Netgear Orbi Review

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

In dit review behandelen we alles wat jij nodig hebt om een goede keuze te maken

Netgear Orbi Review

Wat is de Netgear Orbi?

De Netgear Orbi is een nieuwe spin op de thuis Wi-Fi router, speciaal ontworpen om Wi-Fi dekking te rekken die verder gaat dan wat een gewone router kan beheren.

Het bereikt dit omdat het in wezen twee routers in één, met de tweede eenheid als een verheerlijkte Wi-Fi extender. Echter, er is geen head-scratching setup routine of teleurstellende prestaties zoals waarschijnlijk met de meeste Wi-Fi extenders.

Hier krijg je razendsnelle Wi-Fi en een moeiteloze installatie - het is de toekomst van Wi-Fi, voor een prijs.

Netgear orbi router

Netgear Orbi - Eigenschappen en instelling

Het geheim van de Orbi is dat het bestaat uit twee eenheden, die elk een volwaardige tri-band router zijn. Dat wil zeggen, elke router heeft verschillende ethernetpoorten en USB-poorten, en heeft elk een 2.4GHz Wi-Fi-band en twee 5GHz-banden. Zulke tri-band routers zijn niets nieuws - hoewel het nog steeds een high-end functie is - maar wat de Orbi met hen doet, is de sleutel.

Een van die 5GHz-banden is uitsluitend bestemd voor communicatie tussen de hoofdrouter en de satellietrouter. Deze draadloze backhaul elimineert grotendeels het belangrijkste probleem dat verbonden is met conventionele Wi-Fi extenders, waarbij ze vertrouwen op één band om te communiceren met zowel de router als alle apparaten die verbonden zijn met de extender. Dit vermindert sterk de snelheid waarmee de extender kan werken en is grotendeels de reden waarom extenders als een laatste redmiddel moeten worden beschouwd.

Een van die 5GHz-banden is uitsluitend bestemd voor communicatie tussen de hoofdrouter en de satellietrouter. Deze draadloze backhaul elimineert grotendeels het belangrijkste probleem dat verbonden is met conventionele Wi-Fi extenders, waarbij ze vertrouwen op één band om te communiceren met zowel de router als alle apparaten die verbonden zijn met de extender. Dit vermindert sterk de snelheid waarmee de extender kan werken en is grotendeels de reden waarom extenders als een laatste redmiddel moeten worden beschouwd.

Wifi dekking netgear orbi router

Het is mogelijk om nog meer satellieten toe te voegen aan het Orbi-systeem, hoewel de terugkeer zal afnemen na een punt aangezien het systeem begint te draaien zonder aparte speciale Wi-Fi-banden om te communiceren tussen de routers.

Het andere belangrijke element van de Orbi is dat er slechts één SSID (de naam van de Wi-Fi-verbinding) wordt gebruikt, in plaats van aparte voor elke Wi-Fi-band.

Nogmaals, dat is op zich niets nieuws - het staat algemeen bekend als band-besturing en wordt vaak Smart Connect genoemd - maar in combinatie met een tri-band, multi-router systeem neemt het de hoofdpijn volledig weg uit wat een gecompliceerde en frustrerende opstelling zou kunnen zijn.

Met de Orbi is setup net zo eenvoudig als het aansluiten van de hoofdrouter op uw breedbandmodem (er is hier geen modem inbegrepen) en het inschakelen ervan. Vervolgens plaatst u de satelliet waar nodig en zet deze aan. De twee vinden elkaar automatisch terug en na enkele seconden bent u klaar om verbinding te maken en in te loggen met de router.

Het idee is dat u de hoofdrouter ergens handig neerzet, dicht bij de plek waar uw internetverbinding het huis binnenkomt - zoals bij een gewone router. De satelliet router wordt dan ergens meer centraal geplaatst.

Dus als je bijvoorbeeld een huis met drie verdiepingen hebt, dan heb je de router op de begane grond, vaak naast één kant van het huis, dan heb je de satelliet in het midden van de middelste verdieping, van waaruit het de rest van het huis kan bereiken.

Er zijn andere Wi-Fi oplossingen die op dezelfde manier werken als het Orbi-systeem, met meerdere routers die worden gebruikt om de belasting van het netwerk te spreiden. Er zijn bijvoorbeeld de Amplifi HD Home, Luma Home en Eero van Ubiquiti. Geen van deze banden is echter tri-band met een speciale 5GHz band voor backhaul. Evenmin is elke router zo krachtig, of bevatten ze evenveel functies of bieden ze zoveel aanpassingsmogelijkheden.

