Tover je Bedrade Printer om in een Draadloze Printer met de Beste Printerserver

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Geniet van nieuwe voordelen op je oude printer!

Tover je Bedrade Printer om in een Draadloze Printer met de Beste Printerserver

Met de beste printerserver geniet je van alle voordelen van draadloos printen zonder afscheid te nemen van je oude vertrouwde printer. Als extra voordeel bespaar je er ook nog mee, je schaft immers geen nieuwe printer aan! Win-win, toch? 😉

In dit artikel lees je alles over printerservers: van het hoe-en-wat in de koopgids tot de top 5 beste printerservers.

DYMO LabelWriter Print Server

DYMO LabelWriter Print Server
Draadloze verbinding: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Gewicht: 363 g
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserver

StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserver
Draadloze verbinding: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Gewicht: 283 g
Bekijk op Bol.comPijltje

COCO AMST-606

COCO AMST-606
Gewicht: 90 g
Bekijk op Bol.comPijltje

Printerserver koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een printerserver is een klein apparaatje dat als tussenstation dient tussen je router, en je printer of een netwerk aan printers. Het regelt de communicatie tussen je pc en printer met je wifi-netwerk als tussenpersoon.

Je sluit een of meerdere printers aan op de printerserver en de printerserver sluit je aan op de router. Hierdoor zijn de printers rechtstreeks verbonden met je wifi-netwerk en verstuur je vanaf je pc via wifi printopdrachten naar de printerserver die dit weer doorstuurt naar je printer.

Een printerserver komt in meerdere situaties van pas. Allereerst is een printerserver zeer handig in een omgeving waar meerdere pc's printopdrachten versturen en/of meerdere printers in gebruik zijn.

Zo ordent de server de printopdrachten van verschillende pc's en in sommige gevallen kun je een bepaalde opdracht voorrang geven (daarover later meer). 👀

Ook is het mogelijk om een persoonlijke printer toe te wijzen aan een pc die is aangesloten op het netwerk, wat zeker voor grote bedrijven voordelig is.

Ten tweede is het handig voor particulier gebruik waar meerdere printers en/of pc's gebruikt worden, en in iedere context voor iedereen die geen draadloze printer heeft.

Met een printerserver zie je in één oogopslag alle printers om uit te kiezen. Ook maakt een printerserver het mogelijk om via wifi te printen op een niet-wifi-printer. Een printerserver maakt op die manier van een bedrade printer een draadloze printer, waardoor het niet nodig is om je huidige printer te vervangen met de beste wifi-printer.

Voor- en nadelen van een draadloos printen met behulp van een printerserver

Draadloos printen heeft twee voordelen: allereerst biedt het je de mogelijkheid om je printer overal neer te zetten; de pc waarmee je de printopdracht verstuurt, is niet met een kabel verbonden aan je printer, waardoor je niet beperkt bent in de afstand tussen de twee. 

Daarnaast ben je niet beperkt in het aantal aansluitingen van een printer. Het maximum aantal aangesloten apparaten op een bedrade printer is afhankelijk van het aantal aansluitingen waarover de printer beschikt. Bij een draadloze printer is dat niet het geval.

Met een printerserver geniet je van deze voordelen. Het nadeel is wel dat een printerserver een installatie vereist op je pc en dit kan aan de lastige kant zijn, zeker als je totaal niet technisch bent aangelegd. Op dit vlak winnen wifi-printers en bedrade printers meestal.

printers en computers naast elkaar op lang bureau

Hoe werkt een printerserver?

Je sluit de printerserver met een kabel aan op je printer (bedraad of draadloos), op je netwerk en op het stroomnet.

Een printerserver wordt geleverd met een software. Deze software installeer je en daarna ga je aan de slag met het instellen van de printerserver.

Via de software creëer of kies je een IP-adres voor je printserver. Dat is nodig om de printers die aangesloten zijn op de printerserver in het netwerk te vinden en ermee te verbinden. Hoe dit precies in zijn werk gaat, verschilt per printerserver.

Het maakt niet uit wat voor printer je aansluit op de printerserver – dit kan de beste A3-printer of een goede inkjetprinter zijn, maar ook een fotoprinter of laserprinter. Een printerserver is er voor iedere printer! 🥳

Ethernet vs. draadloos

Een van de eerste keuzes waar je voor staat is tussen het bedraad of draadloos verbinden van de printerserver met je lokale netwerk (internet in huis). 

Bij een bedrade internetverbinding sluit je de printerserver aan op het netwerk met een ethernetkabel. Het andere uiteinde steek je in de ethernetpoort van je router of in de ethernetpoort in je muur, als je die hebt.

Het is het handigst als je hem direct in je router plugt, omdat deze poort auto negotiating is, wat betekent dat die de verbinding automatisch herkent en zelf zorgt voor de juiste instellingen.

Bij een printerserver met draadloze internetverbinding zit een draadloze netwerkkaart ingebouwd. Hierbij dien je de verbinding tussen je printerserver en je wifi-netwerk nog wel in te stellen. Hoe je dit doet, verschilt per server en staat nauwkeurig in de handleiding beschreven.

Draadloze netwerkkaarten

Een netwerkkaart is verantwoordelijk voor de draadloze verbinding met je router en zit in ieder apparaat dat in staat is een wifi-verbinding aan te gaan.

Een bedrade netwerkkaart (ook wel ethernetadapter) zorgt ervoor dat een apparaat verbinding kan maken met je router via een ethernetkabel.

Een draadloze netwerkkaart (ook wel wifi-adapter) zorgt ervoor dat een apparaat verbinding kan maken met een router via wifi. Combinaties kom je ook dikwijls tegen; in zo'n geval krijg je zowel de optie tot een bekabelde verbinding als een draadloze.

Vrouw haalt een geprint A4tje met afbeeldingen uit een witte printer

Naast dat het eenvoudiger is om een printerserver bedraad te verbinden met het netwerk, verzorgt ethernet een stabielere en veiligere verbinding dan een draadloze verbinding. 

Als het mogelijk is, raad ik een ethernetaansluiting aan, maar als een ethernetkabel aanleggen vanaf de router naar de plaats waar je printer staat niet kan, is de draadloze variant een goede keuze.

Het voordeel van een draadloze internetverbinding is dan ook de mogelijk om de printer overal te plaatsen waar de draadloze verbinding tussen de printerserver en router werkend is.

Weet je nog niet of je liever een bedrade of draadloze printerserver hebt? Er bestaan gelukkig ook printerservers met beide mogelijkheden. Deze combinatie heeft het voordeel dat als één van de twee niet werkt, je de andere verbinding als back-up hebt. Misschien helpt ook onderstaande informatie je een handje met de keuze. 😄

Snelheid van het bekabelde internet

Ethernet (bedraad internet) biedt snelheden tot 100 Gb/s (gigabit per seconde), maar dit past men enkel toe in specifieke gevallen. Ditzelfde geldt voor een snelheid van 10 Gb/s. 

Dan houden we nog vier standaard ethernetsnelheden over: 10 Mb/s (megabit per seconde), 16 Mb/s, 100 Mb/s en 1000 Mb/s (wat gelijk staan aan 1 Gb/s). De meeste printerservers ondersteunen een ethernetsnelheid tussen de 10 en 100 Mb/s (aangegeven als 10/100 Mb/s) wat voor het versturen van printopdrachten doorgaans ruim voldoende is. 

De ethernetsnelheid hangt ook af van de ethernetkabel. Er zijn vijf ethernetkabelcategorieën die aansluiten bij het gebruik van een printerserver:

CategorieDoorvoersnelheidBandbreedte
Cat 310 Mb/s16 MHz
Cat 416 Mb/s20 MHz
Cat 5100 Mb/s100 MHz
Cat 5e1000 MB/s100 MHz
Cat 61000 Mb/s250 MHz

De doorvoersnelheid geeft aan hoe snel de kabel data verstuurt. De bandbreedte geeft aan hoeveel data de kabel tegelijkertijd vervoert. De video hieronder geeft je een handige uitleg in detail (in het Engels). 👇

Een printerserver in combinatie met een Cat 3- of Cat 4-ethernetkabel is voldoende voor particulier gebruik wanneer je af en toe een paar bladzijden print.

Als je relatief veel printopdrachten verstuurt, is een Cat 5-kabel beter. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld twee printers aansluit op de printerserver.

Cat 5e- en Cat 6-ethernetkabels zijn vooral geschikt voor gebruik op kantoor. Wanneer je meerdere printers aansluit op de printerserver en veel grote printopdrachten verstuurt, heb je baat bij een snellere ethernetverbinding. Let dan wel goed op dat de printerserver dit ook ondersteunt.

Type draadloos internet

De snelheid van de draadloze internetverbinding hangt voornamelijk af van het type draadloos internet: de wifi-standaard. Er zijn zeven wifi-standaarden waarvan de aanduiding van de wifistandaard verschilt:

  • 802.11b / Wireless B / wifi 1
  • 802.11a / Wireless A / wifi 2
  • 802.11g / Wireless G / wifi 3
  • 802.11n / Wireless N / wifi 4
  • 802.11ac / Wireless AC / wifi 5
  • 802.11ax / Wireless AX / wifi 6
  • 802.11ax E / Wireless AX E / wifi 6 E

De eerste drie in het rijtje hierboven zijn verouderde standaarden. De nieuwheid en snelheid van de wifistandaarden loopt van boven naar beneden op. 

Scherpe focus op een wifi access point waarop een aantal groene lichtjes branden

De daadwerkelijke snelheid van de wifistandaard hangt af van meerdere factoren, waaronder de frequentiebanden en de daaraan gekoppelde bandbreedte, en mogelijke stoorfactoren.

De werking van wifi is een lastig verhaal en er komt een hoop bij kijken. Wat belangrijk is om te weten is of je router dezelfde wifi-standaard ondersteunt als de printerserver. 

Wifi 4 is nog gebruikelijk, maar wifi 5 is het gangbaarst. Wifi 6 is future proof, maar de ondersteuning zie je nog niet veel op standaardrouters en printservers, en wifi 6 E-ondersteuning komt nauwelijks voor.

Zoals ik al zei, hangt de daadwerkelijke snelheid van wifi af van meerdere factoren, maar de maximale snelheid in ideale omstandigheden van de hierboven genoemde wifistandaarden is als volgt:

  • Wifi 4: 600 Mb/s;
  • Wifi 5: 3,5 Gb/s;
  • Wifi 6: 9,6 Gb/s;
  • Wifi 6 E: 9,6 Gb/s.

Voor printen is alles vanaf wifi 4 prima, maar print je veel, frequent en heb je meerdere printers? Dan is wifi 5 beter. Wifi 6 (E) heeft geen meerwaarde als het gaat om printen. 

De meeste printerserver en routers ondersteunen meerdere standaarden. De verbinding werkt zolang er minimaal één standaard is die overeenkomt tussen de router en de printserver.

Het is zonde om een printerserver te kopen met een hogere wifi-standaard dan de router, omdat je dan niet profiteert van de snelheid van de hoogste standaard ondanks dat je er wel voor betaalt. 😅

Aansluitingen

De aansluiting van een bedrade printer op een pc is meestal een usb-aansluiting, maar het komt af en toe voor dat het gaat om een parallelle printeraansluiting. Een parallelle printeraansluiting is ouderwets en zie je daarom vooral op oudere printers. 

Wanneer er sprake is van een parallelle printeraansluiting heb je twee opties: je koopt een printerserver met dezelfde aansluiting of je schaft een adapter aan die van de parallelle printeraansluiting een usb-aansluiting maakt.

Een printerserver met een usb-aansluiting is makkelijker te verkrijgen: er zijn meer printers met een usb-aansluiting dan een parallelle printeraansluiting en daarom ook meer printerservers met een usb-aansluiting.

Witte laptop op een houten bureau is verbonden met een zwarte printer die ernaast staat

Let naast het type aansluiting ook op het aantal aansluitingen. Ik vermelde eerder dat het mogelijk is om meerdere printers op een printerserver aan te sluiten. Dit is alleen het geval als de printerserver ook meerdere aansluitingen geeft.

Compatibiliteit

Hoewel veel (softwareprogramma's van) printerservers geschikt zijn voor meerdere besturingssystemen, is dat niet altijd het geval. Let van tevoren goed op of de printerserver werkt met het besturingssysteem van je computer(s).

Overige functionaliteiten

Er is altijd baas boven baas, zo ook bij printerservers. Hoewel sommige printerservers enkel een bedrade printer omtoveren tot wifi-printer of je toestaan meerdere printers op een enkel netwerk aan te sluiten, pronken een paar printerservers met extra functies. 😏

Zo bestaan er servers waarin je taakprioriteit kan instellen. Printopdrachten worden niet in chronologische volgorde uitgeprint, maar in de volgorde die jij bepaalt. Dit is vooral nuttig voor een kantoor waar mensen constant documenten printen, maar als je een paar keer in de week thuis iets print, gebruik je de functie waarschijnlijk niet.

Ook de printerprioriteit heeft voor de meeste particulieren geen toegevoegde waarde. Met deze functie besluit de printerserver zelf naar welke printer die de printopdracht stuurt als er meerdere printers op het netwerk zijn aangesloten. Dit besluit maakt de printer op basis van de afstand van de gebruikte computer tot de printer, en op het aantal actieve taken per printer.

De 5 beste printerservers onder elkaar

1. DYMO LabelWriter Print Server

1. DYMO LabelWriter Print Server
Draadloze verbinding: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Gewicht: 363 g

2. StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserver

2. StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserver
Draadloze verbinding: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Gewicht: 283 g

3. COCO AMST-606

3. COCO AMST-606
Gewicht: 90 g

4. König

4. König
Draadloze verbinding: Nee
Draadloze verbinding: Nee
Gewicht: 62 g

5. HP Jetdirect 3100w BLE/NFC/Wireless Accessory

5. HP Jetdirect 3100w BLE/NFC/Wireless Accessory
Gewicht: 325 g

Veelgestelde vragen over printerservers

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over printerservers. Heb je nog een brandende vraag die hieronder niet staat beantwoord, laat het ons dan weten!

🆚 Zijn er alternatieven voor een printerserver?

Een pc kan de taak overnemen van een printerserver. Je sluit de pc aan op de printer met een kabel. Hierna creëer je een draadloos netwerk op je pc. Verbind met het netwerk van je pc om zo printopdrachten door te sturen. Deze methode is vrij omslachtig en vereist een extra pc, en is daarom niet aan te raden in de meeste gevallen.

Als je ergens nog een oude pc of laptop hebt rondslingeren die je toch niet meer gebruikt, is het een ander verhaal. In dat geval kun je die gebruiken!

▶️ Zijn er plug-and-play printerservers?

Bij de meeste printerservers zit een software die je eerst dient te installeren op de pc vanuit waar je printopdrachten verstuurt. Het instellen van de printerserver verloopt via het meegeleverde softwareprogramma en is eenmalig. Er bestaan wel plug-and-play printerservers, maar deze komen nauwelijks voor.

💯 Hoeveel printers kun je verbinden met een printerserver?

Het merendeel van de printers en printerservers verbind je met elkaar door middel van een usb-kabel. Het maximaal aantal verbindingen van een printerserver hangt af van het aantal usb-poorten, waar je de printers inplugt. Er zijn ook printerservers met een parallelle printerpoort; op deze printerservers kun je doorgaans één printer aansluiten.

Lang wit bureau waarop meerdere zwarte printers, computermonitoren met toetsenborden staan. Twee bureaustoelen staan aan het bureau en boven het bureau hangen een aantal witte kastjes

Welke printerserver moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste printerserver. Zo maak jij de beste keus!

Draadloze verbindingGewicht
1DYMO LabelWriter Print ServerJa363 g
2StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserverJa283 g
3COCO AMST-606Ja90 g
4KönigNee62 g
5HP Jetdirect 3100w BLE/NFC/Wireless AccessoryNee325 g

DYMO LabelWriter Print Server

Draadloze verbinding: Ja

Gewicht: 363 g

StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserver

Draadloze verbinding: Ja

Gewicht: 283 g

COCO AMST-606

Draadloze verbinding: Ja

Gewicht: 90 g

König

Draadloze verbinding: Nee

Gewicht: 62 g

HP Jetdirect 3100w BLE/NFC/Wireless Accessory

Draadloze verbinding: Nee

Gewicht: 325 g

Conclusie

In een printerserver schuilt een klein beetje magie. Na het uitzoeken van je wensen wat betreft de internetverbinding, aansluitingen, compatibiliteit en overige functionaliteiten blaas je je oude printer een nieuw leven in, of stel je op kantoor een heel netwerk van printers in!

Ben je opgelucht dat er geen noodzaak is om je oude vertrouwde printer weg te doen? Laat het ons weten. 🙂

Was dit artikel behulpzaam?