Usb-stick Formatteren Voor een Frisse Start
Het formatteren van een usb-stick is een essentiële vaardigheid in het digitale tijdperk. Of je nu ruimte wilt vrijmaken, problemen wilt oplossen of een stick voorbereidt voor een nieuw besturingssysteem, het correct formatteren is cruciaal. In dit artikel leiden we je stap voor stap door dit proces.
Inhoudsopgave
- Hoe formatteer je een usb-stick?
- Wat is formatteren?
- Vooraf aan het formatteren
- Dit heb je nodig
- Formatteren met Windows
- Stap 1: Usb-stick aansluiten
- Stap 2: Open Verkenner
- Stap 3: Start het formatteren
- Stap 4: Kies een bestandssysteem
- Stap 5: Laat de clustergrootte staan
- Stap 6: Snelformatteren wel of niet aanvinken
- Stap 7: Wacht tot het proces is voltooid
Van het kiezen van het juiste bestandssysteem tot het veilig uitvoeren van de formatteer-actie, elke stap wordt duidelijk uitgelegd. Ongeacht je ervaringsniveau, na het lezen van dit artikel kun je met vertrouwen en kennis je usb-stick formatteren.
Hoe formatteer je een usb-stick?
Om een usb-stick te formatteren, sluit je deze eerst aan op je computer. Kies vervolgens het juiste bestandssysteem (zoals FAT32, NTFS, of exFAT) afhankelijk van je behoeften en het besturingssysteem.
Volg de instructies van je computer om het formatteringsproces te voltooien, wat alle data op de stick zal wissen en het klaarmaakt voor nieuw gebruik.
Wat is formatteren?
Simpel gezegd is het formatteren het wissen van alle data op je usb-stick. Alle usb-sticks zijn in principe geformatteerd op het moment dat je een exemplaar koopt.
Wat kan dan wel een reden zijn om te formatteren?
- Als je je usb-stick aan iemand anders geeft.
- Is je usb-stick niet de beste usb-stick meer? Geeft je pc/laptop bijvoorbeeld regelmatig de melding ‘usb-stick wordt niet herkend’ of heb je last van een virus? Veel problemen zijn op te lossen door te formatteren. Houd er rekening mee dat je door het formatteren alle gegevens op de stick wist. Zorg altijd dat je de bestanden eerst ergens anders opslaat voordat je het formatteren uitvoert, anders ben je ze straks kwijt.
- Als je bestanden wilt uitwisselen tussen een Mac en Windows-apparaat, moet je de usb-stick formatteren in een indeling waar beide besturingssystemen mee overweg kunnen.
- Je wilt je usb-stick beveiligen. Dit kun je het beste doen met een lege usb-stick.
Kies altijd zorgvuldig de juiste partitie bij het formatteren van je usb-stick. Een verkeerde keuze kan leiden tot onherstelbaar dataverlies. Controleer dubbel of de geselecteerde partitie overeenkomt met je usb-stick. Dit doe je door de grootte en het label te controleren in het formatteringsmenu.
Vooraf aan het formatteren
Voordat je begint met formatteren, maak altijd een back-up van je belangrijke bestanden. Formatteren wist alle data onherroepelijk.
Gebruik een externe harde schijf (bijvoorbeeld de beste externe ssd of externe harde schijf of cloudopslag voor je back-up. Zelf gebruik ik een cloudopslag, waardoor ik makkelijk mijn bestanden bewaar.
Wees ook alert op het type formattering: een snelle formatteer-actie is snel maar minder grondig, ideaal voor algemeen gebruik. Een volledige formatteer-actie duurt langer, maar spoort en herstelt ook slechte sectoren op de usb-stick.
Dit is aanbevolen als je problemen ondervindt met de stick, zoals trage prestaties of foutmeldingen. Zorg dat je usb-stick tijdens het hele formatteringsproces aangesloten blijft om onderbrekingen en mogelijke schade te voorkomen.
De lees- en schrijfsnelheid van een usb-stick beïnvloedt vooral de tijd die nodig is om te formatteren. Een hogere snelheid, zoals 150 MB/s lezen en 100 MB/s schrijven, maakt het formatteren sneller. Echter, de snelheid heeft geen invloed op de kwaliteit van het formatteren zelf.
Het belangrijkste verschil in het formatteren tussen usb 2.0, usb 3.0 en usb-c is de overdrachtssnelheid. usb 3.0 en usb-c bieden hogere snelheden, tot 5 Gbps en 10 Gbps respectievelijk, wat resulteert in snellere formattering dan usb 2.0, die maximaal 480 Mbps haalt.
Dit heb je nodig
Om je usb-stick te formatteren, heb je verder alleen een computer of laptop nodig. Alleen als je niet de juiste usb-aansluiting op je computer of laptop hebt, heb je eventueel nog de beste usb-hub nodig.
Formatteren met Windows
Formatteren met Windows doe je eenvoudig door onderstaande stappen te volgen:
Stap 1: Usb-stick aansluiten
Zoek een vrije usb-poort op je computer of laptop en sluit de stick aan.
Stap 2: Open Verkenner
Start Verkenner via de sneltoets Windows+E, door op de startknop te klikken en Verkenner te selecteren of via het icoontje in de taakbalk.
Stap 3: Start het formatteren
Klik je met je rechtermuisknop op de usb-stick. Selecteer daarna Formatteren.
Stap 4: Kies een bestandssysteem
Een pop-upvenster verschijnt. Je moet nu een bestandssysteem kiezen:
- NTFS (new technology file system) is het modernste en stabielste bestandssysteem is en meestal de beste keuze.
- FAT32 is de oudste variant, maar om die reden wel compatibel met 32 bit-besturingssystemen. FAT32 kan geen bestanden verwerken die groter zijn 4 GB.
- exFAT is een modernere variant op FAT32. Dit is vooral geschikt als je bestanden wilt verplaatsen tussen Windows en macOS.
Stap 5: Laat de clustergrootte staan
De derde regel op het venster laat je de clustergrootte kiezen. Een cluster is de minimale hoeveelheid schijfruimte voor het opslaan van een bestand. Het beste is om de aanbevolen clustergrootte (Standaard) te laten staan en hier niets te veranderen. Voor het bestandssysteem NTFS is dit 4 kilobytes.
Voor het opslaan van veel kleine bestanden (minder dan 4 KB), kies een kleinere clustergrootte om ruimte te besparen. Voor grote bestanden, zoals video's van meer dan 1 GB, is een grotere clustergrootte efficiënter. Dit voorkomt verspilling van ruimte en verbetert de toegangssnelheid tot je bestanden.
Stap 6: Snelformatteren wel of niet aanvinken
Je kunt vervolgens Snelformatteren wel of niet aanvinken. Doe je dit wel, dan neemt het formatteren een stuk minder tijd in beslag.
Als je de usb-stick formatteert omdat je tegen problemen aan liep, kies je liever voor volledig formatteren. Mogelijk lost het snelformatteren dan niet alle fouten op.
Stap 7: Wacht tot het proces is voltooid
Klik nu op Ok. Als het proces is afgerond verschijnt de melding Het formatteren is voltooid. Klik op Ok. Je kunt de Verkenner nu afsluiten.
Zorg dat je de usb-stick veilig verwijdert voordat je hem uit je computer of laptop haalt. In de taakbalk vind je je het pictogram Hardware veilig verwijderen. Klik op het driehoekje als je het pictogram niet ziet.
Formatteren met Mac
Formatteren met Mac is net zo eenvoudig als met Windows. Hieronder lees je hoe je het aanpakt:
Stap 1: Sluit de usb-stick aan
Zoek naar een vrije usb-poort op je computer of laptop en sluit de stick aan.
Stap 2: Ga naar Schijfhulpprograma
Ga na het aansluiten naar Programma's > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma of klik op Launchpad en typ Schijfhulpprogramma in.
Stap 3: Start het formatteren
Zoek in het Schijfhulpprogramma naar de naam van je usb-stick onder 'extern'. Klik met je rechtermuisknop op de naam en selecteer Wis.
Stap 4. Kies de naam van de usb-stick
Er verschijnt nu een pop-upvenster. De bovenste regel laat je een volumenaam kiezen. Dit is de naam van de usb-stick. Je kunt dit naar wens aanpassen.
Stap 5: Kies de structuur
Bij structuur kies je uit de volgende opties:
- Apple File System (APFS) is het bestandssysteem dat door macOS 10.13 of hoger wordt gebruikt.
- Mac OS Uitgebreid is het bestandssysteem dat door macOS 10.12 of ouder wordt gebruikt.
- MS-DOS (FAT) en ExFAT zijn bestandssystemen die compatibel zijn met Windows. Kies ExFAT bij een grootte van meer dan 32 GB en MS-DOS (FAT) bij een grootte van 32 GB of lager.
Waarom zijn er zoveel structuren? Alec Cawley op Quora legt het uit:
"Omdat usb zo succesvol is en zo lang bestaat, is het in die tijd gegroeid van een trage interface naar een snelle. De technologie is ook vooruitgegaan, waardoor apparaten kleiner werden en dus kleinere connectoren nodig hebben. Usb slaagt erin om achterwaarts compatibel te blijven en om converters tussen oud en nieuw toe te staan."
Stap 6: Kies de indeling
De indeling verwijst naar de partitie-indeling, hier zijn de volgende opties:
- GPT (GUID Partition Table) is de recentere en meer geavanceerde standaard. Kies hiervoor bij alle Intel- en Apple silicon Mac-computers. Alleen nieuwere Windows-apparaten kunnen hiermee overweg.
- MBR (Master Boot Record) is het meest compatibel en is en bij oudere besturingssystemen zelfs noodzakelijk.
- Apple-partitie-indeling kies je alleen als de usb-stick compatibel met oude PowerPC-Mac-computers moet zijn.
Stap 7: Wacht tot het proces is voltooid
Klik op Wis. Als het proces is afgerond verschijnt de melding Het wissen is voltooid. Klik op Gereed. Zorg dat je de usb-stick veilig verwijdert voordat je hem uit je computer of laptop haalt. Klik met je rechtermuisknop op de naam van de usb-stick en selecteer Verwijder media. Je kunt het Schijfhulpprogramma nu afsluiten.
Conclusie
Het is, zoals je las, helemaal niet lastig om je usb-stick te formatteren, of je nou met Windows of macOS werkt. Ik hoop dat het allemaal is gelukt. Zo niet: laat het vooral weten. Bedankt voor het lezen! 🙌