De beste WiFi dongle / adapter op de markt

WiFi Dongle

Laatst geüpdatet op:

Als je onlangs een upgrade naar een 802.11ac-router hebt doorgevoerd, maar nog steeds gebruik maakt van oudere, ingebouwde WiFi-adapters in je laptop en desktop PC's, verspil je in waarschijnlijk behoorlijk wat vermogen.


Het achteraf installeren van een interne 802.11ac-adapter in je desktop kan echter ontmoedigend zijn, en met de meeste laptops is dit vrijwel onmogelijk. De oplossing? Een WiFi dongle!

WiFi dongle

De Top 5 Beste WiFi Dongles vergelijken

Product

Details

USB-AC68
Door Asus

Asus USB-AC68

Onze #1

 • Dé beste WiFi dongle op de Nederlandse markt
 • AiRadar zorgt voor betere en stabielere WiFi-ontvangst
 • Kan mobiel gebruikt worden, maar het formaat zal misschien de aandacht van anderen trekken

​​DWA-192
Door D-Link

D-Link DWA-192

Onze #2

 • De beste WiFi adapter op de markt exclusief voor Windows
 • Goed, breed bereik en makkelijk te installeren
 • Behoorlijk groot, waardoor hij minder geschikt is voor mobiel gebruik

Nighthawk A7000
Door Netgear

Netgear Nighthawk A7000

Onze #3

 • De beste WiFi dongle voor een klein appartement
 • De uitvouwbare antenne zorgt voor optimaal ontvangst
 • Ook hier is het formaat een tegenargument

Archer T4U
Door TP-Link

TP Link Archer T4U

Onze #4

 • De beste goedkope WiFi adapter
 • Biedt uit alle WiFi sticks in deze lijst de meeste beveiligingsopties aan
 • De vriendelijke prijs leidt wel tot een wat lagere snelheden

A6100
Door Netgear

Netgear A6100

Onze #5

 • De beste kleine WiFi dongle
 • Ontzettend klein, dus zeer geschikt voor mobiel gebruik
 • Doet het ontzettend goed op 5GHz bandbreedte; minder goed op 2,4GHz bandbreedte 

Wat is een WiFi dongle en hoe werkt deze?

Laten we eerst even benoemen dat "WiFi dongle" allerlei synoniemen kent – inclusief het foutief gespelde "dongel". Wanneer wij het hier dus hebben over WiFi sticks of WiFi adapters, bedoelen we daar dus ook gewoon een WiFi dongle mee. WiFi adapters an sich is een heel breed begrip, maar in het kader van dit artikel gaat het hier om adapters met een USB-aansluiting.


Dongles zijn elektronische apparaten die computers in staat stellen een verbinding te maken met het internet en met andere computers zonder gebruik te maken van kabels. Ze sturen gegevens via radiogolven naar routers die ze overdragen aan breedbandmodems of interne netwerken.


De meeste laptops en tablets hebben ingebouwde draadloze adapters, maar desktop PC's hebben deze vaak niet. Toch zijn ze ook handig voor gebruik bij laptops en/of tablets indien je merkt dat je internet snelheid iets te wensen overlaat. Afhankelijk van het model dat je koopt, halen dongles namelijk vaak een sterker WiFi-signaal binnen dan ingebouwde chips.


Voordat je een dongle echter op je computer aansluit, moet je er zeker van zijn dat de adapter die je krijgt voldoet aan je behoeften en dat je een goede WiFi-router in huis hebt. Hier komen we na behandeling van onze top 5 nog op terug!


Jargon: een korte uitleg

Deze korte paragraaf is bedoeld om de betekenis van de nodige jargon te verklaren voor mensen die hier niet zo bekend mee zijn. Indien dit niet van jou op toepassing is, ga dan vooral alvast door naar de top 5. Hij wacht hieronder op je!


