IEEE 802.11n WiFi-Standaard

Wayne Koers

Geschreven door:

3 min. leestijd

IEEE 802.11n WiFi-Standaard

Iedereen kent het wel: je bent net met iets belangrijks bezig op je computer, maar je WiFi-verbinding is zo ontzettend traag! Je kunt een kabel trekken, maar het is natuurlijk wel handig als je de mobiliteit van je laptop kunt behouden. Het probleem zit hem wellicht in de WiFi-standaard waarmee je werkt. Dat is waar 802.11n zijn intrede maakt!

Wat is een WiFi-standaard? 

Simpel gezegd is een WiFi-standaard een manier waarop je data wordt verzonden. Deze WiFi-standaarden worden continu verbeterd, aangezien we als samenleving steeds meer, sneller en stabieler draadloos internet nodig hebben. Je gebruikt het om te browsen, te gamen, te streamen en zelfs om normaal tv te kijken.

De 802.11n-standaard 

Misschien heb je het wel eens ergens zien staan: 802.11n. De 802.11n-standaard is de meest gebruikte WiFi-standaard van dit moment, omdat de meeste apparatuur met een wifi-antenne deze standaard inmiddels ondersteunt.

Het is dus belangrijk dat je router en/of access point up-to-date is of zijn om hiervan gebruik te kunnen maken! Door de juiste WiFi-standaard te gebruiken, levert je router of modem sneller internet.

Man achter laptop in een bar

De 5 GHz-band 

Een belangrijke eigenschap van de 802.11n-standaard is dat deze ook een draadloze verbinding op kan zetten op de 5 GHz-band. Dit is een nieuwe frequentie die gebruikt wordt voor WiFi-netwerken.

Op deze frequentie heeft je netwerk als het ware meer ruimte. Een voorbeeld: zie de 2,4 GHz-frequentie als een snelweg met file. 5 GHz is een nieuwe snelweg die naast de oude weg is gebouwd, maar nog bijna leeg is. Je kunt er dus veel harder rijden. 

5 GHz levert hogere snelheden en eraart minder verstoring wanneer andere draadloze netwerken of apparatuur in de buurt staat. Bepaalde apparatuur in je huis kunnen namelijk ook verstoringen veroorzaken op de 2,4 GHz-band, zoals een magnetron, babyfoon of Bluetooth-apparaat. 

Het is daarom altijd goed om de apparaten die de 5 GHz-frequentie aankunnen, te laten verbinden met 5 GHz. De andere apparaten kunnen dan op de 2,4 GHz-band blijven. Apparaten die op beide banden functioneren, worden dual-band genoemd. 

Het veranderen van je WiFi-standaard 

Je verandert zelf je WiFi-standaard door in te loggen op je modem of router en hier de instellingen in te duiken.

  • Start je browser, en vul in de taakbalk het IP-adres van je modem of router in. Deze vind je op het apparaat zelf en is een serie nummers, gescheiden door punten. 
  • Ga naar je instellingen. De plaats hiervan is bij elk apparaat iets anders. Laat je bij twijfel daarom adviseren door je internetprovider.
  • Kies de meest recente standaard: 802.11n.
  • Indien je apparaat het aankan: verander de frequentie van 2,4 GHz naar 5 GHz.
  • Log uit, sluit af en geniet van sneller internet!

Het is belangrijk dat je slechts één draadloze standaard tegelijk gebruikt. Veel apparaten hebben ook een "mixed" optie. De nieuwste standaard geeft echter de hoogste snelheid. Zorg er wel voor dat je apparatuur de nieuwste standaard ook aankan. Alle recente apparatuur (de afgelopen jaren) is compatibel met de 802.11n-standaard.

Alle apparatuur die nu in de winkels ligt is sowieso compatibel met de nieuwste standaarden. Indien je router of modem niet compatibel is met 802.11n, is het misschien tijd om naar een nieuw apparaat te kijken, zodat je in de toekomst bij kunt blijven met alle nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van internet. 

De toekomst van 802.11n 

De verwachting is dat de 802.11n op termijn veranderd wordt door het gebruik van 802.11ac. Bekijk wat volgens WifiWijs de beste routers voor deze nieuwere standaard zijn. Deze standaard is namelijk veel sneller, dus dat kan betekenen dat je over enkele jaren helemaal geen bedraad internet meer nodig hebt! Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?