Voorkom Oververhitting met de Beste CPU-Koeler

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Hou je computer koel!

Voorkom Oververhitting met de Beste CPU-Koeler

Op zoek naar de beste CPU-koeler voor jouw computer? In dit artikel leiden we je stap voor stap door de wereld van CPU-koelers. Ontdek welke koeler het beste past bij jouw systeem voor optimale prestaties en efficiënte koeling.

Wat zijn de beste CPU-koelers van 2024?

Dit zijn de top 5 beste CPU-koelers op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste CPU-koelers van 2024

1. Noctua Noctua NH-D15

1. Noctua Noctua NH-D15

Belangrijke specificaties:

Geschikt voor socket: Socket 2066, Socket 2011, Socket 2011v3, Socket 1150, Socket 1151, Socket 1155, Socket AM4, Socket AM3+, Socket AM3, Socket FM1, Socket FM2
Type koelsysteem: Lucht
Min. toerental: 300 r/min
Materiaal: Aluminium, Koper, Nikkel
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Voorzien van LED verlichting: Nee
Kleur: Overig

De Noctua NH-D15 CPU-koeler is een krachtpatser in de koelingswereld, gebaseerd op het succes van zijn voorganger, de NH-D14. Het blinkt uit in het leveren van uitzonderlijke koelprestaties terwijl het een fluisterstille werking behoudt. De NH-D15's opvallende kenmerk is zijn ontwerp met zes heatpipes en dubbele toren, verbrede vinnenstapel en uitgebreide heatpipe-indeling, waardoor superieure warmteverdeling en luchtstroomefficiëntie gegarandeerd zijn. Volgens Noctua zullen deze verbeteringen verder worden verfijnd in de aankomende 2e generatie release, gepland voor Q2 2024, wat een state-of-the-art prestatie belooft in CPU-luchtkoeltechnologie.

De dubbele NF-A15 140mm ventilatoren met PWM-ondersteuning en Low-Noise Adaptors leveren automatische snelheidsregeling en stillere werking, een functie die zeer wordt geprezen. Volgens Tom's Hardware zorgt het montagesysteem van de NH-D15, SecuFirm2™, voor eenvoudige installatie en perfecte contactdruk, waardoor het gebruiksvriendelijk en efficiënt is. Opmerkelijk is dat de NH-D15 wordt geleverd met Noctua's NT-H1 thermische compound, waardoor zijn koelvermogen verder wordt verbeterd. De inclusie van een 6-jarige fabrieksgarantie spreekt boekdelen over de kwaliteit en duurzaamheid van het product, waardoor gebruikers met een gerust hart kunnen zijn.

Zoals benadrukt door de recensies, maakt de compatibiliteit van de NH-D15 met high-end RAM-modules en verschillende Intel- en AMD-sockets het een veelzijdige en praktische keuze voor een breed scala aan systemen. Zijn evolutie van de NH-D14 is duidelijk te zien in zijn geavanceerde functies en verbeterde prestaties, waardoor het zich onderscheidt van zijn concurrenten. De uitzonderlijke koelprestaties en stille werking van de NH-D15 maken het een topkeuze voor degenen die op zoek zijn naar een luchtkoeler die vloeistofkoeloplossingen evenaart. In de woorden van Noctua is het een bewijs van "stille koelprestaties en compatibiliteit met high-end RAM-modules."

Bij het vergelijken met andere CPU-koelers, vooral all-in-one vloeistofkoeloplossingen, staat de NH-D15 zijn mannetje en overtreft deze in sommige gevallen zelfs. Zijn vermogen om opmerkelijke koelprestaties te leveren terwijl het een stille werking behoudt, onderscheidt het van veel van zijn tegenhangers. Echter, op het gebied van compactheid en esthetiek, hebben vloeistofkoeloplossingen misschien een voorsprong. Ondanks dit maken de betrouwbaarheid, uitzonderlijke prestaties en stille werking van de NH-D15 het een uitstekende keuze voor gebruikers die deze kwaliteiten prioriteren.

Kortom, de Noctua NH-D15 CPU-koeler stelt een hoge standaard in de luchtkoeling, uitblinkend in prestaties, stille werking en veelzijdigheid. Zijn evolutie naar de 2e generatie belooft nog meer state-of-the-art functies, waardoor het zijn positie als topconcurrent in de CPU-koelmarkt verstevigt. Hoewel zijn grote formaat en luchtkoeling misschien niet voor alle gebruikers aantrekkelijk zijn, zullen degenen die uitzonderlijke koelprestaties en stille werking prioriteren de NH-D15 als een eersteklas keuze beschouwen.

Voordelen Noctua Noctua NH-D15
 • Uitzonderlijke koelprestaties
Nadelen Noctua Noctua NH-D15
 • Groot formaat

2. Betaalbaar met efficiënte koeling: Cooler Master Cooler Master Hyper

2. Betaalbaar met efficiënte koeling: Cooler Master Cooler Master Hyper

Belangrijke specificaties:

Geschikt voor socket: Socket 1150, Socket 1151, Socket 1155, Socket 1156, Socket 2011, Socket 2011v3, Socket 2066, Socket AM2, Socket AM3, Socket AM3+, Socket AM4, Socket FM1, Socket FM2, Socket FM2+, Socket 1366
Type koelsysteem: Lucht
Min. toerental: 650 r/min
Materiaal: Aluminium, Koper, Kunststof
Aantal ventilatoren inbegrepen: 1
Voorzien van LED verlichting: Nee
Kleur: Zilver, Zwart

Ik ben enthousiast over de Cooler Master Hyper 212 EVO V2 CPU Air Cooler, een moderne versie van de iconische Hyper 212-serie. Dit model staat bekend om zijn uitstekende koelprestaties. Met een strak en minimalistisch ontwerp is deze koeler uitgerust met een SickleFlow 120 Edge ventilator die, volgens Tom's Hardware, zorgt voor "verbeterde koelprestaties." De bijgeleverde CryoFuze Thermal Paste, met behulp van nanopartikels, draagt bij aan de hoge prestaties. Daarnaast vereenvoudigt de vernieuwde versie de installatie met een vaste torsiebalk en biedt ondersteuning voor de meeste Intel en AMD CPU-sockets.

Deze vernieuwde koeler heeft ook een asymmetrische kanteling voor 100% RAM-ruimte, zoals benadrukt door Seeking Tech, waardoor het een veelzijdige optie is voor verschillende geheugen DIMM-configuraties. De direct contact technologie, gefreesd aluminium montageblok en gefreesde basis met perfect contact dragen bij aan optimale thermische dissipatie, wat zorgt voor efficiënte warmteoverdracht van de CPU.

Wat betreft compatibiliteit ondersteunt de Cooler Master Hyper 212 EVO V2 een breed scala aan CPU-sockets, waaronder Intel LGA2066, LGA2011 v3, LGA1200, en AMD AM4, waardoor het een veelzijdige keuze is voor veel gebruikers. Het is echter vermeldenswaardig dat de koeler mogelijk problemen kan veroorzaken met geheugen DIMMs van grotere hoogte, zoals aangegeven door Tom's Hardware.

Voor $40 met een garantie van 2 jaar biedt deze koeler een overtuigende mix van betaalbaarheid en prestaties. Hoewel de Cooler Master Hyper 212 EVO V2 misschien niet de hoogste maximale ventilatorsnelheden heeft in vergelijking met zijn voorganger, zorgen de SickleFlow 120 ventilator en de schuin geplaatste X-Vents voor stillere luchtstroom en efficiënte koeling. De duurzaamheid van het product is ook opmerkelijk, met een verwachte levensduur die vier keer langer is dan de oorspronkelijke versie.

In vergelijking met soortgelijke producten zoals de Noctua NH-D15 en be quiet! Pure Rock 2, valt de Cooler Master Hyper 212 EVO V2 op door zijn balans tussen prestaties, eenvoudige installatie en redelijke prijs. Hoewel het misschien niet de allerhoogste prestaties heeft wat betreft maximale ventilatorsnelheden, maakt de algehele combinatie van functies en prestaties het een sterke speler op de markt voor mid-range CPU-koelers.

Tot slot is de Cooler Master Hyper 212 EVO V2 CPU Air Cooler een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een efficiënte, gemakkelijk te installeren en redelijk geprijsde koeloplossing voor hun CPU's. Het verbeterde ontwerp, de compatibiliteit met diverse CPU-sockets en de stille werking maken het een overtuigende optie voor zowel casual gebruikers als enthousiastelingen.

Voordelen Cooler Master Cooler Master Hyper
 • Ondersteuning voor een breed scala aan CPU-sockets, waaronder Intel LGA2066, LGA2011 v3, LGA1200 en AMD AM4
 • Efficiënte warmteoverdracht en optimale thermische dissipatie met direct contact technologie en gefreesd aluminium montagewiel
 • Redelijke prijs en duurzaamheid, met een verwachte levensduur die vier keer langer is dan de originele versie
Nadelen Cooler Master Cooler Master Hyper
 • Kan problemen veroorzaken met de ruimte voor systemen met hogere geheugen-DIMM's
 • Niet de hoogste maximale ventilatorsnelheden in vergelijking met zijn voorganger

3. Visueel opvallende vloeistofkoeling: Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage

3. Visueel opvallende vloeistofkoeling: Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage

Belangrijke specificaties:

Geschikt voor socket: Socket 1150, Socket 1151, Socket 1155, Socket 1156, Socket 1366, Socket 2011, Socket 2011v3, Socket 2066, Socket 775, Socket AM2, Socket AM3, Socket AM3+, Socket AM4, Socket TR4, Socket FM1, Socket FM2, Socket FM2+
Type koelsysteem: Water
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Voorzien van LED verlichting: Ja
Kleur: Zwart

De Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage CPU-koeler is een visueel opvallende vloeistofkoeloplossing die zorgt voor een koeling met lage temperaturen en een transparant pompontwerp, waardoor de werking van de pomp zichtbaar is. De op maat gemaakte waterkoelingsradiator met lage weerstand levert een hogere doorstroming, warmte-uitwisselingsrendement en uitzonderlijke warmteafvoer. De dubbellagige buis is gemaakt van duurzaam en flexibel Teflon-materiaal met toegevoegde esthetiek van de gevlochten hoes. Bovendien verbetert de exclusieve vierkante frame ventilator de stabiliteit in de ventilatorrotatie met zijn buitenring die de ventilatorbladen verbindt. Zoals Cooler Master het beschrijft, biedt het "een visueel opvallende vloeistofkoelingsprestatie."

Echter, ondanks zijn esthetische aantrekkingskracht en unieke ontwerp, presteert de ML240P Mirage ondermaats op thermisch vlak in vergelijking met andere 240mm AIO-units. Tom's Hardware merkt op dat het gepaard gaat met een prijspremie en teleurstellende thermische prestaties in vergelijking met zijn concurrenten. De koeler vereist ook zorgvuldig kabelbeheer tijdens de installatie vanwege aparte leads voor PWM-besturing en adresseerbare verlichting. Bovendien ontbreekt het aan speciale software voor afstemming en monitoring. Zoals Tom's Hardware suggereert, zouden potentiële kopers het "alleen moeten overwegen als ze specifiek aangetrokken worden door de esthetiek of als de prijs daalt."

Bij een vergelijking met andere 240mm AIO-vloeistofkoelers presteerde de ML240P Mirage ondermaats op het gebied van thermische prestaties, ventilatorsnelheden en geluidsniveaus. Het was ook de duurste onder de vergeleken koelers. Dit maakt het product vooral aantrekkelijk voor gebruikers die esthetiek boven prestaties stellen, zoals wordt beschreven in de review van TechPowerUp, waarin het wordt omschreven als een unieke koeler met "adresseerbare RGB-verlichting, waardoor een visueel 'mirage'-effect ontstaat."

Concluderend valt de Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage CPU-koeler op door zijn visueel opvallende ontwerp en transparante pomp, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die esthetiek en visuele effecten vooropstellen bij hun pc-opbouw. Echter, de teleurstellende thermische prestaties, hogere prijs en gebrek aan speciale software voor afstemming en monitoring kunnen gebruikers afschrikken die puur prestaties en waarde prioriteren. Zoals Tom's Hardware benadrukt, moeten potentiële kopers hun prioriteiten zorgvuldig afwegen en de ML240P Mirage vooral overwegen vanwege de visuele aantrekkingskracht of wachten op een prijsdaling.

