Bespaar Kosten met de Beste Energiemeter

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Meten is weten!

Bespaar Kosten met de Beste Energiemeter

Helaas bepalen we de energieprijs niet zelf. Toch is het mogelijk om te besparen op energiekosten met een hele simpele oplossing: de beste energiemeter. Hiermee zie je precies wat je verbruikt per apparaat. En met dit inzicht is besparen ineens een stuk makkelijker!

Als je energierekening leidt tot een piek in je hartslag, is de vraag welk apparaat hiervoor zorgt. Wil je hierachter komen? Lees dan vooral verder. In dit artikel vind je een handige koopgids en onze top 5, zodat je straks met een gerust hart gebruikt maakt van je elektrische apparaten. 😍

Elektriciteitmeter NL Energiemeter Verbruiksmeter P1

Elektriciteitmeter NL Energiemeter Verbruiksmeter P1
Voltage: 230 V
Gewicht: 228 g
Afmetingen: 8 x 4 x 8 cm
In de doos: 1x Energie Meter 1x Nederlandse Handleiding 1x E-Book over energiebesparing
Bekijk op Bol.com

SEC24 KWH230 Energiemeter met Led wit

SEC24 KWH230 Energiemeter met Led wit
Voltage: 230 V
Gewicht: 192 g
Afmetingen: 6,5 x 6 x 12,5 cm
In de doos: 1x KWH230 Energie meter 1x Handleiding
Bekijk op Bol.com

Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh meter

Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh meter
Voltage: 230 V
Gewicht: 209 g
Afmetingen: 15,7 x 7,3 x 8 cm
In de doos: 1x energiemeter 1x handleiding
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Energiemeter koopgids: hoe maak je de beste koop?

Via je energieleverancier weet je wat je totaalverbruik is, maar met een slimme energiemeter krijg je inzicht in je dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse verbruik, en met een energiemeter meet je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende apparaten.

Door het energieverbruik van afzonderlijke apparaten onder de loep te nemen, kun je beginnen met besparen. Wie wil dat nou niet? In deze koopgids leg ik je alles uit over energiemeters zodat jij aan het einde van jaar een lekker zakcentje overhoudt! 😄

Hoe werkt een energiemeter?

Het gebruik van een energiemeter is vrij simpel. Het is een soort stekkeradapter met een display die je in het stopcontact stopt. Vervolgens druk je op de resetknop en plug je het apparaat, waarvan je het verbruik meet, in de energiemeter.

Op het display van de energiemeter zie je hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Dit display geeft het totaalgebruik weer over de periode die je meet. Sommige displays geven daarnaast nog andere gegevens weer, hierover lees je later meer. 👀

De precieze werking

Lees voor het gebruik van de energiemeter eerst de handleiding. Daarin staat precies hoe je hem gebruikt. Hier staat bijvoorbeeld in dat je het apparaat waarbij je de meting uitvoert eerst moet uitzetten voordat je het aansluit.

Ook staat in de handleiding welke instellingen er allemaal zijn, hoe je de informatie afleest en hoe je de data bewaart.

Waarom koop je een energiemeter?

Iedereen heeft apparaten in huis die stroom gebruiken. Sommige apparaten gebruiken meer stroom dan anderen. Door het energieverbruik van deze apparaten te meten, is het makkelijk om te beoordelen waarop je het best elektriciteit bespaart.

Met een energiemeter weet je precies hoeveel een apparaat gebruikt. Dit maakt het mogelijk om de elektriciteitsvreters te ontmaskeren. Op deze manier weet je welke apparaten je minder moet gebruiken als je wil besparen, en of het voordeliger is om deze te vervangen door zuinigere opties.

Energiemeter met daarvoor drie eurobankbiljetten

Sluipverbruik

Ook wanneer je een apparaat niet gebruikt, kan deze stroom verbruiken, bijvoorbeeld een tv die op stand-by staat of een magnetron die de tijd weergeeft. Dit noemen we sluipverbruik.

Bij nieuwere apparaten is dit verbruik doorgaans minimaal vanwege de focus op de zuinigheid. Hoger sluipverbruik zie je vooral bij oudere apparaten van voor 2010.

Een hoger sluipverbruik gaat meestal hand in hand met een hoger algemeen energieverbruik.

Door het totaalverbruik van deze apparaten te meten en te vergelijken met een nieuw apparaat, kom je misschien tot de conclusie dat het op langere termijn voordeliger is om je oude apparaat te vervangen door een nieuw apparaat.

De energiemeter toepassen

De toepassing van een energiemeter verschilt per apparaat. Een apparaat met een vaste gebruikstijd is makkelijk te meten, zoals een waterkoker. Je meet het verbruik vanaf het aanzetten van de waterkoker totdat deze afslaat.

Waterkoker op het aanrecht zit ingeplugd in een energiemeter die in het stopcontact in de muur zit

Dit geldt ook voor wasmachines. Voer de meting uit tijdens een bepaald wasprogramma. Voor een nog beter beeld meet je verschillende programma’s. Bij nieuwere wasmachines hangt het stroomverbruik af van bepaalde aspecten, zoals de hoeveelheid was. Neem in dat geval de gebruikelijke lading wasgoed.

Er zijn apparaten die niet constant dezelfde hoeveelheid stroom gebruiken. Kies voor zulke apparaten een langere meetperiode (een paar uur of zelfs een paar dagen).

Bij een koelkast en een vriezer is het ook nog eens zo dat het stroomverbruik afhangt van het seizoen. Om een beter inzicht te krijgen in hoeveel het apparaat stroom verbruikt voer je in meerdere seizoenen een meting uit.

Bij het meten van sluipverbruik is het ook verstandig om over een langere periode te meten. Kies een periode waarin je het apparaat enkele uren niet gebruikt, bijvoorbeeld in de nacht.

Noteer per apparaat de exacte tijdsperiode en het aantal kilowattuur (kWh) dat in die periode is gemeten. Zo weet je hoeveel energie het apparaat verbruikt.

Gemeten waarden

Iedere meter geeft het totaalverbruik (in kilowattuur) aan over de gemeten periode. Daarnaast zijn er nog enkele waardes die sommige meters weergeven. 👇

Totaal stroomverbruikKilowattuur (kWh)
VermogenWatt (W)
SpanningVolt (V)
StroomsterkteAmpère (A)
ElektriciteitskostenEuro (€)
Minimum- en maximumvermogenBij veel apparaten is het energieverbruik niet constant. Dit geeft het hoogste en laagste gemeten vermogen van het apparaat tijdens de meetperiode

Bij een energiemeter die de elektriciteitskosten weergeeft, voer je zelf de stroomprijs in. Sommige meters bieden de mogelijkheid om een dag- en nachttarief te gebruiken.

Wanneer een energiemeter de elektriciteitskosten niet weergeeft, reken je de kosten zelf uit door het aantal kilowattuur te vermenigvuldigen met de prijs per kilowattuur.

Het meetbereik

Kijk allereerst naar het meetbereik. Dit is het minimaal en maximaal aantal watt dat de energiemeter meet.

Doorgaans loopt het bereik van iets meer dan 0 tot 3680 watt. Om het verbruik van apparaten die weinig gebruiken of het sluipverbruik te meten, heb je een energiemeter nodig met een minimaal meetbereik van maximaal 0,5 watt. Een lager minimaal meetbereik is nog beter.

Met een maximum meetbereik van 3680 watt is het mogelijk om vrijwel ieder elektrisch apparaat in huis te meten. 3680 watt komt overeen met 16 ampère bij 230 volt.

Zorg ervoor dat je geen apparaat aansluit dat deze waarden overschrijdt, dan overbelast je de meter en dit leidt mogelijk tot een onnauwkeurige meter of zelfs ongelukken, zoals brand.

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid is belangrijk voor een precieze meting. Bij de nauwkeurigheid van een energiemeter staat een percentage. Dit is de speling rondom de precieze waarde. Voor een nauwkeurige waarde is een meter aan te raden waarbij dit percentage niet meer dan 5 procent is.

Extra functies

Er zijn nog twee functies waarover de energiemeter mogelijk beschikt. Deze dragen bij aan het gebruiksgemak van de meter.

  • Geïntegreerde batterij: Als de meter een geïntegreerde batterij heeft, geeft de meter de meting weer, ook nadat je hem uit het stopcontact hebt gehaald. Zonder geïntegreerde batterij is het enkel mogelijk om de waarden af te lezen als die nog in het stopcontact zit, wat in sommige gevallen onhandig is. 😅
  • Loggingfunctie: wanneer de energiemeter over een loggingfunctie beschikt, slaat de meter de data van de meting op in het intern geheugen van de meter of op een SD-kaart. Deze data zet je bijvoorbeeld over op je pc voor een makkelijk overzicht.

Alternatieven

Het enige échte alternatief voor een energiemeter is de beste slimme stekker. Een slimme stekker tovert een 'normaal' apparaat om tot een slim apparaat, maar de betere en uitgebreidere slimme stekkers meten ook het energieverbruik van de gekoppelde apparatuur.

Deze gegevens lees je vervolgens uit via de app van de slimme stekker. Het voordeel van een slimme stekker als energiemeter is dat het geen display heeft dat mogelijk in de weg zit.

Het nadeel is dat een slimme stekker doorgaans minder mogelijkheden en functies heeft en minder nauwkeurig is.

Ook een slimme energiemeter gebruik je om een inzicht te verkrijgen in je energieverbruik en hierop te besparen.

Een slimme energiemeter is wel omslachtiger en minder precies, omdat een slimme meter niet het verbruik van een specifiek apparaat meet.

Een slimme energiemeter laat zien hoeveel energie je huishouden gebruikt tijdens een bepaalde periode. Zie je tijdens een specifiek moment een hoger verbruik?

Achterhaal welk apparaat of welke apparaten in deze periode stroom verbruikten, zodat je weet wat deze piek veroorzaakt.

De 5 beste energiemeters onder elkaar

1. Elektriciteitmeter NL Energiemeter Verbruiksmeter P1

1. Elektriciteitmeter NL Energiemeter Verbruiksmeter P1
Voltage: 230 V
Gewicht: 228 g
Afmetingen: 8 x 4 x 8 cm
In de doos: 1x Energie Meter 1x Nederlandse Handleiding 1x E-Book over energiebesparing

2. SEC24 KWH230 Energiemeter met Led wit

2. SEC24 KWH230 Energiemeter met Led wit
Voltage: 230 V
Gewicht: 192 g
Afmetingen: 6,5 x 6 x 12,5 cm
In de doos: 1x KWH230 Energie meter 1x Handleiding

3. Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh meter

3. Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh meter
Voltage: 230 V
Gewicht: 209 g
Afmetingen: 15,7 x 7,3 x 8 cm
In de doos: 1x energiemeter 1x handleiding

4. YUWO® Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter wit

4. YUWO® Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter wit
Voltage: 230 V
Gewicht: 205 g
Afmetingen: 7,5 x 7,2 x 15,7 cm
In de doos: 1x energiemeter 1x handleiding (nederlands)

5. Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh Meter 1

5. Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh Meter 1
Voltage: 16 A
Gewicht: 176 g
Afmetingen: 3,5 x 7 x 15,5 cm
In de doos: - Energiemeter - Handleiding

Veelgestelde vragen over energiemeters

Mocht je na het lezen van ons artikel nog een vraag hebben, dan hoop ik dat deze hieronder bij de meestgestelde vragen staat. Zo niet, laat het ons dan weten! 😁

Meters aan de muur, vooraanzicht

❓ Wat is het verschil tussen een energieverbruiksmanager en een energiemeter?

‘Energieverbruiksmanager’ is een overkoepelende term voor alle apparaten en apps die het energieverbruik van apparaten meten.

Een energiemeter meet het verbruik van een specifiek apparaat. Een energiemeter is een type energieverbruiksmanager, maar een energieverbruiksmanager is niet per se een energiemeter.

🆚 Wat is het verschil tussen een energiemeter en een slimme energiemeter?

Een energiemeter laat precies zien hoeveel energie een specifiek apparaat verbruikt. Dit geeft je een nauwkeurig en overzichtelijk inzicht. Een slimme meter geeft je een goed inzicht op je energieverbruik tijdens een bepaalde periode, zoals een piekperiode, maar niet van een specifiek apparaat.

💰 Wat kost een energiemeter?

De prijs van een energiemeter is enigszins afhankelijk van de specificaties. De meeste energiemeters kosten tussen de tien en veertig euro. De duurste meter is niet altijd de beste, maar een hogere prijs duidt meestal wel op meer detail, meer functies en een betere nauwkeurigheid.

Welke energiemeter moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste energiemeter. Zo maak jij de beste keus!

VoltageGewichtAfmetingenIn de doos
1Elektriciteitmeter NL Energiemeter Verbruiksmeter P1230 V228 g8 x 4 x 8 cm1x Energie Meter 1x Nederlandse Handleiding 1x E-Book over energiebesparing
2SEC24 KWH230 Energiemeter met Led wit230 V192 g6,5 x 6 x 12,5 cm1x KWH230 Energie meter 1x Handleiding
3Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh meter230 V209 g15,7 x 7,3 x 8 cm1x energiemeter 1x handleiding
4YUWO® Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter wit230 V205 g7,5 x 7,2 x 15,7 cm1x energiemeter 1x handleiding (nederlands)
5Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh Meter 116 A176 g3,5 x 7 x 15,5 cm- Energiemeter - Handleiding

Elektriciteitmeter NL Energiemeter Verbruiksmeter P1

Voltage: 230 V

Gewicht: 228 g

Afmetingen: 8 x 4 x 8 cm

In de doos: 1x Energie Meter 1x Nederlandse Handleiding 1x E-Book over energiebesparing

SEC24 KWH230 Energiemeter met Led wit

Voltage: 230 V

Gewicht: 192 g

Afmetingen: 6,5 x 6 x 12,5 cm

In de doos: 1x KWH230 Energie meter 1x Handleiding

Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh meter

Voltage: 230 V

Gewicht: 209 g

Afmetingen: 15,7 x 7,3 x 8 cm

In de doos: 1x energiemeter 1x handleiding

YUWO® Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter wit

Voltage: 230 V

Gewicht: 205 g

Afmetingen: 7,5 x 7,2 x 15,7 cm

In de doos: 1x energiemeter 1x handleiding (nederlands)

Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter KWh Meter 1

Voltage: 16 A

Gewicht: 176 g

Afmetingen: 3,5 x 7 x 15,5 cm

In de doos: - Energiemeter - Handleiding

Conclusie

Van slimme energiemeters tot de goedkoopste varianten. Of je nu kiest voor een relatief dure energiemeter met allerlei details, een groot meetbereik, een hoge nauwkeurigheid en alle mogelijke functies, of voor een relatief goedkope energiemeter met puur de basis, het is hoe dan ook een goede investering.

Iedere cent die je bespaart, is een cent die je anders onnodig had betaald. En waarom zou je betalen als je kunt besparen? 😉

Bedankt voor het lezen en mocht je nog op- of aanmerkingen hebben, laat het ons dan vooral weten via het feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?