De Beste E-Reader: Kindle of Kobo?

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

De Beste E-Reader: Kindle of Kobo?

Voor een boekenwurm is er geen groter plezier in het leven dan in een meeslepend boek te duiken. Hoewel veel mensen nog steeds de voorkeur geven aan goede oude paperbacks, zijn digital natives en mensen die veel reizen dol op e-books en e-readers.

E-readers hebben een lange weg afgelegd sinds de eerste Kindle van Amazon in 2007 uitkwam. Ze zijn nu veel sneller en compacter. Amazon biedt nog steeds het breedste scala aan e-readers, van de bescheiden Kindle tot de Rolls-Royce onder de e-readers, de Kindle Oasis.

Natuurlijk zijn er ook andere goede e-reader producenten op de markt, maar Amazon's grootste concurrent blijft Kobo. Er zijn tal van redenen waarom investeren in een e-reader een goed idee is, maar het grootste voordeel is dat je duizenden boeken op zak hebt in één toestel! 📚

#1 Kindle Oasis 3
Dé beste e-reader van 2024

Onze score: 9,5

ereader kindle oasis met instelbare warme lichtkleur

Voor een luxe leeservaring ben je bij de Kindle Oasis aan het goede adres. Amazon zorgde voor een revolutie op het gebied van e-readers met het gedurfde, zeer ergonomische ontwerp van de Kindle Oasis.

Hij heeft grote knoppen om pagina's om te slaan, een instelbare warme lichtkleur, een haarscherp scherm en een gigantische bibliotheek met e-books!

Schermgrootte: 7 inch
Scherm type: Carta E Ink 
Opslag: 8 GB/32 GB
Resolutie: 300 ppi

Gewicht: 188 g
Touchscreen: Ja
Batterijduur: Tot 6 weken

Check prijs op Amazon →

#2 Amazon Kindle
Beste koop e-reader van 2024

Onze score: 9,0

Amazon Kindle 2022

Amazon heeft zijn basismodel geüpdatet! 🎉 De Kindle heeft nu een beter scherm van hogere resolutie, 2 maal zoveel opslagruimte, opladen via usb-c en een langere batterijduur.

En dankzij de ingebouwde instelbare verlichting aan de voorkant en de donkere modus kun je op elk moment van de dag comfortabel lezen, zowel binnen als buiten. Dit is daarom hét beste model op de markt aan deze prijs!

Schermgrootte: 6 inch
Scherm type: Carta E Ink 
Opslag: 16 GB
Resolutie: 300 ppi

Gewicht: 158 g
Touchscreen: Ja
Batterijduur: Tot 6 weken

Check prijs op Amazon →

De 5 beste e-readers in een oogopslag

 1. Kindle Oasis 3 - Dit is de beste allrounder. Beter krijg je niet!
 2. Amazon Kindle - Deze e-reader biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Kobo Nia - De beste Amazon Kindle tegenhanger met een hogere schermresolutie.
 4. Kobo Sage - De beste e-reader met groot scherm.
 5. Kobo Libra 2 - De beste waterresistente e-reader voor mee te nemen naar het strand.

Wat is een e-reader en waarom zou je er een aanschaffen?

Omdat de meeste e-readers zo licht en klein zijn, en veel dunner dan een boek, kun je ze letterlijk in je zak steken en in één hand vasthouden om te lezen. Je neemt je boeken overal mee naartoe en leest ze wanneer je maar wil.

Door hun niet-reflecterende scherm zijn ze ook beter geschikt om in fel zonlicht te lezen, wat niet zo gemakkelijk is op een tablet met achtergrondverlichting. E-readers zijn daarom ideaal om mee te nemen op reis, 's avonds naar bed, naar het strand of zelfs in bad (als je een waterdicht model hebt)!

Ze zijn in de eerste plaats ontworpen om elektronische boeken, tijdschriften en kranten te lezen, maar op sommige modellen kan je ook al naar audioboeken luisteren.

Tijdens het lezen tik of veeg je op de pagina om door de elektronische pagina's te bladeren. Je kunt zelfs het lettertype wijzigen en op een woord tikken om een definitie op te zoeken of, in sommige gevallen, aantekeningen maken. 📝

Het lettertype aanpassen op je e-reader is mogelijk.

De beste e-reader, gedetailleerd.


Schermgrootte: 7 inch
Scherm type: Carta E Ink
Opslag: 8 GB/32 GB
Resolutie: 300 ppi
Gewicht: 188 g
Touchscreen: Ja
Batterijduur: Tot 6 weken

Voorkant en achterkant van de Kindle Oasis e-reader

Tot de komst van de Kindle Oasis zagen alle e-readers er hetzelfde uit: kleine, rubberachtige tablets. De Oasis veranderde dat allemaal. Amazon's gedurfde ontwerp verwijdert de goedkope, rubberachtige randen rond het scherm en verwent je met een gladde glazen plaat en een scherp, helder Carta E Ink-scherm.

Het nieuwe model is nog dunner dan de eerste Oasis, is waterdicht en heeft een instelbare lichtkleurtemperatuur. Je berpekt de hoeveelheid blauw licht dus makkelijk, wat vermoeide ogen en slaapproblemen voorkomt als je 's avonds laat of 's nachts leest.

Met zijn asymmetrische ontwerp is dit model een ergonomisch hoogstandje. De twee knoppen om pagina's om te slaan, staan aan de iets dikkere kant van de e-reader. Aan de andere kant is de rand superdun, net als de behuizing van de e-reader.

De Oasis is ongelooflijk licht om vast te houden, en de levensduur van de batterij is indrukwekkend. Je kunt weken vooruit op een enkele lading!

Vrouw leest op haar Kindle oasis e-reader vanuit het zwembad.

De Amazon Kindle-bibliotheek voor e-books is zeer uitgebreid.

Met het Kindle Unlimited-abonnement kun je dan ook zoveel e-books lezen als je wilt, en Prime-leden kunnen elke maand genieten van een selectie gratis e-books.

Je downloadt ook heel eenvoudig e-books van de bibliotheek zodra je je bibliotheekpas aan de Kindle hebt gekoppeld.

De oasis heeft 8 GB of 32 GB opslagruimte, afhankelijk van het model. Je koppelt de e-reader koppelen aan je Bluetooth-koptelefoon om naar audioboeken te luisteren met Audible. Je downloadt deze app via de App Store of Google Play Store.

Hoewel er aan de Kindle Oasis een stevig prijskaartje hangt, gaat hij vele jaren mee voordat hij aan vervanging toe is. Een nadeel van dit model is dat hij geen ondersteuning biedt voor EPUB-bestanden.

EPUB

EPUB is een bestandsformaat voor e-boeken dat gebruik maakt van de bestandsextensie ".epub". De term is een afkorting voor elektronische publicatie en wordt soms ook wel als 'ePub' geschreven.

Veel e-readers ondersteunen EPUB-bestanden, maar niet de Amazon Kindle. Je kunt de EPUB-bestanden wel gebruiken als je ze eerst converteert met een app zoals Calibre, een open-source EPUB-converter en e-book-bibliotheek management app. 

Wat we goed vinden:

 • Slank, licht en ergonomisch ontwerp met knoppen om te bladeren
 • Direct toegang tot miljoenen boeken
 • Waterdicht zodat je kunt lezen in bad of aan het zwembad

Wat we minder goed vinden:

 • Het is een zeer duur model
 • Geen ondersteuning voor EPUB-bestanden

Schermgrootte: 6 inch
Scherm type: Carta E Ink
Opslag: 16 GB
Resolutie: 300 ppi
Gewicht: 158 g
Touchscreen: Ja
Batterijduur: tot 6 weken

Amazons basismodel is een echt koopje.

Amazon Kindle 2022

Hij heeft misschien niet alle extra snufjes of waterbestendigheid, maar het blijft een oerdegelijke e-reader. De Kindle is verkrijgbaar in zwart en blauw, en je kunt er veel verschillende hoesjes voor kopen.

Het is de lichtste Kindle op de markt, dus zeer comfortabel om vast te houden tijdens het lezen. Dankzij de ingebouwde verlichting aan de voorkant, kun je eindelijk ook 's nachts lezen zonder het licht aan te doen! 💡

Amazon Kindle 2022

Het is de lichtste Kindle op de markt, dus zeer comfortabel om vast te houden tijdens het lezen. Dankzij de ingebouwde verlichting aan de voorkant, kun je eindelijk ook 's nachts lezen zonder het licht aan te doen! 💡

Zoals ik al eerder vernoemde, is de Kindle-bibliotheek van Amazon erg groot. Met een Kindle Unlimited-abonnement heb je een oneindige keuze aan e-books.

De Kindle beschikt ook over Bluetooth, dus je kunt naar audioboeken luisteren via je Kindle als je deze koppelt aan je draadloze koptelefoon.

De basis Kindle is misschien niet de ultieme e-reader, maar het is een geweldige deal voor budgetjagers.

Wat we goed vinden:

 • Grote Kindle e-book-winkel
 • Lange levensduur van de batterij
 • Ingebouwd licht vooraan om in het donker te lezen

Wat we minder goed vinden:

 • Heef geen extra snufjes als draadloos opladen of een instelbare warme lichtkleur
 • Dit model is niet waterdicht

Schermgrootte: 6 inch
Scherm type: Carta E Ink
Opslag: 8 GB
Resolutie: 212 ppi
Gewicht: 172 g
Touchscreen: Ja
Batterijduur: Tot 4 weken

De Nia is de nieuwste e-reader van Kobo, en tevens het goedkoopste apparaat van het bedrijf. Het is een e-reader zonder franjes die rechtstreeks concurreert met de Amazon Kindle.

Hoewel de prijs iets hoger ligt dan die van de Kindle, krijg je een iets beter en reactiever 6 inch scherm, met een resolutie van 212 ppi.

Kobo Nia - E-reader - Display van 6 inch - 8 GB - Wifi - Zwart

De andere voordelen die de Nia biedt vergeleken met de Kindle zijn een bredere ondersteuning van bestandsformaten (net als alle Kobo's) en integratie van applicaties van derden voor het lenen van e-books uit bibliotheken, Pocket voor lezen op het web, en Dropbox voor cloudopslag.1Pocket (n.d.). 'Getting started with Pocket on your Kobo eReader'2Kobo (n.d.) 'Add books to your eReader using Dropbox'

Vrouw Leest Op Haar Kobo Nia Op Een Bankje In Het Zonnetje

Fysiek zijn de Kindle en de Nia vergelijkbaar, maar het Kobo-apparaat heeft een verstevigde achterkant, waardoor deze steviger in de hand ligt.

In tegenstelling tot de Kindle heeft de Nia geen Bluetooth-ondersteuning – een gemeenschappelijk kenmerk van alle Kobo e-readers, zelfs de premiummodellen.

Dat betekent dat de Nia geen audioboeken ondersteunt, wat zelfs het basismodel van de huidige Kindle-serie doet. 😕

De Nia blijft echter een uitstekende e-reader voor iedereen met een krap budget. De Nia mist helaas wel een usb-c-oplader en een blauwlichtfilter. Voor wie 's nachts veel leest, is de Kobo Libra 2 een betere optie – met een scherper 300 ppi-scherm – als je het extra geld er voor over hebt!

Wat we goed vinden:

 • De Nia ligt stevig in de hand
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Brede ondersteuning van bestandsformaten

Wat we minder goed vinden:

 • Geen ondersteuning voor audioboeken
 • Geen blauwlichtfilter

Schermgrootte: 8 inch
Scherm type: Carta E Ink
Opslag: 32 GB
Resolutie: 300 ppi
Gewicht: 241 g
Touchscreen: Ja
Batterijduur: Tot 6 weken

De Sage is Kobo's antwoord op de Kindle Oasis, zij het met een hoger prijskaartje. Net als de concurrentie van Amazon, heeft de Sage een asymmetrisch ontwerp dat bedoeld is om het langdurig vasthouden met één hand comfortabel te maken.

Kobo Sage

Waar de Sage de Kindle overtreft – en misschien zijn prijspremie ten opzichte van de Oasis probeert te rechtvaardigen – is door een extra inch toe te voegen aan het scherm. Die bedraagt 8 inch in totaal!

Kobo Sage op een tafel

Ondanks het verschil in grootte hebben beide e-readers een vergelijkbaar gewicht. Daardoor voelt hij stabiel en prettig aan in de hand. Daarbovenop zorgt het ergonomische ontwerp dat je niet zomaar last krijgt van je handen of polsen.

Je kunt de Sage zowel in je linker- als rechterhand houden (of zelfs in landschapmodus); de schermoriëntatie draait automatisch binnen een paar seconden na het schakelen.

Zoals gebruikelijk bij alle Kobo-apparaten van de laatste paar jaar, biedt de achtergrondverlichting van de Sage een kleurtemperatuurinstelling, zodat je kunt kiezen voor een gelige lichttint in plaats van het standaard (en slaapverstorende) blauwe licht.

In tegenstelling tot de Kindle Oasis is er echter maar één versie beschikbaar: de 32 GB-versie. Maar dit is meer dan voldoende. Bovendien overtuigt hij met een superieure gebruikersinterface, OverDrive-ondersteuning, Dropbox-integratie (voor boeken die in de cloud zijn opgeslagen) en Pocket-ondersteuning.

Wat we goed vinden:

 • Schermkleur is aanpasbaar
 • Groot scherm met hoge schermresolutie
 • Ligt stabiel en stevig in de hand

Wat we minder goed vinden:

 • Hij is behoorlijk aan de prijs

Schermgrootte: 7 inch
Scherm type: Carta E Ink
Opslag: 32 GB
Resolutie: 300 ppi
Gewicht: 215 g
Touchscreen: Ja
Batterijduur: Tot 6 weken

Hoewel traditionele tablet-achtige e-readers – zoals de Kobo Nia – de betaalbaarste e-readers zijn die je kunt krijgen, zijn ze ongemakkelijk om met één hand te gebruiken.

Kobo Libra 2

Het asymmetrische ontwerp dat de Kindle Oasis pionierde, wordt steeds populairder. Kobo introduceerde de Libra 2 als een meer betaalbare optie voor zowel de Amazon-tegenhanger als de iets grotere Kobo Sage.

Met de nieuwste E Ink-technologie evenaart de Libra 2 de snelheid en het reactievermogen van de Oasis, of je nu een pagina omslaat, woorden selecteert om een woordenboek op te zoeken of een wifi-wachtwoord invoert om de e-reader in te stellen.

Kobo Libra 2 in het water

De Kobo Libra 2 heeft een IPX8-classificatie voor waterbestendigheid, met een uithoudingsvermogen van maximaal 60 minuten in twee meter zoet water.

Je kunt hem zo in bad of op het strand gebruiken, of waar er maar water is, zonder het scherm te beschadigen.3Belsimpel (n.d.) 'Dossier stof- en waterdichtheid'

IPX8

IPX8 is een IP-code, oftewel ingress protection marking. Dit is een classificatienorm die de mate van bescherming tegen indringing aangeeft.

De IP-code is een IEC-norm (Internationale Elektrotechnische Commissie), en daarom zie je ook IP-codes op producten als smartphones en camera's. De norm geeft de consument een manier om door vage marketingtermen heen te kijken en de graad van bescherming tegen stof en water van een bepaald product te begrijpen.

De Libra ondersteunt maar liefst 14 bestands- en e-book formaten (EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ en CBR). 🤯 Met andere woorden, als je je e-books – of andere digitale documenten – van een andere plaats dan Amazon haalt, kan deze e-reader ze waarschijnlijk lezen.

Wat we goed vinden:

 • Heeft IPX8-waterresistentie
 • Een blauwlichtfilter komt 's nachts goed van pas
 • Asymmetrisch ontwerp is erg ergonomisch

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteunt geen Kindle-bestanden

Koopgids

Voordat je je waagt aan een nieuw leesavontuur met een e-reader, help ik je nog even op weg om een weloverwogen keuze te maken. Dit zijn de belangrijkste thema's om op te letten bij je aankoop. 🔽

Schermgrootte

De laatste jaren zijn er een heel aantal e-readers op de markt gekomen in verschillende formaten. E-readers van 6 inch zijn de gangbaarste die er zijn, zoals de Amazon Kindle en Kobo Nia. De hamvraag is: ga je voor leescomfort of ga je voor gemak onderweg?

Iemand In Hangmat Met Kobo E Reader

Hoe groter je scherm, zoals de Kobo Sage met zijn 8 inch, hoe aangenamer je leeservaring. Een lichter en kleiner formaat biedt dan weer meer gemak voor onderweg!

Schermtype

Als je een e-reader aanschaft, let er dan op dat je scherm de laatste technologie ondersteunt. Carta E Ink is de vierde generatie van de schermtechnologie van E Ink. Deze biedt een zeer hoog contrast en een groter aantal verschillende grijsniveaus.

De pixeldichtheid (ook wel resolutie genoemd) ligt tussen de 212 en 300 ppi.

PPI

De beeldresolutie wordt weergegeven in PPI (pixels per inch), wat verwijst naar het aantal pixels dat een beeld per inch weergeeft. Pixels zijn de kleinste bouwstenen van een digitaal beeld. Als je heel ver inzoomt op een afbeelding, zie je dat deze opgedeeld is in gekleurde vierkantjes. Dat zijn pixels.

Een hogere resolutie betekent dat er meer pixels per inch (PPI) zijn, wat leidt tot meer pixelinformatie en een kwalitatief hoogstaand, scherp beeld oplevert. Hoe meer, hoe beter dus!

Tegenwoordig heeft ook LG een draai gegeven aan e-booktechnologie: LG Flex. Dit is een techniek die een flexibel scherm mogelijk maakt. Met deze displays kun je de e-reader buigen zonder hem te beschadigen en kan je hem opvouwen om in een zak te steken. Iets om naar uit te kijken in de toekomst!

Verlichting

Een van de grootste misvattingen als het gaat om e-readers is het schermverlichtingssysteem dat ze gebruiken.

Met een e-reader kan je ook in het donker lezen door de ingebouwde verlichting.

E-readers gebruiken frontlights in plaats van backlights. Backlights zijn gebruikelijk bij lcd-schermen op telefoons, tv's, laptops en tablets.

De reden hiervoor is heel eenvoudig: E Ink is ondoorzichtig en werkt niet als het van achteren wordt verlicht.

Een scherm met frontlight en automatische of instelbare achtergrondverlichting biedt een betere en comfortabelere leeservaring, of het nu overdag is of 's nachts.

Let ook zeker op de mogelijkheid om de lichtkleurtemperatuur aan te passen. Het koele blauwe licht omzetten in een warme lichttint zal je veel hoofdpijn besparen!

Frontlight

Frontlight is een stuk minder schadelijk voor de ogen dan de backlights, zoals die van tablets en telefoons. Dit geldt vooral bij lagere lichtniveaus en kan helpen om vermoeide ogen bij het lezen 's nachts tegen te gaan.

Als je moeite hebt met lezen op lcd-schermen met achtergrondverlichting zonder vermoeide ogen te krijgen, is een e-reader levensveranderend! 

Opslag

Hoeveel opslagruimte heeft je e-reader nu echt nodig? Met 8 GB aan opslagruimte sla je makkelijk meer dan 5000 e-books op van gemiddelde grootte.

E Reader Met Een Stapel Boeken Op De Achtergrond

Zelfs als je er in slaagt om elke dag een e-book te lezen, zou het meer dan 13 jaar duren om dat aantal boeken te lezen. Met dit in het achterhoofd, heeft meer opslagruimte op een e-reader niet veel zin.

Ja, het is leuk om je hele bibliotheek op één enkele kaart te hebben, maar vanuit een praktisch standpunt is alles meer dan 8 GB overkill. E-readers zijn ontworpen om e-books te lezen, niet om enorme PDF-bibliotheken te huizen. Op dit moment zit je dus zeker goed met 8 GB! 👌

Touchscreen

Hoewel lezen de belangrijkste functie is van e-readers, is de gebruiksvriendelijkheid van het toestel een kritieke factor voor een aangename leeservaring. Een touchscreen helpt hierbij.

Uit studies blijkt al dat e-readers met touchscreen een betere beoordeling krijgen op vlak van navigatiegemak. De algemene resultaten suggereren dat een touchscreen een gemakkelijkere en meer intuïtieve interactie mogelijk maakt, dus bespaar jezelf gepruts met allerlei knoppen als je het budget hebt, en kies voor een touchscreen.4Siegenthaler, E. et al., Journal of User Experience (2012). 'The Effects of Touch Screen Technology on the Usability of E-Reading Devices'

Wifi

E-readers staan je toe om duizenden digitale boeken op één apparaat te lezen en op te slaan. Aangezien de inhoud van je e-reader digitaal is en verbonden met je online account, is voor veel noodzakelijke functies – zoals het downloaden of bestellen van e-books, software updates, en het synchroniseren van paginanummers – een internetverbinding nodig.

Voor het lezen van boeken op je e-reader is echter geen wifiverbinding nodig. Je kunt boeken die je al hebt gekocht bovendien selecteren vanuit je beginscherm. Je kunt ook pagina's omslaan, naar woorden zoeken en alle notities en markeringen binnen elke boek bekijken zonder internetverbinding.

Om de levensduur van je batterij te verlengen, schakel je de wifi-verbinding tijdens het lezen liever uit!

De beste e-readers

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Kindle Oasis 3Luxe leeservaring9,5Bekijk hem hier
Amazon KindlePrijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
Kobo NiaKleinere budgets8,9Bekijk hem hier
Kobo SageGroot scherm8,6Bekijk hem hier
Kobo Libra 2Waterresistentie8.5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

💧 Zijn er waterdichte e-readers? 

Er zijn veel bedrijven die waterdichte e-readers aanbieden. Deze zijn ideaal om mee te nemen naar het strand of in bad. Amazon, Kobo, Pocketbook en Tolino zijn de grote merken die verschillende waterdichte modellen aanbieden. De Kobo Libra 2 is momenteel de beste waterdichte e-reader op de markt!

📐 Welk formaat e-reader moet ik kiezen?

De industrie lijkt zich te hebben vastgelegd op 6 inch als de optimale schermgrootte voor e-readers. Er zijn echter uitzonderingen: Kobo's Sage is aanzienlijk groter met een scherm van 8 inch, en Onyx maakt e-readers voor het lezen van full-sized documenten.

👀 Zijn e-readers beter voor je ogen dan tablets?

Het ongunstig effect van lcd-schermen op de gezondheid van je ogen is een bekend fenomeen. Dit heeft te maken met het feit dat tabletschermen achtergrondverlichting hebben. E-readers hebben geen last van dat probleem; ze zijn niet van achteren verlicht en zijn ontworpen om eruit te zien als een stuk papier in plaats van een scherm.

Conclusie

Overtuigd geraakt om vandaag nog een e-reader aan te schaffen? Trekt een groot touchscreen met wifi-ondersteuning je, of kies je liever een compact en simpel model?

Of houd je het toch liever bij een vertrouwde oude paperback? 📖 Aarzel vooral niet om al je ervaringen en suggesties met ons te delen. We horen graag van onze e-lezers!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen