Hoe Stel Je een Wifi-Repeater in?

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

11 min. leestijd

Netwerken op z'n best

Hoe Stel Je een Wifi-Repeater in?

Als je net als ik een inmiddels genaturaliseerde internetbewoner bent, ken je waarschijnlijk de frustratie die een slecht wifi-signaal teweeg brengt maar al te goed. Heb je net geen of een slechte verbinding in bijvoorbeeld je slaapkamer? Dan is een wifi-repeater dé uitgelezen oplossing.

Een wifi-repeater instellen is voor velen al snel veel te verwarrend. No judgement; ik had er vroeger ook moeite mee! Daarom spring ik je graag te hulp in dit artikel. Op basis van waar veel vraag naar is, ga ik ook in op een paar merk-specifieke repeaters.

Een wifi-repeater instellen

Er is een makkelijk en een moeilijk antwoord op de vraag die we in dit artikel stellen. Het makkelijke antwoord op de vraag 'hoe stel je een wifi-repeater in?' is de WPS knop. Als je de WPS knop op je router een drie seconden indrukt tot het lampje gaat branden en daarna de WPS knop van de repeater indrukt, ben je er eigenlijk al.

Soms gaat het echter niet zo gemakkelijk, dus lees snel verder hieronder, waar ik in detail verschillende manieren behandel waarmee je de wifi-repeater correct instelt.

Hoe werkt een wifi-repeater?

Als je op zoek bent naar een gadget die je bestaande wifi-bereik kan versterken, kom je ongetwijfeld een aantal verschillende, maar vergelijkbare termen tegen, zoals wifi-repeater, wifi-extender, wifi-versterker en wifi-booster. Vaak gebruikt men deze termen door elkaar, maar er is een subtiel verschil in hoe deze apparaten werken. ⤵️

  • Meestal verwijst de term wifi-repeater naar een wifi-extender van de eerste generatie of naar een repeater die het signaal van je router oppakt om het dekkingsgebied uit te breiden in een nieuwe dekkingsbel. Dit type apparaat maakt geen directe verbinding met je netwerk en creëert ook geen nieuw wifi-netwerk.
  • Een wireless range extender – of wifi-extender – is een opzichzelfstaand apparaat dat gebruikmaakt van een bekabelde verbinding (een coaxkabel of stopcontact) om rechtstreeks verbinding te maken met het netwerk van je huis en een tweede wifi-netwerk te creëren buiten het oorspronkelijke dekkingsgebied van je router. Dit is hoe het Powerline-systeem werkt. Hier kom ik zometeen op terug!
  • De term wifi-booster wordt door elkaar gebruikt als een verzamelnaam. Een wifi-booster is zowel een repeater en versterker als een extender, dus lees eerst de kleine lettertjes om er zeker van te zijn wat je koopt.

Afhankelijk van het type wifi-booster dat je precies koopt, kan aan het gebruik hiervan echter wel een klein nadeel zitten.

Een wifi-repeater kan bijvoorbeeld niet tegelijkertijd zenden en ontvangen. Hij schakelt dus heel snel tussen zenden en ontvangen, wat de snelheid van je wifi-signaal benadeelt. Bovendien, hoe meer apparatuur er op de versterker is aangesloten, hoe langzamer je draadloze snelheid wordt.

Internet via stopcontact – oftewel een wifi-extender via een powerline-verbinding – is daarom de best mogelijke wifi-versterkende optie die je hebt. Deze netwerken maken gebruik van een combinatie van netwerkhardware en elektrische bedrading om een betrouwbare, directe verbinding te creëren tussen een internetrouter en een eindapparaat.

Close-up van een witte wifi-versterker met op de achtergrond een laptop en een monitor waarop de site van Wifiwijs is geopend.

Eén powerline-adapter is rechtstreeks verbonden met een router via een ethernetkabel. Deze adapter wordt vervolgens in een stopcontact gestoken, zodat de netwerkgegevens via de elektrische bedrading naar een ontvangende adapter op een andere locatie gaan.

