Private Internet Access Review: de Best Aanpasbare VPN-Dienst?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

15 min. leestijd

Private Internet Access Review: de Best Aanpasbare VPN-Dienst?

Private Internet Access is vooral in de Verenigde Staten populair. Voor zowel zijn populariteit daar als de afwezigheid hiervan in Europa bestaat echter een aantal redenen. Missen we aan deze kant van de Atlantische Oceaan echter de deal van ons leven? Daar kom je achter in deze Private Internet Access review!

Niet veel tijd? Dit is de belangrijkste informatie.

Onze score: 8,9

private internet access mascotte

Private Internet Access is VPN-dienst die gevestigd is in de Verenigde Staten. Zorgen over deze locatie zijn niet raar: de VS heeft niet bepaald de beste reputatie wat betreft respect voor privacy. Bindende wetten over het delen van data heeft dit land echter niet, dus schiet niet meteen in de paniek.

Veel prettiger om te weten is dat je met deze dienst toegang krijgt tot meer dan 30.000 servers verspreid over 84 landen. Hiermee maak je met maar liefst 10 apparaten verbinding – en dat voor een instapprijs van € 1,99 per maand.

Daar stopt de pret echter niet. Private Internet Access geeft je ook toegang tot de verwachte kill switch en IP- en DNS-lekpreventie, maar ook de mogelijkheid om je favoriete encryptie- en andere beveiligingsmethoden te selecteren. Ook ad-, tracking- en malware-blocking zijn inbegrepen bij dit uitgebreide pakket, en een optie om een statisch IP-adres toe te voegen tegen een meerprijs.

Bezoek Private Internet Access →

Over Private Internet Access

Private Internet Access is een goede VPN-dienst die in de VS gebaseerd is. De dienst heeft meer dan 30.000 servers verspreid over 84 landen. Toen ik deze VPN-dienst voor het eerst beoordeelde in 2019, had deze iets meer dan 3.000. We kunnen dus wel spreken over een explosieve groei.

Verder krijg je toegang tot een weelde aan extra functionaliteiten, zoals een kill switch, ad-blocking, P2P-gebruik en 10 gelijktijdige verbindingen. Laten we dus meteen verder ingaan op wat je krijgt voor je geld!

Wat we goed vinden:

 • Snelle up- en downloadsnelheden​
 • Aanpasbare encryptieniveaus
 • Open-sourcesoftware​
 • Werkt met Netflix​
 • P2P-vriendelijk​
 • Bijzonder vriendelijk geprijsd

Wat we minder goed vinden:

 • Gevestigd in de VS​
 • Geen live chat tenzij je al een betalende klant bent​
 • Geen clients voor smart tv's die je in Nederland tegenkomt

Dit is belangrijk voordat je een VPN service koopt

Klaar voor een serieuze hoeveelheid detail?

1. Prijzen en functionaliteit

Dit is in veel gevallen het eerste waar men naar kijkt, dus laten we dat hier ook doen!

Tarieven

Bij Private Internet Access krijg je veel voor weinig geld. Klinkt dat als muziek in je oren? Dan treuzelen we niet langer! Dit zijn de abonnementen die op dit moment beschikbaar zijn en hun bijbehorende tarieven:

 • € 1,99 per maand voor een tweejarig abonnement (met twee maanden gratis); in totaal € 51,74,- per twee jaar;
 • € 6,79 per maand voor een halfjarig abonnement; in totaal € 40,74 per zes maanden;
 • € 10,69 per maand voor een abonnement op maandbasis.

De betaalopties zijn daarnaast als volgt: PayPal, creditcard, MINT en cryptovaluta. Helaas geldt er slechts een 30-dagen-geld-terugbeleid en kun je geen gebruik maken van een daadwerkelijk gratis proefversie. Je kunt wel een abonnement afsluiten en binnen die 30 dagen besluiten dat je je geld terug wilt (en het zodoende gratis uitproberen), maar dit is omslachtig.

Hoewel de keuze in abonnementen zelf niet zo uitgebreid is als bijvoorbeeld bij Windscribe (waarbij je onder andere zelf je eigen abonnement kunt samenstellen), mag één ding duidelijk zijn: Private Internet Access is een van de goedkoopste VPN-diensten die beschikbaar is – en ook goed werkt.

Misschien vraag je je daardoor af of er niet het een en ander ingeleverd moet worden om deze prijzen te behalen. Zit er niet ergens een addertje onder het gras? 🐍

Functionaliteiten

Je krijgt toegang 30.000+ P2P-vriendelijke servers waarmee je tot 10 verbindingen aangaat. Ideaal dus als je de VPN op meerdere apparaten wilt gebruiken of als je je account deelt! Daarnaast kun je kiezen uit apps voor Windows, Mac, Android, iOS en Linux, browserextensies voor Chrome, Firefox en Opera, voor welke gedetailleerde installatiehandleidingen beschikbaar zijn.

Vpn Gebruiken

Andere extra functionaliteiten waar je toegang tot krijgt:

 • Ad-, tracking- en malware-blocking
 • Killswitch
 • SOCKS5-proxy voor extra snelheid
 • Ondersteuning voor port forwarding
 • Mogelijkheid om zelf je favoriete encryptie-, authenticatie- en handshaking-methoden te selecteren
 • DNS-lekpreventie
 • Statisch IP-adres (tegen een meerprijs van $5 per maand).

Daarnaast is er ook nog de 24/7 support die je helpt eventuele problemen op te lossen... als je het antwoord op je vraag niet kunt vinden in de uitgebreide knowledgebase.

Natuurlijk bieden verschillende VPN's verschillende functies voor verschillende prijzen. Zo zie je dat PIA geen eigen, custom-made VPN-protocol gebruikt, wat NordVPN bijvoorbeeld wel doet.


2. Privacy

En dan nu de kern van een VPN-dienst: privacy, want daar draait het uiteindelijk om.

Servers en locaties

Zoals ik al zei, zijn de 30.000 servers verspreid over 84 landen en 95 locaties. Zo'n groot aantal servers is een teken van de robuustheid van de dienst; het betekent ook dat je minder snel bandbreedte hoeft te delen met de vele andere gebruikers die toegang hebben tot dezelfde VPN-server.

Private Internet Access biedt een indrukwekkende mix van locaties met servers in Azië, Midden- en Zuid-Amerika, Europa, India en de VS. Dit aanbod is allerredelijkst. ExpressVPN – ter vergelijking – heeft een bijna net zo uitgebreide verzameling van serverlocaties verspreid over zo'n 94 landen.

Merk overigens op dat terwijl Private Internet Access vroeger servers in Rusland had, dit inmiddels niet meer zo is. Deze verandering was een – in mijn mening redelijke – reactie op de VPN-wetgeving in Rusland. Deze staat volgens Private Internet Access de bescherming van de privacy van de gebruiker in de weg

Andere VPN-diensten hebben een rol gespeeld in deze kwestie, maar Private Internet Access was een van de eersten die hun operaties in Rusland volledig staakten. Een vertegenwoordiger liet weten dat "Private Internet Access ongecensureerde internettoegang overal ter wereld ondersteunt en regeringen met draconische wetten die de privacy van de burgers aantasten aan de kaak stelt."

windows desktop interface met landenlijst en virtuele server in portugal geselecteerd

Toch vind je ook servers in landen als Vietnam en Turkije, welke ook alles behalve meegaand zijn wat betreft internetregulatie.

Virtuele servers waren hier een gedeeltelijke oplossing voor geweest, maar hier is niet iedereen fan van. Het is hoe dan ook goed om te weten dat Private Internet Access niet alleen fysieke servers gebruikt.

Virtuele servers werken gemiddeld langzamer en onbetrouwbaarder, en over het algemeen ook minder veilig dan fysieke servers.

Het gaat hierbij om zo'n 35 locaties in totaal. Deze herken je aan het wereldbol-symbool naast de locatienaam in de lijst. 🌐

Logbeleid en transparantie

Private Internet Access geeft in hun privacybeleid aan zich aan een zero-log policy te houden en geen winst te maken door het gebruik of de doorverkoop van gebruikersgegevens.

Het is echter van belang om te weten dat het bedrijf in de VS gebaseerd is, waardoor deze zich dus ook aan de wetten van de VS te houden heeft. Dat klinkt misschien als een serieuze bedreiging voor je privacy, maar dit valt mee.

De VS heeft geen bindende wetten voor het bewaren van gegevens, maar Private Internet Access is wél verplicht om te reageren op gerechtelijke bevelen van de Amerikaanse overheid. Dat is niet het geval voor bedrijven zoals NordVPN, welke zich in Panama bevindt, of ExpressVPN, welke in de Britse Maagdeneilanden gevestigd is.

Private Internet Access laat echter weten dat ze, afgezien van het e-mailadres van een gebruiker, geen informatie van je houden. Het halfjaarlijkse transparantierapport van het bedrijf bevestigt dat deze in reactie op 21 bevelschriften, dagvaardingen en gerechtelijke schikkingen ontvangen in het eerste kwartaal van 2022 geen gebruikersgegevens hebben verstrekt als antwoord (aangezien deze niet bewaard worden).

Transparantierapport PIA van Q1 2022

Private Internet Access heeft echter geen onafhankelijke audit ondergaan, wat NordVPN en ExpressVPN bijvoorbeeld wel hebben gedaan. Deze audits zijn nodig om de zero logs policy te testen, dus dit is helaas minder prettig nieuws. Wél deelt een werknemer via Reddit mee dat ze oorspronkelijk doelden op een audit aan het einde van het eerste kwartaal van 2022, dus het lijkt erop dat het er wel aan zit te komen. 🗓️

Het bedrijf heeft ook geen sectorstudies uitbesteed en heeft evenmin gereageerd op het onderzoek van het Center for Democracy and Technologies. Wel is een audit uitgevoerd van de onderliggende OpenVPN-technologie. De resultaten daarvan zijn vrijgegeven aan het publiek en de OpenVPN-ontwikkelaars.

VPN-protocollen en encryptie

Je kunt kiezen uit enkele verschillende VPN-protocollen:

 • OpenVPN, een open-source-protocol welke door vrijwilligers continu gecontroleerd en verbeterd wordt. Naast het feit dat OpenVPN daardoor bijzonder stabiel is, is het ook nog een van de snelste en veiligste opties.
 • WireGuard is hier een soort opvolger van. Dit is ook een open-source-protocol dat op slechts 4.000 regels aan code loopt, in plaats van tientallen duizenden. Dat maakt hem ultrasnel.
 • IKEv2, een stabiel en betrouwbaar protocol dat vooral op mobiele apparaten wordt ondersteund. Je wisselt hiermee makkelijk tussen connectiviteitsopties, zoals tussen mobiele data en wifi.

Daarnaast kun je zelf het encryptieniveau kiezen. De standaardinstellingen gebruiken 128-bit encryptie voor je gegevens. Dat is prima, maar het kan nog beter door je dataversleuteling op te voeren tot 256-bit, wat de standaard is binnen de VPN-industrie. Dit verzekert je van een zeer veilige verbinding (al wordt deze hierdoor wel een beetje vertraagd).

Je kunt ook het encryptieniveau instellen voor zowel je dataverificatie als je handshake (de eerste verbinding tussen twee computers). Beide helpen je computer en de server om de echtheid van de verbinding en de gegevens die worden verzonden te verifiëren. De standaard instellingen zijn SHA1 en RSA-2048. 

SHA1 is een algoritme waarmee de integriteit van data wordt beoordeeld; RSA-2048 is een 2.048-bit encryptiesleutel, welke zeer moeilijk te breken is. Je kunt de grootte van de data-authenticatiesleutel verdubbelen tot SHA256 en de RSA-instellingen verder nog ophogen tot RSA-4096.

Pia In Werking

IP- en DNS-lekpreventie

Ik heb wederom met behulp van onder andere IPleak.net en Browserleaks.com gekeken naar de IP- en DNS-lekbeveiliging. Als bij het gebruik van een VPN je echte IP-adres of DNS-verzoeken worden gelekt, dan weet je meteen dat je beter naar een andere VPN op zoek moet gaan. Deze informatie is namelijk persoonsgebonden.

Vrees echter niet: uit de testen blijkt dat Private Internet Access geen IP- of DNS-verzoeken lekt.


3. Snelheid en prestaties

Privacy is weinig waard als je internetverbinding hierdoor zo goed als onbruikbaar wordt.

Up- en downloadsnelheden

Zoals gebruikelijk bij het testen van up- en downloadsnelheden, wijs ik jullie erop dat dit slechts een indicatie van de mogelijke prestaties is. Deze zijn namelijk ook afhankelijk van de snelheid van je internetabonnement, de hardware waarmee je test en storende factoren bij gebruik van wifi.

Mijn situatie is niet identiek aan die van jou, dus houdt dat tijdens het lezen in gedachten. Ik gebruik een bekabelde verbinding en ben aangesloten op glasvezel in Portugal.

 • Bij gebruik van een verbinding zonder VPN haalde ik een downloadsnelheid van 515 Mbps en uploadsnelheid van 118 Mbps met een ping van 2 ms.
 • Bij een verbinding met een Spaanse server haalde Private Internet Access een downloadsnelheid van 349 Mbps en een uploadsnelheid van 114 Mbps met een ping van 13 ms.
 • Bij een verbinding met een Amerikaanse (Florida) server haalde Private Internet Access een downloadsnelheid van 27 Mbps en een uploadsnelheid van 77 Mbps met een ping van 239 ms.
 • Bij een verbinding met een Aziatische virtuele server (Hongkong) haalde Private Internet Access een downloadsnelheid van 105 Mbps en een uploadsnelheid van 29 Mbps met een ping van 201 ms.

Vooral de resultaten op lange afstand zijn bijzonder indrukwekkend. Private Internet Access verdient dan ook zeker een compliment voor deze prestaties! 👏

P2P

Overweeg ook zeker een abonnement bij Private Internet Access als je vaak deelneemt aan P2P-verkeer, oftewel als je torrents downloadt. Het bedrijf maakt het zeer duidelijk dat P2P-support een belangrijk onderdeel uitmaakt van hun diensten.

Daarnaast hoef je je P2P-verkeer niet te beperken tot enkele specifieke servers. Bij Private Internet Access kun je van alle servers gebruikmaken als je torrents wilt downloaden. Oh, ja – je gebruikt Private Internet Access ook voor al je Tor-verkeer!

Netfix

De Amerikaanse Netflix is, zoals je waarschijnlijk weet, een van de bekendste redenen om een VPN-abonnement af te sluiten. Lang niet alle VPN-diensten zijn echter in staat om het Amerikaanse aanbod van Netflix beschikbaar te maken. Sterker nog, het wordt steeds moeilijker om langs de blokkade van Netflix te komen.

Gelukkig werkt Private Internet Access wél met Netflix, vooral nu ze toegewijde streamingservers hebben. Het kan heus voorkomen dat een van deze servers het alsnog een keertje niet doet, omdat Netflix continu bezig is zijn lijst met geblokkeerde IP-adressen bij te werken. Gevalletjes als deze laat ik daarom buiten beschouwing.


4. Gebruiks- en klantvriendelijkheid

Het mag duidelijk zijn dat Private Internet Access veel tijd heeft gestoken in het beschikbaar maken van hun software voor allerlei doelgroepen.

De downloadknoppen op de website zijn hierbij niet alleen maar links naar bestanden. Door op de naam van de gewenste client – programma voor een specifiek type apparaat en besturingssysteem – te klikken, word je niet alleen naar het installatieprogramma verwezen, maar ook doorgestuurd naar een pagina met de desbetreffende installatiehandleiding.

Verder kies je uit een 32-bit- en 64-bitversie en verschillende versies als de nieuwste versie je problemen geeft. Daarnaast krijg je toegang tot allerlei OpenVPN-configuratiebestanden, welke nodig zijn bij het gebruik van externe applicaties. Verder kun je ook aparte configuratiebestanden downloaden, waarmee je de standaard OpenVPN-instellingen aanpast.

Dat zijn wat kleine details die het gebruik van Private Internet Access erg prettig maken. Om het echter eerlijk te houden moet ik er wel bij zeggen dat voorheen wel nóg betere set-upondersteuning hebben gezien. Zo maakt ExpressVPN's activatiecodesysteem het mogelijk om clients aan te sluiten zonder handmatig gebruikersnamen en wachtwoorden in te voeren.

Daarnaast zijn de tutorials talrijker en gedetailleerder bij ExpressVPN – maar Private Internet Access biedt meer hulp dan veel andere diensten, en de kans is groot dat je je je apparaten hebt ingesteld en aan het werk kunt zetten met weinig tot geen problemen.

Pc-applicaties

De Private Internet Access client voor Windows en macOS is eenvoudig te installeren en opent met een makkelijk bedienbaar venster. Tik op de grote Connect-knop om verbinding te maken met de dichtstbijzijnde server, tik nogmaals op om de verbinding te verbreken.

De uitstekende locatiekeuzefunctie van de client is slechts één klik verwijderd. Hij laat een lijst van landen en locaties in steden zien en ping-tijden geven aan welke het meest dichtstbijzijnde is.

Je sorteert de lijst op locatienaam of ping, en je vindt snel de server die je nodig hebt via een zoekvak en favorietensysteem.

Door op het v-symbool onderaan de app te klikken, breidt het venster naar boven uit, waardoor een groot aantal andere panelen worden getoond.

Hierop zie je de snelheden van servers in specifieke landen, realtime prestatiediagrammen, gebruiksstatistieken, schakelaars voor de belangrijkste instellingen en je huidige abonnementsstatus.

uitgeklapt pia menu met alle favoriete instellingen zichtbaar

Door op het bladwijzerpictogram te klikken, voeg je deze tegels toe aan je standaardweergave. Andere VPN-bedrijven zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de manier waarop Private Internet Access zo gemakkelijk omgaat met de meer complexe functies.

De instellingen geven je een hoge mate van controle over hoe de VPN precies werkt. De Windows-client ondersteunt alleen OpenVPN, maar je kunt wel tussen de UDP- of TCP-verbindingstypen kiezen, een aangepaste externe poort (53, 1194, 8080, 9021) selecteren en je eigen lokale poort definiëren.

Vanuit de instellingen breng je ook wijzigingen aan aan je account, selecteer je verschillende externe poorten en maak je nog meer obscure aanpassingen, zoals wijzigingen in je encryptie. De meeste gebruikers hoeven deze instellingen echter nooit aan te raken (of kunnen dit beter overlaten aan de zelfverzekerde experts).

Een instelling waarmee je wél kunt – en moet – experimenteren is de light of dark modus voor de app! 🌗

pia protocolinstellingen voor openvpn

Dit geldt niet precies voor de Linux-client. In plaats van afhankelijk te zijn van de gebruikelijke commandoregels, gebruik je nu ook op Linux een interface zoals je deze ook op Windows en macOS zou zien. Dat maakt het een van de gebruiksvriendelijkste VPN-clients voor Linux die je kunt tegenkomen!

Net als ExpressVPN en NordVPN biedt Private Internet Access ook nog extensies voor Chrome, Firefox en Opera. Deze beschermen wel enkel en alleen je browserverkeer. De extensie ziet er bijna hetzelfde uit als de andere Private Internet Access-clients, waardoor deze eenvoudig te gebruiken is.

Een simpele openingsinterface heeft een grote Connect-knop om verbinding te maken met de dichtstbijzijnde server. Ook krijg je toegang tot een volledige lijst van locaties (en een favorietensysteem) indien gewenst. Latenties kunnen optioneel worden weergegeven naast elke server en je kunt de VPN inschakelen vanuit je browser met een paar klikken.

Extra privacymiddelen voorkomen dat websites toegang krijgen tot je locatie, camera of microfoon. Ook kan de browserextensie WebRTC-lekken voorkomen en Flash, cookies van derden, verwijzers van websites, hyperlink auditing, automatische facturering van adressen en creditcards op verschillende manieren blokkeren of uitschakelen.

Het is een verrassend geschikte opstelling, hoewel je er voorzichtig mee om moet gaan! Het uitschakelen van alle opties kan ertoe leiden dat bepaalde websites niet meer werken.

Mobiele apps

Er zijn uiteraard ook Android- en iOS-appsrijkste functionaliteiten. Het is niet helemaal te vergelijken met de Android-app wat betreft geavanceerde opties, maar dat is niet de schuld van Private Internet Access. Het veiligheidsmodel van Apple stelt namelijk zeer strenge grenzen aan wat apps kunnen doen. De app is echter veel krachtiger dan die van de meeste concurrenten – en daar ben ik alleen maar heel blij mee. 🙋

We kijken nu in ieder geval met name kijken naar de vergelijkbare (en ietsjes flexibelere) Android app. Deze heeft een schone en minimalistische interface, vergelijkbaar met de desktop versies.

Het grootste deel van het scherm is wit (light modus) of grijs (dark modus), met een grote aan/uit-knop in het midden van het scherm en het door jou gekozen gebied en het huidige IP-adres aan de onderkant van het scherm.

Als je op de huidige regio tikt, krijg je een lijst met andere locaties te zien. Elk van deze locaties geeft de latentie aan waardoor je een idee krijgt van de afstand, maar er zijn geen andere manieren om de lijst te sorteren of te filteren.

Android Pia

Wel is hij heel eenvoudig te gebruiken. Tik op een locatie, tik op On en je bent binnen enkele seconden verbonden. De locatiekiezer lijkt op die van de desktop-versie: je bekijkt steden en landen, ping geeft je aanwijzingen over de afstand en snelheid van de server, en er is een favorietensysteem om veelgebruikte locaties op te slaan, zodat je ze later gemakkelijk kunt bereiken.

Ondanks de eenvoudige interface is de app verrassend configureerbaar. Ik durf zelfs te zeggen dat hij meer opties en instellingen heeft dan veel desktop VPN-clients! Je kiest bijvoorbeeld voor UDP- of TCP-verbindingen met de mogelijkheid om lokale en externe poorten in te stellen, vraagt poort forwarding aan en past je encryptieniveau aan.

Je stelt de app ook nog eens in om je automatisch te beschermen bij toegang tot onbekende of onbetrouwbare draadloze netwerken, of om zichzelf uit te schakelen als je gebruikmaakt van mobiele datanetwerken.

Routers, consoles en smart tv's

Officieel gezien heeft Private Internet Access geen clients voor routers en gaming consoles. Wel zijn er clients voor FireOS (die we hier niet veel zien), Nvidia Shield, smart tv's die de Android TV-box gebruiken, én Apple TV.

Hoe dan? Op de desbetreffende supportpagina laat het bedrijf onder andere het volgende weten:

DD-WRT en Tomato zijn verschillende open-source-routerfirmwares die verbinding kunnen maken met onze VPN, en pFsense kan ook worden gebruikt op gateway-apparaten voor de configuratie hiervan. DD-WRT en Tomato ondersteunen L2TP en [...] OpenVPN (dat is het protocol dat we aanbevelen indien mogelijk). Zodra je de VPN hebt geconfigureerd en aangesloten op een router, kunnen alle apparaten op het netwerk de VPN-tunnel gebruiken. [...] Let op: geen van deze firmware opties zijn gemaakt/aangeboden door Private Internet Access, noch hebben we een licentie om ze te ondersteunen.​

Private Internet Access

Door echter alsnog een client op een router te installeren, laat je ook bijvoorbeeld je LG-tv – die op WebOS loopt – zich verbinden met het internet via een VPN-dienst.

Klantvriendelijkheid

Het Private Internet Access Support Center heeft een webkennisdatabase met artikelen over het oplossen van problemen, accountproblemen, technische complicaties en meer. Deze hebben niet altijd de details die je ziet bij ExpressVPN, maar het zijn ook niet alleen maar een paar lauwwarme beschrijvingen van wat app-functies.

Daarnaast is er ook een nieuwspagina waarin sinds kort updates worden vermeld en uitgelegd!

Als je je problemen niet online kunt oplossen, maak je een support ticket aan. Er is helaas geen live chat tenzij je een betalende klant bent, maar de reactietijden na de ingediende testvragen zijn beter dan die van veel andere diensten, waarbij de testvraag in minder dan twee uur een vriendelijk en nuttig antwoord kreeg. 👍


Private Internet Access-alternatieven

Toch op zoek naar iets anders, of wil je zeker weten dat dit dé VPN-dienst is voor jou? Bekijk de alternatieven dan eens!

CyberGhost – Beste VPN voor Netflix

Wil je er echt zeker van zijn dat het Amerikaanse Netflix-aanbod zo goed als altijd beschikbaar is? Neem dan een kijkje bij CyberGhost. In ruil voor zijn jeugdige uitstraling, lever je wel in aan hoeveel je de gebruikerservaring kunt aanpassen.

Ga naar CyberGhost →

ExpressVPN – Beste VPN voor de snelheidsfanaten

Wil je écht het snelste van het snelste? Dan wil je ExpressVPN. Hoewel Private Internet Access het lang niet slecht doet qua up- en downloadsnelheden, wint ExpressVPN de race. Daarnaast is de set-up nog een paar graden makkelijker en heb je toegang tot clients voor nog meer apparaten, zoals consoles en routers.

Ga naar ExpressVPN →

Conclusie – Private Internet Access review

Al met al ben ik zeer te spreken over Private Internet Access. Voor luttele euro's krijg je een weelde aan functionaliteiten, een gepersonaliseerde ervaring en ook nog eens – in de meeste gevallen – toegang tot het Amerikaanse Netflix-aanbod.

Natuurlijk is er ook ruimte voor verbetering, zoals toegang tot de live chat voor potentiële klanten en clients voor onder andere routers. Desalniettemin raad ik Private Internet Access aan, vooral voor degenen die hun VPN-clients graag tot in de fijnste details aanpassen aan hun voorkeur.

Ga naar Private Internet Access →

Was dit artikel behulpzaam?