Netgear Orbi – Ontwerp

De Orbi-router en satelliet zijn identiek: hoge, witte units met een ovaal profiel en een soft-touch witte afwerking. Het is ver verwijderd van de hoekige, agressieve styling van Netgear's Nighthawk serie high-end routers, zoals de Nighthawk X4S R7800.

Dit vriendelijker ontwerp is in sommige opzichten ook praktischer. Met zo' n kleine voetafdruk en zonder dat externe antennes in de weg zitten, kunnen de units onopvallend op een vensterbank of plank zitten.

Netgear orbi naast laptop

Het nadeel is dat de onbewerkte prestaties van sommige fikse routers niet helemaal overeenkomen met die van externe antennes, simpelweg omdat de zes antennes van de Orbi-units in een veel kleinere ruimte worden uitgeknepen. Maar het belangrijkste doel is hier niet de maximale prestaties, maar consistente, verdergaande prestaties.

Bovenop de apparaten bevindt zich een ovale ventilatieopening van waaruit een lichtring wordt uitgezonden. Deze gloeit magenta, blauw of wit en knippert af en toe om de status van elke eenheid aan te geven. U krijgt echter geen andere functiespecifieke verlichting, dus het diagnosticeren van een probleem is niet zo eenvoudig als het kijken naar een knipperend licht - zoals bij sommige routers.

Rondom de achterkant van de router bevindt zich de modemingang (WAN) en nog eens drie ethernetpoorten voor het aansluiten van al uw bekabelde apparaten. Er is een USB-verbinding die kan worden gebruikt om printers of bestanden van USB-stations te delen - het is echter slechts USB 2.0, die de snelheid van bestandsoverdracht beperkt in vergelijking met routers met USB 3.0.

Afwerking is de aan/uit-knop, netaansluiting en reset-knop. Het is altijd goed om een speciale power button te zien, in plaats van te moeten vertrouwen op de stekker; het maakt het makkelijker om de eerste regel van de IT technicus te vervullen - probeer hem uit en weer aan te zetten.

Als je naar de satelliet draait, is deze in wezen identiek, maar de WAN-aansluiting is een normaal LAN Ethernet, dus je krijgt in totaal vier contactdozen. Allemaal zijn Gigabit Ethernet, in plaats van de tragere 100Gbps krijg je op sommige goedkope routers.

Netgear Orbi - Menu en instellingen

Een gebied waar Orbi zich onderscheidt van verschillende andere multi-router Wi-Fi systemen is met betrekking tot de maatwerk aanbod. Hier stelt u de routers in door in te loggen in een browser, net als bij elke normale router, en kunt u veel van de instellingen die u verwacht.

Deze omvatten de mogelijkheid om een van beide apparaten om te zetten in een conventioneel Wi-Fi access point, ouderlijk toezicht toe te voegen en de toegang tot websites of tot specifieke gebruikers te blokkeren, evenals het configureren van statische routering, VPN en poort forwarding. Bovendien zijn er geavanceerde Wi-Fi-functies zoals bundelvorming en MU-MIMO.

Voordat u in deze instellingen duikt, is er een duidelijke en eenvoudige handleiding die beginnende gebruikers in staat stelt om een adminwachtwoord en Wi-Fi naam en wachtwoord in te stellen. Vervolgens wordt u begroet door een basismenu dat toegang biedt tot de kerninstellingen voor draadloos en internet, samen met een aantal ouderlijk toezicht en een lijst van aangesloten klanten en hun IP-adressen.

Spring in de Geavanceerde sectie en je krijgt alle extra' s, hoewel één ding wat je hier gewoon niet mag doen is het uitschakelen van de bandbesturing. De meeste routers die deze mogelijkheid bieden, bieden een optie om de banden te scheiden - voor het geval u handmatig alleen bepaalde apparaten wilt aansluiten op bepaalde banden - maar hier is dit gewoon niet mogelijk.

Netgear orbi naast stoel in de woonkamer

Prestaties van de router

Netwerk
Gezien de Orbi is gericht op die met grotere huizen, testte ik de Orbi in mijn gebruikelijke twee-verdieping huis testomgeving en in een andere, drie verdiepingen tellende woning.

Voor de eerste test richt ik de router op in de voorkamer op de begane grond, waar de internetverbinding de voorkant van het huis binnendringt. Wi-Fi snelheid wordt vervolgens getest op 2m van de router met directe zichtlijn, dan in de achterkeuken waar het ongeveer 5m afstand is, met een bakstenen muur ertussenin.

Tot slot verplaatsen we een vloer omhoog naar een slaapkamer aan de achterzijde die ongeveer 10 meter verderop ligt en met twee bakstenen muren en een houten vloer ertussenin. We hebben de satelliet in het midden van de eerste verdieping geplaatst.

Voor de tweede test hebben we de router op de begane grond aan de voor- en zijkant van het huis geplaatst en de satelliet weer in het midden van de eerste verdieping geplaatst. Vervolgens hebben we getest in een slaapkamer op de eerste verdieping achterin en twee van de slaapkamers op de bovenste verdieping.

Met een basisrouter is er normaal gesproken geen betrouwbare dekking op deze bovenste verdiepingen, terwijl de krachtigste conventionele routers slechts net bereikbaar zijn.

We hebben vergeleken met verschillende high-end conventionele routers in onze eerste test, maar alleen met de Netgear R7800 in de tweede test - het is ongeveer zo snel als je kunt krijgen voor een conventionele dual-band router.

De Orbi startte met het eerste testscenario en stelde geen nieuwe snelheidsrecords in voor de korteafstandstests, maar hield contact met typische high-end AC-routers.

Dit is deels te wijten aan het feit dat u band-besturing op deze router niet kunt uitschakelen. We hebben ontdekt dat deze functie de neiging heeft om maximale prestaties te verminderen in vergelijking met het scheiden van de banden en het handmatig verbinden met hen. Degenen die op zoek zijn naar pure prestaties zullen dus elders willen kijken.

Echter, toen we eenmaal bij de verste test in ons eerste scenario aankwamen, liet de Orbi echt zien wat het kan. Terwijl de meeste routers op dit punt tot ongeveer de helft van hun maximumsnelheid zijn gedaald, handhaafde de Orbi nog steeds bijna de volle snelheid, in ieder geval voor downloads - de zwakkere Wi-Fi zender van de laptop worstelde iets meer voor uploadsnelheid.

Dan kom ik bij het tweede testscenario, waar de Orbi in zijn eentje is gekomen. Terwijl de R7800 er wel in slaagde om zijn verbinding naar de bovenste verdieping te rekken, duurde het duidelijk langer om verbinding te maken en waren de snelheden veel variabeler.

Met de Orbi was de verbinding echter rotsvast en waren de snelheden dramatisch sneller. In het bijzonder in de meest veeleisende, verregaande test was de Orbi vier keer sneller dan de R7800. Ondertussen, zelfs in de kortste test was de Orbi twee keer zo snel.

USB
Helaas was het delen van USB niet mogelijk op het moment van schrijven, dus konden we niet testen hoe gemakkelijk het is om het systeem in te stellen of hoe snel het is. Echter, Netgear zegt dat de mogelijkheid zal aankomen in een latere firmware update.

Moet ik de Netgear Orbi kopen?

De Netgear Orbi is ongetwijfeld een fantastische Wi-Fi oplossing voor grote huizen die worstelen met Wi-Fi dekking. Het is ongelooflijk eenvoudig in te stellen en biedt duidelijk snellere prestaties dan elke router op lange afstand. Het is een dure optie, maar als je gewoon niet in staat bent geweest om een andere Wi-Fi oplossing te vinden die werkt, dan is de Orbi het proberen waard.

Bovendien is het niet duur in vergelijking met andere mazen in de WiFi-oplossingen. De meeste kosten in de regio van 350euro voor een twee- of drierouter pakket, en geen enkele bieden dezelfde snelheid en functies als Orbi.

Echter, voor mensen met kleinere huizen is het onwaarschijnlijk dat je profiteert van wat de Orbi kan, behalve wanneer je naar de bodem van de tuin waakt, dus je zou er beter aan doen om een meer conventionele, krachtige dual-band router te kopen. Klik hier voor de beste routers op dit moment.

Evenzo, als u op zoek bent om uw Wi-Fi verbinding te maken met een ver buitenhuis of tuin kantoor dan bent u waarschijnlijk beter af met een draad naar het gebouw en het installeren van een conventionele Wi-Fi access point.

Check op Bol.com →

Was dit artikel behulpzaam?