Windows 10 traag? Zo krijg je de Snelheid Terug!
Push the tempo!
Als je bezig bent met je computer, dan wil je dat alles zo snel mogelijk werkt. Het is dan ook vervelend als Windows 10 traag is – maar hoe kan het dat Windows 10 opeens traag is? En veel belangrijker nog, hoe los je het op? Hieronder lees je hoe je Windows 10 weer snel laat draaien, zodat je onbezorgd aan de slag kan!
Inhoudsopgave
- Windows 10 is traag: zo los je het op
- Eerste stappen
- Oplossing 1: Updates controleren en installeren
- Stap 1: Ga naar 'Bijwerken en beveiliging'
- Stap 2: Controleer op updates
Windows 10 is traag: zo los je het op
Windows 10 kan traag zijn door diverse redenen, zoals te veel opstartprogramma's, een volle harde schijf, verouderde hardware, of malware.
Oplossingen zijn onder meer het uitschakelen van onnodige opstartprogramma's, het vrijmaken van schijfruimte, het upgraden van RAM of de harde schijf, en het uitvoeren van een antivirusprogramma.
Eerste stappen
Gelukkig is er geen reden voor paniek. Er zijn veel verschillende mogelijke oplossingen om de snelheid weer terug te krijgen op je pc of laptop. Een traag werkende Windows 10 kan op apparaten van alle kwaliteiten voorkomen, dus ook op een goede pc of laptop.
Het enige wat je nodig hebt om deze oplossingen te proberen is geduld en aandacht. Het is belangrijk dat je de stappen goed doorleest, omdat je bij sommige stappen iets kunt veranderen dat een negatief effect heeft op Windows.
De oplossingen staan op volgorde van impact op je systeem en moeilijkheidsgraad, dus begin zeker bovenaan in de lijst! Let op: Wil je het Windows-aanmeldscherm overslaan? Volg dan deze stappen.
Oplossing 1: Updates controleren en installeren
Wanneer Windows 10 een update nodig heeft, kan het zijn dat Windows trager werkt totdat je deze updates daadwerkelijk installeert. Kijk daarom of er Windows 10-updates beschikbaar zijn. Dit doe je op de volgende manier:
Stap 1: Ga naar 'Bijwerken en beveiliging'
Klik op Start, linksonder in het scherm en vervolgens op Instellingen. In dit scherm klik je vervolgens op Bijwerken en beveiliging. Dit opent het Windows update-scherm.
Stap 2: Controleer op updates
In het Windows update scherm staat een knop met Naar updates zoeken. Ook is het mogelijk dat Windows al updates klaar heeft staan. Klik op Herstart nu, en Windows herstart en update meteen.
Kijk – wanneer Windows klaar is met updaten – of het systeem sneller draait. Is Windows nog steeds langzaam, ga dan naar de volgende oplossing.
Oplossing 2: Schijfruimte controleren
Een bijna volle opslagschijf kan zorgen dat je hele pc of laptop langzaam werkt. Dit is zeker het geval wanneer je schijf waar Windows 10 op is geïnstalleerd vol is. Controleer daarom je schijfruimte en verwijder mogelijk onnodige bestanden.
Het defragmenteren van je schijf levert ook prestatievoordelen op. Je pc loopt efficiënter en dus sneller. In het geval van Windows 10 vindt het defragmenteren wekelijks automatisch plaats.
Fragmentatie veroorzaakt vertraging omdat het systeem meer tijd nodig heeft om verspreide delen van bestanden te vinden en te lezen.
Door regelmatig te defragmenteren, vooral als de fragmentatiegraad boven de 5% komt, worden bestandsdelen dichter bij elkaar geplaatst, waardoor de lees-/schrijfkop van de schijf minder afstand hoeft af te leggen. Dit resulteert in snellere laadtijden en verbeterde systeemrespons.
Stap 1: Schijfruimte bekijken
Klik in de zoekbalk in de taakbalk. Zoek hier naar Deze pc en druk op enter. Dit opent bovenstaand scherm. Hoe blauwer de balk, hoe voller de schijf is. Idealiter moet je minstens 15-20% van de totale schijfruimte vrijhouden om optimale prestaties te behouden.
Als de ruimte beperkt is, overweeg dan overbodige bestanden te verwijderen of gebruik een externe harde schijf of cloudopslag om gegevens veilig te stellen en je systeem te versnellen.
Een aangesloten usb-stick wordt hier ook getoond, maar een volle usb-stick heeft geen invloed op de snelheid van Windows 10.
Stap 2: Verwijder onnodige bestanden
Als een schijf behoorlijk vol is, verwijder dan onnodige bestanden. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van je downloads en tijdelijke bestanden. Vul in de zoekbalk 'Schijfopruiming' in en druk op de entertoets Selecteer vervolgens de volle schijf en druk op OK.
Selecteer nu het soort bestanden die je wilt verwijderen door deze aan te vinken. Er zitten geen bestanden tussen die voor fouten zorgen als je ze verwijderd. Verwijder minstens tijdelijke bestanden en gedownloade bestanden, aangezien deze vaak meer ruimte innemen.
Oplossing 3: Beheer opstartprogramma's
Automatisch startende programma's kunnen de opstarttijd van Windows 10 aanzienlijk verlengen en systeembronnen in beslag nemen, wat leidt tot algehele traagheid.
Programma's zoals Skype, Spotify, Adobe Reader, of zelfs antivirusprogramma's, die standaard zijn ingesteld om te starten bij het opstarten, kunnen onnodig geheugen en CPU gebruiken. Zet daarom programma's die je niet meteen nodig hebt uit en start deze later handmatig op.
Stap 1: Open taakbeheer
Er zijn verschillende manieren om taakbeheer te openen. De snelste manier is met de volgende sneltoetsen: Ctrl + Shift + Esc
. In het geopende venster klik je op Opstarten. Dit opent een scherm met alle opstartprogramma's.
Stap 2: Opstartprogramma's
Elk programma in deze lijst heeft een status, namelijk 'Ingeschakeld' of 'Uitgeschakeld'. Bepaal voor jezelf welke programma's niet meteen hoeven opstarten wanneer je je pc of laptop aanzet.
Selecteer dit programma en klik op de knop Uitschakelen rechtsonderin het venster. Wanneer je op een uitgeschakeld programma klikt, dan staat er 'Inschakelen' in deze knop.
Oplossing 4: Energie-instellingen optimaliseren
Deze oplossing heeft vooral een grote impact op laptops, aangezien laptops niet altijd aan de stroom zitten. In het energieplan kies je tussen de beste prestaties en beste batterijduur. De beste batterijduur zorgt dat er minder stroom wordt gebruikt en dus langzamer werken. Hoe je dit instelt leer je in onderstaande stappen.
Stap 1: Open het configuratiescherm
Klik in de zoekbalk in de taakbalk en zoek naar Configuratiescherm. Dit opent bovenstaand scherm.
Stap 2: Open energiebeheer
Klik op Hardware en geluiden. In dit scherm klik je op Energiebeheer. Dit opent het scherm met alle energieplannen. Welke energieplannen je ziet, verschilt per pc of laptop.
Stap 3: Pas het energieplan aan
Afhangend van je computer heb je verschillende energieschema's om uit te kiezen. Kies voor een energieschema met 'betere prestaties'. Hierdoor gebruikt je apparaat wel meer energie, waardoor een laptop dus sneller leeg is.
Kies in deze instellingen in ieder geval niet voor een energiebesparend schema, omdat dit de prestaties negatief beïnvloed.
Oplossing 5: Privacy-instellingen aanpassen
Bepaalde privacy-instellingen in Windows 10, zoals locatieservices, feedbackfrequentie en achtergrondapps, kunnen de systeemprestaties beïnvloeden door extra CPU-bronnen te gebruiken.
Let wel, schakel alleen die services uit die je niet nodig hebt, om de functionaliteit van je systeem niet te beperken. Door de privacy instellingen aan te passen verbeter je de prestaties van Windows snel, omdat dit een ontzettend makkelijke handeling is.
Stap 1: Open de privacy-instellingen
Klik op de Start-knop en vervolgens op 'Instellingen'. In het instellingenscherm klik je op Privacy. Bij de privacy-instellingen zie je links in het scherm de Windows-machtigingen staan. Deze machtigingen heb je in de volgende stap nodig.
Stap 2: Zet Windows-machtigingen uit
Onder de knoppen onder Windows-machtigingen vind je verschillende instellingen terug. Zet al deze instellingen uit, behalve onder 'Activiteitsgeschiedenis'. Als dit niet helpt, ga dan door met volgende oplossing.
Oplossing 6: OneDrive-synchronisatie pauzeren
Als OneDrive veel bestanden synchroniseert, of je internet is langzaam, dan kan dit zorgen dat Windows 10 traag wordt. Wanneer je de OneDrive-synchronisatie tijdelijk onderbreekt, kan dit zorgen dat je pc of laptop weer sneller draait. Zet de synchronisatie op een later moment weer aan, wanneer je je pc niet gebruikt.
Stap 1: Open de OneDrive-instellingen
Wanneer OneDrive aanstaat, zie je rechtsonderin je taakbalk een blauw en/of wit wolkje. Het hangt af van de hoeveelheid accounts die zijn gekoppeld op je apparaat of je meerdere wolkjes ziet. Klik op een van de wolkjes. Herhaal deze oplossing als je meerdere accounts gekoppeld hebt.
Stap 2: Synchronisatie onderbreken
Klik op het instellingen-icoon rechtsboven in het pop-upscherm. In de lijst met instellingen zie je Synchroniseren onderbreken staan. Klik hierop en kies de hoeveelheid uren uit. Wanneer de synchronisatie uitstaat, controleer je of Windows 10 sneller draait.
Is Windows 10 nog steeds traag? Ga dan door met de volgende oplossing.
Oplossing 7: Breid het virtuele geheugen uit
Door het virtueel geheugen te vergroten, heeft het systeem meer ruimte om mee te werken. Hierdoor kan het systeem sneller worden.
Stap 1: Open systeemeigenschappen
Klik in de taakbalk op de zoekbalk en zoek naar 'Geavanceerde systeeminstellingen weergeven'. Klik vervolgens op Instellingen in het Prestaties-vak. Dit opent alle instellingen die met de prestaties van je systeem te maken hebben.
Stap 2: Open de virtuele geheugeninstellingen
In het 'Instellingen voor prestaties' klik je op Geavanceerd. In dit scherm klik je op Wijzigingen onder 'Virtueel geheugen'. Dit opent de relevante instellingen.
Stap 3: Verander het virtueel geheugen
In dit scherm staan meerdere opties. Boven in het venster staat 'Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren'. Vink deze instelling aan. Als deze instelling al is aangevinkt, ga dan door naar de volgende oplossing.
Oplossing 8: Visuele effecten uitschakelen
Een andere oplossing is het uitschakelen van visuele effecten. Doordat je computer minder druk bezig is met deze visuele effecten, blijft er meer kracht over voor Windows 10. Hierdoor zie je al snel prestatieverbeteringen.
Stap 1: Prestatie-instellingen openen
Open in de taakbalk wederom je zoekbalk en zoek naar 'Geavanceerde systeeminstellingen weergeven'. Klik vervolgens op Instellingen in het vakje: 'prestaties'. Dit opent alle instellingen die met de prestaties van je systeem te maken hebben.
Stap 2: Verander de visuele effecten
In het geopende venster zie je verschillende visuele effecten staan. Daarboven zie je de mogelijkheid om te kiezen voor 'Automatisch beheren', 'Beste weergave', 'Beste prestaties' en 'Aangepast'. Kies voor 'Beste prestaties'. Dit schakelt alle visuele effecten uit op je apparaat.
Oplossing 9: Herstellen vanaf systeemherstelpunt
Als helemaal niets werkt, dan kun je Windows herstellen met een systeemherstelpunt. Hiermee gaat Windows terug naar een eerdere versie, waarin de problemen zich mogelijk niet voordeden.
Herinner je je dus dat vóór bijvoorbeeld de installatie van een bepaald programma of een bepaalde update, Windows het prima deed? Dan is dit een uitstekende optie.
Hiermee raak je wel applicaties kwijt die je tussen dat herstelpunt en de huidige versie installeerde. Houd hier dus rekening mee.
Stap 1: Open de Windows-herstelomgeving
Om een systeemherstelpunt te gebruiken moet je de Windows-herstelomgeving openen. Druk op Windows + L vanaf je desktop. Dit opent het inlogscherm. Houd shift ingedrukt terwijl je rechts onderin op Herstarten klikt.
Laat shift
niet los tot je het blauwe scherm ziet. Dit laadt de Windows herstelomgeving, zoals je ziet in bovenstaande afbeelding.
Stap 2: Ga naar 'Systeemherstel'
Klik op 'Problemen oplossen' en vervolgens op 'Geavanceerde opties'. Hierin vind je meerdere opties terug om Windows te herstellen. Klik in dit scherm op 'Systeemherstel'.
Stap 3: Kies een herstelpunt
Klikken op 'Systeemherstel' herstart je pc en laad vervolgens het systeemherstel scherm. In dit scherm selecteer je je account en log je in. Vervolgens klik je op Volgende en krijg je een lijst te zien met herstelpunten.
Selecteer één en volg de rest van de stappen. Als je pc weer naar behoren werkt, dan heeft dit het probleem opgelost.
Oplossing 10: Upgrade de hardware
Als geen enkele oplossing werkt, is de hardware mogelijk verouderd. Een computer wordt door de jaren heen steeds langzamer, wat ook invloed heeft op de snelheid van Windows.
Wanneer je hardware vervangt, is het belangrijk om te weten wat je doet. Heb je geen ervaring met het vervangen van hardware, laat dit dan doen door een expert.
De hardware wordt ook beïnvloed door stof en vuil. Ophoping van stof kan de temperatuur van de hardware verhogen, waardoor de processor wordt vertraagd om oververhitting te voorkomen.
Stof kan een pc op twee manieren beschadigen. Ten eerste door de luchtstroom te verminderen, wat de temperatuur van de componenten verhoogt. De tweede manier is dat stof en vochtigheid kortsluiting veroorzaken – niet waarschijnlijk, maar mogelijk.
Je zou stof moeten laten ophopen in een pc voordat er onder normale omgevingsomstandigheden kortsluiting optreedt.
Dus de belangrijkste reden voor het reinigen is om luchtstroomproblemen te voorkomen die zorgen dat componenten oververhitten.
Thomas Carlisle op Quora
Regelmatig schoonmaken, vooral van de ventilatieopeningen, koelers en de voeding, kan de luchtstroom verbeteren en de koeling optimaliseren, wat resulteert in een efficiëntere werking van de CPU en andere componenten. Gebruik een blikje perslucht om stof veilig te verwijderen zonder gevoelige onderdelen te beschadigen.
Optie 1: Harde schijf vervangen
Het vervangen van de harde schijf (hdd) voor een ssd levert een directe prestatieverbetering op. Dit kan zelfs een tweede leven geven aan wat oudere desktop en laptop modellen.
Bij de meeste desktops en sommige laptops is het mogelijk om een ssd toe te voegen. Bekijk welke mogelijkheden je computer heeft voordat je iets aanschaft.
Het is ook een mogelijkheid om je geheugen extern uit te breiden, met bijvoorbeeld een externe harde schijf of ssd. Hierdoor krijg je systeem weer meer ademruimte.
Door bestanden, zoals foto's, video's en documenten over te zetten naar een extern opslagapparaat, of door gebruik te maken van cloudopslag, kun je waardevolle ruimte vrijmaken, waardoor de lees- en schrijfsnelheden verbeteren en de algehele systeemprestaties toenemen.
Optie 2: Werkgeheugen uitbreiden
Het uitbreiden van het werkgeheugen (RAM), zorgt dat je computer meer werkruimte heeft voor het draaien van programma's. Daarom is het uitbreiden van het werkgeheugen een goede manier om Windows 10 sneller te maken.
In mijn geval werd mijn RAM-capaciteit voortdurend gemaximaliseerd zonder dat ik het doorhad. Door mijn RAM te verdubbelen, liep mijn computer niet meer vast en liepen programma's veel soepeler.
Deze vervanging raad ik af als je een oude computer hebt, omdat de impact hiervan dan waarschijnlijk wegvalt tegen de invloed van andere sterk verouderde componenten.
Vergeet niet dat bij het wijzigen van hardware je Windows 10 mogelijk opnieuw moet activeren. Dit hangt af van welk onderdeel je vervangt, dus controleer dit goed zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Optie 3: Geheel nieuwe laptop of desktop kopen
Als helemaal niets werkt en je hebt een behoorlijk oude laptop of desktop, dan is het tijd om een nieuwe computer te kopen. Dit is natuurlijk een investering, maar je kunt wel weer jaren probleemloos vooruit met een nieuwe desktop-pc of een goede laptop.
Windows 11
Ben je onlangs overgestapt op Windows 11? Geen probleem! De tips in dit artikel werken ook bij deze versie. Windows 11 is geoptimaliseerd voor snelheid en efficiëntie, maar vereist een compatibele 64-bits processor, 4 GB RAM, en 64 GB opslag, wat een vlottere ervaring kan bieden op geschikte systemen.
Echter, als je huidige Windows 10-systeem al traag is, is het cruciaal om eerst de compatibiliteit te controleren via de Windows 11-compatibiliteitscontrole en eventueel noodzakelijke hardware-upgrades uit te voeren.
Een schone installatie in plaats van een upgrade kan ook helpen om eventuele systeemvertragingen te verminderen door overbodige bestanden en applicaties te verwijderen.
Conclusie
Hopelijk helpen deze oplossingen en draait Windows 10 weer op volle snelheid! Onthoud dat een combinatie van bovenstaande oplossingen ook mogelijk is. Hoe meer instellingen op beste prestaties staan ingesteld in plaats van op beste weergave, hoe beter.
Mis je een oplossing? Dan horen we daar graag hieronder meer over. Bedankt voor het lezen!