De Beste Fotoprinter Laat Al Je Foto's Schitteren

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

De Beste Fotoprinter Laat Al Je Foto's Schitteren

De beste fotoprinter maakt hoogwaardige afdrukken van je foto's met een hoge resolutie. Of je nu bruiloften fotografeert, een fotoboek wilt maken of vastzittende foto's op je smartphone wilt afdrukken, hier vind je een lijst met de beste fotoprinters momenteel op de markt.

Met de juiste print schitteren je foto's pas echt, toch?✨

#1 Canon imagePROGRAF PRO-1000
Dé beste fotoprinter van 2024

Onze score: 9,3

canon imageprograf pro 1000 inkjetprinter kleur 2400 x 1200 dpi a2 wi fi

De Canon imagePrograf PRO-1000, produceert prachtige foto's met diepe zwarttinten en schitterende kleuren. 

Met zijn hoge resolutie en maar liefst 12 inktkleuren, is deze printer in staat om afdrukken van topkwaliteit te maken – en dat met een enorme snelheid!

Type printer: A3-printer
Printtechnologie: Inkjetprinter
Printresolutie: 2400 x 1200 dpi

Aantal inktkleuren: 12
Printsnelheid (kleur): 40 ppm
Printformaat: A3

Check prijs op Bol.com →

#2 Epson Expression Photo XP-970 Beste koop fotoprinter van 2024

Onze score: 8,9

epson expression photo xp 970

De Epson Expression Photo XP-970 is een vrij groot formaat all-in-one-printer die randloze foto's van topkwaliteit afdrukt tot A3 formaat!

De resolutie van deze printer is torenhoog, dus hij tilt zonder twijfel al je prints naar een hoger niveau.

Type printer: All-in-one-printer
Printtechnologie: Inkjetprinter
Print resolutie: 5760 x 1440 dpi

Aantal inktkleuren: 6
Printsnelheid (kleur): tot 8 ppm
Printformaat: A3

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste fotoprinters in een oogopslag

 1. Canon imagePROGRAF PRO-1000 - Dé beste fotoprinter van dit moment.
 2. Epson Expression Photo XP-970 - Beste fotoprinter met A3-printvermogen.
 3. Canon PIXMA TS9150 - Compacte fotoprinter voor haarscherpe kleurrijke foto's.
 4. HP Tango X - Smart Home Printer - Beste snelle fotoprinter.
 5. Canon Selphy Square QX10 - Beste mobiele fotoprinter.

Soorten fotoprinters

We doken als eens dieper in de wereld van de beste wifi-printer en matrixprinter, en zochten eveneens uit wat een goede laserprinter en all-in-one printer is, dus nu is het hoog tijd om de beste fotoprinters onder de loep te nemen.

Er zijn verschillende soorten fotoprinters op de markt. Sommige fotoprinters zijn, net zoals all-in-one-printers, multifunctioneel, zodat je ook documenten makkelijk afdrukt, kopieert en scant.

Andere zijn uitsluitend gemaakt om aan de hoogste fotokwaliteit te voldoen. Wanneer je beslist wat voor soort printer het beste is voor jou, denk je idealiter na over wat voor het formaat van de printer en van de foto's die je wilt afdrukken.

In onze top vijf hebben we de twee belangrijkste afdrukformaten opgenomen, waaronder de gewone A4-printers en A3-printers. We hebben voor ieder wat wils, van compacte draadloze fotoprinters die je bedient met je smartphone tot de robuuste Canon PRO-1000, die afdrukken van studiokwaliteit maakt. Kijk hieronder mee! 👇🏻

De beste fotoprinter, gedetailleerd.


Type printer: A3-printer
Printtechnologie: Inkjetprinter
Printresolutie: 2400 x 1200 dpi
Aantal inktkleuren: 12
Printsnelheid (kleur): 40 ppm
Printformaat: A3

Canon PIXMA TS9150 - All-in-One printer

De PRO-1000, is een buitengewoon krachtige inkjetprinter. Groot en log is echter niet ongebruikelijk voor Canons fotoprinters, die ontworpen zijn om kleurafdrukken van topkwaliteit te maken.

Een functie die je vaak aantreft in grotere fotoprinters, is ondersteuning voor het afdrukken vanaf papierrollen, maar deze functie mist de PRO-1000 helaas. Tot de aansluitmogelijkheden behoren ethernet, wifi en usb, alsook PictBridge.

PictBridge

Met PictBridge koppel je een compatibele camera aan een PictBridge-gecertificeerde printer. Hiervoor heb je geen computer of ander apparaat nodig! Maak een foto, verbind je camera via PictBridge en afdrukken maar!

Om zijn fantastische uitvoer te bereiken, maakt de PRO-1000 gebruik van 11 inktkleuren (cyaan, foto cyaan, magenta, foto magenta, geel, matzwart, fotozwart, grijs, foto grijs, rood en blauw) en een chroma optimizer (die als 12ᵉ kleur telt). Deze brengt een doorzichtige laag aan over de inkt om de kwaliteit te verzegelen en de kleuren en details mooi te laten uitkomen.

Kleuren van de Canon PRO-1000

Hoewel deze 12 kleurencartridges zorgen voor een breed kleurbereik, is de printkwaliteit ook afhankelijk van Canon's FINE (Full-Photolithography Inkjet Nozzle Engineering)-technologie.

Deze technologie maakt printen met microscopisch kleine druppeltjes en hoge resoluties tot 4.800 bij 2.400 dpi mogelijk!

De PRO-1000 krijg je met de printkop in een afzonderlijke houder en installeer je tijdens het installatieproces. Als je printkop verslijt of in kwaliteit afneemt, dien je enkel deze te vervangen in plaats van het hele systeem.

Aangezien de PRO-1000 alleen maar afdrukt, is er niet veel aan bedieningspaneel nodig. Hij heeft wel een klein lcd-kleurenscherm, een navigatiewiel en een paar knoppen. Het scherm is geen touchscreen, maar geeft uitstekend de status van de 12 inktcartridges weer.

Fotografie staat centraal bij de PRO-1000, en hij blinkt vooral uit in het afdrukken van foto's. Zolang je begint met beeldbestanden van hoge kwaliteit, zien je foto's er spectaculair uit. Vooral de fotogerichte zwarte en grijze kleuren van deze printer zorgen voor een aanzienlijke verbetering van zwart-wit- en grijswaardenafbeeldingen.

Voor de beste resultaten gebruik je best premium fotopapier, zoals Luster van Canon. De PRO-1000 biedt honderden ICC-papierprofielen voor media van niet alleen Canon, maar ook van de meeste andere grote papierfabrikanten, waaronder Georgia Pacific, Hahnemuhle, Hammermill, Ilford en Legion.

Als je niet het juiste ICC-profiel vindt, maak je je eigen profiel met de meegeleverde Canon Color Management Tool Pro, wat geschikt is vrijwel elk papier.

Wat we goed vinden:

 • Breed kleurbereik en prints met hoge resolutie
 • De chroma optimizer verzegelt de kwaliteit van de kleuren
 • Honderden ICC-papierprofielen 

Wat we minder goed vinden:

 • Afdrukken vanaf papierrollen is niet mogelijk

Type printer: All-in-one-printer
Printtechnologie: Inkjetprinter
Printresolutie: 5760 x 1440 dpi
Aantal inktkleuren: 6
Printsnelheid (kleur): tot 8 ppm
Printformaat: A3

De Epson Expression Photo XP-970 is een vrij grote fotoprinter van de populaire small-in-one-lijn van de Japanse printergigant. 

Epson XP-970

De XP-970 is in staat om tabloid-formaat (289 mm x 415 mm) pagina's te printen. Het is een uitstekende all-in-oneprinter voor gezinnen en thuiskantoren en voor iedereen die mooie, grote kleurenprints zonder rand wilt maken.

Epson Expression Photo XP-970 kleuren

Een belangrijk verschil tussen deze fotoprinters en zakelijke all-in-one-printers is dat de meeste multifunctionele kantoorprinters gebruikmaken van de vier basiskleuren voor het proces: cyaan, magenta, geel en zwart.

Fotoprinters verhogen de beeldkwaliteit, het kleurbereik en de details door het aantal basiskleuren te verhogen. Naast het bekende viertal CMYK-kleuren voegt de XP-970 een licht cyaan en een licht magenta toe aan de mix.

Het configureren van de XP-970, controleren van de verbruiksniveaus en het uitvoeren van taken, zoals het maken van kopieën of afdrukken vanaf een geheugenkaart, doe je eenvoudig via het bedieningspaneel.

De papierverwerking bestaat uit een hoofdlade voor 100 vellen papier en er is ook een tweede lade aanwezig voor maximaal 20 vellen fotopapier. Dankzij deze fotolade hoef je niet steeds het papier in de hoofdlade te verwisselen als je wisselt tussen het afdrukken van documenten en foto's.

Grotere papierformaten, zoals tabloid- en A3-pagina's, voer je via de achterkant van het apparaat in, één voor één, nadat je de afdrukopdracht hebt doorgestuurd. Dit is dan ook een ideale A3-printer.

Er zijn maar weinig printers met meer aansluitmogelijkheden dan de XP-970. De standaard aansluitingen zijn ethernet, usb 2.0 voor aansluiting op een enkele pc, wifi, en Wi-Fi Direct voor verbindingen met mobiele apparaten, zonder dat een lokaal netwerk nodig is.

Deze printer ondersteunt de meeste sd- en mini sd-kaarten, de geheugenkaarten bij uitstek voor digitale camera's en smartphones. De XP-970 ondersteunt ook spraakopdrachten van Amazon Alexa en Google Assistant en je hebt toegang tot alle apps van Epson's Web Connect.

Dit is een verzameling apps voor mobiele apparaten bestaande uit onder andere de Epson iPrint app (voor Android en iOS) en de Epson Creative Print app (voor Android en iOS). De laatste biedt poster-, kalender- en andere sjablonen die toegankelijk zijn op zowel iOS- als Android-apparaten.

Wat we goed vinden:

 • Heeft 6 in plaats van 4 basiskleuren
 • Print foto's zonder rand
 • Compatibel met spraakassistenten

Wat we minder goed vinden:

 • Neemt vrij veel plaats in door groot formaat

Type printer: All-in-one-printer
Printtechnologie: Inkjetprinter
Printresolutie: 4800 x 1200 dpi
Aantal inktkleuren: 6
Printsnelheid (kleur): tot 25 ppm
Printformaat: A4

De PIXMA TS9150 heeft iets meer vierkante lijnen, exclusieve kleuren (donkergrijs en rood) en de integratie van een groter kleuren touchscreen dan zijn voorgangers.

Deze all-in-one-printer is relatief compact en biedt veel mogelijkheden! Hij heeft een hoge printresolutie die al je foto's er haarscherp en kleurrijk laten uitzien.

Canon PIXMA TS9150 - All-in-One printer

De hoofdpapierlade, die zich aan de voorzijde bevindt, heeft plaats voor 100 vellen papier. Daarboven bevindt zich de gemotoriseerde lade die de afgedrukte pagina's opvangt. Een praktisch systeem en wederom vrij compact.

Hij heeft een ethernetpoort, wat handig is voor wie deze printer wil delen op een lokaal netwerk, zonder gebruik te maken van wifi. Net als andere Pixma's in deze serie, ondersteunt ook de TS9150 Wi-Fi Direct. De Canon Pixma TS9150 trekt daarbij een streep door de usb-poort, maar voegt een sd-kaartlezer toe.

Of je hem nu gebruikt vanaf je computer, tablet of smartphone, hij reageert betrouwbaar en snel. Vooral omdat de Canon Print app (voor Android en iOS) in de loop der tijd is verbeterd en alles biedt wat je van een moderne app verwacht.

Koppel je Facebook- of Instagram-account om foto's op te halen en deze direct af te printen. De lijst met ondersteunde formaten en papiersoorten is uitgebreid, inclusief Polaroid!

Wat we goed vinden:

 • Heeft een aantal handige connectiviteitsopties
 • Betrouwbare en snelle draadloze bediening
 • Print haarscherpe en kleurrijke foto's

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft geen usb-poort meer

Type printer: All-in-one-printer
Printtechnologie: Inkjetprinter
Printresolutie: 1200 x 1200 dpi
Aantal inktkleuren: 2
Printsnelheid (kleur): tot 25 ppm
Printformaat: A4

De HP Tango X en zijn goedkopere tegenhanger, de HP Tango, zijn de eerste printers van HP die spraakbesturing ondersteunen en zijn daarmee de modernste en slimste printers onder de middenklasse all-in-one-printers. 

HP Tango X - Smart Home Printer

De HP Tango X is in de eerste plaats ontworpen om te werken met mobiele apparaten. Hij ziet er slanker uit dan de meeste all-in-one printers, en neemt ook wat minder plaats in. De printer is niet voor mobiliteit ontworpen, maar het chassis is toch klein en licht genoeg om mee te nemen.

De papierlade, geplaatst aan de achterkant van dit model, biedt ruimte voor 50 vellen papier, vijf enveloppen, of 20 vellen fotopapier. Hoewel de Tango X geen scannerbed of scaninvoer heeft, noemt HP het een all-in-one-printer omdat je ermee scant en kopieert via je de HP's Smart app (voor Android en iOS).

HP Tango X op een bureau in beeld

HP's Smart app op je is in deze zin de interface van je scanner. Het startscherm bevat verschillende knoppen met verschillende workflow-profielen waarmee je kiest waar je scan opgeslagen wordt.

Deze profielen bewerk je eenvoudig naar wens en sla je op als nieuwe profielen.

Zijn connectiviteit bestaat uit wifi en Wi-Fi Direct. Vanaf je smartphone of tablet maak je overal contact met de printer via de HP Smart app. Als je wilt afdrukken vanaf een desktop pc of laptop, download dan de drivers van HP.

De Tango X is slim in de eerste plaats omdat hij spraakgestuurd afdrukken ondersteunt, op voorwaarde dat de printer zich op hetzelfde wifinetwerk bevindt. Hij ondersteunt daarnaast Alexa, Google Home en Windows Cortana.

Wat we goed vinden:

 • Ondersteunt spraakgestuurd afdrukken
 • Slank en vrij compact model
 • Snelle draadloze bediening

Wat we minder goed vinden:

 • Vrij bescheiden papierlades

Type printer: Pocket printer
Printtechnologie: Dye-sublimatie thermische drukmethode
Printresolutie: 287 x 287 dpi
Aantal inktkleuren: 3
Printsnelheid (kleur): 1,4 ppm
Printformaat: Max. 68 x 68 mm

Wat als printen meer zou lijken op een foto posten Instagram en minder op het omslachtige proces van een traditionele fotoprinter? 

Dat is precies het idee achter de Canon Selphy Square QX10!

Canon SELPHY Square QX10

De Canon Selphy Square QX10 heeft een schattig ontwerp dat klein genoeg om in je rugzak of laptoptas te passen. Hij zou nog iets kleiner mogen zijn om écht in je jaszak te passen, maar de elegante eenvoud van het ontwerp van deze printer maakt dat goed.

In tegenstelling tot veel mobiele fotoprinters die gebruik maken van Zink (Zero Ink) thermische printtechnologie, gebruikt de Canon Selphy Square QX10 dye-sublimatie kleurencartridges en -papier in de printer, wat zijn omvang wat groter maakt.

Bij dye-sublimatie moet het papier ook meerdere keren behandeld worden om een kleurenafdruk te maken. Zink-technologie heeft geen inktcartridges nodig, alleen chemisch behandeld papier, en drukt kleurenfoto's af met slechts één passage. De afdrukkwaliteit van Zink-printers is echter inferieur aan die van dye-sublimatieprints.

De QX10 krijg je met een kleurencartridge, die je in de zijkant van de printer plaatst, en een pak van tien vierkante vellen fotopapier, die je in een klep aan de achterkant plaatst.

Canon SELPHY Square - Inkt-papierset - XS-20L

Deze set is echter snel verbruikt, dus je kunt het beste een volledig inkt- en papierpakket kopen, waarmee je 20 foto's kunt afdrukken.

Het nadeel van deze kleine printer is dat je verbruikskosten aardig oplopen bij intensiever gebruik.

Canon verkoopt ook klevend fotopapier voor de QX10, waarmee je je vierkante prints op verschillende oppervlakken kunt bevestigen.

Wat we goed vinden:

 • Mooie kwaliteit van foto's
 • Past in je rugzak of laptoptas

Wat we minder goed vinden:

 • Vrij hoge verbruikskosten
 • Een print vereist meerdere passages

Koopgids

Inkjetprinters zijn ongetwijfeld de beste keuze zijn voor wie heldere, levendige afbeelden op elk formaat wilt afdrukken. Bij je aankoop van een fotoprinter hou je rekening met enkele belangrijke kenmerken, die ik hier voor je heb uitgelicht. Deze bepalen mee welke fotoprinter het best bij jou en je activiteiten past! 🎨

Printresolutie

Dpi, of dots per inch, is een maat voor de resolutie van een gedrukt document of een digitale scan. Gewoonlijk is dpi de maatstaf voor het aantal puntjes er in een lijn over een inch, of 2,54 centimeter zitten. Hoe hoger de puntdichtheid, hoe hoger de resolutie van je afdruk of scan.

Hoe hoger de dpi, hoe beter de resolutie en hoe beter de printkwaliteit. Bijvoorbeeld, 1200 x 1200 dpi geeft je een betere resolutie of printkwaliteit dan 600 x 600 dpi.

Inkjetprinters hebben tegenwoordig meestal een resolutie van 1200 x 1440 dpi. Deze resolutie is voldoende voor afdrukken te maken op klein formaat (< A4). Indien je op groter formaat wilt printen, overweeg dan een printer met een hogere resolutie.

Soorten inkt

Dye-based ink of inkt op kleurstofbasis, wordt gemaakt van kleurstof die is opgelost in een vloeistof, meestal water of glycol. Hierdoor vloeit de kleurstof gemakkelijk van de printerkop naar de pagina. Inkt op kleurstofbasis is superscherp voor tekst en zorgt voor rijke, levendige kleuren in je afbeeldingen.

De meeste standaard inkjetprinters zijn voorzien van dye-inkten. Dye-inkten zijn niet waterbestendig en hebben de neiging om na 5-25 jaar te vervagen. Samengevat zijn foto's die met dye-inkt zijn geprint kleurrijker, maar ze zijn niet watervast en verbleken sneller dan foto's die met pigmentinkt zijn geprint.

Pigment-based ink, of inkt op pigmentbasis, is ontworpen om langdurige kleuren van fotokwaliteit te creëren voor professionals. Pigmentinktsets zijn er vaak in een breder scala aan tinten dan een standaard inktset op kleurstofbasis, deels omdat ze zijn gespecialiseerd voor gebruik met verschillende soorten papier.

Inkt op pigmentbasis biedt meer kleurdiepte en scherpte en pigment geprinte foto's zijn ook bestand tegen vervagen en water.

Aantal cartridges

Sommige inkjetprinters hebben meer cartridges dan andere. Als je heel veel waarde hecht aan de levendigheid van je foto's van dichtbij en foto's met een grotere variatie in tinten wilt afdrukken, schaf dan een inkjetprinter met minimaal 6 kleurencartridges aan.

Zwart wit foto landschap

Als je het liefst zwart-witfoto's afdrukt, ga dan op zoek moet naar een printer met een goed scala aan grijstinten.

Let vooral op het aantal zwart-grijs-cartridges dat de printer heeft, zodat deze prachtige zwart-witprints levert met dynamische grijstinten.

Als je vooral gekleurde foto's afdrukt, bepalen het aantal kleurcartridges hoeveel kleurvariaties je foto's hebben. Een printer met 12 cartridges heeft waarschijnlijk diepere, rijkere kleurtonen en betere schaduwdetails dan een printer met 6 cartridges.

ICC-profielen

Een ICC-profiel is een verzameling gegevens die de eigenschappen van een kleurruimte beschrijft, het kleurengamma dat een monitor weergeeft of dat een printer uitvoert.

ICC-profielen zijn dus nodig voor iedereen die verschillende apparaten gebruikt om hetzelfde bestand te bekijken. Wat het scenario ook is, het juiste kleurprofiel zorgt ervoor dat wanneer je je bestand over verschillende apparaten verplaatst, je kleuren exact blijven zoals je wilt. Het meest gebruikte kleurenprofiel is Adobe RGB, voornamelijk gebruikt voor digitale bestanden.

Bij afbeeldingen die je wilt printen, is het beste kleurprofiel CMYK, dat de basiskleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (of Zwart) gebruikt. Deze kleuren worden uitgedrukt in percentages per basiskleur. Zo heeft nachtblauw de volgende kleurcode: C=100 M=90 Y=0 K=50.

Een ICC-printerprofiel is specifiek voor één bepaalde printer, één soort papier, één inktset en zelfs voor één printresolutie en media-instelling. Als je een ander merk inkt of papiersoort koopt, of software-instellingen wijzigt, gedraagt de printer zich waarschijnlijk anders.

CMYK blauwe tinten

De beste fotoprinters

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Canon imagePROGRAF PRO-1000Topkwaliteit9,3Bekijk hem hier
Epson Expression Photo XP-970Prijs-kwaliteit8,9Bekijk hem hier
Canon PIXMA TS9150Compactheid8,5Bekijk hem hier
HP Tango X - Smart Home PrinterTijdefficiëntie8,3Bekijk hem hier
Canon Selphy Square QX10Draagbaarheid7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

🖨️ Kan je ook normaal printen met een fotoprinter?

Fotoprinters zijn in staat ook gewone afdruktaken uit te voeren als dit op A4-formaat kan. Hij gebruikt hier echter wel de allerduurste inkt voor, aangezien zwart niet bestaat in een kleurencartridge. De fotoprinter maakt zwart door andere kleuren te mengen, en dat is verre van zuinig.

👉🏻 Zijn er handige functies op fotoprinters waar je rekening mee moet houden?

De meeste fotoprinters hebben de volgende functies aan boord: hoge resolutie-afdrukmogelijkheid, afdrukken in full-color, opties voor automatisch afdrukken zonder witrand, software of mobiele app voor afdrukken met één druk op de knop, wifi- of Bluetooth-mogelijkheid, of beide.

💭 Is inkjet of laser beter voor foto's?

Ga voor een inkjetprinter als je kleurenafbeeldingen van hoge kwaliteit wilt afdrukken. Inkjetprinters hebben een betere kleurenvariëteit en zijn beter in het mengen van kleuren. Inkjets kunnen ook op verschillende papiersoorten printen, waaronder glanzend papier. Laserprinters kunnen niet printen op papiersoorten die gevoelig zijn voor warmte.

Conclusie

De ene fotoprinter is de andere niet, maar wat vooral telt is wat jouw wensen zijn. Lees dit artikel nog eens rustig door als je nog twijfelt welk type fotoprinter het best bij jou en je activiteiten past. Eén ding is zeker, voor welke fotoprinter uit onze top vijf je ook gaat, je foto's schitteren straks!

Bedankt voor het lezen en ik ben alvast benieuwd naar jouw favoriete fotoprinter!

Was dit artikel behulpzaam?