Software > VPN & Online privacy
Hoe Kan Ik Mijn IP-Adres Verbergen?
Het is een stuk makkelijker dan je denkt.
Ben je klaar om jouw IP-adres te verbergen op jouw eigen voorwaarden? Zoek niet verder! Ontdek hier een scala aan opties om jouw online privacy te beschermen, geoblokkades te omzeilen en anoniem te blijven. Zeg maar dag tegen de noodzaak van incognitovensters! Neem nu de controle over je online privacy. Ontdek de mogelijkheden hieronder! 👇
Inhoudsopgave
- Je IP-adres verbergen: in het kort
- Wat is een IP-adres?
- Redenen om je IP-adres te verbergen: Privacy en veiligheid
- Verschillende methoden om je IP-adres te verbergen: Een overzicht
- Je IP-adres verbergen met een VPN
- Je IP-adres verbergen met een proxy
- Je IP-adres met Tor verbergen
- Je IP-adres verbergen met je mobiele netwerk
- Je IP-adres met openbare WiFi verbergen
- Hoe je internetprovider kan helpen je IP-adres te wijzigen
De beste manier om je IP-adres te verbergen is door gebruik te maken van een betrouwbare VPN-service, die niet alleen je IP-adres verbergt maar ook je internetverkeer versleutelt voor maximale privacy en beveiliging. Vermijd gratis VPN's, omdat deze je gegevens kunnen verkopen; kies voor een dienst met een sterke reputatie op het gebied van privacybescherming.
Je IP-adres verbergen: in het kort
De belangrijkste vraag in dit artikel is natuurlijk hoe je nu je IP-adres het beste verbergt. Voor degenen met haast, staat hieronder een stappenplan met de beste methode:
- Kies een goede VPN-provider, zoals NordVPN. Een VPN-server is een intermediaire server die je verbinding met het internet versleutelt en je IP-adres verbergt. Dit maakt een proxy overbodig.
- Kies een abonnement en download het programma op al je apparaten.
- Kies een server om mee te verbinden, bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde of eentje in een specifiek land, en verbind hiermee.
Wat is een IP-adres?
Het Internet Protocol (IP) is een protocol, of een reeks regels, voor het adresseren van gegevenspakketten, zodat deze door netwerken op de juiste bestemming aankomen.
Gegevens die het internet doorkruisen worden opgedeeld in kleinere stukjes, ook wel pakketjes genoemd. Aan elk pakket is IP-informatie gekoppeld, en deze informatie helpt routers om ze naar de juiste plaats te sturen.
IP-pakketten worden gemaakt door aan elk gegevenspakket een IP-header toe te voegen voordat het op weg wordt gestuurd. Een IP-header is niet meer dan een reeks bits (enen en nullen), en bevat verschillende gegevens over het pakket, waaronder het verzendende en het ontvangende IP-adres.
Je hebt bij het verbinden met het internet eigenlijk twee IP-adressen: een privé IP-adres en een openbaar IP-adres. Een privé – oftewel intern – IP-adres is het adres waarmee je router data uitzendt naar apparaten in je huis die verbinding met die router maken.
Elk apparaat dat deze verbinding maakt, krijgt zelf ook een uniek privé IP-adres toegewezen. Deze is alleen zichtbaar voor degenen die verbonden zijn met jouw router en is beschermd door je firewall.
Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je internetprovider wordt verstrekt. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat. Deze wordt dan ook door servers geregistreerd wanneer je een website bezoekt.
Privé IP-adressen kunnen, zoals we net al zeiden, niet worden gezien door de buitenwereld – tenzij je nieuwsgierige buren hebt die je draadloze netwerk in zijn geglipt. Dat komt doordat je router een functie uitvoert die NAT (Network Address Translation) heet.
NAT zet privé IP-adressen om naar openbare IP-adressen. Je kunt een openbaar of extern IP-adres dan ook zien als een soort masker voor de buitenwereld.
Ja! Sterker nog: je interne IP-adres hoort al afgeschermd te zijn voor de buitenwereld. Daar zorgt onder andere de firewall van je router voor en daar zal verder ook weinig tot niets voor gedaan hoeven te worden. Met name je externe IP-adres dient afgeschermd te worden, aangezien dit het IP-adres is dat de servers van je bezochte websites te zien krijgen. Daar lees je hieronder meer over.
Redenen om je IP-adres te verbergen: Privacy en veiligheid
De meeste mensen staan er niet bij stil, maar alles wat je online doet, kan worden getraceerd. Zo weten advertentienetwerken waarnaar je hebt gezocht en voorspellen ze in welke producten je geïnteresseerd zou kunnen zijn. Websites weten ook wanneer ze je moeten afsnijden van hun inhoud vanwege geografische beperkingen.
Dit gebeurt allemaal via je IP-adres. Het is als het ware een identificatienummer dat aan je apparaat is gekoppeld. Bedrijven als Google houden je zoekgeschiedenis lang bij door elk van die zoekopdrachten aan je IP-adres te koppelen.
Als je in een beroep werkt waarin je veel gevoelig onderzoek doet, wil je misschien niet dat dat onderzoek tot jou herleidbaar is. Dit kan het geval zijn bij journalisten, rechtshandhavers, politiekers, beroemdheden, en meer. Het verbergen van je IP-adres houdt al je zoekopdrachten privé en anoniem.
Verschillende methoden om je IP-adres te verbergen: Een overzicht
Zoals ik al zei, gaat het met name om het verbergen van je externe IP-adres. Dat kan op verschillende manieren:
- Een VPN
- Een proxy
- Tor
- Je mobiele netwerk
- Openbare WiFi
- Je IP-adres laten veranderen
Je IP-adres verbergen met een VPN
Een VPN is verreweg de snelste, handigste en meest betrouwbare methode om je IP-adres te verbergen. Zelf maak ik ook gebruik van een VPN-dienst. "Maar wat is een VPN en wat doet het?" vraag je je misschien af... 🤔
Een VPN, of Virtueel Privé Netwerk, creëert een beveiligde tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Alle gegevens die door deze tunnel gaan, worden versleuteld, waardoor het voor anderen moeilijk wordt om je activiteiten te volgen of je gegevens te onderscheppen.
Het verbergt onder andere je externe IP-adres, versleutelt je internetverkeer – en daarmee dus je bijbehorende data – en geeft je toegang tot webcontent die zonder VPN niet beschikbaar is in Nederland.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Netflix en andere buitenlandse websites. In feite staat een VPN-verbinding je dus toe om je externe IP-adres te 'veranderen'.
Het instellen van je VPN-client neemt slechts enkele minuten in beslag en als je eenmaal klaar bent, maak je er verbinding mee en verander je zo je externe IP-adres met één klik op de knop.
Het werkt als volgt: terwijl je verbonden bent met een VPN, kent de VPN-provider je een virtueel IP-adres toe. Hoewel je echte IP-adres nog steeds wordt gebruikt om verbinding te maken met de VPN-server, wordt al het andere verkeer getunneld via deze zelfde server.
Zo wordt al het internetverkeer van buitenaf enkel en alleen verbonden met de server – oftewel je tweede, virtuele IP-adres.
Het verbergen van je IP-adres kan leiden tot tragere internetverbindingen en soms toegangsproblemen tot bepaalde websites of diensten. Er is ook een risico op het gebruik van onbetrouwbare VPN- of proxydiensten die je gegevens kunnen lekken. Kies altijd voor gerenommeerde diensten om je veiligheid en privacy te waarborgen.
Check hier wat de beste VPNs zijn →Dit is veiliger dan een proxyserver, omdat het alles tussen jou en de VPN versleutelt. Er zijn gratis VPN's, maar ik zou je nooit adviseren om een gratis VPN te gebruiken - ze moeten op een of andere manier hun geld terugverdienen, dus gratis VPN's verkopen je gegevens.
Trevor Zylstra, Quora
Je IP-adres verbergen met een proxy
Proxyservers zijn geweldige kleine hulpmiddelen die een brug vormen in de stroom van je internetverkeer. Deze bemiddelaar-achtige servers verbinden je informatiepakketten met hun gewenste bestemming terwijl ze het uiterlijk hiervan veranderen terwijl ze door de proxy heengaan.
In eenvoudigere termen onderschept de proxyserver je verkeer en neemt hij controle over je verbinding. Vanaf hier herhaalt de proxyserver alles wat je doet; het aapt je internetgedrag na. Zie het als een ander persoon die je bewegingen tot in detail herhaalt: de ander behaalt hetzelfde resultaat, maar heeft wel een ander aangenomen uiterlijk dan jij.
De bestemmingsservers (websites die je wilt bezoeken) denken hierdoor dat de proxy je daadwerkelijke internetverkeer is. Het mooie hiervan is dat je verbinding kunt maken met elke proxyserver ter wereld!
Stel dat je toegang wilt tot de BBC van het Verenigd Koninkrijk. Je komt er snel achter dat de meeste content hiervan geblokkeerd is voor mensen buiten het Verenigd Koninkrijk. Dat is waar de proxy server zijn entree maakt. Je maakt verbinding met een in het Verenigd Koninkrijk gebaseerde proxy en kijk aan: je bent voortaan zo Brits als fish and chips.
Proxyservers zijn zeer efficiënt bij bescheiden benodigdheden zoals het omzeilen van geo-blocked content of andere IP-beperkingen. De mogelijkheid om je echte IP-adres te maskeren is echter waar de overeenkomsten tussen VPNs en proxy's verder eindigen.
Hoewel ze vaak zelfs nog meer meer geschikt zijn voor het omgaan met bijvoorbeeld Netflix geo-restricted content dan VPNs, kunnen proxy's niet concurreren met de vele beveiligingslagen van een VPN. Buiten het maskeren van je IP-adres, versleutelen proxyservers je gegevens namelijk niet.
Ook verwijderen ze geen identificeerbare kenmerken van je gegevens. Proxy's beschermen je niet tegen de nieuwsgierige ogen van je internetprovider, overheid of iemand anders met toegang tot je gegevens.
Het laatste grote verschil tussen proxy's en VPNs is het gebrek aan spoofing. Terwijl een VPN alle gegevens die in en uit je systeem komen versleutelt, onderschept een proxy alles per programma en laat het daarbij.
Verwarrend? Stel je dan een voor dat je je webbrowser verbindt met een proxyserver. Mooi: je kunt alle versies van Netflix bezoeken die je wilt, maar dat betekent niet dat je meteen torrents kunt downloaden. Torrentverkeer – dat via een download programma buiten je browser om loopt – wordt namelijk niet onderschept door je proxy.
Zo kan een internetprovider en bijvoorbeeld de AIVD gemakkelijk zien wat een proxygebruiker van plan is als ze op het juiste moment kijken. De kans is klein, maar niet geheel afwezig!
Je IP-adres met Tor verbergen
Tor – genoemd naar het oorspronkelijke project "The Onion Router" – is een gratis dienst die je anoniem verbindt met een netwerk van servers dat door vrijwilligers wordt beheerd. Hierdoor krijg je een nieuw IP-adres toegewezen op dezelfde manier als een VPN dat zou doen.
Tor staat ook bekend om zijn toegang tot het dark web en deep web en heeft als bijkomend voordeel dat het je in staat stelt om websites te bezoeken die anders niet toegankelijk zijn met normale browsers.
Zulke zogeheten 'onion-websites' hebben zeer uiteenlopende domeinnamen omdat ze meestal willekeurig worden gegenereerd. Bekijk de onion domeinnaam van de anonieme zoekmachine DuckDuckGo maar eens: http://3g2upl4pq6kufc4m.onion
Doordat Tor zo'n breed toegankelijk, gratis en anoniem netwerk is, is het ook een centrum voor criminele activiteiten geworden – vooral in het bovengenoemde dark web.
Een ander groot nadeel van TOR is zijn extreem lange laadtijden. Deze zijn het gevolg van de inefficiënte en langdradige – maar uitermate veilige – routes waarop je datapakketten worden verzonden, zoals te zien is op de bovenstaande afbeelding.
Deze datapaketten worden van server naar server doorgestuurd totdat ze uiteindelijk hun bestemming bereiken. Dit alles natuurlijk in naam van veiligheid.
Vergis je overigens niet: deze procedure maakt Tor dan wellicht de veiligste optie op deze lijst, maar het maakt Tor niet helemaal waterdicht. Bepaalde kwetsbaarheden in de software en fouten in de websitebeheerder kunnen en worden door onder andere allerlei overheden uitgebuit.
Je IP-adres verbergen met je mobiele netwerk
Een snelle manier om je IP-adres te verbergen is door de mobiele internetverbinding van je smartphone te gebruiken. Omdat het een ander systeem is, heeft het een ander IP-adres.
Dit is natuurlijk geen vervanging voor een bedraade of WiFi-verbinding met je laptop of pc. Het kan je helpen in zeldzame noodsituaties, wanneer je IP-adres bijvoorbeeld duidelijk het doelwit is van een of andere aanval. Daarbuiten is het vertrouwen op mobiele data echter zowel ondoeltreffend als kortzichtig.
Je IP-adres met openbare WiFi verbergen
Aangezien IP-adressen niet met je meereizen, is het gebruik van je laptop om verbinding te maken met het openbaar WiFi-netwerk van bijvoorbeeld een café een eenvoudige manier om je IP-adres tijdelijk te wijzigen.
Net als bij het gebruik van een mobiele netwerk is dit echter geen effectieve IP-adreswijzigingsmethode, noch een duurzame manier om anoniem en veilig te surfen. Er zijn namelijk veel risico's verbonden aan het gebruik van dergelijke open hotspots. Daarnaast is het ook nogal onpraktisch om afhankelijk te zijn van openbare WiFi.
Hoe je internetprovider kan helpen je IP-adres te wijzigen
De bittere waarheid is dat we geen invloed hebben op het IP-adres dat aan onze systemen wordt toegewezen. Als je doelwit bent van een systematische aanval, biedt een wijziging van je IP-adres een permanente oplossing. We kunnen onze internetproviders alleen maar vragen of dwingen om onze IP's voor ons te wijzigen.
Er zijn twee soorten IP-adressen die je internetprovider toewijzen: statisch en dynamisch. Een statisch IP-adres is moeilijk te veranderen omdat je hier een langdurig proces met je internetprovider voor moet doorlopen. De meeste internetproviders wijzen echter gelukkig dynamische IP's toe.
Je kunt altijd beginnen door je provider lief aan te kijken en deze te vragen om je IP-adres voor je te wijzigen. Het opbellen van je internetproviders en vragen om een IP-wissel is vaak genoeg, al moet je misschien wel een aantal onverwachte en directe vragen over je motivatie achter een dergelijk verzoek beantwoorden.
Als dit niet werkt, is er ook een eenvoudige manier om te proberen een IP-wijziging te forceren, en wel door je modem los te koppelen en deze na een tijdje weer aan te sluiten. Door je verbinding met je internetprovider te verbreken, krijg je waarschijnlijk een nieuw IP-range toegewezen.
Dit werkt echter alleen als je dynamische IP's krijgt toegewezen. Je moet ook behoorlijk wat uren zonder verbinding moeten zitten om een wijziging van je IP-adres te bewerkstelligen.
Natuurlijk is dit niet nodig als je alleen van plan bent om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de Amerikaanse Netflix omdat je per sé The Office wilt kijken... 💻
Veelgestelde vragen
Het verbergen van je IP-adres is legaal en kan belangrijk zijn voor je privacy en veiligheid online. Echter, het gebruik ervan voor illegale activiteiten is uiteraard verboden. Het is essentieel om te begrijpen dat technologieën zoals VPN's, Tor en proxies tools zijn die je privacy beschermen, maar geen vrijbrief zijn om wetten te overtreden.
Het is mogelijk om IP-adressen te vervalsen (ook bekend als spoofing). Om een IP-adres te vervalsen, wijzigt een gebruiker de bron van een pakket (informatie die tussen computers wordt verzonden), zodat het lijkt alsof het vanaf een andere locatie wordt verzonden dan de daadwerkelijke locatie.
Als je bijvoorbeeld met je smartphone op je wifi-verbinding thuis surft, kun je de wifi uitschakelen en mobiele data gebruiken. Hierdoor verandert je IP-adres omdat voor elke netwerkverbinding een ander IP-adres wordt toegewezen.
Conclusie
Je kunt dus je IP-adres op allerlei manieren verbergen. De één, zoals een VPN, ligt wat meer voor de hand dan de ander, zoals Tor, maar effectief zijn ze hoe dan ook allemaal. Hopelijk sluit één van deze methoden dan ook aan op jouw internetgewoonten en -behoeften.
Bedankt voor het lezen, en laat het ons vooral hieronder weten als je nog tips of vragen hebt!