Ten eerste over banden: 


 • De 2.4GHz band is de oudste van de twee draadloze banden die vandaag de dag in gebruik zijn. Op deze band vinden we 802.11b/g/n draadloze standaarden met een bandbreedte tot 600Mbps bij het gebruik van apparaten die compatibel zijn met  de n-standaard. Door de lagere werkfrequentie bieden 2.4GHz-signalen een bredere dekking, maar de lagere throughput-snelheden zijn een nadeel voor deze verouderende band.
 • 5GHz is een recentere toevoeging aan de WiFi-specificatie voor consumenten en op deze frequentie vinden we zowel 802.11n als AC-standaarden met een bandbreedte tot 1300Mbps. We merken op dat 802.11n de enige standaard is die zowel op 2,4GHz als 5GHz frequenties werkt en dit is de meest voorkomende standaard voor ISP-routers (Internet Service Provider-routers). In tegenstelling tot de 2.4GHz band, gaan 5GHz radiogolven en massieve bakstenen muren niet goed samen, dus hoewel het een veel snellere throughput-snelheid ondersteunt, kan het bereik in een dichte bedrijfsomgeving ernstig worden beperkt.

Ten tweede over throughput-snelheid, welke bestaat uit:


 • De downloadsnelheid. Dit is de snelheid waarmee gegevens van het internet naar de computer van de gebruiker worden overgebracht.
 • De uploadsnelheid. Dit is de snelheid waarmee gegevens van de computer van de gebruiker naar het internet worden overgebracht.

Deze worden beiden veelal uitgedrukt in Mbps (Megabits per seconde). Samengenomen worden deze twee snelheden de throughput-snelheid/-snelheden genoemd. Indien men het hierover heeft, gaat het om de gemiddelde snelheid van de download- en uploadsnelheden bij elkaar.

​​

Bandbreedte en throughput-snelheid  zijn dus niet hetzelfde. Bekijk het op deze manier: bandbreedte is de theoretische snelheid van de gegevens op het netwerk, terwijl de throughput de werkelijke snelheid van de gegevens op het netwerk is.


Dit is de basiskennis die we je van tevoren even mee willen geven. Andere begrippen zoals single- en double-band en MIMO leggen we in de koopgids uit.


Top 5 Beste WiFi Dongles op een rij

Asus USB-AC68

1. Asus USB-AC68 - Dé beste WiFi dongle

De ASUS USB-AC68 is een dual-band USB WiFi-adapter die onmiddellijk je desktop, laptop of zelfs je NAS (Network Attached Storage) opwaardeert met WiFi-snelheden tot 1300 Mbps (5GHz) en 600 Mbps (2,4GHz) voor een totale bandbreedtecapaciteit van 1900 Mbps. Dit staat bekend als de AC1900-standaard.


Hij beschikt over een 3×4 MIMO-antenneontwerp (Multiple Input and Multiple Output). Dit betekent dat je vier afzonderlijke download streams kunt hebben, en drie upload streams. Hij heeft zodoende 2 externe antennes welke in 3 posities kunnen worden gezet, en nog 2 interne antennes.


Daarnaast beschikt hij ook over ASUS AiRadar Beamforming. Dit alles bij elkaar optimaliseert de WiFi-ontvangst.


Je hoeft deze grote adapter niet eens rechtstreeks op je systeem aan te sluiten, hoewel je dat ook kunt doen. Hij wordt namelijk geleverd met een houder met USB-kabel. Zo kun je de adapter op afstand op een optimale positie plaatsen voor nog betere ontvangst.

De adapter ondersteunt natuurlijk alle huidige encryptiestandaarden van 64-bit en 128-bit WEP over WPA2-PSK en WPA-PSK, tot WPA-Enterprise en WPA2-Enterprise. Opties genoeg, dus! Dat valt ook af te lezen aan zijn formaat. Hoewel dit niet de kleinste adapter is die er is, is hij echter wel steeds vrij draagbaar met zijn 11,5 x 3,0 x 1,75cm grootte (lengte x diepte x breedte) en een gewicht van slechts 44 gram.


Eerst evalueerden we de prestaties van de 2,4 GHz draadloze netwerkverbinding die wordt aangeboden door de ASUS USB-AC68. De gemiddelde downloadsnelheid die we verkregen was 249,78 Mbps, terwijl de gemiddelde uploadsnelheid 149,81 Mbps bedroeg.


Bij de overdracht van een 883 MB bestand tussen de twee computers in ons netwerk via de 2,4GHz-verbinding, behaalden we een gemiddelde downloadsnelheid van 264 Mbps en een gemiddelde uploadsnelheid van 192 Mbps.


Vervolgens hebben we de prestaties van de 5 GHz draadloze netwerkverbinding van de ASUS USB-AC68 geëvalueerd. De gemiddelde downloadsnelheid die we hier in test registreerden was 275,04 Mbps, terwijl de gemiddelde uploadsnelheid 168,35 Mbps bedroeg.


Bij de overdracht van een 883 MB bestand tussen de twee computers in ons netwerk via de 2,4GHz-verbinding, behaalden we een gemiddelde downloadsnelheid van 286 Mbps en een gemiddelde uploadsnelheid van 288 Mbps.

2. D-Link DWA-192 – De beste WiFi adapter exclusief voor Windows

De meeste USB-netwerkadapters zoals de eerder genoemde Asus USB-AC68 zijn USB-sticks die ongeveer 7,5 cm uit de USB-poort steken en gemakkelijk kunnen worden meegenomen, waar je laptop ook is. De DWA-192 daarentegen is een bol die je aansluit op je USB-poort via een eigen USB-kabel van 1m.


Hij is ongeveer even groot als een honkbal bal. De adapter bedraagt 8cm in diameter en weegt 10,4 gram. Hoewel hij an sich niet te groot is, is hij zeker groter dan een USB-stick en niet zo draagbaar.


De DWA-192 heeft een zwarte bovenkant en een zilveren onderkant met een afgeplat oppervlak zodat de adapter niet van je bureau kan rollen. De twee helften van de bol worden gescheiden door een dunne LED-ring die blauw oplicht als de adapter goed is aangesloten en blauw knippert als de adapter is losgeraakt.

D-Link DWA-192

De basis bevat een connector voor de USB-kabel, een knop die de LED-ring aan- en uitzet en een Wireless Protected Setup (WPS)-knop.


De DWA-192 is een dual-band AC1900 WiFi adapter met een maximale snelheid van 600Mbps op de 2,4GHz bandbreedte en 1.300Mbps op de 5GHz bandbreedte. Hij ondersteunt 802.11a/g/n-connectiviteit en WPA-, WPA2- en WPS-beveiliging. Ook ondersteunt hij de SmartBeam (Beamforming) technologie van D-Link, welke draadloze signalen rechtstreeks naar de router stuurt in plaats van in een breed spectrum. 


Het instellen van de DWA-192 is snel en eenvoudig. Zorg er eerst voor dat je alle eerder geïnstalleerde WiFi-adapters op je PC hebt uitgeschakeld met Device Manager. Installeer vervolgens de software op je PC en sluit de adapter op verzoek (en niet eerder) aan op de USB-poort van het systeem.


De lichtring knippert blauw terwijl de software wordt geladen. Wanneer de software-instelling is voltooid (ongeveer 30 seconden), sluit je de DWA-192 aan op de 2,4GHz- of 5GHz-band van je router en ben je klaar om te starten.

De DWA-192 heeft een uitstekende throughput-capaciteit en -bereik geleverd. Op de 2,4 GHz close-proximity test (in dezelfde ruimte als de router) leverde hij een gemiddelde throughput-snelheid van 228Mbps op. Hij versloeg de geïntegreerde Qualcomm Atheros QCA9377 draadloze 802.11ac netwerkadapter (106Mbps) van de laptop met een ruime marge. Op een afstand van 9m leverde de DWA-192 108Mbps, vergeleken met de snelheid van de laptop adapter van 62,2Mbps.


Ook de prestaties op de 5GHz band zijn opmerkelijk. De DWA-192 produceerde een indrukwekkende 352 Mbps op de close-proximity test en 183Mbps op de 9m-test. De geïntegreerde laptop adapter week niet veel af bij de close-proximity test (325Mbps), maar bleef achter in de 9m test (86,4Mbps).


We hebben overigens geen significante dalingen in snelheden opgemerkt bij het gebruik van een USB 2.0 aansluiting! Goed om te weten dus als je écht alleen maar een USB 2.0 aansluiting beschikbaar hebt.

Netgear Nighthawk A7000

3. Netgear Nighthawk A7000 – De beste WiFi dongle voor een klein appartement

Met een behuizing van 11,9 x 4,6 x 2,6cm (hoogte x diepte x breedte) is de A7000 ongeveer twee keer zo breed en dik als je standaard USB-stick.


Al deze ruimte wordt echter goed gebruikt. Je krijgt een flip-up antenne waarmee je een hoogwaardige directionele verbinding kunt krijgen, en hij ondersteunt functies zoals MIMO en 802.11ac. Met een maximale theoretische throughput-snelheid van 1,9 GHz volgens de AC1900 standaard (1300 Mbps + 600 Mbps) heb je een behoorlijk serieuze internetverbinding nodig als je volledig wilt profiteren van wat deze adapter te bieden heeft.


Het beschikt ook over een lange afstand USB-uitbreidingsdock met een magnetische bodem. Hierdoor kun je hem overal kwijt: op je bureau, muur, koelkast of waar dan ook, als het maar een metalen oppervlak heeft.

Het belangrijkste snelheidsvoordeel van deze adapter is echter de bovengenoemde 3×4 MIMO. Dit maakt deze adapter ideaal voor zware gebruikers die graag een heleboel werkzaamheden op de achtergrond willen uitvoeren, maar die geen vertragingen willen ervaren door deze achtergrondbewerkingen.


Als standaard USB-apparaat kun je deze adapter gebruiken met vrijwel elke computer. Er zijn echter beperkingen. Zo is het essentieel dat je met deze dongle een  USB 3.0-poort gebruikt. USB 3.1 type A en C is prima, mits je een adapter hebt voor deze laatstgenoemde. Als je hem aansluit op een USB 2.0-poort, zullen je snelheden vrij slecht zijn.


De adapter kan direct vanuit de doos worden gebruikt zonder driverinstallatie als je Windows 10 of hoger gebruikt. Je krijgt ook een driver-CD die gebruikt kan worden om de drivers te installeren op oudere versies van Windows of op MacOS. Een overweging bij de driver-CD is dat Netgear Windows ingebouwde draadloze netwerkbeheersoftware zal vervangen door een eigen software.


Voor power users is dit voordelig. Je krijgt een aantal functies die je een betere controle geven over de beamforming technologie, de software helpt je bij het configureren van geavanceerde instellingen. Als je ook een Nighthawk-router gebruikt, kun je vanuit de toepassing ook enkele routerconfiguratie-instellingen bedienen.


Maar goed, hoe zijn de snelheden? Als je dagelijkse routine meerdere grote bestandsoverdrachten omvat, of als hebt een breedbanddata-abonnement met een limiet van 100 Mbps of meer, dan is de Netgear Nighthawk A7000 de upgrade waard. Hij heeft namelijk een AC1900 rating.


Op korte afstand had de A7000 minder dan 15 minuten nodig om een hele muziekmap (290,2Mbps) over te zetten naar een andere computer en iets minder dan drie minuten voor de grote bestanden (667,7Mbps). De overdrachtsnelheden in onze testlocatie voor langeafstandscommunicatie werden iets vertraagd, maar de Nighthawk adapter versloeg veel van zijn competitie alsnog (welke gemiddelde snelheden van 197,6Mbps voor muziek en 326,4Mbps voor grote bestanden vertoonden).

Als je veel bestanden lokaal naar een NAS of tussen computers moet verplaatsen, of als je veel HD Netflix films kijkt, dan rechtvaardigt de A7000 ​de hogere prijs zonder twijfel.

4. TP-Link Archer T4U – De beste goedkope WiFi adapter

De T4U is om te beginnen een stuk kleiner dan de voorgaande adapters: 2,9 x 1,4 x 9,2cm (hoogte x diepte breedte). Hij ziet er in principe een beetje uit als een ietwat grote standaard USB-stick wanneer hij ingeklapt is. Da's al een pluspunt! Verder heeft hij een zwarte buitenkant die degelijk aanvoelt. Ik zou er alleen niet al teveel druk op zetten; zo sterk voelt hij namelijk ook weer niet aan.


Verder bevat de TP-Link Archer T4U alle functies die je zou verwachten, waaronder een WPS-knop op de adapter en een status-LED die groen oplicht. De antenne is volledig intern, waardoor een kleiner profiel mogelijk is dan bij sommige andere aanbieders. Over het geheel genomen is het chassis van de Archer T4U een soort van vierkant en grof, en het plastic voelt minder duurzaam en wat krasgevoeliger dan de concurrentie.


Om de Archer T4U te installeren, sluit je het product eenvoudigweg aan op een bij voorkeur een USB 3.0-poort en je bent er klaar voor. Het product wordt ook geleverd met een installatie-CD om je te helpen bij het configureren van de USB-adapter voor je netwerk. Ik was ook aangenaam verrast dat de adapter werd geleverd met een USB-verlengkabel waarmee je het item aan de achterkant van je PC kunt aansluiten.

TP-Link Archer T4U

De installatie-CD geeft je ook de keuze om alleen de driver of zowel de driver als de utility tool te installeren. Nadat de installatie was voltooid, toonde de utility tool de netwerken die beschikbaar waren voor de adapter, wat zowel de 2.4 als de 5Ghz banden bevatte. Om verbinding te maken, klik je gewoon op het netwerk en voer je vervolgens je beveiligingssleutel in. Eenvoudiger niet!

Wat de draadloze verbinding betreft: op papier ondersteunt de T4U tot 400Mbps op de 2,4 GHz band en 900Mbps op 5GHz.


We hadden vrij prima toegang tot ons draadloze netwerk tot 25m met minimale verslechtering van onze verbinding. Op 5m hing de gemiddelde throughput-snelheid op zo'n 38,2Mbps op de 2,4GHz band. Echter, op 10 meter afstand schoot deze naar 49,2Mbps.


Op de 5GHz band veranderden deze snelheden op 5m afstand naar een gemiddelde van 139,8Mbps, en op 10m afstand naar 124,5Mbps.


We moeten er wel bij vermelden dat deze gemiddelden ook beïnvloed kunnen zijn door een ietwat onstabiele verbinding. De T4U leek soms namelijk een beetje moeite te hebben met het onderhouden van een sterke verbinding na deze eenmaal te pakken te krijgen.

Netgear A6100

5. Netgear A6100 – De beste kleine WiFi adapter

Dit is een klein stukje netwerkhardware met dimensies van 0,8 x 1,8 x 3,6cm (hoogte x diepte x breedte). Past dus zo in je broekzak!


De A6100 wordt verder geleverd met een installatie-CD. Je hebt de disc nodig om de drivers te installeren, tenzij je Windows 10 gebruikt (dan worden ze automatisch gedownload).


Het is echter alsnog nuttig om de disc te gebruiken, aangezien je de kans krijgt om het Netgear Genie programma te installeren. Dit is een scherp uitziende interface en komt overeen met de Genie-app voor Netgear's routers. 


De adapter heeft een subtiele, witte LED die oplicht wanneer hij op een netwerk is aangesloten. Hij is ook compatibel met WPS en ondersteunt op papier tot 130Mbps op de 2,4 GHz band en 433Mbps op 5GHz.

De prestaties van de adapter waren niet zo indrukwekkend in de 802.11n-modus bij 2,4 GHz. De prestaties waren zelfs slechter bij het gebruik ervan om verbinding te maken met de Netgear Nighthawk router dan met de Intel Centrino 3x3 draadloze adapter van mijn laptop. Deze inferieure prestatie was consistent, of hij nu verbonden was met de 2,4GHz of de 5GHz-band in "Mixed" legacy of enkel in de 802.11n-modus.

Vanaf een afstand van 5m van de router, had mijn laptop bijvoorbeeld een gemiddelde throughput-snelheid van 78Mbps in 2,4GHz 802.11n modus. De Netgear adapter behaalde alleen 42Mbps. Ook in de 5GHz 802.11n-only mode ging het niet zo goed met de Netgear adapter. De throughput-snelheid van mijn laptop tegen de kleine USB-adapters: 109Mbps vanaf 1,50m tegenover 90Mbps van de AC6100.

Welnu, de tragere prestaties van de Netgear adapter is niet bijzonder verrassend, dus scroll nog niet door! Hierboven vergeleken we namelijk een 3×3 krachtige, business class draadloze adapter met een USB adapter. Dit is dus wat de specificaties betreft een kwestie van appels en peren vergelijken. Toch was ik verbaasd over hoe verschillend de throughput-snelheid is tussen de twee in het testen.

Waar de A6100 echt in uitblinkt, is 802.11ac-verbindingen. Het beste geval voor het gebruik van de Netgear adapter is een goede ingebouwde 802.11n adapter en een 802.11ac router die je wilt aansluiten - vooral als je een Nighthawk router in gedachten hebt. Je kunt heen en weer schakelen tussen de twee, afhankelijk van de standaard die je wilt gebruiken om verbinding te maken.


Als je bijvoorbeeld verbinding maakt met 802.11n, gebruik je de ingebouwde adapter; als je probeert een 802.11ac verbinding te maken, sluit je de Netgear adapter aan op de USB-poort en schakel je de ingebouwde adapter uit.


De A6100 is dus niet ideaal voor gebruik op de 2.4GHz band, maar hij is absoluut prima op 5GHz in 802.11n-modus en blinkt uit in 11ac-modus met Netgear's Nighthawk router (en kan overigens gebruikt worden met elke 11ac-router).

Beste WiFi dongle voor TV...?

Sommigen van jullie waren vast ook op zoek naar een "beste WiFi dongle voor TV", of niet soms? Die hadden we je graag gegeven, maar het simpele feit is de meeste USB WiFi-adapters niet op elke TV zullen werken. Je kunt natuurlijk wel altijd een gokje doen en het toch proberen. Wie weet werkt het wel en heb je opeens zowaar een semi-smart TV!


Het is echter beter om speciale add-ons zoals de Google Chromecast te kopen. Deze zijn specifiek gemaakt voor gebruik met TV's – maar zijn tegelijkertijd ook geen échte WiFi dongles zoals degenen die wij hier hebben besproken.


Een andere optie is om meteen de beste smart TV in huis te halen. Daar zijn alle internetconnectiviteitsopties al bij ingebouwd!

Koopgids, hoe maak je de beste koop?

Hoewel de tests an sich gemakkelijk zijn, zijn er factoren waarvan je moet weten wanneer het gaat om draadloos testen. Er bestaat niet zoiets als de perfecte draadloze testopstelling, tenzij je in een kooi van Michael Faraday – oftewel een magnetron of MRI-scanruimte – woont. Andere draadloze signalen zullen de prestaties beïnvloeden. Een eerste, snelle tip is dan ook om meerdere testresultaten te bekijken online of in de winkel.

Smaken en eisen verschillen hoe dan ook van persoon tot persoon. Daarom zullen we in deze sectie kijken naar belangrijke eigenschappen en kenmerken van verschillende draadloze adapters om je te helpen uitzoeken welke het beste bij je behoeften past.

Netgear Nighthawk A7000

Je internetsnelheid

Het eerste en meest voor de hand liggende punt waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een draadloze adapter is natuurlijk de snelheid van je internetverbinding. Je moet namelijk twee dingen in gedachten houden:

 • Of de adapter je verbindingssnelheid aankan
 • Of de adapter overdrachtssnelheden ondersteunt die beduidend hoger liggen dan wat je verbinding biedt.

In het eerste geval zou de snelheid niet zozeer een probleem zijn, aangezien de draadloze overdrachtssnelheden veel hoger zijn dan wat de meeste breedband ADSL- of coaxiale kabelverbindingen bieden. Echter, glasvezelverbindingen komen steeds vaker voor over de hele wereld, dus je moet altijd controleren of de adapter de extreme snelheden van dit soort verbinding aankan.

In het tweede geval is het niet zozeer een kwestie van compatibiliteit, maar een kwestie van niet teveel geld uitgeven aan een adapter die krachtiger is dan wat je nodig hebt. Het spreekt voor zich dat gigabit draadloze overdrachtssnelheden met een 10Mbps ADSL-verbinding niet veel soeps zullen opleveren.

De router en bijbehorende technologie die je gebruikt

Aangezien WiFi-connectiviteit vandaag de dag de norm is, zul je nooit een ISP tegenkomen die je voorziet van een modem dat dit niet ondersteunt. De specifieke draadloze technologie die ze gebruiken is echter een andere zaak.

Moderne routers kunnen dan ook worden onderverdeeld in twee categorieën: die met 802.11ac (2,4GHz) en die met 802.11n (5GHz) draadloze technologieën. Vaak worden beide technologieën aangeboden in een enkele router. Over het algemeen biedt 5GHz/-ac WiFi meer dan de dubbele snelheid in vergelijking met het 2,4GHz/-b/g/n netwerk in de meeste gevallen.

Bovendien moet ook rekening worden gehouden met het feit dat de router single- of dual-bandconnectiviteit heeft. Dit gaat ook over overdrachtssnelheden. Single-band routers maken gebruik van de 2.4GHz band en zijn beperkt tot één draadloos signaal. Dual-band routers maken gebruik van twee banden: 2,4GHz en 5GHz, wat betekent dat ze twee gelijktijdige draadloze signalen kunnen hanteren, wat betere prestaties oplevert.

Als je adapter dus gigabitsnelheden ondersteunt dankzij dual-band technologie, terwijl je router slechts één enkele band gebruikt, dan zal de adapter alleen het 2.4GHz signaal ontvangen en zou de 5GHz-band nutteloos zijn.

MIMO is ook een belangrijk gegeven. Even ter herinnering: MIMO staat voor Multiple Input and Multiple Output. Dat betekent dat er meer dan 1 antenne op de beide WiFi-apparaten – zowel de router als adapter – zitten. Wat de snelheid aanzienlijk kan verbeteren.

Een enkele antenne van 2,4 GHz b/g/n kan bijvoorbeeld in theorie een maximale snelheid van 150 Mbps leveren, terwijl deze met 4 antennes 600 Mbps zou kunnen bereiken. Dit type meervoudige antennes wordt MIMO genoemd. In dit voorbeeld betreft het 4:4×4 MIMO.

D-Link dongle

Signaalsterkte

Tot slot is er de kwestie van de kracht en stabiliteit van het signaal dat de adapter kan garanderen. Het eerste waar je op moet letten is of de adapter een interne of externe antenne gebruikt en of er slechts één of meerdere antennes zijn.

Een interne antenne is in de behuizing van de adapter verborgen, wat resulteert in een slanker uiterlijk en het transport van de adapter vergemakkelijkt. Een externe antenne is daarentegen bevestigd aan de hoofdbehuizing van het apparaat en kan zowel tweedimensionaal als driedimensionaal worden ingesteld, wat varieert van adapter tot adapter.

Bij de keuze van de ene adapter in plaats van de andere, zijn er twee factoren die de signaalsterkte kunnen beïnvloeden: afstand en muren. Weliswaar zal elk object een passerend signaal verzwakken, maar muren zijn de enige hindernis die dicht genoeg zijn om te leiden tot een merkbare afname van de signaalsterkte. Daarom:

 • Als het signaal niet of slechts door één wand moet gaan, kun je voor een adapter met een interne antenne kiezen.
 • Als het signaal door meerdere muren moet gaan of grote gebieden moet bedekken, is een oplossing met meerdere externe antennes de beste keuze.

Conclusie

Ruime keuze dus, zoals je kunt zien! Lees vooral de koopgids nog eens na en maak jezelf bekend met hoe het zit met de connectiviteit in jouw huis als je dat nog niet gedaan hebt. Het best wat je kunt doen om voor een betere verbinding te zorgen, is namelijk de compatibiliteit tussen de router, adapter en omgeving te optimaliseren.

Laat je ons weten waar je voor gekozen hebt?! ⤵️

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *