Monitor Kalibreren voor een Juiste Kleurenweergave? Dat Doe je Zo

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

Laat je scherm kleur bekennen!

Monitor Kalibreren voor een Juiste Kleurenweergave? Dat Doe je Zo

Wil je dat de kleuren op je scherm er perfect uitzien? Of je nu een echte professional bent, graag mooie foto's maakt, of gewoon van heldere kleuren houdt, het kalibreren van je monitor is de sleutel.

Het gaat niet alleen om hoe mooi het eruitziet, maar ook om de juistheid. Stel je voor dat je digitale werk eruitziet zoals het echt moet, dat je details in films ziet die je nog nooit hebt opgemerkt, en dat je games speelt met de helderste beelden.

Softwarematig je monitor kalibreren: het snelle stappenplan!

1. Laat je monitor opwarmen.

2. Ga naar de kalibratie-instellingen van je besturingssysteem.

3. Start het kalibratie-proces en volg de instructies op.

4. Sla je instellingen op.

In deze gids laat ik je zien hoe je makkelijk je monitor goed instelt voor Windows of Mac. Ga met ons mee en haal het beste uit je scherm, zodat wat je ziet ook echt klopt. Zo behoud je de beste monitor! 🖥️

Dit heb je nodig

Als je kalibreert via de software, heb je alleen je computer of laptop nodig. Je gebruikt dan softwarekalibratie. Een ander manier is via hardware. Je gebruikt dan een kalibratiesysteem, waar je een apparaatje voor gebruikt. Je hebt dus nodig:

  • Een computer met MacOS of Windows
  • Het beeldscherm dat je wilt kaliberen
  • Eventueel: een kalibratiesysteem (zoals een Spyder)

Het kalibreren verschilt voor Windows en Mac, zorg daarom dat je het juiste stappenplan checkt. Verder maakt het bij software-kalibratie niet uit wat voor monitor je hebt: de beste 144Hz-monitor, 27 inch monitor, 4K-monitor, ghosting-monitor of ultrawide-monitor.

Gebruik je hardware-kalibratie, dan moet je wel even checken of het werkt met jouw monitor. Het zou natuurlijk zonde zijn als je net een monitor voor fotobewerking hebt gekocht, en je hem niet optimaal kunt kalibreren!

Zelf kalibreren in Windows

Stap 1: Voorbereidingen

Laat je beeldscherm voordat je begint met kalibreren 15 tot 30 minuten opwarmen. Zorg ook dat geen direct licht op het scherm valt. Dat licht verandert namelijk de kleuren en het contrast, waardoor de kalibratie niet goed uitgevoerd kan worden.

Stap 2: Ga naar de kalibratie-instellingen

De makkelijkste manier om bij de kalibratie-instellingen te komen, is door kalibreren in te typen in de zoekbalk. Klik op Kleurenkalibratie als dit in beeld verschijnt. Ook kun je op je rechtermuisknop klikken en kiezen voor Beeldscherminstellingen.

Navigeer daarna naar Geavanceerde beeldscherminstellingen > Kleurenkalibratie. Selecteer daarna Volgende. Nu ben je bij de instellingen om je scherm goed in te stellen. Tijd om je te beginnen met het kalibreren.

Stap 3: Stel de gammawaarde in

De gammawaarde bepaalt hoe de helderheid van het beeldscherm verloopt van zwart naar wit. Als de gammawaarde te hoog is, is het beeld te fel. Als de gammawaarde te laag is, kan het beeld er flets uitzien. De standaardwaarde is 2,2.

Stap 4: Stel de helderheid in

De helderheid van je monitor geeft aan hoeveel licht van het beeldscherm komt. Dit bepaalt niet alleen hoe fel je beeldscherm is, maar heeft ook invloed op de weergave van de kleuren. Let op: hoe hoger de helderheid, hoe meer stroom je scherm verbruikt. Speel met de helderheid om te zien wat de juiste waarde is.

Stap 5: Stel de contrastwaarde in

De contrastwaarde geeft het verschil tussen de donkerste en de lichtste kleur aan. Lijken de kleuren van je scherm flets? Dan is de contrastwaarde te laag. Is er juist te veel zwart en wit te zien? Dan is de contrastwaarde te hoog.

Stap 6: Stel de kleurniveaus in

De kleurniveaus bestaan uit de drie basiskleuren: rood, groen en blauw. Deze kleuren moeten op hetzelfde niveau staan, omdat een van de kleuren anders overheerst. Door de basiskleuren goed af te stellen, zorg je voor een gebalanceerd beeld waarin geen enkele kleur te sterk is en alles er natuurlijk uitziet.

Stap 7: Bevestig de instellingen

Je kunt de instellingen nu bevestigen. Niet tevreden? Dan kun je met een muisklik terug naar de oude instellingen. Dit betekent dat je zonder zorgen kunt experimenteren met de instellingen, omdat je altijd makkelijk terug kunt gaan naar hoe het eerst was.

Zelf kalibreren in Mac

Stap 1: Voorbereidingen

Laat je beeldscherm voordat je begint met kalibreren 15 tot 30 minuten opwarmen. Zorg ook dat geen direct licht op het scherm valt. Op die manier beïnvloedt het licht niet de kleuren en het contrast, waardoor de kalibratie verkeerd zou kunnen gaan.

Stap 2: Ga naar de kalibratie-instellingen

Ga naar Systeemvoorkeuren > Beeldschermen. Klik aan de rechterkant op het venstermenu van Kleurenprofiel en klik op Pas aan.... Klik op het plusteken om naar de Beeldschermkalibratie-assistent te gaan.

Stap 3: Volg de stappen

Nu is het simpelweg een kwestie van de stappen te volgen. Lees de instructies goed en voer die uit zoals omschreven. Tijdens de kalibratie kun je door de instellingen te veranderen zien hoe de kleuren en helderheid van je scherm beter worden. Als je klaar bent, sla je de nieuwe instellingen op zodat je scherm altijd de juiste kleuren toont.

Stap 4. Sla op en stel het kleurprofiel in

Als je de stappen hebt doorlopen, kun je het kleurprofiel opslaan en instellen (selecteer hem in het venster onder Kleurprofiel). Klaar! Nu weet je dat de kleuren die je ziet op je scherm, ook de echte kleuren zijn als je bijvoorbeeld foto's bewerkt of films kijkt.

Twee schermen voor het kalibreren van je monitor voor Apple

Kalibreren met een kalibratiesysteem

Met een kalibratiesysteem ben je verzekerd van een betrouwbare meting. Een bekend voorbeeld van een kalibratiesysteem is de SpyderX Pro. De SpyderX Pro is een apparaatje dat op je scherm wordt geplaatst om de kleuren te meten. Het geeft je computer daarna de juiste instellingen door.

Ik ben in de professionele videosector; op het moment dat ik een Spyder monitor kalibratie toepaste, veranderde mijn leven. Plotseling zag elke monitor in mijn huis er 20% beter uit.

Tronguy93, op Reddit

Een voordeel van kalibreren met een Spyder (of ander kalibratiesysteem) is dat dit apparaatje een LUT (look up table) maakt en rechtstreeks in het geheugen van je monitor laadt. Daarna maakt het niet meer uit welke computer je op de monitor aansluit, de instellingen blijven bewaard.

Zo kalibreer je met een Spyder:

  1. Reset de instellingen van je beeldscherm.
  2. Sluit het apparaat aan op de usb-poort van je computer of laptop.
  3. Start het hulpprogramma op.
  4. Bepaal de kalibratie-instellingen.
  5. Meet het omgevingslicht door het apparaat plat op je bureau te leggen.
  6. Positioneer de Spyder in het midden en hang de kabel over je monitor.
  7. Start de kalibratie.
  8. Volg de instructies die je tussendoor krijgt op.
  9. Haal de Spyder van je scherm af.
  10. Sla op en je monitor is gekalibreerd. 👍

Je monitor laten kalibreren

Kom je er niet uit? Geen zorgen. Je kunt je monitor ook laten kalibreren. Hiervoor ga je naar een elektronicazaak of huur je een speciale kalibratieservice in. Zo'n dienst is niet gratis, maar dan weet je wel zeker dat het resultaat optimaal is.

Als je het wel ziet zitten om zelf aan de slag te gaan, zou ik toch liever een kalibratiesysteem gebruiken dan het door een service te laten doen. Dat geld heb je er al snel uit bij regelmatig kalibreren.

Veelgestelde vragen over het kalibreren van je monitor

Wat zijn de voordelen van je scherm kalibreren?

Door je scherm te kalibreren, zorg je voor de nauwkeurige kleurweergave die nodig is voor professionele foto- en videobewerking. Het verbetert ook de consistentie tussen verschillende apparaten, waardoor je werk op alle schermen hetzelfde eruitziet.

Kalibratie vermindert ook de oogvermoeidheid door de helderheid en het contrast optimaal in te stellen, wat comfortabeler is voor langdurig gebruik. Het kalibreren zorgt dat de kleurtemperatuur comfortabel is voor je ogen, wat helpt om vermoeidheid te verminderen bij het staren naar het scherm, vooral in de avonduren.

Wat is het verschil tussen fabriekskalibratie en gebruikerskalibratie?

Fabriekskalibratie betekent dat je monitor al door de fabrikant is afgesteld voor optimale kleuren direct uit de doos, vaak met een kalibratierapport. Gebruikerskalibratie geeft je de vrijheid om zelf je monitor fijn te stellen met behulp van hardware en software. Je kunt het dan precies zo afstellen zoals je wil, afhankelijk van hoe je de monitor wilt gebruiken.

Wat zijn de verschillen tussen lcd, led en oled-monitoren bij het kalibreren?

Lcd- en led-monitoren gebruiken achtergrondverlichting, wat kan leiden tot minder uniforme kleuren en contrast. Oled-monitoren hebben individueel verlichte pixels voor diepere zwartwaarden en rijkere kleuren, maar kunnen gevoeliger zijn voor kleurafwijking over tijd.

Welke kleurruimtes, zoals sRGB en Adobe RGB, zijn belangrijk bij monitor kalibratie?

sRGB is de standaardkleurruimte voor het web en veel andere toepassingen, en is daarom belangrijk voor algemeen gebruik. Adobe RGB is breder en omvat meer kleuren, wat vooral voordelig is voor professionals in grafisch ontwerp en fotografie. Kalibreer je monitor voor de kleurruimte die je het meest gebruikt.

Conclusie

Na het lezen weet je hoe je je monitor kalibreert voor Windows of Mac, of je hebt het door een specialist laten doen. Hopelijk waren de stappen duidelijk en heb je je monitor succesvol gekalibreerd. Niet gelukt? Stuur gerust een bericht, we helpen je graag! ✉️

Was dit artikel behulpzaam?