Voorkom Oververhitting met de Beste CPU-Koeler

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Een muisstille pc, het kan!

Voorkom Oververhitting met de Beste CPU-Koeler

Het hart van je pc, de CPU of processor, koelen is van het allergrootste belang, vooral wanneer je je pc tot het uiterste drijft. Of je nu wilt voorkomen dat je computer te traag wordt of op maximale instellingen wilt gamen, de beste CPU-koeler is geen overbodige luxe.

Het kiezen van de juiste oplossing voor temperatuurregeling helpt je de componenten van je systeem koel te houden en oververhitting te voorkomen. Het aanpassen van je koelsysteem is ook een geweldige manier om je pc te personaliseren en hem te laten opvallen.

Het is essentieel om voor een CPU-koeler te gaan die de warmte-uitstoot van je CPU aankan om throttling te voorkomen en het volledige potentieel van je systeem te bereiken, terwijl het hele systeem stil blijft. 🔇

Throttling

Als je koeler niet sterk genoeg is, merk je dat je CPU warmer en warmer wordt, tot je computer plots minder goed presteert. Dit prestatieverlies komt doordat je CPU zijn kloksnelheid verlaagt, zodat hij minder warmte produceert. Dit proces noemt men ook specifieker thermal throttling.

WAK CoolerMaster MasterLiquid ML240L V2 RGB2011/115x/AM3/AM4

WAK CoolerMaster MasterLiquid ML240L V2 RGB2011/115x/AM3/AM4
Kleur: Zwart
Kleur: Zwart
Materiaal: Kunststof | Aluminium
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 2066 , Socket 2011v3 , Socket 1156 , Socket AM4 , Socket AM3+
Gewicht: 1340 g
Type koelsysteem: Water
Voorzien van LED verlichting: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Intel Standaard CPU Koeler V2 1156/1155/1150/1151/1200

Intel Standaard CPU Koeler V2 1156/1155/1150/1151/1200
Kleur: Zwart
Kleur: Zwart
Materiaal: Aluminium | Kunststof
Aantal ventilatoren inbegrepen: 1
Type koelsysteem: Lucht
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

be quiet! Pure Rock 2 Processor Koelset 12 cm Zwart

be quiet! Pure Rock 2 Processor Koelset 12 cm Zwart
Kleur: Zwart
Kleur: Zwart
Materiaal: Aluminium | Koper | Kunststof
Aantal ventilatoren inbegrepen: 1
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4
Gewicht: 973 g
Min. toerental: 0 r/min
Type koelsysteem: Lucht
Voorzien van LED verlichting: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Beste CPU-koeler koopgids: hoe maak je de beste koop?

CPU-koelers zijn ontworpen om de warmte af te voeren die de processor produceert. Ze zorgen ervoor dat de opgehoopte warmte-energie wegvloeit van vitale werkende onderdelen, zonder je hardware te beschadigen.

CPU-koelers zijn er in tientallen soorten en maten, maar de meeste vallen in een van de twee primaire categorieën: lucht- en waterkoelers. Waterkoelers zijn verreweg de meest complexe en duurste keuze, hoewel ze ongeëvenaarde koelresultaten leveren en er onovertroffen uitzien.

Er zijn veel CPU-koelers op de markt, maar elke eenheid is gebouwd met een specifiek doel voor ogen. 'Bezint eer ge begint', en precies daarom heb ik de belangrijkste zaken voor je uitgelicht! 😉

Type CPU-koelers

Luchtkoelers

Luchtkoelers zijn een ideale oplossing zijn voor pc-gebruikers die geen topprestaties verwachten of je desktop die extra koeling nodig heeft buiten de standaard koelers. Als je een eenvoudige computer of low-end gaming set-up hebt, volstaat een goede op lucht gebaseerde oplossing.

