De Beste Scanner: Win in Tijd en Kwaliteit

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

De Beste Scanner: Win in Tijd en Kwaliteit

Of je nu stapels familiefoto's, tientallen documenten of slechts af en toe een visitekaartje wilt scannen, de beste scanner doet het snel en kwalitatief. Onze top vijf helpt je op weg de juiste scanner te kiezen voor thuis of op kantoor. In onze keuze dragen we kenmerken als draagbaarheid, werklastcapaciteit en prijs hoog in het vaandel.

De beste all-in-one printer scant ook documenten, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met een scanner die gebouwd is voor het specifieke doel van het digitaal omzetten van documenten, foto's en nog veel meer.

#1 Epson WorkForce DS-360W 
Dé beste scanner van 2024

Onze score: 9,3

Epson WorkForce DS-360W

De Epson workforce DC-360W is de snelste draagbare scanner op de markt. Hij heeft een ingebouwde batterij en je kunt hem draadloos aansluiten. Dit model is een must-have voor iedereen die op zoek is naar een lichte en compacte scanner, die snel en efficiënt al je documenten scant!

Type scanner: Mobiele scanner
Afmetingen: 38,2 x 14,4 x 11,9 cm
Kleurdiepte: 24 bits

Maximaal scanformaat: A4
Scanresolutie: 1200 x 1200 dpi
Lcd-scherm: Nee

Check prijs op Bol.com →

#2 Canon CanoScan LiDE 300 
Beste koop scanner van 2024

Onze score: 9,0

Canon CanoScan LiDE 300 2400 x 2400 DPI Flatbed scanner Zwart A4

De Canon CanoScan LiDE 300 is een compacte en lichte A4-scanner met een slank en stijlvol design. Met vier EZ-scanknoppen scan je probleemloos al je documenten. Het is een betaalbaar model en perfect voor hoge resolutie-scans, thuis of op kantoor!

Type scanner: Flatbed-scanner
Afmetingen: 43,1 x 31,6 x 9 cm 
Kleurdiepte: 4 bits

Maximaal scanformaat: A4
Scanresolutie: 2400 x 2400 dpi
Lcd-scherm: Ja

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste scanners in een oogopslag

 1. Epson WorkForce DS-360W - Beste draagbare scanner.
 2. Canon CanoScan LiDE 300 - De scanner met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Epson Perfection V39 - Beste scanner voor hoge resolutie foto's.
 4. Fujitsu ScanSnap iX1500 - Beste draadloze document scanner.
 5. Fujitsu fi-800R - Beste scanner voor front-desk toepassingen.

Waarom upgraden naar een nieuwere scanner?

De digitale transformatie is volop aan de gang. De oude printer is vervangen door een goede wifi-printer op kantoor en de cloud is het nieuwe archief. De wereld staat niet stil, zo ook de technologie achter scanners niet!

De technologie verandert, zowel op hardware- als op softwaregebied. Het aansluiten van een scanner op een lokaal netwerk is veel eenvoudiger geworden, allemaal dankzij nieuwe software.

Alles wat je als gebruiker nodig hebt is een IP-adres en een standaardgateway (het IP-adres van de router), en de scanner is aangesloten op je netwerk.

De nieuwste scanners besparen je vooral veel tijd, want ze zijn sneller, kwalitatiever, makkelijk in gebruik, trekken je pagina's automatisch recht, zijn meestal voorzien van een automatische documenteninvoer en hebben een uitgebreide software met tal van functies. Ontdek het allemaal hieronder!

De beste scanner, gedetailleerd.


Type scanner: Mobiele scanner
Afmetingen: 38,2 x 14,4 x 11,9 cm
Kleurdiepte: 24 bits
Maximaal scanformaat: A4
Scanresolutie: 1200 x 1200 dpi
Lcd-scherm: Nee

Epson's DS-360W levert een zeer hoge scansnelheid en combineert dit met een goed softwarepakket. Ondersteuning voor usb- en draadloze verbindingen maakt het apparaat nog veelzijdiger.

Epson WorkForce DS-360W - Scanner

Hoewel deze scanner draagbaar is, is hij met zijn gewicht van 1,3 kilo geen lichtgewicht. Met de meegeleverde externe voeding of de usb-poort laad je de interne batterij – die een aanzienlijk deel van het gewicht omvat – op.

Er zit een bedieningsschakelaar aan de zijkant om een usb-verbinding te selecteren, het draadloze toegangspunt van de scanner in te schakelen (met ondersteuning voor maximaal vier apparaten) of via WPS verbinding te maken met een bestaand AP.

WPS en AP

Wi-Fi Protected Setup (WPS) is een functie die bij veel routers ingebouwd zit. Het is ontworpen om het verbindingsproces maken met een beveiligd draadloos netwerk vanaf een computer of ander apparaat gemakkelijker te maken. 

Een access point (AP) of toegangspunt is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk creëert, meestal in een kantoor of groot gebouw. Een toegangspunt wordt via een ethernetkabel verbonden met een bekabelde router, switch of hub, en projecteert een wifisignaal naar een aangewezen gebied.

De software

Epsons desktopsoftware biedt een TWAIN-stuurprogramma en een eenvoudige interface voor het maken van snelle scans naar lokale mappen. Over TWAIN lees je meer in de koopgids!

Voor USB-verbindingen maakt de Windows Document Capture Pro-software verbinding met de startknop van de scanner en biedt automatische scans naar een bestand, e-mail, FTP-server, netwerkshare of printer, plus cloud bestemmingen zoals SharePoint, Google Drive en Evernote.

Met een netwerkverbinding gebruik je ook het hulpprogramma EpsonNet Config om de instellingen van de scanner op afstand te bekijken en te wijzigen. Epsons gratis DocumentScan-app (voor Android en iOS) biedt de mogelijkheid om documenten rechtstreeks op je smartphone of tablet te scannen en op te slaan als pdf- of jpeg-bestanden.

De Optical Character Recognition (OCR) is indrukwekkend. Hij elk woord op je document zelfs bij zeer kleine tekstgroottes van slechts zes punten!

Snelheid en capaciteit

Epson claimt dat dit de snelste draagbare scanner in zijn klasse is, met een topsnelheid van 25 ppm. Indrukwekkend is dat dit niet alleen geldt voor scans in zwart-wit, maar ook voor scans in kleur, met resoluties tot 300 dpi. Draadloos scant hij tot 300 pagina's voordat het batterijlampje gaat knipperen.

Hij ondersteunt dubbelzijdig scannen bij standaard papierdiktes, evenals visitekaartjes en briefkaarten. Er is er ook een automatische documentinvoer (ADF) met opklapbare papiersteunen ingebouwd.

Hij heeft hierbij ruimte voor maximaal 25 pagina's lichtgewicht papier van 64 g/m², of 20 pagina's papier van 80 g/m².

Wat is G/m²?

Dit staat voor gram per vierkante meter, en geeft aan hoe zwaar een stuk papier is. Iedere scanner kan een bepaald spectrum aan papiermassa aan. Dit vind je terug in de productbeschrijving.

Wat we goed vinden:

 • Uitstekende OCR-mogelijkheden
 • Zeer snelle scanner
 • Flexibele aansluitmogelijkheden 
 • Werkt op batterij, dus je zet hem neer waar je wilt

Wat we minder goed vinden:

 • Geen lichtgewicht voor een draagbare scanner

Type scanner: Flatbed scanner
Afmetingen: 43,1 x 31,6 x 9 cm 
Kleurdiepte: 48 bits
Maximaal scanformaat: A4
Scanresolutie: 2400 x 2400 dpi
Lcd-scherm: Ja

Canon CanoScan LiDE 300 2400 x 2400 DPI Flatbed scanner

De Canon CanoScan LiDE 300 is een instapmodel flatbedscanner die is ontworpen voor het digitaliseren van foto's en het scannen van documenten thuis en in kleine kantoren.

Voor de meeste toepassingen is zijn 2.400 dpi-scanvermogen overkill. Het voordeel van scans met hoge resolutie is echter dat je grote delen kunt wegsnijden en genoeg pixels overhoudt om het resterende gebied groter te maken zonder dat de details minder worden.

De LiDE 300 is voorzien van usb 2.0 voor zowel stroomvoorziening als gegevensoverdracht. Hij heeft geen netwerk- of mobiele connectiviteitsopties, maar je kunt wel naar de cloud scannen. De LiDE 300 slaat al je scans op in een map naar keuze van je favoriete cloud service.

De software

Het enige wat de LiDE 300 werkelijk doet, is in zekere zin een foto maken van het voorwerp op het scannerbed. Wat er daarna gebeurt, hangt af van de meegeleverde software.

De software bevat Linux-, MacOS- en Windows-versies van de volgende hulpprogramma's: CanoScan LiDE 300 Color Image Scanner Driver (een stuurprogramma dat de scanner met je computer verbindt), Scan Utility (definieert elk aspect van je scan, van resolutie en bestandstype tot bestemming) en ScanGear MP Driver (vergelijkbaar met Scan Utility, maar met een breder scala aan opties).

Scan Utility biedt toegang tot verschillende extra functies zoals: automatisch scannen, documenten scannen, foto's scannen, aangepast scannen, Stitch scannen en OCR voor het omzetten van gescande tekst in bewerkbare tekst.

De ScanGear-software vergroot de functionaliteit van de LiDE 300 aanzienlijk. ScanGear is bijvoorbeeld TWAIN-compatibel, waardoor het kan worden gebruikt in veel andere programma's van derden die TWAIN ondersteunen, waaronder Microsoft Word en PowerPoint, Adobe Acrobat en Adobe Photoshop.

Snelheid en capaciteit

De LiDE 300 heeft een snelheid van 6 ppm, op voorwaarde dat de persoon die de scanner bedient in staat is om de pagina's in nul seconden te verwisselen. 😅

Als je stapels tekstdocumenten moet scannen en opslaan voor documentbeheer of archivering is de LiDE 300 geen goede keuze. Aangezien er geen automatische documentinvoer is, is de snelheid waarmee je scant sterk afhankelijk van hoe snel je pagina's van het scannerbed wisselt.

Wat we goed vinden:

 • Scans met hoge resolutie
 • Uitgebreid software-pakket
 • Documenten rechtstreeks opslaan in de cloud is mogelijk

Wat we minder goed vinden:

 • Geen mobiele connectiviteit

Type scanner: Flatbed scanner
Afmetingen: 44,4 x 30,9 x 9,1 cm
Kleurdiepte: 48 bits
Maximaal scanformaat: A4
Scanresolutie: 4800 x 4800 dpi
Lcd-scherm: Nee

Deze flatbedscanner is een uitstekende keuze als je foto's en korte documenten wilt scannen naar bewerkbare pdf- en tekstformaten.

Epson Perfection V39

De scanner krijgt stroom en ontvangt gegevens via een enkele, meegeleverde usb-kabel. Je hoeft dus alleen maar de kabel aan te sluiten en de software te installeren. Je hebt de keuze om de scanner plat op je bureau te leggen of de geïntegreerde standaard te gebruiken.

De software

De meegeleverde software omvat vier afzonderlijke scanprogramma's (Epson Scan, Scan to PDF, Document Capture Pro en ArcSoft Scan-n-Stitch Deluxe), een kopieerprogramma, Twain- en WIA-stuurprogramma's (scan rechtstreeks vanuit vrijwel elk Windows-programma), en Easy Photo Scan.

Document Capture Pro laat je een groot aantal high resolution afbeeldings- en teksprogramma's te scannen, waaronder Word-bestanden, en het biedt ook geavanceerde functies, zoals het maken van scanprofielen.

Met Scan-n-Stitch maak je meerdere scans van pagina's die te groot zijn voor de flatbed, en hecht je deze vervolgens digitaal aan elkaar tot één afbeelding. Het programma laat je verschillende papierformaten kiezen, van Legal (22 x 36 cm) tot posterformaat (61 x 91 cm), waarvoor 10 afzonderlijke scans nodig zijn, in twee rijen van elk vijf scans.

Met Easy Photo Scan bekijk je het resultaat van je gescande foto op het scherm, voer je eenvoudig basisbewerkingen uit (zoals het bijsnijden en draaien van de afbeelding).

Hierna stuur je vervolgens het bestand naar een map naar keuze, verzend je deze direct per e-mail of upload je het rechtstreeks naar één van de vele websites, waaronder Picasa, Facebook, Evernote en SugarSync.

Snelheid en capaciteit

De V39 heeft een snelheid van 6 ppm voor kleurenscans van 300 dpi via usb. Voor scans met 600 dpi haalt hij een snelheid van 2 ppm. Geen enkele scanner die geen automatische documentinvoer (ADF) heeft, is echt bedoeld voor kantoortaken.

Toch doet hij het binnen die context verrassend goed. Met name zijn mogelijkheid om naar een aanpasbaar en doorzoekbaar pdf-bestand te scannen (dankzij OCR) maakt hem nuttig voor lichte documentbeheertoepassingen.

Wat we goed vinden:

 • Scant met hoge kwaliteit
 • Scant naar bewerkbare tekst en doorzoekbare pdf-formaten dankzij OCR
 • Zeer uitgebreide softwarebundel

Wat we minder goed vinden:

 • Geen automatische documentinvoer

Type scanner: Document scanner
Afmetingen: 29,2 x 16,1 x 15,2 cm
Kleurdiepte: 24 bits
Maximaal scanformaat: A4
Scanresolutie: 600 x 600 dpi
Lcd-scherm: Ja

De Fujitsu ScanSnap iX1500 is een gebruiksvriendelijke instapscanner voor thuis of op een klein kantoor. Net als zijn voorganger, de ScanSnap ix500, is deze scanner snel en uiterst nauwkeurig. Je krijgt hem met een eenvoudig te configureren en te gebruiken software.

Fujitsu Scansnap Ix1500 Handmatige Invoer Scanner 600 X 600 Dpi A3 Wit

De connectiviteit bestaat uit wifi, Wi-Fi Direct of usb. Als je draadloos verbinding maakt met de iX1500, kunnen alle apparaten in je netwerk, waaronder Windows en MacOS pc's, smartphones en tablets, verbinding maken met de scanner.

De software

De softwarebundel van de ScanSnap iX1500 bevat ScanSnap Home, Nuance Power PDF Standard (Windows), Nuance PDF Converter voor Mac en Abby FineReader.

De eerste twee zijn hulpprogramma's voor het werken met pdf-bestanden. Abby FineReader is een programma voor het omzetten van gescande tekst in bewerkbare tekst via OCR.

Wat je ziet op het bedieningspaneel is identiek aan de software die op je computer staat, wat het gebruik ervan vergemakkelijkt. De meeste configuratieopties, zoals het aanmaken van workflow-profielen, doe je via je computer.

Snelheid en capaciteit

De iX1500 heeft een snelheid van 30 ppm voor enkelzijdige pagina's. Hij scant en converteert documenten naar pdf met een snelheid van 31,6 ppm. De klep over de voorkant van de scanner klap je open voor een automatische documentinvoer (ADF) tot 50 vellen papier. Dat is geen overbodige luxe!

Wat we goed vinden:

 • Verschillende connectiviteit mogelijkheden
 • Grote automatische documenteninvoer
 • Zeer uitgebreide softwarebundel 

Wat we minder goed vinden:

 • Scannen op hoge resolutie is niet mogelijk

Type scanner: Document scanner
Afmetingen: 11 x 32 x 14 cm
Kleurdiepte: 24 bits
Maximaal scanformaat: A4
Scanresolutie: 600 x 600 dpi
Lcd-scherm: Nee

Fujitsu Fi 800r Adf Handmatige Invoer Scanner 600 X 600 Dpi A4 Zwart, Wit

Fujitsu's Image Scanner fi-800R is een kruising tussen een draagbare en een desktop-documentscanner. Zijn kleine formaat, uitgebreide software en geweldige mogelijkheden maken van de fi-800R een perfecte kandidaat voor front desk-toepassingen.

Front desk

De "front desk" is het deel van een bedrijf dat in contact komt met klanten, zoals de marketing-, verkoop- en serviceafdelingen. De term is meest het toepasbaar op hotels (inchecken van gasten bijvoorbeeld) en recreatie.

De fi-800R is krachtig en compact dankzij twee technologische innovaties die Fujitsu Return Scan en U-Turn Scan noemt. Met de eerste scan je paspoorten, ID-kaarten en andere dikke documenten via de sleuf aan de voorkant.

Dankzij het tweede exclusieve systeem, U-Turn Scan, bespaar je ruimte omdat de documenten als het ware een halve draai maken naar de uitvoerlade. Deze staat bijna rechtop in de behuizing, in plaats van in de vorm van een lange lade of op je bureaublad zelf.

Deze scanner sluit je enkel via een usb-kabel aan. Dat sluit niet alleen het gebruik in een netwerk uit, maar ook het scannen vanaf mobiele apparaten. 🙅‍♀️

De software

In tegenstelling tot de meeste scanners binnen zijn prijsklasse, heeft de fi-800R een zeer goed bedieningspaneel dat voornamelijk bestaat uit de aan-uitschakelaar en een knop om te scannen.

Al het andere, inclusief het workflow-profiel met verwerkingsinstructies (dpi, afbeelding of tekst, bestemming, enzovoorts) die de scanner uitvoert, regel je met de meegeleverde PaperStream-software.

Vanuit deze software bepaal je welk workflowprofiel de scanner gebruikt. Naast de vier meegeleverde bewerkbare profielen, is het ook mogelijk zelf profielen te maken. Die bewerk je eenvoudig via het bedieningspaneel van de software.

Je krijgt er ook het PaperStream IP-stuurprogramma bij, het WIA-stuurprogramma (Windows), de Error Recovery Guide (die je waarschuwt voor scanfouten en de oorzaken daarvan) en Abbyy FineReader voor ScanSnap (OCR).

Snelheid en capaciteit

De snelheid van de fi-800R ligt op 40 pagina's per minuut (ppm) voor enkelzijdige scans en 80 afbeeldingen per minuut (ipm) voor dubbelzijdige scans.

De automatische documentinvoer (ADF) van de Fujitsu heeft een capaciteit van slechts 20 vellen papier, en de dagelijkse taakcyclus bedraagt 4.500 scans.

Die dagelijkse capaciteit van de fi-800R is indrukwekkend, maar om tot 4.500 scans per dag te komen met een ADF van 20 pagina's, zijn veel menselijke handelingen vereist.

Wat we goed vinden:

 • Zeer uitgebreide software bundel
 • Hoog dagelijks volume
 • Zeer geschikt voor front desk-toepassingen

Wat we minder goed vinden:

 • Vrij kleine ADF-capaciteit

Koopgids

Als je veel documenten wilt scannen of scans van goede kwaliteit maken, dan is je smartphone om documenten te scannen niet de beste methode. Een goede scanner bespaart je enorm veel tijd en levert kwalitatieve digitale documenten. Onderstaande begrippen helpen je op weg in je keuze naar de beste scanner voor jou!

Soorten scanners

Flatbedscanner in beeld die een zwart wit foto scant

Een flatbedscanner heeft een glazen oppervlak waarop je een vel papier, boek of identiteitskaart of welk document je ook maar wilt scannen, legt.

Een lamp beweegt onder het oppervlak en scant het document erboven. Dit type scanner is het populairste op de markt.

Een sheetfeeder scanner of documentscanner is gebouwd om afzonderlijke vellen papier te scannen en kunnen geen boeken, of andere dikkere voorwerpen scannen. Het voordeel van deze scanners is dat ze weinig ruimte innemen op je bureau.

Een mobiele scanner gebruik je waar en wanneer je maar wilt, zonder computer, snoeren of software. Deze scanner voedt zich met een oplaadbare batterij. Er is dus geen computer of stroomaansluiting nodig om te beginnen met scannen!

Kleurdiepte

Kleur- of bitdiepte is de hoeveelheid informatie die de scanner verzamelt over het document of de foto die je scant. Bij hogere bitdieptes worden meer kleuren gebruikt, en ziet de scan er beter uit. Grijstinten zijn bijvoorbeeld 8-bits afbeeldingen, met 256 grijsniveaus.

Voor tekst is een bitdiepte van ten minste 24 nodig. Dia's, negatieven en transparanten hebben best een minimale bitdiepte van 30. Foto's en kleurenafbeeldingen bevatten idealiter een bitdiepte tussen 36 en 48.

Kleurenstudie met verf in beeld

Resolutie

De resolutie bepaalt hoeveel informatie een scanner vastlegt van de foto of film die je scant. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels het resulterende digitale beeld bevat. Hoe meer pixels een beeld bevat, hoe gedetailleerder het digitale beeld is.

Aangeraden is om altijd met een resolutie van minstens 300 dpi te scannen. Dat is voldoende om met je inkjetprinter of laserprinter van je gescande bestand een afdruk van goede kwaliteit te maken.

Waar staat dpi voor?

Dpi staat voor Dots Per Inch, oftewel: hoeveel stipjes bevat een inch (2,54 centimeter). Dit draait om het aantal inktpuntjes die een printer print op een inch. Een hogere dpi zorgt voor een hogere kwaliteit van je print.

PPM en IPM

Wanneer je op zoek bent naar een scanner, ben je ongetwijfeld het begrip ppm al tegengekomen. De afkorting komt van "pages per minute" en wordt gebruikt om aan te geven hoeveel pagina's per minuut de scanner scant. Hoe hoger de ppm, hoe hoger de scansnelheid.

Ipm is ook een eenheid die men gebruikt om de scansnelheid te meten. Dit staat voor "images per minute". Dit geeft het aantal beelden aan per minuut dat de scanner kan scannen.

In principe is ipm de dubbele waarde van ppm, aangezien een pagina voor- en achterkant bevat. Een scanner die 20 ppm scant, haalt dus 40 ipm.

OCR

Handgeschreven tekst

De software voor optische tekenherkenning (OCR) dient om afgedrukte tekens om te zetten in digitale tekst.

Zo ben in je staat om je document op te zoeken of te bewerken in een tekstverwerkingsprogramma.

OCR-technologie gebruikt men om vrijwel elke soort afbeelding met geschreven tekst (getypt, handgeschreven of gedrukt) om te zetten in machine-leesbare tekstgegevens.

TWAIN

TWAIN staat voor "Technology Without An Interesting Name". TWAIN en TWAIN Direct zijn toepassingsprogramma-interfaces en communicatieprotocollen die de communicatie regelen tussen software en digitale beeldverwerkingsapparaten, zoals scanners en digitale camera's. TWAIN is compatibel met Microsoft Windows, Linux en MacOS.

Men gebruikt TWAIN om beelden van een scanner of digitale camera rechtstreeks in een softwaretoepassing die deze methode ondersteunt te laden. Enkele softwareprogramma's die met TWAIN werken zijn Adobe Photoshop, Adobe Acrobat, Microsoft Word en Open Office.

De beste scanners

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Epson WorkForce DS-360WAllround-gebruik9,3Bekijk hem hier
Canon CanoScan LiDE 300Prijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
Epson Perfection V39Foto's8,9Bekijk hem hier
Fujitsu ScanSnap iX1500Draadloos gebruik8,7Bekijk hem hier
Fujitsu fi-800RFront desk8,4Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is CCD-technologie?

CCD maakt gebruik van een echte lens om het volledige beeld op de beeldsensor te verkleinen. Deze methode is zeer geschikt voor het vastleggen van details met een zeer hoge resolutie en een grotere kleurdiepte. In veel gevallen geeft men de voorkeur aan CCD-scanners wanneer de hoogste beeldkwaliteit van groot belang is.

Wat is een OCR-programma?

OCR (Optical Character Recognition) is een technologie waarmee je verschillende soorten documenten, zoals gescande documenten, pdf-bestanden of beelden die met een digitale camera zijn vastgelegd, omzet in bewerkbare en doorzoekbare gegevens.

Conclusie

Klaar om je oude scanner in te ruilen voor een nieuwe? De nieuwste scanner bespaart je tijd en levert kwaliteit. Weg met die stapels papier dus! Archiveer al je documenten veilig waar je maar wilt op je computer. Met een goede scanner is die klus zo geklaard!

Bedankt voor het lezen en ik ben alvast benieuwd naar al je nieuwe scanervaringen!

Was dit artikel behulpzaam?