Geniet van de Crème de la Crème van de Printwereld met de Beste Led-printer
Wat led je?
De eerste led-printer introduceerde zich in 1989. De led-printer werd in het leven geroepen vanwege de hoge betrouwbaarheid, afdrukkwaliteit, energiezuinigheid en snelheid die deze compacte printers behalen. Inmiddels zijn we enkele jaartjes verder en verslaat de beste led-printer alle andere printers op de markt!
In dit artikel vind je een koopgids met alle informatie over led-printers en staan de beste led-printers zwart-op-wit in onze top 5 zodat je straks geniet van de beste led-printer voor jou! 🖨️
Brother DCP-L3550CDW - Draadloze All-In-One grijs
Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer grijs
Silhouette Cameo 4 WIT &
Led-printer koopgids: hoe maak je de beste koop?
Een led-printer werkt op ledtechnologie. De printer maakt gebruik van lichtgevende diodes (de ledlampjes) om te printen. Hoe dit precies werkt en alles wat je moet weten om de beste koop te maken, lees je hieronder. 🔍
De werking van een led-printer
Wanneer de printer een printopdracht ontvangt, zet de beeldprocessor dit om naar een ‘vorm’ die de printer begrijpt. Deze vorm is opgedeeld in lijnen bestaande uit stipjes.
Een led-printer werkt op basis van elektrische lading en de aantrekking en afstoting van positief en negatief geladen deeltjes.
In de printer zit een trommel, ook wel de drum genoemd. Dit is een ronddraaiende cilinder die de daadwerkelijke afdruk print op papier. Wanneer de printer start, begint de trommel te draaien. Hierbij wrijft hij langs een elektrisch geladen roller waardoor het oppervlak van de trommel negatief geladen wordt.
De trommel is fotogeleidend, wat betekent dat hij elektrisch geleidend is in de aanwezigheid van een lichtbron. Het ledlicht in de printer is de lichtbron.
Terwijl de trommel draait, schijnen de ledlampjes op de trommel per ‘rij’ op de plekken van de stipjes. Daar waar de lampen de trommel raakt, gaat de negatieve lading verloren en ontstaan neutrale plekken.
Zo ontstaat de printafdruk op de trommel in de vorm van neutrale plekken. Om de afdruk op papier te krijgen, zijn de volgende stappen van belang.
In een soort bus zit toner. De bus beweegt snel op en neer waardoor de toner negatief geladen wordt. De negatief geladen toner is nu aangetrokken tot de neutrale plekken op de trommel en hecht zich daardoor op deze plekken.
De toner vormt nu het beeld van de printafdruk op de trommel. In dezelfde tijd als bovenstaande stappen, brengt de printer een positieve elektrische lading aan op het printpapier. Dit papier rolt vervolgens langs de met toner gevulde trommel.
De negatief geladen toner voelt zich meer aangetrokken tot de positieve lading op het papier dan tot de neutrale lading op de trommel, waardoor de toner zich verplaatst naar het papier zodra het papier langs de trommel komt.
De vorm van de afdruk staat nu op papier, maar staat er nog niet definitief op. Dit gebeurt met de laatste roller. Deze roller warmt zich op waardoor de toner smelt en zich definitief vasthecht op het papier. Et voila! Behoorlijk geavanceerd voor een technologie die al is ontwikkeld in de vorige eeuw, niet? 😉
In de onderstaande video (in het Engels) zie je hoe een laserprinter werkt. Een led-printer en laserprinter werken vrijwel hetzelfde, waardoor deze video je een beter beeld geeft van de werking van een led-printer.
Voordelen van led-printers
In de basis zijn er vier printtechnologieën: matrix printen, inkjet printen, laser printen en led printen. Een led-printer heeft vele voordelen vergeleken met zijn concurrenten. Een laserprinter is duurzaam, breed inzetbaar en heeft een lange levensduur.
Om de voordelen beter te begrijpen ga ik hieronder in op de voor- en nadelen van de genoemde printtechnologieën. 👇
Een matrixprinter werkt met behulp van pinnetjes en inktlint en is vooral geschikt voor het printen van tekst. De beste matrixprinter print ook afbeeldingen, maar de afdrukkwaliteit hiervan is minder goed.
Deze printers zijn grotendeels verdrongen door inkjet-, laser- en led-printers, en dat is niet voor niets. Ondanks de relatief lage printkosten (door het gebruik van printlint), zijn ze luidruchtig, zwaar en een inferieure afdrukkwaliteit.
Een inkjetprinter maakt gebruik van inktcartridges. Hierin zit vloeibare inkt die de printer op het papier spuit. Dit zorgt voor een hoge resolutie en goede kleurweergave. Hierin wint een inkjetprinter het van een laserprinter.
Een laserprinter is daarentegen een stuk sneller dan bovenstaande printers. Ook is de grens tussen inkt en papier sterker waardoor deze printers geschikter zijn voor scherpe teksten en afbeeldingen met scherpe overgangen.
Bovendien maakt een laserprinter gebruik van toner in plaats van inkt, een voordeel! Allereerst is inkt op papier minder vochtbestendig, daarnaast komt het wel eens voor dat de inkt een veeg of vlekje op het papier creëert.
Ook loop je het risico dat de inkt uitdroogt in de spuitkop van inkjet. Niet alleen kan dit verstoppingen veroorzaken, het zorgt ook dat een inktcartridge minder lang mee gaat dan een toner. Een laserprinter heeft daarom doorgaans lagere kosten per pagina dan een inkjetprinter.
Zoals ik al zei, werkt een led-printer vrijwel hetzelfde als een laserprinter. Je geniet daarom van dezelfde voordelen als een laserprinter. Er is wel een klein (voordelig) verschil tussen led en laserprinters.
De laser van een laserprinter schijnt op een bewegende spiegel en hierdoor op een bewegende manier op de trommel. Een led-printer heeft lichtgevende diodes die direct op de trommel schijnen. Dit leidt ten eerste tot een hogere afdrukkwaliteit.
Ten tweede betekent dit dat een led-printer uit minder en kleinere onderdelen bestaat, waardoor ze in een compactere behuizing passen en minder gevoelig zijn voor slijtage en storingen waardoor ze langer meegaan.
Daarnaast veroorzaakt een led-printer minder fijnstof dan een laserprinter en is een led-printer het zuinigst van alle types. Led-technologie heeft weinig energie nodig om haarscherpe afdrukken te maken en is in slaapstand extreem zuinig.
De aanschafkosten liggen daarentegen wel hoog. Aan alle voordelen hangt een prijskaartje en dit is dan ook gelijk het nadeel van led-printers.
Type led-printer
Net als laser- en inkjetprinters zijn led-printers breed inzetbaar. Je gebruikt ze om teksten te printen, maar ook voor afbeeldingen. De technologie is geschikt voor het afdrukken van foto’s en neemt weinig ruimte in.
Je ziet de ledtechnologie regelmatig op fotoprinters, maar meestal op all-in-one printers. Een goede all-in-one printer is multifunctioneel en compact.
Het komt wel eens voor dat de ledtechnologie op een zogenaamde single-function printer zit. Deze zijn enkel geschikt om te printen en niet om te faxen, kopiëren en scannen.
De printkwaliteit
De kleurintensiteit en scherpte van de overgang bepalen onder andere de printkwaliteit, maar vooral de printresolutie speelt hierin een grote rol.
De printresolutie wordt bepaald door het aantal dots per inch (dpi) en is vergelijkbaar met het aantal pixels per inch waarin je beeldresolutie uitdrukt. Het geeft niet het aantal pixels per inch aan, maar het aantal puntjes dat een printer per inch kan printen op een materiaal.
Hoe hoger het aantal dpi, hoe hoger de resolutie en des te beter de afdrukkwaliteit. Vanaf 300 dpi is de afdruk behoorlijk scherp, maar de meeste printers gaan hoger dan 300 dpi. Een dpi vanaf 2400 overschrijdt de grens van wat het menselijk oog kan waarnemen. 👀
Dpi geldt voor zowel de verticale richting als de horizontale richting. Als bijvoorbeeld 2400 × 600 dpi wordt aangegeven, staat de 2400 voor de verticale richting en 600 voor de horizontale richting. Wanneer je het papier draait, draait dit aantal mee.
🔌 Connectiviteit
Ondanks dat ledtechnologie al even bestaat, zie je het vooral op nieuwere printers. En wat zie je nog meer op relatief nieuwe printers? Juist: draadloze verbindingsopties.
Je komt waarschijnlijk niet snel een led-printer tegen die niet draadloos print. Is dit wel het geval? Dan sluit je de printer aan op je pc via een usb-kabel, of in uitzonderlijke gevallen met een parallelle printeraansluiting.
Een parallelle printeraansluiting is uit de tijd en dient enkel om de verbinding met de pc te waarborgen. Het is niet mogelijk om er een ander apparaat op aan te sluiten.
Met een usb-aansluiting kan dit wel. Zo sluit je bijvoorbeeld een usb-stick aan om de bestanden die erop staan uit te printen. Een usb-aansluiting heeft daarom zelfs op een draadloze printer meerwaarde.
Maar goed, nieuwere printers hebben niet voor niets meestal de mogelijkheid om draadloos te verbinden. Een draadloze printer heeft geen beperkingen wat betreft plaatsing!
Bij draadloze printers zal het in de meeste gevallen gaan om een wifi-printer. Deze verbind je met het wifinetwerk waardoor je vervolgens via je pc of telefoon via hetzelfde wifinetwerk verbinding maakt met de printer.
Ik raad je bij een dergelijke printer aan om op te letten op het type verbinding met je netwerk.
Sommige wifi-printers verbind je draadloos met je netwerk, sommige via een ethernetkabel en sommige bieden beide opties. Als het mogelijk is, raad ik aan voor het laatste te kiezen. Zo heb je altijd een back-up als een van de twee opties niet werkt! 👍
Een andere bekende draadloze verbinding die je tegenkomt is bluetooth. Het voordeel is dat je geen externe applicaties of netwerkverbinding nodig hebt.
Voor Apple-gebruikers bestaat Apple Air Print. Hiermee print je direct draadloos vanaf je Apple-toestel zonder applicaties te installeren. En voor iedereen met een Google-account is Google Cloudprinter een goed alternatief. Hiermee print je vanuit elke Google-app, zelfs wanneer je niet thuis bent.
En voor iedere smartphonegebruiker: bijna iedere draadloze printer heeft een eigen app waarmee je draadloos printopdrachten verstuurt!
NFC (near field communication) is geschikt voor de verbinding met ieder mobiel apparaat dat ook over NFC beschikt. Je brengt de verbinding tot stand door je mobiele apparaat tegen de aangegeven NFC-locatie van je printer te houden.
En last but not least is printen via e-mail. De printer heeft dan een toegewezen e-mailadres. Met 'e-mailprint' is het mogelijk om vanaf iedere locatie een printopdracht te sturen naar je printer.
Je voegt een document toe in de bijlage van je e-mail en verzendt dit naar het e-mailadres van je printer. Zodra deze je e-mail heeft ontvangen, drukt de printer het bestand af.
Papierformaten en lades
De meeste printers printen in ieder geval in A4-formaat. Als je liever print in een groter, kleiner of afwijkend formaat, is het belangrijk om te kijken of dit wel mogelijk is.
Ook voor het afdrukken op speciaal papier is het belangrijk om te kijken of de printer hiertoe in staat is. Zo zijn er printers die geschikt zijn om te printen op enveloppen of fotopapier.
Iets anders om naar te kijken is de papiercapaciteit. Dit is het aantal vellen papier dat in de printlade past. Als dit een klein getal is, maar je veel print, ben je regelmatig papier aan het bijvullen. 📃
Bovendien zijn er printers met een tweede lade. Deze lade is voor een andere papiersoort, formaat, of om de capaciteit te verhogen.
Functies
Er zijn enkele functies die het samenwerken met je printer net wat fijner maken. Het kan absoluut geen kwaad om goed na te gaan welke je een must-have vindt, welke je fijn, maar niet noodzakelijk vindt en welke je niet nodig hebt. 🧐
Dubbelzijdig afdrukken, scannen en kopiëren
Om papier en kosten te besparen, of simpelweg omdat het past bij de printopdracht, is het wel zo fijn als de printer dubbelzijdig kan printen. Wat in dat geval nóg fijner is, is als dit automatisch verloopt en je vellen papier niet zelf omdraait: makkelijk en tijdbesparend.
Wanneer je printer ook kan kopiëren of scannen, is het tevens mogelijk om dubbelzijdig te scannen of kopiëren als je printer over deze functie beschikt.
Automatische documentinvoer (ADF)
Veel led-printers zijn all-in-one printers en in staat om te scannen en kopiëren. Als dit zo is en je meerdere pagina’s scant of kopieert, is ADF handig. Hierbij leg je niet telkens één vel onder de scanner, maar in een speciale invoerlade van de printer die de vellen zelf aanvoert en positioneert.
Wil je dubbelzijdig scannen of kopiëren? Let dan op of de automatische documentinvoer daar geschikt voor is.
Randloos printen
Als je veel foto’s print, is randloos printen een fijne optie. Met deze functie bedruk je het gehele vel waardoor je geen witrand meer ziet. Als je printer niet over deze functie beschikt, maar je wel graag foto’s afdrukt, is het nog niet het einde van de wereld: er bestaan gelukkig ook nog snijplotters!
Kaartlezers en mediasleuven
Zoals ik eerder schreef, heeft een usb-aansluiting ook meerwaarde op een draadloze printer. Een usb-aansluiting biedt de mogelijkheid om rechtstreeks vanaf het aangesloten apparaat te printen.
In sommige gevallen heeft de printer een sleuf voor een SD-kaart, wat vanwege dezelfde reden handig is.
Lcd-display en bediening
De meeste instellingen voor het printen stel je in via het apparaat waar je de printopdracht verstuurt, maar scannen of kopiëren doe je via de printer. Een duidelijk display, eventueel met touchscreen, is geen overbodige luxe.
Afhankelijk van je printer, krijg je via het display ook foutmeldingen, zie je hoeveel toner er nog in zit en toont het de printvoortgang.
🔊 Geluidsniveau
Het geluidsniveau van een printer verschilt per model. Decibel is de maatstaf van geluid en hoe meer decibel, hoe meer geluid de printer produceert. Als je geluid al snel als storend ervaart, is dit iets om op te letten.
Gelukkig ligt het geluid van een led-printer redelijk laag: zo’n 40 tot 50 decibel. Nog een voordeel van led-printers!
Afdruksnelheid
Led-printers zijn relatief snel, maar led-printers hebben verschillende afdruksnelheden. Of dit belangrijk is, hangt af of je regelmatig print.
Kijk voor de snelheid naar het aantal prints per minuut (ppm). Hoe hoger het ppm, hoe sneller de printer.
🎨 Kleur of zwart-wit?
De meeste led-printers zijn in staat om zowel in kleur als in zwart-wit te printen. Een led-printer met kleur vinden is niet al te moeilijk. Maar moet je wel in kleur willen printen? Mijn advies: doe het alleen als het daadwerkelijk meerwaarde heeft.
Allereerst duurt het langer om een pagina in kleur af te drukken dan in zwart-wit. Daarnaast zijn kleurentoners duurder dan zwart-wit-toners. Bovendien hoef je je bij een led-printer, in tegenstelling tot inkjetprinters, geen zorgen te maken dat de toner onbruikbaar raakt na een tijdje.
Systeemeisen
Tegenwoordig zijn er maar weinig printers die enkel met specifieke besturingssystemen werken, maar let er wel op! Het zou nogal zonde zijn als je nieuwe printer straks niet met je pc samenwerkt, omdat je pc draait op bijvoorbeeld Windows en de printer dit niet ondersteunt.
💰 Kosten
Led-printers zijn meestal relatief duur in aanschaf, maar in verhouding ook goedkoop in gebruik en omdat ze lang meegaan, is het op langere termijn wellicht goedkoper. Let daarom naast de aanschafprijs ook op de printkosten en kosten op langere termijn.
Een van de invloeden op de printkosten per pagina, is de toner. Toner is goedkoper dan inkt en bederft niet, maar de prijs van toner verschilt per merk.
Ook gebruikt een led-printer relatief weinig toner, maar houd er rekening mee dat niet iedere led-printer evenveel toner gebruikt.
Je kunt de kosten per pagina zelf berekenen als je de kosten van de toner weet en weet hoeveel pagina’s je ermee afdrukt. Deel de kosten door het aantal pagina’s en je hebt het antwoord. Geen kei in rekenen of zie je het simpelweg niet zitten? Geen zorgen, meestal staan de verbruikskosten per pagina aangegeven.
En om je een idee te geven:
- Minder dan 1 cent per pagina is zeer goedkoop.
- 1,1 tot 4,6 cent per pagina is goedkoop.
- 4,6 tot 10 cent per pagina is gemiddeld.
- 10 tot 15 cent per pagina is duur.
- Meer dan 15 cent per pagina is zeer duur.
Doorgaans geldt dat een goedkope printer duur is in gebruik. Goedkoop is duurkoop gaat hierbij perfect op.
De 5 beste led-printers onder elkaar
1. Brother DCP-L3550CDW - Draadloze All-In-One grijs
2. Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer grijs
3. Silhouette Cameo 4 WIT &
4. Brother HL-L3230CDW zwart
5. Fujifilm Instax mini link 2 donkerblauw
Veelgestelde vragen over led-printers
De bedoeling van de koopgids is om je alle belangrijke informatie te geven die je nodig hebt bij het kopen van de beste led-printer, maar wellicht heb je nog een vraag. Hieronder vind je een paar veelgestelde vragen. Heb je nog een brandende vraag die hieronder niet staat beantwoord? Laat het ons dan weten! 😄
❓ Hoe werkt een led-printer?
Een led-printer is een reguliere printer die werkt op ledtechnologie. Deze technologie werkt op basis van negatief en positief geladen deeltjes in combinatie met ledlampjes. Deze techniek zorgt voor een snel en scherp resultaat.
🆚 Zijn led-printers beter dan laserprinters?
Led-printers en laserprinters lijken qua werking redelijk veel op elkaar, maar een led-printer bestaat uit kleinere en minder bewegende onderdelen. Hierdoor is een led-printer compacter en heeft die een langere levensduur. Tevens heeft een led-printer een betere afdrukkwaliteit en minder fijnstofuitstoot.
📏 Hoe groot zijn led-printers?
Led-printers zijn er in allerlei formaten. Het formaat hangt vooral af van het type printer en de opties. Zo heeft een all-in-one led-printer een scanner die de printer groter maakt en zijn led-printers met een relatief grote papiercapaciteit doorgaans groter vanwege de grote papierlade(s).
Welke led-printer moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste led-printers. Zo maak jij de beste keus!
Type printer | Print formaten | Printresolutie (DPI) | Capaciteit papierladen | Kleurfunctie voor printen | WIFI | Draadloze verbinding | Automatisch dubbelzijdig afdrukken | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Brother DCP-L3550CDW - Draadloze All-In-One grijs | All-in-One printer | A4 , A5 , A6 , Legal Letter , Executive | 600 x 2400 | 250 | Zwart-wit en kleur | Ja | Ja | Ja | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
2 | Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer grijs | All-in-One printer | A4 , A5 , A6 , Executive , Legal Letter | 2400 x 600 | 250 | Zwart-wit en kleur | Ja | Ja | Ja | Bekijk op Bol.com | |
3 | Silhouette Cameo 4 WIT & | Single-function printer | A4 | 1200 x 6000 | 1 | Zwart-wit | Geen Wi-Fi | Nee | Nee | Bekijk op Bol.com | |
4 | Brother HL-L3230CDW zwart | Single-function printer | A4 | 2400 x 600 | 250 | Zwart-wit en kleur | Ja | Ja | Ja | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
5 | Fujifilm Instax mini link 2 donkerblauw | Fotoprinter | A7 | 1200 x 600 | 250 | Zwart-wit en kleur | Geen Wi-Fi | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com |
Brother DCP-L3550CDW - Draadloze All-In-One grijs
Type printer: All-in-One printer
Print formaten: A4 , A5 , A6 , Legal Letter , Executive
Printresolutie (DPI): 600 x 2400
Capaciteit papierladen: 250
Kleurfunctie voor printen: Zwart-wit en kleur
WIFI: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer grijs
Type printer: All-in-One printer
Print formaten: A4 , A5 , A6 , Executive , Legal Letter
Printresolutie (DPI): 2400 x 600
Capaciteit papierladen: 250
Kleurfunctie voor printen: Zwart-wit en kleur
WIFI: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Silhouette Cameo 4 WIT &
Type printer: Single-function printer
Print formaten: A4
Printresolutie (DPI): 1200 x 6000
Capaciteit papierladen: 1
Kleurfunctie voor printen: Zwart-wit
WIFI: Geen Wi-Fi
Draadloze verbinding: Nee
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Nee
Brother HL-L3230CDW zwart
Type printer: Single-function printer
Print formaten: A4
Printresolutie (DPI): 2400 x 600
Capaciteit papierladen: 250
Kleurfunctie voor printen: Zwart-wit en kleur
WIFI: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Fujifilm Instax mini link 2 donkerblauw
Type printer: Fotoprinter
Print formaten: A7
Printresolutie (DPI): 1200 x 600
Capaciteit papierladen: 250
Kleurfunctie voor printen: Zwart-wit en kleur
WIFI: Geen Wi-Fi
Draadloze verbinding: Ja
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Nee
Conclusie
Bij de zoektocht naar de beste led-printer komt een hoop kijken. Het type printer en de printkwaliteit zijn belangrijk, maar je dient ook na te gaan welke papiercapaciteit je wenst en of in kleur printen gewild is. Ook zijn meerdere soorten verbindingen mogelijk en daarbovenop komen nog een hoop opties om uit te kiezen.
Als je alle keuzes en mogelijkheden voor jezelf op een rijtje zet, maak je het jezelf al een stuk makkelijker. Kon je nu maar een lijstje uitprinten met alle opties en mogelijkheden. Nog een reden om snel de beste led-printer aan te schaffen. 😜
Welke led-printer kies jij? Laat het ons weten via het feedbackformulier en bedankt voor het lezen!