Stap voor Stap de Schrijfbeveiliging Verwijderen van je Usb

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Stap voor Stap de Schrijfbeveiliging Verwijderen van je Usb

Ik heb ervaren dat schrijfbeveiliging zeer handig kan zijn, maar ook onwijs in de weg kan zitten. Zo wilde ik laatst wat bestanden op mijn usb zetten, maar kwam ik erachter dat dit niet mogelijk was vanwege de beveiliging. Daarom wilde ik de schrijfbeveiliging verwijderen van de usb.

Ik wist alleen nog niet goed hoe. Gelukkig ligt dit helemaal in mijn straatje en zijn dit de kleine uitdagingen waar ik blij van word. Ik moest even het een en ander uitzoeken, maar daarna zat ik niet meer met die schrijfbeveiliging.

Als je eenmaal weet wat je dient te doen, is het hartstikke simpel. Het is puur een kwestie van weten hoe en ik help je graag een handje door je die stappen te geven. Heb jij ook last van een schrijfbeveiliging op je usb? Na het lezen van de stappen in dit artikel niet meer. 😉

Wat is schrijfbeveiliging?

Schrijfbeveiliging is letterlijk een bescherming op je schijf: in dit geval op een usb-stick. Wanneer je belangrijke bestanden opslaat en die graag privé houdt, is je usb-stick beveiligen een goede optie.

Een usb-stick is sowieso al een relatief veilige manier om belangrijke gegevens op te slaan: een usb-stick dient fysiek aanwezig te zijn om toegang te krijgen tot de data die erop staat.

Liever nog een veiligere optie? Verstandig! Haal de beste usb-stick in huis en beveilig hem. Dat doe ik zelf ook altijd. Zo voorkom je dat anderen toegang tot de gegevens op usb hebben, zelfs als die fysiek aanwezig is.

Leuk en aardig allemaal, maar het komt nog weleens voor dat die beveiliging tóch niet zo ideaal blijkt. Misschien wil je een bootable usb maken, krijg je geen nieuwe gegevens op je usb, of heb je een andere reden waarom die beveiliging totaal niet handig is.

In dat geval is het een kwestie van de schrijfbeveiliging verwijderen van je usb. Hoe dat doet, lees je hier! 😄

Dit heb je nodig

Je staat op het punt om de schrijfbeveiliging van je usb-stick te halen. Prima, maar zorg dat het nodige klaarligt:

Usb-stick in de usb-poort van een laptop met op de achtergrond een monitor met daarop de site van Wifiwijs geopend
 • De usb-stick waar je de schrijfbeveiliging vanaf wenst te halen
 • Een pc
 • Een usb-hub (als je pc niet genoeg usb-aansluitingen heeft)
 • De stappen in dit artikel 😋

Alles bij de hand? Dan is het tijd om te beginnen. Hieronder vind je verschillende manieren om de schrijfbeveiliging van je usb te verwijderen, zowel voor Apple- als Windows-pc's.

De fysieke schrijfbeveiliging omzetten (Windows & macOS)

Wat zou het fijn zijn als het een kwestie was van een knopje omzetten... In sommige gevallen is dat ook zo!

Er bestaan usb-sticks met een schakelaartje waarmee je de beveiliging aan- en uitzet. Nu hoor ik je denken "Wat is dan het nut van de beveiliging?" En dan zeg ik: "Dat vraag ik me ook af!"

Maar goed, stel er zit een schrijfbeveiliging op je usb-stick en je weet niet waar dat vandaan komt, dan is het een mogelijkheid dat er een schakelaartje opzit. Schuif die de andere kant op en that's it. Simpele vergrendeling, simpele ontgrendeling. 😅

De schrijfbeveiliging verwijderen via DiskPart (Windows)

Heb je een Windows-pc? Dan is dit de eerste stap die ik je aanraad, omdat ik ervaren heb dat dit de meeste kans van slagen heeft. En persoonlijk vind ik dit ook de eenvoudigste manier. Ik hoop dat je het met me eens bent. 😉

 • Stap 1: Open DiskPart. Type 'DiskPart' in, in de zoekbalk van je pc. Of druk de Windows-toets en de R-toets tegelijkertijd in en typ 'DiskPart' in het pop-upvenster dat verschijnt. Klik op toestaan als je pc vraagt of de app wijzigingen mag aanbrengen.
 • Stap 2: Selecteer je usb-stick. Typ 'list disk' en klik op enter. Er verschijnt nu een lijst met de schijven die je pc herkent. Controleer welke schijf de usb is. Een makkelijke manier om je usb te herkennen is door te kijken naar de opslagruimte.
 • Stap 3: voer in 'select [usb-stick]' en druk op enter. Is je usb-stick bijvoorbeeld 'disk 1'. Typ dan in 'select disk 1'.
 • Stap 4: voer 'attributes disk clear readonly' in en druk weer op enter.
 • Stap 5: sluit DiskPart af door 'exit' in te typen en op enter te drukken.
DiskPart geopend op een Windows-pc om de schijfbeveiliging van een usb-stick te verwijderen

Deze stappen behoren de schrijfbeveiliging te verwijderen. Start je pc opnieuw op en controleer of dit inderdaad het geval is. Is dit niet zo? Kijk dan naar een andere methode in dit artikel.

De schrijfbeveiliging beveiligen via BitLocker (Windows)

Bitlocker is enkel aanwezig in zakelijke versies van Windows. Heb je geen BitLocker of weet je zeker dat de usb-stick niet beveiligd is via BitLocker? Sla deze stap dan over. Is je usb-stick (mogelijk) beveiligd via BitLocker? Dan zit je hier goed. 😁

Om BitLocker op je usb-stick uit te schakelen, heb je een wachtwoord of herstelsleutel nodig. Zorg dat je dit paraat hebt. Voer hierna de stappen hieronder uit.

 • Stap 1: Open de Verkenner-app en navigeer naar je usb-stick. Dit doe je door de map 'Deze pc' te openen.
 • Stap 2: Klik met de rechtermuisknop op de usb-stick waarop BitLocker staat en kies voor 'BitLocker beheren'.
 • Stap 3: Er opent nu een venster van de BitLocker-stationsversleuteling. Hierin staan alle schijven en de daarbij horende status. Zoek hier je usb en klik erop.
 • Stap 4: Klik onder je usb op 'BitLocker uitschakelen' en voer het wachtwoord in. Sluit BitLocker af.

De versleuteling van BitLocker staat er nu niet meer op. Appeltje-eitje!

De schrijfbeveiliging verwijderen via het register (Windows)

Voordat je deze stap uitvoert, raad ik je aan om eerst de eerst beschreven optie via DiskPart te bekijken als je dat nog niet gedaan hebt. Niet alleen omdat ikzelf van mening ben dat dit de gemakkelijkste optie is, maar ook omdat je bij deze stap écht geen fouten dient te maken.

Windows maakt gebruikt van een register waarin een hoop belangrijke informatie staat. Een kleine fout heeft dan mogelijk grotere gevolgen. Voer deze stap daarom alleen uit als je de stappen bij de DiskPart-optie al bekeken hebt en het ook niet mogelijk is via BitLocker.

Dat gezegd hebbende: het is niet zo dat dit een gevaarlijke optie is en je pc er kapot van kan gaan, maar het is wel mogelijk dat je bijvoorbeeld alle schijven beveiligt in plaats van dat je de beveiliging van je usb-stick afhaalt. Volg onderstaande stappen daarom nauwkeurig. 👀

 • Stap 1: Typ in de zoekbalk van je pc 'regedit' in of druk de Windows-toets en R-toets tegelijkertijd in en zoek hier naar 'regedit'. Als het goed is, verschijnt nu de app 'Registor-editor'. Open deze.
 • Stap 2: Navigeer onder 'Computer' naar 'HKEY_LOCAL_MACHINE' en klik op het pijltje (>) ervoor om de opties eronder te openen.
 • Stap 3: Open de map 'SYSTEM' door weer op het pijltje ervoor te klikken en open hier 'CurrentControlSet' en weer hieronder open je de map 'Control'.
 • Stap 4: Scrol in de Control-map naar 'StorageDevicePolicies'. Dubbelklik hierop om de map te openen
 • Stap 5 (a): Dubbelklik vervolgens op 'WriteProtect'. Wijzig hier 'Waardegegevens' naar 0 en vink 'Hexadecimaal' aan. Klik op 'OK' en start de pc opnieuw op om te controleren of de schrijfbeveiliging nu inderdaad verwijderd is.
Screenshot van het wijzigen van de waarde in de map 'StorageDevicePolicies' in het Windows-register

Zie je de map 'StorageDevicePolicies' niet? Dan dien je deze nog aan te maken. Dat doe je zo:

 • Stap 1 (b): Klik met je rechtermuisknop op de map 'Control'. Kies hier voor 'Nieuw' en vervolgens voor 'Sleutel'.
 • Stap 2 (b): Geef de map nu de naam 'StorageDevicePolicies' precies zoals het hier geschreven is.
 • Stap 3 (b): Open de nieuwe map en klik hierin met je rechtermuisknop op het lege gedeelte, ergens onder '(standaard').
 • Stap 4 (b): Kies voor 'Nieuw' en kies 'DWORD (32-bits)-waarde. Geef de nieuwe map de naam 'WriteProtect'. Ga hierna verder met de hierboven beschreven stap 5 (a).
Screenshot van het maken van een nieuwe sleutel in de Control-map in het Windows-register

Schrijfbeveiliging verwijderen via eerste hulp (macOS)

Mogelijk zit de schrijfbeveiliging op je usb door foutieve machtigingen. Dat los je op via de eerste hulpoptie van macOS. 👇

 • Stap 1: Open het schijfhulpprogramma. Dit doe je door de CMD-toets en de spatiebalk tegelijkertijd in te drukken en 'schijfhulpprogramma' in te typen.
 • Stap 2: Zoek in de linkerkolom de schijf waar het om gaat en selecteer deze.
 • Stap 3: Druk vervolgens op 'Eerste hulp' bovenaan in het venster en klik op 'uitvoeren'.
 • Stap 4: Wacht tot de scan voltooid is en klik hierna op 'Herstel schrijfrechten'.

Als de fout inderdaad bij de machtigingen zat, is het bij deze opgelost.

Schrijfbeveiliging verwijderen door je usb te formatteren (Windows & macOS)

Bij Apple-pc's is je usb-stick formatteren de enige oplossing als de hierboven beschreven stap niet helpt. Het is een relatief makkelijke optie, maar let op! Het formatteren van je usb-stick verwijdert niet alleen de schrijfbeveiliging maar ook alle overige informatie van je usb-stick.

Close-up van een roze usb-stick in een laptop met op de achtergrond een monitor waarop de website van Wifiwijs is geopend

Heb je een iMac of MacBook? Voer dan de volgende stappen uit:

 • Stap 1: Open het schijfhulpprogramma en selecteer de juiste usb-stick in de linkerkolom.
 • Stap 2: Klik op 'Wissen' bovenaan het venster.
 • Stap 3: Er opent zich nu een nieuw venster. Kies bij 'Bestandssysteem' een bestandssysteem dat compatibel is met je macOS-versie. De beste keuze hierbij is meestal 'AFPS'.
 • Stap 4: Klik op 'Wis'.

Wanneer het proces voltooid is, is alles gewist van je usb; ook de schrijfbeveiliging.

Bij Windows-pc's zit het net wat anders. Of het mogelijk is om een usb-stick met schrijfbeveiliging te formatteren, hangt af van de wijze waarop de beveiliging erop is gezet.

Bij een goede beveiliging is het niet mogelijk om de usb-stick te formatteren, maar een poging wagen, kan nooit kwaad.

 • Stap 1: Open de Verkenner-app en navigeer naar je usb-stick onder 'Deze pc'.
 • Stap 2: Klik met je rechtermuisknop op de usb-stick met de schrijfbeveiliging. Kies hier voor 'Formatteren'.
 • Stap 3: Kies de juiste instellingen, waaronder het bestandssysteem, in het pop-upvenster en klik op 'Ok'. Nu is het een kwestie van wachten tot de pc klaar is met het formatteren.
Screenshot van het formatteren van een usb-stick via de Verkenner-app in Windows

Lukt het je niet om de usb-stick op een Windows-pc te formatteren omdat de schrijfbeveiliging dit tegenhoudt en werken ook de andere stappen in dit artikel niet? Dan ben ik bang dat je geen andere opties meer hebt. De beveiliging doet dan in principe niets meer dan goed zijn werk. 😅

Conclusie

Schrijfbeveiliging is handig, maar zeker niet altijd. De oplossing? De schrijfbeveiliging verwijderen van je usb. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel precies hoe je dat doet. Heb je nog vragen, op- of aanmerkingen? Laat het dan weten via het feedbackformulier onderaan de pagina. Bedankt voor het lezen! 😊

Was dit artikel behulpzaam?