Zo Krijg Je de Snelheid Terug als Windows 10 Traag Is

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Geef je Windows 10 een boost!

Zo Krijg Je de Snelheid Terug als Windows 10 Traag Is

Als je bezig bent met je computer, dan wil je dat alles zo snel mogelijk werkt. Het is dan ook super vervelend als Windows 10 traag is – maar hoe kan het dat Windows 10 opeens traag is? en veel belangrijker nog, hoe los je het op? Hieronder lees je hoe je Windows 10 weer snel laat draaien, zodat je onbezorgd aan de slag kan!

Voordat je begint

Wanneer Windows langzaam is, is er geen reden voor paniek. Er zijn veel verschillende mogelijke oplossingen om de snelheid weer terug te krijgen op je pc of laptop. Een traag werkende Windows 10 kan op apparaten van alle kwaliteiten voorkomen, dus ook op een goede pc of laptop.

Het enige wat je nodig hebt om deze oplossingen te proberen is geduld en aandacht. Het is belangrijk dat je de stappen goed doorleest, omdat je bij sommige iets kan veranderen wat een negatief effect heeft op Windows. De oplossingen staan op volgorde van impact op je systeem en moeilijkheidsgraad, dus begin zeker bovenaan in de lijst!

Oplossing 1: controleren op updates

Wanneer Windows 10 een update nodig heeft, kan het zijn dat Windows trager werkt totdat je deze updates daadwerkelijk installeert. Kijk daarom of er Windows 10 updates beschikbaar zijn. Dit doe je op de volgende manier:

Stap 1: ga naar Bijwerken & Beveiliging

Windows instellingen scherm

Klik op Start, linksonder in het scherm en vervolgens op Instellingen. In dit scherm klik je vervolgens op Bijwerken & Beveiliging. Dit opent het Windows update scherm.

Stap 2: controleer op updates

Windows updates scherm

In het Windows update scherm staat een knop met 'Naar updates zoeken' erin. Ook is het mogelijk dat Windows al updates klaar heeft staan. Klik op Herstart nu, en Windows herstart en update meteen.

Kijk – wanneer Windows klaar is met updaten – of het systeem sneller draait. Is Windows nog steeds langzaam, ga dan naar de volgende oplossing.

Oplossing 2: schijfruimte controleren

Een bijna volle opslagschijf kan ervoor zorgen dat je hele pc of laptop langzaam werkt. Dit is zeker het geval wanneer je schijf waar Windows 10 op is geïnstalleerd vol is. Controleer daarom je schijfruimte en verwijder mogelijk onnodige bestanden.

Stap 1: schijfruimte bekijken

Deze pc scherm

Klik in de zoekbalk in de taakbalk. Zoek hier naar 'Deze pc' en druk op enter. Dit opent bovenstaand scherm. Hoe blauwer de balk, hoe voller de schijf is. Een aangesloten usb-stick wordt hier ook getoond, maar een volle usb-stick heeft geen invloed op de snelheid van Windows 10.

Stap 2: verwijder onnodige bestanden

Schijfopruiming: station selecteren

Als een schijf behoorlijk vol is, verwijder dan onnodige bestanden. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van je downloads en tijdelijke bestanden. Vul in de zoekbalk 'Schijfopruiming' in en druk op enter. Selecteer vervolgens de volle schijf en druk op ok.

Schijfopruiming selectie

Selecteer nu het soort bestanden die je wilt verwijderen door deze aan te vinken. Er zitten geen bestanden tussen die voor fouten zorgen als je ze verwijderd. Verwijder minstens 'tijdelijke bestanden' en 'Gedownloade bestanden', aangezien deze vaak meer ruimte innemen.

Oplossing 3: opstartprogramma's uitschakelen

Tijdens het opstarten van je pc start Windows automatisch enkele programma's op. Deze laden automatisch zodra je bent ingelogd. Soms zorgen deze opstartprogramma's ervoor dat Windows 10 langzamer werkt, omdat de impact van het opstarten te groot is. Zet daarom programma's die je niet meteen nodig hebt uit en start deze later handmatig op.

Stap 1: open taakbeheer

Taakbeheer

Er zijn verschillende manieren om taakbeheer te openen. De snelste manier is met de volgende sneltoetsen: Ctrl + Shift + Esc. In het geopende venster klik je op Opstarten. Dit opent een scherm met alle opstartprogramma's.

Stap 2: opstartprogramma's

Opstartprogramma's opstarten

Elk programma in deze lijst heeft een status, namelijk 'Ingeschakeld' of 'Uitgeschakeld'. Bepaal voor jezelf welke programma's niet meteen hoeven opstarten wanneer je je pc of laptop aanzet. Selecteer dit programma en klik op de knop Uitschakelen rechtsonder in het venster. Wanneer je op een uitgeschakeld programma klikt, dan staat er 'Inschakelen' in deze knop.

Oplossing 4: energieplan aanpassen

Deze oplossing heeft vooral een grote impact op laptops, aangezien laptops niet altijd aan de stroom zitten. In het energieplan kies je tussen de beste prestaties en beste batterijduur. De beste batterijduur zorgt ervoor dat er minder stroom wordt gebruikt en dus langzamer werken. Hoe je dit instelt leer je in onderstaande stappen.

Stap 1: open het configuratiescherm

Configuratiescherm

Klik in de zoekbalk in de taakbalk en zoek naar 'Configuratiescherm'. Dit opent bovenstaand scherm.

Stap 2: open energiebeheer

Energiebeheer

Klik op Hardware en geluiden. In dit scherm klik je op 'Energiebeheer'. Dit opent het scherm met alle energieplannen. Welke energieplannen je ziet, verschilt per pc of laptop.

Stap 3: pas het energieplan aan

Energieplan aanpassen

Afhangend van je computer heb je verschillende energieschema's om uit te kiezen. Kies voor een energieschema met 'betere prestaties'. Hierdoor gebruikt je apparaat wel meer energie, waardoor een laptop dus sneller leeg is. Kies in deze instellingen in ieder geval niet voor een energiebesparend schema, omdat dit de prestaties negatief beïnvloed.

Oplossing 5: privacy-instellingen aanpassen

Door de privacy instellingen aan te passen verbeter je de prestaties van Windows snel, omdat dit een ontzettend makkelijke handeling is.

Stap 1: open de privacy-instellingen

Instellingen scherm

Klik op de Start-knop en vervolgens op 'Instellingen'. In het instellingenscherm klik je op Privacy. In het privacy instellingen scherm zie je links in het scherm Windows-machtigingen staan. Deze machtigingen heb je in de volgende stap nodig.

Stap 2: zet Windows-machtigingen uit

Windows machtigingen in privacy instellingen

Onder de knoppen onder Windows-machtigingen vind je verschillende instellingen terug. Zet al deze instellingen uit, behalve onder 'Activiteitsgeschiedenis'. Als dit niet helpt, ga dan door met volgende oplossing.

Oplossing 6: synchronisatie OneDrive onderbreken

Als OneDrive veel bestanden synchroniseert, of je internet is langzaam, dan kan dit ervoor zorgen dat Windows 10 traag wordt. Wanneer je de OneDrive-synchronisatie tijdelijk onderbreekt, kan dit ervoor zorgen dat je pc of laptop weer sneller draait. Zet de synchronisatie op een later moment weer aan, wanneer je je pc niet gebruikt.

Stap 1: open OneDrive-instellingen

Onedrive icoon in taakbalk

Wanneer OneDrive aanstaat, zie je rechtsonder in je taakbalk een blauw en/of wit wolkje. Het hangt af van de hoeveelheid accounts die zijn gekoppeld op je apparaat of je meerdere wolkjes ziet. Klik op een van de wolkjes. Herhaal deze oplossing als je meerdere accounts gekoppeld hebt.

Stap 2: synchronisatie onderbreken

Synchroniseren onderbreken van OneDrive

Klik op het instellingenicoon rechtsboven in het pop-upscherm. In de lijst met instellingen zie je 'Synchroniseren onderbreken' staan. Klik hierop en kies de hoeveelheid uren uit. Wanneer de synchronisatie uitstaat, controleer je of Windows 10 sneller draait. Is Windows 10 nog steeds traag? Ga dan door met de volgende oplossing.

Oplossing 7: virtueel geheugen vergroten

Door het virtueel geheugen te vergroten, heeft het systeem meer ruimte om mee te werken. Hierdoor kan het systeem sneller worden.

Stap 1: open systeemeigenschappen

Systeemeigenschappen venster

Klik in de taakbalk op de zoekbalk en zoek naar 'Geavanceerde systeeminstellingen weergeven'. Klik vervolgens op 'Instellingen' in het Prestaties-vak. Dit opent alle instellingen die met de prestaties van je systeem te maken hebben.

Stap 2: open de virtuele geheugeninstellingen

Virtueel geheugen instellingen

In het 'Instellingen voor prestaties' klik je op Geavanceerd. In dit scherm klik je op 'Wijzigingen' onder 'Virtueel geheugen'. Dit opent de relevante instellingen.

Stap 3: verander het virtueel geheugen

Virtueel geheugen aanpassen

In dit scherm staan meerdere opties. Boven in het venster staat 'Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren'. Vink deze instelling aan. Als deze instelling al is aangevinkt, ga dan door naar de volgende oplossing.

Oplossing 8: visuele effecten uitschakelen

Een andere oplossing is het uitschakelen van visuele effecten. Doordat je computer minder druk bezig is met deze visuele effecten, blijft er meer kracht over voor Windows 10. Hierdoor zie je al snel prestatieverbeteringen.

Stap 1: prestatie-instellingen openen

Systeemeigenschappen

Open in de taakbalk wederom je zoekbalk en zoek naar 'Geavanceerde systeeminstellingen weergeven'. Klik vervolgens op Instellingen in het vakje: 'prestaties'. Dit opent alle instellingen die met de prestaties van je systeem te maken hebben.

Stap 2: verander de visuele effecten

Visuele effecten instellingen

In het geopende venster zie je verschillende visuele effecten staan. Daarboven zie je de mogelijkheid om te kiezen voor 'Automatisch beheren', 'Beste weergave', 'Beste prestaties' en 'Aangepast'. Kies voor 'Beste prestaties'. Dit schakelt alle visuele effecten uit op je apparaat.

Oplossing 9: herstellen vanaf systeemherstelpunt

Als helemaal niets werkt, dan kun je Windows herstellen met een systeemherstelpunt. Hiermee gaat Windows terug naar een eerdere versie, waarin de problemen zich mogelijk niet voordeden. Herinner je je dus dat voor bijvoorbeeld de installatie van een bepaald programma of een bepaalde update, Windows het prima deed? Dan is dit een uitstekende optie.

Hiermee raak je wel applicaties kwijt die je tussen dat herstelpunt en de huidige versie installeerde. Houd hier dus rekening mee.

Stap 1:

Windows herstelomgeving

Om een systeemherstelpunt te gebruiken moet je de Windows herstelomgeving openen. Druk op Windows + L vanaf je desktop. Dit opent het inlogscherm. Houd shift ingedrukt terwijl je rechts onderin op Herstarten klikt. Laat shift niet los tot je het blauwe scherm ziet. Dit laadt de Windows herstelomgeving, zoals je ziet in bovenstaande afbeelding.

Stap 2:

Systeemherstel

Klik op 'Problemen oplossen' en vervolgens op 'Geavanceerde opties'. Hierin vind je meerdere opties terug om Windows te herstellen. Klik in dit scherm op 'Systeemherstel'.

Stap 3:

Klikken op 'Systeemherstel' herstart je pc en laad vervolgens het systeemherstel scherm. In dit scherm selecteer je je account en log je in. Vervolgens klik je op Volgende en krijg je een lijst te zien met herstelpunten. Selecteer er één en volg de rest van de stappen.Als je pc weer naar behoren werkt, dan heeft dit het probleem opgelost.

Oplossing 10: hardware vervangen

Als geen enkele oplossing werkt, is de hardware mogelijk verouderd. Een computer wordt door de jaren heen steeds langzamer, wat ook invloed heeft op hoe snel Windows draait op je apparaat. Wanneer je hardware vervangt, is het belangrijk om te weten wat je doet. Heb je geen ervaring met het vervangen van hardware, laat dit dan doen door een expert.

Optie1: harde schijf vervangen

Het vervangen van de harde schijf (HDD) voor een SSD levert een directe prestatieverbetering op. Dit kan zelfs een tweede leven geven aan wat oudere desktop en laptop modellen. Bij de meeste desktops en sommige laptops is het zelfs mogelijk om een SSD toe te voegen. Bekijk welke mogelijkheden je computer heeft voordat je iets aanschaft.

Optie 2: werkgeheugen uitbreiden

Het uitbreiden van het werkgeheugen (de RAM), zorgt ervoor dat je computer meer werkruimte heeft voor het draaien van programma's. Daarom is het uitbreiden van het werkgeheugen een goede manier om Windows 10 sneller te maken.

Deze vervanging raad ik af als je een oude computer hebt, omdat de impact hiervan dan waarschijnlijk wegvalt tegen de invloed van andere sterk verouderde componenten.

Vergeet niet dat bij het wijzigen van hardware je Windows 10 mogelijk opnieuw moet activeren. Dit hangt af van welk onderdeel je vervangt, dus controleer dit goed zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Optie 3: geheel nieuwe laptop of desktop kopen

Als helemaal niks werkt en je hebt een behoorlijk oude laptop of desktop, dan is het tijd om een nieuwe computer te kopen. Dit is natuurlijk een investering, maar je kan wel weer jaren probleemloos vooruit met een nieuwe desktop-pc of een goede laptop.

Conclusie

Hopelijk helpen deze oplossingen en draait Windows 10 weer op volle snelheid! Onthoud dat een combinatie van bovenstaande oplossingen ook mogelijk is. Hoe meer instellingen op beste prestaties staan ingesteld in plaats van op beste weergave, hoe beter. Mis je een oplossing? Dan horen we daar graag hieronder meer over. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?