Meer Ruimte Nodig? Zo Vergroot je de Partitie van je Harde Schijf
Maak ruimte!
In dit artikel duiken we dieper in het waarom en hoe van het vergroten van partities. Misschien wil je wel meer ruimte voor een bepaald project, of heb je een nieuwe schijf geïnstalleerd op je gaming-pc. Wat je reden ook is, aan het eind van dit stuk heb je de kennis om je opslag naar eigen inzicht in te delen. Laten we je computer wat ademruimte geven, samen!
Inhoudsopgave
Voor je begint en benodigdheden
- Backup: Zorg dat je bestanden veilig zijn voordat je een schijf bewerkt. Dit is vooral belangrijk wanneer je bijvoorbeeld een pc voor videobewerking hebt en al je bestanden op de harde schijf staan opgeslagen.
- Software: ieder besturingsysteem heeft zijn eigen software om partities te bewerken. In de stappenplannen raad ik je aan welke je moet installeren.
Waarom een backup maken voor je je partitie vergroot?
Als het op computers en opslagruimte aankomt, is voorzichtigheid geboden. Het vergroten van een partitie klinkt misschien als een simpele klus, maar er zijn risico's aan verbonden. Hier is waarom een backup maken cruciaal is:
- Voorkomen van gegevensverlies: Tijdens het proces van het vergroten van een partitie kunnen er onverwachte problemen optreden. Een stroomuitval, een softwarefout, of zelfs een kleine gebruikersfout kan leiden tot verlies van gegevens.
- Herstel na fouten: Als er iets misgaat, helpt een backup je snel terug te keren naar je oorspronkelijke staat zonder uren aan herstelwerk. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je Windows opnieuw installeren moet, maar heb je back up, dan heb je in ieder geval je bestanden nog.
- Gemoedsrust: Weten dat je een backup hebt, geeft gemoedsrust. Je kunt met vertrouwen aan het proces beginnen, wetende dat je gegevens veilig zijn, wat er ook gebeurt.
Stappenplan: Je partitie vergroten
Hoe je je partitie vergroot, is niet op elke computer hetzelfde. Het hangt af van het systeem: Windows, macOS of Linux. Geen zorgen! In dit artikel help ik je. Ik leg stap voor stap uit hoe je de partitie vergroot voor elk van deze systemen.
Partitie vergroten: Windows
- Backup maken. Gebruik tools als Windows Back-up of third-party-software.
- Schijfbeheer openen. Ga naar 'Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Beheer computer > Schijfbeheer'.
- Ruimte vrijmaken. Rechtsklik op de aangrenzende partitie en kies 'Verkleinen'.
- Partitie vergroten. Rechtsklik op de gewenste partitie en selecteer 'Uitbreiden'.
- Controleren. Herstart je systeem en controleer de beschikbaarheid van je data.
Start je Windows niet op? Geen nood, ook daar hebben we over geschreven.
Partitie vergroten: macOS
- Back-up maken. Maak een back-up via Time Machine.
- Schijfhulpprogramma openen. Ga naar 'Programma's > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma'.
- Partitie kiezen en aanpassen. Klik op de partitie en gebruik de glijder om de grootte aan te passen.
- Controleren. Herstart je Mac en controleer je data.
Partitie vergroten: Linux
In dit stappenplan installeren we twee programma's: Deja Dup en GParted. Deja Dup heb je nodig om een back-up te maken voor je begint. GParted doet het echte werk door de partities te verdelen.
Stap 1: installeer Déja Dup
Deja Dup maakt het zo simpel om regelmatige back-ups in te stellen. Maar laten we eerst zien hoe je het downloadt.1GnomeCircle (n.d.).'Protect yourself from data loss'
Voor Ubuntu-systemen:
Open de terminal en voer in:
sudo apt update
sudo apt install deja-dup
Voor Arch-systemen:
Open de terminal en voer in:
sudo pacman -Syu
sudo pacman -S deja-dup
Stap 2: maak een back-up met Deja Dup
- Opstarten. Open 'Deja Dup'. Voor mij was het even zoeken, want soms staat het ook onder de naam 'Backups'. Controleer onder welke naam het programma geïnstalleerd is en start het op.
- Kies je plek. Waar wil je je back-up bewaren? Externe schijf? Cloud? Jij mag kiezen! Zorg in ieder geval dat het ergens staat waar je bij kan, ook als er iets mis is met de harde schijf die je gebruikt.
- Start de magie. Volg de stappen in Deja Dup en voilà, je back-up is klaar!
Stap 3: installeer GParted
Heb je ooit met LEGO gespeeld? GParted is net zoiets, maar dan voor je harde schijf. Het staat voor GNOME partition editor, is een tool waarmee je schijfpartities kunt beheren. Hiermee kun je partities aanmaken, verwijderen, verkleinen en vergroten, en nog veel meer. Laten we deze handige tool installeren!
Voor Ubuntu-systemen:
Open de terminal en voer in:
sudo apt update
sudo apt install gparted
Voor Arch-systemen:
Open de terminal en voer in:
sudo pacman -Syu
sudo pacman -S gparted
Tijd om GParted op te starten. Druk op je toetsenbord op de 'Super' of 'Windows'-toets en typ 'GParted'. Zie je het icoontje? Mooi, klik erop. Voer je wachtwoord in, zodat GParted zeker weet dat je met je schijven mag rommelen, en aan de slag!
Stap 4: selecteer de schijf
In de rechterbovenhoek van het GParted-venster zie je een dropdown-menu. Hier zie je waarschijnlijk iets als /dev/sda
of /dev/sdb
. Dit zijn je schijven. Vaak is /dev/sda
je hoofdschijf waarop je besturingssysteem staat.
Andere benamingen, zoals /dev/sdb
, zijn andere interne schijven of externe opslagapparaten. Als je naar de grootte en de huidige partities op de schijf kijkt, krijg je een beter idee van welke schijf wat is. Selecteer de schijf die je wilt bewerken.
Stap 5: vergroot de partitie
In GParted zie je meteen een overzicht van je schijfpartities. Als je een partitie wilt vergroten, rechtsklik je erop en kies je 'Verkleinen/Verplaatsen'.
Check, check, dubbelcheck!
⚠️ Let op: GParted is krachtig! Wees dus voorzichtig en zorg dat je een back-up hebt voordat je dingen verandert.
In het volgende venster kun je de grootte van de partitie aanpassen door de randen te slepen of de gewenste grootte in te vullen. Zodra je klaar bent met de aanpassing, klik je op 'Vergroten/Verplaatsen'.
Wijzigingen doorvoeren:
Belangrijk om te weten: de veranderingen die je in GParted maakt, worden eerst in een wachtrij gezet. Ze zijn dus nog niet actief. Als je zeker bent van je aanpassingen, klik dan bovenin op het vinkje of ga naar het menu 'Bewerken' en kies 'Alle bewerkingen toepassen'.
Hiermee voer je alle geplande veranderingen daadwerkelijk uit. Maar let op: na het toepassen van de wijzigingen kun je ze niet meer ongedaan maken. Zorg er dus voor dat je een back-up hebt, voordat je grote wijzigingen maakt.
Conclusie
In dit artikel hebben we de stappen doorlopen om je partitie te vergroten, een essentiële vaardigheid voor het effectief beheren van je computeropslag.
Of je nu meer ruimte nodig hebt voor je bestanden, of je systeemprestaties wilt verbeteren, het vergroten van je partitie maakt een aanzienlijk verschil. Onthoud dat het belangrijk is om voorzichtig te werk te gaan en altijd een back-up van je gegevens te maken, voordat je wijzigingen aanbrengt. Bedankt voor het lezen!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1