Een Bootable Usb Maken Doe je Zo!

Author Avatar

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Windows, macOS en Linux – ieder heeft zijn eigen stappen!

Een Bootable Usb Maken Doe je Zo!

Ook ik heb het ooit voor de eerste keer moeten doen: een bootable usb maken. Ik herinner me nog dat ik peentjes zweette tijdens de eerste paar keren dat ik hiermee aan de slag ging. Laat me jou die zweetaanvallen besparen door de stappen in detail met je door te nemen!

Weten hoe je zo'n usb maakt is cruciaal als je bijvoorbeeld Windows 10 opnieuw wilt installeren, als Windows 10 niet meer wilt opstarten of als Windows traag is in het algemeen, bijvoorbeeld.

Laten we eerst kort de te verwachten stappen doornemen:

Hoe maak je een bootable usb?

Om een bootable usb te maken, dien je een ISO-bestand van het gewenste besturingssysteem op een usb-stick met voldoende opslag te plaatsen. Configureer vervolgens het juiste bestandssysteem en de partitie-indeling

Laptop met een blauw scherm waarin wordt vermeld dat de pc niet kan opstarten vanwege een error in Windows

Wat je nodig hebt om een bootable usb te maken

Om een bootable usb te maken, heb je enkele dingen nodig:

  • een computer of laptop met Windows of macOS;
  • een usb met minimaal 8 GB vrije ruimte voor Windows en met minimaal 14 GB vrije ruimte voor macOS;
  • een (goede) internetverbinding;
  • tijd: gemiddeld duurt het zo'n 30 minuten, maar dit ligt aan de snelheid van het internet en van je pc;
  • voor Windows: een legale licentie van Windows. Alleen een legale licentie van Windows is opnieuw te installeren. Gaat het om een digitale licentie? Dan heb je niets nodig. Voor andere legale licenties heb je de Windows-productcode nodig.1Microsoft (n.d.). 'Uw productcode voor Windows zoeken'

Let op!

Staan er nog gegevens op de usb-stick en wens je deze te behouden? Maak hier dan eerst een back-up van, want de gegevens worden verwijderd bij het maken van de bootable usb.

Daarnaast is het belangrijk dat de usb-stick goed werkt en bij voorkeur al leeg is wanneer je begint. Daarvoor moet je je usb-stick formatteren.

Ook is je usb-stick beveiligen in dit geval geen goed idee. Stel je kiest om te booten vanaf de usb bij het opstarten van je pc en er zit een beveiliging op, dan heeft de pc geen toegang tot de nodige bestanden.

En wanneer Windows niet meer opstart, is het wel zo handig als je bootable usb ook daadwerkelijk te gebruiken is. 😅

Bootable usb maken voor Windows

Beschik je over alles wat nodig is? Top, dan is het tijd om te beginnen! Ik heb vaker dan ik kan tellen een bootable usb voor Windows gemaakt en hiermee Windows (opnieuw) geïnstalleerd, dus ik ken de stappen van binnen en buiten.

Dit is de eenvoudigste en betrouwbaarste manier. Dit programma ondersteunt Windows 8.0 of oudere versies niet meer. Onderstaande stappen gelden daarom voor Windows 8.1, 10 en 11.

Stap 1: download de Windows MediaCreationTool

De MediaCreationTool, het hulpprogramma van Windows, vind je op de Windows-supportsite voor het maken van een bootable usb.2Microsoft (n.d.). 'Installatiemedia voor Windows maken'

Ga naar de site en selecteer de juiste Windowsversie. Bij Windows 8.1 volg je direct de stappen op de site. Bij Windows 10 kies je voor 'Hulpprogramma nu downloaden'. Bij Windows 11 kies je voor 'Download nu' onder 'Installatiemedia voor Windows 11 maken'.

Stappen voor het downloaden van het Windows 8.1 hulpprogramma op de support-site van Windows
Stappen voor het downloaden van het Windows 10 hulpprogramma op de support-site van Windows
Stappen voor het downloaden van het Windows 11 hulpprogramma op de support-site van Windows

Stap 2: de MediaCreationTool gebruiken

Wanneer de download van de tool klaar is, open je het programma. Het eerste dat je ziet zijn de licentievoorwaarden. Deze dien je te accepteren, anders kom je niet verder.

Hierna selecteer je de taal en editie. In sommige gevallen vraagt het programma ook om de architectuur, oftewel de bitversie (32- of 64-bit).3Lenovo (n.d.). 'Controleren of mijn computer 32-bits of 64-bits Windows is' Meestal staan de aanbevolen opties al aangevinkt, waardoor je niets hoeft te veranderen. Dat maakt het extra makkelijk! 😄

Windows-specificaties controleren

Wanneer je de aanbevolen opties liever niet aanvinkt, bijvoorbeeld omdat je liever kiest voor een andere taal, dien je zelf de editie (en architectuur) te selecteren.

Om de juiste gegevens te controleren, ga je naar Instellingen > Systeem > Info. Hier zie je een overzicht van je pc-gegevens, waaronder de Windows-specificaties. 

Vervolgens kies je het medium. Omdat we een bootable usb maken, kies je hier voor 'USB-flashstation'.

Nadat je weer op volgende klikt, dien je het usb-flashstation te selecteren. Wanneer er maar één usb-stick in je pc zit, selecteert het programma deze automatisch. Anders kies je zelf de juiste usb-stick.

En dan is het nog een kwestie van tijd. Hierna begint het programma met het downloaden van de nodige bestanden op de usb-stick. Na een tijdje zie je 'Het USB-flashstation is klaar' en is de bootable usb gemaakt. ✅

Taal en editie selecteren in het Windows hulpprogramma
Media kiezen in het Windows hulpprogramma
USB-flashstation selecteren in het Windows hulpprogramma

Let op!

Haal je usb nooit zomaar uit je pc; dit beschadigt mogelijk de bestanden erop. Werp de usb veilig uit door op het pijltje rechts onderin de taalbalk te klikken. Klik op het usb-icoon en kies voor 'Hardware veilig uitwerpen'. 

Bootable usb maken voor macOS

Onderstaande stappen gelden voor de nieuwste versie van OS X El Capitan (10.11.6), de nieuwste versie van macOS Sierra (10.12.6) en de latere versies van macOS (macOS Sonoma, Ventura, Monterey, Big Sur, Catalina, Mojave en High Sierra).

Ik werk al dik tien jaar met MacBooks, en heb ook hierop vaak nieuwe versies van macOS geïnstalleerd via bootable usb's – die ik natuurlijk zelf gemaakt hebt. 😉

De macOS-versie van je pc achterhalen

Voor de volgende stappen is het belangrijk om te weten welke versie je hebt. Open het Apple-menu en ga naar 'over deze Mac'. Bovenaan zie je de versie staan en that's it!

Stap 1: downloaden het macOS-installatieprogramma

De eerste stap is het downloaden van het juiste macOS-installatieprogramma. Download hetzelfde installatieprogramma als waar je pc op draait. Dit zijn de downloadlinks van de versies:

Let op!

Download het programma, maar open (en installeer) het nog niet.

Stap 2: de bootable usb maken

Nu het juiste bestand op je mac staat, gaan we verder met het maken van de bootable usb.

Achterhaal de naam van je usb-stick. Stop de usb in je pc en open Finder. Klik met de rechtermuisknop op de usb in de navigatiekolom en klik vervolgend op 'Toon info'. Je ziet nu de volledige naam van je usb. Deze heb je straks nodig.

Open vervolgens de terminal: open Finder, navigeer naar 'Apps', ga naar 'Hulpprogramma's' en klik op 'Terminal'. Een andere optie is om te zoeken door de CMD-toets en spatiebalk tegelijkertijd in te drukken. Typ daarna 'Terminal' in en selecteer de terminal.

In de Terminal typ of plak je het juiste commando. Het exacte commando hangt af van het besturingssysteem. Je vindt de commando's onderaan deze stap, maar let op! Zoals je ziet zijn 'Applications' en 'MyVolume' onderstreept. Deze gedeeltes vergen nog even je aandacht.

  • 'Applications' is de locatie waarin je downloads standaard terecht komen. Is dit op jouw pc niet het geval? Wijzig dit dan naar de juiste locatie.
  • 'MyVolumes' wijzig je naar de naam van je usb.
Zoekresultaten voor 'terminal' op een Mac-pc
erminal van een mac met een gehighlighte commando

Na het invullen van de commando, druk je op de enter-toets. Je pc vraagt je nu om je wachtwoord in te vullen. Vul je wachtwoord in (je ziet hierbij geen tekens op je scherm verschijnen) en druk nogmaals op de enter-toets.

Druk op de y-toets om te bevestigen dat je de inhoud van je usb wilt wissen en druk wederom de enter-toets in. De terminal gaat nu aan de slag met het maken van de bootable usb. Je krijgt hierbij mogelijk de waarschuwing dat de terminal toegang wil tot de bestanden. Klik op 'OK' om door te gaan met kopiëren.

De terminal laat weten wanneer het proces voltooid is. Dit duurt doorgaans een half uur. Je usb heeft nu dezelfde naam als het installatieprogramma, bijvoorbeeld 'macOS Ventura-installatie'. Stop de terminal, haal je usb uit je pc en wees blij dat je nu een bootable usb hebt! 🥳

Terminal-commando's

Sonoma
sudo /Applications/Install\ macOS\ Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
Ventura
sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
Monterey
sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
Big Sur
sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
Catalina
sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
Mojave
sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
High Sierra
sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
Siera
sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app
El Capitan
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Je hebt nu je bootable usb voor macOS! 🥳

Bootable usb maken voor Linux

Linux is een beetje een geval apart. Linux is een besturingsysteem, maar tegelijkertijd ook duizenden besturingssystemen in één. Linux heeft met ontzettend veel versies: zogeheten Linux-distributies of distro's.