Voordelen

 • Kosteneffectief. Luchtkoeling is verreweg de meest kostenefficiënte manier om een CPU te koelen. Het geld dat je bespaart op luchtkoeling, kun je elders in de bouw van je systeem besteden, zoals aan een goede videokaart.
 • Voldoende voor de meeste gebruikers. Luchtkoeling werkt prima voor de meeste taken. In de meeste gevallen zijn hoge temperaturen geen probleem zijn, tenzij je je pc tot het uiterste drijft. Activiteiten, zoals 4K-gaming, met veel details kunnen echter te veel zijn voor luchtgekoelde machines.
 • Gemakkelijk te installeren. Het installeren van een luchtkoeler is zo eenvoudig als het vastzetten van een paar schroeven en het correct aansluiten van een kabel. Het is niet nodig om waterreservoirs te vullen of buizen te leggen, zoals bij waterkoelers.

Nadelen

 • Neemt ruimte in beslag. Luchtkoelers nemen nogal wat ruimte in beslag in het midden van de kast en kunnen de toegang tot andere onderdelen, zoals de RAM (random access memory, oftewel werkgeheugen), problematisch en lastig maken.
 • Luid. Luchtkoelers moeten hun ventilatorsnelheid verhogen om je CPU te koelen in stressvolle situaties. Dit kan gepaard gaan met een aanzienlijke toename van het volume in vergelijking met waterkoelsystemen.
 • Niet ideaal voor topprestaties. Als je je pc gebruikt voor geavanceerde gaming of prestatie-intensieve werklasten, is luchtkoeling misschien niet genoeg om je componenten te koelen. Oververhitting kan het potentieel van je pc beperken en er zelfs voor zorgen dat componenten defect raken.

Waterkoelers

CPU-koelers op water- of vloeistofbasis zijn iets geavanceerder dan luchtkoelers en zijn over het algemeen effectiever in het regelen van de temperatuur van je processor. Vloeibare koelers zijn niet aanbevolen voor degenen die geen CPU hebben die gevoelig is voor oververhitting, of die hun processor niet per sé willen pushen.

Waterkoelers worden vaak als all-in-one (AIO) verkocht, wat wilt zeggen dat de ventilatoren met radiator, de buizen, en het waterblok samen worden verkocht. Je hoeft deze niet zelf nog in elkaar te zetten.

Een ervaren pc-bouwer kan er ook voor kiezen om zo'n systeem geheel zelf in elkaar te zetten met bijvoorbeeld een doorzichtig reservoir en glazen buizen (die dan op maat gezaagd en gebogen moeten worden).

Waterkoelsysteem in werking

Voordelen

 • Stille werking. Ventilatoren in radiatoren hebben de neiging langzamer en stiller te draaien dan die in koellichamen op luchtkoelers. Dit maakt vloeistofkoeling van een pc ideaal voor gebruikers die zich zorgen maken over de akoestiek.
 • Beste warmteregeling. Vloeistofkoeling stelt je in staat de componenten van je pc tot het uiterste te drijven terwijl de temperatuur in een veilige range blijft. Het is daarmee de beste koelingsoptie voor overklokken.
 • Visueel indrukwekkend. Veel waterkoelers zijn voorzien van led-schermen of rgb-verlichting die synchroniseren met radiatorventilatoren of andere pc-componenten om de esthetiek van je machine serieus te verbeteren!

Nadelen

 • Duur. Vanwege hun complexere aard is zelfs de meest eenvoudige AIO duurder dan zijn luchtgekoelde tegenhanger.
 • Gecompliceerde installatie. Het installeren van vloeistofkoeling in je pc kan een ontmoedigende taak zijn, vooral bij het implementeren van aangepaste systemen. Er zijn meerdere onderdelen die delicaat moeten worden aangesloten binnen je machine.
 • Mogelijke problemen en onderhoud. Vloeistofkoeling is veel complexer dan luchtkoeling, wat ook betekent dat er meer gebieden zijn waarop een zo'n koeling defect kan raken. Lekken kunnen catastrofaal zijn en als je je apparaat niet goed onderhoudt, kan dat leiden tot schade aan onderdelen.

Socket

Het is cruciaal om een koeler te kiezen die compatibel is met de socket van je moederbord. Deze vind je altijd terug in de productomschrijving, in de handleiding en/of op de doos van het moederbord én van de koeler zelf.

Dit is zo'n beetje het eerste waar je je zoekresultaten op moet filteren, vooral als je al een moederbord hebt waar je een nieuwe koeler op wilt monteren. Koop je ook een nieuw moederbord, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe processor koopt? Let dan alsnog op dat de socket van je moederbord én de socket-compatibiliteit van je CPU-koeler overeenkomen.

CPU-koelercomponenten

Heat sink

De heat sink dient om de warmte weg te leiden van de hete, onderliggende chip, die warmte genereert als gevolg van zijn (relatief) hoge frequentie en de elektrische stroom die door de kernen stroomt.

De heat sink omvat de heat fins, heat pipes en de basis waar hij contact maakt met de IHS (integrated heat spreader) van de CPU.

Abstract aanzicht van een CPU heat sink
 • Heat fins

Heat fins zijn meestal gemaakt van aluminium en vormen een fundamenteel onderdeel van alle CPU-koelers. Hun effectiviteit hangt grotendeels af van hun constructie, onderlinge afstand, plaatsing, vorm en hoeveelheid.

De fins vergroten de oppervlakte van de koeler en zorgen zo ervoor dat de warmteoverdracht over een groter oppervlakte kan plaatsvinden.

 • Heat pipes

De heat pipes hebben een massief omhulsel, een poreuze binnenkant, en een hol middengedeelte dat een vloeistof/gas bevat. Wanneer warmte van de koeler naar de heat pipe gaat, warmt de vloeistof op tot het verdampingspunt, waardoor het in gas verandert.

Eenmaal in gasvorm beweegt het zich door het midden van de heat pipe naar de fins toe. Hier geeft het gas zijn warmte af, totdat het koel genoeg is om weer te condenseren tot een vloeistof.

Zodra het weer vloeibaar is, stroomt het door het poreuze materiaal totdat het terugkomt bij de basis van de heat sink om weer heet genoeg te worden om te verdampen.

Ventilatoren

De noodzaak van ventilatoren is overduidelijk: al die hete lucht die door je apparatuur wordt gegenereerd, vooral videokaarten en CPU's, moet ergens naar buiten worden afgevoerd en vervangen worden door koelere lucht.

Het opsluiten van al die warmte in een afgesloten ruimte met weinig of geen ontsnappingsmogelijkheden kan je componenten beschadigen.

Over het algemeen wil je dat de ventilatoren aan de voorkant van de kast lucht aanzuigen, terwijl de ventilatoren aan de achterkant lucht uitblazen. Zorg ervoor dat de ventilatoren van de koeler meewerken met de luchtstroom in je kast, en er vooral niet tegenin gaan. Dit zijn de basisprincipes van de plaatsing van de ventilatoren in je kast:

 • Tenminste 1 ventilator onderaan de voorkant van de kast, bij de inlaat
 • 1 ventilator achteraan de bovenkant van de kast, dus achter en iets boven de CPU (uitlaat)
 • Eventueel 1 ventilator aan de zijkant van de kast, tegenover je grafische kaart (inlaat)
 • Eventueel tenminste 1 ventilator boven in de kast, dus (schuin)boven je CPU-koeler

De meeste luchtkoelers hebben tegenwoordig zelf ook minstens één ventilator op de heat sink zitten. Afhankelijk van de plaatsing trekt deze koele lucht aan (waardoor de hete lucht passief wordt afgevoerd via de fins en weggezogen wordt door de ventilator achterin de kast), óf voert hij al warme lucht weg naar de achterkant van de computerkast.

Er is ook nog een type zoals je bij de AMD Wraith-koelers ziet, zoals hieronder op de foto. Deze ventilatoren zitten zeer dichtbij de CPU en niet in een hoek van 90°. Ze trekken daardoor zowel koele lucht aan terwijl ze ook hete lucht afstoten. Dat klinkt efficiënt, maar je bereikt vaak betere resultaten door voor ieder doel een aparte ventilator te hebben.

AMD koeler in beeld

Daarom wil je idealiter minstens twee ventilatoren op je koeler hebben, waarbij eentje zich toewijdt aan het aantrekken van koele lucht, en de ander aan het wegvoeren van warme lucht.

Radiator

Radiatoren zijn een zeer belangrijk onderdeel in een watergekoelde computer. De warmte wordt via de waterblokken aan de componenten onttrokken en vervolgens via een radiator afgevoerd, ongeveer zoals de motor van een auto wordt gekoeld.

De populairste radiotoren zijn die van 120 mm en 140 mm, maar je hebt ook gigantische exemplaren van 840 mm. De meeste radiatoren zijn gemaakt van koper of roestvrij staal en zijn eenvoudig te installeren. Een goede radiator gaat jaren van continu gebruik mee.

De vuistregel is om tenminste één 120 mm radiator te gebruiken per watergekoeld onderdeel plus één extra sectie. Als je bijvoorbeeld een CPU en een enkele krachtige grafische kaart wilt koelen, is het raadzaam om op zijn minst een 240 mm (2x 120 mm) radiator te gebruiken voor goede prestaties.

IHS

IHS staat voor integrated heat spreader (geïntegreerde warmtespreider). De IHS is het metalen buitendeksel van de CPU. Het dient als een beschermend omhulsel en als een pad waarlangs warmte kan worden uitgewisseld tussen de CPU en je CPU-koeler.

Belangrijke vragen om te stellen

Hoeveel warmte genereert je CPU?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen, want als je niet weet hoeveel warmte er wordt gegenereerd, dan weet je niet of je een kleine, medium of grote CPU-koeler nodig hebt.

Als je de doos van je CPU nog hebt, staat daar misschien op hoeveel watt warmte hij genereert. Zo niet, dan moet je het modelnummer te weten komen. De meeste Intel Core 2 Duo's produceren bijvoorbeeld ongeveer 65 watt warmte, maar dat verschilt per model en kan oplopen tot 125 watt.

Welke CPU-socket heb je?

Moederbord met CPU-koeler

Het moederbord van je computer bevat een CPU-socket, met één of meer mechanische onderdelen. Dit geheel brengt mechanische en elektrische verbindingen tot stand tussen een processor (oftewel CPU) en een printed circuit board (PCB).

Dit maakt het mogelijk de processor te plaatsen en te vervangen zonder het te moeten solderen. Selecteer dus een koeler die bij je CPU-socket past!

Je leest zowel in de productbeschrijving en/of handleiding van je processor en van een koeler voor welke sockets deze geschikt zijn.

Wil je overklokken?

Als vuistregel geldt: hoe groter een koeler is, hoe groter de koelprestaties zijn. Terwijl sommige van de compacte, low-profile koelers alleen geschikt zijn voor lagere TDP CPU's, zijn de grotere modellen ideaal voor hoge TDP CPU's en overklokken.

TDP

TDP staat voor Thermal Design Power, uitgedrukt in watt, en verwijst naar het stroomverbruik van de CPU onder de maximale theoretische belasting. Bij lagere belastingen is het stroomverbruik lager dan de TDP.

Als de TDP van je processor hoger is dan wat je koeler aangeeft, is de kans groot dat je CPU gaat haperen of dat je ventilator de hele tijd luid gaat draaien. Als de koeler daarentegen hoger is dan de TDP van je CPU, zouden de temperaturen lager moeten zijn en het geluid ook.

Wil je dat je systeem zo stil mogelijk draait?

Houd er rekening mee dat koelprestaties en geluid hand in hand gaan. De koelers die hun best doen om warme lucht weg te voeren van je CPU en uit je kast, zijn vaak het luidruchtigst.

Door een koeler te kiezen die wellicht een beetje overkill is voor je processor, blijft de boel lekker stil, aangezien de koeler niet continu op het hoogste toerental hoeft te lopen om alles koel te houden.

Als je daarentegen een koeler kiest die volledig wordt benut door je CPU, zullen de ventilatoren vaker op hogere of maximale snelheden draaien als je CPU volledig wordt belast.

Snelle tips

Bezit je een recente Ryzen CPU?

Dan hoef je geen koeler te kopen, zelfs niet voor overklokken. Alle Ryzen 300- en 2000-serie processoren en sommige oudere Ryzen-modellen worden geleverd met koelers, en veel van hen kunnen gematigd overklokken aan.

Als je de best mogelijke kloksnelheid van de CPU wilt, schaf je het liefst wél een aftermarket CPU-koeler aan, maar voor veel Ryzen-eigenaren zal dat niet nodig zijn.

Ryzen CPU in beeld

Controleer de afmetingen en geadverteerde vrije ruimte

Grote luchtkoelers of hoge koelers botsen tegen het zijpaneel of het raampje van je computerkast als je de hoogte hiervan niet afstemt op de breedte van je kast. Controleer daarom altijd de afmetingen van een koeler en geadverteerde vrije ruimte van je kast voordat je een CPU-koeler aankoopt!

Zorg ervoor dat je rgb kunt uitschakelen

Veel koelers hebben tegenwoordig rgb-ventilatoren en/of -verlichting. Dit kan een leuke manier zijn om het uiterlijk van je pc aan te passen. Zorg er wel voor dat er een manier is om de lichten uit te zetten zonder je pc uit te zetten als je niet continu met kermisverlichting wilt gamen.

De 5 beste CPU koelers onder elkaar

1. WAK CoolerMaster MasterLiquid ML240L V2 RGB2011/115x/AM3/AM4

1. WAK CoolerMaster MasterLiquid ML240L V2 RGB2011/115x/AM3/AM4
Materiaal: Kunststof | Aluminium
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 2066 , Socket 2011v3 , Socket 1156 , Socket AM4 , Socket AM3+
Gewicht: 1340 g
Type koelsysteem: Water
Voorzien van LED verlichting: Ja

2. Intel Standaard CPU Koeler V2 1156/1155/1150/1151/1200

2. Intel Standaard CPU Koeler V2 1156/1155/1150/1151/1200
Materiaal: Aluminium | Kunststof
Aantal ventilatoren inbegrepen: 1
Type koelsysteem: Lucht

3. be quiet! Pure Rock 2 Processor Koelset 12 cm Zwart

3. be quiet! Pure Rock 2 Processor Koelset 12 cm Zwart
Materiaal: Aluminium | Koper | Kunststof
Aantal ventilatoren inbegrepen: 1
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4
Gewicht: 973 g
Min. toerental: 0 r/min
Type koelsysteem: Lucht
Voorzien van LED verlichting: Nee

4. be quiet! Dark Rock Pro 4

4. be quiet! Dark Rock Pro 4
Materiaal: Koper
Gewicht: 1390 g
Type koelsysteem: Lucht

5. Scythe Katana 5 Processor Koeler

5. Scythe Katana 5 Processor Koeler
Materiaal: Koper
Aantal ventilatoren inbegrepen: 1
Geschikt voor socket: Socket 775 , Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 1366 , Socket AM2 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+
Gewicht: 560 g
Min. toerental: 300 r/min
Type koelsysteem: Lucht
Voorzien van LED verlichting: Nee

Veelgestelde vragen over een CPU-koeler

Hoe kom ik erachter welke CPU-koeler ik nodig heb?

Of je nu kiest voor een lucht- of waterkoeler, je moet er zeker van zijn dat hij niet te groot is voor je systeem. Factoren om op te letten zijn de CPU socket en de maximale koelerhoogte die je chassis toestaat. Chassisfabrikanten vermelden meestal de maximaal toegestane koelerhoogte, en koelerfabrikanten vermelden altijd de afmetingen van hun koelers.

Bij waterkoelers let je ook op het formaat van de ventilatoren en de radiator. Deze moet je ook kwijt kunnen in je computerkast.

Wat is beter: lucht- of waterkoeling?

Als prijs en installatiegemak prioritair voor je zijn, is een luchtkoeler waarschijnlijk je beste keuze. Luchtkoelers zijn prima voor de meeste activiteiten, maar niet voldoende als je je pc tot het uiterste drijft met belastende activiteiten zoals 4K-gaming.

Waterkoeling is dan je beste optie. Dit type koeling biedt ongelooflijke prestaties in combinatie met een visuele aantrekkingskracht waar geen enkel ander koelsysteem aan kan tippen.

Cooler master in beeld

Draait een koelere pc sneller?

Met de geïntegreerde geheugencontrollers zijn de processoren van vandaag meer dan ooit verbonden met de andere componenten van je systeem. Als je de snelheid van je geheugen verhoogt, raakt de CPU oververhit. Met een goede CPU-koeler, kun je daarom ook sneller geheugen gebruiken!

Welke CPU koeler moet ik kopen?

Dat hangt vooral af van hoe intensief je je computer gebruikt. Hieronder heb ik een lijst voor je met alvast enkele belangrijke specificaties van CPU-koelers. Zo kun jij de beste keuze maken.

Aantal ventilatoren inbegrepenGeschikt voor socketGewichtType koelsysteemVoorzien van LED verlichting
1WAK CoolerMaster MasterLiquid ML240L V2 RGB2011/115x/AM3/AM42Socket 1150 , Socket 2066 , Socket 2011v3 , Socket 1156 , Socket AM4 , Socket AM3+1340 gWaterJa
2Intel Standaard CPU Koeler V2 1156/1155/1150/1151/12001Socket 1150 , Socket 2066 , Socket 2011v3 , Socket 1156 , Socket AM4 , Socket AM3+1340 gLuchtJa
3be quiet! Pure Rock 2 Processor Koelset 12 cm Zwart1Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4973 gLuchtNee
4be quiet! Dark Rock Pro 41Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM41390 gLuchtNee
5Scythe Katana 5 Processor Koeler1Socket 775 , Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 1366 , Socket AM2 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+560 gLuchtNee

WAK CoolerMaster MasterLiquid ML240L V2 RGB2011/115x/AM3/AM4

Aantal ventilatoren inbegrepen: 2

Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 2066 , Socket 2011v3 , Socket 1156 , Socket AM4 , Socket AM3+

Gewicht: 1340 g

Type koelsysteem: Water

Voorzien van LED verlichting: Ja

Intel Standaard CPU Koeler V2 1156/1155/1150/1151/1200

Aantal ventilatoren inbegrepen: 1

Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 2066 , Socket 2011v3 , Socket 1156 , Socket AM4 , Socket AM3+

Gewicht: 1340 g

Type koelsysteem: Lucht

Voorzien van LED verlichting: Ja

be quiet! Pure Rock 2 Processor Koelset 12 cm Zwart

Aantal ventilatoren inbegrepen: 1

Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4

Gewicht: 973 g

Type koelsysteem: Lucht

Voorzien van LED verlichting: Nee

be quiet! Dark Rock Pro 4

Aantal ventilatoren inbegrepen: 1

Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4

Gewicht: 1390 g

Type koelsysteem: Lucht

Voorzien van LED verlichting: Nee

Scythe Katana 5 Processor Koeler

Aantal ventilatoren inbegrepen: 1

Geschikt voor socket: Socket 775 , Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 1366 , Socket AM2 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+

Gewicht: 560 g

Type koelsysteem: Lucht

Voorzien van LED verlichting: Nee

Conclusie

Of je nu je pc wilt overklokken tot zijn hoogste potentieel of gewoon wilt voorkomen dat de standaardsnelheid te laag wordt, besteed voldoende aandacht aan je CPU koeler.

Je kunt natuurlijk geld besparen door de standaard koeler te gebruiken die in je doos zat, maar een nieuwe CPU-koeler is beter afgestemd op al je behoeften.

Bekijk nog eens rustig onze top 5 CPU-koelers hieronder, en laat zeker weten welke koeler in jouw systeem mag!

Was dit artikel behulpzaam?