Hoe Installeer Je een Extra Ssd in je Pc? De Ultieme Gids
Je weg naar een ultra snelle computeropslag!
Voel je dat je pc soms net iets te traag is? Duurt het een eeuwigheid, voordat je computer is opgestart en die uitgebreide games geladen zijn? Ik heb goed nieuws voor je: in dit artikel geef ik antwoord op de vraag: hoe installeer je een extra ssd?
Inhoudsopgave
- Wat zijn ssd's?
- Voorbereidingen
- De benodigde materialen verzamelen voor de installatie
- Je pc uitschakelen en veilig openen
Het is een vraag die veel mensen stellen als ze schijfruimte tekort komen of ze hun computer sneller willen maken met behulp van een ssd. Als je weet hoe het moet, is het niet eens zo ingewikkeld.
Belangrijkste punten samengevat:
- Een extra ssd maakt je computer sneller als je er verstandig mee om gaat.
- Er zijn verschillende soorten ssd's, zoals SATA en M.2 NVMe. De keuze hangt af van de compatibiliteit met je moederbord.
- Het installatieproces gaat als volgt: je plaatst de ssd op het moederbord, sluit de stroom- en datakabels aan en configureert de ssd op je computer.
Wat zijn ssd's?
Ssd's, oftewel solid state drives, zijn de modernere, snellere broertjes van de traditionele harde schijven. Maar waarom zou je een extra ssd willen? Simpel: voor meer opslagruimte, maar ook voor een flinke snelheidsboost. Ben je een gamer of gebruik je zware programma's? Dan is een goede ssd geen overbodige luxe. 🎮
Een ssd is een opslagapparaat dat gebruikmaakt van flashgeheugen. Dit is veel sneller dan de draaiende schijven van een harddisk. Aangezien de gegevens direct oproepbaar zijn en niet eerst een schijf op tempo moet komen voor de lezer, werkt het een stuk efficiënter.
Dit levert snelheidsvoordelen op. Als je je besturingssysteem erop installeert, start je computer een stuk sneller op. Dit geldt net zo voor programma's en videogames. Dankzij de statische data die met de knip van een vinger paraat staat, gaat het allemaal een stuk vlugger.
Naaste de vele andere voordelen van een ssd is het ook relatief compact. Hierdoor heb je een grotere kans dat er makkelijker eentje extra op je moederbord past.
Er zijn verschillende soorten ssd's. De bekendste zijn SATA en M.2 NVMe. SATA-ssd's zijn de meest voorkomende en zijn compatibel met bijna alle moederborden. Ze zijn redelijk snel, maar niet zo snel als M.2-ssd's – vooral degene die NVMe-compatibel zijn.
M.2-ssd's zijn dus sneller, maar werken alleen op moederborden met een speciale M.2-slot. Kijk goed of je moederbord die heeft en welk formaat M.2-ssd hij ondersteunt, voordat je zo een uitzoekt.
Voorbereidingen
Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt zeker bij de installatie van een extra ssd. Zorg dat je de juiste materialen in huis hebt en weet hoe je je pc veilig uitschakelt en opent.
M.2 en NVMe worden maar wat vaak door elkaar gehaald. Dit zijn niet twee verschillende fysieke vormen van ssd. M.2 is de fysieke aansluitmethode van een ssd die je direct, zonder kabels, op het moederbord aansluit; NVMe is een communicatieprotocol dat steeds meer M.2-ssd's gebruiken.
De benodigde materialen verzamelen voor de installatie
Wat heb je nodig voor de installatie? Dit hangt van de ssd en je moederbord af. Je hebt in ieder geval een schroevendraaier nodig waarmee je de pc gaat openen en de ssd bevestigt.
Een antistatische polsband is in sommige gevallen ook handig, maar niet noodzakelijk. Dit voorkomt dat je de elektronische onderdelen in je pc beschadigt door statische elektriciteit.
Hoewel je hiervoor echt moet waken, voorkom je die beschadigingen ook als je rekening houdt met de opbouw van statische elektriciteit. Er zijn ook andere manieren waarmee jezelf ontdoet van een statische lading, voordat je met elektronische apparatuur werkt:
- Raak een geaard metalen voorwerp aan, zoals een verwarmingsbuis, een waterkraan of een stopcontact met randaarde.
- Draag katoenen kleding in plaats van synthetische stoffen die meer statische elektriciteit opwekken.
- Vermijd droge lucht en hou de luchtvochtigheid hoog met een luchtbevochtiger.
- Behandel je werkplek met een antistatische spray of doek.1Fusernet (2023). 'Hoe kom je van statische elektriciteit af?'
Afhankelijk van je moederbord en het type ssd heb je een montageplaat, adapterkaart en een extra stroomkabel nodig. In de tabel hieronder vind je een overzicht wat je per ssd-type nodig hebt, naast de ssd zelf.
2,5 inch ssd | M.2 (NVMe ssd |
---|---|
SATA-kabel, voedingskabel, montageplaat of een vrije 2,5 of 3,5 inch bay op het moederbord | Een moederbord met M.2 slot of een M.2-adapterkaart voor PCIe |
Je pc uitschakelen en veilig openen
Voordat je begint, wil ik je eraan herinneren dat veiligheid voorop staat. Zorg dat je je pc volledig uitschakelt. Trek de stekker uit het stopcontact. Zo voorkom je dat er elektriciteit door je systeem stroomt en dat je pc-onderdelen beschadigt.
Open nu de behuizing van je veilig uitgeschakelde pc. De meeste pc-behuizingen hebben schroeven aan de achterkant. Draai de schroeven los, leg ze op een plek waar je ze niet kwijtraakt, schuif het zijpaneel naar achteren en til het op. Nu ben je klaar voor het echte werk!
Het installatieproces
Een ssd in je pc installeren lijkt misschien een beetje intimiderend, maar maak je geen zorgen. Ik begeleid je door het proces en aan het eind geniet je zorgeloos van je nieuw verworven schijfruimte.
Installeer de extra ssd in je pc
Waar je de ssd installeert, hangt af van je moederbord. Elk moederbord heeft een aantal SATA-, M.2-, NVMe- of PCIe-sleuven geschikt voor ssd's. Kies er eentje die vrij is.
Stappen om een SATA-ssd te installeren
- Open de computerkast. Meestal zijn er schroeven aan de achterkant die je kunt losdraaien om de zijpanelen te verwijderen.
- Zoek een vrije 2,5-inch drive bay. Dit is waar je de SATA-ssd gaat plaatsen.
- Plaats de SATA-ssd in de drive bay. Schroef de ssd vast met de meegeleverde schroeven.
- Sluit de SATA-datakabel aan. Deze kabel verbindt de ssd met het moederbord. Zorg dat je de kabel aansluit op een vrije SATA-poort op het moederbord.
- Sluit de SATA-voedingskabel aan. Deze kabel komt van je voeding en voorziet de ssd van stroom.
- Sluit de computerkast. Plaats de zijpanelen terug en schroef ze vast.
- Start de computer op. Ga naar het BIOS/UEFI om te controleren of de ssd correct wordt herkend.
Stappen om een M.2-ssd te installeren
- Open de computerkast. Net als bij de SATA-ssd, verwijder je de zijpanelen door de schroeven aan de achterkant los te draaien.
- Zoek de M.2-sleuf op je moederbord. Dit is een kleine, smalle sleuf, meestal aangeduid met "M.2" naast de sleuf.
- Verwijder de bevestigingsschroef. Dit is een kleine schroef die zich dicht bij de M.2-sleuf bevindt.
- Plaats de M.2-ssd. Schuif de ssd in een hoek van 30 graden in de M.2-sleuf en druk hem vervolgens voorzichtig naar beneden.
- Bevestig de ssd. Gebruik de eerder verwijderde schroef om de M.2-ssd vast te zetten.
- Sluit de computerkast. Plaats de zijpanelen terug en schroef ze vast.
- Start de computer op. Ga naar het BIOS/UEFI om te controleren of de M.2-ssd correct wordt herkend.
De nieuwe ssd configureren
Nu je de ssd fysiek hebt geïnstalleerd, moet je deze alleen nog configureren. Hieronder leg ik je uit hoe je dat in Windows en op Mac doet.
Windows
Hieronder vind je de stappen om op Windows de ssd te configureren.
De ssd formatteren en een schijfletter toewijzen
De eerste stap is je ssd formatteren! Dit vond ik zelf in het begin nog spannender dan het daadwerkelijke installeren van de ssd in mijn computer. Zolang je de onderstaande stappen volgt, kun je de mist echter niet in gaan!
- Open Schijfbeheer. Druk op de Windows-toets + X en kies 'Schijfbeheer' uit het menu.
- Zoek de nieuwe ssd. In het onderste gedeelte van het venster zie je een lijst met alle schijven. De nieuwe ssd wordt meestal weergegeven als 'Niet toegewezen'.
- Rechtsklik op de 'Niet toegewezen' ruimte. Kies 'Nieuw eenvoudig volume'.
- Volg de wizard. Klik op 'Volgende' en stel de gewenste grootte van het volume in. Kies een stationsletter en bestandssysteem (NTFS is aan te raden). Geef het volume een naam onder 'Volume-label'.
- Voltooi het formatteren. Klik op 'Volgende' en daarna op 'Voltooien'. Windows zal nu de SSD formatteren.
Wijs tot slot een schijfletter toe aan je nieuwe ssd. Kies een letter en een naam en je bent klaar!
macOS
Volg dit stappenplan wanneer je een nieuwe ssd wilt formatteren en macOS naar de schijf wilt verplaatsen:
- Open Schijfhulpprogramma. Ga naar 'Programma's' > 'Hulpprogramma's' en open 'Schijfhulpprogramma'.
- Selecteer de nieuwe SSD. Aan de linkerkant zie je een lijst met alle schijven. Selecteer je nieuwe SSD uit deze lijst.
- Ga naar het tabblad 'Wissen'. Hier kun je de naam, het formaat en de indeling kiezen. Voor de meeste SSD's is 'GUID-partitie-indeling' aan te raden.
- Start het formatteren. Klik op 'Wissen'. macOS formatteert nu de ssd.
- Sluit Schijfhulpprogramma. Zodra het formatteren is voltooid, kun je Schijfhulpprogramma sluiten en is je ssd klaar voor gebruik.
Tips: de prestaties van je nieuwe ssd maximaliseren
Als je ssd in topconditie is, geniet je er optimaal van. Maar hoe doe je dat? En wat als je tegen problemen aanloopt? Laten we eens kijken.
Hoe houd je je ssd in topconditie?
Een ssd goed houden, begint met regelmatig de firmware updaten. Zo heeft je ssd altijd de laatste prestatieverbeteringen en bugfixes.
Een andere belangrijke stap is regelmatig back-ups maken. Dit heeft niet zozeer invloed op de prestaties van je ssd, maar mocht er iets misgaan, dan heb je altijd een recente kopie van je gegevens bij de hand.
Kijk bijvoorbeeld naar onze gids over een HDD klonen naar ssd. Als je dit de andere kant op doet, heb je altijd een back-up bij de hand.
Combinaties van een ssd en HDD kom je vaak tegen. Mensen zetten dan hun besturingssysteem en essentiële programma's op de ssd en gebruiken een goede externe harde schijf voor hun games en andere software. Maar zo'n harddisk is dus ook geschikt als back-up van je ssd!
Conclusie
Nu je weet hoe je een extra ssd toevoegt aan je computer, geniet je straks van een snellere, efficiëntere computerervaring. Maakt niet uit of je zware games speelt, met omvangrijke programma's werkt of wilt genieten van een sneller en soepeler besturingssysteem.
Je weet ook hoe je de ssd up-to-date houdt en dat je back-ups moet maken voor het geval het wel een keertje fout gaat. Allemaal kennis die goed van pas komt voor het behoud van een soepel lopende computer, na de installatie van je extra ssd!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1