Hoe kan ik mijn IP-Adres Verbergen?

NordVPN

Laatst geüpdatet op:

Wil je je IP-adres verbergen op een manier die het beste bij jouw behoeften aansluit? Dan ben je hier op de juiste plek.

We gaan je namelijk een reeks aan mogelijkheden geven om je privacy te waarborgen, geo-blocked websites te passeren en gewoon anoniem te blijven. De behoefte voor een incognito venster verdwijnt daarmee ook meteen!

Internetten op iPad

Wat is een IP-adres nog eens?

Je hebt bij het verbinden met het internet eigenlijk twee IP-adressen: een privé IP-adres en een openbaar IP-adres. Een privé – oftewel intern – IP-adres is een adres waarmee je router data uitzendt naar apparaten in je huis die verbinding met de router maken. Elk apparaat dat deze verbinding maakt krijgt dan zelf ook een uniek privé IP-adres toegewezen. Deze is in alleen zichtbaar voor degenen die verbonden zijn met jouw router en wordt beschermd door je firewall.

Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je Internet Service Provider (ISP) wordt verstrekt. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat. Deze wordt dan ook door servers geregistreerd wanneer je een website bezoekt.

Privé IP-adressen kunnen, zoals we net al zeiden, niet worden gezien door de buitenwereld – tenzij je nieuwsgierige buren hebt die je draadloze netwerk in zijn geglipt. Dat komt doordat je router een functie uitvoert die NAT (Network Address Translation) heet. NAT zet privé IP-adressen om naar openbare IP-adressen. Je kunt een openbaar of extern IP-adres dan ook zien als een soort masker voor de buitenwereld.

Kan ik zowel mijn interne als externe IP-adres verbergen?

Ja! Sterker nog: je interne IP-adres hoort an sich al afgeschermd te zijn voor de buitenwereld. Daar zorgt onder andere de firewall van je router voor en daar zal verder ook weinig tot niks voor gedaan hoeven te worden. Met name je externe IP-adres dient afgeschermd te worden, aangezien dit het IP-adres is dat de servers van je bezochte websites te zien krijgen.

De verschillende manieren om een IP-adres te verbergen

Zoals we net al zeiden gaat het met name om het verbergen van je externe IP-adres. Dat kan op verschillende manieren bereikt worden:

  • Een VPN
  • Een proxy
  • Tor
  • Je mobiele netwerk
  • Openbare WiFi
  • Je IP-adres laten veranderen

Je IP-adres verbergen met een VPN

Een VPN is verreweg de snelste, handigste en meest betrouwbare methode om je IP-adres te verbergen. "Maar wat is een VPN en wat doet het?"  vraag je je af?

Een VPN doet een aantal dingen. Het verbergt onder andere je IP-adres, versleutelt je internetverkeer – en daarmee dus je bijbehorende data – en geeft je toegang tot webcontent die zonder VPN niet beschikbaar is in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Netflix en Hulu. In feite staat een VPN je dus toe om je externe IP-adres te "veranderen".

Het instellen van je VPN-client neemt slechts enkele minuten in beslag en als je eenmaal klaar bent, kun je er verbinding mee maken en zo je IP-adres veranderen met één klik op de knop.

VPN in werking

Het werkt als volgt: Terwijl je verbonden bent met een VPN, zal de VPN-provider je een virtueel IP-adres toekennen. Terwijl je echte IP-adres nog steeds wordt gebruikt om verbinding te maken met de VPN server, zal al het andere verkeer worden getunneld via deze zelfde server. Zodoende zal al het internetverkeer van buitenaf enkel en alleen verbonden worden met de server – oftewel je tweede, virtuele IP-adres.

Om dit alles soepel en veilig te laten verlopen, is het belangrijk om voor de beste VPN te gaan. Zo weet je in ieder geval zeker dat je gegevens niet alsnog worden doorverkocht en je internetverkeer privé blijft.

Je IP-adres verbergen met een proxy

Proxyservers zijn geweldige kleine hulpmiddelen die een brug vormen in de stroom van je internetverkeer. Deze bemiddelaar-achtige servers verbinden je informatiepakketten met hun gewenste bestemming terwijl ze het uiterlijk hiervan veranderen terwijl ze door de proxy heengaan.

In eenvoudigere termen onderschept de proxyserver je verkeer en neemt hij controle over je verbinding. Vanaf hier herhaalt de proxyserver alles wat je doet; het aapt je internetgedrag na. Zie het als een ander persoon die je bewegingen tot in detail herhaalt: de ander behaalt hetzelfde resultaat, maar heeft wel een ander aangenomen uiterlijk dan jij.

De bestemmingsservers (websites die je wilt bezoeken) denken hierdoor dat de proxy je daadwerkelijke internetverkeer is. Het mooie hiervan is dat je verbinding kunt maken met elke proxyserver ter wereld!

Stel dat je toegang wilt tot de BBC van het Verenigd Koninkrijk. Je zult er snel achter komen dat de meeste content hiervan geblokkeerd is en ontoegankelijk voor mensen buiten het Verenigd Koninkrijk. Dat is waar de proxy server zijn entree maakt. Je maakt verbinding met een in het Verenigd Koninkrijk gebaseerde proxy en kijk aan: je bent voortaan zo Brits als fish and chips.

Proxyservers zijn zeer efficiënt bij bescheiden benodigdheden zoals het omzeilen van geo-blocked content of andere IP-beperkingen. De mogelijkheid om je echte IP-adres te maskeren is echter waar de overeenkomsten tussen VPNs en proxy's verder eindigen.

Hoewel ze vaak zelfs nog meer meer geschikt zijn voor het omgaan met bijvoorbeeld Netflix geo-restricted content dan VPNs, kunnen proxy's niet concurreren met de vele beveiligingslagen van een VPN. Buiten het maskeren van je IP-adres versleutelen proxyservers je gegevens namelijk niet. Ook verwijderen ze geen identificeerbare kenmerken van je gegevens. Proxy's zullen niets doen om je te beschermen tegen de nieuwsgierige ogen van je ISP (internet service provider), overheid of iemand anders met toegang tot je gegevens.

Laptop internetverkeer b

Het laatste grote verschil tussen proxy's en VPNs is het gebrek aan spoofing. Terwijl een VPN alle gegevens die in en uit je systeem komen versleutelt, zal een proxy alles per programma onderscheppen en het daarbij laten.

Verwarrend? Stel je dan een voor dat je je webbrowser verbindt met een proxyserver. Mooi! Je kunt alle versies van Netflix bezoeken die je wilt, maar dat betekent niet dat je meteen torrents kunt gaan downloaden. Je torrentverkeer – dat via een download programma buiten je browser om loopt – wordt namelijk niet onderschept door je proxy.

Zo kan je ISP en bijvoorbeeld de AIVD gemakkelijk zien wat je van plan bent als ze op het juiste moment kijken. De kans is klein, maar niet geheel afwezig!

Je IP-adres verbergen met Tor

Tor – genoemd naar het oorspronkelijke project "The Onion Router"is een gratis dienst die je anoniem verbindt met een netwerk van servers dat door vrijwilligers wordt beheerd. Hierdoor kun je een nieuw IP-adres worden toegewezen, op dezelfde manier als een VPN dat zou doen.

Tor staat ook bekend om zijn toegang tot het dark web en deep web en heeft als bijkomend voordeel dat het je in staat stelt om websites te bezoeken die anders niet toegankelijk zijn met normale browsers. Zulke zogeheten "onion-websites" hebben zeer uiteenlopende domeinnamen omdat ze meestal willekeurig worden gegenereerd. Bekijk de onion domeinnaam van de anonieme zoekmachine DuckDuckGo maar eens: http://3g2upl4pq6kufc4m.onion

Doordat Tor zo'n breed toegankelijk, gratis en anoniem netwerk is, is het ook een centrum voor criminele activiteiten geworden – vooral in het bovengenoemde dark web.

Tor werkwijze

Een ander groot nadeel van TOR is zijn neiging tot extreem langzame laadtijden. Deze lange laadtijden zijn het gevolg van de inefficiënte en langdradige – maar uitermate veilige – routes waarop je datapakketten worden verzonden, zoals te zien is op de bovenstaande afbeelding. Deze datapaketten worden van server naar server doorgestuurd totdat ze uiteindelijk hun bestemming bereiken. Dit alles natuurlijk in naam van veiligheid.

Vergis je overigens niet: deze procedure maakt Tor dan wellicht de veiligste optie op deze lijst, maar het maakt Tor niet helemaal waterdicht. Bepaalde kwetsbaarheden in de software en fouten in de websitebeheerder kunnen en worden door onder andere allerlei overheden uitgebuit.

Je IP-adres verbergen met je mobiele netwerk

Een snelle manier om je IP-adres te wijzigen, als je bang bent dat dat je IP-adres is gecompromitteerd, is door de mobiele internetverbinding van je smartphone te gebruiken. Omdat het een ander systeem is, heeft het een ander IP-adres.

Dit is natuurlijk geen vervanging voor een laptop of PC. Het kan je helpen in zeldzame noodsituaties, wanneer je IP-adres bijvoorbeeld duidelijk het doelwit is van een of andere aanval. Daarbuiten is het vertrouwen op mobiele data echter zowel ondoeltreffend als kortzichtig.

Je IP-adres verbergen met openbare WiFi

Aangezien IP-adressen niet met je meereizen, is het gebruik van je laptop om verbinding te maken met het openbaar WiFi-netwerk van bijvoorbeeld een café een eenvoudige manier om je IP-adres tijdelijk te wijzigen.

Net als bij het gebruik van een mobiele netwerk is dit echter geen effectieve IP-adreswijzigingsmethode, noch een duurzame manier om anoniem en veilig te surfen. Er zijn namelijk veel risico's verbonden aan het gebruik van dergelijke open hotspots. Daarnaast is het ook nogal onpraktisch om afhankelijk te zijn van openbare WiFi.

Router

Je IP-adres verbergen door deze te laten wijzigen

De bittere waarheid is dat we geen invloed hebben op het IP-adres waaraan onze systemen worden toegewezen. Als je doelwit geworden bent van een systematische aanval, zal een wijziging van je IP-adres echter een permanente oplossing kunnen bieden. We kunnen onze Internet Service Providers alleen maar vragen of dwingen om onze IP's voor ons te wijzigen.

Er zijn twee soorten IP-adressen die door je ISP zelf worden toegewezen: statisch en dynamisch. Een statisch IP is moeilijk te veranderen omdat je hier een langdurig proces met je ISP  voor moet doorlopen. De meeste internetproviders zullen echter gelukkig dynamische IP's toewijzen.

Je kunt altijd beginnen door je ISP lief aan te kijken en deze te vragen om je IP-adres voor je te wijzigen. Het opbellen van je ISP en simpelweg vragen om een IP-wissel zal vaak genoeg zijn, al moet je misschien wel een aantal onverwachte en directe vragen over je motivatie achter een dergelijk verzoek beantwoorden.

Als dit niet werkt, is er ook een eenvoudige manier om te proberen een IP-wijziging te forceren, en wel door je modem los te koppelen en deze na een tijdje weer aan te sluiten. Door je verbinding met je ISP te verbreken, krijg je waarschijnlijk een nieuw IP-range toegewezen. Dit werkt echter alleen als je dynamische IP's krijgt toegewezen. Je moet ook behoorlijk wat uren zonder verbinding moeten zitten om een wijziging van je IP-adres te bewerkstelligen.

Natuurlijk is dit niet nodig als je alleen van plan bent om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de Amerikaanse Netflix omdat je per sé The Office wilt kijken... 

Conclusie


Je IP-adres verbergen kan zoals je ziet op allerlei manieren. De één ligt wat meer voor de hand dan de ander, maar effectief zijn ze hoe dan ook allemaal.


Welke methode heb jij gekozen? Of heb je misschien nog andere methoden die we hier niet hebben benoemd? Laat het ons vooral even horen! ⤵️

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *