IEEE 802.11n Wifi standaard

wifi standaard IEEE

Iedereen kent het wel: je bent net met iets belangrijks bezig op je computer, maar je wifi verbinding is zo ontzettend traag! Je kunt bekabeld gaan werken, maar het is natuurlijk wel handig als je lekker met je laptop in de tuin kunt zitten. Wellicht gebruik je geen goede WiFi standaard. In dit artikel gaan we dieper in op 802.11n.

Wat is een wifi standaard? 

Simpel gezien is een wifi-standaard een manier waarop je data wordt verzonden. Deze wifi standaarden worden continu verbeterd, aangezien we als samenleving steeds meer en steeds sneller en stabieler draadloos internet nodig hebben. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan films kijken via Netflix of online gamen. 

Indien je router of modem ingesteld staat op de juiste wifi-standaard, zal je netwerk een optimale snelheid behalen. 

De 802.11n standaard 

Misschien heb je het wel eens ergens zien staan: de term 802.11n. De 802.11n standaard is de meest gebruikte wifi-standaard van dit moment. Het is op dit moment de meest gebruikte wifi standaard, omdat deze door zo veel mogelijk apparaten gebruikt wordt.

Het is dus belangrijk dat je access point up-to-date is, om hiervan gebruik te kunnen maken! Door een juiste wifi standaard te gebruiken, kan uw router of modem namelijk sneller internet leveren. 

gebruik maken van wifi

De 5GHz-band 

Een belangrijke eigenschap van de 802.11n-standaard is dat deze ook een draadloze verbinding op kan zetten op de 5GHz-band. Dit is een nieuwe frequentie die gebruikt wordt voor wifi-netwerken.

Op deze frequentie heeft je netwerk als het ware meer ruimte. Een voorbeeld: zie de 2,4GHz-frequentie als een snelweg met file. 5GHz is een nieuwe snelweg, die naast de oude weg is gebouwd, maar nog nagenoeg leeg is. Je kunt er dus veel harder rijden. 

5GHz kan hogere snelheden leveren en minder verstoring met andere draadloze netwerken of apparatuur. Bepaalde apparatuur in je huis kunnen namelijk ook verstoring veroorzaken, bijvoorbeeld een magnetron, babyfoon of Bluetooth-apparatuur. 

Het is altijd goed om de apparaten die de 5GHz-frequentie aankunnen, te laten verbinden met 5GHz. De andere apparaten kunnen dan op 2,4GHz blijven. Dit wordt dual-band genoemd. 

Het veranderen van je wifi standaard 

Het veranderen van je wifi-standaard kun je zelf doen door in te loggen op je modem of router en vervolgens de standaard te veranderen.

  • Start je browser, en vul in de taakbalk het IP-adres van je modem of router in. Dit kun je vinden op het apparaat zelf en is een serie nummers, gescheiden door punten. 
  • Ga naar je instellingen. Dit is echter bij elk apparaat anders. Laat je bij twijfel adviseren door je internetprovider.
  • Kies de meest recente standaard: 802.11n.
  • Indien je apparaat het aankan: verander de frequentie van 2,4GHz naar 5GHz.
  • Log uit, sluit af en geniet van sneller internet!

Het is belangrijk dat je slechts een draadloze standaard tegelijk gebruikt. Veel apparaten hebben ook een "mixed" optie. De nieuwste standaard geeft echter de hoogste snelheid. Zorg er wel voor dat je apparatuur de nieuwste standaard ook aankan. Alle recente apparatuur (de afgelopen jaren) is compatibel met de 802.11n standaard.

Alle apparatuur die nu in de winkels ligt is sowieso compatibel met de nieuwste standaarden. Indien je router of modem niet compatibel is met 802.11n, is het misschien tijd om naar een nieuw apparaat te kijken, zodat je in de toekomst bij kunt blijven met alle nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van internet. 

De toekomst van 802.11n 

De verwachting is dat de 802.11n op termijn veranderd zal worden door het gebruik van 802.11ac.  Er zijn op dit momenten echter nog weinig routers die 802.11ac gebruiken en apparaten die dit aankunnen, nieuwsgierig welke WiFi routers 802.11ac compatible zijn? Bekijk wat volgens Wifiwijs de beste routers zijn. In dit leggen we je alles uit! Deze nieuwe  standaard is  veel sneller, dus dat kan betekenen dat je over enkele jaren helemaal geen bedraad internet meer nodig hebt! Bedankt voor het lezen.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *