Hoe Werkt Een Wifi-Versterker en wat Kun Je Ermee?

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Een wifi-versterker zou je wifi-bereik moeten verbeteren, maar hoe werkt het precies?

Hoe Werkt Een Wifi-Versterker en wat Kun Je Ermee?

Je hebt een goede router, maar toch is je verbinding niet overal in huis sterk genoeg. Nadat ik meer tijd kwijt was met wachten tot mijn Netflix-serie geladen was dan met het daadwerkelijk kijken van de serie, besloot ik op onderzoek uit te gaan naar een oplossing. Zo kwam ik terecht bij de wifi-versterkers. Maar hoe werkt een wifi-versterker eigenlijk?

Wat is een wifi-versterker precies?

Een wifi-versterker maakt je wifi niet sneller, maar vergroot het bereik van je router. Met een wifi-versterker zorg je daarmee dat je ook in de verder afgelegen hoeken in huis een werkende wifi-verbinding hebt.

Er zijn globaal gezien twee soorten wifi-versterkers: de wifi-repeater en de wifi-extender. Ook zul je misschien het woord wifi-booster tegenkomen. Dit is een verzamelnaam, net als het woord wifi-versterker. Al deze woorden gebruikt men vaak door elkaar, maar ik kan je vertellen dat er wel degelijk een verschil zit in de precieze betekenissen!

Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar na het lezen van dit artikel heb je een stuk meer duidelijkheid over hoe wifi-versterkers werken en waar je moet beginnen als je je bereik wil verbeteren.

Persoon met handen in het haar met laptop

Wat is een wifi-repeater?

De draadloze wifi-repeater pikt het signaal van je router op en gebruikt dit om een de dekking uit te breiden. Er wordt geen nieuw wifi-netwerk aangemaakt.

Een wifi-repeater bestaat in zekere zin uit twee wifi-access-points. De ene pikt het netwerk van je router op en stuurt dit naar de andere. Deze tweede access point versterkt het signaal en zendt het uit vanaf de locatie waar de wifi-repeater zich bevindt.

Een wifi-repeater is makkelijker te installeren en is goedkoper dan een wifi-extender, maar kent ook enige nadelen. De repeater kan namelijk niet tegelijkertijd zenden en ontvangen en moet daarom de hele tijd heel snel heen en weer schakelen, waardoor de snelheid van je internet halveert. Dit is meestal nog steeds voldoende voor streamen in HD.

Een wifi-repeater is in ieder geval niet geschikt als je op heel veel apparaten wifi wilt ontvangen vanuit je wifi-versterker – want hoe meer apparatuur je op een repeater aansluit, hoe langzamer de verbinding wordt.

Wegens de gunstigere prijs en de makkelijkere installatie raad ik toch aan om te beginnen met alleen een wifi-repeater als je maar twee of drie apparaten met het netwerk wilt verbinden. Heb je heel snel internet nodig op meer apparaten? Dan is een mesh-netwerk of wifi-extender beter.

Hoe stel je je nieuwe wifi-repeater in?

Een wifi-repeater instellen is niet moeilijk, maar vereist wel enige kennis. Gelukkig hebben we een artikel die je stap voor stap begeleidt hierbij. Die vind je hier!

Wat is een wifi-extender?

De wifi-extender maakt een nieuw netwerk aan op basis van een bekabelde verbinding. Zo heb je internet via het stopcontact, ofwel powerline. Dit soort wifi-versterker is krachtiger dan de wifi-repeater, maar heeft ook een hoger prijskaartje en is iets moeilijker te installeren.

Deze adapter verbindt je router via een ethernetkabel met het stopcontact. De netwerkgegevens worden vervolgens via elektrische bedrading doorgegeven aan een ontvangende adapter die je elders in je huis hebt ingeplugd.

Afhankelijk van wat voor adapter je koopt, kan het zijn dat de ontvangende adapter een nieuw wifi-netwerk uitzendt, of dat je alleen via een ethernetkabel hiermee kunt verbinden. In dat tweede geval moet je dus het apparaat wat je wil verbinden via een ethernetkabel aansluiten op de ontvangende adapter.

Ethernetkabel, vooraanzicht

De afstand tussen de twee adapters en de eigenschappen van de elektrische bedrading van je huis kunnen wel invloed hebben op de snelheid van het signaal. Hoe dan ook is dit signaal nog steeds sneller dan dat van een wifi-repeater.

Het nadeel is dat de extender vaak een nieuw wifi-netwerk onder een nieuwe naam opzet. Dit betekent dus dat je als je door het huis beweegt dus steeds handmatig je telefoon of laptop met het juiste netwerk moet verbinden.

Dit omdat deze apparaten de neiging hebben zich vast te klampen aan het netwerk waarmee ze het laatst zijn verbonden – zelfs als er een sterker netwerk dichterbij is.

Er zijn ook extenders die je originele netwerk clonen, dus dit is iets om op te letten bij de aankoop als je écht naadloos van je routers netwerk naar dat van je powerline-adapter wilt switchen.

Mesh-netwerk

Het trage internet van een wifi-repeater is het efficiëntst te omzeilen door een mesh-netwerk op te zetten met mesh-routers. Als je strikt naar de definitie van een wifi-versterker kijkt, vallen de satellieten van mesh-routers hier ook onder: die pikken het signaal van je router op, en zenden dit opnieuw lokaal uit.

In een mesh-netwerk heb je dan ook meerdere wifi-punten die draadloos met elkaar communiceren om samen een optimaal bereik te creëren. Hoewel dit een stuk duurder is dan de gemiddelde wifi-versterker, maar ze leveren wel een veel robuuster wifi-netwerk op. 💪

Het voordeel hiervan – vergeleken met twee losse routers in huis of een wifi-versterker – is dat je apparaten automatisch op het beste netwerk (van de dichtstbijzijnde satelliet) overschakelen. Daarnaast kun je een onbeperkt aantal wifi-punten toevoegen voor het beste bereik in je hele gebouw.

Waar te beginnen als je slechte wifi hebt?

Voordat je een wifi-versterker aanschaft, moet je controleren of je router wel op een handige plek in huis staat. Het scheelt vaak al een hoop als je de router naar de beste plek in je huis verplaatst, zodat alle uithoeken binnen het bereik vallen.

Daarnaast is het van belang om te controleren hoe oud je router is. Als je router al meer dan vijf jaar oud is, is hij misschien aan vervanging toe. De technologie ontwikkelt snel, dus een upgrade van je router kan een hoop schelen in je bereik. Lees hier wat volgens Wifiwijs de beste wifi-routers van 2023 zijn.

Wifi-versterkers

"Mijn router staat centraal en is up-to-date, maar ik heb nog steeds slecht bereik!" Dit is waar de wifi-versterker in het spel komt.

  • Wil je slechts één of twee apparaten aansluiten in het gebied waar je nu slecht bereik hebt? Kies dan een wifi-repeater.
  • Wil je meer apparaten aansluiten of heb je heel snel internet nodig om bijvoorbeeld te gamen op zolder? Dan is een wifi-extender beter.
  • Ben je op zoek naar betere wifi voor een groot gebouw, zoals een grote kantoorruimte? Kies dan een mesh netwerk. Hier vind je de beste mesh-routers.

Als je je keuze hebt gemaakt, is het tijd om een goed model uit te zoeken. Lees je hiervoor vooral even in over hoe je de beste wifi-versterker uitkiest, en als je in het specifiek gaat voor een repeater: hoe je een wifi-repeater installeert! ✨

Conclusie

In het kort komt het dus hierop neer: kies voor een draadloze wifi-repeater als je een goedkope en makkelijke oplossing voor het slechte bereik van je router wil, en daarop een à twee apparaten wilt aansluiten.

Als je sneller internet nodig hebt in alle uithoeken van je huis en meerdere apparaten wilt verbinden, is een wifi-extender via het stopcontact beter. Tot slot is mesh-netwerk voor jou weggelegd als je een grote ruimte – een hele verdieping, bijvoorbeeld – van wifi wilt voorzien, en daarvoor een grotere investering kunt en wilt maken.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel weer het bos door de bomen ziet en je nu weet hoe een wifi-versterker werkt én wat voor wifi-versterker voor jou de beste keuze is. Heb je nog vragen? Laat een reactie achter! Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?