Monitor Kalibreren voor een Juiste Kleurenweergave? Dat Doe je Zo

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Monitor Kalibreren voor een Juiste Kleurenweergave? Dat Doe je Zo

Wil je de best mogelijke kleuren op je monitor zien? Dan kan het goed zijn om je monitor te kalibreren. In dit artikel leg ik je uit wat dit is, waarom je dit zou moeten doen en hoe het monitor kalibreren in zijn werk gaat. ⤵️

Waarom zou je je monitor kalibreren?

Wellicht vraag je je af wat de zin en onzin is van het kalibreren van je monitor. Je scherm ziet er toch prima uit? Ondanks dit is het mogelijk om verbetering te behalen.

Kalibreren is het meten van de kleuren, helderheid en het contrast van een monitor. Hierna worden deze drie punten weer 'correct' weergegeven. Dit zorgt dat je beter kunt werken met kleuren, helderheid en contrast. Zo behoud je de beste monitor!

Dit heb je nodig

Als je kalibreert via de software, heb je alleen je computer of laptop nodig. Doe je het via een kalibratiesysteem, dan moet je die er bijpakken.

Het kalibreren verschilt voor Windows en Mac, zorg daarom dat je het juiste stappenplan checkt. Verder maakt het niet uit wat voor monitor je hebt: de beste 144Hz-monitor, 27 inch monitor, 4K-monitor, ghosting-monitor of ultrawide-monitor (zoals hier).

Zelf kalibreren in Windows

Stap 1: Voorbereidingen

Laat je beeldscherm voordat je begint met kalibreren 15 tot 30 minuten opwarmen. Zorg ook dat geen direct licht op het scherm valt.

Stap 2: Ga naar de kalibratie-instellingen

De makkelijkste manier om bij de kalibratie-instellingen te komen, is door kalibreren in te typen in de zoekbalk. Klik op Kleurenkalibratie als dit in beeld verschijnt. Ook kun je op je rechtermuisknop klikken en kiezen voor Beeldscherminstellingen.

Navigeer daarna naar Geavanceerde beeldscherminstellingen > Kleurenkalibratie. Selecteer daarna Volgende.

Stap 3: Stel de gammawaarde in

De gammawaarde bepaalt hoe de helderheid van het beeldscherm verloopt van zwart naar wit. Als de gammawaarde te hoog is, is het beeld te fel. Als de gammawaarde te laag is, kan het beeld er flets uitzien. De standaardwaarde is 2,2.

Stap 4: Stel de helderheid in

De helderheid van je monitor geeft aan hoeveel licht van het beeldscherm komt. Dit bepaalt niet alleen hoe fel je beeldscherm is, maar heeft ook invloed op de weergave van de kleuren. Let op: hoe hoger de helderheid, hoe meer stroom je scherm verbruikt. Speel met de helderheid om te zien wat de juiste waarde is.

Stap 5: Stel de contrastwaarde in

De contrastwaarde geeft het verschil tussen de donkerste en de lichtste kleur aan. Lijken de kleuren van je scherm flets? Dan is de contrastwaarde te laag. Is er juist te veel zwart en wit te zien? Dan is de contrastwaarde te hoog.

Stap 6: Stel de kleurniveaus in

De kleurniveaus bestaan uit de drie basiskleuren: rood, groen en blauw. Deze kleuren moeten op hetzelfde niveau staan, omdat een van de kleuren anders overheerst.

Stap 7: Bevestig de instellingen

Je kunt de instellingen nu bevestigen. Niet tevreden? Dan kun je met een muisklik terug naar de oude instellingen.

Zelf kalibreren in Mac

Stap 1: Voorbereidingen

Laat je beeldscherm voordat je begint met kalibreren 15 tot 30 minuten opwarmen. Zorg ook dat geen direct licht op het scherm valt.

Stap 2: Ga naar de kalibratie-instellingen

Ga naar Systeemvoorkeuren > Beeldschermen. Klik aan de rechterkant op het venstermenu van Kleurenprofiel en klik op Pas aan.... Klik op het plusteken om naar de Beeldschermkalibratie-assistent te gaan.

Stap 3: Volg de stappen

Nu is het simpelweg een kwestie van de stappen te volgen. Lees de instructies goed en voer die uit zoals omschreven.

Stap 4. Sla op en stel het kleurprofiel in

Als je de stappen hebt doorlopen, kun je het kleurprofiel opslaan en instellen (selecteer hem in het venster onder Kleurprofiel).

Twee schermen voor het kalibreren van je monitor voor Apple

Kalibreren met een kalibratiesysteem

Met een kalibratiesysteem ben je verzekerd van een betrouwbare meting. Een bekend voorbeeld van een kalibratiesysteem is de SpyderX Pro. Zo kalibreer je met een Spyder:

  1. Reset de instellingen van je beeldscherm.
  2. Sluit het apparaat aan op de usb-poort van je computer of laptop.
  3. Start het hulpprogramma op.
  4. Bepaal de kalibratie-instellingen.
  5. Meet het omgevingslicht door het apparaat plat op je bureau te leggen.
  6. Positioneer de Spyder in het midden en hang de kabel over je monitor.
  7. Start de kalibratie.
  8. Volg de instructies die je tussendoor krijgt op.
  9. Haal de Spyder van je scherm af.
  10. Sla op en je monitor is gekalibreerd. 👍

Je monitor laten kalibreren

Je kunt je monitor ook laten kalibreren. Hiervoor ga je naar een elektronicazaak of huur je een speciale kalibratieservice in. Zo'n dienst is niet gratis, maar dan weet je wel zeker dat het resultaat optimaal is. Al zou ik eerder een kalibratiesysteem aanraden. Dat geld heb je er al snel uit bij regelmatig kalibreren.

Conclusie

Na het lezen weet je hoe je je monitor kalibreert voor Windows of Mac, of je hebt het door een specialist laten doen. Hopelijk waren de stappen duidelijk en heb je je monitor succesvol gekalibreerd. Niet gelukt? Stuur gerust een bericht, we helpen je graag! ✉️

Was dit artikel behulpzaam?