Usb-stick Formatteren Voor een Frisse Start

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Alsof je usb-stick vers uit de winkel komt.

Usb-stick Formatteren Voor een Frisse Start

Hoewel fabrikanten usb-sticks normaal gesproken al voor je formatteren, zijn er meerdere redenen om dit op een later moment alsnog te doen. In dit artikel kom je erachter waarom en belangrijker: hoe je dit doet. Lees snel verder voor een handig stappenplan voor het usb-stick formatteren. ⤵️

Wat is formatteren?

Simpel gezegd is het formatteren het wissen van alle data op je usb-stick. Alle usb-sticks zijn in principe geformatteerd op het moment dat je een exemplaar koopt.

Wat kan dan wel een reden zijn om te formatteren?

 • Als je je usb-stick aan iemand anders geeft.
 • Is je usb-stick niet de beste usb-stick meer? Geeft je pc/laptop bijvoorbeeld regelmatig de melding ‘usb-stick wordt niet herkend’ of heb je last van een virus? Veel problemen zijn op te lossen door te formatteren. Houd er rekening mee dat je door het formatteren alle gegevens op de stick wist. Zorg altijd dat je de bestanden eerst ergens anders opslaat voordat je het formatteren uitvoert, anders ben je ze straks kwijt.
 • Als je bestanden wilt uitwisselen tussen een Mac en Windows-apparaat, moet je de usb-stick formatteren in een indeling waar beide besturingssystemen mee overweg kunnen.
 • Je wilt je usb-stick beveiligen. Dit kun je het beste doen met een lege usb-stick.

Dit heb je nodig

Om je usb-stick te formatteren, heb je verder alleen een computer of laptop nodig. Alleen als je niet de juiste usb-aansluiting op je computer of laptop hebt, heb je eventueel nog de beste usb-hub nodig.

Formatteren met Windows

Formatteren met Windows doe je eenvoudig door onderstaande stappen te volgen:

Stap 1: Sluit de usb-stick aan

Zoek een vrije usb-poort op je computer of laptop en sluit de stick aan.

Stap 2: Open Verkenner

Start Verkenner via de sneltoets Windows+E, door op de startknop te klikken en Verkenner te selecteren of via het icoontje in de taakbalk.

Stap 3: Start het formatteren

Klik je met je rechtermuisknop op de usb-stick. Selecteer daarna Formatteren.

Stap 4: Kies een bestanddsysteem

Een pop-upvenster verschijnt. Je moet nu een bestandssysteem kiezen:

 • NTFS (new technology file system) is het modernste en meest stabiele bestandssysteem is en meestal de beste keuze.
 • FAT32 is de oudste variant, maar om die reden wel compatibel met 32 bit-besturingssystemen. FAT32 kan geen bestanden verwerken die groter zijn 4 GB.
 • exFAT is een modernere variant op FAT32. Dit is vooral geschikt als je bestanden wilt verplaatsen tussen Windows en macOS.

Stap 5: Laat de clustergrootte staan

De derde regel op het venster laat je de clustergrootte kiezen. Een cluster is de minimale hoeveelheid schijfruimte voor het opslaan van een bestand. Het beste is om de aanbevolen clustergrootte (Standaard) te laten staan en hier niets te veranderen. Voor het bestandssysteem NTFS is dit 4 kilobytes.

Stap 6: Snelformatteren wel of niet aanvinken

Je kunt vervolgens Snelformatteren wel of niet aanvinken. Doe je dit wel, dan neemt het formatteren een stuk minder tijd in beslag.

Als je de usb-stick formatteert omdat je tegen problemen aan liep, kies je liever voor volledig formatteren. Mogelijk lost het snelformatteren dan niet alle fouten op.

Stap 7: Wacht tot het proces is voltooid

Klik nu op Ok. Als het proces is afgerond verschijnt de melding Het formatteren is voltooid. Klik op Ok. Je kunt de Verkenner nu afsluiten.

Zorg dat je de usb-stick veilig verwijdert voordat je hem uit je computer of laptop haalt. In de taakbalk vind je je het pictogram Hardware veilig verwijderen. Klik op het driehoekje als je het pictogram niet ziet.

Een usb-stick in de zijkant van een laptop

Formatteren met Mac

Formatteren met Mac is net zo eenvoudig als met Windows. Hieronder lees je hoe je het aanpakt:

Stap 1: Sluit de usb-stick aan

Zoek naar een vrije usb-poort op je computer of laptop en sluit de stick aan.

Stap 2: Ga naar Schijfhulpprograma

Ga na het aansluiten naar Programma's > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma of klik op Launchpad en typ Schijfhulpprogramma in.

Stap 3: Start het formatteren

Zoek in het Schijfhulpprogramma naar de naam van je usb-stick onder 'extern'. Klik met je rechtermuisknop op de naam en selecteer Wis.

Stap 4. Kies de naam van de usb-stick

Er verschijnt nu een pop-upvenster. De bovenste regel laat je een volumenaam kiezen. Dit is de naam van de usb-stick. Je kunt dit naar wens aanpassen.

Stap 5: Kies de structuur

Bij structuur kies je uit de volgende opties:

 • Apple File System (APFS) is het bestandssysteem dat door macOS 10.13 of hoger wordt gebruikt.
 • Mac OS Uitgebreid is het bestandssysteem dat door macOS 10.12 of ouder wordt gebruikt.
 • MS-DOS (FAT) en ExFAT zijn bestandssystemen die compatibel zijn met Windows. Kies ExFAT bij een grootte van meer dan 32 GB en MS-DOS (FAT) bij een grootte van 32 GB of lager.

Stap 6: Kies de indeling

De indeling verwijst naar de partitie-indeling, hier zijn de volgende opties:

 • GPT (GUID Partition Table) is de recentere en meer geavanceerde standaard. Kies hiervoor bij alle Intel- en Apple silicon Mac-computers. Alleen nieuwere Windows-apparaten kunnen hiermee overweg.
 • MBR (Master Boot Record) is het meest compatibel en is en bij oudere besturingssystemen zelfs noodzakelijk.
 • Apple-partitie-indeling kies je alleen als de usb-stick compatibel met oude PowerPC-Mac-computers moet zijn.

Stap 7: Wacht tot het proces is voltooid

Klik op Wis. Als het proces is afgerond verschijnt de melding Het wissen is voltooid. Klik op Gereed. Zorg dat je de usb-stick veilig verwijdert voordat je hem uit je computer of laptop haalt. Klik met je rechtermuisknop op de naam van de usb-stick en selecteer Verwijder media. Je kunt het Schijfhulpprogramma nu afsluiten.

Conclusie

Het is, zoals je las, helemaal niet lastig om je usb-stick te formatteren, of je nou met Windows of macOS werkt. Ik hoop dat het allemaal is gelukt. Zo niet: laat het vooral weten. Bedankt voor het lezen! 🙌

Was dit artikel behulpzaam?