Voordelen Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage
 • Visueel opvallend ontwerp met transparante pomp
Nadelen Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage
 • Teleurstellende thermische prestaties in vergelijking met concurrenten
 • Hogere prijsklasse
 • Gebrek aan speciale software voor afstemming en monitoring

4. NZXT Kraken Z-3

4. NZXT Kraken Z-3

Belangrijke specificaties:

Geschikt voor socket: Socket 1150, Socket 1151, Socket 1155, Socket 1156, Socket 1366, Socket 2011, Socket 2011v3, Socket 2066, Socket AM4, Socket TR4
Materiaal: Koper, Plastic
Aantal ventilatoren inbegrepen: 3
Kleur: wit

De NZXT Kraken Z-3 Series AIO Liquid Cooler is een zeer aanpasbare en visueel aantrekkelijke koeler die een unieke ervaring biedt met zijn ingebouwde display, waarmee gebruikers temperatuurgegevens, aangepaste afbeeldingen of geanimeerde GIFs kunnen laten zien. Het LCD-display van de koeler, in combinatie met de CAM-software, zorgt voor uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, waardoor het opvalt op de markt. De Aer-radiatorventilatoren worden geprezen om hun stille en krachtige koelprestaties, terwijl de pomp van de 7e generatie zorgt voor verbeterde doorstroming en betrouwbaarheid. De installatie is beheersbaar en wordt geleverd met drie 120mm AER P120-ventilatoren. De Kraken Z73 koelt effectief high-end processoren, zoals de AMD Ryzen 9 3900X, waardoor de temperaturen binnen lage bereiken blijven tijdens tests. Echter, met een prijs van $280, kan het voor sommigen als prijzig worden beschouwd, zoals benadrukt in de recensies. "Het biedt sterke prestaties en esthetische aantrekkingskracht, maar de kosten kunnen een afschrikmiddel zijn voor sommigen," zoals vermeld in de recensie van Tom's Hardware. Daarnaast zijn er zorgen geuit over de hoge prijs van het display in de pompbehuizing en de verschillende metalen die in de AIO worden gebruikt, evenals compatibiliteitsproblemen met het TRX40-platform en optimale plaatsing van de ventilator voor radiator koeling.

In vergelijking, de Kraken X-3 Series, zoals de X63 RGB, biedt uitstekende koelprestaties in een compact pakket, waardoor het geschikt is voor high-end PC builds. De X63 RGB koelde effectief een AMD Ryzen 9 3900X, waardoor het binnen lage temperatuurbereiken bleef tijdens tests. De RGB-ventilatoren van de koeler zorgen voor een oneindig effect op het CPU-blok, en het biedt een strak ontwerp met de nodige bedrading voor stroom, pompbesturing en RGB-ventilatoraansluiting. De Kraken X-3 Series verschilt van de Z-3 Series door een meer budgetvriendelijke optie te bieden, terwijl het nog steeds sterke koelprestaties levert. De X-3 Series mist echter de unieke LCD-displayfunctie die de Z-3 Series onderscheidt.

Al met al is de NZXT Kraken Z-3 Series AIO Liquid Cooler een topkeuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een zeer aanpasbare AIO-koeler met uitzonderlijke koelprestaties en een visueel aantrekkelijk LCD-display. Zijn vermogen om high-end processoren effectief te koelen, in combinatie met de uitgebreide aanpassingsmogelijkheden via de CAM-software, maken het tot een opvallend product op de markt. Hoewel het een hoger prijskaartje kan hebben vergeleken met sommige alternatieven, maken zijn unieke kenmerken en sterke prestaties het een waardevolle investering voor liefhebbers en professionals die op zoek zijn naar een premium koeloplossing voor hun PC builds.

Voordelen NZXT Kraken Z-3
 • Hoogst aanpasbaar met ingebouwd display
Nadelen NZXT Kraken Z-3
 • Hoge prijs in vergelijking met alternatieven
 • Gemengde metalen gebruikt in AIO en compatibiliteitsproblemen met TRX40-platform

5. Corsair Hydro Series H5 SF

5. Corsair Hydro Series H5 SF

Belangrijke specificaties:

Kleur: Zwart

Ik ben hier om je kennis te laten maken met de Corsair Hydro Series H5 SF, een compacte all-in-one vloeistofkoeler die speciaal is ontworpen voor mini-ITX systemen. Deze koeler is perfect voor het uitdagen van de efficiënte koeling in kleine builds. Dankzij zijn compatibiliteit met mini-ITX en standaard moederborden, evenals verschillende CPU-sockets, is het een veelzijdige optie voor compacte builds. Met zijn afmetingen van 167 x 200 x 84mm past hij perfect in ruimtebeperkte behuizingen, waardoor het een opvallende keuze is voor mini-ITX liefhebbers. De toevoeging van een 120mm GPU-stijl blower fan, die werkt op 1.000-1.800 RPM en 24 CFM lucht genereert bij 42 A-gewogen decibels, zorgt voor effectieve koelprestaties terwijl het geluidsniveau beperkt blijft.

Volgens TechRadar, "De meest effectieve CPU-koeler hangt af van factoren zoals kosten en koelprestaties." De Corsair Hydro Series H5 SF blinkt uit in het bieden van efficiënte koeling in een compacte vorm, waardoor het een ideale keuze is voor mini-ITX builds. De recensie van Antony Leather op Bit-Tech benadrukt de compatibiliteit van de koeler met mini-ITX moederborden, standaard moederborden zonder VRM-dochterbord en verschillende CPU-sockets, wat de veelzijdigheid voor verschillende buildconfiguraties benadrukt.

Het fabrieksafgesloten ontwerp, gladde en vlakke koperen blok met vooraf aangebrachte thermische interfacemateriaal, en flexibele rubberen slangen dragen bij aan de eenvoudige installatie en efficiënte warmteafvoer van de koeler. Het is echter belangrijk om de compatibiliteit te verifiëren met niet-Corsair behuizingen en moederborden met risers of hoge heatsinks voor installatie, zoals vermeld in de recensie van TechGage.

Hoewel de Corsair Hydro Series H5 SF voldoet aan de specifieke behoeften van mini-ITX systemen, concurreert het met luchtkoelers en andere vloeistofkoeloplossingen op de markt. De Cooler Master Hyper 212 Evo wordt bijvoorbeeld benadrukt vanwege zijn betaalbaarheid en eenvoudige installatie, waardoor het een sterke concurrent is voor budgetbewuste gebruikers. Aan de andere kant wordt de Cooler Master MasterLiquid ML360 Sub-Zero genoemd vanwege zijn hoge effectiviteit, zij het tegen een hogere prijs. Het is cruciaal om specifieke bouweisen en budgetbeperkingen in overweging te nemen bij het kiezen van een CPU-koeler.

Samengevat, de Corsair Hydro Series H5 SF is een betrouwbare en effectieve koeloplossing voor mini-ITX systemen, die efficiënte warmteafvoer biedt in een compacte vorm. De compatibiliteit met verschillende CPU-sockets en mini-ITX moederborden, samen met de stille werking, plaatst het als een sterke speler in de CPU-koelermarkt, vooral voor compacte PC-liefhebbers. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met compatibiliteitsoverwegingen en geluidsniveaus bij het evalueren van deze koeler voor hun specifieke bouweisen. 🌬️

Voordelen Corsair Hydro Series H5 SF
 • Compact formaat voor ruimtebeperkte behuizingen
 • Veelzijdige compatibiliteit met mini-ITX en standaardborden, en verschillende CPU-sockets
 • Inclusief een 120mm GPU-stijl blower ventilator voor effectieve koeling met verminderd geluidsniveau
Nadelen Corsair Hydro Series H5 SF
 • Compatibiliteitsverificatie vereist voor niet-Corsair behuizingen en moederborden met risers of hoge heatsinks
 • Concurrentie met andere luchtkoelers en vloeistofkoeloplossingen op de markt, waarbij rekening moet worden gehouden met specifieke bouwvereisten en budgetbeperkingen

Hoe kies je de beste CPU-koeler?

CPU-koelers zijn ontworpen om de warmte af te voeren die de processor produceert. Ze zorgen dat de opgehoopte warmte-energie wegvloeit van vitale werkende onderdelen, zonder je hardware te beschadigen.

CPU-koelers zijn er in tientallen soorten en maten, maar de meeste vallen in een van de twee primaire categorieën: lucht- en waterkoelers. Waterkoelers zijn verreweg de meest complexe en duurste keuze, hoewel ze ongeëvenaarde koelresultaten leveren en er onovertroffen uitzien.

Verschillende soorten CPU-koelers

Er zijn veel CPU-koelers op de markt, maar elke eenheid is gebouwd met een specifiek doel voor ogen. 'Bezint eer ge begint', en precies daarom heb ik de belangrijkste zaken voor je uitgelicht! 😉

Luchtkoelers

Luchtkoelers zijn een ideale oplossing voor pc-gebruikers die geen topprestaties verwachten of je desktop die extra koeling nodig heeft buiten de standaard koelers. Als je een eenvoudige computer of low-end gaming set-up hebt, volstaat een goede op lucht gebaseerde oplossing.

Voordelen

 • Kosteneffectief. Luchtkoeling is verreweg de kostenefficiëntste manier om een CPU te koelen. Het geld dat je bespaart op luchtkoeling, kun je elders in de bouw van je systeem besteden, zoals aan een goede videokaart.
 • Voldoende voor de meeste gebruikers. Luchtkoeling werkt prima voor de meeste taken. In de meeste gevallen zijn hoge temperaturen geen probleem, tenzij je je pc tot het uiterste drijft. Activiteiten, zoals 4K-gaming, met veel details kunnen echter te veel zijn voor luchtgekoelde machines.
 • Gemakkelijk te installeren. Het installeren van een luchtkoeler is zo eenvoudig als het vastzetten van een paar schroeven en het correct aansluiten van een kabel. Het is niet nodig om waterreservoirs te vullen of buizen te leggen, zoals bij waterkoelers.

Nadelen

 • Neemt ruimte in beslag. Luchtkoelers nemen nogal wat ruimte in beslag in het midden van de kast en kunnen de toegang tot andere onderdelen, zoals de RAM (random access memory, oftewel werkgeheugen), problematisch en lastig maken.
 • Luid. Luchtkoelers moeten hun ventilatorsnelheid verhogen om je CPU te koelen in stressvolle situaties. Dit kan gepaard gaan met een aanzienlijke toename van het volume in vergelijking met waterkoelsystemen.
 • Niet ideaal voor topprestaties. Als je je pc gebruikt voor geavanceerde gaming of prestatie-intensieve werklasten, is luchtkoeling misschien niet genoeg om je componenten te koelen. Oververhitting kan het potentieel van je pc beperken en er zelfs voor zorgen dat componenten defect raken.

Waterkoelers

CPU-koelers op water- of vloeistofbasis zijn iets geavanceerder dan luchtkoelers en zijn over het algemeen effectiever in het regelen van de temperatuur van je processor.

Vloeibare koelers zijn niet aanbevolen voor degenen die geen CPU hebben die gevoelig is voor oververhitting, of die hun processor niet per sé willen pushen.

Waterkoelers worden vaak als all-in-one (AIO) verkocht, wat wil zeggen dat de ventilatoren met radiator, de buizen, en het waterblok samen worden verkocht. Je hoeft deze niet zelf nog in elkaar te zetten.

Een ervaren pc-bouwer kan er ook voor kiezen om zo'n systeem geheel zelf in elkaar te zetten met bijvoorbeeld een doorzichtig reservoir en glazen buizen (die dan op maat gezaagd en gebogen moeten worden).

Waterkoelsysteem in werking

Voordelen

 • Stille werking. Ventilatoren in radiatoren hebben de neiging langzamer en stiller te draaien dan die in koellichamen op luchtkoelers. Dit maakt vloeistofkoeling van een pc ideaal voor gebruikers die zich zorgen maken over de akoestiek.
 • Beste warmteregeling. Vloeistofkoeling stelt je in staat de componenten van je pc tot het uiterste te drijven, terwijl de temperatuur in een veilige range blijft. Het is daarmee de beste koelingsoptie voor overklokken.
 • Visueel indrukwekkend. Veel waterkoelers zijn voorzien van led-schermen of rgb-verlichting die synchroniseren met radiatorventilatoren of andere pc-componenten om de esthetiek van je machine serieus te verbeteren! Zelf heb ik er een heuze lichtshow van gemaakt met RGB-componenten, waar mijn vrienden van onder de indruk zijn!

Nadelen

 • Duur. Vanwege hun complexere aard is zelfs de eenvoudigste AIO duurder dan zijn luchtgekoelde tegenhanger.
 • Gecompliceerde installatie. Het installeren van vloeistofkoeling in je pc kan een ontmoedigende taak zijn, vooral bij het implementeren van aangepaste systemen. Er zijn meerdere onderdelen die delicaat moeten worden aangesloten binnen je machine.
 • Mogelijke problemen en onderhoud. Vloeistofkoeling is veel complexer dan luchtkoeling, wat ook betekent dat er meer gebieden zijn waarop zo'n koeling defect kan raken. Lekken kunnen catastrofaal zijn en als je je apparaat niet goed onderhoudt, kan dat leiden tot schade aan onderdelen.

Socket

Het is cruciaal om een koeler te kiezen die compatibel is met de socket van je moederbord. Deze vind je altijd terug in de productomschrijving, in de handleiding en/of op de doos van het moederbord én van de koeler zelf.

Dit is zo'n beetje het eerste waar je je zoekresultaten op moet filteren, vooral als je al een moederbord hebt waar je een nieuwe koeler op wilt monteren.

Koop je ook een nieuw moederbord, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe processor koopt? Let dan alsnog op dat de socket van je moederbord én de socket-compatibiliteit van je CPU-koeler overeenkomen.

Het moederbord van je computer bevat een CPU-socket, met één of meer mechanische onderdelen. Dit geheel brengt mechanische en elektrische verbindingen tot stand tussen een processor (oftewel CPU) en een printed circuit board (PCB).

CPU-koelercomponenten

Koelers bestaan uit verschillende onderdelen die samen (in het mooiste geval) een harmonieus geheel vormen.

Heat sink

De heat sink dient om de warmte weg te leiden van de hete, onderliggende chip, die warmte genereert als gevolg van zijn (relatief) hoge frequentie en de elektrische stroom die door de kernen stroomt. De heat sink omvat de heat fins, heat pipes en de basis waar hij contact maakt met de IHS (integrated heat spreader) van de CPU.

Heat fins

Heat fins zijn meestal gemaakt van aluminium en vormen een fundamenteel onderdeel van alle CPU-koelers. Hun effectiviteit hangt grotendeels af van hun constructie, onderlinge afstand, plaatsing, vorm en hoeveelheid.

De fins vergroten de oppervlakte van de koeler en zorgen zo dat de warmteoverdracht over een groter oppervlakte kan plaatsvinden.

Heat pipes

De heat pipes hebben een massief omhulsel, een poreuze binnenkant, en een hol middengedeelte dat een vloeistof/gas bevat. Wanneer warmte van de koeler naar de heat pipe gaat, warmt de vloeistof op tot het verdampingspunt, waardoor het in gas verandert.

Eenmaal in gasvorm beweegt het zich door het midden van de heat pipe naar de fins toe. Hier geeft het gas zijn warmte af, totdat het koel genoeg is om weer te condenseren tot een vloeistof. Zodra het weer vloeibaar is, stroomt het door het poreuze materiaal totdat het terugkomt bij de basis van de heat sink.

Ventilatoren

Over het algemeen wil je dat de ventilatoren aan de voorkant van de kast lucht aanzuigen, terwijl de ventilatoren aan de achterkant lucht uitblazen.

Zorg dat de ventilatoren van de koeler meewerken met de luchtstroom in je kast, en er vooral niet tegenin gaan. Dit zijn de basisprincipes van de plaatsing van de ventilatoren in je kast:

 • Ten minste 1 ventilator onderaan de voorkant van de kast, bij de inlaat
 • 1 ventilator achteraan de bovenkant van de kast, dus achter en iets boven de CPU (uitlaat)
 • Eventueel 1 ventilator aan de zijkant van de kast, tegenover je grafische kaart (inlaat)
 • Eventueel ten minste 1 ventilator boven in de kast, dus (schuin)boven je CPU-koeler

De meeste luchtkoelers hebben tegenwoordig zelf ook minstens één ventilator op de heat sink zitten.

Afhankelijk van de plaatsing trekt deze koele lucht aan (waardoor de hete lucht passief wordt afgevoerd via de fins en weggezogen wordt door de ventilator achterin de kast), óf voert hij al warme lucht weg naar de achterkant van de computerkast.

Er is ook nog een type zoals je bij de AMD Wraith-koelers ziet, zoals hieronder op de foto. Deze ventilatoren zitten zeer dicht bij de CPU en niet in een hoek van 90°. Ze trekken daardoor zowel koele lucht aan terwijl ze ook hete lucht afstoten.

Dat klinkt efficiënt, maar je bereikt vaak betere resultaten door voor ieder doel een aparte ventilator te hebben.

AMD koeler in beeld

Radiator

Radiatoren zijn een zeer belangrijk onderdeel in een watergekoelde computer. De warmte wordt via de waterblokken aan de componenten onttrokken en vervolgens via een radiator afgevoerd, ongeveer zoals de motor van een auto wordt gekoeld.

De populairste radiotoren zijn die van 120 mm en 140 mm, maar je hebt ook gigantische exemplaren van 840 mm. De meeste radiatoren zijn gemaakt van koper of roestvrij staal en zijn eenvoudig te installeren. Een goede radiator gaat jaren van continu gebruik mee.

De vuistregel is om tenminste één 120 mm radiator te gebruiken per watergekoeld onderdeel plus één extra sectie. Als je bijvoorbeeld een CPU en een enkele krachtige grafische kaart wilt koelen, is het raadzaam om op zijn minst een 240 mm (2x 120 mm) radiator te gebruiken voor goede prestaties.

IHS

Dit staat voor integrated heat spreader (geïntegreerde warmtespreider). De IHS is het metalen buitendeksel van de CPU. Het dient als een beschermend omhulsel en als een pad waarlangs warmte kan worden uitgewisseld tussen de CPU en je CPU-koeler.

Hoeveel warmte genereert je CPU?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen, want als je niet weet hoeveel warmte er wordt gegenereerd, dan weet je niet of je een kleine, medium of grote CPU-koeler nodig hebt.

Als je de doos van je CPU nog hebt, staat daar misschien op hoeveel watt warmte hij genereert. Zo niet, dan moet je het modelnummer te weten komen. 1Chris Hoffman, HowToGeek (2023). 'How to See What CPU Is In Your PC (and How Fast It Is)'

De meeste Intel Core 2 Duo's produceren bijvoorbeeld ongeveer 65 watt warmte, maar dat verschilt per model en kan oplopen tot 125 watt.

Wil je overklokken?

Als vuistregel geldt: hoe groter een koeler is, hoe groter de koelprestaties zijn. Terwijl sommige van de compacte, low profile-koelers alleen geschikt zijn voor lagere TDP CPU's, zijn de grotere modellen ideaal voor hoge TDP CPU's en overklokken.

TDP

Dit acroniem staat voor thermal design power, uitgedrukt in watt, en verwijst naar het stroomverbruik van de CPU onder de maximale theoretische belasting. Bij lagere belastingen is het stroomverbruik lager dan de TDP.

Als de TDP van je processor hoger is dan wat je koeler aangeeft, is de kans groot dat je CPU gaat haperen of dat je ventilator de hele tijd luid gaat draaien. Als de koeler daarentegen hoger is dan de TDP van je CPU, zouden de temperaturen lager moeten zijn en het geluid ook.

Wil je dat je systeem zo stil mogelijk draait?

Houd er rekening mee dat koelprestaties en geluid hand in hand gaan. De koelers die hun best doen om warme lucht weg te voeren van je CPU en uit je kast, zijn vaak het luidruchtigst.

Door een koeler te kiezen die wellicht een beetje overkill is voor je processor, blijft de boel lekker stil, aangezien de koeler niet continu op het hoogste toerental hoeft te lopen om alles koel te houden.

Als je daarentegen een koeler kiest die volledig wordt benut door je CPU, zullen de ventilatoren vaker op hogere of maximale snelheden draaien als je CPU volledig wordt belast.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste CPU-koeler?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste CPU-koeler vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste CPU-koeler?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste CPU-koeler vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Hardwired de beste CPU-koeler?

De beste CPU-koeler volgens Hardwired is de Noctua NH-D15 Chromax Black. Deze koeler blinkt uit in efficiënte koelprestaties dankzij zijn dubbele torenontwerp en twee NF-A15 140 mm-ventilatoren. 

Met een geluidsproductie van slechts 24.6 dB(A) biedt hij een uitstekende balans tussen koeling en stilte. De NH-D15 Chromax Black is compatibel met de meeste CPU-sockets en heeft een hoogte van 165 mm, dus controleer de ruimte in je behuizing. Ik raad deze koeler aan voor veeleisende systemen, waarbij betrouwbaarheid en topprestaties essentieel zijn.

Veelgestelde vragen over CPU-koelers van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen