De Beste Inkjetprinter voor de Beste Detaillering en Kleurnauwkeurigheid

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

14 min. leestijd

Een goede inkjet is een pietje-precies.

De Beste Inkjetprinter voor de Beste Detaillering en Kleurnauwkeurigheid

Als je op zoek bent naar de beste inkjetprinter voor thuis of op kantoor, dan ben je hier op de juiste pagina beland. Wij hebben uitstekende keuzes voor een breed scala aan behoeften en budgetten.

Of je nu slechts hier en daar een paar documenten afdrukt, of een klein bedrijf runt en vaak afdrukt, het valt niet te ontkennen dat printers de wereld nog niet uit zijn. Ongeacht hoe vaak je afdrukt of wat je afdrukt, het antwoord op jouw vraag staat in deze top 5! 🧐

#1 Brother DCP-J1100DW - All-In-One Box 
Dé beste inkjetprinter van 2024

Onze score: 9,1

brother dcp j1100dw all in one box inktjet printer

Deze volledig uitgeruste all-in-one printer heeft alles wat je van een thuiskantoorprinter verwacht, inclusief genoeg inkt om tot 5000 kleurenpagina's te printen!

Met een inktvoorraad en garantie van drie jaar die in de prijs zijn inbegrepen, is deze printer goed geprijsd en hoef je je drie jaar geen zorgen maken dat de inkt bijna op is!

Maximaal printformaat: A4
Printresolutie: 1200 x 1600
Randloos printen: Ja

Automatische documenteninvoer: Ja
Printsnelheid (zwart/wit): 25 ppm
Aantal inktpatronen/kleuren: 4

Check prijs op Bol.com →

#2 Epson WorkForce WF-4830DWF
Beste koop inkjetprinter van 2024

Onze score: 9,0

epson workforce wf 4830dwf

De WorkForce Pro WF-4830 all-in-one printer is snel en heeft twee diepe papierladen. Afgeprinte teksten zien er goed uit en je print er ook foto's mee. Het is daarmee de beste koop inkjetprinter voor thuis of voor kleine kantoren met gemiddelde afdrukbehoeften.

Maximaal printformaat: A4
Printresolutie: 2400 x 4800 dpi
Randloos printen: Ja

Automatische documenteninvoer: Ja
Printsnelheid (zwart/wit): 25 ppm
Aantal inktpatronen/kleuren: 4

De 5 beste inkjetprinters in een oogopslag

 1. Brother DCP-J1100DW - All-In-One Box - Dit is dé beste inkjetprinter van dit moment.
 2. Epson WorkForce WF-4830DWF - Dit is de beste koop inkjetprinter momenteel op de markt.
 3. Epson EcoTank ET-4750 - De beste inkjetprinter voor kosteneffectief printen.
 4. HP ENVY 5030 - De beste inkjetprinter voor thuisgebruik.
 5. Epson EcoTank ET-M1170 - Deze inkjetprinter is het beste voor zakelijk gebruik.

Hoe werkt een inkjetprinter?

Een inkjetprinter maakt afdrukken door met precisie duizenden minuscule inktdruppeltjes op papier te spuiten, vergelijkbaar met de manier waarop tv- en computerschermen beelden weergeven door middel van clusters van duizenden pixels.

Deze methode leent zich voor felgekleurde afbeeldingen en is een goede keuze als je foto's, grafieken of beelden met een hoge resolutie in je documenten wilt opnemen.

Inktpatronen koop je in het zwart of de kleuren geel, magenta en cyaan. Een inkjetprinter die in kleur print, mengt deze drie primaire kleuren om de kleuren te vormen die nodig zijn voor de afdruktaak. Terwijl het printpapier door een stel rollen gaat, beweegt de printkop heen en weer en spuit heel nauwkeurig de inkt.

De beste inkjetprinter, gedetailleerd.


Maximaal printformaat: A4
Printresolutie: 1200 x 6000 dpi
Randloos printen: Ja
Automatische documenteninvoer: Ja
Printsnelheid (zwart/wit): 25 ppm
Aantal inktpatronen/kleuren: 4

brother dcp j1100dw all in one box inktjet

Op het eerste zicht lijkt de Brother DCP-J1100DW All-in-box misschien duur, maar met een inktvoorraad en garantie van drie jaar die in de prijs zijn inbegrepen, is hij juist heel goed geprijsd.

Vanuit het standpunt van Brother zorgt de bundeling van zoveel inkt ervoor jij als klant geen cartridges van derden moeten kopen. Daarnaast profiteer jij als klant ook van de mogelijkheid om 6000 pagina's in zwart-wit of 5000 in kleur af te drukken zonder je in no-time zorgen te moeten maken over lege cartridges.

De garantie van drie jaar is ook de moeite waard omdat printers, met al hun bewegende onderdelen, niet onsterfelijk zijn. De printer zelf is een middenklasse model met de belangrijkste kenmerken zoals dubbelzijdig afdrukken en wifi, en een paar extra's zoals een SD-kaartsleuf en een touchscreen interface.

De printer is gericht op een thuiskantoor met een gemiddelde printbehoefte. Als je een fax-faciliteit en NFC-connectiviteit nodig hebt, is de iets duurdere, maar verder identieke Brother MFC-J1300DW het model dat je nodig hebt.

NFC

NFC staat voor "Near Field Communication" en maakt, zoals de naam al aangeeft, communicatie op korte afstand mogelijk tussen compatibele apparaten. Hiervoor is tenminste één zendapparaat nodig en één ontvangend. 

Het instellen van de Brother DCP-J1100DW is een kwestie van inschakelen en de aanwijzingen volgen op het touchscreen. De vier grote inktpatronen klik je gemakkelijk op hun plaats en zodra je het papier hebt geladen, produceert de printer een testpagina zodat je kunt controleren of de inktpatronen goed zijn uitgelijnd.

Het aansluiten van de printer op een lokaal wifinetwerk is nu nog eenvoudiger dankzij het touchscreen, aangezien het invoeren van wachtwoorden een pijnloos proces is. Deze printer drukt af op vrijwel alle soorten papier tot A4-formaat, behalve stijf karton. Het aanbevolen maximale papiergewicht is 220 g voor enkelzijdige prints, en 105 g als je dubbelzijdig afdrukt.

Hij drukt af met een zeer goede snelheid van 25 tot 39 ppm in zwart-wit, of tot 25 ppm in kleur en er is ruimte voor 150 vellen A4 in de hoofdpapierlade.

Wat is "ppm"?

Dit staat voor "pagina's per minuut". Meestal geeft dit in de productomschrijving het maximaal aantal pagina's per minuut mee. Houd er daarom rekening mee dat de daadwerkelijke printsnelheid, vooral voor kleurenprints, in de praktijk misschien wat lager ligt.

Aangezien het een All-in-One (AIO) printer is, kun je er ook mee scannen en kopiëren. Hij scant en drukt af met een resolutie tot 1200 x 6000 dpi en produceert kopieën met tot 1200 x 2400 dpi.

Dit is zeker niet de snelste inkjetprinter in het assortiment van Brother, maar hij is aanzienlijk sneller dan de meeste budgetmodellen en de snelheid van dubbelzijdig afdrukken is indrukwekkend.

Zwart-witprints zijn mooi donker en goed gedefinieerd bij kleine puntgroottes. Hij mist de lichte toets van een laserprinter, maar dat wil niet zeggen dat hij de letters te dik print; ze zien er alleen wat logger uit. Zwart-witfoto's print hij ook vrij goed gedetailleerd met de inkt gelijkmatig verdeeld.

Bij het afdrukken in kleur kunnen de kleuren er wat dof uitzien op gewoon papier. Hij presteert het best op glanzend fotopapier. De inkt is hierop aanzienlijk helderder, waardoor foto's een aantrekkelijke look krijgen. Brother ontwikkelde innobella inkt samen met zijn eigen fotopapier.

De Brother DCP-J1100DW print met succes op enveloppen en pakketetiketten. Ook als fotokopieermachine presteert hij zeer goed, want en hij produceert duplicaten die nauwelijks van het origineel te onderscheiden zijn.

Er is een ethernetpoort aan de achterkant, en hij heeft een usb-poort die in het apparaat is weggewerkt. Er zit ook nog een usb-poort aan de voorkant, voor afdrukken vanaf een usb-stick, en daarnaast zit een SD-kaartsleuf. Geen gebrek aan connectiviteit dus, enkel NFC ontbreekt.

Wat we goed vinden:

 • Zeer snel in dubbelzijdig printen
 • Print mooie kwaliteit in zowel zwart-wit als kleur
 • Zeer eenvoudig aan te sluiten op een wifinetwerk

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft geen NFC-connectiviteit

Maximaal printformaat: A4
Printresolutie: 2400 x 4800 dpi
Randloos printen: Ja
Automatische documenteninvoer: Ja
Printsnelheid (zwart/wit): 25 ppm
Aantal inktpatronen/kleuren: 4

Dit is een draadloze all-in-one (AIO) printer van middelgroot formaat. Hij is multifunctioneel: je print, kopieert, scant en faxt ermee.

epson workforce wf 4830 dwf

Over het geheel genomen is de WF-4830 een snelle, functierijke AIO die klaar is voor het bedrijfsleven. Als je geen posterprints nodig hebt, is de WF-4830 een voor de hand liggende keuze voor de meeste kantoren met gemiddelde printbehoeften.

Een groot pluspunt van de WF-4830 is een automatische dubbelzijdige documenteninvoer (ADF) voor 50 vellen die automatisch beide zijden van dubbelzijdige documenten scant.

Invoerapparaten met handmatige invoer, zoals die op de WF-4820, zijn niet in staat beide zijden van dubbelzijdige documenten vast te leggen zonder dat je zelf het papier omdraait.

ADF

Een automatische documentinvoer (ADF) is een voorziening in printers, fotokopieerapparaten, faxapparaten of scanners waarbij je een stapel papier in het apparaat legt en de printer deze vervolgens automatisch doorvoert. Zo druk je af, scan je of kopieer je zonder dat je elke pagina handmatig in het apparaat hoeft te leggen.

Als je regelmatig meerdere dubbelzijdige pagina's scant, maakt auto-duplexing een groot verschil in gemak en het bespaart je ongelooflijk veel tijd!

De papierinvoercapaciteit van de WF-4830 bedraagt 500 vellen, verdeeld over twee lades voor 250 vellen papier. De WF-4830 heeft een printsnelheid van 25 zwart-witpagina's ppm.

Epson's WorkForce Pro AIOs zijn gebouwd rond Heat-Free Technology-printkoppen die gebruikmaken van inktchips met kleine, dicht op elkaar geplaatste spuitmondjes. Deze zorgen voor de beste detaillering en kleurnauwkeurigheid.

Bijna alle inkjetprinters produceren tegenwoordig goed uitziende afdrukken, maar de WorkForce Pro-serie blinkt hier echt in uit. Daarbij bedraagt de maximale maandelijkse capaciteit van de WF-4830 33000 pagina's, hoewel het aanbevolen maandelijkse volume 1600 afdrukken is.

Naast de Home- en Help-knoppen aan weerszijden van het scherm, regel je op het ruime 4,3 inch touchscreen alle andere functies. Stel kopieertaken in, controleer inktniveaus, configureer beveiligingsparameters, genereer gebruiksrapporten en nog veel meer.

Epson WorkForce WF-4830 bedienen met je smartphone

Met Android Print, Apple AirPrint en Mopria maak je eenvoudig verbinding met de WF-4830 vanaf een mobiel apparaat. Epson heeft in zijn Epson Connect suite een groot aantal hulpprogramma's waaronder: Epson iPrint (voor Android en iOS) en Epson Creative Print (voor Android en iOS).

Epson ScanSmart integreert met toepassingen en plug-ins van derden om scans te configureren en te beheren. De nieuwkomer, Smart Panel App (voor Android en iOS), is een bedieningspaneel op afstand dat werkt op je smartphone of tablet.

De WorkForce Pro AIOs worden allemaal geleverd met dezelfde standaard interfaces: ethernet en wifi voor netwerken en usb 2.0, Wi-Fi Direct en Bluetooth voor directe verbindingen. Er zit een usb-poort in een afgedekt vakje, links van het bedieningspaneel, waardoor je ook afdrukt of scant vanaf een usb stick.

Wat we goed vinden:

 • Scant automatisch dubbelzijdige documenten
 • Veel mogelijkheden om vanaf je mobiele apparaten de printer te gebruiken

Wat we minder goed vinden:

 • Hij is bepekt tot A4, dus posters afdrukken lukt niet

Maximaal printformaat: A4
Printresolutie: 1200 x 4800 dpi
Randloos printen: Nee
Automatische documenteninvoer: Ja
Printsnelheid (zwart/wit): 15 ppm
Aantal inktpatronen/kleuren: 4

De Epson ET-4750 EcoTank AIO-printer drukt documenten en foto's van uitstekende kwaliteit tegen zeer lage kosten per afdruk.

epson ecotank et 4750 all in one printer

De ET-4750 is bedoeld om te printen, kopiëren, scannen en faxen, en wordt geleverd met een automatische documentinvoer (ADF) van 35 vellen papier.

Deze ADF heeft echter geen auto-duplex, zoals bij onze #2, wat betekent dat je de originelen handmatig moet omdraaien om de andere kant van de pagina te scannen. Dubbelzijdig printen gaat dan wel weer automatisch.

De papierinvoer van de ET-4750 heeft ruimte voor 250 vellen, die je invoegt in een lade aan de onderkant van de machine. Hij heeft een maximale maandelijkse capaciteit van 5000 pagina's (met een aanbevolen afdrukvolume van 800 pagina's).

Waar deze in printer in uitblinkt, is de kwaliteit van de prints. De PrecisionCore printkop is uitzonderlijk goed, vooral bij het printen van tekst en grafieken of zakelijke afbeeldingen. De tekst van de ET-4750 lijkt erg veel op laseruitvoer, waardoor hij geschikt is voor de meeste zakelijke toepassingen.

Ook foto's zien er zeer goed uit, met mooie donkere kleuren, vloeiende verlopen, en geen merkbare banding.

Branding

Branding ontstaat wanneer de gangen die de printkop maakt (printpasses) niet op elkaar aansluiten. Zo ontstaan er storende lijnen in je print. Indien de printpasses elkaar overlappen, ontstaan er zwarte lijnen. Als ze elkaar net niet raken, krijg je witte lijnen door je print.

De ET-4750 wordt geleverd met inktflessen, die goed zijn voor ongeveer 14000 pagina's in zwart-wit of 11200 pagina's in kleur. Dit komt volgens het bedrijf neer op een inktvoorraad van drie jaar!

De aansluitmogelijkheden van de ET-4750 omvatten wifi, ethernet, usb, en Wi-Fi Direct. Je kunt ook verbinding maken met je smartphone of tablet met behulp van de Epson Connect-functies, waaronder afdrukken vanaf je telefoon.

Deze functies configureer je via het 2,4 inch kleurentouchscreen, zoals kopieën maken of scannen naar een netwerkstation. Het scherm is een beetje klein, maar verder is het slim ontworpen en eenvoudig te bedienen.

Wat we goed vinden:

 • Uitstekende kwaliteit van zowel tekst als afbeeldingen
 • Zeer lage printkosten na eerste investering
 • Wordt geleverd met royale hoeveelheid inkt

Wat we minder goed vinden:

 • De ADF is niet auto-duplex

Maximaal printformaat: A4
Printresolutie: 1200 x 4800 dpi
Randloos printen: Ja
Automatische documenteninvoer: Ja
Printsnelheid (zwart/wit): Tot 10 pagina's per minuut
Aantal inktpatronen/kleuren: 2

hp envy 5030 all in one

Hoewel de HP ENVY 5030 de kwaliteit en snelheid van een kantoormachine mist, is hij een bijzonder goede thuisprinter. Het is een draadloze AIO printer en heeft een slank design dat niet veel ruimte inneemt op je bureau.

De bovenkant van de printer gaat open om te scannen, dus houd daar rekening mee als je beslist waar je de printer neerzet. Hij heeft een touchscreen dat vrij betrouwbaar reageert, maar je moet wel vrij stevig drukken om het touchscreen een actie te laten registreren.

De papierlade van de 5030 biedt voldoende ruimte voor ongeveer 100 pagina's. Dit is ruim voldoende voor de meeste huishoudelijke toepassingen, hoewel industriële kantoren of gedeelde printers gewoonlijk grotere laden hebben om aan de afdrukbehoeften van een heel kantoor te voldoen.

De 5030 maakt gebruik van het HP Instant Ink-programma. De printer stuurt een bericht naar HP wanneer de inktpatronen bijna leeg zijn en HP stuurt je automatisch nieuwe inktpatronen toe. Zo voorkom je dat je voor een maandelijks bedrag meer inkt koopt dan je nodig hebt of zonder inkt komt te zitten!

Met de 5030 kun je afdrukken, scannen en kopiëren. Zijn veelzijdigheid versterkt alleen maar de kracht van zijn betaalbare vraagprijs. Maar hoe zit het met de printerkwaliteit? De meeste afdrukken komen uit op een resolutie van ongeveer 1200 x 1200 dpi in zwart-wit of 1200 x 4800 dpi voor kleurenafdrukken.

Dit is vrij standaard voor printers van deze grootte en prijsklasse, hoewel de foto's en kleurenafbeeldingen er veel beter uitzien dan zwarte afdrukken met tekst.

Zwarte tekst heeft de neiging om te vervagen, afhankelijk van de status van de inktcartridge. Over het algemeen produceert deze printer pagina's van vrij goede kwaliteit, maar voor professionele documenten of juridische documenten wil je hogere kwaliteit.

De HP ENVY 5030 print zwart-witafdrukken met een snelheid van zo'n 10 ppm, en kleurenfoto's met ongeveer 7 ppm. Dit is niet supersnel, maar gezien de kwaliteit van de kleurenfoto's is dit een correcte snelheid.

De printer beschikt over opties voor randloos afdrukken en een instelling voor automatisch dubbelzijdig afdrukken. Hierdoor is het apparaat gemakkelijk te gebruiken, zelfs als je nog niet eerder complexere technische opties van printers hebt gebruikt.

Deze printer beschikt over ingebouwde wifi, plus de AirPrint-functionaliteit waarmee je je iPad of iPhone moeiteloos draadloos op de printer aansluit. Dit is zeer handig als je de printer deelt met je huisgenoten. Iedereen in huis kan zijn apparaat op de printer aansluiten en de printer aan het werken zetten vanuit zijn eigen kamer of werkruimte.

Er is ook een usb-poort aanwezig als je de printer liever via een kabel op je computer aansluit.

Wat we goed vinden:

 • Opties voor randloos afdrukken en automatisch dubbelzijdig afdrukken
 • De 5030 maakt gebruik van het HP Instant Ink-programma

Wat we minder goed vinden:

 • Printsnelheid is vrij traag

Maximaal printformaat: A4
Printresolutie: 1200 x 2400 dpi
Randloos printen: Nee
Automatische documenteninvoer: Ja
Printsnelheid (zwart/wit): Tot 20 pagina's per minuut
Aantal inktpatronen/kleuren: 1

epson ecotank et m1170 inkttank printer

De ET-M1170 is de stand-alone (alleen afdrukken) printer van de drie monochrome EcoTank inkjetprinters die Epson onlangs debuteerde. De ET-M2170 en de ET-M3170 zijn all-in-one (AIO) printers die naast afdrukken ook scannen, kopiëren en faxen.

De M1170 gebruikt geen conventionele inktpatronen, maar je vult de interne reservoirs met inktflessen, die je voor een relatief lage aankoopprijs koopt. De ET-M1170 is een printer zonder franjes, ontworpen om documenten van je pc of mobiel apparaat te printen. Hij heeft ook een heel eenvoudig bedieningspaneel.

Als je gebruiksrapporten wilt genereren of andere instellingen aanpassen, doe je dat via de Embedded Web Server, zoals Epson het noemt.

De papierverwerking van de ET-M1170 bestaat uit een hoofdlade voor 250 pagina's aan de voorzijde en een overbruggingslade voor één vel papier aan de achterzijde. De maximale maandelijkse capaciteit is 20000 pagina's, met een aanbevolen maandelijks afdrukvolume van 1500 pagina's.

Epson schat de ET-M1170 in op 20 ppm, wat een goede snelheid is voor zakelijke zwart-witprinters. De ET-M1170 print uitzonderlijk kwalitatieve afbeeldingen in grijstinten. Zelfs paginagrote afbeeldingen vertonen aantrekkelijke verlopen en uitstekende details.

Epson EcoTank ET-M1170 in beeld in een werkruimte

Veel bedrijven kopen zwart-wit printers om tekst af te drukken, waar laserprinters en led-printers doorgaans in uitblinken, maar dat doet de ET-M1170 inkjetprinter ook! Hij produceert scherpe, duidelijke en leesbare letters.

Een ander voordeel van dit model, naast de uitzonderlijke afdrukkwaliteit, zijn de kosten per pagina, die zeer laag zijn. Een afdruk kost slechts 0,4 cent. Combineer dat met een zeer laag stroomverbruik en de ET-M1170 is aanzienlijk goedkoper in het gebruik dan de gemiddelde laser printer.

Deze printer krijg je met maar liefst 6000 pagina's inkt in de doos (500 pagina's per maand gedurende een jaar). Aan inkt de komende tijd dus geen gebrek!

De aansluitmogelijkheden van de ET-M1170 zijn standaard voor een zakelijke printer. Hij heeft wifi, ethernet, aansluiting op een enkele pc via usb 2.0, en Wi-Fi Direct.

Andere opties voor mobiele connectiviteit zijn onderandere Epson iPrint (Android en iOS) en Epson Remote Print. Het enige wat ontbreekt, is een usb-poort om te printen vanaf een usb stick.

Wat we goed vinden:

 • Zeer voordelige gebruikskosten
 • Inkt voor duizenden pagina's zit al in de doos
 • De afdrukkwaliteit is uitstekend

Wat we minder goed vinden:

 • Geen poort voor het afdrukken vanaf een usb stick

Koopgids

In deze koopgids licht ik enkele belangrijke kenmerken uit waar je op moet letten als je voor een inkjetprinter gaat. Met zo veel modellen om uit te kiezen, is het handig om eerst te bepalen wat je wilt doen met de printer. Sommige inkjets zijn bedoeld voor thuis, maar er zijn er ook die gericht zijn op (kleine) kantoren.

Waarvoor ga je de printer gebruiken?

Thuisprinters zijn bijna uitsluitend inkjets, en zijn gebouwd voor kleinere afdrukvolumes. Ze zijn trager dan een laserprinter, die bedoeld is om veel te printen en snel! 🏎 Print je veel data, dan is juist een matrixprinter een perfecte keuze.

Inkjetprinters zijn vaak multifunctionele apparaten die documenten scannen en kopiëren, maar ook afdrukken, ook wel all-in-one oftewel AIO-printers genoemd. Print je veel op A3-formaat, kies dan voor een goede A3-printer.

Als je op zoek bent naar een model om vooral foto's te printen, ga dan voor de beste fotoprinter. Denk bij je aankoop goed na of je enkel wilt printen, op zoek bent naar de beste scanner of of een AIO jouw ultieme apparaat is voor al je taken uit te voeren.

Ben je graag creatief bezig? Dan is het een goed idee om te investeren in de beste snijplotter. Dit apparaat snijdt op een eenvoudige manier je papier. Sommige snijplotters zijn zelfs in staat figuren te snijden.

Connectiviteit van de printer

Inkjets bieden een breed scala aan aansluitmogelijkheden. Sommige budgetmodellen bieden alleen usb, vaak in combinatie met een lage papiercapaciteit, en zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een persoonlijke printer voor licht gebruik, in een klein kantoor of thuis.

Veel inkjets voor zowel thuis als op kantoor hebben ook een ethernetpoort. Als je draadloos wilt printen, het je een wifi-printer of een goede printserver nodig. Het goede nieuws is dat bijna alle inkjets tegenwoordig zijn uitgerust met 802.11 wifi-standaard.

De mogelijkheid om draadloos te printen vanaf mobiele apparaten is van toenemend belang voor zowel bedrijven als consumenten. Veel fabrikanten bieden ook gratis print-apps aan die compatibel zijn met de draadloze printers van dezelfde fabrikant.

Meneer print vanaf zijn tablet

Sommige modellen ondersteunen Wi-Fi Direct en/of Near-Field Communication (NFC), die beide een directe verbinding tussen de printer en een compatibel apparaat mogelijk maken zonder dat er een tussenliggend netwerk nodig is.

In het geval van NFC maak je verbinding door simpelweg het apparaat dat je wilt koppelen aan te raken op de aangeduide plek op de printer (waar de NFC-chip zit).

Foto's printen

Bijna elke huidige inkjetprinter drukt foto's af met een zeer degelijke kwaliteit. De weinige uitzonderingen zijn printers die bedoeld zijn voor kantoren, maar zelfs de meeste kantoor-inkjets printen goede foto's.

Als je op zoek bent naar een printer voor thuisgebruik waarmee je voornamelijk foto's print, maar waarmee je ook een reeks andere soorten documenten kunt afdrukken, dan is een inkjetprinter een goede keuze.

Ben je op zoek naar een printer die in je zak past en waarmee je overal foto's afdrukt? Kies dan voor een pocketprinter. Deze print op klein formaat, waardoor je de leukste foto's zo in je plakboek plakt. Weer eens wat anders dan Instagram 🖼️.

Inkjets in de duurdere categorie zijn meestal voorzien van een relatief groot lcd-scherm voor het bekijken van foto's, en hebben vaak een touchscreen voor het geven van opdrachten.

Grafiek- en tekstkwaliteit

Tegenwoordig kun je op bijna elke inkjet rekenen voor het afdrukken van afbeeldingen die goed genoeg zijn voor zowel intern zakelijk gebruik (zoals het afdrukken van PowerPoint-hand-outs) als voor taken thuis (zoals het printen van uitnodigingen voor feestjes).

Zakelijke kleurenprint in beeld

Een groot minpunt van sommige inkjets is echter de tekstkwaliteit. Inkt heeft de neiging om uit te lopen op normaal papier, waardoor het moeilijk is om tekst af te drukken met de volledig professionele uitstraling die je zou willen voor documenten zoals een cv of een zakelijk voorstel.

De meeste inkjets drukken tekst af met een kwaliteit die prima is voor de meeste dagelijkse uitvoer. En hoewel het niet eenvoudig is om een inkjet met een uitstekende tekstkwaliteit te vinden, zijn er toch een paar verkrijgbaar, zoals de Epson EcoTank ET-4750!

Belastingscycli en papiercapaciteit

De meeste inkjetprinters zijn ontworpen voor thuis of kleine kantoren, maar inkjet-technologie duikt op in steeds meer bedrijfsgerichte modellen die bedoeld zijn voor zwaarder printwerk. Sommige high-end modellen kunnen qua snelheid zelfs wedijveren met laser printers.

Ze doen dit door printkoppen te gebruiken die over de volledige breedte van een pagina lopen. Hoewel hun maximale maandelijkse duty cycles (het aantal pagina's dat je kunt printen zonder de printer te belasten) nog steeds achterblijven op die van heavy-duty lasers, voldoen high-end inkjets aan steeds meer printbehoeften.

De maximale papiercapaciteit in inkjets is vaak niet meer dan 100 vellen, en zelden meer dan 300, behalve in het geval van bepaalde op kantoor gerichte modellen in het hogere prijssegment. Als je alleen licht printwerk doet, is een budgetmodel met een lage papiercapaciteit voldoende.

Printresolutie

Printresolutie is eenvoudigweg de mate van detail in een afgedrukt beeld. Een hogere resolutie betekent meer detail, en wordt gemeten in dots per inch (DPI). Hoe meer puntjes (inkt) er per inch worden afgedrukt, hoe hoger de resolutie van het beeld, en dus hoe hoger de kwaliteit in termen van scherpte en detail.

Bij het afdrukken is resolutie superbelangrijk, omdat een afbeelding van hoge kwaliteit er mooi en professioneel uitziet, terwijl een afbeelding met een lage resolutie er vaag, onduidelijk en onprofessioneel uitziet.

Grafieken in kleur op houten tafel

Sommige nieuwe printers hebben een resolutie van 4800 x 1200 dpi. Dat is zeer hoog, maar bij kleuren inkjetprinters merk je eigenlijk maar weinig verschil in kwaliteit als je boven de 1200 x 1200 dpi komt.

Inkjets voor op kantoor

Voor kantoorgebruik ga je best voor een AIO-printer met een automatische documentinvoer (ADF) voor het eenvoudig scannen, faxen en kopiëren van documenten met meerdere pagina's. Dat bespaart je enorm veel tijd.

Sommige AIO's scannen beide zijden van een pagina automatisch. Duplexscanners die beide zijden van een pagina tegelijk scannen, zijn natuurlijk veel sneller dan modellen zonder deze functie, waarbij je handmatig de pagina dient om te draaien om de andere zijde te scannen.

Kantoorgerichte inkjets hebben doorgaans een papiercapaciteit van 200 vellen papier of meer. Als je dubbelzijdige documenten wilt afdrukken, wil je een model met een auto-duplexer. Neem een model met twee papierladen als je wilt afdrukken op twee papiersoorten of -formaten, zonder het papier telkens te moeten verwijderen en vervangen.

De beste inkjetprinters

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Brother DCP-J1100DW - All-In-One BoxAllround9,1Bekijk hem hier
Epson WorkForce WF-4830DWFPrijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
Epson EcoTank ET-4750Inktkosten8,5Bekijk hem hier
HP ENVY 5030Thuisgebruik8,4Bekijk hem hier
Epson EcoTank ET-M1170Energiezuinigheid8,0Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

🤔 Welke soorten printers zijn er?

De meest voorkomende soorten printers die je tegenkomt, zijn inkjetprinters en laser printers. Inkjetprinters worden meestal verkocht voor thuisgebruik, terwijl laserprinters vaker voor kantoren ontworpen zijn, maar beide kunnen in beide omgevingen worden gebruikt.

⌚ Hoelang gaat een inkjetprinter mee?

Over het algemeen gaat een inkjetprinter ten minste drie jaar mee. Dit getal is natuurlijk afhankelijk van de bouwkwaliteit. Een professionele inkjetprinter van grafische kwaliteit gaat natuurlijk veel langer mee dan een goedkope laserprinter. 

⚙️ Hoe werkt een inkjetprinter?

Inkjetprinters hebben elk een printkop met duizenden minuscule gaatjes. Deze minuscule openingen laten met een snelheid microscopisch kleine inktdruppeltjes op het papier in de printer vallen. Inkjets maken gebruik van vloeibare inkt.

Conclusie

Sinds inkjetprinters voor het eerst op de markt kwamen, zijn ze uitgegroeid tot het meest gebruikte type printer op de markt. Zowel particuliere als zakelijke gebruikers vertrouwen op een inkjetprinter voor hun dagelijkse afdrukbehoeften.

En met een uitstekende afdrukhelderheid, accurate kleurreproductie, en een zeer betaalbare prijs per pagina, is het niet moeilijk te zien waarom ze goed in de markt liggen! Welke inkjet krijgt een plekje op jouw bureau? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?