vink de bestanden aan die je wilt verwijderen om ruimte terug te winnen en je systeemprestaties te verbeteren
 • Klik op de knop Bestanden verwijderen
Let op met bestanden in je Downloads-folder

Wanneer je tijdelijke bestanden selecteert, onthoud dan dat het aanvinken van de optie Downloads alles in de map Downloads verwijdert. Als je deze bestanden wilt behouden, vink deze optie dan niet aan.

Je kunt er ook voor kiezen om het onderdeel Vorige Windows-installatie(s) te verwijderen (indien van toepassing). Als je deze bestanden verwijdert, kun je echter niet meer terug naar een vorige versie als je problemen ondervindt.

Als je de stappen hebt voltooid en Storage Sense voldoende ruimte heeft teruggewonnen, zouden de prestaties van je apparaat merkbaar moeten verbeteren. Als je niet genoeg ruimte kon terugwinnen, gebruik dan deze gids voor meer manieren om je opslag te optimaliseren.

Wil je een merkbare boost in je computerprestaties? Overweeg dan je werkgeheugen te verhogen tot minimaal 8 GB, ideaal voor multitasking. Voor een nog snellere ervaring, vervang je HDD door een SSD. Een SSD leest en schrijft gegevens tot wel 5 keer sneller dan een traditionele harde schijf, wat zorgt voor een opstarttijd van seconden in plaats van minuten.

Ik had een oudere computer staan en zocht naar een manier om deze sneller te maken. Een upgrade naar SSD was al voldoende! Hanran_ vertelt bijvoorbeeld op Reddit: "Als je een oude HDD hebt, maakt het upgraden naar een eenvoudige en goedkope SSD je computer veel sneller. Dit is de truc voor alle oude pc's."

Cloudopslagdiensten verhogen de snelheid van je Windows computer door schijfruimte vrij te maken. Bestanden worden opgeslagen in de cloud in plaats van op je lokale schijf, wat zorgt voor efficiënter bestandsbeheer en snellere toegang tot bestanden vanaf elke locatie. Zorg wel voor een sterke internetverbinding om optimaal gebruik te maken van cloudopslag.

#5 Schakel over naar energieplan met hoge prestaties

Windows 10 bevat verschillende energieplannen (Gebalanceerd, Energiebesparing en Hoge prestaties) om je stroomverbruik te optimaliseren. Als je je systeemprestaties wilt verbeteren, gebruik je best de optie Hoge prestaties, omdat je apparaat dan meer stroom verbruikt om sneller te werken.

Voer de volgende stappen uit om een nieuw energieplan te selecteren in Windows 10:

 • Open Instellingen
 • Klik op Energie & slaapstand
 • Klik onder het gedeelte Verwante instellingen op de optie Extra energie-instellingen
 • Klik op de optie Extra plannen weergeven (indien van toepassing)
 • Selecteer het energieplan voor hoge prestaties

Op je laptop kun je ook de Energiestand wijzigen door op het batterijpictogram in het meldingsgebied van de taakbalk te klikken en de optie Batterij instellingen te selecteren. Let er echter wel op dat je CPU niet te warm wordt. Dit doe je door de CPU-temperatuur te controleren.

Batterij settings

#6 Gebruik schijfdefragmentatie

Als je een apparaat hebt met oudere hardware met een traditionele harde schijf, kan het defragmenteren van de gegevens het reactievermogen van je computer verhogen. Voer de volgende stappen uit om het defragmentatieprogramma uit te voeren:

 • Open Instellingen
 • Klik op Systeem en daarna op Opslag
 • Klik in het gedeelte Meer opslaginstellingen op de optie Schijven optimaliseren
 • Selecteer de schijf die je wilt defragmenteren
 • Klik op de knop Optimaliseren

Nadat je deze stappen hebt voltooid, herschikt het hulpprogramma de bestanden zodat ze de volgende keer dat ze nodig zijn sneller toegankelijk zijn, wat zich vertaalt in een merkbare prestatieverbetering.

Het enige nadeel is dat het proces lang kan duren, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens op de schijf. (Als je een ouder systeem hebt, laat je dit proces het best 's nachts draaien).

Als je een apparaat met een SSD hebt, zal het gebruik van het defragmentatiegereedschap het opslagapparaat informeren over de blokken met gegevens die veilig kunnen worden gewist.

#7 Versnellen van je computer met ReadyBoost

Naast het defragmentatiegereedschap op apparaten met oudere hardware, kun je ook de functie ReadyBoost gebruiken om je computer te versnellen.

ReadyBoost is niet nieuw voor Windows 10, het bestaat al vele jaren, en het verbetert de algehele systeemprestaties. Als je apparaat echter een SSD heeft, is deze functie echter niet beschikbaar.

Om ReadyBoost op Windows 10 in te schakelen, maak je een bootable usb, sluit je een usb-flashstation of externe harde schijf aan en volg je deze stappen:

 • Open de bestandsverkenner
 • Klik op Deze pc in het linkerdeelvenster
 • Klik in het gedeelte Apparaten en stations met de rechtermuisknop op je usb-apparaat
 • Selecteer de optie Eigenschappen
 • Klik op het tabblad ReadyBoost
 • Selecteer de optie Dit apparaat toewijzen aan ReadyBoost
 • Klik op de knop Toepassen en daarna op OK

Zodra je de stappen hebt voltooid, zou je extern apparaat moeten helpen om de prestaties van je computer te verbeteren.

#8 Voer een malware-scan uit

Wanneer je apparaat traag begint te werken, kan dit een teken zijn van een malware-infectie. Gewoonlijk staan virussen, spyware en andere soorten malware erom bekend dat ze veel systeembronnen in beslag nemen, waardoor je apparaat haast onbruikbaar wordt.

Hoewel Windows 10 wordt geleverd met Microsoft Defender Antivirus, is dit geen garantie dat malware geen kans krijgt om je systeem binnen te dringen. Als je vermoedt dat de computer is geïnfecteerd, voer dan een volledige virusscan uit.

Voer de volgende stappen uit om een volledige virusscan op Windows 10 uit te voeren:

 • Zoek naar Windows Beveiliging in je zoekbalk naast het Windows-icoon en klik op het bovenste resultaat om de app te openen
 • Klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging
 • Klik onder de sectie Updates voor virussen & bescherming tegen bedreigingen op de optie Controleren op updates
 • Klik onder het gedeelte Huidige bedreigingen op de optie Scanopties
 • Selecteer de optie Volledige scan
 • Klik op de knop Nu scannen

Nadat je deze stappen hebt voltooid, zou Microsoft Defender Antivirus alle malware die de prestaties beïnvloedt moeten detecteren en verwijderen.

Microsoft Defender offline scannen

Als Microsoft Defender Antivirus problemen heeft met het voltooien van een scan, is je apparaat waarschijnlijk geïnfecteerd met complexe malware die niet kan worden verwijderd terwijl het besturingssysteem wordt uitgevoerd.

Als dit het geval is, bevat de antivirus een optie om een offline scan uit te voeren. Voer de volgende stappen uit om een offline scan uit te voeren:

 • Zoek opnieuw naar Windows Beveiliging in je zoekbalk en klik op het bovenste resultaat om de app te openen
 • Klik op Virus- en bedreigingsbescherming
 • Klik onder het gedeelte Huidige bedreigingen op de optie Scanopties
 • Selecteer de optie Microsoft Defender Offline scannen
 • Klik op de knop Nu scannen

Zodra je deze stappen hebt doorgelopen, start je systeem automatisch opnieuw op in de offline ervaring van Microsoft Defender en voert het een scan uit om alle bedreigingen te detecteren en verwijderen die niet konden worden verwijderd terwijl Windows 10 actief was.

Als je andere antimalware-oplossingen gebruikt, zoals Norton, Bitdefender of Trend Micro, raadpleeg dan hun ondersteuningsdocumentatie voor het verwijderen van virussen en andere schadelijke programma's.

#9 Houd Windows 10 up-to-date

Microsoft brengt altijd proactief updates uit om problemen op te lossen, nieuwe functies toe te voegen en beveiligingslekken te dichten. Hoewel updates soms de oorzaak zijn van dingen die niet goed werken, kan het bijhouden van de update je computer sneller maken.

Een Microsoft Surface book die zijn besturingssoftware bijwerkt

Installeer cumulatieve updates

In Windows 10 worden updates automatisch uitgevoerd, maar afhankelijk van de update of hoe het apparaat is geconfigureerd, worden ze niet altijd gedownload en geïnstalleerd zodra ze beschikbaar zijn. Als je computer langzamer werkt dan normaal, kan het zijn dat er een update beschikbaar is om de prestaties te verbeteren.

Om updates handmatig te installeren op Windows 10, volg je deze stappen:

 • Open Instellingen
 • Klik op Bijwerken en beveiliging
 • Klik op Windows Update
 • Klik op de knop Controleren op updates
 • Klik eventueel ook onder het gedeelte Optionele updates om de optie te bekijken en klik op Nu downloaden en installeren als je deze ook wilt installeren
 • Klik op de knop Nu opnieuw opstarten

Upgrade naar de nieuwste versie

Als het apparaat een oudere versie van Windows 10 heeft, kan een upgrade naar de meest recente versie de prestaties versnellen of nieuwe functies introduceren die je productiever kunnen maken en werk sneller gedaan te krijgen.

Om een Windows 10-apparaat naar de meest recente versie te brengen, volg je deze stappen:

 • Open Instellingen
 • Klik op Bijwerken en beveiliging
 • Klik op Windows Update
 • Klik op de knop Controleren op updates
 • Klik op Nu downloaden en installeren als er een nieuwe versie beschikbaar is. (Als de optie niet beschikbaar is, heeft de computer de meest recente versie al geïnstalleerd, of is de nieuwe versie nog niet volledig compatibel met je hardwareconfiguratie).
 • Klik op de knop Nu opnieuw opstarten

Zodra je de stappen hebt voltooid, start je de computer opnieuw op om de nieuwe versie toe te passen, waardoor de algemene systeemprestaties verbeteren.

Laat je computerwerk niet vertragen door zware processen. Plan virus scans en grote updates voor de nacht. Zo benut je de tijd waarin je de computer niet gebruikt en merk je geen vertraging tijdens je werk of ontspanning.

Bijwerken van applicaties voor optimale prestaties

Verouderde apps vertragen zelfs de beste desktop. Meestal is dit te wijten aan bugs of compatibiliteitsproblemen met een nieuwe versie van Windows 10.

Hoewel je de apps die je installeert vanuit de Microsoft Store automatisch kunt bijwerken, moet je veel traditionele desktop-apps handmatig bijwerken. Voer de volgende stappen uit om Microsoft Store-apps handmatig bij te werken:

 • Open Microsoft Store
 • Klik op de knop Meer weergeven in de rechterbovenhoek
 • Selecteer de optie Downloads en updates
 • Klik op de knop Updates ophalen en dan op Alles bijwerken

Zodra je de stappen hebt voltooid, worden de updates, als ze beschikbaar zijn, automatisch gedownload en geïnstalleerd.

Als deze stappen je problemen niet oplossen, heb je ook de optie om voor een grotere cleaning te gaan, namelijk Windows 10 opnieuw installeren. In de stap voor stap gids in het gelinkte artikel leg ik je uit hoe je dat aanpakt!

Laptop op een vensterbank in beeld

#10 Schakel visuele effecten uit

In Windows 10 vind je veel visuele effecten, van animaties tot schaduwen tot meer geavanceerde visuele elementen, zoals vervagen en transparantie, en een deel van de Fluent Design-opties.

Hoewel deze effecten de ervaring visueel aantrekkelijker maken, vereisen ze ook systeembronnen die computers met oudere hardware vertragen. Je kunt deze effecten echter uitschakelen om Windows 10 sneller te maken.

Visuele effecten uitschakelen

Voer de volgende stappen uit om animaties, schaduwen, vloeiende lettertypen en andere effecten in Windows 10 uit te schakelen:

 • Open Instellingen
 • Klik op Systeem en dan op Over
 • Klik onder het gedeelte Verwante instellingen op de optie Geavanceerde systeeminstellingen in het rechterdeelvenster
 • Klik op het tabblad Geavanceerd
 • Klik onder het gedeelte Prestaties op de knop Instellingen
 • Klik op het tabblad Visuele effecten
 • Selecteer de optie Aanpassen voor beste prestaties om alle effecten en animaties uit te schakelen
Let op

Als je deze optie gebruikt, heeft dit ook invloed op de manier waarop lettertypen worden weergegeven. Als je de lettertypen scherp en leesbaar wilt houden, en dat raad ik je ook aan, selecteer dan de optie Aangepast, wis alle instellingen, maar laat de optie Randen van schermlettertypen vloeiend weergeven aangevinkt.

 • Klik op de knop Toepassen > OK

Zodra je deze stappen hebt voltooid, worden de visuele effecten uitgeschakeld en zal de interactie met elementen (vensters en menu's) responsiever aanvoelen.

Transparantie-effecten uitschakelen

Gebruik deze stappen om Windows 10 Fluent Design-effecten uit te schakelen:

 • Open Instellingen
 • Klik op Personalisatie
 • Klik op Kleuren
 • Schakel de schakelaar Transparantie-effecten uit

Nadat je de stappen hebt voltooid, voelt Windows 10 niet alleen sneller aan, maar maakt je apparaat ook wat systeembronnen vrij voor belangrijkere taken.

#11 Maak gebruik van een adblocker

Internetpagina's vol advertenties? Installeer een adblocker. Hiermee blokkeer je niet alleen irritante reclames, maar laad je pagina's ook sneller omdat je browser minder te verwerken krijgt. Dit resulteert in een vlottere surfervaring en minder afleiding.

Conclusie

Zo zie je maar, er is niet één reden waarom je Windows 10 computer traag aanvoelt, er kunnen veel redenen zijn! Denk aan te veel programma's die op de achtergrond worden uitgevoerd of onnodige visuele effecten die je systeem trager maken. Loop de 10 manieren in dit artikel nog eens rustig door, en als alles goed gaat, werkt je computer een stuk soepeler naderhand!

Ik hoop dat dit artikel je vraag, "Hoe maak ik mijn Windows computer sneller?", beantwoordt. Bedank voor je tijd en laat zeker een berichtje achter als je nog met vragen zit!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen