Beste Pocket Printer: Printplezier op Zak

Wayne Koers

Geschreven door:

Leg leuke momenten vast en deel ze met levendige afdrukken.

Beste Pocket Printer: Printplezier op Zak

Bijna ieder van ons heeft tegenwoordig elke dag een geweldige digitale camera bij zich – maar de meeste van die foto's komen nooit ergens anders terecht dan op sociale media. De beste pocket printer brengen daar verandering in.

Met deze handige apparaten op zakformaat, druk je je favoriete foto's af waar je ook bent, terwijl je er effecten, filters en andere leuke toevoegingen aan toevoegt.

Als je iets meer retro wilt, kun je ook een camera kopen die foto's afdrukt terwijl je ze schiet, net als een ouderwetse polaroid. Lees je in over de beste instantcamera om te zien of het iets voor jou is!

HP Sprocket New Edition

HP Sprocket New Edition
App vereist voor volledige functionaliteit: Nee
Bluetooth vereist: Informatie niet beschikbaar
Gewicht: 284 g
Introductiejaar: 2022
Wifi vereist: Informatie niet beschikbaar
Bekijk op Bol.comPijltje

G&G Pocket printer voor Android & Apple

G&G Pocket printer voor Android & Apple
App vereist voor volledige functionaliteit: Ja
Bluetooth vereist: Ja
Gewicht: 278 g
Introductiejaar: 2020
Wifi vereist: Nee
Bekijk op Bol.comPijltje

Fujifilm Instax Mini Link

Fujifilm Instax Mini Link
App vereist voor volledige functionaliteit: Ja
Bluetooth vereist: Ja
Gewicht: 335 g
Introductiejaar: 2019
Wifi vereist: Nee
Bekijk op Bol.comPijltje

Beste pocket printer koopgids: hoe maak je de beste koop?

Pocket printers zijn compacte, lichte printers die meestal op batterijen werken en die je ook onderweg kunt gebruiken als er geen stopcontact beschikbaar is. Ze zijn ideaal voor zowel professionals die onderweg documenten willen afdrukken als voor fotoliefhebbers die een snelle oplossing zoeken om hun foto's af te drukken.

Types pocket printers

Pocket printers zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn verschillende types en om het type te vinden dat het best aan je behoeften voldoet, heb ik de twee meest voorkomende types hieronder voor je uitgelicht.

Documenten of foto's?

Het eerste belangrijke onderscheid is of de pocket printer geschikt is voor het afdrukken van documenten of speciaal gemaakt is voor het afdrukken van foto's. Pocket printers voor de productie van documenten maken gebruik van de inkjet-techniek.

Zoals de meeste populaire thuisprinters, zoals een inkjetprinter bijvoorbeeld, drukken ze bijna altijd in kleur af en zorgen ze voor uitstekende prestaties, zelfs als het gaat om het afdrukken van grafische inhoud.

Pocket printers speciaal ontworpen voor het afdrukken van foto's daarentegen, maken gebruik van thermische sublimatie waarbij de polymeren in vaste toestand met warmte worden behandeld om over te gaan naar de gasvormige toestand en de kleuren op het vel af te drukken.

Het interessante aan dit systeem is dat er geen inktpatronen nodig zijn. Het vereist echter wel fotopapier, dat bijzonder duur kan zijn. Ook is het goed te vermelden dat je met een goede fotoprinter in zakformaat geen foto's kunt afdrukken die groter zijn dan het klassieke fotoformaat van 10 × 15 cm.

Sommige pocket printers geven je ook de kans je foto's te bewerken. Voeg bijvoorbeeld leuke emoji's, tekst en filters toe. Als het papier een zelfklevende achterkant heeft, sla je herinneringen op in een fotoboek of maak je een fotomuur. Veel pocket printers printen ook foto's direct vanaf Facebook, Instagram en andere sociale netwerken.

foto's onder lampjes gehangen

Standaard of multifunctioneel?

Net als de traditionele thuisprinters, heb je ook twee soorten printers, namelijk de standaard modellen en de multifunctionele apparaten, ook wel een all-in-one printer genoemd.

Standaard pocket printers bieden alleen de printfunctie, terwijl multifunctionele printers ook een scanner bevatten, waardoor je de mogelijkheid hebt om ermee te fotokopiëren en scannen.

Multifunctionele modellen zijn er alleen van het inkjet-type (ze zijn dus in de eerste plaats bedoeld voor tekstdocumenten, ook al zijn ze vaak voorzien van een fotopapier drager) en kosten ze meer dan standaardprinters. Het is aan jou om op basis van je budget en afdrukbehoeften te beslissen of dat het overwegen waard is.

Afdrukformaat

De meeste pocket documentprinters ondersteunen vellen tot het formaat A4, terwijl fotoprinters, zoals hierboven reeds vermeld, over het algemeen stoppen bij het formaat 10 x 15 cm. Wil je printen op groter formaat? Ga dan voor een goede A3-printer.

Als je echter speciale wensen hebt en op bepaalde formaten wilt afdrukken, controleer dan of deze compatibel zijn met de printer die je wilt kopen. Ik raad je ook aan te controleren of er een onderdeel aanwezig is, zoals de ADF, waarmee je met de meest geavanceerde pocket printer automatisch vellen laadt om af te drukken.

ADF

De technische term ADF staat voor automatic document feeder. Hiermee kun je meerdere pagina's tegelijk in een multifunctionele printer, scanner of kopieerapparaat invoeren, zodat deze meerdere pagina's tegelijk afdrukt, kopieert of scant zonder dat je elk vel papier handmatig hoeft in te voeren.

Er zijn grotere en kleinere mobiele printers, maar houd er rekening mee dat er meestal een wisselwerking is tussen draagbaarheid en functies of prestaties. Controleer ook de afmetingen van de printer aan de hand van je draagtas of rugzak die je gebruikt, om er zeker van te zijn dat de printer past.

Prestaties

geprinte foto's op tafel

Evalueer zorgvuldig de prestaties van een pocket printer, alvorens eentje aan te schaffen.

Dat wil zeggen, de snelheid waarmee hij documenten en/of foto's afdrukt en de maximale resolutie die de verkregen afdrukken hebben.

De afdruksnelheid drukt men uit in 'ppm' (pagina's per minuut) of 'ipm' (beelden per minuut) voor documenten en gewoon in seconden voor foto's (bijvoorbeeld 40 seconden om een foto van 10 × 15 cm te krijgen).

De printsnelheid en -kwaliteit van een pocket printer kan indrukwekkend zijn. Hoewel veel pocket printers ongeveer 5 pagina's per minuut printen, zijn er ook printers die veel sneller zijn. Er zijn er met een snelheid van maar liefst 23 ppm in zwart en 16 ppm in kleur.

De ppm- en ipm-waarden variëren dus naargelang je in kleur of zwart-wit afdrukt (zwart-witafdrukken zijn sneller) en of de printer werkt op een stopcontact of met een batterij (stroom van de batterij kan de printerprestaties iets verminderen).

Ben je een reizende verkoper en heb je baat bij een snelle printer, zoek dan naar pocket printers met een printsnelheid van 10 ppm of hoger.

De afdrukresolutie geeft men weer in dpi (dots per inch). Hoe hoger deze waarde is, hoe scherper de inhoud. De industriestandaard voor kwaliteitsfoto's en -afbeeldingen is 300 dpi. Voor bedrijven is voor het produceren van een extern document zoals een brochure, een boekje of een flyer 300 dpi vereist.

Afgedrukte foto's

Connectiviteit

De meeste draagbare printers ondersteunen, net zoals de beste wifi-printer, een wifi-verbinding, zodat je hem draadloos gebruikt met mobiele telefoons, tablets en pc's met een wifi-verbinding.

Met veel pocket printers print je ook direct vanaf compacte digitale opslagkaarten (bijvoorbeeld de SD-kaart van je camera) - een zeer handige functie als je onderweg foto's wilt printen vanaf je camera.

De meest geavanceerde modellen ondersteunen de technologie Wi-Fi Direct, waardoor de printer draadloos communiceert met andere apparaten (zoals mobiele telefoons en tablets) zonder dat je een router of een ondersteunend wifi-netwerk nodig hebt.

Stroomvoorziening

De pocket printer werkt via een netadapter, een interne oplaadbare batterij of een usb-aansluiting. Uiteraard geldt: hoe meer opties voor eigen voeding, hoe beter.

Batterijen zijn echter niet allemaal hetzelfde. Voordat je een pocket printer koopt, doe je er goed aan de prestaties van de batterij te controleren – oftewel: hoelang de batterij meegaat, en of je de batterij 'standaard' bij de printer krijgt of dat je deze apart moet aanschaffen.

Kosten

Bij draagbare elektronica geldt: hoe kleiner het apparaat, hoe hoger de prijs. Mobiele printers vormen hierop geen uitzondering. Pocket printers kunnen bijna twee keer zoveel kosten als hun desktop-tegenhangers, en de inktpatronen voor pocket printers hebben de neiging om ook meer te kosten, afhankelijk van de specifieke printer.

foto's van natuur in hand

Andere belangrijke kenmerken om te overwegen

  • Besturingssysteem: Controleer of het besturingssysteem van de pocket printer compatibel is met je laptop en andere apparaten.
  • Kosten: Vergeet niet op voorhand te bekijken hoeveel de cartridges en het papier waarop de pocket printer kan afdrukken kosten.
  • Papierformaten en -gewicht: Als je op verschillende papierformaten of -gewichten wilt afdrukken, controleer dan of deze in de specificaties van de printer als beschikbare opties vermeld staan.
  • Duurzaamheid: Robuustheid is een uitstekende kwaliteit in elk mobiel apparaat. Bekijk dus altijd bij je aankoop uit welk materiaal de pocket printer is vervaardigd. Als je de kans hebt om de pocket printer persoonlijk te bekijken, krijg je het beste idee van de bouwkwaliteit.

