Netgear Orbi: dé Oplossing voor Traag Internet?

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Netgear Orbi: dé Oplossing voor Traag Internet?

Wat is de Netgear Orbi?

De Netgear Orbi is een nieuwe spin op de wifi-router voor thuis, speciaal ontworpen om wifi dekking te rekken die verder gaat dan wat een gewone router kan beheren.

Dit lukt goed, omdat het in wezen twee routers in één is, met de tweede eenheid als een verheerlijkte wifi-extender. Er is echter geen duizelingwekkende installatieroutine of teleurstellende prestaties zoals je bij veel wifi-extenders ziet.

Hier krijg je razendsnelle wifi en een moeiteloze installatie. Het is de toekomst van wifi – voor een prijs...

Eigenschappen en instellingen

Het geheim van de Orbi is dat het bestaat uit twee eenheden, die elk een volwaardige tri-band router zijn. Dat betekent dat elke router verschillende ethernetpoorten en usb-poorten heeft, en elk een 2,4 GHz wifi-band en twee 5 GHz-banden heeft.

Zulke tri-band routers zijn niets nieuws, hoewel het nog steeds een high-end functie is – maar wat de Orbi met hen doet, is de sleutel.

Een van die 5 GHz-banden is uitsluitend bestemd voor communicatie tussen de hoofdrouter en de satellietrouter. Deze zogeheten draadloze backhaul verhelpt grotendeels het belangrijkste probleem dat verbonden is met conventionele wifi-extenders, waarbij ze vertrouwen op één band om te communiceren met zowel de router als alle apparaten die verbonden zijn met de extender.

Dit vermindert sterk de snelheid waarmee de extender kan werken en is grotendeels de reden waarom extenders als een laatste redmiddel moeten worden beschouwd.

Wifi dekking netgear orbi router

Het is mogelijk om nog meer satellieten toe te voegen aan het Orbi-systeem, hoewel de backhaul-snelheid hierdoor afneemt vanaf een zeker moment, aangezien het systeem begint te draaien zonder aparte speciale wifi-banden om te communiceren tussen de routers.

Het andere belangrijke element van de Orbi is dat er slechts één SSID (de naam van de wifi-verbinding) wordt gebruikt, in plaats van aparte voor elke wifi-band.

Nogmaals, dat is op zich niets nieuws; het staat algemeen bekend als band steering en wordt ook wel Smart Connect genoemd. In combinatie met een tri-band neemt dit multi-routersysteem neemt het de hoofdpijn volledig weg uit wat een gecompliceerde en frustrerende opstelling zou kunnen zijn.

Met de Orbi is installatie net zo eenvoudig als het aansluiten van de hoofdrouter op je breedbandmodem – deze is niet inbegrepen – en het inschakelen ervan. Vervolgens plaats je de satelliet waar nodig en zet deze aan. De twee vinden elkaar automatisch terug en na enkele seconden bent je klaar om verbinding te maken en in te loggen met de router.

Het idee is dat je de hoofdrouter ergens handig neerzet, dicht bij de plek waar je internetverbinding het huis binnenkomt, net als je met een gewone router doet. De satellietrouter wordt dan ergens meer centraal geplaatst.

Dus als je bijvoorbeeld een huis met drie verdiepingen hebt, dan heb je de router op de begane grond, vaak naast één kant van het huis, dan heb je de satelliet in het midden van de middelste verdieping, van waaruit het de rest van het huis kan bereiken.

Ontwerp

De Orbi-router en satelliet zijn identiek: lange, witte units met een ovaal profiel en een soft-touch witte afwerking. Het is ver verwijderd van de hoekige, agressieve styling van Netgear's Nighthawk serie high-end routers, zoals de Nighthawk X4S R7800.

Dit vriendelijker ontwerp is in sommige opzichten ook praktischer. Met zo' n klein contactpunt en zonder externe antennes die in de weg zitten, kunnen de units onopvallend op een vensterbank of plank staan.

Netgear Orbi Wifi 6 Op Een Tafel Voor Witte Muur

Het nadeel is dat de onbewerkte prestaties van sommige fikse routers niet helemaal overeenkomen met die van externe antennes, simpelweg omdat de zes antennes van de Orbi-units in een veel kleinere ruimte zijn gepropt. Maar het belangrijkste doel is hier niet de maximale prestaties, maar consistente, verdergaande prestaties.

Bovenop de apparaten bevindt zich een ovale ventilatieopening van waaruit een lichtring wordt uitgezonden. Deze gloeit magenta, blauw of wit en knippert af en toe om de status van elke eenheid aan te geven.

Je krijgt geen andere functiespecifieke verlichting, dus het diagnosticeren van een probleem is niet zo eenvoudig als het kijken naar een knipperend licht, zoals bij veel andere routers.

Rondom de achterkant van de router bevindt zich de modemingang (WAN) en nog eens drie ethernetpoorten voor het aansluiten van al uw bekabelde apparaten. Er is een usb-verbinding die kan worden gebruikt om printers of bestanden van usb-stations te delen.

Dit is echter slechts usb 2.0, die de snelheid van bestandsoverdracht beperkt in vergelijking met routers met usb 3.0.

Afwerking is de aan/uit-knop, netaansluiting en reset-knop. Het is altijd goed om een speciale aan/uitknop te zien in plaats van te moeten vertrouwen op de stekker; het maakt het makkelijker om het eerste advies van elke IT-technicus te volgen: "Heb je hem al uit en aan gezet?"

Als je naar de satelliet kijkt, is deze in wezen identiek, maar de wan-aansluiting is een normale lan-aansluiting, dus je krijgt in totaal vier contactdozen. Allen zijn Gigabit ethernet, in plaats van de tragere 100 Gbps krijg je op sommige goedkope routers.

Een gebied waar Orbi zich onderscheidt van verschillende andere multi-router wifi-systemen is met betrekking tot hoe gedetailleerd de set-up kan zijn. Je stelt de routers in door in te loggen in een browser, net als bij elke normale router, en de online omgeving in te duiken.

Deze omvat de mogelijkheid om een van beide apparaten om te zetten in een conventioneel wifi-access point, ouderlijk toezicht toe te voegen en de toegang tot websites of tot specifieke gebruikers te blokkeren, evenals het configureren van statische routering, VPN en port-forwarding. Bovendien zijn er geavanceerde wifi-uncties zoals bundelvorming en MU-MIMO.

Voordat je in deze instellingen duikt, is er een duidelijke en eenvoudige handleiding die beginnende gebruikers in staat stelt om een adminwachtwoord en wifi-naam en wachtwoord in te stellen.

Vervolgens word je begroet door een basismenu dat toegang biedt tot de kerninstellingen voor draadloos en internet, samen met een aantal ouderlijk toezicht en een lijst van aangesloten klanten en hun IP-adressen.

Spring in de Geavanceerde sectie en je krijgt alle extra's. Één ding wat je hier niet kunt doen is het uitschakelen van de bandbesturing (band steering). De meeste routers die deze mogelijkheid bieden, bieden een optie om de banden te scheiden, voor het geval je handmatig alleen bepaalde apparaten wilt aansluiten op bepaalde banden, maar hier is dit niet mogelijk.

iemand stelt orbi router in met telefoon

Prestaties van de router

Netwerk

Gezien de Orbi is gericht op die met grotere huizen, testte ik de Orbi in mijn huis met 2 verdiepingen en in een andere, drie verdiepingen tellende woning.

Voor de eerste test richt ik de router op in de voorkamer op de begane grond, waar de internetverbinding de voorkant van het huis binnendringt. Wifi-snelheid wordt vervolgens getest op 2 meter van de router met directe zichtlijn, gevolgd door een test in de achterkeuken ongeveer 5 meter verderop, met een bakstenen muur ertussenin.

Tot slot gaan we naar een slaapkamer boven, aan de achterzijde van het huis die ongeveer 10 meter verderop ligt – met twee bakstenen muren en een houten vloer ertussenin. Ik heb de satelliet in het midden van de eerste verdieping geplaatst.

Voor de tweede test hebben we de router op de begane grond aan de voor- en zijkant van het huis geplaatst en de satelliet weer in het midden van de eerste verdieping geplaatst. Vervolgens hebben we getest in een slaapkamer op de eerste verdieping achterin en twee van de slaapkamers op de bovenste verdieping.

Met een basisrouter is er normaal gesproken geen betrouwbare dekking op deze bovenste verdiepingen, terwijl de krachtigste conventionele routers slechts net bereikbaar zijn.

We hebben vergeleken met verschillende high-end conventionele routers in onze eerste test, maar alleen met de Netgear R7800 in de tweede test. Deze is ongeveer het snelste dat je kunt krijgen voor een conventionele dual-band router.

De Orbi startte met het eerste testscenario en stelde geen nieuwe snelheidsrecords in voor de korteafstandstests, maar hield stabiel contact met typische high-end AC-routers.

Dit is deels te wijten aan het feit dat je band-besturing op deze router niet kunt uitschakelen. Ik heb ontdekt dat deze functie de neiging heeft om maximale prestaties te belemmeren in vergelijking met het scheiden van de banden en het handmatig verbinden met hen. Degenen die op zoek zijn naar 100% topprestaties, kunnen beter elders kijken.

Echter, toen we eenmaal bij de verste test in ons eerste scenario aankwamen, liet de Orbi echt zien wat hij kan. Terwijl de meeste routers op dit punt tot ongeveer de helft van hun maximumsnelheid zijn gedaald, behaalde de Orbi nog steeds bijna de volle downloadsnelheid. De zwakkere wifi-antenne van de laptop worstelde iets meer voor uploadsnelheid.

Dan kom ik bij het tweede testscenario, waar de Orbi in zijn eentje werkt. Terwijl de R7800 er wel in slaagde om zijn verbinding naar de bovenste verdieping te rekken, duurde het duidelijk langer om verbinding te maken en waren de snelheden veel variabeler.

Met de Orbi was de verbinding echter rotsvast en waren de snelheden dramatisch sneller. In het bijzonder in de meest veeleisende, verregaande test was de Orbi vier keer sneller dan de R7800. Ondertussen, zelfs in de kortste test was de Orbi twee keer zo snel.

Usb-verbinding

Helaas was het delen van usb-verbindingen niet mogelijk op het moment van schrijven, dus kon ik niet testen hoe gemakkelijk het is om het systeem in te stellen of hoe snel het is. Echter, Netgear zegt dat de mogelijkheid zal aankomen in een latere firmware-update.

Moet ik de Netgear Orbi kopen?

De Netgear Orbi is ongetwijfeld een fantastische wifi-oplossing voor grote huizen die worstelen met wifi-dekking. Hij is ongelooflijk eenvoudig in te stellen en biedt duidelijk snellere prestaties dan elke router op lange afstand.

Het is een dure optie, maar als je tot nu toe niet in staat bent geweest om een andere wifi-oplossing te vinden die werkt, dan is de Orbi het proberen waard.

Bovendien is het niet duur in vergelijking met andere toppresteerders in de wifi-wereld. De meeste kosten rond de €350 voor een twee- of drierouterpakket, en geen enkele bieden dezelfde snelheid en functies als Orbi!

Voor mensen met kleinere huizen is het onwaarschijnlijk dat je profiteert van alles wat de Orbi kan, dus je zou er beter aan doen om een meer conventionele, krachtige dual-band router te kopen. Klik hier voor de beste routers op dit moment!

Als je daarnaast verbinding wilt maken met wifi achterin je tuin of in je buitenkantoor, dan ben je waarschijnlijk beter af met een kabel naar het gebouw en het installeren van een conventionele, maar goede access point.

Check op Bol.com   →

Was dit artikel behulpzaam?