De ontvangende adapter – die ook een ethernetpoort heeft – kan hierna rechtstreeks worden aangesloten op elk ander apparaat met ethernet-connectiviteit (televisies, spelconsoles, laptops, enzovoorts). Indien de adapters ook wifi-ondersteunen, ontstaat er ook meteen een lokaal wifi-netwerk.

Veel merken die powerline adapters aanbieden produceren ook compatibele extenders, waardoor het mogelijk is om een extender te koppelen aan een powerline-adapter in plaats van de router (die wellicht veel verder weg ligt).

Wat raadt Wifiwijs aan?

Als je je wifi-signaal wilt versterken, raad ik je aan om éérst een wifi-repeater te proberen, vooral als je slechts één of twee apparaten wilt verbinden met de repeater. Deze optie is namelijk het goedkoopst en het simpelst te configureren!

Welke voordelen heeft het gebruik van een wifi-repeater?

Ten opzichte van een wifi-extender heeft een wifi-repeater zo zijn voordelen en nadelen. Een wifi-repeater is bijvoorbeeld gemakkelijker en je hebt meer flexibiliteit in de plaatsing van een repeater dan bij een wifi-extender. Dit komt door de powerline-verbinding waar ik het al eerder over had.

Daarnaast behoud je met een wifi-repeater hetzelfde netwerk. Een wifi-extender maakt daarentegen een apart netwerk aan, waardoor je met je smartphone constant moet schakelen tussen de twee als je door het huis beweegt.

Tot slot zijn wifi-repeaters doorgaans goedkoper dan wifi-extenders. Een degelijke wifi-repeater kost ergens tussen de € 30 en € 150. Voor wifi-extenders betaal je tussen de € 50 en € 200. Je krijgt daarvoor over het algemeen wel een groter bereik en betere internetprestaties voor terug.

De prijs hangt uiteraard af van het merk, de kwaliteit, de snelheid en de aanwezige extra functies, maar over het algemeen is de installatie van een wifi-repeater de goedkoopste optie.1EPB (n.d.). 'What is a Wi-Fi Repeater and What Does It Do? (Simple Explanation)'

Meerdere wifi-repeaters

Als je niet genoeg hebt aan een enkele wifi-repeater, vraag je je ongetwijfeld af of je ook meerdere wifi-repeaters met elkaar kan verbinden. Dit is zeker mogelijk, mits je ze goed instelt.

Je moet voorkomen dat ze elkaar en de router in de weg zitten. Zet daarom de repeaters ver genoeg van elkaar dat ze een goede ontvangst houden zonder interferentie. Voorkom wel overlappende netwerken. "Aim for around 10-20% overlap between the coverage areas of adjacent repeaters" aldus Techmaster Akash op Quora.

Gebruik ook verschillende kanalen binnen de bandbreedtes. Stel de ene repeater bijvoorbeeld in op een specifiek kanaal binnen de 5 GHz bandbreedte en de andere op een 2.4 GHz kanaal.

Dit is een betaalbare, maar niet ideale optie in vergelijking met andere mogelijkheden. Met een mesh-router heb je een veel betere dekking en minder last van latency, waar je bij meerdere wifi-repeaters meer risico op loopt. Je moet voor een mesh-netwerk alleen wel een stuk dieper in de buidel tasten.

Je wifi-repeater instellen: de globale stappen

Het instellen van de wifi-repeater is vrij eenvoudig als je weet hoe je het moet doen. Bijna allemaal hebben ze om te beginnen een WPS-knop. Verder heb je niet veel nodig. Alleen een werkend wifi-netwerk vanaf je router, de repeater en een stopcontact in de buurt.

Door eerst op de WPS-knop van de router te drukken en vervolgens die van je repeater, kun je bij een aantal merken direct aan de slag. Je signaal wordt automatisch door de wifi-repeater opgepakt en doorgegeven.

In sommige gevallen moet je echter wat extra werk verrichten. Ik hanteer vanaf hier de Nederlandse termen (zoals 'eigenschappen' in plaats van 'preferences', enzovoorts).

  1. Kies een plek waar de repeater weinig last van obstructies heeft. Denk hierbij aan magnetrons, babyfoons, dikke betonnen muren, enzovoorts. Kortom: hanteer zoveel mogelijk dezelfde richtlijnen als bij het kiezen van de beste plek voor je router in je huis.
  2. Sluit de repeater aan op een werkend stopcontact op de door jou gekozen locatie binnen het bereik van je bestaande wifi-dekking.
  3. Verbind de repeater met een computer of laptop in de buurt. Doe dit door een ethernetkabel rechtstreeks van de repeater op je laptop of computer aan te sluiten. Dit is een methode die vaak wordt aanbevolen door de fabrikant.
    • Je kunt ook verbinding maken met het draadloze netwerk van de repeater. Deze wordt vaak ook iets in de richting van 'Wi-Fi Repeater' genoemd, of bevat de merknaam van de fabrikant van het product.
  4. Wanneer de verbinding is gemaakt, open je de eigenschappen van het lokale netwerk van je computer:
    • In Windows selecteer je Start > Configuratiescherm > Netwerkstatus en -taken weergeven > Netwerkverbindingen beheren. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op 'Local Area Network' en kies Eigenschappen > Internet Protocol versie 4 > Eigenschappen.
    • In macOS selecteer je het Apple icoontje > Systeemvoorkeuren > Netwerk. Ga, indien je wifi gebruikt, naar Wi-Fi > Geavanceerd > TCP/IP. Gebruik je ethernet, dan ga je naar Ethernet. Bij IPv4 Configureren selecteer je in beide gevallen Handmatig.
  5. Controleer de instructies van de repeater voor de zekerheid, maar het standaard IP-adres dat je moet invoeren in het betreffende lege veld is meestal 192.168.10.1. Hier voer je ook gemeenschappelijke cijferreeksen voor het subnetmask (vaak 255.255.255.0) en de default gateway (vaak 192.168.10.1) in. Wederom: check de handleiding voor de exacte waarden!
  6. Open een webbrowser en typ http://192.168.10.1 in de adresbalk. Als je gevraagd wordt om een DNS-serveradres in te voeren, laat je dit veld leeg. Als je om een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, probeer dan 'admin' in beide velden in te vullen of 'admin' als gebruikersnaam en 'wachtwoord' als wachtwoord. Dit brengt je naar de Setup Wizard.
  7. Kies de modus Draadloze Repeater en klik op Repeater – OneKey Setting indien van toepassing. Wanneer deze verschijnt, selecteer je de knop voor draadloze netwerkselectie en klik je op Vernieuw de Lijst/Lijst Vernieuwen.
  8. Kies het draadloze netwerk van je hoofdrouter om de repeater aan te sluiten op de router en klik op 'Volgende'.
  9. Voer het wachtwoord van je wifi-netwerk in bij het veld Pre-Shared Key in wanneer je wordt gevraagd of het netwerk is beveiligd. Klik nu op Toepassen > Herstarten > OK.
wifi dongle van dichtbij

Merkspecifieke instructies

Wifi-repeaters van een aantal merken vergen of wat meer werk, of worden geleverd met instructies die moeilijk zijn te volgen. Hieronder vind je de uitleg voor het instellen van repeaters van een aantal merken terug.

Gembird-wifi-repeater instellen

Gembird biedt twee mogelijkheden tot het instellen van hun wifi-repeaters: automatisch via WPS (Wi-Fi Protected Set-up) en handmatig.

Te beginnen met de WPS-methode:

  1. Druk op de WPS-knop op je router (de meeste routers hebben deze functie; raadpleeg de handleiding van je router voor meer informatie). Op de meeste routers knippert een WPS-indicatorlampje wanneer WPS geactiveerd is.
  2. Druk nu ook binnen één minuut gedurende vijf seconden op de WPS-knop op je repeater. Je repeater maakt nu automatisch verbinding met je router. Tijdens dit proces knipperen de indicatielampjes op de repeater regelmatig.
  3. Wanneer de installatie is voltooid en je repeater klaar is voor gebruik, zendt deze een netwerk uit met exact dezelfde naam (SSID) als je router, gevolgd door .Ext.
  4. Het wachtwoord voor dit draadloze netwerk is identiek aan het wachtwoord van je router.

De handmatige methode vereist meer werk. Ik raad je dan ook aan om het eerst via de WPS-methode te proberen. Werkt dit onverhoopt niet, neem dan vooral in een kijkje bij de onderstaande stappen!

  1. Steek de repeater in een beschikbaar stopcontact. Wacht ongeveer 1 minuut tot de repeater is opgestart.
  2. Klik op het netwerkpictogram in de taakbalk van Windows of bij de netwerkinstellingen van macOS om de beschikbare draadloze netwerken te bekijken. Het repeater netwerk zal in deze lijst staan. De SSID hiervan is WiFi-Repeater. Selecteer het netwerk, kies Verbinding maken en wacht enkele seconden.
  3. Het wachtwoord is 1234876. Voer dit in wanneer ernaar gevraagd wordt.
  4. Er wordt een verbinding gemaakt met de wifi-repeater. Hij vraagt je misschien om het type netwerk op te geven. In de meeste gevallen kun je Thuisnetwerk selecteren.
  5. Je bent nu verbonden met het netwerk van de repeater. Open je webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Safari, enzovoorts) en typ http://192.168.10.1 in de adresbalk (niet in de Google-zoekbalk).
  6. Een log-inscherm zal verschijnen waar naar de gebruikersnaam en het wachtwoord wordt gevraagd. Zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord zijn per definitie 'admin'. Hierna kom je in het hoofdmenu terecht.
  7. Kies bovenaan de pagina in het keuzemenu voor Repeater en klik daarna op de grijze Site Survey-knop.
  8. Je ziet nu een lijst met alle beschikbare draadloze netwerken die door de repeater worden gevonden. Je eigen persoonlijke wifi-netwerk moet ook in deze lijst staan. Selecteer je netwerk in de kolom Select door het selectievakje ernaast aan te vinken.
  9. De naam (SSID) van je huidige netwerk/router is nu zichtbaar in het veld Network Name. Hieronder moet je het wachtwoord van je netwerk invoeren. Je hoeft niets te veranderen aan de vooraf ingevoerde instellingen. Je hoeft alleen maar te controleren of alle instellingen correct zijn en de vooraf gedeelde sleutel (het wachtwoord) in te voeren.
  10. Het apparaat is nu klaar voor gebruik. Je hebt nog de mogelijkheid om de naam (SSID) en het wachtwoord van het repeater-netwerk te wijzigen. Dit heeft invloed op de netwerknaam die zichtbaar is op je telefoon, tablet of pc. Door het vinkje uit te schakelen bij de Auto setup bovenaan, kun je zelf een naam en wachtwoord kiezen. Zo is het mogelijk om je repeater exact dezelfde naam en wachtwoord te geven als je bestaande router.
  11. Als je alles naar eigen voorkeur hebt ingesteld, druk je op Save/apply.
Free Wifi Geschreven Op Een Raam

Lab31-wifi-repeater instellen

De wifi-repeater van Lab31 vergt een aantal extra stappen, omdat bij de verbinding met de repeater je computer niet automatisch een IP-adres en DNS-serveradres verkrijgt. Dit zijn – kort gezegd – het adres van je pc in de straat der internet, weergegeven in leesbare letters.2Google Fiber Help (n.d.). 'Statis vs. dynamic IP addresses' Laten we er meteen induiken:

  1. Steek de repeater in het stopcontact en maak idealiter een verbinding tussen je pc of laptop en de repeater met de bijgeleverde RJ45-ethernetkabel. Gebruikt je pc of laptop wifi? Schakel deze dan tijdelijk uit. Dit voorkomt storingen.
  2. Start de computer en navigeer naar Configuratiescherm > Netwerkcentrum. Klik aan de linkerzijde vervolgens op Kaartinstellingen wijzigen.
  3. Afhankelijk van jouw specifieke computeronderdelen, kunnen hier verschillende kaarten verschijnen. Klik in ieder geval op degene die op dit moment is aangesloten met de wifi-repeater. Deze toont een groen verbindingssymbooltje.
  4. In het daarop volgende menu, klik je op Eigenschappen > internetprotocol versie 4 (TCP/IPv4) > Eigenschappen.
  5. Goed opletten: Heeft je computer een statisch IP-adres? Noteer deze dan. Als je een statisch IP-adres hebt, moet je deze instellingen namelijk na het instellen van de wifi-repeater in dit scherm opnieuw invoeren.
  6. Selecteer voor het IP-adres gedeelte Het volgende IP-adres gebruiken, oftewel de tweede optie, en voer deze gegevens in:
    • IP adress: 192.168.10.5
    • Subnetmasker: 255.255.255.0
    • Standaardgateway: 192.168.10.253
  7. Selecteer voor het DNS-serveradres gedeelte De volgende DNS-serveradressen gebruiken en voer deze gegevens in:
    • Voorkeurs-DNS-server: 192.168.10.253
    • Laat het veld voor 'Alternatieve DNS-server' leeg.
  8. Druk op OK. Een nieuw scherm verschijnt waarin je uit verschillende netwerkinstellingen kunt kiezen. Selecteer Thuisnetwerk.

Nu zijn we klaar om de repeater zelf in te stellen! Als je de volgende stappen volgt, wijst alles zich vanzelf:

  1. Klik op het netwerkpictogram en zoek naar het signaal van Wireless-N. Selecteer dit en druk vervolgens op 'verbinden'.
  2. Open je internetbrowser en typ 192.168.10.253 in de adresbalk. Leidt dit om de een of andere reden niet tot het inlogscherm van de repeater, dan kun je de repeater resetten door 10 seconden de resetknop in te houden alvorens nogmaals proberen in te loggen.
  3. Het inlogscherm vraagt om een gebruikersnaam en wachtwoord, welke beiden 'admin' zijn.
  4. Navigeer op de pagina die hierna opent naar de wizard (linksbovenin) en klik op Repeater.
  5. Selecteer de SSID van je netwerk (het netwerk waarvan je het signaal wilt verbeteren/uitbreiden). Voer vervolgens het wachtwoord hiervan in, in het desbetreffende veld.
  6. Klik op Opslaan & Herstarten. Hierna moet de verbinding goed verlopen.
  7. Had je een statisch IP-adres? Dan is nu het moment om deze terug te veranderen!
Het klonen van je wifi-netwerk

Veel wifi-repeaters nemen óf bij voorbaat de inloggegevens van je router over (de SSID en het wachtwoord), of staan je toe dit zelf in te stellen. Hierdoor hoef je niet telkens over te schakelen tussen het wifi-netwerk van je router en van je repeater. Het wifi-signaal 'volgt' je dus.

Conclusie

Het is je misschien al opgevallen dat het proces over het algemeen vrij universeel is. Onderlinge verschillen zijn met name toe te schrijven aan het merk van de repeater en het besturingssysteem dat je gebruikt. Vergeet overigens niet je wifi-naam te veranderen!

Dus, wat vind jij? Had je zelfs tijdens of na het lezen van onze gids moeite met het instellen van je repeater? Of heb je een repeater van een ander merk dat je moeilijk in te stellen vindt? We horen het graag. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen