Stap voor Stap het Windows 10 Aanmeldscherm Overslaan

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Stap voor Stap het Windows 10 Aanmeldscherm Overslaan

Ik werk dagelijks op mijn Windows-pc. Ik ben de enige gebruiker en al mijn privégegevens zijn veilig opgeslagen, zoals iedere pc-professional dat zou doen. Ikzelf vond het telkens aanmelden bij Windows een onnodige last die het inlogproces vertraagt. Daarom wilde ik het Windows 10 aanmeldscherm overslaan.

Dit deed ik voor zowel bij het opstarten, als bij het uit de slaapstand halen, als bij het uit de schermbeveiliging halen van mijn pc. En wat een genot: het inloggen gaat een stuk sneller en als je net zoveel op je pc zit als ik, scheelt dat op jaarbasis stiekem best wat tijd.

Heb je je tijd ook beter te besteden of irriteer je je simpelweg aan het aanmeldscherm van Windows? Dat is na het lezen van dit artikel verleden tijd! Hier vind je alle manieren om het aanmeldscherm van Windows 10 over te slaan. 😄

Het aanmeldscherm van Windows 10

Het aanmeldingsscherm van Windows 10 is het scherm dat je ziet voordat je daadwerkelijk toegang hebt tot de gegevens op je pc. Je ziet hier een beperkt aantal gegevens, zoals de tijd en de opstart- en afsluitopties. Hier log je in, doorgaans met een gebruikersnaam en wachtwoord, en pas hierna is je pc te gebruiken.

Dat heeft zo zijn voordelen: het voorkomt dat iemand ongewenst je pc gebruikt en de gegevens erop inziet. Maar in sommige gevallen is het aanmeldscherm juist nadelig.

Ben je bijvoorbeeld de enige gebruiker en heb je de beste laptop of desktop-pc waarbij alles soepel en supersnel verloopt? Dan zit het telkens aanmelden al snel in de weg. Gelukkig is het dan altijd nog een optie om het aanmeldscherm over te slaan. Hoe je dat doet, leg ik je in dit artikel stap voor stap uit.

Laptop met daarop het aanmeldscherm van Windows 10

Dit heb je nodig

Wil je net als ik het aanmeldproces van Windows sneller maken? Dat kan! En het mooie is dat er vrij weinig voor nodig is. Je hebt enkel een Windows-pc nodig. En waarschijnlijk dit artikel, maar dat heb je al als je dit leest. 😉

Het enige dat je dient te doen is de stappen doornemen en uitvoeren en that's it: aan de slag!

Optie 1: Het aanmeldscherm bij het opstarten overslaan

Bij het opstarten van je pc, krijg je standaard het aanmeldscherm te zien. Voordat je pc daadwerkelijk te gebruiken is, log je hier in met je gebruikersnaam en wachtwoord. En in sommige gevallen met een pincode, gezichtherkenning, vingerafdruk of een andere alternatieve aanmeldwijze. Daarover later meer. 👀

Hoe dan ook, om het aanmeldscherm hier over te slaan heb je twee opties: aanmelden met een wachtwoord uitschakelen via netplwiz of via het Windows-register.

Ik raad je aan om het via netplwiz te doen, gezien je in het Windows-register geen ruimte hebt om fouten te maken. Maak je een fout, dan leidt dit mogelijk tot het disfunctioneren van Windows.

Een foutje zorgt er bijvoorbeeld voor dat Windows 10 traag is, maar er zijn ook grotere gevolgen mogelijk. Windows wilt niet opstarten na een wijziging in het register? Dan ligt de fout waarschijnlijk bij de wijziging. Het is dan vaak een kwestie van het opnieuw installeren van Windows 10, maar voorkomen is beter dan genezen.

Kijk daarom eerst naar de optie via netplwiz. En kies je voor de optie via het Windows-register? Zorg er dan voor dat je de stappen nauwkeurig uitvoert.

Via netplwiz

Het overslaan van het aanmeldscherm via netplwiz is vrij eenvoudig. Zorg dat je je gebruikersnaam en wachtwoord van je Windowsaccount bij de hand hebt.

 • Open netplwiz: Open de zoekbalk van je pc of druk tegelijkertijd op de Windows- en R-toets. Typ vervolgens 'netplwiz' in en druk op enter.
 • Controleer je account: Je account behoort te staan in het vak onder 'Gebruikers van deze computer'. Is dit niet het geval? Klik dan op 'Toevoegen' en vul het e-mailadres in dat bij het account hoort. Hierna verschijnt de gebruiker in het vak.
 • Vink het aanmeldscherm uit: Bovenin zie je een vinkje voor 'Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken'. Vink dit vinkje uit en klik op 'OK'.
 • Bevestig je keuze met je gebruikersnaam en wachtwoord: Er verschijnt nu een scherm waarin je je gebruikersnaam en wachtwoord invult om je keuze te bevestigen. Vul dit in en klik weer op 'OK'.
Screenshot van het overslaan van het Windows-aanmeldscherm via netplwiz
Screenshot van de bevestiging van het overslaan van het Windows-aanmeldscherm via netplwiz

Nu hoef je je niet meer aan te melden na het opstarten van je pc. Controleer dit nog even door je pc opnieuw op te starten. En wil je je weer aanmelden met het wachtwoord? Dan voer je exact dezelfde stappen uit, maar vink je het vinkje aan. ✅

Gebruikersnaam of wachtwoord van je Windowsaccount vergeten?

Als je je gebruikersnaam en/of wachtwoord kwijt bent, zijn er meerdere manieren om die te achterhalen. Je gebruikersnaam achterhalen kan op twee manieren.

De eerste manier is door de verkenner-app te openen. Navigeer naar 'Deze pc' > 'Windows C:' > 'Gebruikers'. Hier zie je naast het mapje 'Openbaar' een mapje met de gebruikersnaam.

De andere optie is via netplwiz. Klik hier op toevoegen zoals beschreven in de stappen hierboven (ook als je account ertussen staat) en voer het e-mailadres van je Windows-account in.

Je krijgt dan automatisch de gebruikersnaam te zien. Als je een account toevoegt dat er al staat, krijg je simpelweg de melding dat het niet mogelijk is.

Ben je je wachtwoord vergeten? Start dan de pc opnieuw op zodat je in het aanmeldscherm van Windows terecht komt en klik op 'Wachtwoord vergeten' onder het invulveld. Stel je wachtwoord opnieuw in door de stappen te volgen.

Via het Windows-register

Besluit je ondanks de risico's om het Windows-register te gebruiken om het aanmeldscherm over te slaan? Voer de stappen hieronder dan zeer nauwkeurig uit. 🧐

 • Open de Register-editor: Klik op de zoekbalk in de taakbalk of druk de Windows- en R-toets tegelijkertijd in. Typ hier 'regedit' in en druk op enter.
 • Geef toestemming: Je pc vraagt nu of je toestemming aan de app geeft om wijzigingen aan te brengen. Geef hier toestemming voor.
 • Navigeer naar de juiste map: Klik op het pijltje (>) voor 'HKEY_LOCAL_MACHINE' om de submappen te openen. Navigeer hier naar 'SOFTWARE' en open hieronder het mapje 'Policies' en hieronder weer het mapje 'Microsoft'. Hier zie je de map 'Windows'.
 • Maak een nieuwe sleutel: Klik met je rechtermuisknop op de Windows-map, houd je muis boven 'Nieuw' en kies voor 'Sleutel'
 • Wijzig de naam van de nieuwe sleutel: De nieuwe sleutel krijgt de naam 'Nieuwe sleutel nr. 1'. Verander de naam naar 'Personalization'.
 • Maak een nieuwe waarde aan: Open de nieuwe sleutel met de naam 'Personalization'. Klik met je rechtermuisknop op het lege veld en houd je muis boven 'Nieuw'. Kies hier voor 'DWORD (32-bits)-waarde'
 • Wijzig de naam van de nieuwe DWORD-waarde: De nieuwe waarde krijgt de naam 'Nieuwe waarde nr.1'. Verander de naam naar 'NoLockScreen'.
 • Wijzig de NoLockScreen-waarde: Dubbelklik op de NoLockScreen-waarde en wijzig de waarde onder 'Waardegegevens' van 0 naar 1.
Screenshot van het Windows-register waarin een nieuwe waarde wordt toegekend aan een NoLockScreen-waarde

Start je pc opnieuw op om te controleren of je nu inderdaad het aanmeldscherm overslaat. Mocht je in de toekomst weer het aanmeldscherm gebruiken, navigeer je naar de nieuwe map en wijzig je de waarde van 1 terug naar 0.

Optie 2: Het aanmeldscherm na slaapstand overslaan

Dien je je aan te melden wanneer je je pc uit de slaapstand haalt en haal je dit graag weg? Dat kan ook!

Ga hiervoor naar de instellingen. Klik op de zoekbalk en typ hier 'instellingen' in. Navigeer in de instellingen naar 'Accounts' en klik hier op 'Aanmeldingsopties'.

Hier vind je 'Wanneer moet een wachtwoord worden vereist als u bij de computer terugkomt?' Kies hier voor 'Nooit' in plaats van 'Als pc uit de slaapstand wordt gehaald'.

Screenshot van de aanmeldingsopties van het Windows-account

Optie 3: Het aanmeldscherm na schermbeveiliging overslaan

Met de schermbeveiliging bedoel ik de periode waarin de pc nog niet in slaapstand is terechtgekomen, maar het scherm al wel is uitgeschakeld. Sommige mensen zien in deze periode bijvoorbeeld een screensaver.

Dien je je aan te melden wanneer je je pc uit de schermbeveiliging haalt, maar sla je dit liever over? Voer dan onderstaande stappen uit. ⬇️

Screenshot van de instellingen voor schermbeveiliging
 • Open de instellingen.
 • Navigeer naar 'Persoonlijke instellingen' en klik hier op 'Vergrendelingsscherm'.
 • Open hier de juiste link door op 'Instellingen voor schermbeveiliging' te klikken.
 • Vink hier de optie 'Aanmeldscherm weergeven bij hervatten' uit.

Et voilà! Dat was het alweer. En om weer in te stellen dat het aanmeldscherm verschijnt wanneer je de pc uit de schermbeveiliging haalt, volg je dezelfde stappen, maar dan vink je het vakje juist aan.

Andere aanmeldingsopties

Heb je graag een beveiliging op je pc, maar zit je er niet op te wachten om iedere keer je wachtwoord in te vullen? Er bestaan gelukkig nog andere aanmeldingsopties. 😁

Deze aanmeldingsopties vind je in de instellingen. Open de instellingen, ga naar 'Accounts' en navigeer naar 'Aanmeldingsopties'. Hier zie je het kopje 'Manieren om aan te melden'. Daaronder staan de verschillende aanmeldingsopties en die leg ik hieronder uit.

 • Windows Hello: Windows Hello omvat meerdere manieren van aanmelden. De mogelijkheden zijn aanmelden met een gezichtsscan, iris-scan, vingerafdruk of pincode. Welke precies beschikbaar zijn, hangt af van je pc.
 • Beveiligingssleutel: Hierbij is er sprake van een fysieke sleutel die nodig is om je aan te melden. Meestal gaat het om een speciale usb-stick. Het is dan enkel mogelijk om in te loggen als je de beveiligingssleutel in de pc steekt.
 • Dynamisch vergrendelen: Hierbij koppel je een ander apparaat, zoals je telefoon, met je pc via bluetooth. Wanneer je met het gekoppelde apparaat wegloopt, vergrendelt je pc zodra het apparaat buiten het bluetooth-bereik valt.
 • Afbeeldingswachtwoord: Hierbij stel je een afbeelding in waarop je bepaalde 'tekeningen' maakt om de pc te ontgrendelen. Stel bijvoorbeeld een foto van een kat in en trek de ogen om met je muis.
Screenshot van aanmeldingsopties in de instellingen van een Windows-pc

Conclusie

Of je nu het aanmelden vervelend vindt bij het opstarten, bij het uit de slaapstand halen of bij het uit de schermbeveiliging halen: hopelijk heb je na het lezen van dit artikel duidelijk antwoord op je vraag: 'hoe kun je het windows 10 aanmeldscherm overslaan?'

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, hoor ik het graag. Vul daarvoor het feedbackformulier onderaan de pagina in. In ieder geval bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?