Zie Linux als de fundering en de Linux-distributie als het huis erop. Ieder huis heeft een ander design, een andere inhoud en andere (praktische) eigenschappen.

Om een huis via de voordeur binnen te komen en via daar naar de achterdeur te lopen, is voor ieder huis een andere sleutel en route door het huis nodig. Datzelfde geldt voor het maken van een bootable usb voor Linux.

Er zijn ontzettend veel manieren afhankelijk voor de gebruikte Linux-distributie. Daarom ga ik niet te veel in detail in dit artikel, maar bied ik je wel een optie aan die met het gros van de populaire distro's werkt: Rufus.

  1. Download de nieuwste versie van Rufus en de gewenste Linux-distributie ISO.
  2. Sluit een usb-stick aan op je computer.
  3. Start Rufus en kies je usb-stick uit de lijst.
  4. Bij Opstartselectie, kies Disk of ISO-afbeelding > Selecteren om je Linux ISO-bestand te kiezen.
  5. Stel het doelsysteem in op MBR voor oudere systemen of GPT voor nieuwere systemen.
  6. Klik op Starten en laat Rufus de magie doen.

Als je voldoende kennis hebt om Linux te gebruiken, heb ik er alle vertrouwen in dat dit je ook lukt zonder uitleg per Linux-distro. 😉

Veelgestelde vragen over bootable usb's

Ter afsluiting beantwoord ik hieronder nog enkele nuttige vragen om in gedachten te houden nog vóór je begint met het maken van een bootable usb!

Hoeveel opslagcapaciteit heeft een bootable usb nodig?

Voor de meeste besturingssystemen heb je een bootable usb nodig met minimaal 8 GB opslagruimte. Echter, voor uitgebreidere systemen, zoals Windows of bepaalde Linux-distributies, loopt dit op tot 16 GB. Controleer altijd de vereisten van het specifieke besturingssysteem dat je wilt installeren.

Welk bestandssysteem is het beste voor een bootable usb: FAT32, NTFS of exFAT?

FAT32 is universeel en werkt met bijna alle apparaten en besturingssystemen, maar heeft een bestandsgroottebeperking van 4 GB. NTFS is ideaal voor Windows-installaties en ondersteunt grotere bestanden. exFAT is een brug tussen FAT32 en NTFS, zonder bestandsgroottebeperkingen en is compatibel met zowel Windows als macOS.

Wat is het verschil in snelheid tussen usb 2.0, usb 3.0 en usb 3.1 voor een bootable usb?

Usb 2.0 biedt snelheden tot 480 Mbps, terwijl usb 3.0 snelheden tot 5 Gbps bereikt. usb 3.1 verhoogt dit tot 10 Gbps. Voor snellere dataoverdracht en installaties raad ik je aan een usb 3.0 of 3.1 te gebruiken, mits de pc waar je de usb op aansluit dit ondersteunt.

Welke ISO-bestanden worden ondersteund door de bootable usb?

De ondersteuning van ISO-bestanden hangt af van de tool die je gebruikt om de bootable usb te maken. Tools als Rufus ondersteunen een breed scala aan ISO's, waaronder die van Windows, Linux-distributies en andere hulpprogramma's. Controleer altijd de compatibiliteit van je tool met de gewenste ISO.

Zijn er beveiligingsfuncties beschikbaar voor een bootable usb, zoals wachtwoordbeveiliging of encryptie?

Ja, sommige bootable usb-tools bieden wachtwoordbeveiliging en encryptieopties om je gegevens te beschermen. Tools als Rufus bieden opties voor het versleutelen van je usb -drive. Let wel: als dit niet foutloos gebeurt, loop je het risico dat je pc de bestanden op de bootable usb niet kan openen en gebruiken.

Conclusie

Wil je een bootable usb maken voor je pc? Dan weet je nu hopelijk precies hoe je dat doet! Zo voorkom je dat je pc niet meer opstart als het besturingssysteem niet meewerkt. Bovendien heb je een hele makkelijke manier op het besturingsysteem te upgraden of (her)installeren.

Bedankt voor het lezen. Loop je nog ergens tegenaan of je een op- of aanmerking? Laat het ons dan weten via het feedbackformulier!

Eden van der Veeken
Eden van der Veeken

Eden is een gecertificeerde full-stack webdeveloper met een weelde aan ervaring met websites en internet in de breedste zin van het woord. Ze is daarnaast een ervaren tester en reviewer van audio-apparatuur, en leert graag over huis-, tuin- en keukentech.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen