Stap voor Stap Windows 10 Opnieuw Installeren

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Krijg je computer terug op de rails.

Stap voor Stap Windows 10 Opnieuw Installeren

Geen paniek als je computer niet meer naar behoren werkt of heel traag is geworden. Je kunt je harde schijf helemaal leegmaken en Windows 10 opnieuw installeren. Ben je klaar voor een nieuwe start? Die begint hier!

Belangrijk om te weten is dat een volledige herinstallatie al je persoonlijke gegevens verwijdert die je op de schijf hebt opgeslagen, dus zorg ervoor dat je eerst een back-up maakt van al je belangrijke bestanden op een externe harde schijf. Hieronder vind je daarom alvast de beste harde schijven op een rij.

Seagate Expansion Portable 2 TB

Seagate Expansion Portable 2 TB
Opslagcapaciteit: 2 TB
Formaat harde schijf: 2.5 inch harde schijf
Voedingstype: USB
Type aansluiting: USB 3.0 A
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Western Digital Elements Portable

Western Digital Elements Portable
Opslagcapaciteit: 1 TB
Formaat harde schijf: 2.5 inch harde schijf
Voedingstype: USB
Type aansluiting: USB 3.0 A
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Seagate Game Drive PS4 & PS5

Seagate Game Drive PS4 & PS5
Opslagcapaciteit: 2 TB
Formaat harde schijf: 2.5 inch harde schijf
Voedingstype: USB
Type aansluiting: USB 3.0 A
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Het is ook een goed idee om een notitie te maken van alle programma's die je op je pc hebt geïnstalleerd, zodat je deze kunt downloaden en herstellen nadat Windows opnieuw is geïnstalleerd. Als je dat allemaal gedaan hebt, ben je klaar om eraan te beginnen!

Vrouw aan haar computer in beeld met een externe harde schijf

Wanneer moet je Windows 10 opnieuw installeren?

Als je Windows-pc trager is dan voorheen en maar niet sneller wilt werken nadat je bijvoorbeeld ruimte hebt vrijgemaakt op je harde schijf, en ongeacht het aantal programma's dat je verwijdert, is het een goed idee om Windows opnieuw te installeren.

Het opnieuw installeren van Windows is vaak een snellere manier om van malware af te komen en andere systeemproblemen op te lossen. Een goede virusscanner voorkomt dat je per ongeluk een virus binnenhaalt, dus beter voorkomen dan genezen!

Malware

Malware is opdringerige software die ontworpen is om computers en computersystemen te beschadigen en te vernietigen. Malware komt van malicious software of kwaadaardige software. Voorbeelden van malware zijn virussen, wormen, Trojaanse virussen, spyware, adware en ransomware.

Een goede laptop en zelfs de beste desktop verdient een goed onderhoud. Neem preventieve maatregelen om je Windows computer gezond te houden, zoals het regelmatig opschonen van tijdelijke internetbestanden, af en toe een schijfcontrole uitvoeren en je anti-virusscanner up-to-date houden.

Is het dan toch écht zover dat je Windows opnieuw moet installeren, dan lees je hieronder hoe dat in zijn werk gaat!

Stap 1: Je pc opnieuw instellen

De eenvoudigste manier om Windows 10 opnieuw te installeren is via Windows zelf. Klik op Start > Instellingen > Update & beveiliging > Herstel en kies vervolgens Aan de slag onder Deze pc opnieuw instellen.

Het reset-proces is eenvoudig: je pc wordt opnieuw opgestart en na een pauze waarin alles wordt voorbereid, krijg je een scherm te zien met twee mogelijkheden: Alles verwijderen of Mijn bestanden behouden. Sommige computers geven je ook nog een derde optie: Fabrieksinstellingen terugzetten.

Screenshot van de opties voordat Windows opnieuw wordt geïnstalleerd

Een volledige herinstallatie wist je hele schijf, dus selecteer Alles verwijderen indien je voor een volledige schoonmaak gaat. Hierbij gaan ook al je persoonlijke bestanden en software verloren, dus vergeet ze niet veilig te stellen! Enkel de softwareprogramma's die reeds op je computer stonden, blijven geïnstalleerd.

Wanneer je voor Mijn bestanden behouden kiest, blijven je persoonlijke documenten effectief staan. Ook de standaard op de computer geïnstalleerde software blijft bespaard. Wat wel verwijderd wordt zijn Office-pakketten, grafische applicaties en games. Deze optie is de snelste, maar kuist je systeem niet volledig uit.

Indien je voor de optie Fabrieksinstellingen terugzetten gaat, keert je computer terug naar de staat waarin hij verkeerde toen je hem kocht. Indien er toen een oudere versie van Windows op stond, gaat hij terug naar deze versie. Alle basissoftware op je computer wordt behouden, maar je persoonlijke bestanden, instellingen en programma's worden verwijderd.

Stap 2: Herinstallatie van Windows 10

Als je klaar bent met het opnieuw installeren van Windows 10, is het tijd om de juiste instellingen toe te voegen, je apps opnieuw te installeren, voorkeuren toe te passen en eventueel gegevens uit een back-up terug te zetten.

Toevoegen van de juiste instellingen

  • Selecteer de gewenste taal, je tijdzone en toetsenbord instellingen.
  • Kies de versie van Windows 10 die je wilt installeren en klik op Volgende. Professioneel of Home zijn de meest gekozen opties.
  • Om verder te kunnen dien je eerst akkoord te gaan met de gebruikersvoorwaarden.
  • Ga dan voor de optie Aangepast: Alleen Windows installeren.
  • Nu is het tijd om te kiezen op welke schijf je Windows 10 wilt installeren. De meest voor de hand liggende keuze is de C: schijf. Als je nu op volgende klikt wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd! Neem een kopje thee of koffie erbij, en laat je computer rustig zijn werk doen. ⌛

Apps herstellen

Meld je aan met je Microsoft-account om je gesynchroniseerde instellingen en eerder geïnstalleerde apps te herstellen.

Voordat je deze kunt herstellen, dien je je account te verifiëren. Klik op Start > Instellingen > Accounts > Uw account en klik op Verifiëren. Je krijgt een code die nodig is om je pc weer aan de vertrouwde lijst toe te voegen.

Open de Microsoft Store door op Start te klikken en Store te selecteren, of zoek naar de Store in de zoekbalk. Je kunt ook op het Store-pictogram in je taakbalk klikken. Als je precies weet wat je zoekt, typ je de naam van de toepassing in de zoekbalk boven in het Store-venster.

Klik op je gebruikersfoto en kies Mijn bibliotheek om toegang te krijgen tot alle eerder geïnstalleerde apps. Klik op Alles weergeven en vervolgens op de downloadknop naast elke app die je wilt terugzetten.

Klik nogmaals op je gebruikersfoto, maar kies deze keer Downloads om de ingebouwde apps bij te werken.

Stap 3: Terug aan de slag!

Als de herinstallatie goed gegaan is, functioneert je laptop of pc weer als nieuw! Je kunt nu weer aan de slag met het installeren van softwareprogramma's die onmisbaar zijn voor al je activiteiten en je systeem, zoals een goede virusscanner, Office-pakket, grafische programma's, of een goede VPN.

Heb je je laptop al langer dan een jaar of drie, dan is deze misschien aan vervanging toe. Kies je ervoor om deze te vervangen, dan vind je hieronder daarom alvast de drie beste laptops van nu.

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Processortype: Apple M1
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: Apple M1 7-core
Wifi: Ja, 802.11ax
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Lenovo IdeaPad 3

Lenovo IdeaPad 3
Schermgrootte: 17.3 inch
Schermresolutie: 1600 x 900 pixels
Processortype: Intel Core i5
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Wifi: Ja, 802.11ac
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

HP Probook 450 G8

HP Probook 450 G8
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Core i7
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: Intel UHD Graphics 630
Wifi: Ja, 802.11ax
Bekijk prijs op Bol.comPijltje
Windows laptop met NordVPN open

Conclusie

Hopelijk heb je in dit artikel een antwoord gevonden op je vraag: "Hoe moet ik Windows 10 opnieuw installeren?"

Een herinstallatie van Windows 10 is het overwegen waard wanneer je alles al hebt geprobeerd om bepaalde systeemproblemen op te lossen. Zie het als een reddingsmiddel om je computer weer fris en gezond te krijgen.

Volg de instructies stap voor stap, geef je computer de tijd om alles te resetten en neem zelf de tijd om vervolgens alles weer correct te installeren! 👌🏻

Was dit artikel behulpzaam?