De Beste Wifi-Dongle voor een Sterk Signaal
WiFi hoeft niet begrensd te zijn tot mobiele apparaten met oude WiFi-kaarten.
Als je onlangs hebt geïnvesteerd in een spiksplinternieuwe router, maar nog steeds gebruikmaakt van oudere, ingebouwde wifi-adapters in je laptop en desktop-pc's, loop je heel wat megabytes aan snelheid mis! Zou een goede wifi-dongle hét verschil kunnen maken?
Inhoudsopgave
- Wat is een wifi-dongle?
- #1 TP-Link Archer TX3000E DĂ© beste wifi-dongle van 2024
- #2 TP-Link Archer T3U Beste koop wifi-dongle van 2024
Achteraf een interne wifi-adapter op je moederbord solderen is voor negen van de tien onder ons niet weggelegd, gezien de technische vaardigheden die dat proces vereist, en bij de meeste laptops is dit vrijwel onmogelijk. De oplossing? Een wifi-dongle, zoals de TP-Link Archer TX3000E!
Laat me eerst benoemen dat 'wifi-dongle' allerlei synoniemen kent die op het internet rondcirculeren – inclusief het foutief gespelde 'dongel'. Wanneer we het hebben over wifi-sticks of wifi-adapters, dna gaat het ook om een wifi-dongle.
'Wifi-adapters' is dan ook een breed begrip, maar in het kader van dit artikel gaat het hier om externe of achteraf geïnstalleerde adapters die je pc of laptop verbinden met een wifi-netwerk.
Wat is een wifi-dongle?
Wifi-dongles zijn adapters die computers in staat stellen een verbinding te maken met een wifi-netwerk en met andere computers zonder een bekabelde verbinding met de router. Ze sturen gegevens via radiogolven naar routers die ze overdragen aan breedbandmodems of interne netwerken.
De meeste laptops en tablets hebben ingebouwde draadloze adapters, maar desktop-pc's hebben deze vaak niet. Toch zijn ze ook handig voor gebruik bij laptops en/of tablets indien je merkt dat je internetsnelheid het een en ander te wensen overlaat. Afhankelijk van het model dat je koopt, halen dongles vaak een sterker wifi-signaal binnen dan ingebouwde chips.
Als je laptop niet verbindt met wifi, is het mogelijk dat de ingebouwde wifi-adapter helemaal niet meer werkt. Als je geen trek hebt in een dure reparatie, is een wifi-dongle een prachtige oplossing.
Voordat je een dongle op je computer aansluit, moet je er zeker van zijn dat de adapter die je krijgt, voldoet aan je behoeften en dat je een goede wifi-router in huis hebt. Hier kom ik na behandeling van de top 5 nog op terug!
#1 TP-Link Archer TX3000E
DĂ© beste wifi-dongle van 2024
Onze score: 9,0
Een snellere wifi-dongle dan deze vind je in de Benelux niet! Het is qua uiterlijk misschien niet een match voor iedereen, maar als je de allerbeste prestaties wilt, hoef je niet langer te zoeken.
Wifi-standaarden: 802.11ax en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Dimensies: 2,15 × 9,52 × 12,08 cm (H × D × B)
Snelheid 2,4 GHz: 574 Mbps
Snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
Compatibel met: Windows
#2 TP-Link Archer T3U
Beste koop wifi-dongle van 2024
Onze score: 8,5
Ben je op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is deze dongle van TP-Link voor jou.
Ondanks zijn vriendelijkere prijs, haalt hij nog steeds bewonderenswaardige snelheden die niks te klagen overlaten. Daarnaast ziet hij er een stuk onopvallender uit dan de nummer 1. Wat wil je nog meer?!
Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Dimensies: 1,03 × 1,98 × 4,05 cm (H × D × B)
Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Compatibel met: Windows, MacOS
De 5 beste wifi-dongles in een oogopslag
- TP-Link Archer TX3000E – Dit is dé beste wifi-dongle op de markt en een gegarandeerd succes.
- TP-Link Archer T3U – Deze dongle is het beste voor degenen die graag een optimale prijs-kwaliteithouding treffen.
- Netgear Nighthawk A7000 – Dit is de beste dongle waar je geen drivers voor hoeft te installeren.
- TP-Link Archer T4U – Deze dongle is het beste voor de casual internetgebruikers.
- Netgear A6150 – Dit is de beste kleine wifi-dongle.
Over het jargon
Deze korte paragraaf is bedoeld om de betekenis van het nodige jargon te verklaren voor degenen die hier niet zo bekend mee zijn. Indien dit niet van jou op toepassing is, ga dan vooral alvast door naar de top 5. Die wacht hieronder op je!
Ten eerste over frequentiebanden:
- De 2,4GHz-band is de oudste van de drie draadloze banden die vandaag de dag in gebruik zijn. Op deze band vinden we de draadloze 802.11b/g/n-standaarden met een bandbreedte tot 600 Mbps (megabit per seconde) bij het gebruik van apparaten die compatibel zijn met de n-standaard. Door de lagere werkfrequentie bieden 2,4GHz-signalen een bredere dekking, maar de lagere doorvoersnelheden zijn een nadeel voor deze verouderende band.
- De 5GHz-band is een recentere toevoeging aan de wifi-specificatie voor consumenten en op deze frequentie vinden we zowel 802.11n- als ac-standaarden met een topsnelheid tot 9,6 Gbps (gigabit per seconde). Let wel: dit haal je zelfs in de meest ideale scenario's niet thuis. Deze waarde komt voor uit een test in een lab onder de best mogelijke omstandigheden. Je zult in huis onder goede omstandigheden zelden boven de 1300 Mbps uitkomen.1Computer Cures (n.d.) '2.4 and 5 GHz Wi-Fi: What’s the Difference?'
- De 802.11n-standaard is hierbij de enige die zowel op 2,4GHz- als 5GHz-frequenties werkt. Dit is de meest voorkomende standaard voor routers van internetproviders. In tegenstelling tot de 2,4GHz-band, gaan 5GHz-radiogolven en massieve bakstenen muren niet goed samen, dus hoewel het een veel snellere doorvoersnelheid levert, wordt het bereik in een dichte bedrijfsomgeving ernstig beperkt.
- De ax-standaard introduceerde de 6GHz-band – en dan in het specifiek bij het gereviseerde protocol (ook bekend als 'wifi 6e'). Deze is in theorie niet sneller dan de 5GHz-band met een gelijksoortige topsnelheid van 9,6 Gbps. Wél zul je toch een snellere verbinding krijgen door te verbinden met deze frequentieband, omdat deze op een breder spectrum fungeert en daardoor, in het kort, meer 'ademruimte' heeft en zo beter zijn werk kan doen.2Jacob Kastrenakes, The Verge (2020). 'Wi-Fi is getting its biggest upgrade in 20 years'
Ten tweede over doorvoersnelheid, welke bestaat uit:
- De downloadsnelheid. Dit is de snelheid waarmee gegevens van het internet naar de computer van de gebruiker worden overgebracht.
- De uploadsnelheid. Dit is de snelheid waarmee gegevens van de computer van de gebruiker naar het internet worden overgebracht.
Deze worden beide veelal uitgedrukt in Megabits per seconde (Mbps of Mb/s). Samengenomen worden deze twee snelheden de doorvoersnelheid genoemd. Indien men het hierover heeft, gaat het om de gemiddelde snelheid van de download- en uploadsnelheden bij elkaar.
Bandbreedte en doorvoersnelheid zijn dus niet hetzelfde. Bekijk het op deze manier: bandbreedte is de theoretische snelheid van de gegevens op het netwerk, terwijl de doorvoersnelheid de werkelijke snelheid van de gegevens op het netwerk is.
Dit is de basiskennis die we je van tevoren even mee willen geven. Andere begrippen, zoals single- en double-band en (MU-)MIMO (multiple user – multiple input, multiple output), vind je terug in de koopgids.
De beste wifi-dongles, gedetailleerd.
Wifi-standaarden: 802.11ax en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Dimensies: 2,15 × 9,52 × 12,08 cm (H × D × B)
Compatibel met: Windows
Snelheid 2,4 GHz: 574 Mbps
Snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
Deze adapter van TP-Link vergt enige technische vaardigheid om hem te installeren, maar het is absoluut de moeite waard.
Het gaat dan ook om een model die je op een PCIe-sleuf op je moederbord moet aansluiten. Zoals je misschien al door hebt: hij is daarom niet compatibel met laptops; enkel desktop-pc's bieden genoeg ruimte voor dit model.
De rode kaart verbind je direct met je moederbord, terwijl de antennes op je bureau of op je pc-kast komen te staan. De verbinding tussen de kaart en de antennes verloopt via een kabel van 1 meter.
Het totaalpakket omvat een simultaneous dual-band wifi-adapter. Deze upgradet onmiddellijk je desktop of zelfs je NAS met wifi-snelheden tot – in de realiteit, zoals eerder besproken – 1300 Mbps (5GHz) en zo'n 600 Mbps (2,4GHz) voor een totale bandbreedtecapaciteit van 1900 Mbps. Dit staat bekend als de AC1900-standaard.
Hij beschikt over een 2x2 MU-MIMO-antenneontwerp. Dit betekent dat je twee afzonderlijke download streams krijgt, plus twee upload streams. Hij heeft hiervoor twee externe antennes welke in drie posities kunnen worden gezet, alsook twee interne antennes.
Daarnaast beschikt hij ook nog eens over Bluetooth 5.0. Speakers, muizen, toetsenborden en wat voor randapparatuur die met Bluetooth werkt, verbind je daardoor in Ă©Ă©n klap moeiteloos met je pc. Wat wilt een mens nog meer?!
Wat we goed vinden:
- Voorzien van de laatste ax-standaard, waardoor je topsnelheden krijgt
- De bijgeleverde dock met kabel levert meteen flexibiliteit wat betreft plaatsing
- Compatibiliteit met Bluetooth 5.0 levert je meteen een stabiele Bluetooth-verbinding op
Wat we minder goed vinden:
- Niet geschikt voor installatie in laptops
- Werkt enkel op Windows-pc's
Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Dimensies: 1,03 x 1,98 x 4,05 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows, MacOS
Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Persoonlijk ben ik écht ondersteboven van deze kleine wifi-adapter. Voor een onweerstaanbare prijs krijg je een simultaneous dual-band dongle. Het is niet de allerkleinste uit onze lijst, maar hij ligt er niet ver van af.
Bij een actieve verbinding brandt een felgroen led-lampje.
Niet iedereen is hier heel blij mee, maar voor mij was dit geen punt. Hetzelfde geldt voor de driver installatie: het viel te verwachten en op zich is TP-Link heel goed in het uitleggen van de installatiestappen. Mij hoor je dus niet klagen!
Op papier haal je maximale snelheden van 400 Mbps op de 2,4 GHz-band en 867 Mbps op de 5 GHz-band. Het is een simultaneous dual-band dongle die functies ondersteund zoals MU-MIMO. Virtuele wachtrijen zitten er dus niet in tijdens gebruik van deze adapter!
De T3U leverde een verrassend goede doorvoersnelheid. Op de 2,4 GHz close-proximity test (in dezelfde ruimte als de router) leverde hij een gemiddelde doorvoersnelheid van 198 Mbps op.
Hij versloeg de geĂŻntegreerde Qualcomm Atheros QCA9377draadloze 802.11ac netwerkadapter (106 Mbps) van de laptop met een ruime marge. Op een afstand van 9 meter leverde de T3U 88 Mbps tegenover de snelheid van de laptop adapter van 62,2 Mbps.
Ook de prestaties op de 5 GHz-band zijn opmerkelijk. De T3U produceerde een indrukwekkende 267 Mbps op de close-proximity test en 156 Mbps op de 9 meter test. De geĂŻntegreerde laptop adapter week niet gek veel af bij de close-proximity test (325 Mbps), maar bleef achter in de 9 meter test (86,4 Mbps).
Wat we goed vinden:
- Klein formaat maakt dit model iets minder opvallend dan veel van zijn concurrentie​
- Levert uitstekende snelheden​
- Deze kleine dongle is erg vriendelijk geprijsd​
Wat we minder goed vinden:
- Op de 5 GHz-band ontloopt hij je ingebouwde wifi-radar misschien niet heel veel (indien je hem op je laptop aansluit)​
Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band
Dimensies: 11,9 x 2,2 x 4,6 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows, MacOS
Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1300 Mbps
Met een behuizing van 11,9 x 4,6 x 2,6 cm (hoogte x diepte x breedte) is de A7000 ongeveer twee keer zo breed en dik als je standaard usb-stick.
Al deze ruimte wordt echter goed gebruikt. Je krijgt een flip-up antenne waarmee je een hoogwaardige directionele verbinding krijgt. Hij beschikt ook over een lange afstand usb-uitbreidingsdock met een magnetische bodem. Hierdoor kun je hem overal kwijt: op je bureau, de tafelpoot, koelkast of waar dan ook, als het maar een metalen oppervlak heeft.
Het belangrijkste snelheidsvoordeel van deze adapter is echter de 3Ă—4 MIMO. Dit maakt deze adapter ideaal voor serieuze gebruikers die graag een heleboel werkzaamheden op de achtergrond willen uitvoeren, maar hierdoor geen vertragingen willen ervaren.
De adapter kan direct vanuit de doos worden gebruikt zonder driverinstallatie als je Windows 10 of hoger gebruikt. Je krijgt ook een driver cd die gebruikt kan worden om de drivers te installeren op oudere versies van Windows of op MacOS. Een overweging bij de driver-cd is dat Netgear Windows ingebouwde draadloze netwerkbeheersoftware vervangt door een eigen software.
Voor power users is dit voordelig. Je krijgt een aantal functies die je een betere controle geven over de beamforming technologie. De software helpt je bij het configureren van deze en andere geavanceerde instellingen. Als je ook een Nighthawk-router gebruikt, kun je vanuit de toepassing ook enkele routerconfiguratie-instellingen bedienen.
Hoe zijn de snelheden? Als je dagelijkse routine meerdere grote bestandsoverdrachten omvat, of als hebt een breedbanddata-abonnement met een limiet van 100 Mbps of meer, dan is de Netgear Nighthawk A7000 de upgrade waard. Hij heeft immers een AC1900-rating.
Op korte afstand had de A7000 minder dan 15 minuten nodig om een hele muziekmap (290,2 Mbps) over te zetten naar een andere computer en iets minder dan drie minuten voor de grote bestanden (667,7 Mbps). De overdrachtsnelheden in de testlocatie voor langeafstandscommunicatie werden iets vertraagd, maar de Nighthawk adapter versloeg veel van zijn competitie alsnog.
Als je veel bestanden lokaal naar een NAS of tussen computers moet verplaatsen, of als je veel HD Netflix series kijkt, dan rechtvaardigt de A7000 de hogere prijs zonder twijfel.
Wat we goed vinden:
- Dit model levert – zoals verwacht van een AC1900-rating – steengoede prestaties​
- Voorzien van de nodige technieken om de verbinding nog sneller en stabieler te maken​
- De dock is ook bij dit model ontzettend handig​
Wat we minder goed vinden:
- Deze dongle is behoorlijk chunky the noemen
- Iets aan de prijzigere kant​​
Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band
Dimensies: 2,9 x 1,4 x 9,2 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows
Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 900 Mbps
De T4U is om te beginnen een stuk kleiner dan veel wifi-dongles. Hij ziet een beetje uit als een ietwat grote standaard usb-stick wanneer hij ingeklapt is. Hij is dan ook het grote broertje van de T3U!
De TP-Link Archer T4U bevat alle functies die je kunt willen, waaronder een WPS-knop op de adapter en een status-leddie groen oplicht.
De antenne is volledig intern, waardoor een kleiner profiel mogelijk is dan bij sommige andere modellen.
Om de Archer T4U te installeren, sluit je het product eenvoudigweg aan op een bij voorkeur een usb 3.0-poort en je bent er klaar voor.
Het product wordt ook geleverd met een installatie-cd om je te helpen bij het configureren van de usb-adapter voor je netwerk. Ik was ook aangenaam verrast dat ook deze adapter werd geleverd met een usb-verlengkabel waarmee je hem aan de achterkant van je pc aansluit.
De installatie-cd geeft je ook de keuze om alleen de driver of zowel de driver als de utility tool te installeren. Nadat de installatie was voltooid, toonde de utility tool de netwerken die beschikbaar waren voor de adapter, wat zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-banden bevatte. Om verbinding te maken, klik je op het netwerk en voer je vervolgens je beveiligingssleutel in. Eenvoudiger kan het niet!
Wat de draadloze verbinding betreft: op papier ondersteunt de T4U tot 400 Mbps op de 2,4 GHz-banden 900 Mbps op de 5GHz-band.
Ik had goede toegang tot het draadloze netwerk tot 25 met met minimale verslechtering van onze verbinding. Op 5 meter afstand hing de gemiddelde doorvoersnelheid op zo'n 78,2 Mbps op de 2,4GHz band. Echter, op 10 meter afstand schoot deze naar 91,2 Mbps.
Op de 5 GHz-band veranderden deze snelheden op 5 meter afstand naar een gemiddelde van 139,8 Mbps, en op 10 meter afstand naar 124,5 Mbps. Deze snelheden zijn al met al prima geschikt voor casual gebruikers die bijvoorbeeld veel video content streamen.
Ik moet wel zeggen dat deze gemiddelden ook beĂŻnvloed kunnen zijn door een ietwat onstabiele verbinding. De T4U leek soms namelijk een beetje moeite te hebben met het onderhouden van een sterke verbinding na deze eenmaal te pakken te krijgen.
Wat we goed vinden:
- Voor de casual gebruiker biedt deze wifi-dongle een prima toename in snelheid​
- Verbinden met het netwerk had niet makkelijker gekund
- WPS-knop maakt de installatie een stuk makkelijker​
Wat we minder goed vinden:
- Heeft wat moeite met het behouden van een stabiele verbinding; wijk dus niet te ver van je router​
- Blinkt niet specifiek ergens in uit​
Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band
Dimensies: 0,81 x 1,84 x 3,61 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows, macOS
Snelheid 2,4 GHz: 300 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Dit is een klein, maar fijn stukje netwerkhardware dat moeiteloos in de broekzak van zelfs de strakste skinny-jeans past. đź‘–
De A6150 wordt verder geleverd met een installatie-cd. Je hebt de disc nodig om de drivers te installeren, tenzij je Windows 10 gebruikt (dan worden ze automatisch gedownload). Nu zou hij overigens ook op Windows 11 moeten werken, maar wees erop voorbereid dat de installatie in dat geval iets omslachtiger kan zijn, afhankelijk van welke exacte versie van Windows 11 je hebt.
Hij is ook compatibel met WPS voor een zo makkelijk mogelijke verbinding met je router, en ondersteunt tot 300 Mbps op de 2,4GHz-band en 867 Mbps op 5 GHz.
Let wel: de prestaties van de adapter zijn niet zo indrukwekkend in de 802.11n-modus bij 2,4 GHz. De prestaties waren zelfs slechter bij het gebruik ervan om verbinding te maken met de Netgear Nighthawk-router dan met de Intel Centrino-3x3-adapter van de laptop zelf waarop hij was aangesloten.
Waar de A6150 echt in uitblinkt, is 802.11ac-verbindingen en dan vooral op de 5GHz-band. Ervan uitgaande dat je geen dikke muren tussen je laptop of pc hebt zitten, is een ZIP-folder van 10 GB downloaden een fluitje van een cent, en heb je je bestanden in luttele minuten binnen.
Wat we goed vinden:
- Blinkt overduidelijk uit op de 5 GHz-band​
- Deze wifi-dongle is uitermate klein, dus ook geschikt voor gebruik onderweg
Wat we minder goed vinden:
- Presteert niet al te best op de 2,4GHz-band in n-modus​
Koopgids
Hoewel de tests gemakkelijk zijn, zijn er factoren waarvan je moet weten wanneer het gaat om draadloos testen. Er bestaat niet zoiets als de perfecte draadloze testopstelling, tenzij je in een kooi van Michael Faraday – oftewel een magnetron of MRI-scanruimte – woont. Andere draadloze signalen zullen de prestaties beïnvloeden. Een eerste, snelle tip is dan ook om meerdere testresultaten te bekijken online of in de winkel.
Smaken en eisen verschillen in ieder geval van persoon tot persoon. Daarom zullen we in deze sectie kijken naar belangrijke eigenschappen en kenmerken van verschillende draadloze adapters om je te helpen uitzoeken welke het beste bij je behoeften past.
Je internetsnelheid
Het eerste en meest voor de hand liggende punt waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een draadloze adapter is de snelheid van je internetverbinding. Je moet daarbij twee dingen in gedachten houden:
- Of de adapter je verbindingssnelheid aankan
- Of de adapter overdrachtssnelheden ondersteunt die beduidend hoger liggen dan wat je verbinding biedt.
In het eerste geval zou de snelheid niet zozeer een probleem zijn, aangezien de draadloze overdrachtssnelheden veel hoger zijn dan wat de meeste breedband ADSL- of coaxiale kabelverbindingen bieden.
Echter, glasvezelverbindingen komen steeds vaker voor over de hele wereld, dus je moet altijd controleren of de adapter de extreme snelheden van dit soort verbinding aankan.
In het tweede geval is het niet zozeer een kwestie van compatibiliteit, maar een kwestie van niet te veel geld uitgeven aan een adapter die krachtiger is dan wat je nodig hebt. Het spreekt voor zich dat moderne, 10Gbps-adapters met een router die enkel ADSL-verbinding van 10 Mbps ontvangt, niet veel soeps zullen opleveren, omdat ze simpelweg niet boven die 10 Mbps uit zullen komen.
De technologie van je router
Aangezien wifi-connectiviteit vandaag de dag de norm is, zul je nooit een internetprovider tegenkomen die je voorziet van een router die dit niet ondersteunt. De specifieke draadloze technologie die ze gebruiken is echter een andere zaak.
Moderne routers kunnen dan ook worden onderverdeeld in twee categorieën: die met 802.11ac (2,4 GHz) en die met 802.11n (2,4 GHz én 5 GHz) draadloze technologieën. Vaak worden beide technologieën aangeboden in een enkele router. Over het algemeen biedt 5GHz/n-wifi meer dan de dubbele snelheid in vergelijking met het 2,4GHz/ac/b/g/n-netwerk in de meeste gevallen.
Bovendien moet je ook denken aan het feit dat een router single- of dual-bandconnectiviteit heeft. Dit gaat ook over overdrachtssnelheden. Single-band routers maken gebruik van de 2,4GHz-band en zijn beperkt tot Ă©Ă©n draadloos signaal.
Dual-band routers maken gebruik van twee banden: 2,4 GHz en 5 GHz, maar hiertussen moet continu gewisseld worden. Alleen simultaneous dual-band routers kunnen twee gelijktijdige draadloze signalen hanteren, wat betere prestaties oplevert.
Als je dongle dus gigabitsnelheden ondersteunt dankzij dual-bandtechnologie terwijl je router slechts Ă©Ă©n enkele band gebruikt, dan ontvangt de adapter alleen het 2,4GHz-signaal ontvangen en zou de 5GHz-band van de dongle nutteloos zijn.
MIMO is ook een belangrijk gegeven. MIMO staat voor multiple input, multiple output. Dat betekent dat er meer dan 1 antenne op de beide wifi-apparaten – zowel de router als adapter – zitten. Wat de snelheid aanzienlijk kan verbeteren.
MU-MIMO is hier een uitbreiding van. Deze afkorting staat voor multiple user-MIMO. Het verschil tussen MU-MIMO en 'normale' MIMO is dat access points via MU-MIMO met meerdere apparaten tegelijkertijd communiceren.
Een aparte access point kopen die dit ondersteunt, heeft als voordeel dat je niet achteraan in de rij hoeft aan te sluiten als jij, je vader en je zus YouTube-filmpjes willen kijken.
Signaalsterkte
Tot slot is er de kwestie van de kracht en stabiliteit van het signaal dat de adapter kan garanderen. Het eerste waar je op moet letten is of de adapter een interne of externe antenne gebruikt en of er slechts Ă©Ă©n of meerdere antennes zijn.
Een interne antenne is in de behuizing van de adapter verborgen, wat resulteert in een slanker uiterlijk en het transport van de adapter vergemakkelijkt. Een externe antenne is daarentegen bevestigd aan de hoofdbehuizing van het apparaat en kan zowel tweedimensionaal als driedimensionaal worden ingesteld, wat varieert van adapter tot adapter.
Bij de keuze van de ene adapter in plaats van de andere, zijn er twee factoren die de signaalsterkte kunnen beĂŻnvloeden: afstand en muren. Weliswaar verzwakt elk object een passerend signaal, maar muren zijn de enige hindernis die dicht genoeg zijn om te leiden tot een merkbare afname van de signaalsterkte. Daarom:
- Als het signaal niet of slechts door Ă©Ă©n wand moet gaan, kun je voor een adapter met een interne antenne kiezen.
- Als het signaal door meerdere muren moet gaan of grote gebieden moet bedekken, is een oplossing met meerdere externe antennes de beste keuze.
Kun je de beste wifi-dongle op je tv gebruiken?
Sommigen van jullie zochten misschien wel naar de beste wifi-dongle voor tv. Die hadden we je graag gegeven, maar het simpele feit is de meeste wifi-adapters niet op elke tv werken. Je kunt natuurlijk wel altijd een gokje doen en het toch proberen. Wie weet werkt het wel en heb je opeens zowaar een semi-smart tv!
Het is echter beter om speciale randapparatuur, zoals de Google Chromecast te kopen. Deze zijn specifiek gemaakt voor gebruik met tv's – maar zijn tegelijkertijd ook geen échte wifi-dongles, zoals degene die wij hier hebben besproken.
Een andere optie is om meteen de beste smart tv in huis te halen. Daar zijn alle internetconnectiviteitsopties al bij ingebouwd!
Dongle | Beste voor | Beoordeling | Productpagina |
---|---|---|---|
TP-Link Archer TX3000E | All-roundgebruik | 9,0 | Bekijk hem hier |
TP-Link Archer T3U | Prijs-kwaliteit | 8,5 | Bekijk hem hier |
Netgear Nighthawk A7000 | Simpele installatie | 8,3 | Bekijk hem hier |
TP-Link Archer T4U | Casual internetters | 8,0 | Bekijk hem hier |
Netgear A6150 | Draagbaarheid | 7,9 | Bekijk hem hier |
Conclusie
Ruime keuze dus, zoals je kunt zien! Lees vooral de koopgids nog eens na en maak jezelf bekend met hoe het zit met de connectiviteit in jouw huis als je dat nog niet gedaan hebt.
Het best wat je kunt doen om voor een betere verbinding te zorgen, is namelijk de tussen de router, de adapter en je omgeving te optimaliseren. Bedankt voor het lezen, en laat ons vooral even weten of dit artikel je op weg heeft geholpen!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1
- 2