Wat is het IP-Adres van mijn Router?

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Je vindt het op meerdere plekken!

Wat is het IP-Adres van mijn Router?

Newsflash: je hebt meerdere IP-adressen! Nou ja, zo schokkend kan het niet zijn. Het IP-adres van je router is in ieder geval slechts één van een aantal IP-adressen dat je hebt. Ik help je in dit artikel dit adres eruit te vissen.

Wat voor IP-adressen zijn er?

Herinner je ten eerste het antwoord op de vraag, "wat is een router?" Even een kort geheugensteuntje: deze maakt meerdere gelijktijdige verbindingen met het internet mogelijk.

Je hebt bij deze verbinding een privé IP-adres en een openbaar IP-adres. Een privé – oftewel intern – IP-adres is een adres waarmee je router data uitzendt naar apparaten in je huis die verbinden met de router zijn. Elk apparaat dat deze verbinding maakt, krijgt zelf ook een uniek privé IP-adres toegewezen. Deze is in alleen zichtbaar voor degenen die verbonden zijn met jouw router en wordt beschermd door je firewall.

Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je internetprovider wordt verstrekt, niet door je router. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat. Deze wordt dan ook door servers geregistreerd wanneer je een website bezoekt.

Privé IP-adressen kunnen, zoals we net al zeiden, niet worden gezien door de buitenwereld – tenzij je nieuwsgierige buren hebt die je draadloze netwerk in zijn geglipt. Dat komt doordat je router een functie uitvoert die NAT (Network Address Translation) heet. NAT zet privé IP-adressen om naar openbare IP-adressen. Je kunt een openbaar of extern IP-adres dan ook zien als een soort masker voor de buitenwereld.

Close-up router

Waarom moet ik het IP-adres van mijn router weten?

Je bent hier natuurlijk terecht gekomen omdat je hem sowieso al ergens voor nodig hebt. Wellicht heb je de beste plek voor je router in huis al gevonden en wil je ook meteen je router instellen.

Een andere reden waarvoor je het IP-adres van je router nodig hebt, is omdat je een statisch IP-adres wilt configureren voor bijvoorbeeld beveiligingscamera's of NAS (Network Attached Storage)-apparatuur. Deze apparaten moeten statische IP-adressen hebben en dat kan alleen worden ingesteld in het bedieningspaneel van je router.

Het kennen van het IP-adres van je router is nuttig zijn bij het oplossen van problemen met je router of netwerkverbinding, of bij het uitvoeren van een ping-test. Je hebt ook het IP-adres van je router tevens nodig om je WiFi-naam en wachtwoord te veranderen of om VPN-protocollen zoals OpenVPN of PPTP in te stellen.

Veelvoorkomende IP-adressen van verschillende internetproviders en merken

Ik geef je alvast een aantal mogelijke IP-adressen die mogelijk bij jouw router horen zodat je wellicht niet eens zelf op zoek hoeft te gaan naar deze IP-adressen. Probeer het adres dat onder het kopje waarin jouw internetprovider of routermerk genoemd staat eens uit voordat je de instellingen van je computer of telefoon induikt.

Wat ik met "uitproberen" bedoel, is dat je het invoert in de adresbalk van je browser. Kom je terecht op een log-inpagina voor je router? Dan heb je het juiste IP-adres al te pakken!

IP-adres Ziggo router

Een aantal mogelijke IP-adressen van Ziggo routers zijn:

 • 192.168.178.1
 • 192.168.0.1 (Met name als je netwerknaam met "UPC" begint)
 • 192.168.1.1 (Met name als je netwerknaam met "UPC" begint)

IP-adres KPN router

De kans is groot dat het IP-adres van je KPN router 192.168.2.254 is. Probeer deze eerst eens uit voor je verder gaat met zoeken!

IP-adres Telfort router

Telfort en KPN gaan samen. Vandaar dat de kans ook hier groot is dat het IP-adres van je Telfort router 192.168.2.254 is!

Router met plant

IP-adres Sitecom router

Veel Sitecom routers gebruiken de volgende IP-adressen:

 • 192.168.1.254
 • 192.168.123.254
 • 192.168.0.1
 • 10.0.0.1

IP-adres TP-Link router

Normaal gesproken is het standaard IP-adres van een TP-Link Router 192.168.0.1 of 192.168.1.1.

Ben je op zoek naar een nieuw internetabonnement? Dan is je internet vergelijken voordat je een keuze maakt een slim idee. Vervolgens kies je een nieuwe wifi-router. Hieronder vind je alvast de drie beste routers van nu!

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 5
Bekijk op Bol.com

TP-Link Archer AX55 zwart

TP-Link Archer AX55 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 5
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

TP-Link Archer AX10 zwart

TP-Link Archer AX10 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 4
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Zelf het IP-adres van je router achterhalen

Je kunt het IP-adres van je WiFi router ook zelf op verschillende manieren achterhalen. De precieze wijze is afhankelijk van welk besturingssysteem je gebruikt.

Indien je graag gebruik maakt van de afbeeldingen als referentiepunt maar je de tekst net niet kunt lezen, raden we je aan om ze even in een nieuw tabblad te openen. Zo krijg je de volledige, niet-samengeperste versie te zien (zonder onze internet gegevens)!

... in MacOS

 • Ten eerste druk je links bovenin je scherm op het Apple icoontje en open je "System Preferences" of "Systeemvoorkeuren".
 • Vervolgens navigeer je naar "Network" of "Netwerk".
 • Daarna selecteer je je actieve internetverbinding (waar een groen lampjes naast 'brandt'). Dit kan een WiFi-verbinding of ethernetverbinding zijn. Druk op "Advanced" of "Geavanceerd".
 • Navigeer naar het "TCP/IP"-tabblad. Op de vierde regel zie je het IP-adres van je router staan!
Router IP adres

... in Windows 10 via het configuratiescherm

 • Open het Windows startmenu en ga naar je configuratiescherm.
 • Klik op "Network & Internet" of "Netwerk & Internet".
 • Navigeer vervolgens naar"Network and Sharing Center" of "Netwerk en Deelcenter".
router ip adres in Windows
 • Druk vervolgens op je verbinding (blauwgedrukte tekst). Hier kan "ethernet" of "Wi-Fi" staan. Zoals je ziet, gebruik ik hier een ethernetverbinding.
 • In het scherm dat hierna geopend wordt, druk je op "Details..."
 • Zoek in het lijstje dat je te zien krijgt, naar "IPv4 Default gateway". Hiernaast staat het IP-adres van je router!
Router ip in Windows

... in Windows 10 via command prompt​​​​

Deze methode is wellicht nog het simpelste:

 • Navigeer naar de zoekbalk in de takenbalk en tik "CMD" in. Open vervolgens "Command Prompt" of "Opdrachtprompt".
 • In de console zal vervolgens al een aanzetje verschijnen: "C:\Users\JeGebruikersnaam>". Het enige wat jij hier hoeft te doen, is "ipconfig" – natuurlijk zonder aanhalingstekens – in te typen.
 • Er verschijnt een reeks gegevens, maar ook hier heb je alleen het nummer dat naast"Default Gateway" staat nodig.
Ip adres achterhalen in CMD

... in iOS

 • Open je "Settings" of "Instellingen" en navigeer naar "Wi-Fi"​.​​​
 • Daarna druk je op het informatie-icoontje dat naast je actieve WiFi-verbinding staat.
 • Je hoeft vervolgens niet eens te scrollen: onderaan het scherm staat naast "Router" het IP-adres van – je raadt het al – je router.
Ip adres achterhalen in ios

... in Android

De stappen om het IP-adres van je router te achterhalen zijn bij Android wat bewerkelijker. Vaak zitten er kleine verschillen in de verschillende versies van Android en tussen de verscheidene telefoonmerken, maar het algehele proces zal ongeveer als volgt uit zien:

 • Open je "Settings" of "Instellingen" en navigeer naar "Wireless and Networks" of "Draadloos en netwerken".
 • Druk vervolgens op "Wi-Fi".
 • Druk op de naam van je netwerk en houdt je vinger daar totdat er een pop-up menu verschijnt. Selecteer hierin "Manage network settings"  of "Netwerk aanpassen".
 • Tik vervolgens op "IP-settings" of "IP-instellingen" en verander deze van "Dynamic" of "Dynamisch" naar "Static" of "Statisch".
 • Vervolgens krijg je een scherm met een aantal gegevens. Het IP-adres van je router staat onder "Gateway".
IP Adres achterhalen in Android

Conclusie

Zoals je ziet is het dus helemaal zo moeilijk niet! Zorg er natuurlijk wel even voor dat je VPN niet aanstaat wanneer je zelf op zoek gaat naar het IP-adres van je router! Je IP-adres verbergen is natuurlijk wel handig als je je online privacy wilt waarborgen.

Succes, en bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?