Een WiFi Repeater Instellen: Hoe doe je dat?

Beste Router

Laatst geüpdatet op:

Niemand wilt natuurlijk dat terwijl ze aan het ontspannen zijn met een goede Netflix-serie of een online game dat hun internet begint te haperen. Of nog erger: dat tijdens het uploaden van een belangrijk document vlak voor een deadline het WiFi-signaal het begeeft! Zulke rampen kunnen voorkomen worden door een WiFi repeater.

Zo'n WiFi repeater instellen kan voor sommigen echter wat verwarrend zijn. Daarom springen we je graag te hulp in dit artikel. Op basis van waar veel vraag naar is, gaan we ook in op een paar merk-specifieke repeaters.

WiFi speedtest

Hoe werkt een WiFi repeater?

Als je op zoek bent naar een gadget die je bestaande WiFi-bereik kan versterken, kom je ongetwijfeld een aantal verschillende, maar vergelijkbare termen tegen, zoals WiFi repeater, WiFi extender en WiFi booster. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt, maar er is een verschil in hoe deze apparaten werken:

 • Meestal verwijst de term WiFi repeater naar een WiFi extender van de eerste generatie of naar een repeater die het signaal van je router oppakt om het dekkingsgebied uit te breiden in een nieuwe dekkingsbel. Dit type apparaat maakt geen directe verbinding met je netwerk en creëert ook geen nieuw WiFi-netwerk.
 • Een wireless range extender – of WiFi extender – is een op zichzelf staand apparaat dat gebruik maakt van een bekabelde verbinding (een coaxkabel of stopcontact) om rechtstreeks verbinding te maken met het netwerk van je huis en een tweede WiFi-netwerk te creëren buiten het oorspronkelijke dekkingsgebied van je router. Dit is hoe het Powerline systeem werkt (hier komen we zometeen op terug!)
 • De term WiFi booster wordt door elkaar gebruikt als een verzamelnaam. Een WiFi booster kan zowel een repeater als een extender zijn, dus lees eerst de kleine lettertjes om er zeker van te zijn wat je koopt.

Afhankelijk van het type WiFi booster dat je precies koopt, kan aan het gebruik hiervan echter wel een klein nadeel zitten. Een WiFi repeater kan in feite namelijk niet tegelijkertijd zenden en ontvangen. Hij schakelt dus heel snel tussen zenden en ontvangen, wat de snelheid van je WiFi-signaal benadeelt. Bovendien, hoe meer apparatuur er op de versterker is aangesloten, hoe langzamer je draadloze snelheid wordt.

Internet via stopcontact – oftewel een WiFi extender via een Powerline verbinding – is daarom an sich de best mogelijke WiFi versterkende optie die je hebt. Deze netwerken maken gebruik van een combinatie van netwerkhardware en elektrische bedrading om een betrouwbare, directe verbinding te creëren tussen een internetrouter en een eindapparaat. 

Powerline adapter

Eén Powerline adapter is rechtstreeks verbonden met een router via een Ethernet-kabel. Deze adapter wordt vervolgens in een stopcontact gestoken, zodat de netwerkgegevens via het elektrische systeem naar een ontvangende adapter op een andere locatie kunnen gaan.

De ontvangende adapter - die ook een Ethernet-poort heeft - kan dan rechtstreeks worden aangesloten op elk ander apparaat met Ethernet-connectiviteit (televisies, spelconsoles, laptops, enzovoorts) of WiFi. Veel merken die Powerline adapters aanbieden, produceren ook compatibele extenders, waardoor het mogelijk is om een extender te koppelen aan een Powerline adapter in plaats van de router (die wellicht veel verder weg ligt).

Wat raden jullie aan?

Als je je WiFi-signaal versterken wilt, raden we je aan om éérst een WiFi repeater te proberen, vooral als je slechts 1 of 2 apparaten wilt verbinden met de repeater. Deze optie is namelijk het goedkoopst en tevens het simpelst te configureren!

Een WiFi repeater instellen: de globale stappen

Het instellen van de WiFi repeater is vrij eenvoudig als je weet hoe je het moet doen. Bijna allemaal hebben ze een WPS-knop.

Door eerst op de WPS knop van de router te drukken en vervolgens die van je repeater, kun je met een aantal merken direct aan de slag. Je signaal wordt automatisch door de WiFi repeater opgepakt en doorgegeven.

In sommige gevallen moet je echter wat extra werk verrichten. We gaan vanaf hier de Engelse termen hanteren (zoals "eigenschappen" in plaats van "preferences", enzovoorts).

WiFi repeater
 • Kies een plek waar de repeater relatief vrij van obstructies is. Denk hierbij aan magnetrons, babyfoons, dikke betonnen muren, enzovoorts. Kortom: hanteer zoveel mogelijk dezelfde richtlijnen als dat je doet bij het kiezen van de beste plek voor je router in je huis.
 • Sluit de repeater aan op een werkend stopcontact op de door jou gekozen locatie binnen het bereik van je bestaande WiFi-dekking.
 • Sluit de repeater aan met behulp van een computer of laptop in de buurt. Doe dit door een ethernetkabel rechtstreeks van de repeater op je PC aan te sluiten. Dit is een methode die vaak wordt aanbevolen door de fabrikant. Je kunt ook verbinding maken met het draadloze netwerk van de repeater. Deze wordt vaak ook iets in de richting van "WiFi Repeater" genoemd, of bevat de merknaam van de fabrikant van het product.
 • Wanneer ze zijn verbonden, open je de eigenschappen van het lokale netwerk van je computer.
  – In Windows selecteer je Start > Configuratiescherm > Netwerkstatus en -taken weergeven > Netwerkverbindingen beheren. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op "Local Area Network" en kies Eigenschappen > Internet Protocol versie 4 > Eigenschappen.
  – In MacOS selecteer je het Apple icoontje > Systeemvoorkeuren > Netwerk. Ga naar, indien je WiFi gebruikt, naar Wi-Fi > Geavanceerd > TCP/IP. Gebruik je ethernet, dan ga je naar Ethernet. Bij "IPv4 Configureren" selecteer je in beide gevallen"Handmatig".
 • Controleer de instructies van de repeater om zeker te zijn, maar het standaard IP adres dat je moet invoeren in het betreffende lege veld is meestal 192.168.10.1. Hier voer je ook gemeenschappelijke cijferreeksen voor het subnetmask (vaak 255.255.255.255.255.0) en de default gateway (vaak 192.168.10.1) in. Wederom: check de handleiding voor de exacte waarden!
WiFi Repeater
 • Open een webbrowser en typ http://192.168.10.1 in de adresbalk. Als je gevraagd wordt om een DNS-serveradres in te voeren, laat je dit veld leeg. Als je om een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, probeer dan "admin" in beide velden in te vullen of "admin" als gebruikersnaam en "wachtwoord" als wachtwoord. Dit brengt je naar de Setup Wizard.
 • Kies de modus Draadloze Repeater en klik op "Repeater - OneKey Setting" indien van toepassing. Wanneer deze verschijnt, selecteer je de knop voor draadloze netwerkselectie en klik je op "Vernieuw de Lijst/Lijst Vernieuwen".
 • Kies het draadloze netwerk van je hoofdrouter om de repeater aan te sluiten op de router en klik op Volgende.
 • Voer het wachtwoord van je WiFi-netwerk in bij het veld "Pre-Shared Key" in wanneer je wordt gevraagd of het netwerk is beveiligd. Klik nu op Toepassen > Herstarten > OK.

Merkspecifieke instructies

Wij hebben vernomen dat men specifiek naar instructies zoekt van bepaalde merken. Deze lijken moeilijk te vinden zijn op het internet, dus wij hebben uitgevogeld hoe je de WiFi repeaters van deze merken moet instellen!

Gembird WiFi repeater instellen

Gembird biedt twee mogelijkheden tot het instellen van hun WiFi repeaters: automatisch via WPS (WiFi Protected Set-up) en handmatig.

We beginnen met de WPS methode:

 • Druk op de WPS-knop op je router (de meeste routers hebben deze functie; raadpleeg de handleiding van je router voor meer informatie). Op de meeste routers zal een WPS-indicatorlampje knipperen wanneer WPS geactiveerd is.
 • Druk nu ook binnen een minuut 5 seconden op de WPS-knop op je repeater. Je repeater zal nu automatisch verbinding maken met je router. Tijdens dit proces zullen de indicatielampjes op de repeater regelmatig knipperen.
 • Wanneer de installatie is voltooid en je repeater klaar is voor gebruik, zal deze een netwerk uitzenden met exact dezelfde naam (SSID) als je router, gevolgd door .Ext.
 • Het wachtwoord voor dit draadloze netwerk zal identiek zijn aan het wachtwoord van je router.
Router

De handmatige methode vereist meer werk. We raden je dan ook aan om het eerst via de WPS-methode te proberen.

 • Steek de repeater in een beschikbaar stopcontact. Wacht ongeveer 1 minuut tot de repeater is opgestart.
 • Klik op het netwerkpictogram in de taakbalk van Windows of bij de netwerkinstellingen van MacOS om de beschikbare draadloze netwerken te bekijken. Het repeater netwerk zal in deze lijst staan. De SSID hiervan is "WiFi-Repeater". Selecteer het netwerk, kies "Verbinding maken" en wacht enkele seconden.
 • Het wachtwoord is "12348765". Voer dit in wanneer ernaar gevraagd wordt.
 • Er wordt een verbinding gemaakt met de WiFi-Repeater. Het kan je vragen om het type netwerk op te geven. In de meeste gevallen kun je"Thuisnetwerk" selecteren.
 • Je bent nu verbonden met het netwerk van de repeater. Open je webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Safari, enzovoorts) en typ http://192.168.10.1 in de adresbalk (niet in de Google-zoekbalk).
 • Een log-inscherm zal verschijnen waar naar de gebruikersnaam en het wachtwoord wordt gevraagd. Zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord zijn per definitie "admin". Hierna kom je in het hoofdmenu terecht.
 • Kies bovenaan de pagina in het keuzemenu voor "Repeater" en klik daarna op de grijze "Site Survey" knop.
 • Je ziet nu een lijst met alle beschikbare draadloze netwerken die door de repeater worden gevonden. Je eigen persoonlijke WiFi-netwerk zou ook in deze lijst moeten staan. Selecteer je netwerk in de kolom "Select" door het selectievakje ernaast aan te vinken.
 • De naam (SSID) van je huidige netwerk/router zal nu zichtbaar zijn in het veld"Network Name". Hieronder wordt je gevraagd om het wachtwoord van je netwerk in te voeren. Je hoeft niets te veranderen aan de vooraf ingevoerde instellingen. Je hoeft alleen maar te controleren of alle instellingen correct zijn en de vooraf gedeelde sleutel (het wachtwoord) in te voeren.
 • Het apparaat is nu in principe klaar voor gebruik. Je hebt echter wel de mogelijkheid om de naam (SSID) en het wachtwoord van het repeaternetwerk te wijzigen. Dit heeft invloed op de netwerknaam die zichtbaar is op je telefoon, tablet of PC. Door het vinkje uit te schakelen bij de "Auto setup" bovenaan, kun je zelf een naam en wachtwoord kiezen. Zo is het mogelijk om je repeater exact dezelfde naam en wachtwoord te geven als je bestaande router.
 • Als je alles naar eigen voorkeur hebt ingesteld, druk je op "Save/apply"
Router
 • De repeater zal nu herstarten met alle nieuwe instellingen. Haal de repeater pas uit het stopcontact als deze volledig opnieuw is opgestart. Je repeater heeft hierna alle instellingen opgeslagen.
 • Ga opnieuw naar de beschikbare draadloze netwerken. Je repeater zal zichtbaar zijn onder zijn nieuwe naam. Als je geen wijzigingen hebt aangebracht in de naam van de repeater, dan zal deze zichtbaar zijn als naamvanjerouter.Ext.
 • Hij zal vragen voor een wachtwoord wanneer je verbinding maakt met het repeater netwerk. Gebruik het wachtwoord van je router (of het wachtwoord dat je zelf hebt aangemaakt).
 • Er wordt nu weer verbinding gemaakt met het netwerk van je repeater. Windows kan opnieuw vragen om het type netwerk te selecteren. In de meeste gevallen is "Thuisnetwerk" de juiste optie.
 • Je PC heeft nu een internetverbinding via de repeater. Je kunt de repeater veilig uit het stopcontact halen en ergens anders aansluiten; de instellingen worden altijd behouden.

Lab31 WiFi repeater instellen

De WiFi repeater van Lab31 vergt een aantal extra stappen omdat bij de verbinding met de repeater je computer niet automatisch een IP-adres en DNS-serveradres verkrijgt. Laten we er meteen induiken:

 • Steek de repeater in het stopcontact en maak idealiter een verbinding tussen je PC of laptop en de repeater met de bijgeleverde RJ45 netwerkkabel. Gebruikt je PC of laptop WiFi? Schakel deze dan tijdelijk uit. Dit voorkomt storingen.
 • Start de computer en navigeer naar Configuratiescherm > Netwerkcentrum. Klik aan de linkerzijde vervolgens op "Kaartinstellingen wijzigen".
 • Afhankelijk van jouw specifieke computeronderdelen, kunnen hier verschillende kaarten verschijnen. Klik in ieder geval op degene die op dit moment is aangesloten met de WiFi repeater. Deze zal een groen verbindingssymbooltje tonen.
 • In het daarop volgende menu, klik je op Eigenschappen > internetprotocol versie 4 (TCP/IPv4) > Eigenschappen.
 • Goed opletten: Heeft je computer een statisch IP-adres? Noteer deze dan. Als je een statisch IP-adres hebt, moet je deze instellingen namelijk na het instellen van de WiFi repeater in dit scherm opnieuw invoeren.
 • Selecteer voor het IP-adres gedeelte "Het volgende IP-adres gebruiken", oftewel de tweede optie, en voer deze gegevens in:
  – IP adress: 192.168.10.5
  – Subnetmasker: 255.255.255.0
  – Standaardgateway: 192.168.10.253
 • Selecteer voor het DNS-serveradres gedeelte "De volgende DNS-serveradressen gebruiken" en voer deze gegevens in:
  – Voorkeurs-DNS-server: 192.168.10.253
  – Laat het veld voor "Alternatieve DNS-server" leeg.
 • Druk op "OK". Een nieuw scherm verschijnt waarin je uit verschillende netwerkinstellingen kunt kiezen. Selecteer "Thuisnetwerk".
WiFi extender

Nu zijn we klaar om de repeater zelf in te stellen! Als je de volgende stappen volgt, wijst alles zich vanzelf:

 • Klik op het netwerkpictogram en zoek naar het signaal van Wireless-N. Selecteer dit en druk vervolgens op "verbinden".
 • Open je internetbrowser en typ 192.168.10.253 in de adresbalk. Zou dit om de een of andere reden niet tot het inlogscherm van de repeater leiden, kun je de repeater resetten door 10 seconden de resetknop in te houden alvorens nogmaals proberen in te loggen.
 • Het inlogscherm vraagt om een gebruikersnaam en wachtwoord, welke beiden "admin" zijn.
 • Navigeer op de pagina die hierna opent naar de wizard (links bovenin) en klik op "Repeater".
 • Selecteer de SSID van je netwerk (het netwerk waarvan je het signaal wilt verbeteren/uitbreiden). Voer vervolgens het wachtwoord hiervan in in het desbetreffende veld.
 • Klik op "Opslaan & Herstarten". Hierna zou de verbinding goed moeten verlopen. Trouwens: had je een statisch IP-adres? Dan is nu het moment om deze weer terug te veranderen!

Ziggo WiFi repeater instellen

Ziggo gebruikt in feite een WiFi booster. Het is dus geen WiFi repeater zoals we tot nu toe hebben behandeld in dit artikel, maar alsnog helpen we je graag met het instellen hiervan! Dit systeem komt met twee adapters: eentje die signalen uitzendt en eentje die ze ontvangt. Deze tweede heeft een WiFi-symbooltje op zijn voorkant geprint. Ook krijg je twee ethernetkabels. Houd deze bij de hand!

 • Plug adapter A zo dicht mogelijk bij je modem in. Als er geen beschikbare stekkerdoos meer is, koppel je een stekker los, steek je de adapter in de nu beschikbare stekkerdoos, en plug je vervolgens de net losgemaakte kabel in de adapter. Let wel: deze kan niet meer dan 2300 watt aan.
 • Verbind je adapter met je modem door middel van een van de meegeleverde ethernetkabels. Gebruik hiervoor een van de gele internetaansluitingen op je modem!
 • Op de achterkant van adapter B zit een sticker. Hierop staan je SSID/netwerknaam en het wachtwoord. Maak hier even een foto van of schrijf ze op.
 • Kies nu de plek voor adapter B. Dit zal in het gebied moeten zijn waar je slecht WiFi-bereik ervaart. WiFi werkt, zoals we vaker gezegd hebben, het beste in een open ruimte. Plaats de adapter daarom niet in een gesloten of verborgen ruimte en zorg dat er minstens 30cm tussen de adapter en andere electronica ligt. Als de adapter eenmaal is ingeplugd, gaan er 4 lampjes branden. Ook deze adapter kan niet meer dan 2300 watt aan indien je ervoor kiest iets in te pluggen.
 • Nu is het tijd om te verbinden. Doe dit op je apparaat van keuze zoals je dat altijd zou doen. Zoek in de lijst van beschikbare netwerken naar de SSID van adapter B (welke je hebt opgeschreven of een foto van hebt genomen).
 • Vul het wachtwoord in, en je bent verbonden!
WiFi-signaal symbool

Conclusie


Het is je misschien al opgevallen dat het proces over het algemeen vrij universeel is. Onderlinge verschillen zijn met name toe te schrijven aan het merk van de repeater en het besturingssysteem dat je gebruikt.


Dus – wat vind jij? Had je zelfs tijdens of na het lezen van onze gids moeite met het instellen van je repeater? We horen het graag!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *