De Beste WiFi-Dongle op de Markt

WiFi Dongle in een laptop gestoken

Laatst geüpdatet op:

Als je onlangs een upgrade naar een 802.11ac-router hebt doorgevoerd, maar nog steeds gebruik maakt van oudere, ingebouwde WiFi-adapters in je laptop en desktop PC’s, verspil je in waarschijnlijk behoorlijk wat vermogen.

Het achteraf installeren van een interne 802.11ac-adapter in je desktop kan echter ontmoedigend zijn, en met de meeste laptops is dit vrijwel onmogelijk. De oplossing? Een WiFi-dongle!

Table of Contents

Wat is een WiFi-dongle?

Dongles zijn elektronische apparaten die computers in staat stellen een verbinding te maken met een WiFi-netwerk en met andere computers zonder gebruik te maken van een bekabelde verbinding met de router. Ze sturen gegevens via radiogolven naar routers die ze overdragen aan breedbandmodems of interne netwerken.

De meeste laptops en tablets hebben ingebouwde draadloze adapters, maar desktop PC’s hebben deze vaak niet. Toch zijn ze ook handig voor gebruik bij laptops en/of tablets indien je merkt dat je internet snelheid iets te wensen overlaat. Afhankelijk van het model dat je koopt, halen dongles namelijk vaak een sterker WiFi-signaal binnen dan ingebouwde chips.

Voordat je een dongle echter op je computer aansluit, moet je er zeker van zijn dat de adapter die je krijgt voldoet aan je behoeften en dat je een goede WiFi-router in huis hebt. Hier kom ik na behandeling van de top 5 nog op terug!

Top 5 Beste WiFi-dongles

Asus USB-AC68

Asus USB-AC68 vooraanzicht
Beste WiFi-dongle op de markt
4.7/5
 • Dit model valt onder de allersnelste WiFi-dongles die via USB te verbinden zijn
 • AiRadar van Asus stabiliseert het signaal en versterkt deze
 • Dit is verre van een discrete WiFi-dongle gezien zijn formaat en kleurenpalet

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Dimensies: 1,75 x 3 x 11,5 cm (HxDxB)

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1300 Mbps
Compatibel met: Windows, MacOS

TP-Link Archer T3U

TP-Link Archer T3U bovenaanzicht
Beste koop
4.4/5
 • Presteert zeer goed mede dankzij MU-MIMO
 • Bijzonder compact waardoor je deze dongle ook buitenshuis kunt gebruiken zonder geconfronteerd te worden met opgetrokken wenkbrouwen
 • Je WiFi-netwerk moet gesplitst worden in een apart 2,4 GHz- en een apart 5 GHz-netwerk voor een soepele gebruikservaring

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Dimensies: 1,03 x 1,98 x 4,05 cm (HxDxB)

Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Compatibel met: Windows, MacOS

Netgear Nighthawk A7000

Netgear Nighthawk A7000
Beste WiFi-dongle zonder drivers
4.1/5
 • Ook met dit model haal je topsnelheden tot maar liefst 1300 Mbps op de 5 GHz-band
 • Netgear werkt met Windows drivers waardoor je geen aparte drivers hoeft te installeren
 • Deze WiFi-dongle is aan de prijzige kant

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band
Dimensies: 11,9 x 2,2 x 4,6 cm (HxDxB)

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1300 Mbps
Compatibel met: Windows, MacOS

TP-Link Archer T4U

TP-Link Archer T4U opengeklapt
Beste WiFi-dongle voor casual gebruikers
3.6/5
 • Het is niet de kleinste WiFi-dongle, maar zeker ook niet de grootste (en tevens inklapbaar)
 • Wordt geleverd met een extra USB-kabel waardoor je de adapter ergens op je bureau kunt leggen en je andere USB-ingangen vrijhoudt
 • Het prijskaartje had vriendelijker gemogen voor deze snelheden

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band
Dimensies: 2,9 x 1,4 x 9,2 cm (HxDxB)

Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 900 Mbps
Compatibel met: Windows

Netgear A6100

Netgear A6100
Beste kleine WiFi-dongle
3.3/5
 • Dit is een ontzettend kleine WiFi-dongle die je desnoods in je broekzak mee zou kunnen nemen
 • Het is dan niet de snelste adapter, maar hij blinkt toch vooral op de 5 GHz-band blinkt uit
 • De driver installatie wordt door sommigen als ietwat omslachtig ervaren

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band
Dimensies: 0,81 x 1,84 x 3,61 cm (HxDxB)

Snelheid 2,4 GHz: 150 Mbps
Snelheid 5 GHz: 433 Mbps
Compatibel met: Windows

Over de jargon

Deze korte paragraaf is bedoeld om de betekenis van de nodige jargon te verklaren voor degenen die hier niet zo bekend mee zijn. Indien dit niet van jou op toepassing is, ga dan vooral alvast door naar de top 5. Hij wacht hieronder op je!

Ten eerste over frequentiebanden

 • De 2.4 GHz-band is de oudste van de twee draadloze banden die vandaag de dag in gebruik zijn. Op deze band vinden we 802.11b/g/n draadloze standaarden met een bandbreedte tot 600Mbps bij het gebruik van apparaten die compatibel zijn met de n-standaard. Door de lagere werkfrequentie bieden 2.4GHz-signalen een bredere dekking, maar de lagere doorvoersnelheden zijn een nadeel voor deze verouderende band.
 • De 5 GHz-band is een recentere toevoeging aan de WiFi-specificatie voor consumenten en op deze frequentie vinden we zowel 802.11n als AC-standaarden met een bandbreedte tot 1300Mbps. We merken op dat 802.11n de enige standaard is die zowel op 2,4 GHz als 5 GHz frequenties werkt en dit is de meest voorkomende standaard voor ISP-routers (Internet Service Provider-routers). In tegenstelling tot de 2.4GHz band, gaan 5GHz radiogolven en massieve bakstenen muren niet goed samen, dus hoewel het een veel snellere doorvoersnelheid ondersteunt, kan het bereik in een dichte bedrijfsomgeving ernstig worden beperkt.

Ten tweede over throughput-snelheid, welke bestaat uit:

 • De downloadsnelheid. Dit is de snelheid waarmee gegevens van het internet naar de computer van de gebruiker worden overgebracht.
 • De uploadsnelheid. Dit is de snelheid waarmee gegevens van de computer van de gebruiker naar het internet worden overgebracht.

Deze worden beiden veelal uitgedrukt in Mbps of Mb/s (Megabits per seconde). Samengenomen worden deze twee snelheden de doorvoersnelheid genoemd. Indien men het hierover heeft, gaat het om de gemiddelde snelheid van de download- en uploadsnelheden bij elkaar.

Bandbreedte en doorvoersnelheid zijn dus niet hetzelfde. Bekijk het op deze manier: bandbreedte is de theoretische snelheid van de gegevens op het netwerk, terwijl de doorvoersnelheid de werkelijke snelheid van de gegevens op het netwerk is.

Dit is de basiskennis die we je van tevoren even mee willen geven. Andere begrippen zoals single- en double-band en (MU-)MIMO vind je terug in de koopgids.

WiFi dongle

De 5 Beste WiFi-Dongles op een Rij

#1 Asus USB-AC68 – Beste WiFi-dongle op de markt

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band

Dimensies: 1,75 x 3 x 11,5 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows, MacOS

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1300 Mbps

De ASUS USB-AC68 is een simultaneous dual-band USB WiFi-adapter die onmiddellijk je desktop, laptop of zelfs je NAS (Network Attached Storage) opwaardeert met WiFi-snelheden tot 1300 Mbps (5GHz) en 600 Mbps (2,4GHz) voor een totale bandbreedtecapaciteit van 1900 Mbps. Dit staat bekend als de AC1900-standaard.

Hij beschikt over een 3×4 MIMO-antenneontwerp (Multiple Input and Multiple Output). Dit betekent dat je vier afzonderlijke download streams krijgt, plus drie upload streams.

Hij heeft zodoende twee externe antennes welke in drie posities kunnen worden gezet, alsook twee interne antennes.

Daarnaast beschikt hij ook over ASUS AiRadar beamforming. Dit alles bij elkaar optimaliseert de uiteindelijke WiFi-ontvangst!