De 5 beste pocket printers onder elkaar

1. HP Sprocket New Edition

1. HP Sprocket New Edition
App vereist voor volledige functionaliteit: Nee
App werkt op besturingssyteem: Informatie niet beschikbaar
Bluetooth vereist: Informatie niet beschikbaar
Gewicht: 284 g
Introductiejaar: 2022
Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
Wifi vereist: Informatie niet beschikbaar

2. G&G Pocket printer voor Android & Apple

2. G&G Pocket printer voor Android & Apple
App vereist voor volledige functionaliteit: Ja
App werkt op besturingssyteem: iOS , Android
Bluetooth vereist: Ja
Gewicht: 278 g
Introductiejaar: 2020
Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
Wifi vereist: Nee

3. Fujifilm Instax Mini Link

3. Fujifilm Instax Mini Link
App vereist voor volledige functionaliteit: Ja
App werkt op besturingssyteem: Anders, zie productinformatie
Bluetooth vereist: Ja
Gewicht: 335 g
Introductiejaar: 2019
Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
Wifi vereist: Nee

4. Canon Zoemini

4. Canon Zoemini
App vereist voor volledige functionaliteit: Ja
App werkt op besturingssyteem: Anders, zie productinformatie
Bluetooth vereist: Informatie niet beschikbaar
Gewicht: 481 g
Introductiejaar: 2021
Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
Wifi vereist: Nee

5. Canon SELPHY CP1300

5. Canon SELPHY CP1300
App vereist voor volledige functionaliteit: Ja
App werkt op besturingssyteem: Android , iOS
Bluetooth vereist: Nee
Gewicht: 1870 g
Introductiejaar: 2020
Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
Wifi vereist: Ja

Veelgestelde vragen over pocket printers

📐 Hoe groot zijn pocket printers?

De grootte van de pocket printer hangt af van het afdrukformaat dat de printer ondersteunt en of de pocket printer ontworpen is voor documenten of foto's af te drukken. De meeste pocket fotoprinters stoppen bij het formaat van 10 x 15 cm.

🎨 Kan je kleur printer met een pocket printer?

De meeste pocket printers, zeker modellen die speciaal zijn ontworpen voor het printen van foto's, drukken in kleur af en leveren uitstekende prestaties.

📜 Op wat voor papier printen pocket printers?

Dit hangt af van het type pocket printer en het afdrukformaat dat de printer ondersteunt. Fotoprinters in zakformaat gebruiken geen inkt, maar vereisen een speciaal soort papier, namelijk zinkpapier. Zinkpapier is kleurloos, maar bevat kleurkristallen. Het papier kleurt naarmate de printer deze kristallen verwarmt tijdens het printen.

Welke pocket printer moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met enkele belangrijke specificaties van de beste pocket printers. Zo kun jij de beste keus maken.

App vereist voor volledige functionaliteitBluetooth vereistGewichtIntroductiejaarWifi vereist
1HP Sprocket New EditionNeeInformatie niet beschikbaar284 g2022Informatie niet beschikbaar
2G&G Pocket printer voor Android & AppleJaJa278 g2020Nee
3Fujifilm Instax Mini LinkJaJa335 g2019Nee
4Canon ZoeminiJaInformatie niet beschikbaar481 g2021Nee
5Canon SELPHY CP1300JaNee1870 g2020Ja

HP Sprocket New Edition

App vereist voor volledige functionaliteit: Nee

Bluetooth vereist: Informatie niet beschikbaar

Gewicht: 284 g

Introductiejaar: 2022

Wifi vereist: Informatie niet beschikbaar

G&G Pocket printer voor Android & Apple

App vereist voor volledige functionaliteit: Ja

Bluetooth vereist: Ja

Gewicht: 278 g

Introductiejaar: 2020

Wifi vereist: Nee

Fujifilm Instax Mini Link

App vereist voor volledige functionaliteit: Ja

Bluetooth vereist: Ja

Gewicht: 335 g

Introductiejaar: 2019

Wifi vereist: Nee

Canon Zoemini

App vereist voor volledige functionaliteit: Ja

Bluetooth vereist: Informatie niet beschikbaar

Gewicht: 481 g

Introductiejaar: 2021

Wifi vereist: Nee

Canon SELPHY CP1300

App vereist voor volledige functionaliteit: Ja

Bluetooth vereist: Nee

Gewicht: 1870 g

Introductiejaar: 2020

Wifi vereist: Ja

Conclusie

De beste pocket printers bieden je de mogelijkheid om documenten of foto's af te drukken met een compact ontwerp dat in je rugzak of laptoptas past. Met wifi-connectiviteit en optionele batterijvoeding maak je zelf afdrukken wanneer je niet in de buurt bent van een stopcontact of wanneer er geen usb-kabel beschikbaar is.

Heb jij al je favoriete model op het oog en staat hij in onze top 5? Laat het me weten en deel gerust al je ervaringen! 👇

Was dit artikel behulpzaam?