Je Usb-stick Beveiligen Doe je Zo!
Zorg dat je gevoelige informatie veilig blijft!
In een wereld waar digitale veiligheid steeds belangrijker wordt, is het beveiligen van je usb-stick essentieel. Of het nu gaat om persoonlijke foto's, belangrijke documenten of gevoelige bedrijfsinformatie, de beveiliging mag niet onderschat worden.
Inhoudsopgave
- Hoe beveilig je je usb-stick?
- Waarom beveilig je je usb-stick?
- Voorbereiding: Wat je nodig hebt
- Rohos Mini Drive (Windows)
- Rohos Mini Drive installeren
- Usb-stick beveiligen met Rohos Mini Drive
- De beveiligde usb-stick gebruiken op een pc
We nemen je stap voor stap mee door de verschillende methoden van usb-beveiliging, van eenvoudige wachtwoordbeveiliging tot geavanceerde encryptietechnieken. Met praktische tips en duidelijke instructies zorgen we dat je data veilig blijft, waar je usb-stick ook naartoe gaat.
Hoe beveilig je je usb-stick?
Om je usb-stick te beveiligen, gebruik je sterke wachtwoordbeveiliging en AES 256-bit encryptie. Kies een complex wachtwoord met een mix van letters, cijfers en symbolen en verander dit regelmatig.
Voor extra beveiliging kun je overwegen een USB-stick met ingebouwde hardware-encryptie en fysieke beveiligingsopties, zoals een vingerafdrukscanner, te gebruiken.
Waarom beveilig je je usb-stick?
Voor mij zijn usb-sticks onmisbaar. Een usb-stick is ideaal om je foto’s op te slaan, maar een usb-stick is zoveel meer dan een externe opslag voor je foto's.
Zo kun je een bootable usb maken, waardoor je niet in de problemen komt als je pc niet opstart vanwege een fatale fout in het besturingssysteem. En het is bijvoorbeeld mogelijk om je usb-stick als soort kluis te gebruiken voor je wachtwoorden en belangrijke gegevens.
Ik doe al het bovenstaande, maar het belangrijkste hierbij vind ik het beveiligen van mijn usb-stick. Niet iedereen hoeft mijn selfies te zien, maar mijn wachtwoorden zijn al helemaal privé.
Je gegevens opslaan in een cloud is ook een mogelijkheid, maar deze diensten zijn niet altijd even goed beveiligd waardoor hackers mogelijk toegang krijgen tot je gegevens.
Stel je voor, je raakt je usb-stick kwijt waarop persoonlijke of gevoelige data staat. Plotseling liggen je foto's, documenten en belangrijke administratie op straat. Dit scenario is niet alleen vervelend, maar kan ook leiden tot ernstige privacyproblemen of zelfs identiteitsdiefstal.
In een tijdperk waarin datalekken en hacks steeds vaker voorkomen, is het cruciaal om proactief te zijn in het beschermen van je digitale gegevens. Een onbeveiligde usb-stick (geldt ook voor de beste externe ssd of externe harde schijf) is als een open boek voor iedereen die hem vindt.
Daarom is het essentieel om sterke beveiligingsmaatregelen te treffen, zoals versleuteling of wachtwoordbeveiliging, om je gegevens veilig te houden.
Ook bij goed beveiligde clouddiensten loop je dit risico. Log je bijvoorbeeld in op de cloud via een openbaar wifi-netwerk? Ook dan heeft een hacker relatief makkelijk toegang.
Felipe Moura zegt hierover op Quora: "Openbare wifi-netwerken zijn meestal onversleuteld, waardoor hackers makkelijk hun gang kunnen gaan en data kunnen stelen."
Een usb-stick dient fysiek aanwezig te zijn om de gegevens ervan in te zien. Een hacker heeft daardoor minder snel je gegevens te pakken. Alleen iedereen raakt weleens wat kwijt en dan liggen je gegevens letterlijk op straat. Tenzij je ze beveiligt! 🔒
Voorbereiding: Wat je nodig hebt
Om een usb-stick te beveiligen zijn een paar dingen nodig:
Dit is in principe alles. Zolang je pc werkt en een beschikbare usb-poort heeft zit je goed. Is dit niet het geval? Bijvoorbeeld omdat een toetsenbord en muis de poorten al in beslag nemen? Dan biedt een goede usb-hub de uitkomst. Dit breidt het aantal usb-poorten van je pc uit. Let op: je usb-stick beveiligen is niet hetzelfde als het verwijderen van de schrijfbeveiliging.
Is je usb-stick niet de beste usb-stick meer? Geeft je pc bijvoorbeeld regelmatig de melding ‘usb-stick wordt niet herkend’? Dan is dat geen probleem. Je kunt de usb-stick formatteren. Dit deelt je usb-stick opnieuw in en haalt alle data eraf.
Dit komt goed uit! Want niet alleen werkt je usb weer, hij is ook leeg en de stappen in dit artikel voer je het beste uit met een lege usb-stick.
Werkt je usb-stick nog en staat er data op die je niet kwijt wil of is het juiste de data die je wenst te beveiligen? Zet het dan eerst nog even op je pc en haal hierna alsnog je usb-stick leeg.
Hierna volg je de omschreven stappen. De exacte stappen hangen af van het besturingssysteem van je pc en van je voorkeur. Daarom omschrijf ik hieronder de stappen per beveiligingsoptie. 👇
Rohos Mini Drive (Windows)
Rohos Mini Drive is een programma voor Windows waarmee je een verborgen partitie (een soort verborgen kluis) maakt op je usb-stick. Alles wat je hierin opslaat, komt er automatisch versleuteld in te staan. Om gebruik te maken van Rohos Mini Drive volg je de volgende stappen.
Rohos Mini Drive installeren
Voordat je begint, moet je eerst Rohos Mini Drive downloaden. Ga naar de site en klik op 'Download setup' Hierna verschijnt onderin je scherm een balk met rohos_mini.exe. Dubbelklik hierop.
Verschijnt er geen balk onderin je scherm met daarin het gedownloade bestand? Open dan de Windows Verkenner op je pc, navigeer naar downloads en dubbelklik op het bestand 'rohos_mini.exe' dat zich bovenaan in de lijst van downloads bevindt.
Als het bestand gedownload is, opent het installatieprogramma. Hierin doe je het volgende:
- Je pc vraagt toestemming. Geef hier toestemming. Ook vraagt het programma om een taalkeuze. Laat deze op Nederlands staan of selecteer een andere taal.
- Het programma beveelt je aan om alle actieve programma's te sluiten. Het is niet hoognodig, maar ik raad je wel aan om de programma's te sluiten die op dit moment niet nodig zijn.
- Hierna krijg je de licentieovereenkomst te zien. Deze dien je te accepteren om verder te gaan.
- Het programma staat standaard zo ingesteld dat de set-up de snelkoppelingen van het programma in een map plaatst in menu 'Start'. Ik raad je aan om het zo te laten staan. Liever in een andere map? Klik dan op 'Bladeren'.
- Het programma vraagt je of je ook een snelkoppeling op het bureaublad wilt. Is dit gewenst? Vink het vakje voor 'Maak een snelkoppeling op het bureaublad' dan aan. Zo niet, laat het vinkje dan onaangevinkt.
- Het programma geeft je nog een laatste overzicht van de gekozen voorkeuren. Klik op 'Vorige' om wijzigingen aan te brengen en doorloop de voorgaande stappen opnieuw. Of klik op 'Installeren' als alles in orde is.
- De allerlaatste vraag die je krijgt, is of je wilt dat Rohos Mini Drive opent. Is dit gewenst? Vink dan het vakje voor 'Start Rohos Mini Drive' aan alvorens je op 'Voltooien' klikt.
Usb-stick beveiligen met Rohos Mini Drive
Nu Rohos Mini drive geïnstalleerd is, is het tijd om je usb-stick te beveiligen. 👍
- Start Rohos Mini Drive op als deze nog niet gestart was. Steek vervolgens de usb-stick die je wenst te beveiligen in je pc.
- Kies in Rohos voor de optie 'Encrypt USB drive'. Rohos vindt vervolgens de usb-stick waarna een venster opent. Stel in dit nieuwe venster een wachtwoord in waarmee je de usb vergrendelt.
- In ditzelfde venster krijg je de optie om een snelkoppeling van de schijf (usb) te maken op het bureaublad. Afhankelijk van je voorkeur hierin, vink je dit vakje aan of niet.
- Klik op 'Maak schijf' om de usb-stick te beveiligen met het zojuist ingestelde wachtwoord. Rohos maakt nu de beveiligde usb-stick aan. Dit kan even duren.
Wanneer Rohos klaar is met het aanmaken van de beveiligde usb-stick, opent een Verkennersvenster waarin je de beveiligde partitie (kluis) van de usb-stick ziet.
Ook zie je een nieuwe schijf in Verkenner aangegeven als 'Encrypted Disk (R:)'. Dit is het schijfstation op de usb-stick waarin je de bestanden zet die je wenst te beveiligen met een wachtwoord. Oftewel: dit is de kluis van de beveiligde usb-stick.
De beveiligde usb-stick gebruiken op een pc
De usb-stick is altijd direct te gebruiken op dezelfde pc als waarop je de usb beveiligd hebt. Je vindt de usb via de gemaakte snelkoppeling op het bureaublad of in de verkenner. Hierna vul je je wachtwoord in waarna het direct mogelijk is om bestanden in 'Encrypted Disk (R:)' toe te voegen.
De beveiligde usb gebruiken op een andere (Windows) pc werkt net wat anders. Als je de Verkenner opent en navigeert naar je usb-stick – in mijn geval is dat 'USB-station (E:) – zie je twee bestanden: 'Rohos Mini.exe' en 'Rohos Mini Drive (Portable).exe'.
Rohos Mini.exe gebruik je op een pc waarop je administratorrechten hebt, maar waarop je niet de usb-stick hebt beveiligd. Rohos Mini Dive (Portable).exe gebruik je op een computer waarop je geen administratorrechten hebt en waarop je ook niet de usb beveiligd hebt.
Het bestand open je door een dubbelklik erop. Heb je je usb-stick bijvoorbeeld op je thuis-pc beveiligd en gebruik je deze nu op je laptop? Dan open je eerst Rohos Mini.exe. Gebruik je de usb-stick op de computer op je werk? Dan open je eerst Rohos Mini Drive (Portable).exe.
De ingebouwde software van macOS (macOS)
Apple heeft een eigen ingebouwde software waarmee je je usb-stick beveiligt. De onderstaande stappen gelden voor iedere Apple-pc met macOS 10.14 (2018) of hoger (later).
- Stop de usb-stick in de iMac of MacBook en open het schijfhulpprogramma. Dit doe je door de CMD-toets en de spatiebalk tegelijkertijd in te toetsen en 'Schijfhulpprogramma' te typen.
- Klik op 'weergave' in de linkerkolom. Klik vervolgens op 'Toon alle apparaten' en selecteer de usb-stick die je wens te beveiligen. Klik hierna op 'Wis'.
- Er opent zich een menu waarop je enkele dingen instelt. Kies een naam. Kies bij structuur 'APFS' en bij indeling 'GUID-partitie-indeling'.
- Hierna vraagt het programma je om een wachtwoord in te stellen. Vul een wachtwoord in, voer het ter controle nogmaals in en klik op 'Kies'.
- Klik op 'Wis', vervolgens op 'Gereed' en het formatteren begint. Houd er rekening mee dat dit even kan duren. Hierna is de usb-stick beveiligd en dien je eerst een wachtwoord op te geven voordat de bestanden op de usb in te zien zijn.
Alternatieven
Voldoen bovenstaande opties niet? Bijvoorbeeld omdat je een Linux-pc hebt of een oudere Apple-pc? Dan bestaan er gelukkig nog alternatieven. 😁
VeraCrypt (Windows, macOS en Linux)
VeraCrypt is een programma dat te gebruiken is op Windows, macOS en Linux. Het is daarmee breed inzetbaar, maar het is daarentegen niet eenvoudig in gebruik. Ik raad deze methode daarom niet aan als je over een andere optie beschikt.
Om er gebruik van te maken, download je allereerst VeraCrypt. De downloadstappen komen grotendeels overeen met de stappen van het downloaden van Rohos Mini Drive.
Het beveiligen van een usb-stick via VeraCrypt is een stuk lastiger en vraagt kennis. Om het je makkelijker te maken, leg ik het hier onder zo eenvoudig mogelijk uit.
- Steek de usb in je pc, open VeraCrypt, klik op 'Volume aanmaken', selecteer in het volgende venster 'Een niet-systeempartitie/schijf versleutelen'.
- Kies bij Volume-Type voor 'Standaard VeraCrypt-volume'.
- Klik op 'Apparaat selecteren' onder Volumelocatie en kies voor de juiste usb-stick. Klik hierna op 'Ok' en daarna op 'Volgende'.
- Kies bij Modus Volume aanmaken voor 'Versleuteld volume aanmaken en het formatteren'.
- In het volgende venster selecteer en test je het versleutel-algoritrme. Laat hier standaard 'AES' en 'SHA-51' staan, tenzij je weet wat je doet.
- Je komt bij 'Grootte volume' uit. Controleer of de grootte van het volume overeenkomt met wat VeraCrypt detecteert en ga naar de volgende stap.
- Kies een wachtwoord. Typ dit twee keer in, onthoud het goed en ga weer verder.
- Kies hier of je van plan bent om bestanden groter dan 4 GB op te slaan of niet.
- Beweeg je muis over het 'Volume formatteren'-venster dat nu openstaat en wacht tot de progressbar groen kleurt. Klik hierna op formatteren, bevestig de formattering en wacht tot de usb versleuteld is.
- Klaar is kees!
Oudere ingebouwde macOS-software
Als je Apple-pc een oudere macOS-versie (van 2017 of ervoor) heeft, beveilig je de usb-stick via het programma Finder. Afhankelijk van de software zijn er twee manieren. ✌️
Manier 1:
- Stop de usb-stick in je Apple-pc, open Finder en zoek Disk Utility.
- Selecteer de juiste usb-stick aan de linkerkant van je scherm,
- Klik op 'Erase' en kies voor 'macOS Extended (Journaled, Encrypted)' bij 'Format'.
- Kies een wachtwoord en stel eventueel een wachtwoord-hint in.
- De usb-stick wordt nu beveiligd. De bestanden die je er hierna opzet zijn beschermd met een wachtwoord.
Manier 2:
- Stop de usb-stick in je Apple-pc en open Finder. Links zie je je usb-stick in de kolom. Klik hierop met de rechtermuisknop en kies voor 'Codeer'.
- Vul het gewenste wachtwoord in en eventueel een wachtwoord-hint. Klik hierna op 'Encrypt Disk'.
- Het programma beveiligt nu je usb-stick.
BitLocker
BitLocker is goed en krachtig in gebruik, maar is enkel aanwezig in zakelijke versies van Windows. Is hiervan sprake? Dan volg je onderstaande stappen.
- Steek de usb-stick in je pc en open Windows Verkenner. Ga naar 'Deze pc' en klik met de rechtermuisknop op de naam van de usb.
- Kies 'Zet BitLocker aan' uit het menu. Als BitLocker nog niet geïnstalleerd was, gebeurt dat nu.
- Vervolgens krijg je de keuze hoe je de usb wenst te beveiligen. Kies hier voor beveiliging met een wachtwoord (of voor met een smartcard als je usb er een heeft).
- Kies en wachtwoord en kies vervolgens voor 'Alleen gebruikte schijfruimte versleutelen'. Kies hierna voor 'Nieuwe versleutel mode' en klik op 'Start versleuteling'. En that's it! 🥳
Usb-stick met kant-en-klare beveiliging
Een ander alternatief is een usb-stick met een kant-en-klare beveiliging. Er bestaan usb-sticks die je ontgrendelt met pincode of vingerafdruk. Deze usb-sticks beschikken over een numeriek toetsenbord of een vingerscanner. Je dient eerst een pincode in te voeren of je vinger te scannen om toegang te krijgen tot de bestanden op deze usb.
Er bestaan ook usb-sticks met een standaard wachtwoordbeveiliging. Deze is niet via een programma op je pc, maar via een programma dat specifiek gekoppeld is aan je usb-stick.
Wat je verder nog dient te weten
Hoe heb je je usb-stick beveiligd? Op welke pc's het mogelijk is om de bestanden van deze usb-stick te openen, hangt hiervan af. Hou hier rekening mee. Een usb-stick met een pincode is de enige beveiligde usb-stick waarbij het mogelijk is om hem op iedere pc te gebruiken.
Een usb beveiligd met Rohos Mini Drive is alleen te gebruiken op een Windows-pc. Een usb beveiligd met de macOS-software is alleen te gebruiken op een iMac of Macbook. Een usb beveiligd met VeraCrypt is enkel te openen op een pc met VeraCrypt. En een usb beveiligd met BitLocker is enkel te gebruiken op diezelfde pc.
Waar je verder rekening mee dient te houden is de manier waarop je de usb-stick weer uit de pc haalt. Als je je usb zomaar verwijdert uit je pc, loop je het risico dat je de bestanden erop beschadigt. 😅
Om dit te voorkomen werp je de usb eerst uit in het systeem. In Windows doe je dat via het verborgen pictogrammenmenu. Klik op het pijtje omhoog en vervolgend op het usb-pictogram.
Bij macOS zoek je in Finder de usb-stick. Zoek de naam in de balk of ga naar 'Locaties' of 'Apparaten' in het linkermenu. Klik vervolgens op de Eject-knop achter de naam van de usb.
De laatste tips
Voor optimale beveiliging van je usb-stick is AES 256-bit versleuteling aanbevolen. Deze versleutelingsstandaard wordt wereldwijd gebruikt en is bekend om zijn sterke beveiliging tegen inbreuken. AES 256-bit is effectief tegen brute-force aanvallen en beschermt je data zelfs tegen geavanceerde hacktechnieken.
Een sterk wachtwoord voor je usb-stick bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Kies voor een wachtwoord van minimaal 12 tekens. Vermijd voor de hand liggende combinaties zoals geboortedata of eenvoudige reeksen.
Een effectieve methode is het gebruik van een willekeurige zin of een reeks ongerelateerde woorden, aangevuld met cijfers en symbolen. Regelmatig je wachtwoord wijzigen verhoogt de veiligheid verder
Conclusie
Een usb-stick beveiligen: hoe je doe je dat? Dat weet je nu hopelijk. Als iemand jouw usb-stick vindt hoef je je geen zorgen te maken dat ze toegang hebben tot je bestanden. Jij hebt immers de stappen in dit artikel gevolgd! Toch? 😉