Asus USB-AC68
4.8/5

Je hoeft deze grote adapter niet eens rechtstreeks op je systeem aan te sluiten, hoewel je dat ook kunt doen. Hij wordt namelijk geleverd met een houder met USB-kabel. Zo kun je de adapter op afstand op een optimale positie plaatsen voor nog betere ontvangst. Daarnaast houdt je zo je andere USB-ingangen vrij.

De adapter ondersteunt natuurlijk alle huidige encryptiestandaarden van 64-bit en 128-bit WEP over WPA2-PSK en WPA-PSK, tot WPA-Enterprise en WPA2-Enterprise. Aan opties dus geen tekort!

Dat valt ook af te lezen aan zijn formaat – alhoewel hij desondanks dit toch behoorlijk draagbaar als je zijn antennes inklapt.

Belangrijker dan dit zijn de prestaties. Ik bekeek eerst de resultaten op de 2,4 GHz-band die wordt aangeboden door de ASUS USB-AC68. De gemiddelde downloadsnelheid die we verkregen was 383,8 Mbps, terwijl de gemiddelde uploadsnelheid 223,4 Mbps bedroeg.

Vervolgens hebben we de prestaties van de 5 GHz-band van de ASUS USB-AC68 geëvalueerd. De gemiddelde downloadsnelheid die we hier in test registreerden was 475 Mbps, terwijl de gemiddelde uploadsnelheid 368,4 Mbps bedroeg. Gek genoeg zat er – in ieder geval bij onze tests – niet veel verschil tussen deze twee banden.

Voordelen

 • Deze WiFi-adapter is voorzien van de laatste aan ac-gerelateerde technologieën waardoor je WiFi-signaal meteen sterk en stabiel is
 • De bijgeleverde dock met kabel levert meteen flexibiliteit wat betreft plaatsing op

Nadelen

 • Mogelijk lag het aan onze set-up, maar het snelheidsverschil tussen de 2,4 GHz- en de 5 GHz-band was minimaal
 • Het is en blijft een groot apparaat dat waarschijnlijk beter geschikt is voor thuisgebruik

#2 TP-Link Archer T3U – Beste koop

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band

Dimensies: 1,03 x 1,98 x 4,05 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows, MacOS

Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps

TP-Link Archer T3U bovenaanzicht
4.4/5

Persoonlijk ben ik écht ondersteboven van deze kleine WiFi-adapter. Voor een onweerstaanbare prijs krijg je een simultaneous dual-band dongle. Het is niet de allerkleinste uit onze lijst, maar hij ligt er niet ver van af.

Bij een actieve verbinding brandt een felgroen LED-lampje. Niet iedereen is hier heel blij mee, maar voor mij was dit geen punt. Hetzelfde geldt voor de driver installatie: het viel te verwachten en op zich is TP-Link heel goed in het uitleggen van de installatiestappen. Mij hoor je dus niet klagen!

Op papier haal je maximale snelheden van 400 Mbps op de 2,4 GHz-band en 867 Mbps op de 5 GHz-band. Het is een simulatenous dual-band dongle die functies ondersteund zoals MU-MIMO. Virtuele wachtrijen zitten er dus niet in tijdens gebruik van deze adapter!

De T3U leverde een verrassend goede doorvoersnelheid. Op de 2,4 GHz close-proximity test (in dezelfde ruimte als de router) leverde hij een gemiddelde doorvoersnelheid van 198 Mbps op.

Hij versloeg de geïntegreerde Qualcomm Atheros QCA9377draadloze 802.11ac netwerkadapter (106 Mbps) van de laptop met een ruime marge. Op een afstand van 9 meter leverde de T3U 88 Mbps tegenover de snelheid van de laptop adapter van 62,2 Mbps.

Ook de prestaties op de 5 GHz-band zijn opmerkelijk. De T3U produceerde een indrukwekkende 267 Mbps op de close-proximity test en 156 Mbps op de 9 meter test. De geïntegreerde laptop adapter week niet gek veel af bij de close-proximity test (325 Mbps), maar bleef achter in de 9 meter test (86,4 Mbps).

Voordelen

 • Klein formaat maakt dit model iets minder opvallend dan veel van zijn concurrentie
 • Levert uitstekende snelheden
 • Deze kleine dongle is erg vriendelijk geprijsd

Nadelen

 • Op de 5 GHz-band ontloopt hij je ingebouwde WiFi-rader misschien niet heel veel (indien je hem op je laptop aansluit)

#3 Netgear Nighthawk A7000 – Beste zonder drivers

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band

Dimensies: 11,9 x 2,2 x 4,6 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows, MacOS

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1300 Mbps

Met een behuizing van 11,9 x 4,6 x 2,6 cm (hoogte x diepte x breedte) is de A7000 ongeveer twee keer zo breed en dik als je standaard USB-stick.

Al deze ruimte wordt echter goed gebruikt. Je krijgt een flip-up antenne waarmee je een hoogwaardige directionele verbinding kunt krijgen en hij ondersteunt functies zoals 3×4 MU-MIMO en 802.11ac.

Met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 1,9 Gbps volgens de AC1900 standaard (1300 Mbps + 600 Mbps) heb je een behoorlijk serieuze internetverbinding nodig als je volledig wilt profiteren van wat deze adapter te bieden heeft.

Netgear Nighthawk A7000
4.1/5

Hij beschikt ook over een lange afstand USB-uitbreidingsdock met een magnetische bodem. Hierdoor kun je hem overal kwijt: op je bureau, de tafelpoot, koelkast of waar dan ook, als het maar een metalen oppervlak heeft.

Het belangrijkste snelheidsvoordeel van deze adapter is echter de bovengenoemde 3×4 MIMO. Dit maakt deze adapter ideaal voor zware gebruikers die graag een heleboel werkzaamheden op de achtergrond willen uitvoeren, maar die geen vertragingen willen ervaren door deze achtergrondbewerkingen.

De adapter kan direct vanuit de doos worden gebruikt zonder driverinstallatie als je Windows 10 of hoger gebruikt. Je krijgt ook een driver CD die gebruikt kan worden om de drivers te installeren op oudere versies van Windows of op MacOS. Een overweging bij de driver-CD is dat Netgear Windows ingebouwde draadloze netwerkbeheersoftware zal vervangen door een eigen software.

Voor power users is dit voordelig. Je krijgt een aantal functies die je een betere controle geven over de beamforming technologie. De software helpt je bij het configureren van deze en andere geavanceerde instellingen. Als je ook een Nighthawk-router gebruikt, kun je vanuit de toepassing ook enkele routerconfiguratie-instellingen bedienen.

Maar goed, hoe zijn de snelheden? Als je dagelijkse routine meerdere grote bestandsoverdrachten omvat, of als hebt een breedbanddata-abonnement met een limiet van 100 Mbps of meer, dan is de Netgear Nighthawk A7000 de upgrade waard. Hij heeft zoals eerder gezegd immers een AC1900-rating.

Op korte afstand had de A7000 minder dan 15 minuten nodig om een hele muziekmap (290,2Mbps) over te zetten naar een andere computer en iets minder dan drie minuten voor de grote bestanden (667,7Mbps). De overdrachtsnelheden in onze testlocatie voor langeafstandscommunicatie werden iets vertraagd, maar de Nighthawk adapter versloeg veel van zijn competitie alsnog.

Als je veel bestanden lokaal naar een NAS of tussen computers moet verplaatsen, of als je veel HD Netflix series kijkt, dan rechtvaardigt de A7000 de hogere prijs zonder twijfel.

Voordelen

 • Dit model levert – zoals verwacht van een AC1900-rating – steengoede prestaties
 • Voorzien van de nodige technieken om de verbinding nog sneller en stabieler te maken
 • De dock is ook bij dit model ontzettend handig

Nadelen

 • Deze dongle is behoorlijk chunky the noemen
 • Iets aan de prijzigere kant

#4 TP-Link Archer T4U – Beste voor de casual gebruiker

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band

Dimensies: 2,9 x 1,4 x 9,2 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows

Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 900 Mbps

TP-Link Archer T4U
3.6/5

De T4U is om te beginnen een stuk kleiner dan veel WiFi-dongles: 2,9 x 1,4 x 9,2cm (hoogte x diepte breedte). Hij ziet er in principe een beetje uit als een ietwat grote standaard USB-stick wanneer hij ingeklapt is. Hij is dan ook het grote broertje van de T3U!

Verder heeft hij een zwarte buitenkant die degelijk aanvoelt. Ik zou er alleen niet al teveel druk op zetten; zo sterk voelt hij namelijk ook weer niet aan.

Verder bevat de TP-Link Archer T4U alle functies die je zou verwachten, waaronder een WPS-knop op de adapter en een status-LED die groen oplicht. De antenne is volledig intern, waardoor een kleiner profiel mogelijk is dan bij sommige andere aanbieders.

Over het geheel genomen is het chassis van de Archer T4U een soort van vierkant en grof, en het plastic voelt minder duurzaam en wat krasgevoeliger dan de concurrentie.

Om de Archer T4U te installeren, sluit je het product eenvoudigweg aan op een bij voorkeur een USB 3.0-poort en je bent er klaar voor. Het product wordt ook geleverd met een installatie-CD om je te helpen bij het configureren van de USB-adapter voor je netwerk.

Ik was ook aangenaam verrast dat ook deze adapter werd geleverd met een USB-verlengkabel waarmee je het item aan de achterkant van je PC kunt aansluiten.

De installatie-CD geeft je ook de keuze om alleen de driver of zowel de driver als de utility tool te installeren. Nadat de installatie was voltooid, toonde de utility tool de netwerken die beschikbaar waren voor de adapter, wat zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-banden bevatte. Om verbinding te maken, klik je gewoon op het netwerk en voer je vervolgens je beveiligingssleutel in. Eenvoudiger kan het niet!

Wat de draadloze verbinding betreft: op papier ondersteunt de T4U tot 400Mbps op de 2,4 GHz-band en 900 Mbps op de 5GHz-band.

We hadden vrij prima toegang tot ons draadloze netwerk tot 25 met met minimale verslechtering van onze verbinding. Op 5 meter afstand hing de gemiddelde doorvoersnelheid op zo’n 78,2 Mbps op de 2,4GHz band. Echter, op 10 meter afstand schoot deze naar 91,2 Mbps.

Op de 5GHz band veranderden deze snelheden op 5 meter afstand naar een gemiddelde van 139,8 Mbps, en op 10 meter afstand naar 124,5 Mbps. Deze snelheden zijn al met al prima geschikt voor casual gebruikers die bijvoorbeeld veel video content streamen.

We moeten er wel bij vermelden dat deze gemiddelden ook beïnvloed kunnen zijn door een ietwat onstabiele verbinding. De T4U leek soms namelijk een beetje moeite te hebben met het onderhouden van een sterke verbinding na deze eenmaal te pakken te krijgen.

Voordelen

 • Voor de casual gebruiker biedt deze WiFi-dongle een prima toename in snelheid
 • WPS-knop maakt de installatie een stuk makkelijker

Nadelen

 • Heeft wat moeite met het behouden van een stabiele verbinding; wijk dus niet te ver van je router
 • Blinkt niet specifiek ergens in uit

#5 Netgear A6100 – Beste kleine WiFi-dongle

WiFi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Dual-band

Dimensies: 0,81 x 1,84 x 3,61 cm (HxDxB)
Compatibel met: Windows

Snelheid 2,4 GHz: 150 Mbps
Snelheid 5 GHz: 433 Mbps

Dit is een klein stukje netwerkhardware met dimensies van 0,8 x 1,8 x 3,6 cm (hoogte x diepte x breedte). Past dus zo in je broekzak!

De A6100 wordt verder geleverd met een installatie-CD. Je hebt de disc nodig om de drivers te installeren, tenzij je Windows 10 gebruikt (dan worden ze automatisch gedownload).

Het is echter alsnog nuttig om de disc te gebruiken, aangezien je de kans krijgt om het Netgear Genie programma te installeren. Dit is een scherp uitziende interface en komt overeen met de Genie-app voor Netgear routers. 

De adapter heeft een subtiele, witte LED die oplicht wanneer hij op een netwerk is aangesloten. Hij is ook compatibel met WPS en ondersteunt op papier tot 130 Mbps op de 2,4 GHz band en 433 Mbps op 5GHz.

Netgear A6100
3.3/5

De prestaties van de adapter waren niet zo indrukwekkend in de 802.11n-modus bij 2,4 GHz. De prestaties waren zelfs slechter bij het gebruik ervan om verbinding te maken met de Netgear Nighthawk router dan met de Intel Centrino 3×3 draadloze adapter van de laptop waarop hij was aangesloten.

Waar de A6100 echt in uitblinkt, is 802.11ac-verbindingen. Het beste geval voor het gebruik van de Netgear adapter is een goede ingebouwde 802.11n adapter en een 802.11ac router die je wilt aansluiten – vooral als je een Nighthawk router in gedachten hebt. Je kunt heen en weer schakelen tussen de twee, afhankelijk van de standaard die je wilt gebruiken om verbinding te maken.

Als je bijvoorbeeld verbinding maakt met 802.11n, gebruik je de ingebouwde adapter; als je probeert een 802.11ac verbinding te maken, sluit je de Netgear adapter aan op de USB-poort en schakel je de ingebouwde adapter uit.

De A6100 is dus niet ideaal voor gebruik op de 5 GHz-band, maar hij is absoluut prima op de 2,4 GHz-band in 802.11n-modus en blinkt uit in 11ac-modus met Netgear’s Nighthawk router (en kan overigens gebruikt worden met elke 11ac-router).

Voordelen

 • Blinkt overduidelijk uit op de 2,4 GHz-band
 • Deze WiFi-dongle is uitermate klein, dus ook geschikt voor gebruik buitenshuis

Nadelen

 • Presteert niet al te best op de 5 GHz-band in n-modus
 • Negatief punt #2

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Hoewel de tests an sich gemakkelijk zijn, zijn er factoren waarvan je moet weten wanneer het gaat om draadloos testen. Er bestaat niet zoiets als de perfecte draadloze testopstelling, tenzij je in een kooi van Michael Faraday – oftewel een magnetron of MRI-scanruimte – woont. Andere draadloze signalen zullen de prestaties beïnvloeden. Een eerste, snelle tip is dan ook om meerdere testresultaten te bekijken online of in de winkel.

Smaken en eisen verschillen hoe dan ook van persoon tot persoon. Daarom zullen we in deze sectie kijken naar belangrijke eigenschappen en kenmerken van verschillende draadloze adapters om je te helpen uitzoeken welke het beste bij je behoeften past.

Router met ingeplugde kabels

Je internetsnelheid

Het eerste en meest voor de hand liggende punt waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een draadloze adapter is natuurlijk de snelheid van je internetverbinding. Je moet namelijk twee dingen in gedachten houden:

 • Of de adapter je verbindingssnelheid aankan
 • Of de adapter overdrachtssnelheden ondersteunt die beduidend hoger liggen dan wat je verbinding biedt.

In het eerste geval zou de snelheid niet zozeer een probleem zijn, aangezien de draadloze overdrachtssnelheden veel hoger zijn dan wat de meeste breedband ADSL- of coaxiale kabelverbindingen bieden.

Echter, glasvezelverbindingen komen steeds vaker voor over de hele wereld, dus je moet altijd controleren of de adapter de extreme snelheden van dit soort verbinding aankan.

In het tweede geval is het niet zozeer een kwestie van compatibiliteit, maar een kwestie van niet teveel geld uitgeven aan een adapter die krachtiger is dan wat je nodig hebt. Het spreekt voor zich dat gigabit draadloze overdrachtssnelheden met een 10Mbps ADSL-verbinding niet veel soeps zullen opleveren.

Je router en bijbehorende technologie hiervan

Aangezien WiFi-connectiviteit vandaag de dag de norm is, zul je nooit een ISP tegenkomen die je voorziet van een modem dat dit niet ondersteunt. De specifieke draadloze technologie die ze gebruiken is echter een andere zaak.

Moderne routers kunnen dan ook worden onderverdeeld in twee categorieën: die met 802.11ac (2,4GHz) en die met 802.11n (5GHz) draadloze technologieën. Vaak worden beide technologieën aangeboden in een enkele router. Over het algemeen biedt 5GHz/-ac WiFi meer dan de dubbele snelheid in vergelijking met het 2,4GHz/-b/g/n netwerk in de meeste gevallen.

Bovendien moet ook rekening worden gehouden met het feit dat de router single- of dual-bandconnectiviteit heeft. Dit gaat ook over overdrachtssnelheden. Single-band routers maken gebruik van de 2.4 GHz-band en zijn beperkt tot één draadloos signaal.

Dual-band routers maken gebruik van twee banden: 2,4 GHz en 5 GHz, maar hiertussen moet continu gewisseld worden. Alleen simultaneous dual-band routers kunnen twee gelijktijdige draadloze signalen hanteren, wat betere prestaties oplevert.

Als je adapter dus gigabitsnelheden ondersteunt dankzij dual-band technologie terwijl je router slechts één enkele band gebruikt, dan zal de adapter alleen het 2.4 GHz-signaal ontvangen en zou de 5 GHz-band nutteloos zijn.

D-Link dongle

MIMO is ook een belangrijk gegeven. Even ter herinnering: MIMO staat voor Multiple Input and Multiple Output. Dat betekent dat er meer dan 1 antenne op de beide WiFi-apparaten – zowel de router als adapter – zitten. Wat de snelheid aanzienlijk kan verbeteren.

MU-MIMO is hier een uitbreiding van. Deze afkorting staat voor Multiple User Multiple Input en Multiple Output. Het verschil tussen MU-MIMO en “normale” MIMO is dat access points via MU-MIMO met meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen communiceren. Je hoeft bij wijze van spreken dus niet achteraan in de rij aan te sluiten als jij, je vader en je zus YouTube-filmpjes willen kijken.

Signaalsterkte

Tot slot is er de kwestie van de kracht en stabiliteit van het signaal dat de adapter kan garanderen. Het eerste waar je op moet letten is of de adapter een interne of externe antenne gebruikt en of er slechts één of meerdere antennes zijn.

Een interne antenne is in de behuizing van de adapter verborgen, wat resulteert in een slanker uiterlijk en het transport van de adapter vergemakkelijkt. Een externe antenne is daarentegen bevestigd aan de hoofdbehuizing van het apparaat en kan zowel tweedimensionaal als driedimensionaal worden ingesteld, wat varieert van adapter tot adapter.

Bij de keuze van de ene adapter in plaats van de andere, zijn er twee factoren die de signaalsterkte kunnen beïnvloeden: afstand en muren. Weliswaar zal elk object een passerend signaal verzwakken, maar muren zijn de enige hindernis die dicht genoeg zijn om te leiden tot een merkbare afname van de signaalsterkte. Daarom:

 • Als het signaal niet of slechts door één wand moet gaan, kun je voor een adapter met een interne antenne kiezen.
 • Als het signaal door meerdere muren moet gaan of grote gebieden moet bedekken, is een oplossing met meerdere externe antennes de beste keuze.
Netgear Nighthawk A7000

Veel gestelde vragen

Een WiFi-dongle zoals de Asus USB-AC68 zou in principe prima moeten zijn, maar hier betaal je dan ook voor. Voor meer fanatieke gamers krijgt een bekabelde verbinding of een goede ingebouwde WiFi-adapter de voorkeur.

Met een WiFi-dongle ben je aangesloten op een WiFi-netwerk. Een mobiele hotspot vraagt daarentegen een verbinding met een mobiel netwerk, waardoor je een stuk sneller door je mobiele databundel gaat.

Een hotspot is dan ook vooral handig op plekken waar geen bestaande WiFi-netwerken te vinden zijn.

Conclusie

Ruime keuze dus, zoals je kunt zien! Lees vooral de koopgids nog eens na en maak jezelf bekend met hoe het zit met de connectiviteit in jouw huis als je dat nog niet gedaan hebt. Het best wat je kunt doen om voor een betere verbinding te zorgen, is namelijk de compatibiliteit tussen de router, adapter en omgeving te optimaliseren.

Laat je ons weten waar je voor gekozen hebt?! ⤵️

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *